Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κ. Ευστάθιος απευθύνεται στους διαγωνισθέντες των πανελλαδικών

mitropolitis Eystathios
Αγαπητά μου Παιδιά,
Ως πνευματικός σας πατέρας, με την παρούσα επιστολή, επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να σας επαινέσω και να γίνω συμμέτοχος στη χαρά σας, προσωπική και οικογενειακή, για τη σπουδαία επιτυχία που καταγάγατε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Αναμφίβολα, η εισαγωγή σας στη σχολή που επιλέξατε αποτελεί τον εύχυμο καρπό και την επιβράβευση της μακρόχρονης αγωνιστικής προσπάθειας που καταβάλατε βασισμένης στη συνεχή, συστηματική και επίπονη μελέτη. Τώρα δικαιώθηκαν οι κόποι και οι αγώνες σας και βλέπετε την απαρχή της πραγματοποίησης των ονείρων σας.
Σ΄αυτόν τον δύσκολο προπαρασκευαστικό αγώνα είχατε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους όχι μόνο τους ικανούς εκπαιδευτικούς σας, αλλά και τους άξιους γονείς σας. Οι ευσυνείδητοι γονείς σας, αφού συμβίωσαν την αγωνία σας και το ξενύχτι σας, σας εμψύχωσαν, όταν απογοητευθήκατε, και κάλυψαν τα έξοδα της πολυδάπανης πανθομολογουμένως προετοιμασίας σας, τώρα μπορούν να σας καμαρώνουν. Και πράγματι η επιτυχία σας αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πηγή ευφροσύνης γι΄αυτούς, διότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να σας δουν να σταδιοδρομείτε στη ζωή σας ως επιστήμονες, με μόρφωση πραγματική, ήθος χρηστό και έφεση προσφοράς στη χειμαζόμενη κοινωνία μας.
Παιδιά μου, μία διαδρομή της προσωπικής σας ζωής τώρα επισφραγίζεται και μία καινούργια συνάμα ξεδιπλώνεται. Η νέα αυτή πορεία βεβαίως δεν θα είναι απρόσκοπτη. Κατά τη διάρκειά της οφείλετε να παλέψετε πολυτρόπως μέσα σε πολλές αντιξοότητες, όχι μόνο για να κατακτήσετε το πολύτιμο αγαθό της ακαδημαϊκής μόρφωσης, αλλά και για να παραμείνετε στον χώρο της ενάρετης χριστιανικής ζωής.
Γι’ αυτό πατρικά σας συμβουλεύω και θερμά σας παρακαλώ μη λησμονήσετε το λόγο του Κυρίου μας «χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν». Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσετε πόσο πολύτιμο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ζωή αποτελεί η αρετή πέρα από την απόκτηση διπλωμάτων και υλικών αγαθών, κοσμικών αξιωμάτων και δόξας. Η αξία του ανθρώπου δεν μετριέται με το πόσα παίρνει ή έχει, αλλά με το ποιος είναι. Σήμερα πλεονάζουν οι τυχοδιώκτες και οι εκμεταλλευτές, ενώ σπανίζουν οι άνθρωποι της πνευματικής δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς. Η αιτία αυτής της θλιβερής πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους με γνώμονα το πόσα θα κερδίζουν και όχι το τι θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, όμως, μια κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει. Μεταμορφώνεται σε ζούγκλα ανθρωπόμορφων θηρίων. Για τον λόγο αυτόν ας έχετε ως κεντρικό όραμά σας να διορθώσετε τα δικά μας λάθη και να οικοδομήσετε έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο.
Αφού εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι με την πίστη στη βοήθεια του Θεού και τη δική σας θέληση, με προσπάθεια και επιμέλεια, με αυτογνωσία και προγραμματισμό, με επιμονή και υπομονή θα επιτύχετε και σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας και θα αναδειχθείτε νικητές και τροπαιούχοι, ολοκαρδίως εύχομαι την εκπλήρωση, θεία συνάρσει, όλων των πόθων, των προσδοκιών και των οραματισμών σας.
Τέλος, απευθυνόμενος και στους νέους που για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν σε μία σχολή, τούς παροτρύνω να μην απελπιστούν. Έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν την προσπάθειά τους την επόμενη χρονιά ή να ευδοκιμήσουν σε κλάδους της εργασίας που δεν προϋποθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
†Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος

100 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Μάνη


Πυρκαγιά στην περιοχή «Mαρμάρι – Μιανές» του δήμου Ανατολικής Μάνης ξέσπασε χθες (1/9) γύρω στις 9 το πρωί.
pyrosvestiki
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης κινητοποιήθηκε άμεσα με πέντε οχήματα και δεκαπενταμελές πλήρωμα, επιχειρώντας κατάσβεση σε εξαιρετικά δύσβατη βραχώδη περιοχή. Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος επτά ανδρών από την ΠΕΠΥΔ Πελοποννήσου και ο δήμος Ανατολικής Μάνης με τη διάθεση οχημάτων και υπαλλήλων των υπηρεσιών του. Από αέρος συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL, τα οποία έκαναν συνεχώς ρίψεις στα μέτωπα.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 20.50′ της ίδιας μέρας και σβήστηκε πλήρως σήμερα το πρωί. Συνολικά κάηκε δασική έκταση 100 στρεμμάτων περίπου.
Πηγή  http://laconialive.gr/

Δημοτικά τέλη έτους 2016




Πλοία αγκυροβολούν στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη, καταγγέλλουν επιστήμονες

Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο σύλλογος καταγγέλλει ότι το λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα, με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
Παράλληλα, ο σύλλογος χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» την δημόσια διαβούλευση, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η άποψη συλλογικών φορέων της Ελαφονήσου και των Βατίκων και τονίζει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της».
Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς, ο σύλλογος αναρωτιέται εάν θα επέτρεπαν ποτέ να γίνει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης πάρκινγκ αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
«Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό» τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι άγκυρες δεκάδων πλοίων αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη και απειλούν το προστατευμένο από τη συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.
Επιπλέον, ο σύλλογος αναφέρει: «Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό για χιλιάδες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό».
Ο Σύλλογος προτείνει την έναρξη ανοικτού διαλόγου πάνω στους εξής πυλώνες :
• Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
• Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής, θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ' όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής.
• Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης.
• Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών.
• Παράλληλα, ο σύλλογος ζητά επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
1. Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
2. Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο).
3. Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα.
4. Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
Το υπόμνημα εστάλη στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ενώ κοινοποιήθηκε σε δήμους, βουλευτές και συλλόγους.
Τι είναι το Παυλοπέτρι
Η προϊστορική πόλη βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ.
Πηγή: www.in.gr

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Φωτογραφία του χρήστη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποκάλυψαν περίτρανα την τακτική, τις μεθόδους και την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής προς όποιον τολμάει να έχει διαφορετική άποψη, η να ασκήσει κριτική σε αυτήν.
Η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν όραμα και έργο της παράταξης μας.
Ως Δημοτική Αρχή μετατρέψαμε το ερειπωμένο κτήριο, τον εγκαταλελειμένο χώρο, από αμαξοστάσιο που προοριζόταν, σε πνευματικό χώρο.
Η δημοτική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Δήμο Κυθήρων επί Δημαρχίας Θεόδωρου Κουκούλη.
Για την ενδυνάμωση της βιβλιοθήκης δεχτήκαμε την πρόταση ομάδας εθελοντών, φίλων του βιβλίου, να συμμετέχουν στην λειτουργία της. Επικεφαλής της ομάδας ο Δημήτρης Κουτραφούρης, ο οποίος ανταποκρίθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο έργο που ανέλαβε.
Ο ρόλος της ομάδας ήταν συγκεκριμένος και δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε οικονομική διαχείρηση.
Ο ισχυρισμός του κ. Σταθάτου ότι του είχε ανατεθεί ο συντονισμός της λειτουργίας της δεν είναι αληθής.
Η σημερινή δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της τον όρισε τώρα υπεύθυνο στη θέση του Δημήτρη Κουτραφούρη, τέτοιου είδους ανακοίνωση στο παρελθόν δεν είχε εκδοθεί.
Η εντιμότητα στις σχέσεις των ανθρώπων και η ενημέρωση των φίλων του βιβλίου, απαιτεί να ανακοινωθούν οι λόγοι απομάκρυνσης του κ. Κουτραφούρη.
Η προσφιλής μέθοδος των διαρροών δεν εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς.
Ως Δημοτική Παράταξη που οραματίστηκε την δημιουργία της Βιβλιοθήκης, που εργάστηκε σκληρά για την υλοποίηση του οράματος της, που παρέδωσε στην σημερινή Δημοτική Αρχή μιά άρτια οργανωμένη βιβλιοθήκη, λειτουργούσα με υποδειγματικό τρόπο, ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ
τον κ. Δημήτρη Κουτραφούρη και τους συνεργάτες του για τις υπηρεσίες που προσέφεραν, για την άψογη συμπεριφορά με την οποία παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες, για την όρεξη το μεράκι την αγάπη που έδειχναν σ' αυτό που έκαναν.
Ευχόμαστε να μην επαληθευτούν οι φόβοι πολλών, ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη μπήκε σε περίοδο παρακμής και υποβάθμισης.

Φωτογραφία του χρήστη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.

Φωτογραφία του χρήστη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.
Φωτογραφία του χρήστη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.

Απόφαση Δημάρχου αριθμ. 458/2015 για ανάκληση αδείας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος




Άδεια Ίδρυσης Φαρμακείου στα Αντικύθηρα



ΤΣΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ 1963 ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΘΕΣΗ.


ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ.Λυπάμαι πάρα πολύ που αναγκαζόμαστε να προβούμε σε δεσμεύσεις ΑΦΜ και αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών.

Λυπάμαι πάρα πολύ που αναγκαζόμαστε να προβούμε σε δεσμεύσεις ΑΦΜ και αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών. Όμως ΔΕΝ μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο είναι μεγάλες, αφέθηκαν επί χρόνια στην τύχη τους στο όνομα διαφόρων μικροπολιτικών ανέξοδων υποσχέσεων για διαγραφές και τελικά γιγαντώθηκαν στερώντας από το Δήμο αναγκαίους πόρους για άκρως απαραίτητα δημόσια έργα. Η αλήθεια είναι αυτή. Δεν μπορούμε να κρατάμε διαρκώς στο συρτάρι τις οφειλές αυτές, ούτε να παραβούμε το καθήκον μας συνεχίζοντας πρακτικές περασμένων εποχών. Για να κάνει ο Δήμος έργα πρέπει και οι Δημότες να είναι ακέραιοι στις υποχρώσεις τους! Στις Δημοκρατίες η σχέση αυτή είναι πάντα αμφίδρομη.

Πηγή  Stratos Charchalakis

Μια αλλιώτικη “πινακίδα" στα Κύθηρα

Λευκά γατίσια πατουσάκια και μια τριγωνική πινακίδα που φέρει το περίγραμμα γάτας και την ένδειξη ΑΡΓΑ ζωγράφισε σ΄ένα δρομάκι όπου συχνάζουν δεκάδες αδέσποτες γάτες των Κυθήρων η ιδρύτρια της Φιλοζωικής Κυθήρων Irene van Klinken με στόχο να επιστήσει την προσοχή  των οδηγών που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδό ώστε να μειώνουν την ταχύτητα πορείας τους.



Η Irene van Klinken, η οποία κατάγεται από την Ολλανδία και ζει μόνιμα στα Κύθηρα από το 2007, μιλώντας στις “ιστορίες Αδέσποτων” ανέφερε ότι αυτή η πρωτοβουλία της έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς που διασχίζουν καθημερινά με το Ι.Χ. τους το συγκεκριμένο δρομάκι. Ευελπιστεί ότι θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί και θα επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης των οχημάτων τους για να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αδέσποτων γατών που περιφέρονται σ΄εκείνο το σημείο του δρόμου.



Η Φιλοζωική Κυθήρων στειρώνει, εμβολιάζει και σιτίζει εκατοντάδες αδέσποτες γάτες του νησιού ενώ με τη δράση “Adopt a Cat” μεριμνεί για την υιοθεσία τους. Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο της Φιλοζωικής Κυθήρων προσφέροντας τροφές, φάρμακα, χρήματα ή εθελοντική εργασία για να δώσετε στις γάτες των Κυθήρων μια καλύτερη ζωή μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Irene van Klinken στον αριθμό κινητού τηλεφώνου 6977698919 ή να αφήσετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση filozoikikythiron@gmail.com


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η ∆ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ - ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ


Εξι αγάλματα κρύβονται στον βυθό των Αντικυθήρων

Εξι ακόμα μπρούντζινα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία ενός πυγμάχου, υπολογίζει ο Μπρένταν Φόλεϊ πως κρύβει ο βυθός των Αντικυθήρων.

Οι εικασίες του είναι εύλογες, καθώς κατά καιρούς έχουν ανελκυσθεί χέρια, κεφάλια και πόδια, που δεν ανήκουν σε γνωστά αγάλματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα περσινό εύρημα, ένα δόρυ, το οποίο... αναζητά το άγαλμά του.
  
Με ανανεωμένη όρεξη φτάνουν στα Αντικύθηρα τις μέρες αυτές οι δύτες, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που από το Σάββατο 29/8 ή τη Δευτέρα 1/9 θα αρχίσουν να καταδύονται, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν και άλλα μυστικά από τον βυθό που κρύβει το διάσημο ναυάγιο.
Χωρίς τη στολή Exosuit, όπως μας είπε ο κ. Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Με πολλές προσδοκίες, όμως, ανάμεσα στις οποίες είναι ο εντοπισμός αποδείξεων ότι τα βυθισμένα πλοία μπορεί να είναι δύο, όπως εδώ και χρόνια υποπτεύονται και τελευταία θεωρούν εξαιρετικά πιθανό. Τόνοι εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στο νησί και θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν τη δεύτερη φάση της έρευνας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μεταλλικά αντικείμενα, και σε αυτό θα βοηθήσει περισσότερο η τεχνολογία, με βάση την οποία θα υποδειχθούν μεταλλικά κομμάτια που συνδέονται με το ναυάγιο. Είτε δηλαδή αποτελούν τμήμα του πλοίου και της οικοσκευής είτε μεταλλικά τέχνεργα. Οι ερευνητές θα είναι εφοδιασμένοι με χάρτες του βυθού, ώστε να γνωρίζουν πού ακριβώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού αρχαίων. Αυτή η προεργασία έγινε στην πρώτη φάση.

Τρισδιάστατη απεικόνιση

Τότε διεξήχθη και ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου. Στην περυσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης απ' όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Εν τούτοις η γειτνίασή του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα τα πλοία ήταν δύο.
Αλλη σκέψη των επιστημόνων θα διερευνηθεί με προσοχή. Οπως λέει ο κ. Φόλεϊ, δεν αποκλείεται το σκαρί να είχε φορτίο σιτηρών, μέσα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα αγάλματα ώστε να σταθεροποιούνται και να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.
Για να γίνει η ανέλκυση χωρίς προβλήματα, αφού αντικείμενα που έχουν παραμείνει αιώνες στον βυθό της θάλασσας είναι εύθραυστα, έχει επινοηθεί ένας ειδικός τρόπος μεταφοράς. Τα αρχαία θα τοποθετούνται σε ειδικό μηχάνημα εισρόφησης, που θα τα μεταφέρει ασφαλή στην επιφάνεια, σαν να έμπαιναν σε ένα ασανσέρ, όπως λέει ο κ. Φόλεϊ.
Προς το παρόν, η ομάδα ετοιμάζεται να κάνει και άλλες συνδυαστικές έρευνες, π.χ. να διερευνήσει με DNA την πολυτελή κεραμική του πλοίου. Λάγυνοι (αγγείο για υγρά), όλπες (οινοχόες) και μυροδοχεία, θα εξεταστούν για να βρεθεί το περιεχόμενό τους. Θα χρησιμοποιηθεί μια μη καταστρεπτική τεχνική, την οποία χρησιμοποιούν και οι ιατροδικαστές σε περιπτώσεις... εγκλημάτων στην Αμερική. Αν εντοπισθούν ίχνη DNA τότε θα γίνουν πρόσθετες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων.
----------------------
Πηγή: Έθνος
---------------------------

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 2/9/2015

Ο Δήμος Κυθήρων ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και δεσμεύσεων ΑΦΜ για κάθε οφειλέτη, (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο άνω των 500€, (ανεξαρτήτως είδους οφειλής) και οι οποίες είτε δεν έχουν υπαχθεί καθόλου σε ρύθμιση, είτε δεν εξυπηρετούνται.
Συνολικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Νόμο μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για 92 περιπτώσεις οφειλετών, (συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 253.484€ χωρίς τις προσαυξήσεις), που μέχρι σήμερα, παρά τα ειδοποιητήρια και τις ανακοινώσεις του Δήμου, δεν έχουν εμφανιστεί για να πληρώσουν τις οφειλές τους, ούτε έχουν προβεί σε ρύθμιση.

Δρ. Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας.Τα Βάτικα Ξαναβυθίζονται...Παλιό δημοσιευμα αλλά πάντα επίκαιρο

Τα Βάτικα Ξαναβυθίζονται...
Τα Βάτικα Ξαναβυθίζονται...

Η ιστορία του τόπου μας, των Βατίκων, είναι γνωστή παγκοσμίως. Εδώ είναι οι αρχαίες Βοιές (ΦΕΚ 1431/Β/29.11.1976), το απολιθωμένο δάσος στον Κάβο Μαλιά, το σπήλαιο του Αγ. Ανδρέα, το Παυλοπέτρι, ο αρχαιότερος υποθαλάσσιος οικισμός από την Εποχή του Χαλκού στον κόσμο, προστατευόμενος από την UNESCO. Οι Βατικιώτες το γνωρίζουν.
Η νεότερη ιστορία του τόπου επίσης γνωστή παγκοσμίως. Το μικρό «Άγιον Όρος» της χερσονήσου Μαλέα, οι αμμόλυντες παραλίες που κάποιο «θεϊκό βελονάκι» έπλεξε κέντημα, η ανεπιτίδευτη άγρια ομορφιά της Βαβίλας, τα βιολογικά μας προϊόντα όπως το λάδι και το κρεμμύδι, το προστατευόμενο οικοσύστημα άγριας χλωρίδας και πανίδας της λίμνης Στρογγύλης και της Ελαφονήσου από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Οι Βατικιώτες το γνωρίζουν.
Το ΜΕΛΛΟΝ του τόπου μας είναι αυτό που είναι ΑΓΝΩΣΤΟ…
Ακριβώς επειδή το ΠΑΡΟΝ του είναι ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ!!!
Εδώ και κάποια χρόνια, όπως όλοι οι Βατικιώτες γνωρίζουν, ο Κόλπος των Βατίκων αποτελεί παράνομο μόνιμο αγκυροβόλιο πλοίων, σημείο ανεφοδιασμού, επισκευαστικών εργασιών και υφαλοκαθαρισμών. Χωρίς να πληρεί καμία προϋπόθεση από αυτές που ορίζει ο νόμος [1]. Χωρίς να ακολουθούνται οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες ελευθεροκοινωνίας με τις απαιτούμενες δηλώσεις κατάπλου [2]. Με κατάφορη καταστρατήγιση των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αναφορικά με την αβλαβή διέλευση των καραβιών [3]. Με κατάφορη καταστρατήγιση των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση και την προστασία της θάλασσας της Μεσογείου [4,5].
Θα μου πείτε υπάρχουν συμφέροντα. Και βέβαια υπάρχουν συμφέροντα. Τοπικά μικροσυμφέροντα... Γιατί όπως λένε κάποιοι «5-10 οικογένειες τρώνε ψωμί»... Και ποιός είπε σε αυτές τις οικογένειες πως ο τόπος τους ανήκει; Και ποιος τους είπε πως όταν μία παράνομη δραστηριότητα φέρνει κέρδος, αυτό νομιμοποιείται; Ή πως η πολιτεία και οι φορείς της δεν πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους; Υπάρχουν διαφόρων λογής παράνομες δραστηριότητες και εμπόρια ανά τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους για την πάταξη αυτών των φαινομένων; Και ας βγάζουν κάποιες οικογένειες εμπόρων το ψωμί τους...
Βέβαια δεν είναι δύσκολο κάποιοι πλοιοκτήτες, που επιζητούν την παράνομη και άναρχη αγκυροβολία και λιμενισμό, να πληρώσουν και κάποιες συνειδήσεις. Γιατί πηγές μέσα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δηλώνουν πως είναι ΜΕΓΑΛΑ τα συμφέροντα...Τη στιγμή που ετοιμάζουν Ειδικό Κανονισμό Λιμένος, για να επέλθει ισορροπία και να «θριαμβεύσει το δίκαιο», όπως πάντα συμβαίνει στη χώρα αυτή! Για να νομιμοποιήσουν το αγκυροβόλιο και τις λιμενικές εργασίες, και με τη σφραγίδα του Υπουργείου. Γιατί κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων του Υπουργείου, τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα...
Αυτό λοιπόν που πρέπει να μάθουν οι Βατικιώτες, και όλοι οι πολίτες του κόσμου μαζί να παλέψουμε, είναι να δείξουμε πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα. Συμφέροντα που δεν αφορούν στο «παντεσπάνι» στο τραπέζι 5-10 οικογενειών. Συμφέροντα που αφορούν στη διατήρηση των αρχαιολογικών τόπων και ευρημάτων που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Συμφέροντα που αφορούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία των ειδών και του περιβάλλοντος, και ειδικότερα του οικοσυστήματος της θάλασσας της Μεσογείου. Συμφέροντα που αφορούν στις περιουσίες μας. Συμφέροντα που αφορούν στην υγεία μας, τη δική μας και των απογόνων μας. Συμφέροντα μεγαλύτερα από αυτά που βαυκαλίζονται πως διαφεντεύουν τον τόπο μας. Τα συμφέροντα των Βατικιωτών! Τα συμφέροντα των πολιτών του Κόσμου όλου!
Παυλοπέτρι.
Ο αρχαιότερος υποθαλάσσιος οικισμός στον κόσμο, από την εποχή του Χαλκού. Προστατευμένος από τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία της Υποθαλάσσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Προστατευόμενος από τον Διεθνή Οργανισμό ARCH. Ανάμεσα στους 3 κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων της Μεσογείου για τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Luxury Travel Blog [6]. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας περι Προστασίας Αρχαιολογικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων [7,8], επικύρωσης της Συνθήκης του Λονδίνου [9] και καθορισμού των όρων αγκυροβολίας [10], οι παρούσες δραστηριότητες στον Κόλπο των Βατίκων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Άρθρο 15, Παρ. 5 [7], για του Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, απαγορεύεται η εκτέλεση κάθε μορφής λιμενικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια, που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου. Η άδεια αυτή προηγείται από όλες τις άδειες που αφορούν στην εκτέλεση του έργου και τα στοιχεία της αναγράφονται με ποινή ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ στις υπόλοιπες άδειες που απαιτούνται.
Κρίμα πάντως...γιατί πάνω που θα πείθαμε τη Διεθνή Κοινότητα ό,τι πρέπει να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, γιατί μπορούμε να τα προστατέψουμε και να τα συντηρήσουμε, δεν μπορούμε να προστατέψουμε τον Αρχαιότερο Υποθαλάσσιο Οικισμό του Κόσμου!!! Δεν μπορούμε να προστατέψουμε ούτε καν τους εαυτούς μας!!!
Βιοποικιλότητα, Καρχαρίες του Ειρηνικού και νέα Μη-ενδημικά Είδη, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA)
Στον Κόλπο των Βατίκων ζουν πλέον εξωτικοί Πελαγικοί Καρχαρίες Αλεπούδες (Alopias Pelagicus), ενδημικό είδος του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Η πρώτη καταγραφή έγινε στις 31/10/13, όταν πιάστηκε ένας κάτω από τον Αγ. Νεκτάριο σε βάθος 2 μέτρων.

ΠΕΛΑΓΙΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΑΛΕΠΟΥ – Λιμανάκι Νεάπολης 31/10/13 (Alopias Pelagicus)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν έχουμε κόμμα, πάμε για ήττα

«Η κομματική λειτουργία είναι ένα εργαλείο απαραίτητο που χωρίς αυτό οδηγείσαι στις ήττες» δήλωσε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και όπως παραδέχτηκε «αυτό μας έχει συμβεί».

Όπως ο ίδιος είπε, «χρειαζόμαστε συλλογικές λειτουργίες. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος και της αριστεράς, να μην αφήσουμε την προϊούσα διαδικασία αποχωρήσεων να γιγαντωθεί».
Μάλιστα, άφησε και αιχμές κατά συντρόφων του, λέγοντας ότι «δεν είναι ανάγκη όλοι να είμαστε βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς».
Μιλώντας τέλος για το μνημόνιο, το χαρακτήρισε «επιτομή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής» και τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης μιας παράλληλης πολιτικής λειτουργίας που -όπως είπε- «δεν θα είναι φτιασίδωμα, αυτά είναι δύσκολα πράγματα, που δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σώσουμε ο,τιδήποτε αν σώζεται».
-----------------------
Πηγή: the paper.gr
-----------------------

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 2/9/2015

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 01/09/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την προεδρία του Προέδρου του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν 9 ενώ υπήρχαν και 4 θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Το Συμβούλιο ενέκρινε μεταξύ άλλων την 3η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2015 που αφορά κυρίως στην ανάγκη αντιμετώπισης δαπανών που προκύπτουν για το Δήμο σχετικά με τα νέα έργα που ενέταξε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ύψους 4,5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έτος 2015. Συγκεκριμένα ο Δήμος, ως φορέας διαχείρισης και κύριος των έργων μετά την κατασκευή τους, οφείλει με δική του δαπάνη να επικαιροποιήσει τις μελέτες, να λάβει τις άδειες που απαιτούνται κατά περίπτωση (δασαρχείο, αρχαιολογία, πολεοδομία κ.λπ.), να εκπονήσει νέα τοπογραφικά και να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία των φακέλων πριν τη δημοπράτηση των έργων από την Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό έγινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και προβλέφθηκαν οι σχετικές δαπάνες. Επίσης αυξήθηκε κατά 20.000€ η πίστωση για την προμήθεια και εγκατάσταση φίλτρων στα Μητάτα καθώς η υπάρχουσα πίστωση δεν επαρκούσε (συνολική πίστωση 50.000€).
Το ΔΣ προχώρησε στον ορισμό μελών επιτροπών παραλαβών έργων που έχουν εκτελεστεί σε προηγούμενα χρόνια. Επίσης προχώρησε σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χώρα. Επισημαίνεται πως κάθε εισήγηση προς το Δ.Σ. που περιλαμβάνει νομικό σκέλος, τυγχάνει ενδελεχούς επεξεργασίας από τον Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου (Νομικό) και δεν αποτελεί προσωπική επιλογή ή αυθαίρετη απόφαση αιρετού οργάνου, αλλά ακολουθεί κατά γράμμα το Νόμο. Τα καταστήματα οφείλουν να συμμορφώνονται στις προβλέψεις της Νομοθεσίας, τόσο για την προστασία των ιδίων των επαγγελματιών που δεν είναι δυνατόν να ζουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κάθε βάσιμης ή αβάσιμης καταγγελίας, όσο και για την προστασία των Δημοτικών Αρχών που έχουν σοβαρότατες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όταν παραβλέπουν έκνομες δραστηριότητες, γεγονός που ενέχει μεγάλους κινδύνους δικαστικών εμπλοκών όπως πολλές φορές έχουν αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν αιρετοί των Δήμων, και του Δήμου Κυθήρων. Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα καταστήματα είναι καλό να αποφεύγεται, ωστόσο είναι παράλογο να ζητείται (και μάλιστα έντονα) από το Δήμο να παραβεί το καθήκον του μη επιβάλλοντας τις υποχρεωτικές κυρώσεις του Νόμου και να μην ασκείται η ίδια πίεση προς τους επαγγελματίες να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να δουλεύουν σύννομα ώστε να μην αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Το ΔΣ χορήγησε (κατά πλειοψηφία) εκ νέου παράταση ολοκλήρωσης για τα έργα "Συντήρηση-Ασφαλτόστρωση Οδού προς Παραλία Χαλκού" και "Ασφαλτόστρωση Οδών Οικισμού Διακόφτι", τα οποία - ως γνωστόν - ταλαιπωρούν το Δήμο επί σειρά μηνών λόγω σοβαρών διαδικαστικών λαθών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λάθη που ακύρωσαν την πληρωμή των έργων αυτών στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επισημαίνεται ότι η μη χορήγηση παράτασης των έργων αυτών δεν δικαιολογείται, δεν αποτελεί πράξη προάσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος ούτε μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη, καθώς θα δημιουργούσε κενό συμβάσεων (που δεν επιτρέπεται ούτε για μία ημέρα) και θα ακύρωνε οριστικά την εκτέλεση των έργων, αφού η παράταση δεν ζητείται με ευθύνη του εργολάβου ούτε λόγω καθυστέρησης εκτέλεσης των έργων με υπαιτιότητά του αλλά προκύπτει με σαφήνεια από σοβαρό διαδικαστικό λάθος του Δήμου επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η πληρωμή των δύο έργων θα κριθεί από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εάν η κρίση είναι θετική τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν άμεσα, εάν είναι αρνητική θα διαλυθούν οι συμβάσεις και θα υπάρξει δικαστική εμπλοκή καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο ανάδοχος θα διεκδικήσει δικαστικώς την πληρωμή των δεδουλευμένων και των εκτελεσθεισών εργασιών. Δυστυχώς η εμπλοκή των 2 αυτών έργων αποτελεί ακόμα ένα από τα τραγικά προβλήματα που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή και ταλαιπωρούν το Δήμο.
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννη Σταθάτο και τους νέους εθελοντές που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτήν, εκπονείται ένα ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα λειτουργίας που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ετήσιο κύκλο ιστορικών και λαογραφικών διαλέξεων πάνω σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και άλλες δράσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τη σύνταξη μελέτης κτιριακής επέκτασης της Βιβλιοθήκης και περαιτέρω αξιοποίησης του οικοπέδου του αυλείου χώρου, με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των πολύτιμων υπηρεσιών που αυτή παρέχει.