Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !


Προβολή του ντοκυμαντέρ για τα μονοπάτια των Κυθήρων

Την Τρίτη του Πάσχα, θα γίνει προβολή του ντοκυμαντέρ για τα μονοπάτια 
των Κυθήρων που προβλήθηκε στη Νότιο Κορέα, από το Mountain TV. Η 
προβολή οργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Διακοφτιού, και θα γίνει 
στην Ταβέρνα "Μανώλης" στο Διακόφτι, στις 7μμ. Το ντοκυμαντέρ είναι στα 
αγγλικά, αλλά ακούγονται συχνά και ελληνικά. Καλό Πάσχα!

Με καθυστέρηση 2 ωρών η έλευση του" Αγίου Φωτός" στα Κύθηρα

Λόγω καθυστέρησης στην αναχώρηση του Κυβερνητικού Αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ, η έλευση του Αγίου Φωτός στα Κύθηρα υπολογίζεται για απόψε στις 10.00 Πηγή
Stratos Charchalakis

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογραφία χρήστη.ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ
ΤΗΣ ΜΕΝΤΗ-ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ (Σύνης) του Σπυρίδωνος, Καθηγήτρια - Νομικός
Μεγάλο Σαββάτο
Το Μεγάλο Σαββάτο ο χασάπης του νησιού επισκέπτεται όλα τα σπίτια για τη σφαγή το κατσικιού ή του αρνιού που έχουν θρέψει ή αγοράσει για το Πάσχα. Από το σφάγιο παίρνουν το τζιγέρι (τζιέρι=συκώτι) για τη μαγειρίτσα για το δείπνο της Ανάστασης και το υπόλοιπο το φιλούν για την Κυριακή του Πάσχα.
Στις 10 το βράδυ στολισμένοι ξεκινούν για την εκκλησία, να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως. Τη Λαμπρή φορούν τη πιο λαμπρή στολή τους. Οι περισσότεροι έχουν ράψει καινούρια ανοιξιάτικα ρούχα. Είναι τόσο όσο όμορφες οι Ελαφονησιωτοπούλες τη νύχτα της Ανάστασης, ώστε βλέποντάς της ο άγνωστος σε μας κάτοικος του νησιού, συνέθεσε την παροιμία: “Μάη μην πάρεις γάιδαρο και τη Λαμπρή γυναίκα”.
Τα παιδιά κρατούν τις λαμπάδες, που τους έχουν φέρει οι νονοί τους και οι μεγάλοι αγοράζουν από το παγκάρι λευκά κεριά για το Άγιο φως. Η εκκλησία τώρα είναι στολισμένη με κορδέλες λευκές. Η χαρά διαδέχτηκε το πένθος. Η ζωή νίκησε το θάνατο. Όλοι είναι ντυμένοι με ζωηρά ανοιξιάτικα ρούχα. Πάει η “μαυρίλα της Μεγάλης εβδομάδας”.
Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο παπάς βγαίνει από την Ωραία Πύλη με τη λαμπάδα του αναμμένη ψάλλοντας το "Δεύτε λάβετε φως..." και μεταλαμπαδεύει το Αναστάσιμο Φως στους πιστούς. Στη συνέχεια μεταλαμπαδεύεται το Ανέσπερο Φως από λαμπάδα σε λαμπάδα κι από λιανοκέρι σε λιανοκέρι. Κατόπιν βγαίνουν όλοι έξω όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως. Μόλις πει το "Χριστός Ανέστη" χτυπούν οι καμπάνες χαρμόσυνα, αρχίζουν οι ομοβροντίες των βαρελότων, ενίοτε και δυναμίτιδων, και γενικά δημιουργείται πανζουρλισμός. Αρχίζουν τους ασπασμούς, δίνοντας το φιλί της αγάπης. Όταν ο παπάς τελειώσει το Ευαγγέλιο, κατευθύνεται στην είσοδο της εκκλησίας. Τον ακολουθούν μόνο οι ψάλτες και ελάχιστοι πιστοί, κυρίως όσοι θέλουν να μεταλάβουν. Οι υπόλοιποι ,λόγω της “διαμαρτυρίας του στομάχου τους” ,κατευθύνονται στο σπίτι τους όπου τους περιμένει η αχνιστή μαγειρίτσα. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους το αναμμένο κερί της Αναστάσεως, προσπαθώντας να μη τους το σβήσει το ανοιξιάτικο αεράκι. Όταν φτάσουν στα σπίτια τους, με τον καπνό της λαμπάδας ή του κεριού τους κάνουν το σχήμα του σταυρού στην κυρία είσοδο του σπιτιού τους. Μετά ανάβουν το καντήλι, το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν τουλάχιστον σαράντα ημέρες.
Το τραπέζι είναι στρωμένο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, κουλουράκια και πασχαλιάτικες λιχουδιές. Πρώτα - πρώτα όμως τσουγκρίζουν αυγά. Αυτού που το αυγό δε θα σπάσει, θεωρείται τυχερός. Ανταλλάσσουν μεταξύ τους ευχές ,όπως: -Χριστός Ανέστη - Αληθινός ο Κύριος.
Την Κυριακή του Πάσχα κάθονται συγγενείς και φίλοι γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Στην Ελαφόνησο ως τη δεκαετία του 70 δεν υπήρχε το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού. Αυτό ήταν έθιμο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το κατσίκι, το οποίο δεν έλειπε από κανένα σπίτι, το μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Το φαγοπότι ακολουθεί τραγούδι και χορός.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ http://filozoikikythiron.jimdo.com/

ΣΚΟΠΟΣ
Το Σωματείο δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν είναι κερδοσκοπικό.
Σκοπός του Σωματείου είναι η μέριμνα για την προστασία των ζώων και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων στη νήσο Κύθηρα. Ο ανωτέρω σκοπός εξειδικεύεται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ως ακολούθως:
1. Η ανάπτυξη της ζωοφιλίας γενικά και ειδικότερα σε σχέση με τα κατοικίδια ζώα και η προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώων-κατοικιδίων.
2. Η ευζωία όλων των ζώων συντροφιάς και μη και η βελτίωσή της στη νήσο Κύθηρα.
3. Η καταγραφή της ευημερίας των ζώων και ειδικότερα των σκυλιών που ανήκουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιπτώσεις παραμέλησης και βίας σε βάρος των ζώων, με τελικό σκοπό την οριστική παύση της 
4. Η ανάληψη δράσης σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία 
5. Η συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση (δημόσιες και δημοτικές αρχές), την Περιφέρεια, το αρμόδιο Υπουργείο, δημόσιους φορείς, καθώς και άλλα φιλοζωικά σωματεία, φιλοζωικές ενώσεις, ΜΚΟ και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίλυση θεμάτων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα, την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευζωία των ζώων, την ζωοφιλία, την πρόληψη καταπολέμησης ασθενειών, την στείρωση, τον εμβολιασμό τους.
6. Η διοργάνωση εκστρατειών σε τοπικό, εθνικό κα ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ευημερία των ζώων.
7. Η παροχή τροφής, η περίθαλψη και γενικά η προστασία των αδέσποτων σκύλων και γάτων στη περιοχή της Νήσου Κυθήρων κατά βάση, αλλά και όπου αλλού χρειασθεί, καθώς και η προαγωγή της εναρμόνισής τους, με το αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Ειδικότερα, την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εξέταση και θεραπεία τους, όπου είναι αναγκαίες, την περίθαλψη, εμβολιασμό και στείρωσή τους, με σκοπό κατ’ αρχάς να υιοθετηθούν, άλλως να αφεθούν εκ νέου ελεύθερα, με σωστή τοποθέτησή τους στο περιβάλλον όπου είχαν περισυλλεγεί, εφόσον 
8. Η δημιουργία καταφυγίων ζώων και καταφυγίων διαμονής και περίθαλψης και θεραπείας και η τοποθέτηση ταΐστρων σε πολλά χωριά της νήσου Κυθήρων, που θα 
9. Η υιοθεσία ζώων από οικογένειες εντός και εκτός Ελλάδος.
10. Η δημιουργία και διακίνηση ενημερωτικού υλικού για θέματα, που αφορούν τα ζώα 
11. Η διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων και ομιλιών για θέματα που αφορούν τα ζώα και με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και την 
12. Η ενθάρρυνση κατοίκων να συμμετάσχουν ως μέλη στο σωματείο.
13. Η προώθηση και οργάνωση προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων.
14. Η ανεύρεση πόρων για την εξέταση των ζώων της πόλης και της υπαίθρου, τα οποία παραμένουν αδέσποτα, καθώς και για την κάλυψη κάθε φιλοζωικής δραστηριότητας.
15. Η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και με άλλους φορείς και οργανώσεις περιβάλλοντος, κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού.


ΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ
Το Σωματείο επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών του με κάθε νόμιμο μέσο. 
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται τα κάτωθι:
1. Η διοργάνωση εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την 
2. Ο τακτικός έλεγχος και η καταγραφή των ευρημάτων, σχετικά με σκυλιά ανήκοντα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και η λήψη των απαραίτητων νομικών μέτρων, 
3. Η παροχή κα λήψη νομικών συμβουλών σχετικά με θέματα παραβάσεων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τα ζώα.
4. Η συνεργασία με ΜΚΟ με τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς, η συμμετοχή σε συναντήσεις, η αποστολή επιστολών και η έκδοση ενημερωτικών εντύπων.
5. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία διαδικτυακής σελίδας, η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση ζητημάτων ευημερίας των 
6. Η διοργάνωση τακτικών συναντήσεων με τοπικούς φορείς, με την εκάστοτε Επιτροπή του Δήμου Κυθήρων και με τη συμμετοχή μελών μας σε αυτήν.
7. Η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του διαδικτύου και η διοργάνωση εκδηλώσεων, με σκοπό την συγκέντρωση πόρων για την επίτευξη και ενίσχυση των σκοπών του Σωματείου, μέσω χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., εταιρεία ή φυσικά πρόσωπα.

Χώρα Κύθηρα { 25η Μαρτίου 1951 }

Σ' αυτή την επίσης ιστορική φωτογραφία, (25η Μαρτίου 1951). είχα πολύ λίγο πρωτύτερα φέρει τα πρώτα ραδιόφωνα στο νησί, το πρώτο μικρόφωνο και βέβαια τα πρώτα μεγάφωνα. (βιβλίο μου "Ένας Αιώνας Κύθηρα σαν παραμύθι σελίδα 100...Αχ!! ποιος διαβάζει;; είναι η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας.) Στη φωτογραφία ακόμη βλέπουμε Στο μικρόφωνο τον αξέχαστο, μοναδικό, Πρόεδρο της κοινότητας Δ. Στάη στα δεξιά του τον Μαθηματικό, πρόσκοπο και ασκούντα χρέη γραμματέα κοινότητας Γιώργο Μασσέλο, από την άλλη του Στάη εγώ και δίπλα μου ο Ν. Πετρόχειλος (Αντζολόνικος), τέρμα από την απέναντι, δίπλα στο Μασσέλο, ο Βασίλης Χάρος (Βασιλομάνιτας).Πίσω από το Στάη είναι ο Βύρων και πίσω του ο δημοδιδάσκαλος Κλεομένης (τον αναφέρει στη ρίμα για τους κυνηγούς ο Γερώνυμος) Πάνω στη μουριά δεξιά ο Πέπος. (γνωρίστε κι άλλους μόνοι σας).Πηγή
Manolis Daponte

Ποιμαντορική Πασχαλινή Εγκύκλιος Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου

0Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Π ρ ό ς

τόν ῾Ιερό κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς ῾Ιερᾶς Μητροπόλεώς μας

‘’Ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν”

Χριστός ᾿Ανέστη,  Χριστιανοί  μου ᾿Αγαπητοί.

ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Στον άγιο Χαράλαμπο στο Μυλοπόταμο υπάρχουν πολλα κειμήλια απο τη Σμύρνη, όπου κάποτε ήσαν εγκατεστημένοι πολλοί Μυλοποταμιτες. Μεταξύ αυτών των κειμηλίων είναι ένας επιτάφιος, ο οποίος βγήκε απο το ίδιο καλλιτεχνικό εργαστήριο με τον επιτάφιο της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης. Η παράδοση λέει ότι ο μοναδικός σωζόμενος επιτάφιος απο αυτο το εργαστήρι είναι των Κυθηρων Πηγή
Eleni Harou

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ "ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ"ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ Κ.Κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού»Πρόληψη ατυχημάτων από βεγγαλικά κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Φωτογραφία χρήστη.«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά, ενημερώνει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από τα παιδιά.
Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν παιδιά, οικογένειες, ανθρώπους που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.
Επιμένουμε στην τεράστια σημασία της πρόληψης. Αρκετά είναι τα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα που έχει μέχρι σήμερα χειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα οποία πέρα από σοβαρές σωματικές βλάβες επιφέρουν και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες, οφείλουμε όμως και εμείς ως γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Δυστυχώς το να προμηθευτούν τα παιδιά αυτά τα είδη παραμένει εξαιρετικά εύκολο, πολύ απλά από το κατάστημα της γειτονιάς τους. Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι δυναμιτάκια, κροτίδες και βεγγαλικά στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας!
Διαβάστε το δελτίο τύπου-->/…/Prolhpsh-atyxhmaton-apo-beggalika-…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη διάθεση του κράτους η εκκλησιαστική περιουσία

Δεν αφορά σε πώλησή της αλλά σε αξιοποίηση με απώτερο σκοπό την αποπληρωμή του χρέους

Έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο Αρχιεπόσκοπος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «δεν έχω διαφορές μαζί της, αλλά ό,τι μπορεί να γίνει υπέρ του ελληνικού λαού, θα ήταν ευπρόσδεκτο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η Άνγκελα Μερκελ απέστειλε τον Γιοακίμ Φούχτελ, εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσει μαζί του.
-----------------------------
Πηγή: protothema.gr

Αλλαγές και έκτακτα δρομολόγια πλοίων - Το "Βιτσέντζος Κορνάρος" παραμένει στην Ρόδο

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα έχει λάβει και σήμερα το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχουν σε όλα τα σημεία αναχώρησης των πλοίων στελέχη του λιμενικού σώματος, προκειμένου να διευκολύνουν και τους τελευταίους εκδρομείς που θέλουν να ταξιδέψουν μια και φέτος ο καιρός τις δύο προηγούμενες ημέρες δημιούργησε αναστάτωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει στους περιμετρικούς δρόμους της πόλης και η Τροχαία Πειραιά, προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων προς το λιμάνι.
 

ΤΟ "ΑΓΙΟ ΦΩΣ" ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ! ΑΠΟΨΕ ΩΡΑ 20.00


ΑΛΟΙΖΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΑ 1965


Αγριαγκινάρες! Πατροπαράδοτο έθιμο

Πατροπαράδοτο το έθιμο, αυτή την εποχή να μαζεύουμε Αγριαγκινάρες!
Δύσκολο το μάζεμα, ακόμη δυσκολότερο το καθάρισμα, η γεύση όμως σε αποζημιώνει!
Η νοστιμιά μεταδίδεται σε ότι άλλο μαγειρευτεί μαζί, κρέας η άλλα χορταρικά!
Στο νησί μας ευδοκιμεί σε αρκετά σημεία, αυτές είναι από το βουνό της Αγίας Μόνης και νομίζω είναι οι νοστιμότερες!
Σε μένα αρέσουν και ομές, αλλά μαυρίζουν τα χείλη!
Θα τις απολαύσω με μοσχαράκι κοκκινιστό

 Πηγή 

Μιχάλης Πρωτοψάλτης.  facebook.com

** ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΙΝΤΕΡΝΕΤ REMETZO ** ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ

** ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΙΝΤΕΡΝΕΤ REMETZO ** Στην παραλία της Αγίας Πελαγίας με μια υπέροχη θέα σας περιμένουμε στον πρόσφατο ανακαινισμένο μας χώρο ,.να απολαύσετε τον καφέ σας,μοναδικές γεύσεις παγωτών,σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με μεράκι ,φρέσκους χυμούς φτιάξτε πεντανόστιμα φρουτοποτά "SMOOTHIE" φρέσκα -αγνά -υγιεινά - θρεπτικά - σπιτικά-ετοιμα στη στιγμή 100% φυσικά• χωρίς ζάχαρη-συντηρητικά-χρώματα -αρώματα• με βιταμίνες & ίνες απο φρούτα & λαχανικά!!! Σε ένα περιβάλλον χαρούμενο με πολύ καλή μουσική και πάντα με χαμόγελο !! Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ είμαστε στη διάθεση σας να σας προσφέρουμε ότι καλύτερο με σούπερ τιμές, γιατί σεβόμαστε τον πελάτη!!.ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ REMETZO στην ΑγίαΠελαγία για απολαυστικές μοναδικές στιγμές!!!Τηλ.2736033148-6993485818

Χάρτινη λιθογραφία του 1856 με ΄την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας.

Χάρτινη λιθογραφία του 1856 με ΄την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και γύρω μικρές εικόνες από το προσκύνημα και κάποια θαύματα.
Πηγή 
Eleni Harou .facebook.com

Να δοθούν οι παραλίες στους Δήμους ζητά ο Δαβάκης.

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παραχωρούνται οι παραλίες στους Δήμους, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Η παρέμβαση του κ. Δαβάκη προήλθε μετά την πρόσφατη απόφαση τού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία έκρινε παράνομη την ΚΥΑ με την οποία παραχωρούνται κάθε χρόνο οι παραλίες στους Δήμους της χώρας, για την τουριστική περίοδο.
Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης αναφέρει τα ακόλουθα:
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Πέρα από την απώλεια εσόδων για την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπηρεσιών και υποδομών προς τους επισκέπτες μας αλλά και τους πολίτες.
Αν οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών, είναι σαφές ότι δεν θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό τους, ενώ δεν θα υπάρξουν υποδομές και υπηρεσίες, όπως η παροχή ύδρευσης, οι ναυαγοσώστες κ.α.
Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική περίοδος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εικόνα των παραλιών και του τουρισμού μας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ
Πηγή .lakoniapress.gr

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ "ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ"ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ 10/4/15


Επιτάφιος Αυλέμωνας 2015