Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σύλλογος Ελαφονησιωτών "ο Φιλόπατρις"

Ο Σύλλογος μας ούτε ενημερώθηκε ούτε του ζητήθηκε η θέση του σχετικά με τον υπό επιχείρηση κατάρτηση Ειδικό Κανονισμό Λιμένα Νεάπολης (που αφορά όμως θαλάσσσια περιοχή του Δήμου Ελαφονήσου) αν και γίνεται αποδέκτης ενημερώσεων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Λακωνίας για διάφορα θέματα όπως η γρίπη των πτηνών κ.α. αλλά και αποδέκτης τηλεφωνήματος από την ηγεσία του της τοπικής ΛΑ για δημοσιευμά μας.
Ο Σύλλογος είναι εκδότης της εφημερίδας "η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ" και πέρα πολλών άλλων, στο Φύλλο 159 ένα χρόνο πριν έχει πάρει θέση ξεκάθαρη και σαφήγια την προστασία του νησιού μας, των κατοίκων και της περιοχής. 
Πηγή 
Σύλλογος Ελαφονησιωτών "ο Φιλόπατρις"

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στο Ταίναρο

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στο Ταίναρο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών του Λιμενικού στο ακρωτήριο Ταίναρο.
Νωρίτερα, ένα ξύλινο σκάφος που μετέφερε, περίπου, 170 μετανάστες αντιμετώπισε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να σπεύσει ρυμουλκό.
Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η επιχείρηση του Λιμενικού.
Από το περιστατικό δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, ενώ οι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας. πηγή kontranews.gr

Πρόγραμμα απευθείας πτήσεων Θεσσαλονίκη - Κύθηρα

Καλοκαιρινό πρόγραμμα απευθείας πτήσεων Θεσσαλονίκη - Κύθηρα , με 3 δρομολόγια την εβδομάδα.
Τα  δρομολόγια είναι έτοιμα προς  κράτηση και θα εκτελούνται με αεροσκάφος τύπου ATR42.
Η ημερομηνία πρώτης  πτήσης θα είναι της 16 Ιουλίου 2015 και η τελευταία στης 29 Αύγουστου 2015 ,
πηγή http://kithiraikanea.blogspot.gr

Κριτική: Το έργο τέχνης δεν φτάνει να είναι όμορφο

Παναγιώτης Φατσέας, δεκαετία 1950
Μανώλης Φατσέας, δεκαετία 1950
Στα Κύθηρα, κριτική σημαίνει συνήθως είτε καλά λόγια (για λόγους ευγένειας, κολακείας ή ανταπόδοσης) είτε σπανιότερα κακά λόγια (εξ αιτίας πόζας, εγωισμού ή απλώς από προσωπική αντιδικία). Αλλά, βέβαια, η κριτική είναι κάτι πιο σύνθετο, πιο ευαίσθητο και πιο ουσιαστικό. Αν, λοιπόν, πω κάτι που παρεκκλίνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά ζητώ προκαταβολικά τη συγνώμη συντελεστών και αναγνωστών.
Η έκθεση «Ελιά, το ευλογημένο δέντρο» σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Είχε όλες τις προϋποθέσεις: μια φωτογραφική κοινότητα μεγάλη, έναν μηχανισμό παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων δοκιμασμένο κι αποτελεσματικό, έναν επιμελητή ευρωπαϊκής εμβέλειας, σε ένα νησί το οποίο αγαπάει και τα δύο: και την ελιά και την φωτογραφία. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα Κύθηρα, μέσω των Φωτογραφικών Συναντήσεων, έχουν ταυτιστεί με την ελληνική φωτογραφία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ

Εργαστήριο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για Σεισμό

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παρευρέθηκε και χαιρέτησε στο Εργαστήριο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για Σεισμό σε επίπεδο Δήμων χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή και είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τα σχολεία, την οικογένεια και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης είναι επιτακτικός ο έλεγχος αντικειμενικής επάρκειας όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων (νοσοκομείων, σχολείων κλπ).
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία εκπροσώπων των ομάδων εθελοντών-διασωστών Σαλαμίνας και την πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων για επανάληψη του εργαστηρίου σε όλα τα νησιά της χωρικής του αρμοδιότητας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.
Τέλος, ο κ. Χατζηπέρος ανακοίνωσε ότι το επόμενο εργαστήριο προγραμματίζεται να γίνει στον Πόρο και την Τροιζηνία.

Κύθηρα: Προσοχή, κίνδυνος ταξιδιωτικού εθισμού!

Κύθηρα: Προσοχή, κίνδυνος ταξιδιωτικού εθισμού!

Τα Κύθηρα δεν είναι απλά ένα πανέμορφο νησί, με κρυφές ομορφιές που δεν τις χορταίνει κάποιος, όσες φορές και να έχει έρθει.  

Είναι μια κατάσταση, ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία αν θέλετε. Δεν είναι τυχαίο ότι έγιναν τραγούδι, αλλά και εμβληματικός τίτλος ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Τα Κύθηρα είναι συνυφασμένα με μια αίσθηση ταξιδιού έξω από τα συνηθισμένα, έξω από την πεζή πραγματικότητα, δίνουν την εντύπωση ενός μακάριου, αγέραστου, παραμυθένιου νησιωτικού τόπου, όπου όλα τα θαύματα είναι πιθανά. Αυτός είναι ο λόγος ότι πολλοί έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες πιάνονται στην ονειροπαγίδα των Κυθήρων και από επισκέπτες γίνονται κάτοικοι! Ας δούμε τα συστατικά της μαγείας αυτού του ακαταμάχητου νησιού!


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ lANE SEA LINES Ε/Γ- Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ 09.05.2015-18.05.2015


Aπελευθέρωση άγριων πουλιών στο Γεράκι Λακωνίας

Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 έγινε στο Γεράκι απελευθέρωση άγριων πουλιών και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο χώρο του Αγίου Ιωάννη του Νεομάρτυρα, συγκεντρώθηκαν όλοι οι μαθητές των σχολείων του χωριού μας( Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) κι αρκετοί κάτοικοι από το Γεράκι για να παρακολουθήσουν από κοντά την απελευθέρωση των πουλιών.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Όρου Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) φρόντισαν κι έφεραν τρεις Γερακίνες όπου μετά από κλήρωση τρεις μαθητές βοήθησαν στην απελευθέρωση τους.
Πραγματικά, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους εμάς εδώ στο Γεράκι.Eυχαριστούμε τον Φορέα και τον Σύλλογο Προστασίας Ζώων που επέλεξαν το χωριό μας για την απελευθέρωση και την επανένταξη των πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον.πηγή

Χρήστος Μπαλαμπάνος- Ευγενία Λάμπρου



ΚΥΘΗΡΑ Κεντρικός δρόμος στην Καρβουνάδα με καλντερίμι γύρω στα 1940.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ ."Ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλονος"

Ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/5/15



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το σχέδιο συγχώνευσης αστυνομικών τμημάτων που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προωθεί η Κυβέρνηση, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής στην ερώτηση, το ενδεχόμενο κλεισίματος των αστυνομικών σταθμών στο Αγκίστρι, στο Μεσαγρό Αίγινας, στα Αντικύθηρα, στον Ποταμό Κυθήρων, στον Γαλατά Τροιζηνίας, στη Δρυόπη και στα Μέθανα Τροιζηνίας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες.
Ο κ. Κατσαφάδος, τονίζει ότι τα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών αρκετών περιοχών,  ενώ αναφέρει ότι οι Δήμοι Τροιζηνίας και Κυθήρων με απόφαση του ΔΣ, αναλαμβάνουν τα έξοδα των αστυνομικών σταθμών του Γαλατά, Μεθάνων, Δρυόπης, Ποταμού Κυθήρων, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων.

Ληστεία σε ηλικιωμένο στην Ανατολική Μάνη: Δύο οι κατηγορούμενοι

ilikiomeni
Μία 64χρονη και ενός 66χρονος κατηγορούνται ότι διέπραξαν την κλοπή σε σπίτι ηλικιωμένου σε τοπική κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης που είχε γίνει κατά το χρονικό διάστημα από 30/4 έως και 3/5. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.ΠΗΓΉ http://laconialive.gr

Ενημέρωση παραγωγών για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

xymopoiisi portokaliou
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου “Sparta Orange” σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο “Γεωχώρος” προσκαλούν όλους σε ενημερωτική εκδήλωση για τη διαδικασία πιστοποίησης των παραγωγών για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων. Επίσης θα γίνει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια χυμοποίησης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 19.00′ στην αίθουσα του συνεταιρισμού στη Σκάλα Λακωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 27350 24191.πηγή http://laconialive.gr/

Το πρόγραμμα της Γ’ Πολιτιστικής Διημερίδας στο Κάστρο Μονεμβασίας

vraxos Monnemvasias (1)
Την τρίτη πολιτιστική διημερίδα με θέμα «Μονεμβασία: Όψεις της ιστορικής και πολιτισμικής πορείας της Καστροπολιτείας» διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο Δήμος Μονεμβασίας, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μονεμβασίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Λακωνίας.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Μαΐου, στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο.
Πρόγρα

Επιστροφή στα Αντικύθηρα: Ενάλιες έρευνες 2015

Antikithira2
Πειραιάς, Μάιος 2015
Το Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η α’ φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».

Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής" Επίσημη έναρξη της Αντιπυρικής περιόδου 2015

Φωτογραφία του χρήστη Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής".
Επίσημη έναρξη της Αντιπυρικής περιόδου 2015
Με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού και τις ευχές του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Συμεών άρχισε και ουσιαστικά η εφετική Αντιπυρική Περίοδος για την Υπηρεσία μας.
Σε μια καθολική Γενική Συγκέντρωση Μονίμων, Συμβασιούχων, Εποχικών και Εθελοντών Πυροσβεστών, η Υπηρεσία μας δέχθηκε την Ευλογία του Αγιασμού και στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.
Ο Διοικητής έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικές με την ετοιμότητα και τις απαιτήσεις και την υπηρεσιακή στάση απέναντι στην επικείμενη περίοδο.
Άκουσε με προσοχή και απάντησε στις ερωτήσεις των συναδέλφων και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την καθολική υπόσχεση ότι οι Πυροσβέστες της Υπηρεσίας μας, κάθε βαθμού και βαθμίδας, θα πράξουν κατά το καλώς εννοούμενο καθήκον αλλά και πέραν αυτού αν χρειαστεί, για την διασφάλιση του τόπου μας από κάθε απειλή πυρκαγιάς και για αυτό το Καλοκαίρι!

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 8/5/2015

Επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΛΑΝΕ κ. Χαράλαμπο Σαλβαράκη είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης, από τη Χαλκιδική όπου βρίσκεται για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο κ. Σαλβαράκης ενημέρωσε τον Δήμαρχο σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των εργασιών επισκευής του ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον κ. Σαλβαράκη, μέχρι τις 22-23 Μαΐου, προκειμένου το πλοίο να επιστρέψει στα δρομολόγιά του. Παράλληλα θα δρομολογηθεί εκτάκτως το πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗΣ στη γραμμή Πειραιά-Κύθηρα-Ρέθυμνο προκειμένου να καλύψει εν μέρει τις ανάγκες των επιβατών μέχρι την επάνοδο του ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ στη γραμμή. Ο κ. Σαλβαράκης δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση εκτάκτων δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών στις εορτές του Αγ. Μύρωνος και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας σύμφωνα με αίτημα της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώσει για κάθε νεότερο.

ΚΥΘΗΡΑ 1911 Ο Βενιζέλος στον Ποταμό...

Πηγή Kosmas Megalokonomos .facebook.com