Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΨΑΛΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ,ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 Με την αποψινή "γύρα" στην Αγία Πελαγία, τα Μητάτα και το Λιβάδι, και με τα κάλαντα, αύριο, στο παζάρι του Ποταμού και στο Γηροκομείο, ολοκληρώνεται ένας χρόνος δραστηριότητας της Φιλαρμονικής, που ήταν ιδιαίτερα πλούσιος σε παρουσιάσεις και πολύ παραγωγικός, όσον αφορά τις πρόβες, το ρεπερτόριο, τα μέλη μας και γενικά την βελτίωση του συνόλου μας.  ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΡΗΣ


LANE SEA LINES ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ανακοίνωση σχετικά με επισκέψεις Δημάρχου σε δημόσιες υπηρεσίες


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΣΕ ΣΠΙΡΤΖΗ Σχετικά με τo ζήτημα της επικείμενης λήξης των συμβάσεων αποκλειστικής εκμετάλλευσης αγόνων αεροπορικών γραμμών

Δελτίο Τύπου - 18/12/2015
Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη έστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης σχετικά με τo ζήτημα της επικείμενης λήξης των συμβάσεων αποκλειστικής εκμετάλλευσης αγόνων αεροπορικών γραμμών, θέμα το οποίο οι Δήμαρχοι των νησιών που διαθέτουν αεροδρόμιο έχουν θέσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, εκ μέρους των αρμοδίων φορέων δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση και όλοι οι Δήμαρχοι των θιγόμενων περιοχών (νησιά και μειονεκτικές περιοχές) έχουν ζητήσει εδώ και μήνες την άμεση προκήρυξη των νέων γραμμών, που έχει δυστυχώς καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει και την ΚΕΔΕ, ενώ ο Δήμαρχος Κυθήρων βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με συναδέλφους του προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσεων και ενεργειών πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών απορρύπανσης των ακτών της Αγ. Πελαγίας που επλήγησαν πριν λίγες εβδομάδες από πετρελαιοκηλίδα.

Δελτίο Τύπου - 19/12/2015
Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών απορρύπανσης των ακτών της Αγ. Πελαγίας που επλήγησαν πριν λίγες εβδομάδες από πετρελαιοκηλίδα. Οι εργασίες έγιναν υπό τη συνεχή επίβλεψη του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη και σε αυτές συμμετείχαν και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής. Το μείζον μέρος της απορρύπανσης ανέλαβε η συμβεβλημένη με το Λιμενικό Ταμείο εταιρεία New Naval και το κόστος καλύφθηκε απευθείας από ομογενή Κυθήριο από την Αυστραλία που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών είναι εμφανής η αποκατάσταση της περιοχής. Απομένει ο καθαρισμός ελαχίστων ακόμα τμημάτων καθώς και μέρους των παραλιών των Φούρνων και της Αγ. Πατρικίας, ενώ από το νέο έτος θα αντιμετωπιστεί και η δαπάνη της διαχείρισης του συλλεχθέντος υλικού των πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.


Ο Δήμος Κυθήρων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον εκλεκτό ομογενή μας από την Αυστραλία που κάλυψε το κόστος της απορρύπανσης μετά από πρόταση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Λ.Τ., επιλύοντας έτσι ένα σοβαρό έκτακτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Τέλος ο Δήμος αναμένει την πορεία των ερευνών και της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκειμένου να βρεθεί το πλοίο που προξένησε τη ρύπανση και να επιβληθούν όλες οι νόμιμες κυρώσεις με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται για όλους όσοι ασύδοτα βλάπτουν το περιβάλλον.

Μετά από 1 μήνα ακινησίας και δεξαμενισμού, το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ακυρώνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το προγραμματισμένο του δρομολόγιο ταλαιπωρώντας ένα ολόκληρο νησί λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Για ακόμη μία φορά οι Κυθήριοι και Αντικυθήριοι βιώνουν τα αποτελέσματα αφρόνων και ανεύθυνων ανθρώπων που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις τύχες του νησιού. Μετά από 1 μήνα ακινησίας και δεξαμενισμού, το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ακυρώνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το προγραμματισμένο του δρομολόγιο ταλαιπωρώντας ένα ολόκληρο νησί λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, διαπιστώθηκαν βλάβες και παραλείψεις στο σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου, ζητήθηκε από το ΥΕΝ η επιδιόρθωσή τους προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, η επισκευή δεν έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις και έτσι ο Κλάδος Επιθεώρησης Πλοίων αρνήθηκε να δώσει εντολή απόπλου, ορθώς κατά τη γνώμη μας, παρά την επιμονή της ΛΑΝΕ να γίνει το δρομολόγιο χωρίς να έχει επιδιορθωθεί η βλάβη!
Γεννάται όμως το ερώτημα: επί 1 μήνα δεν διαπιστώθηκε η βλάβη αυτή;; Γιατί η ΛΑΝΕ ανακοίνωσε δρομολόγια χωρίς να έχει επιλύσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η μη σωστή λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης;; Θα αναζητηθούν οι ευθύνες του Νηογνώμονα;; Εγώ ενημέρωσα τον κ. Υπουργό ότι αφενός πρέπει να κινηθεί άμεσα η ποινική διαδικασία, αφετέρου ως Δήμος θα σταθούμε στο πλευρό όσων συμπατριωτών μας προβούν σε νομικές αξιώσεις απέναντι στην Εταιρεία. Τον περασμένο Ιούλιο δώσαμε μάχη για να αποτρέψουμε την πρόωρη αποχώρηση της ΛΑΝΕ από τη γραμμή εν μέσω θερινής περιόδου, ζητήσαμε όμως σταθερότητα στα δρομολόγια και αξιοπιστία εκ μέρους της Εταιρείας, που σε γενικές γραμμές τηρήθηκε κατά το καλοκαίρι του 2015. Ως Δήμος θα τηρήσουμε υπεύθυνη στάση στο θέμα αυτό, όπως εξάλλου κάναμε πιστά μέχρι σήμερα, χωρίς εξάρσεις και σπασμωδικές κινήσεις. Ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την ίδια υπεύθυνη στάση και την επιβολή των νομίμων προς κάθε κατεύθυνση.
Πηγή 
Stratos Charchalakis

Χωρίς ανάληψη δράσεων, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα εξαφανιστούν

Υποβρύχια διαμαρτυρία μελών της WWF Ελλάς για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ισχυρή απειλή για τις θάλασσές μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, από τις αρχές του αιώνα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ, αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα εκλείψουν μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η Μεσόγειος –άρα και η Ελλάδα– βιώνει και αυτή τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την εισβολή ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, που απειλεί τις ισορροπίες του οικοσυστήματος.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, η οποία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνα σε κοραλλιογενείς υφάλους ανά τον πλανήτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή τους συντελείται με ταχείς ρυθμούς. Το εγχείρημα XL Catlin Seaview Survey καταγράφει τους υφάλους των ρηχών νερών (σε βάθος έως 30 μ.), οι οποίοι λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητάς τους έχουν χαρακτηριστεί «τροπικά δάση της θάλασσας». Οπως αναφέρουν, παρότι οι ύφαλοι καλύπτουν λιγότερο από το 1% της επιφάνειας της Γης, φιλοξενούν το 25% της θαλάσσιας ζωής και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται, με την πιθανότητα να εκλείψουν μέσα σε μερικές δεκαετίες. «Οι εικόνες των νεκρών κοραλλιών που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικές. Φανταστείτε ότι αυτά τα κοράλλια αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς», λέει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων της WWF. «Η κλιματική αλλαγή συχνά μας φαίνεται κάτι μακρινό. Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη απτές επιπτώσεις και στις δικές μας θάλασσες. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει στη Μεσόγειο εισβάλλοντα και επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2012 για λογαριασμό των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ιταλίας, η εξάπλωση του λαγοκέφαλου αναμένεται να έχει σημαντικές οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρείται ότι ευθύνεται για τη μείωση των πληθυσμών σουπιών και χταποδιών. Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού του προκαλεί ζημιά στην αλιεία: 1. Το ψάρι είναι ιδιαίτερα τοξικό, και η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Επομένως, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και ιδιαίτερη προσοχή από τους ψαράδες για τον διαχωρισμό του στα αλιεύματα. 2. Εχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τα δίχτυα.
Πηγή  http://www.kathimerini.gr/
Έντυπη

ΑΝΑΠΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ


24 Δεκεμβριου 2015 θα γινει και φετος η αναπαρασταση τη γεννησης 
του Χριστου απο παιδια στα Μητατα Κυθηρων θα ψαλουν υμνοι τραγουδια και τα καλαντα.
Θα γινει πρωτα ωρα 5μ.μ.Πανηγυρικος Εσπερινος με αρτοκλασια στο σπηλαιωδη Ιερο Ναο της Παναγιας, χοροστατουντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτου Κυθηρων και Αντικυθηρων κ.κ. Σεραφειμ.





Πρόσκληση για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπης της 22-12-2015


ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Δήμος Ευρώτα εκφράζοντας με συγκεκριμένα μέτρα και έργα την πολιτική του δέσμευση για αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων πρακτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων ψήφισε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα συγκροτημένου σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής διαφόρων πιλοτικών προγραμμάτων εξήχθησαν συμπεράσματα τα οποία επεξεργάστηκαν και κατέληξαν στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που χαράσσει μία σαφή πολιτική μέρος της οποίας ήδη ακολουθείται και είναι σύμφωνη με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Παράλληλα ο Δήμος Ευρώτα συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων που στόχο έχει τη μείωση των εκπομπών CO2 περισσότερο από 20% έως το 2020 μέσω δράσεων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο Δήμος Ευρώτα πρωτοπορεί, όντας ο μοναδικός Δήμος στην Πελοπόννησο που πραγματοποιεί αυστηρό διαχωρισμό των απορριμμάτων στη Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης, όπου μεταφέρονται. Τα οργανικά υλικά «κομποστοποιούνται» και παράγουν σημαντική ποσότητα φυσικού λιπάσματος (εδαφοβελτιωτικού) το οποίο θα χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό γεωκτηνοτροφικών μονάδων παραγωγής και κοινόχρηστων χώρων όπως πλατείες, γήπεδα κ.ά. Τα δε ανακυκλώσιμα υλικά ανακτώνται πλήρως και εκμεταλλεύονται αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακτηθεί 1.800 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και ο Δήμος Ευρώτα γίνεται ο πρώτος Δήμος της Λακωνίας που λαμβάνει ανταποδοτική εισφορά ύψους περίπου 25.000 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015 από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), ενώ το κέρδος αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο σε άμεσο χρόνο. Επιπρόσθετα παρέλαβε εκατό (100) κάδους ανακύκλωσης, τριάντα έξι (36) ειδικούς κάδους «καμπάνες» και ένα νέο απορριμματοφόρο όχημα τύπου «πρέσα» από την Ε.Ε.Α.Α. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της ανακύκλωσης. 
«Οι ανταποδοτικές εισφορές της Ε.Ε.Α.Α. αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα πετύχαμε σημαντικές ποσότητες ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μονόδρομο για εμάς, καθώς επιτυγχάνει σημαντικά οικονομικά οφέλη, εξοικονομεί ενέργεια, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και διασφαλίζει νέες θέσεις εργασίες.», ανέφερε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης.
Η συνδρομή των δημοτών στην υλοποίηση των προγραμμάτων είναι καθοριστική και τους ανήκει σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας των προγραμμάτων αυτών. Η ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων αποτελούν εχέγγυα για την επίτευξη των επόμενων στόχων. Άλλωστε, η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής που θα επιφέρει ταυτόχρονα την αυστηρή τήρηση των κανονισμών αποτελούν το «στοίχημα» της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (20-12-2015)



Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, ὥρα 6 μ.μ.

Πνευματικόν Κέντρον Κεραμωτοῦ


Πρόσκλησις
Τήν Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 τό ἀπόγευμα καί περί ὥραν 6 μ.μ. θά γίνη ἡΧριστουγεννιάτικη Γιορτή τῶν Κατηχητικῶν Σχολείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στήν αἴθουσα τοῦ Λεοντσινείου Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς ἐνορίας τοῦ Κεραμωτοῦ καί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

        Ἡ γιορτινή αὐτή ἐκδήλωσις θά περιλαμβάνει : α)Χριστουγεννιάτικα τραγούδια καί ποιήματα ἀπό μαθητές καί μαθήτριες ὅλων τῶν Κατηχητικῶν μας Σχολείων (Χώρας, Λιβαδίου, Κεραμωτοῦ, Φρατσίων, Ποταμοῦ  καί  Καραβᾶ), β) Ἐπίκαιρη σύντομη ὁμιλία τοῦ Θεολόγου-Καθηγητοῦ κ.Γεωργίου Λουράντου, γ)Θεατρικό σκέτς ὑπό τόν τίτλο «Τά δῶρα τοῦ Θείου Βρέφους», δ)Ἐπίκαιρους Χριστουγεννιάτικους-Ἐκκλησιαστικούς ὕμνους ἀπό τήν ἐκκλησιαστική χορῳδία τῆς Ἱ.Μητροπόλεώς μας καί ε)Παραδοσιακούς χορούς ἀπό τό χορευτικό συγκρότημα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Προσκαλοῦνται καί παρακαλοῦνται ὅλοι οἱ συμπολίτες μας, Ἱερός Κλῆρος, Ἄρχοντες καί Λαός καί ἰδιαίτερα τά σχολικά μας νιᾶτα, νά παρευρεθοῦν στήν Χριστουγεννιάτικη αὐτή ἑορτή μας.
Μέ εὐχές καί ἀγάπη Χριστοῦ
Ὁ Μητροπολίτης 

† Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ