Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Μαθητές της Λακωνίας μέτρησαν την περιφέρεια της Γης με “Το πείραμα του Ερατοσθένη”!

peirama Eratostheni
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση με τίτλο «Το πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης, που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) των νομών Σερρών, Πιερίας, Εύβοιας και Λακωνίας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, ακριβώς την ώρα που μεσουρανούσε ο ήλιος, μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νομού μας επανέλαβαν το πείραμα που επινόησε ο Ερατοσθένης το 240 πΧ (!): Στερέωσαν κατακόρυφα μία ράβδο, μέτρησαν το ύψος της και το ύψος της σκιάς της και, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δόθηκαν, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των νέων τεχνολογιών (Google Earth, Stellarium κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.
Στη δράση δήλωσαν συμμετοχή 112 σχολεία από όλη την Ελλάδα και πήραν μέρος 180 περίπου καθηγητές και 2.000 μαθητές.
Από το νομό Λακωνίας συμμετείχαν το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, το Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το Γυμνάσιο Βλαχιώτη, το Γυμνάσιο Γερακίου και το Γυμνάσιο Μονεμβασίας. Κατά κοινή ομολογία, σε όλα τα σχολεία, η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης και η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών για το αποτέλεσμα πολύ μεγάλη.
Εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μεγαλείο της εξέχουσας προσωπικότητας του Ερατοσθένη και ιστορικά στοιχεία της εποχής του, να παρατηρήσουν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, να πάρουν πειραματικές μετρήσεις, να εκτελέσουν υπολογισμούς και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες εποικοδομητικά, αποκομίζοντας έτσι πολύπλευρο όφελος. Η συμμετοχή τους σε μια τόσο ιδιαίτερη διεπιστημονική εκπαιδευτική εμπειρία αποτελεί σύμφωνα με συμμετέχοντες μαθητές «ένα τέλειο μάθημα που δεν θέλουν να το χάσουν!» και τους οδηγεί με μοναδικό τρόπο στην κατάκτηση της γνώσης.
Λίγα λόγια για την ιστορία του πειράματος
peirama Eratostheni 1
Ο Ερατοσθένης (3ος πΧ αιώνας) ήταν διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στην πόλη Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιούhttps://www.blogger.com/blogger.g?blogID=948950836042316684#editor/target=post;postID=5945746409822656539 (δηλαδή, βρίσκεται στο ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη, πχ στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά. Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 χλμ (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40.000 χλμ.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες! Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πείραμα έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο των καθηγητών Φυσικών Επιστημών της Λακωνίας, στη διεύθυνση: https://goo.gl/XbiJGH
Η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ
Β/μιας Εκπ/σης Λακωνίας,
Ελένη Γ. Παλούμπα
ΜSc χη
πηγή  http://laconialive.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Επεκταση αποχετευτικου Γερακιου.

Επεκταση αποχετευτικου Γερακιου.Ενα εργο(ΕΣΠΑ) το οποιο αν και δημιουργησε αρκετα προβληματα στους κατοικους της περιοχης λογω της ειδικης καταστασης που βρισκεται η χωρα μας συνεχιζεται και συντομα ολοκληρωνεται.Επισης στις Ασφαλτοστρωσεις -Τσιμεντοστρωσεις Δημου Ευρωτα 2015 (δημοπρατηθηκε)συμπεριλαμβανεται και το επικινδυνο κομματι επι της επαρχιακης οδου Γερακι -Σπαρτη.
Πηγή 
Stelios Michaloutsos Niki Christou


ΛΑΚΩΝΙΑ.ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΛΑΧΙΩΤΗ.


Μετά από 13 ημέρες προσωρινής φιλοξενίας των Roma, λόγω του τυφώνα που έπληξε την Σκάλα το κλειστό γυμναστήριο δόθηκε πάλι για χρήση των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.Ως Δήμος Ευρώτα σεβαστήκαμε την προσπάθεια και τον αγώνα για την δημιουργία αυτού του σημαντικού αθλητικού κέντρου. Από χθες με την μετεγκατάσταση των Roma παραδόθηκε το αθλητικό κέντρο,χωρίς φθορές η κάτι παραβατικό. Υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο έργο είναι δημιούργημα του π.Δημάρχου Έλους και νυν Αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Θ. Μπόλλα. Παραθέτω φωτογραφίες μετά την αποχώρηση των Roma. Η δέσμευση μας υλοποιήθηκε...
Πηγή 
Ηλιας Παναγιωτακακος

Tοποθέτηση νέων σωλήνων δικτύου ύδρευσης μήκους περίπου 500 μέτρων στο ύψος των Φρατσίων και μέχρι το αντλιοστάσιο προς Δόκανα.

Στο πλαίσιο του έργου της συντήρησης του κεντρικού οδικού άξονα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, μετά από αίτημα του Δήμου μας και σύμφωνη γνώμη της επιβλέπουσας υπηρεσίας, ο ανάδοχος προέβη σε τοποθέτηση νέων σωλήνων δικτύου ύδρευσης μήκους περίπου 500 μέτρων στο ύψος των Φρατσίων και μέχρι το αντλιοστάσιο προς Δόκανα. Τοποθετήθηκε σωλήνα ύδρευσης πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς που αποτελεί σήμερα την πλέον σύγχρονη και εγγυημένη επιλογή για δίκτυα ύδρευσης. Το συγκεκριμένο κομμάτι του δικτύου ήταν προβληματικό και με την τοποθέτηση των νέων σωλήνων αναβαθμίζεται το δίκτυο της περιοχής, ενώ το κόστος για το Δήμο μας είναι μηδενικό αφού η δαπάνη εντάσσεται στην εργολαβία του δρόμου. Σε λίγες μέρες θα πέσει και η άσφαλτος αφού ξεπεράστηκαν τα πολλά διαδικαστικά, αδειοδοτικά και οικονομικά προβλήματα του έργου!
 πηγή
Stratos Charchalakis






Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Λυκούργου Πολίτη του Γεωργίου , Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης, κατοίκου Μυτιλήνης Λέσβου. ( 19893)
**************************

 Αξιότιμε Υπουργέ,
Στις 8-10-2013 και περί ώρα 07:30 π.μ μετέβαινα με την υπ’ αριθμ. κυκλοφορίας ΜΥΟ 506 ΙΧ δίκυκλη μοτοσυκλέτα μου προκειμένου να αναλάβω υπηρεσία στο δασικό περιπολικό Μυτιλήνη 31 στην περιοχή της Χαραμίδας Λέσβου, καίτοι η μετάβαση μου έπρεπε να πραγματοποιηθεί με όχημα της Υπηρεσίας, η οποία παρανόμως παρέλειψε τούτο και για το λόγο αυτό ενέχεται προς αποζημίωση μου κατ’ άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικα.
Ενώ εκινούμην επί της οδού Ε. Βενιζέλου με κατεύθυνση από το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης προς το αεροδρόμιο , η οποία στο σημείο εκείνο είναι διπλής κατεύθυνσης με ένα ρεύμα πορείας ανά κατεύθυνση , συνολικού πλάτους 7,30 μ. και διπλή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο αντίθετων ρευμάτων κυκλοφορίας , η Αικατερίνη Καλλιπολίτου του Ιωάννη που οδηγούσε το υπ’ αριθμ. ΜΥΕ 4436 ΙΧΕ αυτοκίνητο όταν έφτασε στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Ε. Βενιζέλου με την οδό Τ. Βασάλου χωρίς σύνεση και προσοχή, αλλά και χωρίς να ασκεί τον επιβαλλόμενο έλεγχο και εποπτεία του οχήματος της , ώστε να μπορεί σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς, ενήργησε αριστερό ελιγμό , χωρίς έλεγχο , χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να παραχωρήσει προτεραιότητα ως όφειλε σε μένα, εισήλθε στο ρεύμα κυκλοφορίας μου διαγώνια ανακόπτοντας την πορεία μου. Αν και εκινούμην με κανονική ταχύτητα φορώντας το προστατευτικό μου κράνος ,λόγω του αιφνίδιου και απρόβλεπτου της κίνησης της δεν είχα τα τοπικά και χρονικά περιθώρια να αντιδράσω με αποτέλεσμα να μην προλάβω να τροχοπεδήσω ούτε να πραγματοποιήσω αποφευκτικό ελιγμό και έτσι να επιπέσω στο όχημα της.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκα σοβαρότατα , μεταφέρθηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι είχα υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση , διασωληνώθηκα , τέθηκα σε καταστολή και εισήλθα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι την 24-10-2013 ότε και μεταφέρθηκα σε κοινό θάλαμο.
Όταν εξήλθα από τη ΜΕΘ διαπιστώθηκε ότι είχα υποστεί ημιπάρεση δεξιάς πλευράς και αφασία εκπομπής , γι’ αυτό και μου συστήθηκε , ελλείψει αντίστοιχης μονάδας στη Λέσβο , να μεταφερθώ σε κέντρο αποκατάστασης για κινησιοθεραπεία , φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία και ενδυνάμωση με ρεύματα. Μεταφέρθηκα με επείγουσα αερομετακομιδή του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και εισήχθην στις 30-10-2013 σε κέντρο αποκατάστασης νευρομυικών και ψυχοσωματικών παθήσεων και χρόνιου πόνου με την επωνυμία « ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» όπου και παρέμεινα μέχρι τις 23-12-2013. Μετά το πέρας της ως άνω νοσηλείας μου ως εσωτερικός ασθενής μου δόθηκε οδηγία για συνέχιση της θεραπείας αποκατάστασης μου ως εξωτερικός ασθενής.
Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ανωτέρω ατύχημα μου έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί η από 29-1-2015 Έκθεση Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης , η οποία αποφάνθηκε ότι την ημέρα και ώρα του ατυχήματος βρισκόμουν εν τη υπηρεσία διατελών και ένεκα ταύτης , αφού μετέβαινα από το σπίτι για ανάληψη υπηρεσίας, ο δε τραυματισμός μου οφείλεται σε τυχαίο γεγονός που έγινε σε ανύποπτο χρόνο , γι’ αυτό δεν μπορεί να μου ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.
Επίσης σήμερα ως προκύπτει από την από 30-04-2015 Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της Δ/νσης Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ μετά από αξιολόγηση από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παθήσεις κατά βαθμό και βαρύτητα:
«Δεξιά πυραμιδική συνδρομή, βαρύτερα στο άνω άκρο και αγκύλωση δεξιού αγκώνα σε μη λειτουργική θέση , με απότοκο δυσχρησία αυτού. Αναφερόμενες κρίσεις «Ε» υπό αγωγή , επί εδάφους αναφερόμενου τροχαίου με ΚΕΚ και ανάπτυξη οργανικής και δευτερογενούς ψυχικής διαταραχής.
Φέρει Π.Α 40 % στην κινητική αναπηρία.
Κατά τυχούσα επιδότηση έφερε το αυτό Π.Α.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας μου ανέρχεται σε 90% κατά ιατρική πρόβλεψη από 13/2/2015 έως 29-02-2016. Ποσοστό 50% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση.»
Από το χρόνο του ατυχήματος μου βρισκόμουν σε μακρά αναρρωτική άδεια, η οποία έληξε την 24-9-2015 και δεν δύναται να ανανεωθεί. Αν και από 3-8-2015 είχα αιτηθεί να εξεταστώ από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 125 παρ. 6 , 127 παρ. 2γ΄ του ΠΔ 210/1992 σε συνδυασμό με το άρθρο 15 εδάφιο 18 του Ν. 3938/2011, καθώς επίσης και να μου χορηγηθεί το επίδομα του άρθρου 16 Ν. 3938/2011, με έκπληξη την τελευταία μέρα της αναρρωτικής μου άδειας ενημερώθηκα εγγράφως από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ότι έχει τεθεί ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του Σώματος για τη θέση μου σε μόνιμη διαθεσιμότητα (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 18 του Ν. 3938/2011) και έχουν εγερθεί ενέργειες για την υποβολή σχετικού ερωτήματος στο γραφείο του ΝΣΚ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πλην όμως το παραπάνω ερώτημα δεν έχει υποβληθεί ακόμα !!!!! διότι λόγω των εθνικών βουλευτικών εκλογών εκλείπει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Το έγγραφο αυτό ήρθε την τελευταία μέρα της αναρρωτικής μου άδειας, την τελευταία στιγμή έπειτα από 720 ημέρες αναρρωτικής άδειας, καίτοι επίσημα μου έχει διαγνωστεί ως προανέφερα από την 30-4-2015 ποσοστό αναπηρίας 90% κατά ιατρική πρόβλεψη από 13/2/2015 έως 29-02-2016 από την πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ Μυτιλήνης , η οποία με έκρινε ανίκανο για εργασία.
Επειδή εξάντλησα την μακρά αναρρωτική άδεια που είχα δικαίωμα να λάβω , για να μην θεωρηθώ αδικαιολογήτως απών από την υπηρεσία μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται , έλαβα αναρρωτική άδεια άνευ αποδοχών από τον Νευροχειρούργο του ΓΝ Μυτιλήνης Ευριδιάδη Μπαϊραμίδη, η οποία λήγει την 27/10/2015.
Πλέον χωρίς μισθό έχω μείνει αβοήθητος στο έλεος του Θεού, καθώς πλέον δεν μπορώ να καλύψω τις βασικές βιοτικές μου ανάγκες , ούτε να προμηθευτώ τα φάρμακα μου, για τα οποία καταβάλλω μηνιαίως 200 Ευρώ ως συμμετοχή.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητώ τη βοήθεια και συμπαράσταση σας.
Με εκτίμηση,
Λυκούργος Πολίτης
Μυτιλήνη 1-10-2015

Πηγή  Fotini Vamvoura

Περί μη εκτελουμένων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στα Κύθηρα

Στις 12 Σεπτεμβρίου γράφαμε:
 
"Σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της μεταφοράς μαθητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, που έχει ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης προσωρινών μειοδοτών για δρομολόγια της μεταφοράς μαθητών που καλύπτουν 13.893 μαθητές, δηλαδή το 74% των αναγκών."
Επίσης προσθέταμε ότι :
"Να σημειωθεί ότι τα χρωματισμένα δεν εκτελούνται καθώς η διαπραγμάτευση τους θα εκτελεσθεί στις 17 Σεπτεμβρίου" (Δείτε ΕΔΩ)
Ατυχώς λόγω των προκηρυχθέντων πρόσφατων εθνικών εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διαπραγμάτευση με τους αναδόχους στις 17 Σεπτεμβρίου και ανεβλήθη για αργότερα, χωρίς ακόμα να έχει πραγματοποιηθεί.
Επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με το αρμόδιο τμήμα Παιδείας της Περιφέρειας Αττικής για το θέμα και σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Σύμφωνα πάντα με τις διαβεβαιώσεις της προϊσταμένης, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάληψη των δρομολογίων από τοπικούς αναδόχους αλλά και από ανάλογα συγκροτήματα Αθηνών-Πειραιώς, μάλιστα κάποια εκ των τελευταίων είναι πρόθυμα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου (σαν πακέτο) όλα τα εκκρεμούντα δρομολόγια.
Τέλος το τμήμα παιδείας πιστεύει ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα υπάρξει τελική λύση του θέματος.
Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να διευκρινήσουμε ότι έστω και να βρεθεί λύση την ερχόμενη εβδομάδα πάλι θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα διακανονισμού γραφειοκρατικών λεπτομερειών, μέχρι να εκκινήσουν τα μη εκτελούμενα δρομολόγια.
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------

Αντί για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ρύπανση και ασυδοσία

Σκηνικό ασυδοσίας, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ανευθυνότητας εκ μέρους των πολιτών επικρατεί στον τομέα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.

Οι Έλληνες πολίτες, γνωστοί για την εγκληματική άγνοια και ανευθυνότητα που επιδεικνύουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κοινό βίο, κυριολεκτικά βαριούνται να μεταφέρουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές σε καταστήματα ηλεκτρικών που αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους ή να συνεννοηθούν με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για την παραλαβή και διάθεση των πιο ογκωδών αντικειμένων.
Αντιθέτως, τα παρατάνε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους για να τα μαζέψει ο παλιατζής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανακύκλωσης Συσκευών, αυτή είναι η κατάληξη του 80% των ογκωδών ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αναλαμβάνουν δύο εταιρείες, η Ανακύκλωση Συσκευών και η Φωτοκύκλωση (για τους λαμπτήρες) ενώ η επεξεργασία γίνεται στις οκτώ μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα
Η ανευθυνότητα του «πάνσοφου λαού» μας έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολόκληρου κυκλώματος παλιατζήδων και ρακοσυλλεκτών που αριθμεί περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
«Οι χαλασμένες συσκευές καταλήγουν στα πεζοδρόμια κυρίως επειδή η ατομική ευθύνη είναι αυτό που λείπει και στο θέμα της ανακύκλωσης από τους πολίτες του Νότου στην Ευρώπη. Στις σκανδιναβικές χώρες οι πολίτες διανύουν έως και 30 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πλησιέστερη μονάδα και να αποθέσουν τις συσκευές τους, αλλά το κάνουν», επισημαίνει στο «Έθνος» ο Μάριος Ιντζελέρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνος τους πολίτες, αλλά και το σύνολο της διοικητικής δομής. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πολλοί δήμοι της Ελλάδας είτε δεν διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες είτε δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα, ενώ σπανίως θα παραλάβουν κάτι από το σπίτι του δημότη.
«Συνήθως θα ζητήσουν να το έχει ήδη κατεβάσει στο πεζοδρόμιο, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο για τις μεγάλες συσκευές» λέει ο κ. Ιντζελέρ.
—Τεράστια περιβαλλοντική πληγή
Η περισυλλογή των παρατημένων ηλεκτρικών συσκευών από τους παλιατζήδες δεν συνιστά περιβαλλοντικά φιλική λύση. Τουναντίον.
Τοξικά εξαρτήματα και υγρά καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων και από εκεί στους χώρους «υγειονομικής» ταφής, μέταλλα καίγονται σε υψικαμίνους σκραπατζήδων χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο,  τοξικά κουφάρια καταλήγουν είτε σε κάδους, είτε καίγονται σε υψικαμίνους συνιστώντας μία μεγάλη απειλή για το περιβάλλον.
Επίσης, ψυκτικά υγρά, υγρά μπαταριών αυτοκινήτων και βαρέα μέταλλα από τις οθόνες τηλεοράσεων μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Αυτή είναι η συνέπεια της μεταπώλησης ηλεκτρικών συσκευών σε σκραπατζήδες. Οι παλιατζήδες αποκομίζουν από 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ το κιλό για τον σίδηρο, λίγο περισσότερο για το αλουμίνιο, αλλά αυξημένη τιμή για τον χαλκό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 3.000 ευρώ ανά τόνο.
Στις πλέον επικίνδυνες συσκευές μετά τον χρόνο ζωής τους συγκαταλέγονται τα ψυγεία από τα οποία διαρρέονται στο περιβάλλον υψηλής τοξικότητας ουσίες.
Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι περίπου 84.000 τόνοι συμπιεστών ψυγείων δεν καταλήγουν στα πιστοποιημένα κέντρα απορρύπανσης, πράγμα που σημαίνει ότι παράγουν περίπου τις ίδιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
Σε μείζον πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όμως εξελίσσεται και η μειωμένη ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς ορισμένες απ΄ αυτές απελευθερώνουν ιδιαίτερα βλαβερά στοιχεία, μεταξύ των οποίων υδράργυρο και κάδμιο.
—Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Μόλις το ένα τρίτο του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απορρίπτεται στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σωστά, ενώ ένας τεράστιος αριθμός κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τηλεοράσεων, ψυγείων και άλλων συσκευών είτε πωλείται παράνομα ή καταλήγει σε χωματερές, αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της INTERPOL.
Η Σουηδία και η Νορβηγία προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την αποκομιδή και την ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), έχοντας φθάσει στο 85%, ενώ η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης, περιοριζόμενες στο 20%, κατά την έκθεση.
Στην Ελλάδα καταγράφεται μόλις ηλεκτρονικών αποβλήτων που μόλις ξεπερνά το 20%, ενώ το 60% του όγκου είτε καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων είτε απορρίπτεται ή πωλείται παρανόμως.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αν και παραμένουν χαμηλά, βρίσκονταν το 2014 βάσει των προσωρινών στοιχείων εντός του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση που ορίζει 4 κιλά ανά κάτοικο, ανά έτος.
Συνολικά το 2014 ανακυκλώθηκαν περίπου 45.000 τόνοι, ενώ παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης που αναστέλλει τους ρυθμούς ανανέωσης των συσκευών, η χώρα μας αναμένεται να πετύχει τον εθνικό στόχο και για φέτος.
Συνολικά μόνο 3,3 εκατ. τόνοι από τα 9,5 εκατ. τόνους των ΑΗΗΕ που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2012 απορρίφθηκαν και ανακυκλώθηκαν σωστά. Περίπου 1,3 εκατ. τόνοι εξήχθησαν, ενώ οι υπόλοιποι ανακυκλώθηκαν εντός Ευρώπης, αλλά εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών ή κατέληξαν στα σκουπίδια.
-------------------------------
Πηγή: econews.gr
--------------------------------