Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στο Γύθειο


00000000000000Ο Βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και η Ο.Μ Αν. Μάνης του ΣΥΡΙΖΑ σας καλούν στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνουν στο Γύθειο με θέματα:

  • Πολιτικές εξελίξεις

  • Τοπικά ζητήματα

  • Αγροτικά (Φορολογικά – Αναπτυξιακά Προγράμματα κλπ)

Παρεμβαίνουν :

Θ. Δημάκης σύμβουλος Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης

    Δ. Πετροπουλάκης μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7 μ.μ.

Επιμελητήριο Γυθείου   

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2015 Δήμου Μονεμβασίας

christmas2015
 Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμου Μονεμβασίας
     Σε έναν τόπο πραγματικά μαγικό όπως ο δικός  μας  θα προσπαθήσουμε και φέτος  να ζωντανέψουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων!
   Με μεράκι και πολλή εθελοντική δουλειά στήθηκαν για άλλη μια  χρονιά  Χριστουγεννιάτικα χωριά στο Δήμο μας! Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας μαζί με τις Τοπικές Κοινότητες, τους πολιτιστικούς, εμπορικούς  και αθλητικούς φορείς, τα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μολάων και Βοιών μα πάνω από όλα με την  αγόγγυστη βοήθεια  εθελοντών που πίστεψαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου ,  ανοίγουν τις πόρτες των χωριών  για όλους, επισκέπτες και δημότες!
Περιμένουμε όλα τα παιδιά αλλά και όσους  αισθάνονται παιδιά : να φωτογραφηθούν στο σπίτι του Αι- Βασίλη, να ταχυδρομήσουν τις επιθυμίες και τις ευχές τους στο μεγάλο γραμματοκιβώτιο, να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια , κάρτες  και κατασκευές στο σπίτι των ξωτικών,  να γευτούν ωραία παραδοσιακά γλυκίσματα στο σπίτι των ζαχαρωτών , να ζωγραφιστούν με νεραϊδοχρώματα στα προσωπάκια τους και να δώσουν χαρά σε άλλα παιδιά χαρίζοντας τρόφιμα, ρούχα και παλιά παιχνίδια στο σπίτι της Αγάπης!
  • ΜΟΛΑΟΙ : Το χωριό στήθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Γεννήσεως του Χριστού  στην πόλη των Μολάων, τον οποίο ευγενικά μας παραχώρησε η τοπική εκκλησία .
  • ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: Το χωριό στήθηκε στο χώρο της πλατείας  και το ζαχαρένιο σπιτάκι στην πλατεία κανόνι του κάστρου.
  • ΝΕΑΠΟΛΗ: Το Χριστουγεννιάτικο χωριό στήθηκε απέναντι από το ξενοδοχείο του Αρσενάκου με την επιμέλεια της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης .
  • ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ: Το Χριστουγεννιάτικο χωριό στήθηκε στην πλατεία ηρώων με την επιμέλεια του πολιτιστικού Συλλόγου Παπαδιανίκων – Πλύτρας
    Ενημερωθείτε λοιπόν μέσα από το site του Δήμου και το site του Νομικού Προσώπου για το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασίας και ελάτε να ανακαλύψουμε όλοι μαζί την έμπνευση και τη δημιουργία, με την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή!                                                        
  • Κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων και μέχρι 31/12/2015 θα γίνεται λαχειοφόρος αγορά από τα παιδιά των φιλαρμονικών του Δήμου Μονεμβασίας τα έσοδα της οποίας θα κατατεθούν στο λογαριασμό που διατηρεί ο Δήμος Μονεμβασίας για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Δημοτικής Ενότητας Βοιών .
                                                                                                                                                  Σας περιμένουμε όλους!
                                                     Η Πρόεδρος του Ν.Π Δήμου Μονεμβασίας,

                                                                                                                                               Παναγιώτα Αλειφέρη   

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ

 
 Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης που διενεργήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ και παρουσίασε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ο Δρ Δημήτριος Σακελλαρίου Γεωλόγος Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας , διαπιστώθηκε ,κατόπιν δειγμάτων από 15 σημεία που πάρθηκαν τέλη Μαίου του 2015, ότι τα νερά στον κόλπο είναι πεντακάθαρα και μάλιστα σε σύγκριση με άλλα σημεία θαλασσών από την υπόλοιπη Χώρα είναι τα καθαρότερα. Με το θέμα όμως της Ποσειδωνίας στον πυθμένα η μελέτη έδειξε μερική καταστροφή στα χαμηλά βάθη . Η κατάσταση των λιβαδειών στον κόλπο είναι εμφανώς κατακερματισμένη ,Ο Δρ Σακελλαρίου σε μια πολύ κατανοητή προβολή της κατάστασης του βυθού ,σαφέστατα απέδειξε σύμφωνα με την μελέτη ότι οι άγκυρες των πλοίων που αγκυροβολούν στον όρμο ,ο οποίος βάσει εγγράφου του Λιμεναρχείου φτάνει τον αριθμό των 1000 καραβιών τον χρόνο, στην κυριολεξία έχουν "οργώσει" τον πυθμένα ,προκαλώντας μερική καταστροφή στα χαμηλά βαθη .Η μελέτη εκπονήθηκε από την Περιφέρεια κατόπιν αιτήματος από τον Δήμο Μονεμβασιάς το 2013 η οποία άμεσα κίνησε της διαδικασίες και ανέλαβε το κόστος . Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς κύριος Ηρακλής Τριχείλης και στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Τζανετέα ,τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ,για να προστατευτεί μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους όπως είναι τα Βάτικα. Σημασία έχει είπε, ότι τα νερά στον όρμο των Βατίκων είναι πεντακάθαρα και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία να βρεθεί μια λύση με το αγκυροβόλιο που όπως έδειξε η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ έχει επιφέρει μεγάλη καταστροφή στον πυθμένα. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα δίπλα στο Ναυτκό Μουσείο Νεάπολης όπου παρευρέθησαν αρκετοί κάτοικοι καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από Νεάπολη και Ελαφόνησο. Επίσης παρόντες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι ,κύριος Καράς, κύριος Μπουκουβάλας ,κύριος Τζεφεράκος και κυρία Μπελεγρή . Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης , έγινε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκομένων .Πέραν όλων αυτών τέθηκε και το πρόβλημα της αισθητικής και τις συνέπειες στον κλάδο του τουρισμού ,κάτι που και η κυρία Τζανετέα συμφώνησε ότι πραγματικά δεν είναι όμορφο θέαμα για έναν επισκέπτη ο οποίος επιλέγει τα Βάτικα να κάνει διακοπές να κάνει μπάνιο στις παραλίες βλέποντας απέναντι του ένα δεξαμενόπλοιο. Για την προστασία της Ποσειδωνίας επιβάλλεται να παρθούν μέτρα άμεσα διότι χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί και είναι σημαντική για την ζωή στον κόλπο των Βατίκων. Εντύπωση έκαναν οι αμέτρητες φωλιές αυγών Μαρίδας κάτι που δείχνει ότι η θάλασσα των Βατίκων, μπορεί να ξαναβρεί την ζωή αρκεί η πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα. Το Radio Adelin κάλυψε την εκδήλωση και σε λίγες ώρες θα προβληθεί και το βίντεο από το WEB TV RADIO ADELIN.



Δελτίο Τύπου - 3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα


Αθήνα 15/12/2015

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, πραγματοποιήθηκε η 3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα, της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Η Βράβευση Διακεκριμένων προσωπικοτήτων με καταγωγή από τα Επτάνησα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. έχει καθιερωθεί ως θεσμός και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με σκοπό να προβληθούν και να επιβραβευτούν, ισχυρές και αξιόλογες προσωπικότητες που κατάγονται από τα Επτάνησα και έχουν διακριθεί μέσα από την δράση τους σε διάφορους τομείς, όπως την επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα κ.ά

 

 
Η βραδιά, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, η οποία αφού ανακοίνωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δ.Σ. για το έτος 2016 ανέφερε σημαντικές προσωπικότητες στο πέρασμα των χρόνων, με καταγωγή από τα Επτάνησα, οι οποίες καταξιώθηκαν και διέπρεψαν στην υφήλιο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και τις επιρροές από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τονίζοντας την αξία της βράβευσης των διακεκριμένων προσωπικοτήτων που βραβεύονται στην 3η τιμητική εκδήλωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση μικρού ποιητικού δρώμενου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια και την συμμετοχή του Γιώργου Βλάχου και της Κατερίνας Γεωργάκη, με επιλογή από νεανικά μελοποιημένα ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού, όπου χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τους παρευρισκομένους.

 

 
Η αυλαία της βράβευσης άνοιξε με την Κέρκυρα και την παγκοσμίου φήμης κορυφαία ερμηνεύτρια Βίκυ Λέανδρος, τον διακεκριμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι, τους Παξούς με τον ποιητή, ζωγράφο και δημοσιογράφο Σπύρο Κατσίμη, τον επίσης καταξιωμένο και πολυτάλαντο ηθοποιό - σκηνοθέτη - σεναριογράφο Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τη Λευκάδα με τον μοναδικό ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη και την κόρη του αείμνηστου ιδρυτή Σπύρου Σκλαβενίτη της αλυσίδας καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, Μαρία Σκλαβενίτη, την Κεφαλονιά με τον Νευρολόγο - Ψυχίατρο, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών Θάνο Ασκητή και τον Διδάκτωρα Γεωφυσικής του Imperial College του Παν/μίου του Λονδίνου, Σεισμολόγο Άκη Τσελέντη, την Ιθάκη με τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή Παιδαγωγικής Ακαδημίας Γιάννη Καραντζή και τον επιστήμονα γιατρό και Σύμβουλο Διεθνούς Προγραμματισμού και Διοίκησης Υγειονομικής Περίθαλψης Κων/νο Ροσόλυμο από το μακρινό Γιοχάνεσμπουργκ, τη Ζάκυνθο με την επιτυχημένη επιχειρηματία διεθνούς εμβέλειας Μάυρα Βαγιωνή - Στασινοπούλου της αλυσίδας καταστημάτων Fresh line, τη μητέρα του Δήμου Φλεμοτόμου, καθώς ο Δήμος Φλεμοτόμος ο διακεκριμένος λυρικός καλλιτέχνης, λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παρευρεθεί, τα Κύθηρα με τον επιστήμονα γιατρό χειρούργο και Πρόεδρο του Τριφυλλείου Ιδρύματος Μανώλη Καλοκαιρινό και τον καθηγητή Μηνά Κορωναίο Πρόεδρο στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεϊ, Αυστραλία, για να κλείσει με την Φαίη Λύχνου (Υπεύθυνη συντονισμού Φεστιβάλ Παξών) και την βράβευση ενός ανθρώπου που αγάπησε τα Επτάνησα ως τη δεύτερη πατρίδα του και ίδρυσε το Φεστιβάλ Παξών όπου το έτος 2016 συμπληρώνει 30  χρόνια παρουσίας, τον αείμνηστο Άγγλο  John Gough.
 

Σε όλους τους βραβευμένους, δόθηκε αναμνηστικός ειδικός φάκελος με την προσωπογραφία του καθενός σε γραμματόσημο σφραγισμένο με την  αναμνηστική σφραγίδα της ξεχωριστής αυτής ημέρας, πλακέτα σε μορφή plexi glass με εγκλωβισμένο το προσωπικό γραμματόσημο και πάπυρος για την βράβευσή τους.

Η συγκινητική ατμόσφαιρα πλανόταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ η συνύπαρξη προσωπικοτήτων από όλα τα νησιά του Ιονίου έδινε μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην όλη διοργάνωση, ιδιαίτερα τις στιγμές που κατέθεταν τον δικό τους χαιρετισμό από το βήμα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο βουλευτής ΝΔ Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας Σπύρος Αρβανίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο Νευροεπιστήμονας της διασποράς Γιώργος Παξινός, ο πρών Υπουργός Επικρατείας Αντώνης Αργυρός, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ε.Ε.Ε. Παναγής Μπαρμπάτης, ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας, ο Υπεύθυνος του μουσικού συνόλου ergon ensemble και μαέστρος Αλέξανδρος Μούζας, o Καθηγητής Οικονομίας Νικόλαος Γλυτσός, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Μαρία Χριστάκη, η Ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, εκπρόσωποι από το Δήμο Αθηναίων και Πρόεδροι από Ομοσπονδίες άλλων περιοχών της Ελλάδας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Επτανησιακών Σωματείων, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Καλλιτέχνες, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε.

Χαιρετισμοί στάλθηκαν από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα καθώς και από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κο Αλέξανδρο Παρίση.

 

 
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Αττικής για την για την υποστήριξη της εκδήλωσης, τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουμπλή για την άψογη συνεργασία και παρουσίαση, τον εξαιρετικό Πέτρο Γάλλια  για την σκηνοθετική επιμέλεια του ποιητικού δρώμενου και τους συνεργάτες του, Γιώργο Βλάχο και Κατερίνα Γεωργάκη, την διαφημιστική εταιρία Corfu Press και τον Θωμά Κατσαρό για το δημιουργικό της εκδήλωσης  και την εκτύπωση των προσκλήσεων, τον Ευγένιο Κάντα απο το Foto CORFU στο Χαλάνδρι για την φωτογραφική κάλυψη, τον Νίκο Γλυτσό για την τεχνική υποστήριξη, την μικρή Κατερίνα - Τερψιχόρη Νικολάου για την βοήθεια στα αναμνηστικά δώρα και τους Γιάννη Βαλυράκη και Γεωργία Μίαρη για τη μετάφραση των διαλόγων.
 
Επισκευθείτε την ιστοσελίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ για να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.enosieptanision.gr/el/ta-nea-mas/449-deltio-tipou-3h-vraveusi-diakekrimenon-prosopikotiton-apo-ta-eptanisa.html


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ ΤΟ 1930

Φωτογραφία της Eleni Harou.
Περί το 1930, σε περίοδο Αβασίλευτης Δημοκρατίας, μια παρέα Κυθηρίων εξέδραμε στο Τατόϊ και φωτογραφήθηκε στο μαρμάρινο μπάγκο με τα σκαλιστά λιοντάρια, που βρίσκεται μπροστά από το άγαλμα του έφιππου Κοζάκου κυνηγού, που έφερε η Βασίλισσα Όλγα από τη Ρωσία, έργο του Ρώσου γλύπτη Γιεβγένι Λανσεράι.
Πηγή
Eleni Harou

Ανακοίνωση Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών