Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Τα Αντικύθηρα σήμερα γιορτάζουν:

Γιορτή του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου και προστάτου της Νήσου των Αντικυθήρων.
Ο πανηγυρικός εορτασμός έγινε και φέτος κατά τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο!
Οι Αντικυθήριοι από κάθε γωνιά της γης ήλθαν στο νησάκι τους, για να τιμήσουν τον Άγιο Μύρωνα!
Στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ με συμμετοχή χορωδίας ιεροψαλτών.
Στο παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε μετά τον εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, με την βραστή ντόπια γίδα. το πιλάφι και το κόκκινο κρασί, έπεξαν με εξαιρετική επιτυχία τρείς μουσικοί από τα Μητάτα των Κυθήρων, ο Νίκος Καστανάκης στην Λίρα, ο Γιάννης Πρινέας στο Λαούτο, και ο Στέφανος Πρωτοψάλτης στην Κιθάρα.
"Πανηγυριώτης" γιά φέτος, αυτός δηλαδή που ανέλαβε όλα τα έξοδα του πανηγυριού, ήταν ο Κυθήριος επιχειρηματίας της Αυστραλίας και ιδιωκτήτης του ξενοδοχείου "ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ" Μηνάς Σουρής.

πηγή 
Μιχάλης Πρωτοψάλτης


Ανακοίνωση Κυνηγετικού Συλλόγου Κυθήρων

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/8/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:15 ΜΕ 19:15 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑ ΣΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΣΕΜΠΡΕΒΙΒΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/8/2015 ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟΝ ΑΠΟ 17:00 ΩΣ 18:00.

Το Club Med 2 και πάλι στο Καψάλι

Το υπέροχο ιστιοφόρο 194 μέτρων Club Med 2 φαίνεται ό εφέτος προτιμά το Καψάλι. Έτσι σήμερα το πολυτελές ιστιοφόρο επέστρεψε με πλήθος επισκεπτών στο Καψάλι, προερχόμενο από τον Αργολικό κόλπο.

Το εντυπωσιακό ιστιοφόρο έχει δυναμικότητα 372 επιβατών και δέχεται παιδιά άνω των 8 ετών, σε 186 πλήρως ανακαινισμένες καμπίνες ● 55 Club Cabins στο B deck (κατώτερο κατάστρωμα) ● 67 Club Cabins στο C deck (μεσαίο κατάστρωμα) ● 48 Club Cabins και 10 σουίτες στο D deck (άνω κατάστρωμα) ● 5 Deluxe Cabins στο F deck (μπροστινό μέρος του πλοίου).
 
Το σκάφος αναχώρησε αργά το απόγευμα σήμερα με κατεύθυνση το νησί της Μήλου.

”SOS” Τριχείλη για Νοσοκομείο Μολάων

PENTAX DIGITAL CAMERA

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. κο Παναγιώτη Κουρουμπλή
Υπουργό Υγείας
2. κ.κ. Βουλευτές Λακωνίας
3. Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ: Μετακίνηση ιατρού ΜΠΑΚΙΔΗ ΣΟΦΟΚΛΗ από το Γ.Ν. Λακωνίας-ΝΜ Μολάων στο Γ.Ν. Σπάρτης-ΝΜ Σπάρτης (αριθ. απόφ. 24928/13-08-2015).
Κύριε Διοικητά,
Διαμαρτυρόμαστε για τη μετακίνηση του τελευταίου παθολόγου που έχει μείνει στο Νοσοκομείο Μολάων προς το Νοσοκομείο της Σπάρτης. Με αυτή σας την απόφαση, κλείνετε την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μολάων, το οποίο μένει χωρίς τη βασική ειδικότητα του παθολόγου, βάζοντας έτσι σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους συμπολίτες μας.
Γνωρίζουμε βεβαίως το πρόβλημα που υπάρχει και στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, αλλά με αυτή σας την ενέργεια, ούτε το πρόβλημα λύνετε και παράλληλα αδικείτε κατάφωρα την περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας.
Ζητούμε να επανεξετάσετε το θέμα, ώστε να παραμείνει ανοικτή η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μολάων.
Ο Δήμαρχος
Ηρακλής Τριχείλης

Τα Αντικύθηρα εόρτασαν τον Πολιούχο τους (ΦΩΤΟ)

poliouxos-21Με την προσήκουσα λαμπρότητα εόρτασε η μικρά νήσος των Αντικυθήρων τον Προστάτη, Πολιούχο και Έφορό της Ιερομάρτυρα Άγιο Μύρωνα τον Θαυματουργό, Πρεσβύτερο Αχαΐας και εν Κυζίκω επί Δεκίου μαρτυρήσαντα, του οποίου η Ιερά Εικών ανευρέθη στα Αντικύθηρα πριν 3 περίπου αιώνες.
Ο Άγιος Μύρων και το μικρό μοναστήρι του αποτελούν σημείο αναφοράς για τους απανταχού Γης Αντικυθήριους, που τον ευλαβούνται και τον τιμούν δεόντως κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου.
Προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Φρουμέντιος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Κυθήρων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου π. Εμμανουήλ που ηγήθηκε ομάδας Κρητών προσκυνητών και ο Ιερέας της νήσου π. Αντώνιος.
Αφ΄ εσπέρας τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός σε κλίμα κατάνυξης και ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια τράπεζα στο προαύλιο του Ι. Ναού.
Την κυριώνυμο ημέρα, 17η Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στα νοητά και πνευματικά μύρα του Αγίου Πνεύματος που έφερε ο Άγιος Μύρων, ευχόμενος καταλλήλως για το μικρό νησί και τους φιλοπρόοδους κατοίκους του.
Ακολούθησε η λαμπρά λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου που ως θησαυρόν μέγα κατέχει η νήσος μέχρι το Σπήλαιο της Ευρέσεως, όπου τελέστηκε Αγιασμός.
Πριν την απόλυση και την διέλευση όλων των προσκυνητών κάτω από την Ιερά Εικόνα του Αγίου όπως απαιτεί το έθιμο, ο Σεβασμιώτατος εξήρε όλως ιδιαιτέρως το έργο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του Ιερέως της νήσου π. Αντωνίου, η οποία με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των κατοίκων και αποδήμων Αντικυθηρίων, διαρκώς ανακαινίζει και ευπρεπίζει το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος και το καθιστά ένα μικρό μεν, αλλά λαμπρό και ευπρεπές Ιερό Προσκύνημα, στο οποίο ο κάθε πονεμένος και εμπερίστατος Χριστιανός μπορεί να ζητήσει και να λάβει τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, την αναβλύζουσα από την Αγία του Εικόνα και τα Ιερά του Λείψανα.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου που επρόκειτο να χοροστατήσει στις ιερές ακολουθίες στα Αντικύθηρα αλλά λόγω εκτάκτου απροόπτου κωλύματος δεν τα κατάφερε, όσο και του ομόρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, στην επαρχία του οποίου ο Άγιος Μύρων τιμάται εξόχως, κυρίως από τους κατοίκους του Καστελίου που πρόγονοί τους ανεύρον την εικόνα του Αγ. Μύρωνος στα Αντικύθηρα.
Ο παριστάμενος π. Εμμανουήλ, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου μετέφερε τις ευχές του ποιμενάρχου του που δεν μπόρεσε να παραστεί στα Αντικύθηρα λόγω της επισκέψεως στην επαρχία του, του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου.
Στην πανήγυρη παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος των Αντικυθήρων κ. Ματθαίος Αγγελιουδάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του νησιού κ.Γιαννόπουλος, Αντικυθήριοι της Αυστραλίας και της Αθήνας, πολλοί Κρήτες προσκυνητές και λοιποί επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης ευχαρίστησε τους προσκυνητές, ιδίως την μεγάλη αντιπροσωπεία από το Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης, οι πρόγονοι των οποίων βρήκαν την εικόνα του Αγίου στο νησί και με τους οποίους οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί δεσμοί των Αντικυθήρων είναι άρρηκτοι.
Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μύρωνα Φραγκίσκου Χαρχαλάκη που προσέφερε τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως, την βυζαντινή χορωδία του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Τσούνη που έψαλλε μελωδικότατα και πανηγυρικά για 15η συνεχή χρονιά στην εορτή του Αγίου, όσους με κάθε τρόπο βοήθησαν στην προετοιμασία της εορτής και τις 2 ναυτιλιακές εταιρείες ΛΑΝΕ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών από την Κρήτη, τα Κύθηρα και τη Λακωνία, περιοχές που ευλαβούνται και τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Δήμαρχος τίμησε τον Αρχαιολόγο κ. Άρη Τσαραβόπουλο για την επί 15 συναπτά έτη επιστημονική, κοινωνική, ηθική και πολιτιστική συνεισφορά του στα Αντικύθηρα.
Σε όλους τους προσκυνητές μοιράστηκε το πατροπαράδοτο κέρασμα (ψωμί και βραστό κρέας) που οι κάτοικοι προετοιμάζουν στους χώρους του Ναού, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πανηγύρεως.

Ο Δήμος Μονεμβασίας «επιστρατεύει» το επιστημονικό δυναμικό για τα πυρόπληκτα Βάτικα

Στην τελευταία του συνεδρίαση , το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη, ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μονεμβασίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την εκτέλεση του ερευνητικού έργου: «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεω-Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Άμεσων Επεμβάσεων στις Πυρόπληκτες Περιοχές του Δήμου».
Πρόκειται για μια μελέτη η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει συνολικά και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά στη ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης. Μια μελέτη η οποία όχι μόνο θα εκτιμήσει τους κινδύνους αλλά το σημαντικότερο θα προτείνει καίριες και ουσιαστικές λύσεις, για την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων, τα οποία πρόκειται να εκδηλωθούν στο μέλλον.
Τέλος η μελέτη αυτή θα αποτελέσει ένα σταθερό υπόβαθρο, για την οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Ο προϋπολογισμός του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεω-Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Άμεσων Επεμβάσεων»,  ανέρχεται στο ποσό των 55.000 € (πλέον Φ.Π.Α.) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α.    ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ
Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν σαν στόχο να εμποδίσουν την εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους η οποία εκδηλώνεται αμέσως μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Η διάβρωση του εδάφους εξαρτάται σε γενικές γραμμές από την φύση των γεωλογικών σχηματισμών, την φύση του εδάφους, την κλίση του εδάφους, την έκθεση των πρανών σε διάφορους παράγοντες, την ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, την φύση του υδρογραφικού δικτύου και άλλα.
Με βάση την συνεκτίμηση όλων των ανωτέρω παραγόντων θα προταθεί η κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων επείγοντος χαρακτήρα που θα περιλαμβάνουν ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες που καθορίζονται από τους προαναφερθέντες παράγοντες σε κλαδοπλέγματα, κορμοδέματα, κορμοφράγματα, φράγματα από λιθορριπή, κ.α.
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
  • Λεπτομερείς χάρτες με τη θέση και το είδος των αντιδιαβρωτικών έργων που προαναφέρθηκε.
  • Διαστασιολόγηση και χαρακτηριστικά των έργων (σχήμα, πλάτος, μήκος, ύψος, κλπ.).
  • Κατασκευαστικές λεπτομέρειες με βάση τις προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν στην Ηλεία, στον Ταΰγετο και σε άλλες περιοχές.
  • Παρακολούθηση απόδοσης έργων για ένα διάστημα ενός έτους.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων θα υπάρχει επιτόπου παρουσία και έλεγχος των έργων από έμπειρους συνεργάτες.
Β.    ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 
Ο πλημμυρικός κίνδυνος μετά από δασικές πυρκαγιές αυξάνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην κατάντη περιοχή των διαβρωτικών έργων. Το μέτρο του πλημμυρικού κινδύνου ορίζεται από πολλές παραμέτρους όπως είναι η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, η στερεοπαροχή από τη διάβρωση των ανάντη περιοχών, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου, τα υφιστάμενα έργα και η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων ή προϊόντων καύσης από την ταχύτητα των υδάτων.
Με βάση την συνεκτίμηση όλων των προηγούμενων αλλά κυρίως με βάση εξελιγμένων λογισμικών για τον προσδιορισμό πλημμυρικού κινδύνου και των πλημμυρικών φαινομένων θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη έρευνα, τα παραδοτέα της οποίας είναι τα ακόλουθα:
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
  • Λεπτομερείς χάρτες με στοχευμένες παρεμβάσεις κατά μήκος όλων των ρεμάτων της περιοχής.
  • Υποδείξεις για άρση ανθρωπογενών παρεμβάσεων κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου.
  • Υποδείξεις για αύξηση της διατομής των ρεμάτων σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός.
  • Προσδιορισμός πλημμυρικού κινδύνου κατά μήκος των ρεμάτων και υπόδειξη σημείων υψηλής στα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις.
  • Έλεγχος επάρκειας διατομών στα υφιστάμενα τεχνικά έργα.
  • Προτάσεις μείωσης της πλημμυρικής επικινδυνότητας.
Γ.    ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Μετά τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, ο κατολισθητικός κίνδυνος αυξάνει δραματικά. Για παράδειγμα στην περιοχή της Ηλείας σε 370 θέσεις εκδηλώθηκαν νέες κατολισθήσεις αμέσως μετά τις δασικές πυρκαγιές το 2007.
Το μέτρο του κατολισθητικού κινδύνου εξαρτάται σε γενικές γραμμές από την μορφολογία, την κλίση των πρανών, την γεωλογική δομή, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την υφιστάμενη σεισμικότητα.
Μετά την έρευνα των δεδομένων που αφορούν στους ανωτέρω παράγοντες, θα πραγματοποιηθεί μια συνθετική αξιολόγηση του υφιστάμενου κατολισθητικού κινδύνου ανά περιοχή και θέση, η οποία θα έχει τα ακόλουθα παραδοτέα.
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
  • Λεπτομερής χαρτογράφηση και οριοθέτηση των περιοχών με αυξημένο κατολισθητικό κίνδυνο.
  • Διάκριση επιμέρους περιοχών στις οποίες μπορεί να εκδηλωθούν διάφοροι τύποι κατολισθήσεων όπως περιστροφικές κατολισθήσεις, μεταθετικές κατολισθήσεις – οριοθετήσεις, βραχοπτώσεις, λασπορροές, κ.α.
  • Ιεράρχηση θέσεων με βάση την κατολισθητική επικινδυνότητα.
  • Ενδεικνυόμενα μέτρα και προτάσεις έργων μείωσης κατολισθητικής επικινδυνότητας.
  • Πηγή  .monemvasianews.gr

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Παλια καμπάνα απο σφυρήλατο μπρούτζο προερχόμενη απο τα ονομαστά χυτήρια της Τεργέστης LAPAGNA.
O άγιος Μύρων. Στα Κύθηρα τον τιμούμε σε 2 εξωμόνια, στα Σαρακίνικα και στο Κακοπέτρι. Το πρώτο είναι σε μια εύφορη περιοχή κοντά στον Κάλαμο, στο δρόμο προς τη Φυρή Άμμο, που άλλοτε είχε περιβόλια, πλατάνια, τρεχούμενο νερό και καλαμιώνες. Θεωρείται το πιο μικρό βυζαντινό μνημείο των Κυθήρων με χωρητικότητα 10 ατόμων, χτισμένο σε επικλινές έδαφος, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο, με τοιχογραφίες χρονολογούμενες από το 13ο αι. Το δεύτερο είναι χτισμένο σε ένα πολύ γραφικό σημείο, σε ύψωμα πάνω από το Κακοπέτρι, και κάτω από το Καστροβούνι. Μαρτυρείται σε διαθήκη του 1680.

Πηγή



Τοιχογραφία του 13ου Άι. στον άγιο Μυρωνα με στρατιωτικούς Αγίους


Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης.


Ο Άγιος Μυρων στα Σαρακινικα, Ανατολική πλευρά.


Ο Άγιος Μυρων στα Σαρακινικα.

To ξωκλήσι του Αγίου Μυρωνα στο Κακοπέτρι.

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1980

Η ΦΩΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ"ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ" ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Εγκαινιάζεται το Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης

Εγκαινιάζεται το Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης
Την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων του Μουσείου Ανάδειξης και Προβολής της Ναυτικής Παράδοσης, στη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης. To μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Βροντά.
Την ακολουθία των εγκαινίων θα τελέσει ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.
Θα αποτελέσει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία όλων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ







Εμφάνιση του Ιού της Τριστέτσας στον Δήμο Ευρώτα

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνεται νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας στην Περιφερειακή μας Ενότητα σε δυο φυτωριακές  επιχειρήσεις  του Δήμου Ευρώτα.
Η τελευταία εμφάνιση του ιού έγινε το 2014  σε αγροτεμάχιο στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου του Δήμου Ευρώτα σε επίσημη δειγματοληψία σε αγροτεμάχιο ευρισκόμενο στην εστιακή ζώνη προσβολής του 2011.
Υπενθυμίζουμε ότι η ασθένεια για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στη Λακωνία το 2007 σε κτήμα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Βλαχιώτη του τότε Δήμου Έλους σε μανταρινιές ποικιλίας Clemenpons. Η αρμόδια επιτροπή λαμβάνοντας τα επίσημα μέτρα ,προέβη στην καταστροφή  με καύση του συνόλου των δένδρων του κτήματος .
Τον Ιούλιο του 2011 σε φυτώριο της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου εντοπίστηκε ο ιός σε φυτώριο σε δενδρύλλια Κλημεντίνης και η Υπηρεσία μας σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προέβη σε καταστροφή με καύση όλης της φυτωριακής  μονάδας.
Σε επίσημες δειγματοληψίες που διενήργησε το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Σπάρτης  (ΚΕΠΥΕΛ) , αρμόδια αρχή για τους ελέγχους στο πολ/κό υλικό στα φυτώρια , τα αποτελέσματα  της εργαστηριακής ανάλυσης του επισήμου εργαστηρίου του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έδειξε παρουσία του ιού σε φυτώρια της Περιφερειακής μας Ενότητας. Πρόκειται για δύο φυτώρια με έδρα το Δήμο Ευρώτα :
α)Το φυτώριο με την επωνυμία «Χιώτη Δημητρίου» που εδρεύει στη Δημοτική Κοινότητα  Βλαχιώτη  . Ο ιός βρέθηκε σε δύο δενδρύλλια Ορτανίκ σε υποκείμενο Volkameriana.  Η Υπηρεσία μας  βάσει της  ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των  εσπεριδοειδών» προέβη σε λήψη προβλεπομένων μέτρων (καταστροφή δενδρυλίων)  στις 28-7-2015 και έχει γίνει  οριοθέτηση ζωνών με  την  9642/27-7-2015  Απόφαση  Αντιπεριφερειάρχη.
β)  Το φυτώριο με την επωνυμία «Agrofarmer Ιωάννης  Καρυτσιώτης ΟΕ» που εδρεύει στη Τοπική Κοινότητα  Φιλισίου  . Ο ιός βρέθηκε σε ένα δενδρύλλιο μανταρινιάς  Κλημεντίνης σε υποκείμενο Volkameriana.  Η Υπηρεσία μας  βάσει της  ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των  εσπεριδοειδών» προέβη σε δέσμευση του καταμετρηθέντος πολλαπλασιαστικού υλικού στις 15-7-2015 , έχει γίνει  οριοθέτηση ζωνών με  την 9641/27-7-2015  Απόφαση  Αντιπεριφερειάρχη , ενώ εκκρεμεί η καταστροφή του σχετικού υλικού δυνάμει σχετικής προσωρινής διαταγής  του προέδρου Διοικητικού  Εφετείου  Τρίπολης .
Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από  το φυτώριο, να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σπάρτη, τηλ/νο 2731363330 και 2731363333. Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζει κανείς δενδρύλλια από φυτώρια από διάφορες περιοχές εντός ή εκτός της Π.Ε. Λακωνίας, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το Ν. 2147/52  (Α΄ 155).

                                                                                  Η Προϊσταμένη
ΔΑΟΚ Λακωνίας

                                                                                  Β. Θεοχαράκου

Πρόσκληση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-8-2015