Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Χώρα Κύθηρα 1910


μπροστά στο Σταυρωμένο την Παρασκευή του Λαζάρου που η Εικόνα κατέβαινε από την Αγία Άννα για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πηγή
Manolis Daponte

ΑΣΦΥΞΙΑ.........

Από την περασμένη χρονιά μέσω του ανεκδιήγητου υπουργού ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη άρχισε να εξυφαίνεται προγραμματισμένο σχέδιο της Λ.Α.Ν.Ε. να καρπωθεί την ακτοπλοϊκή γραμμή της Κασο-Καρπαθίας, διατηρώντας ωστόσο την άγονη Κυθήρων-Αντικυθήρων κατόπιν πολύμηνου αγώνα και δεκάδων αντεγκλίσεων.
Φαίνεται όμως ότι δεν κατάφερε με τους "λάτρεις" των εφοπλιστών το κατάφερε με το πάραπανω με τους υποστηρικτές των λαϊκών διεκδικήσεων... Η μήπως κάνω λάθος αγαπητέ κ. Δρίτσα ;;;;;
Την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε ένα μικρό σήριαλ με την ελαφρά πρόσκρουση και προσάραξη του "Βιτσέντζος Κορνάρος" στην Κάσο. Ευτυχώς μόνο με υλικές ζημίες οι οποίες δεν έπληξαν κανένα οικονομικό μέγεθος της εταιρείας και οι οποίες ως γνωστό καλύπτονται ασφαλιστικά.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Λακωνία

          1Σύσκεψη με θέμα «τη λήψη προληπτικών μέτρων και ετοιμότητα φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές» συγκάλεσε την Παρασκευή 3.4.2015 η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα.

Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για Δρομολόγια "Βιτσέντζος Κορνάρος"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡ.ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ-ΔΩΡΕΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ



ΑΠΟ   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
                                                                                                         03/04/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δωρεά ακτινολογικού εξοπλισμού
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος μαζί με την κ. Έφη Ζήση, εκπρόσωπο του Κοινωνικού Ιατρείου Σαλαμίνας, επισκέφθηκαν σήμερα το ακτινολογικό εργαστήριο του ιατρού-ακτινοδιαγνώστη κ. Στέλιου Λιονή (τ. Επιμελητής ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), ο οποίος προσφέρει όλο τον ακτινολογικό εξοπλισμό του ιατρείου του στο Κοινωνικό Ιατρείο Σαλαμίνας.

ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ (ΕΛΙΚΑ)

Μια παρεα Ελικιωτων στο καφενειο του χωριου οι
οποιοι  παρακολουθουν κατι και προφανως η φωτογραφια
τραβηχτηκε χωρις να το γνωριζουν.

Απο αριστερα ειναι == Βεζος (πατερας του Περιλκη), διπλα με τα χερια
ενωμενα ο Παναγιωτης Βεζος=πισω του ο Νικος Καφανταρης, πιο
δεξια με το χερι στο τραπεζι ειναι ο Ρεγας (πατερας του Λαμπη Ρεγα)
διπλα του ο μπαρμπα Στρατης ο Μαραβελιας, πισω ορθιος ειναι ο
Θοδωρης .Χουλης.
Ο νεαρος πισω του ειναι ο Γιαννης Καφανταρης
Πηγή  http://elika-marathias.blogspot.gr

George Huxley: Τοπογραφία των Αρχαίων Κυθήρων

Τα ευρήματα των ανασκαφών στο Καστρί εκτείνονται χρονικά από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι τη Mέση Βυζαντινή εποχή (η τοποθεσία οφείλει την ονομασία της σε κάστρο του 6ου μ.Χ. αιώνα). Τα περισσότερα ανήκουν στη Μεσομινωική ΙΙΙ και Υστερομινωική Ι εποχή, και μας επιτρέπουν να αναπλάσουμε σε γενικές γραμμές την ιστορία της Κρητικής αποικίας. Όσον όμως αφορά τις μεταγενέστερες εποχές, τα ευρήματα αποδείχθηκαν πολύ πτωχότερα, με αποτέλεσμα οι γνώσεις μας για την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή ιστορία των Κυθήρων να βασίζονται κυρίως στις λιγοστές μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων.
Ανασκαφή στο Καστρί (Σκάνδεια), 1963-65
Ανασκαφή στη Σκάνδεια, 1963-65Είναι προφανές ότι οι Μινωίτες είχαν επίγνωση της αξίας των Κυθήρων ως αραξοβόλι μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου· υπάρχουν όμως τρεις ενδείξεις ότι κατά τη Μινωική εποχή, το νησί είχε επαφές πολύ πέρα από το Αιγαίο. Ένα δοχείο με ιερογλυφική επιγραφή της εποχής του Φαραώ Ουσερκάφ (2494-2487 π.Χ.) αναφέρεται ότι βρέθηκε στα Κύθηρα. Δεύτερον, μια σφηνοειδής επιγραφή του βασιλιά Νάραμ-Σιν, δυστυχώς σήμερα χαμένη, υποτίθεται ότι προήλθε από τάφο κοντά στο Καστρί. Τέλος, σε έναν κατάλογο τοπωνυμιών του Αιγαίου από την εποχή του Αμενόφη ΙΙΙ (π. 1400 π.Χ.), η ονομασία Kutira (Κύθηρα) εμφανίζεται μετά την τοποθεσία Nu/Nau-pi-r/l-yi, που ίσως είναι το Ναύπλιο, και πριν την Kunusa (=Κνωσός) και την Amnisa (=Άμνισος)· πιθανώς να πρόκειται για μέρος δρομολογίου. Το κείμενο καταγράφηκε μετά την εγκατάλειψη της Κρητικής αποικίας στο νησί, ίσως όμως πρόκειται για αντίγραφο προγενέστερου καταλόγου. Η ονομασία Κύθηρα δεν αποκλείεται να είναι προ-Ελλαδική. Η ρίζα Κυθηρ- συναντάται και σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα τοπωνύμια· ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ο όρος ku-te-ri-ja στα κείμενα Γραμμικής Β από την Πύλο αναφέρεται σε γυναίκες των Κυθήρων. Από τα ομηρικά όμως έπη συμπεραίνουμε ότι το νησί είχε κάποια βαρύτητα την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Αναφέρουν τον ήρωα Λυκόφρωνα, υιό του Μάστορα[1], ο οποίος, διωγμένος από τα Κύθηρα εξαιτίας κάποιου φόνου, πήγε με τον Αίαντα και τον Τεύκρο στην Τροία, όπου και πέθανε. Το περίφημο κράνος με δόντια αγριόχοιρου που ο Μηριόνης έδωσε στον Οδυσσέα ανήκε παλαιότερα στον Αμφιδάμαντα, από τη Σκάνδεια των Κυθήρων, ο οποίος το χάρισε στον πατέρα του Μηριόνη, Μόλο. Εκπλήσσει το γεγονός ότι τα Κύθηρα δεν αναφέρονται σαν μέρος του βασιλείου του Μενελάου στον ομηρικό Κατάλογο Πλοίων. Ευρήματα από την Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2/Β περίοδο επανακατοχής σπανίζουν, με αποτέλεσμα να μην είμαστε προς το παρόν σε θέση να γνωρίζουμε ποιες ήσαν οι συνθήκες κατά την εποχή της μεγαλύτερης Μυκηναϊκής επικράτειας και ευημερίας. Στον κατάλογο Μυκηναϊκών οικισμών μπορούμε σήμερα να προσθέσουμε τοποθεσία κοντά στη μεσαιωνική εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στο Πούρκο, σε ύψωμα τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χώρας, όπου το 1962 συλλέξαμε πόδια κυλίκων τύπου ΥΕ ΙΙΙΒ.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

  • Η LANE SEA LINES ενημερώνει τo επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» θα επανεκινήσει  την εκτέλεση των   δρομολογίων του , μετά το πέρας του δεξαμενισμού του, από ΣΑΒΒΑΤΟ 4-4-2015 ως ακολούθως:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 4-4-2015 ΠΕΙΡΑΙΑΣ (ΑΝ. 17:00) – ΘΗΡΑ (ΑΦ.0130 ΚΥΡΙΑΚΗ 5-4-2015 - ΑΝ.0230) – ΑΝΑΦΗ (ΑΦ. 0415- ΑΝ.0430) – ΣΗΤΕΙΑ (ΑΦ.0915 - ΑΝ.0945) – ΚΑΣΟΣ (ΑΦ.1245 - ΑΝ.1305) – ΠΗΓΑΔΙΑ (ΑΦ.1445 - ΑΝ.1505) – ΔΙΑΦΑΝΙ (ΑΦ.1605 - ΑΝ.1620)– ΧΑΛΚΗ (ΑΦ.1830 -ΑΝ.1845) – ΡΟΔΟΣ (ΑΦ.2100- ΑΝ.2359)– ΧΑΛΚΗ (ΑΦ. 0215 ΔΕΥΤΕΡΑ 6-4-2015 - ΑΝ.0230) – ΔΙΑΦΑΝΙ (ΑΦ.0440 – ΑΝ.0455) – ΠΗΓΑΔΙΑ (ΑΦ.0555 - ΑΝ.0615) – ΚΑΣΟΣ (ΑΦ.0755 - ΑΝ.0815)– ΣΗΤΕΙΑ (ΑΦ.1115 – ΑΝ.1145) – ΑΝΑΦΗ (ΑΦ.1630 - ΑΝ.1645) – ΘΗΡΑ (ΑΦ. 1830- ΑΝ.1930) – ΠΕΙΡΑΙΑΣ (ΑΦ.0400 ΤΡΙΤΗ 7-4-2015 )
    Πηγή  .ellinikiaktoploia.net

Πυροσβεστική άσκηση εντός του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά

Kastropoliteia Mystra
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (3/4) το πρωί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, υπό την επίβλεψη του διοικητή της πυράρχου κ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, άσκηση ετοιμότητας του προσωπικού με τίτλο «Μυστράς 2015».
Το σενάριο περιελάμβανε κατάσβεση πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα και θάμνους κοντά στην ιερά μονή Παναγίας Παντάνασσας εντός των τειχών της βυζαντινής καστροπολιτείας, και διάσωση ενός τραυματισμένου ατόμου.
Σκοποί της άσκησης ήταν η βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των πυροσβεστικών υπαλλήλων, η εξασφάλιση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, η διαπίστωση του βαθμού συνεργασίας του προσωπικού της ΠΥ με τους εργαζομένους του αρχαιολογικού χώρου και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και η εξοικείωση του φυλακτικού προσωπικού του αρχαιολογικού χώρου με τέτοιου είδους συμβάντα.
Όλοι ανταποκρίθηκαν όπως προέβλεπε το σενάριο. Ενόψει μάλιστα της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, η ΠΥ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκπλήρωση των καθηκόντων της απέναντι στους πολίτες και το κράτος.
Πηγή  http://laconialive.gr
facebooktwittergoogle_plusmail

Χώρα Κύθηρα 1950

Το κτήριο της Φρουράς όπως ήτανε μέχρι το 1950, η φωτό που έχω στο αρχείο μου αυτή την χρονολογία γράφει.Πηγή
Manolis Daponte

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΝΕ 03.04.2015


"Η Τρισεύγενη"

"Η Τρισεύγενη" το φορτηγό του ΓΙαννη Καλοκαιρινού-Καζαμία περνά την Τρύπια Πέτρα. Φωτό Φατσέα Πηγή
Eleni Harou www.facebook.com

ΤΑ ΝΕΑ ΚΥΘΗΡΑ !

Οι Γάλλοι ήταν ανέκαθεν ερωτευμένοι με τα Κύθηρα. Διανοούμενοι, ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, εξύμνησαν τα Κύθηρα σαν τον ιδεατό τόπο του Έρωτα, σαν ένα νησί ανώτερης πνευματικής απόλαυσης. Γύρω στα 1700 υπήρχε στη Γαλλία μια κίνηση πνευματικών ανθρώπων ρομαντικών και ονειροπόλων που έφερε το όνομα "Ταξίδι στα Κύθηρα." Ο συμβολισμός των Κυθήρων πέρασε μέχρι τα σημερινά χρόνια στους Γάλλους και όταν ξεσηκώθηκαν οι Γάλλοι φοιτητές πριν από χρόνια χρησιμοποίησαν το σύνθημα "Εμπρός πάμε για τα Κύθηρα" Το 1768, όταν ο Γάλλος θαλασσοπόρος, αξιωματικός του Ναπολέοντα, Λουί Αντουάν ντε Μπουγκεβίλ κατέπλευσε στο Ν. Ειρηνικό, στη σημερινή Γαλλική Πολυνησία με τα 118 νησιά, ονόμασε το μεγαλύτερο "Νέα Κύθηρα." Το νησί αυτό είναι η Ταϊτή, ένας επίγειος παράδεισος απερίγραπτης ομορφιάς.
Πηγή 
Eleni Harou

Μαριόλης: Κινδυνεύουν με «λουκέτο» τα Κέντρα Υγείας

Μεγέθυνση εικόνας
Καυστική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή απέστειλε η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, της οποίας πρόεδρος είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης, με θέμα: «Περικοπή κονδυλίου αποζημίωσης εφημέριων Κέντρων Υγείας ή «λουκέτο» στα Κέντρα Υγείας;», η οποία αναφέρει τα εξής:

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 3/4/2015 - Συνάντηση Δημάρχου με την Υπουργό Τουρισμού

Με την Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μηνά Κορώνη και το Μέλος κ. Ανδρέα Σάμιο. 
Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ουσιαστική και ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε διεξοδικά και μεθοδικά τις βασικές παραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπως τις οραματίζεται η Δημοτική Αρχή. 
Συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν τα εξής:
1. Η ανάγκη πιστής τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της ΛΑΝΕ, καθώς η πιστή εκτέλεση των δρομολογίων όπως και η έγκαιρη ανακοίνωσή τους αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ενίσχυσης του τουρισμού.

2. Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκπόνησης των μελετών επέκτασης του διαδρόμου στον ΚΑΚ "Αλέξανδρος Ωνάσης", καθώς το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον του νησιού.

3. Η δυνατότητα προώθησης μέσω του ΕΟΤ του διεθνώς αναγνωρίσιμου ονόματος του Μηχανισμού και του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που αποτελούν ισχυρά brand names για την Ελλάδα διεθνώς.
4. Η υλοποίηση δράσεων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Κύθηρα, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές μορφές τουρισμού που μπορεί να υπηρετήσει το νησί (πολιτιστικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, καταδυτικός, αδρεναλίνης, περιπατητικός κ.λπ.), αφετέρου την φέρουσα ικανότητα των υποδομών του.

Πρόγραμμα Απριλίου 2015 Παιδιάτρου κ. Κωνσταντοπούλου << ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ >>


Σκαρτσίνι (Το καβούρι ερημίτης )

anoigma1
Σκαρτσίνι καρτσίνα ποδαράς ή ερημίτης είναι μερικές από τις πολλές ονομασίες που έχουν δοθεί σε αυτό το καβουράκι που αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά δολώματα περισσότερο για τις τσιπούρες όσο και για πολλά άλλα είδη ψαριών.
Υπάρχουν περίπου πεντακόσια είδη καβουριών ερημιτών και ζουν από τις ρηχές ζώνες έως και τις πολύ βαθιές. Το καβούρι ερημίτης για να προστατευθεί από τα αρπακτικά του θαλάσσιου κόσμου κατοικεί μέσα σε κοχύλια σαλιγκαριών. Η μαλακιά άκρη της κοιλιάς του προσαρμόζεται στα κενά κοχλιωτά κοχύλια και ζει εκεί. Δεδομένου ότι ο ερημίτης αυξάνεται σε μέγεθος πρέπει να βρει ένα μεγαλύτερο κοχύλι και να εγκαταλείψει το προηγούμενο. Επειδή ο πληθυσμός των κενών κοχυλιών είναι περιορισμένος υπάρχει μεταξύ τους μεγάλος ανταγωνισμός για την αναζήτηση νέας κατοικίας. Η ανάπτυξη του εξαρτάται άμεσα από το κοχύλι που έχει οικειοποιηθεί. Αυτή η συνήθεια της διαβίωσης του έδωσε την αφορμή για το δημοφιλές όνομα του «καβούρι ερημίτης». Συχνά θα το δούμε να φέρει επάνω του θαλάσσιες ανεμώνες. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος για προφυλάσσεται από τους εχθρούς του ενώ όταν θα αναζητήσει νέα κατοικία οι ανεμώνες θα μετακομίσουν μαζί του. Σε μεγάλα βάθη το μέγεθος του μπορεί να φτάσει όσο μιας καρύδας.

Αντιπεριφέρεια Νήσων Πειραιά: Τα υδροπλάνα θα αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα στον Αργοσαρωνικό


Τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο επισκέφθηκαν σήμερα εκπρόσωποι των Ελληνικών υδατοδρομίων, και συγκεκριμένα η κ. Ρεβέκα Γκόβα, ο κ. Πολυχρόνης Ροντογιάννης και ο κ. Φώτιος Χατζηανδρώνης, όπου τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στον τομέα αυτόν στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση και δήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη αυτού του είδους της συγκοινωνίας, ιδιαίτερα λόγω του προβλήματος της μη επικοινωνίας των νησιών του Αργοσαρωνικού μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Επίσης δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την αύξηση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις από την μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού στα Σπάτα, τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα θα αποτελέσουν ένα μέσο αύξησης της επισκεψιμότητας των νησιών της Π.Ε. Νήσων και θα συντελέσουν στην ανάκληση των απωλειών του τουριστικού προϊόντος.Πηγή http://www.aftodioikisi.gr