Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Κάθε χρόνο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού, με την έλλειψη δασκάλων και καθηγητών ή με την καθυστέρηση στις μεταφορές των μαθητών.
Αυτό όμως που συμβαίνει φέτος ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πρωτοφανές!
Η μεταφορά των μαθητών γίνεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ, σε κάποιους μαθητές επιτρέπεται να επιβιβαστούν στα μέσα μεταφοράς και σε κάποιους άλλους όχι.
Περισσότεροι από 40 μαθητές και μαθήτριες από απομακρυσμένα χωριά του νησιού μας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις έστω και λίγες ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα τόσων οικογενειών.
Δεν προβληματίζεται τουλάχιστον κανείς από την άνιση μεταχείριση των μαθητών;
Τα μακροσκελή Δελτία Τύπου, του Δήμου και της Περιφέρειας για άλλα ανούσια ζητήματα, τα οποία δεν απασχολούν την κοινωνία, δεν θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν με το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Την ενημέρωση των δύστυχων οικογενειών ανέλαβαν τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης.
Ελπίζουμε ο κ. Χαρχαλάκης τώρα που επέστρεψε από την Ελβετία να βρει χρόνο να ασχοληθεί με το πρόβλημα και να ενημερώσει τα παιδιά και τους γονείς τους.


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 5/10/2015 - Συνάντηση Δημάρχου Κυθήρων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο έγινε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης το πρωί της Δευτέρας 5/10. Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και είχε αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Προέδρου για τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι νέες έρευνες στο οποίο τελούν από τον περασμένο Μάρτιο υπό την υψηλή αιγίδα του κ. Παυλόπουλου.
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ελβετία, για την υποδοχή και τη φιλοξενία από τις Αρχές του Καντονιού της Βασιλείας και για την τελετή των εγκαινίων στο Μουσείο Αρχαιοτήτων, η οποία καλύφθηκε δημοσιογραφικά από πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη προβάλλοντας θετικά την Ελλάδα και τα νησιά μας. Παράλληλα του παρέδωσε όλο το υλικό της έκθεσης και τις ειδικές εκδόσεις που έγιναν στα Γερμανικά και τα Γαλλικά, ενώ του μετέφερε τις ευχές του Έλληνα Πρέσβη στη Βέρνη κ. Μάνεση καθώς και του Διευθυντή του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας κ. Bignasca.
Το ενδιαφέρον του κ. Προέδρου για τις νέες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι έντονο, αφού εκτός από την παροχή της αιγίδας του σε αυτές, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου τα ακριτικά Αντικύθηρα στις 21/5/2015 (η πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού του Κράτους στο μικρό νησί) και έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης από τη διεθνή επιστημονική ομάδα έρευνας του Ναυαγίου.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά την έρευνα του Σεπτεμβρίου 2015 ανελκύστηκαν περισσότερα από 50 αρχαία αντικείμενα, ενώ η ομάδα έρευνας είναι αισιόδοξη ότι ο βυθός των Αντικυθήρων κρύβει ακόμα σημαντικές αρχαιότητες και έργα τέχνης που δεν είχαν εντοπιστεί από τις μέχρι σήμερα έρευνες. Ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την ενημέρωση και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις νέες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων τις οποίες με παλαιότερη δήλωσή του έχει χαρακτηρίσει "πρόδηλης εθνικής σημασίας".

Τέλος ο κ. Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας κατά το χειμώνα, ιδίως για τη ζωή στα Αντικύθηρα των 25 κατοίκων, δηλώνοντας την πρόθεσή του να παρέμβει για την επίλυσή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όντας και ο ίδιος εξαίρετος γνώστης των ειδικών ζητημάτων των νησιωτικών περιοχών.
------------------------------------------------
Πηγή: kythira.gr
------------------------------------------------

Ο Kυθηραϊκής καταγωγής, Στρατιωτικός και πολιτικός Πάνος Κορωναίος.


Πάνος Κορωναίος
Στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1808 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής.  Η αδελφή του Κλεοπάτρα, η οποία παντρεύτηκε τον Κυθήριο ριζοσπάστη βουλευτή (Κοινοβούλιο Ιονίου Πολιτείας) Δημήτριο Ραπτάκη ήταν η γιαγιά του μουσικού Κλέωνος Τριανταφύλλου γνωστού ως Αττίκ. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και σε ηλικία 17 περίπου χρονών κατατάχθηκε εθε­λοντικά στον τακτικό στρατό υπό τον Φαβιέρο στο Ναύπλιο και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και στην άτυχη απόπειρα του τελευταίου να καταλάβει τη Χίο (1827). To επόμενο έτος τέθηκε υπό τις διαταγές ενός άλλου Γάλλου αξιωματικού, του στρατηγού Μαιζόν. Οι Αγγλογάλλοι, μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιούλιος, 1828), που διασφάλιζε διεθνώς την ελληνική ανεξαρτησία, έστειλαν ένα γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν για να εκδιώξει τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ.


Κορωναίος Πάνος, φωτογραφία Πέτρος Μωραΐτης.

Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Την 1η Δεκεμβρίου 1833 προήχθη σε υπολοχαγό και τοποθετήθηκε Υπασπιστής του Πυροβολικού Σώματος. Το 1837 έγινε λοχαγός και τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο. Στην επανάσταση του 1843 τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών ελευθεριών της Ελλάδας. Σύντομα εναντιώθηκε στο καθεστώς του Όθωνα και ετέθη από το Βασιλιά σε αργία δια απολύσεως από το 1853 έως το 1859. Έφυγε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με στρατιωτικές μελέτες.

Πάνος Κορωναίος, Ξυλογραφία, 1899.
Το 1854 κατατάχθηκε στα ρωσικά στρατεύματα και ορίστηκε αρχηγός του εθελοντικού σώματος Επτανησίων Ελλήνων. Συμμετείχε στον πόλεμο της Κριμαίας 1853 – 1856 με τους Ρώσους ενάντια στους Τούρκους. Με τη μαχητικότητά του και τις επιδόσεις του στην ιστορική διάβαση του Δουνάβεως και άλλες νικηφόρες μάχες του απονεμήθηκε παράσημο από τη Ρωσία. Το 1860 πολέμησε με το γαλλικό στρατό στην εκστρατεία της Συρίας. Παρασημοφορήθηκε επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Υπήρξε οργανωτής της Ναυπλιακής Επανάστασης το Φεβρουάριου του 1862 και ένας από τους ηγέτες της επανάστασης που κατέληξε στην εκθρόνισή του Όθωνα (Ο­κτώβριος του ίδιου χρόνου). Στους μήνες της Μεσοβασιλείας (1862 – 63) αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της παράταξης των Ορεινών (του Κωνσταντίνου Κανάρη) και – ως υπουργός Στρατιωτικών – αντιμετώπισε τις εμ­φύλιες συγκρούσεις του Ιουνίου 1863 («Ιουνιανά»).

Πάνος Κορωναίος, Ποικίλη Στοά, 1899.
Μετά την άνοδο του Γεωργίου Α’ στο θρόνο (Οκτώβριος 1863), ο Κορω­ναίος ανέλαβε διάφορα ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα και το 1866 συμμετέσχε στην εξέγερση της Κρήτης. Κατά την περίοδο που ακολούθησε αναδείχτηκε σε σημαίνου­σα πολιτική φυσιογνωμία της χώρας (το 1868 εξελέγη βουλευτής Αττικής, το 1875, 1879 και 1885 βουλευτής Κυθήρων), ασκώντας παράλληλα και τα στρα­τιωτικά του καθήκοντα. Αποστρα­τεύτηκε το 1880 με το βαθμό του αντιστράτηγου του πυροβολικού και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του πρωταγωνίστησε στην ίδρυση και δραστηριοποίηση πατριωτικών σωματείων και οργανώσεων. Έχει συγγράψει στρατιωτικές με­λέτες, καθώς και το Έλεγχος των δημοσιευθέντων εντός και εκτός της Ελλάδος εγγράφων περί των συμβάντων του Ιουνίου (1863). Πέθανε στις 17 Νοέμβρη του 1899 στην Αθήνα.
  
Πηγές

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, τομ. 5, 1986.
  • Βαγγέλης Γεωργίου, «Ο Εμφύλιος πόλεμος του 1863»,  Ιστορία εικονογραφημένη, Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος, τεύχος 493, Ιούλιος 2009.
  • Τρύφων Ευαγγελίδης, «Ιστορία του Όθωνος, βασιλέως της Ελλάδος (1832-1862)», Αθήνα 1893.

    Φωτογραφία του 19ου αιώνα. Ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος


    Ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος (προτομή στην πλατεία του Ποταμού) με το επιτελείο του. Ο μόνος επώνυμος Κυθήριος που ξέρουμε ότι πολέμησε, έφηβος ακόμα, στον αγώνα του 21, ενταγμένος στο στράτευμα του Γάλλου φιλέλληνα Φλαβιέρου. Πηγή φωτό

    Kosmas Megalokonomos

    65 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ TOY 1863. Η ΔΡΑΣΗ TOY ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

    Ο Πάνος Κορωναίος αποτελεί μια από τις πιο αδικημένες βιβλιογραφικά στρατιωτικές και πολιτικές φυσιογνωμίες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Είναι από τους ελάχιστους άνδρες που έζησαν όλα σχεδόν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Πρωταγωνίστησε σε ιστορικές στιγμές, με αποκορύφωμα τον Εμφύλιο του Ιουνίου του 1863. Τα «Ιουνιανά», όπως έμειναν γνωστά, αποτέλεσαν βασικό τεκμήριο ότι η Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν υπολειπόταν συμφεροντολόγων ανδρών αλλά ευτυχώς ούτε και αναδιοτελών προσώπων.

    Ο ΠΑΝΟΣ Κορωναίος γεννήθηκε το 1809 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής. Με την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Κύθηρα. Μετά την Επανάσταση η οικογένεια Κορωναίου επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη (1830) αλλά ο γιος τους Πάνος μετέβη στην Κέρκυρα για να φοιτήσει στην Ιόνιο Ακαδημία. Σε ηλικία 17 ετών ο ανήσυχος νέος βρέθηκε στο Ναύπλιο όπου κατετάγη στον τακτικό στρατό του Γάλλου φιλέλληνα συνταγματάρχη Κάρολου Φαβιέρου. Ο έφηβος Πάνος συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις με σημαντικότερη την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της Χίου από τις δυνάμεις του Φαβιέρου το 1827.

    To επόμενο έτος ο νεαρός επαναστάτης τέθηκε υπό τις διαταγές ενός άλλου Γάλλου αξιωματικού, του στρατηγού Μαιζόν. Οι Αγγλογάλλοι, μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιούλιος, 1828), που διασφάλιζε διεθνώς την ελληνική ανεξαρτησία, έστειλαν ένα γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν για να εκδιώξει τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια. To 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Λίγους μήνες αργότερα όμως ο πολιτικός και ιδεολογικός μέντορας του νέου τότε αξιωματικού, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν φανατικοί πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο Κορωναίος δεν ξέχασε ποτέ την προσφορά, σε εθνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.

    πηγή  .istoria.g

ΚΡΗΤΗ.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ.[ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

 

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου έχει γεωγραφικές συντεταγμένες στη νήσο Κρήτη, αλλά δεν ανήκει μόνο σε αυτήν. Ανήκει σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, στις πέντε ηπείρους – σε όλον τον κόσμο.
Είναι ένα από τα μοναστήρια της Ορθοδοξίας που υπογραμμίζει την καθολικότητα και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας. Κάθε χρόνο δέχεται και φιλοξενεί επισκέπτες και προσκυνητές από διάφορες χώρες και μακρινούς πολιτισμούς. Εδώ σμίγουν πολλές γλώσσες, ποικιλία πολιτισμών, πλειάδα παραδόσεων, η ιστορία, η πολυμορφία. Τίποτε από όλα αυτά δεν παρεμποδίζει την ενότητα της πίστεως, την καθολικότητα του ορθόδοξου πνεύματος, την οικουμενικότητα της εκκλησιαστικής μαρτυρίας.
Το «Αρκάδι» έχει μια μοναδικότητα η οποία έγκειται στην απαράμιλλη φυσική ομορφιά του. Στην αίγλη της λαμπρής ιστορίας του. Στο πλήθος των βαθιά ριζωμένων στο χρόνο θρύλων του. Στον πλούτο των κειμηλίων και θησαυρών του. Ίσως, γιατί, το παλιό είναι πιο ζωντανό από το νέο, και το σύγχρονο συχνά πιο ώριμο από το γηρασμένο. Ο κάθε προσκυνητής και επισκέπτης του καταλαβαίνει κάτι αποκλειστικά δικό του, προσωπικό, πρωτότυπο στη βιωματική και πνευματική εμπειρία του.
Σκοπός της ιστοσελίδας μας είναι να προσεγγίσει ο επισκέπτης – προσκυνητής αυτήν την ιδιαιτερότητα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, να ταξιδέψει μέσω Διαδικτύου, να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί, να τη γνωρίσει και να την επισκεφθεί  και επί τόπου.
Καλώς ωρίσατε.     

Αρχιμ. Άνθιμος Καλπάκης
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αρκαδίου

πηγή  arkadimonastery.gr

Νέα επιστολή Τριχείλη στούς συναρμόδιους Υπουργούς για την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου

DSC_0029


Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται με νέα επιστολή του αναφερμένη στην καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στη Δ.Ε. Βοιών.
Απευθυνόμενος προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, τονίζει τις απώλειες των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τις καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές αποθήκες κ.α.
Στέκεται στο ότι ο μόνος οικονομικά αρωγός των πληγέντων, παραμένει έως σήμερα ο Δήμος και τονίζει ότι «Οι πληγέντες παραμένουν άστεγοι και έρχεται ο χειμώνας. Ο μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων στα πέντε χωριά που κάηκαν, παραμένει.» ζητώντας την αυτονόητη παρέμβαση και συνδρομή της πολιτείας.
Αναγνώσατε το σύνολο του περιεχομένου της επιστολής “πατώντας” εδώ
Πηγή  http://pakialakonias.gr

Η ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ (Ἡ Μόνη τῶν Πάντων Ἐλπίς)

Ανατολικά των Κυθήρων πάνω σε μια οροσειρά με δύο κορφές σε υψόμετρο 500 & 300 μέτρων περίπου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Μόνης. Αφιερωμένη στην Παναγία . Το Όνομά της ειδικά στον ξένο επισκέπτη δημιουργεί την απορία από που προέρχεται ,την απάντηση μας την έδωσε ο Πατέρας Γεώργιος που μας υποδέχτηκε στην είσοδο του μοναστηριού. Ἡ Μόνη τῶν Πάντων Ἐλπίς !! Ο ιερέας του μοναστηριού π.Γεώργιος Αδικημενάκης μας υποδέχτηκε στην είσοδο. Αφού μας καλωσόρισε και μας πρόσφερε δροσερό νεράκι και παραδοσιακό λουκούμι μαστίχας. Μας ξενάγησε στον ιερό χώρο ,μας μίλησε για το θαύμα της ανεύρεσης της Αγίας Εικόνας από ένα βοσκό και ανέφερε ιστορικά γεγονότα , όπως την επίσκεψη του Κολοκοτρώνη και το τάμα του προς την Παναγιά . Στο εσωτερικό του ναού ο διάκοσμος του τέμπλου, είναι από μόνο του έργο τέχνης .Δεξιά και αριστερά μαρμάρινες στήλες κοσμούν τον ναό .Εικόνες Αγίων πέραν της θαυματουργής της Παναγίας είδαμε και μία εικόνα, που τουλάχιστον από ότι γνωρίζουμε δεύτερη δεν έχουμε δει, την εικόνα της εξομολόγησης με τα φιδάκια που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ! Ο ναός είναι διακοσμημένος λιτά με αρχοντικό κλασικό διάκοσμο που σε καθηλώνει. Πάνω ακριβώς από την εκκλησία δεσπόζει το πανέμορφο καμπαναριό που κυριαρχεί στο χώρο ! Σκαλιστή πέτρα με διαφορετική θεματολογία στη κάθε πλευρά, πραγματικά είναι το κόσμημα του μοναστηριού. Στέκοντας στο σημείο κάτω από το καμπαναριό ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα βόρεια -ανατολικά να αντικρίζει τα παράλια της Λακωνικής γης και νότια- δυτικά να απλώνεται το νησί των Κυθήρων. Σου προκαλεί δέος η τόση ομορφιά απλωμένη στις τέσσερις πλευρές του ορίζοντα. Συναντήσαμε πολλούς επισκέπτες και όπως μας είπε ο π.Γεώργιος, καθημερινά πιστοί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Χάρη της για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Μετά την ξενάγηση στον περίβολο του μοναστηριού, ο π.Γεώργιος Αδικημενάκης μας οδήγησε στο εργαστήρι κεριών που διαθέτει η μονή. Μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής κεριών που λειτουργεί χάριν μιας έξυπνης πατέντας .Μπορεί να φτιάχνει κεριά και να καλύπτει μάλιστα σχεδόν όλες τις ανάγκες των ναών των Κυθήρων. Με παραδοσιακό τρόπο με ξυλόσομπα να λιώνει το κερί , με μία πατέντα να περνά το φυτίλι σε τελάρα και κατόπιν πάλι κατασκευασμένη πατέντα από ρουλεμάν από διάφορα ανταλλακτικά μηχανών να γυρίζουν τα τελάρα και να βουτάνε μέσα στο καζάνι με το λιωμένο κερί. Αυτό γίνετε πολλές φορές μέχρι που το κερί φτάνει στο επιθυμητό μέγεθος . Είδαμε τον π.Γεώργιο επί τω έργω και τον ευχαριστούμε πολύ που μας άνοιξε το εργαστήρι και μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πως φτιάχνεται το κεράκι που ανάψαμε στην ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ ! Την Μόνη τῶν Πάντων Ἐλπίς ! Υ.Γ Το "Συμβαίνει Τώρα " ευχαριστεί θερμά τον Πατέρα Γεώργιο Αδικημενάκη για την ξενάγηση και την φιλοξενία.

Πέτυχε ο σχεδιασμό Γενικού Γραμματέα, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, όσον αφορά την απεγκατάσταση των προσφύγων από την Πλατεία Βικτωρίας.

ΑΔΕΙΑΣΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ !!!

ΑΔΕΙΑΣΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ !!!
                                       Πέτυχε ο σχεδιασμός                                                       του Ειδικού Γενικού Γραμματέα, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ,                   όσον αφορά την απεγκατάσταση των  προσφύγων                                               από την Πλατεία Βικτωρίας.
  Εγκρίθηκε η πρόταση του Ειδικού Γενικού Γραμματέα, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ  από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου ΤΟΣΚΑ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη ΜΟΥΖΑΛΑ, η οποία υλοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία  με την άμεση παρακολούθηση , το συντονισμό και την εποπτεία του κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ.
  Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ  συνεργάστηκε άψογα με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής , κ.  Βασίλη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  και την Γενική Γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Πέτυ ΠΕΡΚΑ  για την αποσυμφόρηση της Πλατείας Βικτωρίας. Σημαντική ήταν και η βοήθεια όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών με την διακριτική και ουσιαστική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με ευθύνη της Φυσικής  Ηγεσίας  του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.ΠΑΤΟΥΛΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ                                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ                                                                  Μολάοι  05/10/2015

Ταχ. Δ/νση:  Μολάοι
 Ταχ. Κωδ.: Τ.Κ. 230 52
 Τηλ.: 2732 3 60524                   
Fax. : 2732 0 22206
Πληροφορίες : Κολλιάκου Μπέττυ                  
E-mail  bkolliakou@monemvasia.gr                 


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δήμο Μονεμβασίας επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αμαρουσίου , Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας κ. Πατούλης Γεώργιος.

Το Σάββατο το μεσημέρι παρευρέθη στους Μολάους στην εκδήλωση ενημέρωσης για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας.

Το απόγευμα μετέβη στο Κυπαρίσσι στην τελετή απονομής των νικητών του μαραθωνίου αναρριχητικών διαδρομών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 1ου αναρριχητικού Φεστιβάλ.

Την Κυριακή επισκέφθηκε τη Δ.Ε. Βοιών και συγκεκριμένα τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές της 17ης Ιουλίου, όπου διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και υπεσχέθη την βοήθειά του από την θέση του ως Προέδρου της ΚΕΔΕ και την διαμεσολάβησή του στα αρμόδια Υπουργεία .

 


 

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.. Μία σημαντική συνάντηση ...

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Ευρώτα - Municipality of Evrota.
Στο πλαίσιο επαφών για ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη. Μία σημαντική συνάντηση όπου μεταξύ άλλων ο κ. Γρυπιώτης παρουσίασε το πρόγραμμα του Δήμου Ευρώτα στη διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Εντούτοις τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να επιτευχθούν οι στόχοι του Δήμου Ευρώτα.
Πηγή
Δήμος Ευρώτα

ΛΑΚΩΝΙΑ.Μέτρα για Νεάπολη, Σκάλα και Έλος ζητά η “Λαϊκή Συσπείρωση”

laiki syspirosi

Τα μέτρα προστασίας των πληγέντων από πυρκαγιά στη Νεάπολη και από ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα Λακωνίας και την Καλαμάτα έχει ως αντικείμενο η επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ.κ. Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης προς τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη.
Αναλυτικά το κείμενο:
Μέσα σε δύο μήνες η Λακωνία δύο φορές επλήγη, μία από την πυρκαγιά τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και μία πρόσφατα στη Σκάλα και το Έλος από ανεμοστρόβιλο.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικαλείστε κι εσείς και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τείνουν να αποκτήσουν κανονικότητα, και σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής θωράκισης κι αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν φέρει σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους κι επαγγελματίες της περιοχής.
Πέρασαν δύο μήνες και η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη, πληγέντες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση στήριξης.
Έρχεται χειμώνας και τα αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των καμένων δεν έχουν ξεκινήσει. Και μιλάμε για σοβαρές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στη ΔΕ Βοιών του δήμου Μονεμβασίας κάηκαν σαράντα σπίτια, 200.000 ελαιόδεντρα, 1.000 στρέμματα σε οικισμούς, 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, άλλες 25.000 στρέμματα μη δασικής έκτασης (καλλιέργειες, αγροί κλπ), κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζώα, ζωοτροφές, υποδομές ύδρευσης κι άρδευσης, επαγγελματικές εγκαταστάσεις κλπ.
Στη Σκάλα και το Έλος του δήμου Ευρώτα έχουν υποστεί ζημιές 165 σπίτια στη Σκάλα και 13 στο Έλος. Δεκάδες τσιγγάνοι έχασαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, αφού ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τις σκηνές και τα παραπήγματά τους. Έπαθαν ζημιές 80 καταστήματα στη Σκάλα, πολλά επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και μηχανήματα. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον δύο θερμοκήπια, πέντε μαντριά και ξεριζώθηκε μεγάλος αριθμός δέντρων (πορτοκαλιές κι ελιές).
Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στην Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα και στα Λέικα. Πάνω από 20 κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε κηπευτικά, στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα, σε θερμοκήπια. Και οι καταγραφές συνεχίζονται.
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα:
Γιατί δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη η καμένη περιοχή στη Νεάπολη; Σε τι ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια γι’ αυτό το θέμα;
Ποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα στους πληγέντες;
Ποιες οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση και την ΕΕ;
Ποιος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών κι αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές;
Τέλος, πώς τοποθετείσθε απέναντι στα πιο κάτω αιτήματα της επιτροπής αγώνα των πληγέντων στην περιοχή της Νεάπολης:
1. Στο να καλυφθούν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση των παθόντων οι στεγαστικές και διατροφικές ανάγκες όσων τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.
2. Τώρα να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές και μελισσοτροφές για όσο χρειαστεί, για τα 6.000-8.000 αιγοπρόβατα και μελίσσια της περιοχής που έχουν πληγεί.
3. Άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων. Παράλληλα οικονομική στήριξη μέχρι την αποκατάσταση της συγκομιδής.
4. Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης κι οργάνωσης, άμεσης επέμβασης, για να μη ζήσουμε και σε άλλες περιοχές παρόμοιες καταστάσεις”.

ΒΑΤΙΚΑ.Επίσκεψη Πατούλη με υποσχέσεις για την πυρόπληκτη Νεάπολη

Patoulis Giorgos
Το δήμο Μονεμβασίας επισκέφθηκε το σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Πατούλης.
Το Σάββατο το μεσημέρι παρευρέθη στους Μολάους στην εκδήλωση ενημέρωσης για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας, ενώ το απόγευμα μετέβη στο Κυπαρίσσι στην τελετή απονομής των νικητών του μαραθωνίου αναρριχητικών διαδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 1ου Αναρριχητικού Φεστιβάλ.
Την Κυριακή ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε τη ΔΕ Βοιών και συγκεκριμένα τις πληγείσες από τις πυρκαγιές της 17ης Ιουλίου περιοχές, όπου διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και υποσχέθηκε τη βοήθειά του από τη θέση του ως προέδρου της ΚΕΔΕ και τη διαμεσολάβησή του στα αρμόδια υπουργεία.
Πηγή  http://laconialive.gr

Ανακοίνωση για έναρξη κατηχητικού σχολείου

Ανακοίνωση

Το κατηχητικό σχολείο Λιβαδίου ξεκινάει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.
Όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετέχουν η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 16:30 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Λιβάδι.

Ο Ιερέας,
π.Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος

Πηγή http://kithiraikanea.com

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 4/10/2015 - Σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων

Σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων έγινε στην Περιφέρεια Αττικής την Παρασκευή 2/10, στο πλαίσιο της συνεργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας με τους Δήμους της Αττικής ενόψει του στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής προβολής των επομένων ετών. 
Παρόντες ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για τον Τουρισμό κα. Ελένη Δημοπούλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας κα. Χριστίνα Παπαγεωργίου και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Σύμβουλος Τουριστικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Δημήτρης Κούτουλας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε μεθοδικά και οργανωμένα όλα τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος των Κυθήρων και παρέδωσε στην κα. Δημοπούλου σειρά αιτημάτων του προς τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού ζητώντας την παρέμβαση και της Περιφέρειας.
Έγινε διεξοδική ανάλυση σημαντικών ζητημάτων για τον τουρισμό, ενώ ο κ. Δήμαρχος ζήτησε την πραγματοποίηση ανάλογης συνάντησης και στα Κύθηρα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Περιφέρειας.
Τέλος ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τα στελέχη της Περιφέρειας για την έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στη Βασιλεία της Ελβετίας, προτρέποντας την Περιφέρεια να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό για τουριστική προβολή των νησιών μας.
--------------------------------
Πηγή:  kythira.gr
--------------------------------

Ενημερωτική εκδήλωση ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας στους Μολάους

αρχείο λήψης
Ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας, διοργανώνει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12:00 στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Μολάων

 Εκδήλωση Ενημέρωσης, με θέμα:
«Δημοτικά ΚΕΠ Υγείας και Προληπτική Ιατρική»
και καλεί όλους τους δημότες να ενημερωθούν  για το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου τους και την πρόληψη επικίνδυνων παθήσεων.
Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) σας προτείνει να κάνετε συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις, ώστε να θωρακίσετε την υγεία σας έναντι των παρακάτω νοσημάτων:

  1. ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ
  2. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  3. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  5. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
  6. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  7. ΜΕΛΑΝΩΜΑ


ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  1. Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας

  1. Ο Δήμος Μονεμβασίας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ)

Αναρριχητικό Πάρκο Κάβο Μαλιάς – Ζόμπολο !!!

Φωτογραφία του χρήστη Συμβαίνει Τώρα.
Αναρριχητικό Πάρκο Κάβο Μαλιάς – Ζόμπολο !!!
Το Αναρριχητικό Πάρκο Κάβο Μαλιάς – Ζόμπολο, βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγίου Νικολάου Δ. Ε. Βοιών του δήμου Μονεμβασίας.
Το συγκεκριμένο Πάρκο προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση στους αναρριχητές. Το γεγονός ότι περιβάλλεται από τα τόσο ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη στο δήμο Μονεμβασιάς, όπως την Καστροπολιτεία, τη Νεάπολη αλλά και το ίδιο το χωριό τον Άγιο Νικόλαο Βοιών το οποίο θεωρεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του πάρκου.
Για την περιοχή χαρακτηρίζεται για την ηρεμία της, που δείχνει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διαχέεται, δίνοντάς της έτσι μια μοναδική ιδιαιτερότητα.
Όσον αφορά στην απόσταση από το αεροδρόμιο της Αθήνας, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας μπροστά στα πλεονεκτήματα του πάρκου για την κοινότητα των αναρριχητών. Ο περιβάλλοντας χώρος του πάρκου του Ζόμπολου και οι πολλές δραστηριότητες που επιτρέπει να αναπτυχθούν είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση μελών των οικογενειών των αναρριχητών σε αυτά τα ταξίδια, ώστε να συνδυαστούν με οικογενειακές διακοπές.
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα
Φωτογραφία του χρήστη Συμβαίνει Τώρα.
Φωτογραφία του χρήστη Συμβαίνει Τώρα.