Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι ενέργειες του Δήμου Μονεμβασίας στην πυρόπληκτη ΔΕ Βοιών

Trixeilis Hraklis
Ανακοίνωση για τις έως τώρα ενέργειες στις οποίες προέβη με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άρση των επιπτώσεων των καταστροφών που προκλήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον της ΔΕ Βοιών από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου εξέδωσε ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Τριχείλης. Όπως λοιπόν ενημερώνει:
1. Σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος) προϋπολογισμού 67.650 ευρώ, προκειμένου να εκπονήσει μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωπεριβαλλοντικών επιπτώσεων και άμεσων επεμβάσεων. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο δήμο, περιλαμβάνοντας τις εργασίες που απαιτείται να εκτελεστούν στις πυρόπληκτες περιοχές, σε τρεις φάσεις:
α) εργασίες καθαρισμών και μείωσης της διάβρωσης,
β) εργασίες για τη μείωση της πλημμυρικής επικινδυνότητας και
γ) εργασίες για τη μείωση της κατολισθητικής επικινδυνότητας.
2. Ο δήμος, λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας, έχει αναθέσει την α΄ φάση εργασιών και μέρος από τη β΄, οι οποίες αφορούν σε καθαρισμούς τάφρων, κοιτών ρεμάτων και απομάκρυνσης φερτών υλικών και κλάδων. Συγκεκριμένα έχουν ανατεθεί για τη ΔΚ Νεάπολης εργασίες στις τοποθεσίες από το Κέντρο Υγείας έως Αγία Μαρίνα, Κέντρο Υγείας – Γραμματικό, Γράμματα – Ψαφάκι, Γράμματα – Βιολογικός και στο ρέμα Αγίου Νεκταρίου, για την ΤΚ Φαρακλού στη θέση από Αγία Μαρίνα έως Δασύλλιο, για την ΤΚ Μεσοχωρίου από το τέρμα της τοπικής κοινότητας έως Αγ. Σωτήρα, για την ΤΚ Λαχίου από Παλαιόκαστρο έως Κοιμητήριο Λαχίου, στη θέση ρέμα Αθανασάκου κάτω από το κοινοτικό κατάστημα, στο ρέμα γεώτρησης Πλατανιστού, στο ρέμα της εξόδου Λαχίου προς ΤΚ Αγίου Νικολάου, στην είσοδο ΤΚ Λαχίου από Νεάπολη και καθαρισμό του φρεατίου ομβρίων στον Άγιο Χαράλαμπο, για την ΤΚ Αγίου Νικολάου κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στη θέση Βρυσούλα, καθαρισμός τάφρων και φρεατίων ομβρίων στις θέσεις Νεράιδα, Βαθύ Λαγκάδι, Αγία Βαρβάρα – Γεώτρηση, Σκαλακά, Δασάκι και Δασάκι – Γούλας αντίστοιχα.
Σε όλες τις πληγείσες κοινότητες έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και των βλαβών στις δημοτικές υδροληψίες.
Έχει δοθεί από πόρους του δήμου στις πυρόπληκτες οικογένειες χρηματικό βοήθημα από 1.000 έως 2.000 ευρώ.
Γίνονται καθημερινά ενέργειες και παρακολουθούμε τη διαδικασία για την κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης.
Εκτός των ανωτέρω, καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα του δήμου πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού φρεατίων ομβρίων, κοιτών ρεμάτων κ.ά. στην πληγείσα περιοχή.
Το κόστος για τις αναφερόμενες εργασίες που υλοποιήθηκαν ήδη και υλοποιούνται τώρα, ανέρχεται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ και καλύπτεται μόνο από ιδίους πόρους του δήμου”.

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ.Πήρα τη πρωτοβουλία και επικοινώνησα με το Λιμενάρχη Νεαπόλεως...

Διαβάζοντας δημοσιεύματα στο διαδίκτυο των Βατίκων στα οποία γινόταν αναφορά φορέων και πολιτών της περιοχής για ρύπανση στη παραλία του Νερατζιώνα δύο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο πήρα τη πρωτοβουλία και επικοινώνησα με το Λιμενάρχη Νεαπόλεως κ Δημήτρη Βατίστα ζητώντας να ενημερωθώ σχετικά με το θέμα καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί αρμοδίως το Λιμεναρχείο.
Ο Λιμενάρχης με ενημέρωσε για τις ενέργειες του σύμφωνα με τις οποίες, για μεν τη πρώτη περίπτωση απέστειλε έγγραφο με τα δείγματα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ( ΕΛΚΕΚΕ) ζητώντας ανάλυση των ευρημάτων. Ταυτόχρονα κοινοποίησε το έγγραφο του και στς αρμόδιες υγιεονομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας καθώς και στο Δήμο Μονεμβασίας.
.Αναμένωνται οι σχετικές απαντήσεις απο το ΕΛΚΕΘΕ.

Σε ότι αφορά το πρόσφατο συμβάν διενεργήθηκε αυτοψία απο αρμόδια λιμενικά όργανα.Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών 8-9 μποφώρ δεν ήταν δυνατή η λήψη δείγματος από θαλάσσης.Επειδή όμως η θάλασσα είχε εισέλθει εντός του ρέματος λήφθηκε από το σημείο αυτό. Ενημερώθηκε και η διεύθυνση υγειονομικών ελέγχων της Περιφέρειας λόγω αρμοδιότητας.
Αυτή είναι η ενημέρωση που έλαβα από το Λιμενάρχη ζητώντας του επίσης να με ενημερώσει για κάθε εξέλιξη.
Αυτές τις ενέργειες έκανα προκειμένου να συμβάλλω και εγώ όσο μπορώ ως πολίτης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος της περοχής

Εξιχνιάστηκε κλοπή στη Σκάλα

xeiropedes
Ένας 31χρονος έλληνας κρυβόταν, σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, πίσω από την κλοπή σε επιχείρηση που είχε γίνει στις 15/16 του φετινού Αυγούστου στη Σκάλα.
Πηγή 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ


Μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει πολλοί συγχωριανοί για την πρόοδο εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων σε αυτή την ανάρτηση  θα προστίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα φωτογραφίες από το έργο και θα μπορούν όλοι να βλέπουν σχεδόν άμεσα εικόνες από την πρόοδο μέχρι και την αποπεράτωση του έργου.

  Ενημέρωση 11/10/15
  Τις προηγούμενες ημέρες οι εργασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και μεταφέρθηκαν χιλιάδες κυβικά πέτρας από το Παλιόκαστρο όπου και συγκεντρώνονται , η ποσότητα της πέτρας που μεταφέρθηκε ήταν αρκετή ώστε  να ξανακλείσει το τμήμα του προστατευτικού στηθαίου με ρίψη σκυροδέματος, επίσης οι εργασίες ήταν υπό την επιτόπια αυτοψία αρμόδιου μηχανικού της περιφέρειας.
πηγή http://velanidia-baladis.blogspot.gr



Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.



Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την 8 και 9/10, στο πλαίσιο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, συμμετείχαν χθες (08-10-2015) στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο.
Τον κ. Φιλιππάκο συνόδευσαν η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’.
Αντικείμενο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. αποτέλεσαν γενικότερα θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής ασφάλειας.
Κατά λόγο αρμοδιότητας ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Φιλιππάκος, προβάλλοντας τις θέσεις της χώρας μας, τοποθετήθηκε ειδικότερα σε θέματα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε συνδυασμό με θέματα μετανάστευσης και προσφυγικών ροών. Παράλληλα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υλοποίηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης (relocation) και των κομβικών σημείων (Hot Spot), ως και την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου του FRONTEX.
Επιπρόσθετα, στη συζήτηση αναφορικά με θέματα επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, ο κ. Φιλιππάκος τόνισε την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων ενεργειών από πλευράς Ε.Ε. και την άσκηση πιέσεων σε τρίτες χώρες, ειδικά για την εφαρμογή των συναφθεισών Συμφωνιών Επανεισδοχής.
O κ. Φιλιππάκος συμμετείχε τέλος και στις διαβουλεύσεις λοιπών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου που αφορούσαν θέματα εσωτερικής ασφάλειας (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα), που είχαν ωστόσο ενημερωτικό χαρακτήρα.
Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη λήψη μέτρων προς υποστήριξη των Κρατών-Μελών «πρώτης γραμμής» της Ε.Ε., σχετικά με τη μελλοντική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και της πολιτικής επιστροφών στο πλαίσιο κατάρτισης της νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, ενώ ενέκρινε την εκ νέου αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δράσεων του FRONTEX στη Μεσόγειο και τη λειτουργία των κομβικών σημείων (Hot Spot).
Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η από κοινού επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn, κατά το διήμερο 9 και 10/10 σε Ιταλία και Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η Λουξεμβουργιανή προεδρία ενέκρινε τις θέσεις των συμμετεχόντων Κρατών-Μελών και επισημάνθηκε η θετική στάση τους στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, καθώς και η επιθυμία για εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και ενός δίκαιου και ισομερούς καταμερισμού ευθυνών.



Τηλεδιάσκεψη με τον FRONTEX για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο



Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τηλεδιάσκεψη με τον FRONTEX για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου και του Εκτελεστικού Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri

Ανακοινώθηκε η επιπρόσθετη ενίσχυση με τουλάχιστον (600) εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης-καταγραφής μεταναστών

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες (05-10-2015) μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου και του Εκτελεστικού Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε η πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο FRONTEX στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάθεση (775) συνολικά συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ένωσης (κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία) για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοινώθηκε από τον FRONTEX η επιπρόσθετη διάθεση τουλάχιστον (600) εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης - καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.

Ο κ. Φιλιππάκος καλωσόρισε την απόφαση του FRONTEX και ευχαρίστησε για την μέχρι τώρα συνεργασία. Ειδικότερα, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για αυξημένο πλέον συντονισμό των δράσεων τόσο σε θέματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, όσο και σε θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Leggeri δήλωσε από πλευράς του πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθ’ όσον πρώτη φορά, από συστάσεως του Οργανισμού, διατίθεται ενίσχυση αυτού του μεγέθους σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ευχαρίστησε με τη σειρά του τη χώρα μας για τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας και επαλήθευσε την ανάγκη συντονισμού δράσεων και επιχειρήσεων σε νέα βάση.

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του μηχανισμού των Κομβικών Σημείων (Hot Spot), ως και ο ρόλος του Γραφείου Συνδέσμου FRONTEX στην Ελλάδα με έδρα στον Πειραιά.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με συνοπτική συζήτηση σχετικά με τεχνικά ζητήματα για την προαναφερόμενη ενίσχυση του FRONTEX, στο πλαίσιο αξιοποίησης της στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.

BATIKA.ΤΙ ΣYMBAINEI ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΑΤΖΙΟΝΑ ? ? ?

20 μέρες μόλις πέρασαν από το προηγούμενο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης που είχε σημειωθεί στον Νερατζιώνα, για το οποίο έχουμε κάνει σχετική ανάρτηση με φωτογραφικό υλικό και έχουμε παραδώσει δείγματα των ρύπων σε Λιμεναρχείο και Δήμο, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξουν απαντήσεις των αναλύσεων.

Και σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου του 2015 η θαλασσοταραχή του νοτιά μας έφερε καινούργια φιλοδωρήματα, καθώς η παραλία του Νερατζιώνα γέμισε και πάλι από το ίδιο αφρώδες υλικό αυτή τη φορά σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Η θαλασσοταραχή και τα μεγάλα κύματα ξεπηδούσαν την παραλία και χύνονταν στην παρακείμενη λίμνη του Νερατζιώνα, μεταφέροντας το αφρώδες υλικό το οποίο και αυτή τη φορά διαπιστώθηκε πως ήταν ερεθιστικό και αλλεργιογόνο.

Ο Σύλλογος μας με καταστατική υποχρέωση και προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος, αμέσως ευρέθη στο σημείο προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο όπου δύο υπάλληλοι του αφίχθησαν προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση και να πάρουν δείγματα.
Ο αφρώδης ρύπος από τον δυνατό αέρα συσσωρευόταν σε παχύ στρώμα στις ακτές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.