Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Η Εκστρατεία "Αναπνέω" στα Κύθηρα.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Η καμπάνια συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μαζί με Κοινωνικό Πρόγραμμα
δωρεάν σπιρομετρήσεων
Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά.
Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους. Η εκστρατεία θα βρίσκεται στα Κύθηρα στις 27 Ιουνίου στην περιοχή Λιβαδίου και στις 28 Ιουνίου στην Πλατεία του Ποταμού, από τις 10:30 έως τις 13:30.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας1. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες)2.
Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ1. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

ΚΥΘΗΡΑ.Ἅγιος Ἰωάννης ὁ ἐν Κρημνῷ (17ος αἰ.) ΦΩΤΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ.Ελένη Χάρου

Σέ ὕψος περίπου 60 μ. καί ἀνεβαίνοντας 12 σκαλιά, φτά­νουμε στή θύρα εἰσόδου τοῦ συγκροτήματος, ὅπου ἐντο­πίζουμε τήν ἐπιγραφή ἀνακαίνισης τῆς Μονῆς ἀπό κάποιο μοναχό Ἰωαννίκιο Σανίνου τό 1725. Μέσω λίθινης σκάλας μπαίνουμε σέ καμαροσκεπή στοά μήκους 6 μ. καί ὕψους 2 μ. ἐπάνω ἀπό τήν ὁποία εἶχε κτισθεῖ ξενώνας, πού χωριζόταν σέ δύο αἴθουσες (κελλιά) καί ἕνα μαγειρεῖο. Ἐπάνω ἀπό τήν ἔξοδο τῆς στοᾶς ὑπάρχει ἄλλη ἐπιγραφή δυσανάγνωστη πού διασώζει τό «ἐκ βάθρων» καί ση­μαίνει τήν πρώτη ἀνέ­γερση. Σύμφωνα μέ τήν προφορική παράδοση ὁ ἀρχικός ξενώ­νας κτίσθηκε γύρω στό 1600 καί διέθετε 5-6 μοναχούς. Σέ ἐπαφή μέ τόν ξενώνα ὑπάρχει μικρή δεξαμενή­ (στέρνα). Συνεχίζοντας τήν ἀνάβαση βρισκόμαστε μπροστά σέ μικρό σπήλαιο. Δεξιά διακρίνονται στή ρίζα τοῦ κρημνοῦ θεμέλια κτίσματος, πιθανόν ἀπό τόν παλαιότερο ναό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Προδρόμου.
Σέ συναξάριο τοῦ 1857 ὑπάρχει ή ἐπιγραφή πού ἀναφέρει ὅτι στό Σπήλαιο αὐτό ἐμπνεύσθηκε ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Θεολό­γος τήν Ἀποκάλυψη καί ἀναφέρεται ὅτι στή Μονή ἑορταζόταν ἡ Γέννηση τοῦ Προδρόμου.
Πηγή  κειμένου .imkythiron.gr

ΚΥΘΗΡΑ.ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ 1938


Πρόσκληση Συνεδρίασης Συμβουλίου Δ.Κ. Αντικυθήρων


ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Πέμπτη 18/6 και ώρα 8 μ.μ., το Θεατρικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων θα παρουσιάσει τη «Συνέλευση των Ζώων» της Φρύνης Δρίζου, μια παιδική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη της αειμνήστου ζωγράφου και φίλης των Κυθήρων.

Η παράσταση είναι εντεταγμένη στο Φεστιβάλ Δήμου Κυθήρων 2015, «Ταξίδι στα Κύθηρα». Είσοδος, όπως πάντα, δωρεάν.

undefined

Π.Κ ΚΥΘΗΡΩΝ.Εκπαιδευτικό σεμινάριο.«Διάσωση σε τροχαία ατυχήματα»

... με την ευθύνη ενός πολλά υποσχόμενου νέου Αξιωματικού του Π.Σ.
Εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων με θέμα «Διάσωση σε τροχαία ατυχήματα» στις 12/06/2015 και στο οποίο συμμετείχε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό.
Το σεμινάριο περιελάμβανε τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπιση τροχαίων ατυχημάτων όπου εμπλέκονται κυρίως μικρά επιβατηγά οχήματα και στην οργάνωση της διασωστικής επιχείρησης για απεγκλωβισμό τραυματιών που επεμβαίνουν σε αυτά.

Πάντα Υπάρχουν και τα ...ΜΗΣΥΦΑ......

Με ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε το σημερινό Δελτίο τύπου του Λιμενικου ταμείου Μονεμβασίας.

Μετά το φιάσκο της προσπάθειας να περάσει ο ανομολόγητος  κανονισμός λιμένος Νεάπολης, και της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ απόρριψης του από όλους τους φορείς, σειρά παίρνει ο  πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου και σε στυλ που θυμίζει εξαγγελία τύπου Ερντογκάν, απαγορεύει την ανάμιξη οιουδήποτε δεν περικλείεται στο συνοδεύον φωτογραφικό σχεδιάγραμμα.

Πιθανώνατα θα εικάζεται ότι οι όμορες ακτές των Κυθήρων και τα παράλια βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας και φυσικά δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούν για το τι συμβαίνει στον όρμο. Πιθανόν δε σε κάποια φανταστικά σενάρια να προσομοιώνονται με ακτές εκτός ενδιαφέροντος και σημασίας.....