Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ

Φωτογραφία της Eleni Harou.
Η κυνηγετική περίοδος στα Κύθηρα διαρκεί από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου. Άλλοτε λειτουργούσαν καφενεία των κυνηγών, όπου σύχναζαν κυνηγοί μάχιμοι αλλά και παροπλισμένοι που έκαναν ατελείωτες συζητήσεις γύρω από τα κυνηγετικά νέα. Πολλοί Κυθήριοι των Αθηνών συνδύαζαν τις διακοπές τους με το κυνήγι. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Αττίκ που ερχόταν στα Κύθηρα με πλήρη και ακριβή κυνηγετική εξάρτυση, χωρίς ποτέ να πάρει κυνηγετικό έπαινο. Στα καφενεία ακούγονταν μετεωρολογικές προβλέψεις, πόσα σκότωσε ο ένας, πόσα σκότωσε ο άλλος, επιτυχίες, αποτυχίες, σαλούδες δηλ. αποτυχημένες τουφεκιές, επεισόδια ευτράπελα και οπωσδήποτε δεν έλειπε και η κυνηγετική τερατολογία. Με το ξημέρωμα άρχιζαν οι τουφεκιές και οι κυνηγετικοί τρουβάδες γέμιζαν πρωί και απόγευμα. Οι νοικοκυρές δεν προλάβαιναν να μαδούν και τα ορδυκοτρύγονα τα έκαναν κυρίως σούπα, πιλάφι, ή ψητά στα κάρβουνα. Την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία, τα περίσσια τα έκαναν παστά. Όσα έπιαναν ζωντανά οι κυνηγοί με την απόχη, οι αποχάδες, τα έστελναν μέσα σε μεγάλα κλουβιά στην Τεργέστη με τα Αυστριακά καράβια. Το 1912 ιδρύθηκε στα Κύθηρα Κυνηγετικός Όμιλος που είχε σκοπό την εκγύμναση στη σκοποβολή. Γενικά το κυνήγι ήταν το αγαπημένο σπορ στα Κύθηρα, αν και για πολλούς άλλοτε ήταν μέσο βιοπορισμού. Από την κυνηγετική περίοδο δεν έλειπε βέβαια και η κυνηγετική σάτιρα. Οι Κυθήριοι ιαμβογράφοι παραμονεύανε και με τους δηκτικούς στίχους τους μαστιγώνανε τους αρχάριους και αδέξιους κυνηγούς. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ιερώνυμος Στάης
«Και ο Μιμίκος ο τρανός που κάθε του στιβάνα
Μυρίζει σαν βασιλικός και φρέσκα μαντζουράνα
Έχει ένα παλιοντούφεκο απ’ το εικοσιένα
Όλα τα βάζει στον τρουβά και δεν του φεύγει ένα.»
Για άλλο κυνηγό γράφει
«…ανήμερα τση χάρης τση, που ‘χε πολλά ορδύκια
Έπαθες δίχως να το θές δυο τρία ρεζιλίκια.
Εσμπαροκόπησες πολλά, σ’ ακούσανε οι άλλοι
Και ζήλευαν που έπεσες εισε κοπάδι πάλι.
Αλί! Τ’ ομολογείς κι εσύ το λέει κι η παρέα
Δώδεκα σμπάρα χτύπησες, ένα σκότωσες τυφλέα….
Τα χάλια σου θε να τα πω μεγάλων και μικρώνε
Και δε διστάζω να σε πω «μπομπή των κυνηγώνε»
 
πηγή 
Eleni Harou

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ

Η Φιλαρμονική Ποταμού καλεί όσους και όσες επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις της και μπορούν να διαθέσουν δύο απογεύματα την εβδομάδα για εκμάθηση πνευστών ή κρουστών οργάνων, να έλθουν αύριο Παρασκευή 2/10 στις 19:30, για συνάντηση γνωριμίας, στην αίθουσά της, πάνω από το Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (είσοδος από parking). Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη γνώση μουσικής.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Epaminondas Stamatis για την έως σήμερα συνεισφορά του στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Κυθήρων, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από την οποία έχει πλέον παραιτηθεί. Ο κ. Σταμάτης ανέλαβε να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο εξαιτίας των πολλών και σοβαρών θεμάτων που παραλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Κατόρθωσε μέσα σε λίγους μήνες να βάλει φορολογική και λογιστική τάξη στην Εταιρεία και να διαχειριστεί επιτυχώς το Σπήλαιο του Μυλοποτάμου και το Camping Καψαλίου, παρά τις φοβικές προβλέψεις που φυσικά δεν επαληθεύτηκαν. Η Αναπτυξιακή δεν στελεχώθηκε με προσωπικό από την ίδρυσή της γεγονός που της στερεί πολύτιμες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εκτελούνται χωρίς την διοικητική βοήθεια και επιβάρυνση του Δήμου. Παράλληλα η Εταιρεία όφειλε να έχει επιλύσει εδώ και χρόνια τα πολλά και σοβαρά ζητήματα του Σπηλαίου Μυλοποτάμου για τα οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη από το 2007 χωρίς ωστόσο να ενδιαφερθεί για την επίλυσή τους. Ευχαριστώ τον κ. Σταμάτη και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να μας τροφοδοτεί με τις ιδέες και τις απόψεις του, μέσα από την πολυετή εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση.

11ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων

28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2015, Κύθηρα
Το 11ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Ασφάλεια και Θαλάσσιο Περιβάλλον» οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης με τη συμβολή του Γραφείου Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και χορηγούς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τον ΟΤΕ και το Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Βρείτε στα παρακάτω αρχεία το πρόγραμμα του Σεμιναρίου, την αφίσα καθώς και το πρόγραμμα και την αφίσα της σχετικής ημερίδας «Πολιτιστική Κληρονομιά και Θάλασσα. Ανάδειξη, Προστασία και Προοπτικές για τα Κύθηρα», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ,ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΧΩΡΑ.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ &
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ &
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
17:00 – 17:30 Εγγραφές 17:30 – 18:00 Χαιρετισμοί   Στράτος Χαρχαλάκης  Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων
•Σεβ Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ
·
Γεώργιος Κασιμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΣχολήςΠανεπιστημίου Αθηνών  Καθηγητής Γρηγόρης Ι. Τσάλτας
, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου,Διευθυντής ΕΚεΠΕΚ 18:00 – 19:00 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:
·Καθηγητής Γρηγόρης Ι. Τσάλτας Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου,Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών,Διευθυντής
Ε.Κε.Π.Ε.Κ «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και Υποθαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά»
·Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη , Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υπο
-θέσεων και Προσωπικού, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο «Η Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της ποβρύχιαςολιτιστικής Κληρονομιάς»·
Μαρία Παπαϊωάννου, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος«Η Διεθνής Προστασία της Ενάλιας Κληρονομιάς. Από τη Θεωρία στην Πράξη»
 
19:00 – 20:00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ   Θεοτόκης Θεοδούλου, Δρ. , Αρχαιολόγος,καταδυόμενος, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (Γραφείο Κρήτης), Επιστημονικός συν-υπεύθυνοςπεδίου της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων«Ναυάγιο Αντικυθήρων: Δύο χιλιάδες και εκατόν δεκαπέντε χρόνια μετά.. .»Δημήτρης Κουρκουμέλης, Αρχαιολόγος καταδυόμενος«Αποτελέσματα των πρόσφατων υποβρυχίων αρχαιολογικών ερευνών στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ (1802) στα Κύθηρα»    Δρ. Χρήστος Αναγνώστου, Ελληνικό Κέντρο
Θαλασσίων Ερευνών«Πυθέας ο Μασσαλιώτης - Οπρώτος Ωκεανογράφος»20:00 – 20:45 Ανοιχτή Συζήτηση 20:45 Κλείσιμο –Συμπεράσματα Συνδιοργανωτές:Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ δρυμα Αικατερίνη 
Λ ασκαρίδη Δήμος Κυθήρων και Αντικυθήρων Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ)

ΥΠΕΣ: Η ευθύνη στους δήμους αν γίνει ατύχημα σε ακατάλληλη και μη σφραγισμένη παιδική χαρά

Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων.
Αυτό τονίζεται σε έγγραφο- απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι με την απόφαση 28492/2009 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αυτών.
«Η εφαρμογή αυτού του θεσμικού πλαισίου συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω του ότι επιχείρησε να εισαγάγει νέες διαδικασίες σε υφιστάμενες παιδικές χαρές, αλλά και εξαιτίας της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που μεσολάβησε αυτήν την πενταετία, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας να μην τηρεί τους κανόνες που εξασφαλίζουν την ακίνδυνη χρήση τους».
Επίσης υπενθυμίζει ότι με νεώτερη απόφαση του υπουργείου επιχειρήθηκε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα, «δίνοντας στο ζήτημα της ασφάλειας κατά την χρήση των παιδικών χαρών πρωτεύοντα ρόλο. Σύμφωνα δε με τις παραπάνω αποφάσεις «όλες οι παιδικές χαρές των ΟΤΑ πρέπει να ελεγχθούν, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν το «Ειδικό Σήμα Καταλληλότητας Λειτουργίας».
Εξαιτίας δε των πολλαπλών καταγγελιών που λάμβανε το υπουργείο για τη λειτουργία μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, με πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε σε παιδική χαρά δήμου της Περιφέρειας Ηπείρου, το υπουργείο ξεκαθάρισε με νεώτερη εγκύκλιο ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της.
Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας, η οποία αναφέρει ότι η παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη.
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τις υπ΄ αριθμό 28492/2009 (Β΄931) και 27934/2014 (Β΄2029) αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν στους ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, όπως περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου (44/07.08.2014), προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Ωστόσο στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει πως μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων».
Πηγή  .aftodioikisi.gr

ΝΕΑΠΟΛΗ,διανομή τροφίμων από το Φιλόπτωχο Ταμείο της ενορίας.

Mε τη βοήθεια του Θεού, και τη δική σας, ολοκληρώθηκε για μία ακόμα φορά η διανομή τροφίμων από το Φιλόπτωχο Ταμείο της ενορίας μας σε κατοίκους της Νεάπολης που έχουν ανάγκη. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που στηρίζετε το έργο μας.Φωτό ο π.Παναγιώτης Αρώνης μαζί με την κ.Άννα Κουρκούλη [ ταμίας του φιλόπτωχου ].


Πηγή 
π.Παναγιώτης Αρώνης



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ 12.10.2015 ΕΩΣ 30.10.2015


Κύριε Τσίπρα Πότε θα βάλετε ένα τέλος ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΕΙΟΥΣ ;;;;;

Στην μεγάλη πρόσφατη πυρκαγιά στην Νεάπολη Βοιών κάηκε το σπίτι της. 

Η περιοχή ακόμη αναμένεται να κηρυχθεί σαν πυρόπληκτη. 

Η πολιτεία κωφεύει. 

Τα γρανάζια της πολιτείας και της δικαιοσύνης έχουν σκουριάσει τελείως. 

Και μέσα σε όλα οι βρυκόλακες του τραπεζικού κατεστημένου εξακολουθούν να ζητάνε αίμα να πιούν από τα απανθρακωμένα και ανύπαρκτα πια υπάρχοντα.

Η πρώτη φορά αριστερά φαίνεται ότι λησμόνησε τελείως την ύπαρξη της και υποτάχθηκε οριστικά στο "right through" και στους τραπεζίτες αφεντάδες...  ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ.... ΝΤΡΟΠΗ..!!!!!!!

Tο σπίτι κάηκε στις 17 Ιουλίου μεγάλο το σοκ, πολλά τα δάκρυα. Η Εθνική Τράπεζα (όχι κάποια εισπρακτική), ενώ ήμασταν σε φάση διακανονισμού για το υπόλοιπο του δανείου συνέχιζε να παίρνει τηλέφωνο ζητώντας τα λεφτά της. 
Τους ενημέρωσα ότι το σπίτι ήταν ασφαλισμένο και μόλις πάρω την αποζημίωση θα τους εξοφλήσω. Συγκινήθηκαν και μου είπαν ότι "τότε αλλάζουν όλα", θα περιμένουμε τις εξελίξεις.

Από τότε ΚΑΘΕ μέρα εξακολουθούν να παίρνουν τηλέφωνο. Τον πρώτο καιρό τους απαντούσα ευγενικά να κοιτάζουν τα αρχεία τους πριν τηλεφωνήσουν και να μη με ξαναενοχλήσουν. 


Με ανάγκαζαν να επαναλαμβάνω για πολύ καιρό και κάθε μέρα "το σπίτι μας κάηκε".
Αφού τους άφησα να με βασανίζουν αρκετό καιρό, αποφάσισα να τους πω να πάνε να συνουσιαθούν. 
Αυτό πλέον όμως δεν μου αρκεί. Θέλω να τους κάνω μήνυση για ψυχική οδύνη.
________________
Πηνελόπη Γεράρδη

Και ας μην ξεχνάμε: Ο χειμώνας ξεκινάει. Τα πρώτα νερά στην περιοχή έδειξαν το τι θα επακολουθήσει. Ουδεμία κίνηση έχει γίνει για προστασία της περιοχής (φράγματα και προετοιμασία).

Παραμένουν τα μεγάλα λόγια της πολιτείας, της Περιφέρειας, του Δήμου. Όλοι πουλάνε μούρη και στοχεύουν σε προσωπική προβολή.

Προσέξτε λοιπόν και ενεργήστε άμεσα γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε δεν θα είσαστε απλά υπεύθυνοι, αλλά θα είστε κατηγορούμενοι για εγκλήματα εκ προμελέτης.....!!!!!!
---------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------

«Μέτρα προστασίας των πληγέντων από πυρκαγιά στη Νεάπολη και από ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα Λακωνίας και στην Καλαμάτα»

000Κ. Περιφερειάρχα

          Μέσα σε δύο μήνες η Λακωνία δυο φορές επλήγει μια από την πυρκαγιά τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και μια πρόσφατα στη Σκάλα και στο Έλος από ανεμοστρόβιλο.

          Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικαλείστε κι εσείς και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τείνουν να αποκτήσουν κανονικότητα και σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής θωράκισης κι αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν φέρει σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους κι επαγγελματίες της περιοχής.

          Πέρασαν δυο μήνες και η περιοχή που επλήγει από την πυρκαγιά δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη, πληγέντες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση στήριξης.

          Έρχεται χειμώνας και τα αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των καμένων δεν έχουν ξεκινήσει. Και μιλάμε για σοβαρές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στην ΔΕ Βοϊών του Δήμου Μονεμβάσιας κάηκαν σαράντα σπίτια, 200.000 ελαιόδεντρα, 1000 στρέμματα σε οικισμούς, 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, άλλες 25.000 στρέμματα μη δασικής έκτασης (καλλιέργειες, αγροί κλπ) κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζώα, ζωοτροφές, υποδομές ύδρευσης κι άρδευσης, επαγγελματικές εγκαταστάσεις κλπ.

  • Στη Σκάλα και στο Έλος του Δήμου Ευρώτα έχουν υποστεί ζημιές 165 σπίτια στη Σκάλα και 13 στο Έλος. Δεκάδες τσιγγάνοι έχασαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, αφού ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τις σκηνές και τα παραπήγματά τους. Έπαθαν ζημιές 80 καταστήματα στη Σκάλα, πολλά επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα αλλά και μηχανήματα. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον δυο θερμοκήπια, 5 μαντριά και ξεριζώθηκε μεγάλος αριθμός δέντρων (πορτοκαλιές κι ελιές).

  • Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στην Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα και στα Λέικα. Πάνω από 20 κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε κηπευτικά, στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα, σε θερμοκήπια. Και οι καταγραφές συνεχίζονται.

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα

  • Γιατί δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη η καμένη περιοχή στη Νεάπολη; Σε τι ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια γι’ αυτό το θέμα;

  • Ποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα στους πληγέντες;

  • Ποιες οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση και την ΕΕ;

  • Ποιος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών κι αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές;

  • Τέλος πως τοποθετείσθε απέναντι στα πιο κάτω αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των πληγέντων στην περιοχή της Νεάπολης:

  1. Στο να καλυφθούν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση των παθόντων οι στεγαστικές και διατροφικές ανάγκες όσων τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.

  2. Τώρα να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές και μελισσοτροφές για όσο χρειαστεί , για τα 6-8.000αιγοπρόβατα και μελίσσια της περιοχής που έχουν πληγεί.

  3. Άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων. Παράλληλα οικονομική στήριξη μέχρι την αποκατάσταση της συγκομιδής.

  4. Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης κι οργάνωσης, άμεσης επέμβασης για να μη ζήσουμε και σε άλλες περιοχές παρόμοιες καταστάσεις.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Βαγγέλης Γούργαρης

Πηγή  .report24.gr

Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στην Άσκηση «Παρμενίων 2015»

Στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «Παρμενίων 2015», η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου, μετέχει η Περιφέρεια Αττικής, με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες της ζώνης ευθύνης της. Στην έναρξη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Τάκης Χατζήπερος και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος (Πολιτικής Προστασίας & Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α.), Ιωάννα Τσούπρα. 
 
Σκοπός της Άσκησης «Παρμενίων 2015», είναι η μελέτη και η αξιολόγηση όλων των Σχεδίων, του Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η εξάσκηση στις διαδικασίες που προβλέπεται να εφαρμοστούν από τον Πολιτικό και Στρατιωτικό Τομέα, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα που απαιτείται   σε περίοδο έντασης – κρίσης ή πολέμου. 
Στη Άσκηση, που διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, συμμετέχει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και φορείς του πολιτικού τομέα. 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΑ
Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΕΟ
1) ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ, ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΩΣ 3.5 ΤΟΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΗΚΑΝ (ημερομηνία 1ης αδειας κυκλοφορίας), ΕΩΣ ΚΑΙ 31/12/2005, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, Η ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ,
2) ΚΑΙ ΟΣΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΗΚΑΝ ,ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΕΩΣ ΚΑΙ 30/06/2016 ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 26/05/2016 ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ Κ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΥ ΜΕ ΑΡ.ΠΡΩΤ. 107876/28673 ΚΑΙ ΑΔΑ:ΩΠ307Λ7-8ΣΣ
3) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛ 213 160 3141 ΚΑΙ 213 160 3140
4) ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΥΘΗΡΑ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ (όσο εξακολουθεί να εκτελεί δρομολόγια το πλοίο της γραμμής προς Πειραιά )
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ