Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΩΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Νεάπολη Λακωνίας στη γη των αξιών, τα Βάτικα

  Ξεφυλλίζοντας  ένα βράδυ, με ένα καλό φίλο ,αναμνήσεις από στιγμές οικογενειακές και κοιτάζοντας φωτογραφίες του πατέρα μου άρχισαν να ξετυλίγονται μπροστά μου εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια. Μέσα στην ψυχή μου ξαφνικά ξύπνησε η ανάγκη να γνωρίσω και να μάθω τις ρίζες μου σε βάθος χρόνου. Ξεκίνησα την αναζήτηση μου , ψάχνοντας  παλιά συρτάρια , και κουτιά φυλαγμένα . Πρόβαλλαν μπροστά μου φωτογραφίες ανθρώπων που δεν γνώρισα ποτέ μου ,αλλά κουβαλώ μέσα μου ένα κομμάτι τους . Από αυτές τις φωτογραφίες κλέβω εικόνες και στιγμές μιας άλλης εποχής . Αναμνήσεις που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε φωτογραφία πρόσωπα με έντονο βλέμμα και στο πίσω μέρος γραμμένο ένα μικρο σημείωμα   με μελάνι και πένα. Ξεθωριασμένα γράμματα στο πέρασμα του χρόνου δίνουν το στίγμα της στιγμής που τραβήχτηκε η φωτογραφία ! Στις φωτογραφίες  ανάμεσα στα πρόσωπα  η γιαγιά μου Σταματίνα  Μηνόγιαννη της Αναστασίας και του Νικολάου το γένος Βατίστα  και ο  παππούς μου Αναστάσιος Αρώνης της Ελισάβετ και του Ιωάννη το γένος Λιωνή.

Κύθηρα...

Δεν είναι τυχαίο που η θεά του έρωτα Αφροδίτη, διάλεξε τα Κύθηρα για να αναδυθεί. Τα Κύθηρα, ένας ιδιότυπος τόπος εξ αιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, με επιρροές από το Αιγαίο και το Ιόνιο, χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών, που  διαμόρφωσε με το πέρασμα των χρόνων δικό του χαρακτήρα και ύφος. Πράσινο νησί με καθαρές θάλασσες, αμμουδιές, οροπέδια που άλλοτε ανηφορίζουν σε ψηλές κορυφές και άλλοτε βυθίζονται απότομα στη θάλασσα, σχηματίζοντας κρυφούς όρμους και ανοιχτές παραλίες στον άνεμο.
Η πραγματικότητα μας πάει σ' έναν τόπο μύθου, ίσως όχι τόσο απρόσιτο όσο παρουσιάζεται από τη λογοτεχνική παράδοση αλλά με έντονα τα σημάδια του. Αρκεί να περπατήσεις στις ακρογιαλιές και ν' αγναντέψεις στον ορίζοντα το ηλιοβασίλεμα.
Κάπου εκεί, όπου ο ουρανός συναντάει τη θάλασσα, χρωματίζοντας την με τις βαθυκόκκινες ανταύγειες του, δεις τη γέννησης τη Αφροδίτης, της κόρης του Ουρανού και της Θάλασσας.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ .Στο μονοπάτι....της φόνισσας


Ο Καταρράκτης της Φόνισσας ή της Νεράιδας, στα Κύθηρα

 Όταν άκουγα μικρός το «ταξίδι στα Κύθηρα» το μυαλό μου χανόταν στο αργό έργο του Αγγελόπουλου και είχα συνδέσει το νησί με αργές, νωχελικές σκηνές. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συνδέσει το τηλεοπτικό ταξίδι με ένα πραγματικό ταξίδι στα Κύθηρα.

Το πήρα απόφαση να κάνω το δικό μου «ταξίδι στα Κύθηρα» μετά από πολλά χρόνια στα 33 μου πλέον. Μετά από αυτό το ταξίδι για ένα πράγμα έχω μετανιώσει…. Που άργησα τόσο πολύ….
Δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω για το νησί κ τις ομορφιές του…. Για τις απίστευτες παραλίες, τα καταπράσινα νερά, τα πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια, τους απίστευτους μεζέδες….;;; Για τι απ’ όλα…;
Μα ό,τι και να πω, ένα είναι το σημείο που πραγματικά έχει μείνει στο μυαλό μου και αυτό δεν είναι άλλο από τους Καταρράκτες της Φόνισσας ή αλλιώς Νεράιδας. Ένα μέρος πραγματικά απίστευτης ομορφιάς , κρυμμένο καλά στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στον Μυλοπόταμο. Ένα χωριό το οποίο πήρε την ονομασία του από τους νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή για το άλεσμα του σιταριού. Ο μύθος αναφέρει πως η ονομασία «καταρράκτες της φόνισσας» προήλθε όταν στην κορυφή του γκρεμού απ’ όπου πέφτει το νερό, μάλωναν δυο γυναίκες και η μία απ’ αυτές έσπρωξε την άλλη και την σκότωσε.
Ας αφήσουμε όμως τον μύθο να πλανάται μέσα στα χρόνια και ας μείνουμε στην εικόνα που μας δίνει σήμερα το σημείο αυτό. Εικόνα που όποιος την δει ζωντανά, του αποτυπώνεται για πάντα στην μνήμη.
Τα νερά να τρέχουν ασταμάτητα από τον μικρό καταρράκτη και να δημιουργούν την πρώτη από τις πολλές λιμνούλες με το σκάσιμο τους.  Μια μικρή λίμνη με βάθος 3 περίπου μέτρων που όποιος αντέχει το κρύο νερό θα πρέπει οπωσδήποτε να βουτήξει. Τα ψηλά πλατάνια να προσφέρουν απλόχερα τον ίσκιο τους σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί αυτό το πανέμορφο ποταμάκι, που από μόνο του σε καλεί να το εξερευνήσεις. Το χρώμα των νερών είναι απλά απερίγραπτο. Ένα πράσινο χρώμα που δεν το βρίσκεις ούτε στην παλέτα του μεγαλύτερου ζωγράφου.
Μέχρι και μικρές λιβελούλες αντικρίσαμε να χορεύουν ασταμάτητα πάνω από τα καταπράσινα νερά τις οποίες και προσπαθήσαμε να φωτογραφίσουμε. Ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι που υπάρχει δίπλα στο ποτάμι, χανόμαστε μέσα σε πυκνή καταπράσινη βλάστηση και σιγά-σιγά χάνεται απ’ τα’ αυτιά μας ο ελάχιστος «τεχνολογικός» θόρυβος που  υπάρχει στην αρχή της διαδρομής μας.
Κατεβαίνοντας κάθε λίγα μέτρα δημιουργούνται μικρές φυσικές «πισίνες» οι οποίες ίσα που χωράνε 2 άτομα για να απολαύσουν ένα ιδιωτικό μπανάκι. Κρύα βέβαια τα νερά αλλά μια βουτιά είναι απαραίτητη για να πάρει όλη την κούραση και την ζέστη της ημέρας. Κατεβαίνοντας πιο κάτω συναντάμε δεξιά κ αριστερά στις όχθες, τους παλιούς και ερημωμένους πλέον νερόμυλους, που στέκονται ακόμα εκεί και παλεύουν με τον χρόνο.
Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής αλλά ελπίζω να μου δοθεί στο μέλλον ευκαιρία και να φτάσω στο τέρμα αυτού του καταπράσινου μονοπατιού.
Συνοψίζοντας ένα έχω να πω. Αν σας πάνε με δεμένα μάτια και σας τα ανοίξουν στους καταρράχτες τι φόνισσας μη βάλετε στοίχημα ότι είστε στον Αμαζόνιο γιατί θα το χάσετε.
Εμένα πάντως στο μυαλό μου έχει τυπωθεί σαν καταρράκτες της νεράιδας γιατί πιστεύω ότι μόνο οι νεράιδες θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα τόσο παραμυθένιο μέρος.πηγή κειμένου http://alternatrips.gr
VIDEO ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

Δραματική έκκληση της νεώτερης Δημάρχου της χώρας μας Μαρίας Κακαλή από τον Αη – Στράτη προς τον αν.υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα!

Με μία δραματική έκκληση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας,  η νεώτερη Δήμαρχος της χώρας μας Μαρία Κακαλή από τον Αη – Στράτη, απευθύνει δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση, για να βρεθεί επιτέλους μία οριστική λύση για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα.



Στην επιστολή της η Δήμαρχος του Αη – Στράτη αναφέρει:

Παραδοσιακό καφενείο " Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ " Μυλοπόταμος Κύθηρα

Ο Μυλοπόταμος,είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων,στο οποίο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις ποικίλες εικόνες που βρίσκει.
Τα επιβλητικά κτίρια,καταρράκτης της " Φόνισσας ", οι μικρότεροι καταρράκτες και λίμνες κατά μήκος του ρέματος ,η πλούσια βλάστηση,το Ενετικό κάστρο,το αξιόλογο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και οι όμορφες παραλίες,συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
Στο κέντρο του χωριού,πάνω από το υπέροχο καμάρι,με τις λίμνες και τις πλύστρες,βρίσκεται το μαγαζί μας.
Λειτουργεί 100 χρόνια και το εσωτερικό του,ευλαβικά αναπαλαιωμένο,εντιπωσιάζει με το σπάνιο ταβάνι.Στην πλατεία του μαγαζιού μας,στη σκιά των υπεραιωνόβιων πλατάνων,θα ξεκουραστείτε,πίνοντας το καφεδάκι σας και συνοδεύοντάς το μ΄ένα από τα υπέροχα σπιτικά γλυκά κουταλιού,ταψιού η τις Μυλοποταμίτικες δίπλες,όλα κατασκευής μας.
Το μεσημέρι και το βράδυ έχετε επιλογές από ποικιλία νοστιμότατων μαγειρευτών και κρέατα στη σχάρα.
  Διεύθυνση Καταστήματος Καλλιόπη Καρύδη Τηλ.27360-33397

Πριν 100 χρόνια. Ποταμός Κύθηρα

Πριν 100 χρόνια. Οι δασκάλες και μια μαθήτρια από το πρώτο παρθεναγωγείο που ιδρύθηκε στον Ποταμό (Κύθηρα). Φαίνονται οι τότε εν λειτουργία ανεμόμυλοι που κατεδαφίστηκαν στην 10ετία του 30. πηγή φωτό
Kosmas Megalokonomos

Σπάρτη Έλος και Σκάλα φουλ στη Νιτρορύπανση… Καμπανάκι απο την Ευρώπη

00

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου ότι η Ελλάδα, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει ευπρόσβλητες αρκετές περιοχές της στις οποίες έχει παρατηρηθεί στις μάζες  υπόγειων υδάτων περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη (50 mg/l), παραβίασε την κοινοτική οδηγία 91/676, η οποία έχει ως σκοπό τη μείωση της ρυπάνσεως των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προελεύσεως.

Πρόκειται για τις περιοχές του ποταμού Έβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Θεσσαλικής πεδιάδας, του νομού Εύβοιας, της Βορείου Πελοποννήσου (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Άραξου, Σφαγέικων και Αιγίου), της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της Ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Έλους-Σκάλας και Λεωνιδίου), της Ανατολικής Κρήτης, της Ανατολικής Αττικής και του ποταμού Ασωπού.

Ειδικότερα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε ως ευπρόσβλητες ορισμένες ζώνες στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές».

paseges.gr-report24.gr

Σαν σήμερα: Τσερνομπιλ – Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

tsernobil

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν… οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.

Πανελλήνια Εβδομάδα Εθελοντισμού - «Let’s do it Greece»

Τρεις διαφορετικές δράσεις στην Αττική διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εθελοντισμού












Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις αυτές, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίον του Άρεως, στο Αττικό Άλσος και στον Κόμβο Κηφισιάς (παράδεισος Αμαρουσίου) να στηρίξει την εθελοντική εκστρατεία «Lets do it Greece» και να συμβάλλει στον καθαρισμό και την αισθητική βελτίωση των χώρων αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η εκστρατεία «Lets do it Greece» εντάσσεται στο  πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Let's do it World», που αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτήν συμμετέχουν 108 διαφορετικές χώρες του κόσμου και περίπου 8.000.000 εθελοντές. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, συμμετέχουν στις κοινές δράσεις που διοργανώνονται στις χώρες τους, με στόχο να διαδώσουν το μήνυμα της προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και τη διαχρονική αξία του εθελοντισμού.
Στις φετινές δράσεις στην Αττική το «παρών» θα δώσουν εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία, Δήμοι, επιχειρήσεις, οργανωμένες ομάδες πολιτών, καθώς και διάφοροι φορείς.

''Applause'' Βιγκλάφια Βοιών Λακωνίας

Σε ένα όμορφο χωριό στα Βιγκλάφια νότια του Δήμου Μονεμβασιάς μια ανάσα από την Ελαφόνησο βρίσκεται το συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων ''Applause''.Σε απόσταση 400μ. από την μεγαλύτερη Παραλία Πούντα με την βυθισμένη πολιτεία το "Παυλοπέτρι" τα διαμερίσματα του Applause προσφέρουν παροχές για μια άνετη διαμονή σε ένα όμορφο διακοσμημένο περιβάλλον. Ευρύχωρα κομψά καθαρά διαμερίσματα με ποιοτικές παροχές, διακοσμημένα αρμονικά, ξεχωριστά το ένα από το άλλο θα σας κάνουν να νιώσετε μοναδικά. Άνετες βεράντες με υπέροχη πανοραμική θέα στον Λακωνικό κόλπο, από τον Κάβο Μαλιά, Κύθηρα έως Ελαφόνησο, θα σας κάνουν να ζήσετε τις ομορφότερες στιγμές σας. Οι επιπλέον παροχές περιλαμβάνουν δωρεάν Wi-Fi τηλεόραση επίπεδης οθόνης με δορυφορικά κανάλια, DVD player και κουζίνα με πλήρη εξοπλισμό. Επίσης διαθέτουμε άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο, καθώς και κήπο με παιδική χαρά και υπαίθριο καθιστικό.Σε μικρές αποστάσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελαφόνησο από το λιμάνι των Βιγκλαφίων που απέχει μόλις 400μ. και προσφέρει συνεχόμενες συνδέσεις με την Ελαφόνησο και τις χρυσές αμμουδιές της.Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη η Νεάπολη η νύφη του Λακωνικού κόλπου με τις πανέμορφες παραλίες όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι , καλό παραδοσιακό φαγητό και το ούζο σας με ψητό χταποδάκι στα κάρβουνα .Σε μικρή απόσταση μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναδικό σε διάκοσμο Σπήλαιο της Καστανιάς και στη συνέχεια να περιηγηθείτε στο Απολιθωμένο δάσος της Αγίας Μαρίνας . Επίσης μια βόλτα στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς σε μόλις 45 λεπτά θα σας μείνει αξέχαστη!!
'Η επιλογή στο ''Applause'' είναι επιλογή για πραγματικές διακοπές! Γιατί εδώ μιλάμε την ...γλώσσα σας !!Τηλ επικοινωνίας 2734047395- 6972889069