Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας με κατανυκτικές λειτουργίες και πανηγύρια, ενώ πολλά έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μοναστήρια και εκκλησίες κατακλύζονται από χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι συμμετέχουν με βαθιά συγκίνηση στις εκδηλώσεις που τιμούν την χάρη Της Παναγίας.
Ερημικά εξωκλήσια αποκτούν ζωή και πολλά είναι τα νησιά και οι επαρχιακές πόλεις, που τιμούν την παράδοση με έθιμα παλαιότερων γενεών.
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα.
Πάτμος: Ο Επιτάφιος της Παναγίας

Στο νησί της Ορθοδοξίας και στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί κάνουν περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο που έχει βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περνά από τα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ακολουθούν την μεγαλόπρεπη πομπή.
Νίσυρος: Οι Εννιαμερίτισσες



Το Νιάμερο της Παναγιάς γιορτάζεται στη Νίσυρο από τις 6 Αυγούστου. Πρωταγωνίστριες του εθίμου είναι οι μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες γυναίκες, οι οποίες για εννέα μέρες μένουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα νηστείας και κάθε μέρα κάνουν 300 μετάνοιες. Παράλληλα, είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα του χώρου και ων ιερών σκευών.
Ανήμερα της Παναγίας οι Εννιαμερίτισσες κρατούν δίσκους με κόλλυβα και προπορεύονται της πομπής της λιτάνευσης της εικόνας από τους ιερείς, οι οποίοι την οδηγούν στο χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Οι γυναίκες αποσύρονται μόνο όταν ξεκινήσει το γλέντι με τον τοπικό χορό της “κούπας”.

Η Μητρόπολη Κυθήρων μοιράζει αντιπατριαρχικό φυλλάδιο

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στην Μητρόπολη Κυθήρων – είναι ασφαλείς οι πληροφορίες της Ιδιωτικής Οδού – μοιράζεται, σαν φρέσκο ψωμάκι, στους πιστούς το φυλλάδιο για τον «αντιοικουμενισμό» του Οσίου Παϊσίου, που εξέδωσε ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.
Μπορεί ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος να είναι πιο …προσεκτικός και να μη διανέμει το φυλλάδιο του κληρικού του στους ναούς της Μητροπόλεώς του, όμως ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ δεν διστάζει καθόλου να μοιράζει το έντυπο αυτό στους χριστιανούς, ειδικά αυτές τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου.
Τονίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι η δημοσίευση μιας επιστολής του οσίου Παϊσίου σχετικά με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, αλλά το γεγονός ότι ο πατρινός κληρικός βρίσκει την ευκαιρία – καπηλευόμενος τη μνήμη του αγίου – να γράψει απροκάλυπτα πως οι Οικουμενικοί Πατριάρχες Ιωακείμ Γ’, Μελέτιος Μεταξάκης και Αθηναγόρας ήσαν Μασόνοι και βέβαια να επιτεθεί γενικότερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την «φιλενωτική» πολιτική του τον 20ο αιώνα.
Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι ο όσιος Παϊσιος αναφέρεται μόνο στον Πατριάρχη Αθηναγόρα – για την τότε επαφή του με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία – με πολύ σεβασμό και χωρίς να αποκαλεί μασόνο ούτε αυτόν ούτε άλλον Πατριάρχη.
Άρα η ασέβεια και καπηλεία της μνήμης του από τον κληρικό Α.Γ. είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα.
Δεν μας εκπλήσσει η διάδοση του φυλλαδίου του Α.Γ. από τον Μητροπολίτη Κυθήρων.
Το καταγράφουμε, όμως, ως ένα ακόμη γεγονός της οργανωμένης πολεμικής ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τους «αντι-οικουμενιστικούς» κύκλους της Ελλάδας, προκειμένου να μειώσουν το Φανάρι στα μάτια των πιστών.
Επειδή αρκετοί αναγνώστες της Ιδιωτικής Οδού μας στέλνουν μηνύματα – και έχουν γραφεί και σχετικά σχόλια σε άλλα ιστολόγια – για την στάση του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου απέναντι στον κληρικό του, θεωρούμε ότι ο Μητροπολίτης Πατρών συμφωνεί, ουσιαστικά, με τις κινήσεις του κληρικού του.
Διέπεται από το ίδιο «αντι-οικουμενιστικό» πνεύμα, όπως έχει καταγραφεί – προσεκτικά βέβαια – και σε κηρύγματά του.
Απλώς, για λόγους "τακτικής" προσπαθεί να κρατήσει …χαμηλούς τόνους.
Πηγή  romfea.gr

Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ


Αλαταρές και αλυκάριοι των Κυθήρων

Στις Φωτογραφικές Συναντήσεις του 2013, η φωτογράφος Βασιλική Γεωργίου συμμετείχε στην Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων με μια εξαιρετική καταγραφή της ζωής στα ελληνικά μοναστήρια γυναικών, για την οποία και απέσπασε έπαινο. Έκτοτε, ένα από τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί είναι οι ελληνικές αλυκές· έχει ήδη φωτογραφίσει αλυκές στη Ξάνθη, Κομοτηνή, Καστοριά και Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ μέρος της εργασίας αυτής έχει παρουσιασθεί με επιτυχία στο εξωτερικό.

Αρχές Αυγούστου, η Βασιλική Γεωργίου επέστρεψε στα Κύθηρα με φροντίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας, με σκοπό να φωτογραφίσει τις μοναδικές στην Ευρώπη αλαταρές. Πράγματι, η συγκομιδή αλατιού έχει πλέον εξεληχθεί παντού σε βιομηχανία, και μόνον στα Κύθηρα επιζεί ο θεσμός των αλυκάριων που μαζεύουν με τα χέρια το θαλασσινό αλάτι από τις «γούρνες» στις βραχώδεις ακτές και βραχονησίδες του νησιού, τις λεγόμενες στα Κύθηρα «αλαταρές».

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ ΕΙΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 2015

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ
ΕΙΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Κυριακή, 16 Αὐγούστου 2015
          07:30 Ὄρθρος καί ἐν συνεχεία Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Κατσανεβιανῶν Ἀντικυθήρων, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ/του Μητροπολίτου Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
         19:30 Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός εἰς τόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Μύρωνος Ἀντικυθήρων χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Εἰρηναίου.
Δευτέρα, 17 Αὐγούστου 2015
          07:00 Ὄρθρος καί ἐν συνεχεία Πανηγυρικό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο εἰς τόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Μύρωνος Ἀντικυθήρων, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Εἰρηναίου.
          10:45 Λιτάνευσις τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος καί τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγ. Μύρωνος καί τέλεσις Ἁγιασμοῦ εἰς τό Σπήλαιον τῆς Εὑρέσεως.
          Θά ἀκολουθήση ἡ καθιερωμένη ἑόρτια τράπεζα εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.
          Στίς Ἱερές Ἀκολουθίες θά ψάλει πολυμελής Χορός Ἱεροψαλτῶν ἀπό τήν Ἀθήνα ὑπό τή Χοραρχία τοῦ Πρωτοψάλτου καί Χοράρχου κ. Ἰωάννη Τσούνη.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2015

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ
Πρόγραμμα
 Παρασκευή ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.
Παρασκευή ἑσπέρας ὥρα 9.15 μ.μ., Ἱερά Ἐγκώμια καί Ἀκολουθία Ἐπιταφίου τῆς Παναγίας μας στή Μονή  Μυρτιδίων.*
Σάββατο πρωΐ ὥρα 7-10.30 π.μ., Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία. Θά ἀκολουθήση Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Ἁγίας καί Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιώτισσας μέχρι καί τοῦ ἐξωτερικοῦ προαυλίου - πλατείας τῆς  Ἱερᾶς Μονῆς τῇ συμμετοχῇ τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Τοπικῶν Ἀρχῶν καί φορέων, τῶν προσκυνητῶν καί τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
            *Σημείωσις : Τά Ἱερά  Ἐγκώμια καί ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου τῆς Παναγίας μας θά ψαλοῦν καί στήν Παναγία Μυρτιδιώτισσα τοῦ Κάστρου Χώρας - Κυθήρων, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ, τήν ἴδια ὥρα, μετά τίς 9.30 μ.μ. τῆς Παρασκευῆς (14-8-2015).

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 14/8/2015

Συνεδρίασε την Πέμπτη 13/8 το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δ.Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. Παρών ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης καθώς και η Αντιπρόεδρος κα. Αγγελική Λιγοψυχάκη, τα μέλη Ιωάννης Τζινάκος και Διονύσιος Προγουλάκης και Δημότες του νησιού. Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη αναφορά στα έργα και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή συνεχίζονται και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιδιόρθωση υποδομών που παραλήφθηκαν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού έχουν συγχαρεί τη Δημοτική Αρχή γιατί σε σχέση με πέρσι το νησί δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μια εικόνα νοικοκυρέματος και τάξης.
Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Δημοτικής Κοινότητας ενόψει κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2016, το οποίο θα αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Συμβούλιο μαζί με κατοίκους του νησιού μετέβησαν στο ιστορικό παλαιό καφενείο «Πλουμίδη» όπου έγιναν από το Δήμαρχο τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας και Κεραμικής της κας. Σοφίας Πολίτου, μιας πολιτιστικής εκδήλωσης που είναι ενταγμένη στο 1ο Δημοτικό Φεστιβάλ Κυθήρων «Ταξίδι στα Κύθηρα».