Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Άγιος Θωμάς ο εν τω Μαλεώ.Οι σκήτες του Οσίου στον Καβο-Μαλιά

"Από τον τόπο, με τις απότομες πλαγιές και τις απόκρημνες πέτρες, που διάλεξε ο Άγιος για να ασκηθεί, μπορεί κανείς να συμπεράνει και την άσκηση που έκανε. "(*)

Η περιοχή που ασκήτεψε ο Όσιος πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ακρωτηρίου Μαλέα, έχει επικρατήσει κατά την παράδοση να ονομάζεται "Μικρό Άγον Όρος", λόγω των πολυάριθμων σκητών και μοναχών που αγωνίστηκαν στον πνευματικό αγώνα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Ο Όσιος ασκήτεψε σε δύο σπηλιές που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους, πάνω στον καβο-Μαλιά, στο σημείο γύρω από τα ιστορικά Μοναστήρια του Καβου: το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου του εν τω Μαλεώ, τα οποία αξίζει να επισκεφθεί ο προσκυνητής. Η μια, που βρίσκεται πιο ψηλά σκαρφαλωμένη στον βράχο είναι πραγματική αετοφωλιά. Είναι απρόσιτη σε μη έμπειρους ορειβάτες. Ένας ντόπιος βόσκος που πριν πολλά χρόνια κατόρθωσε να ανέβει στη σκήτη αυτή, βρήκε μέσα σειρά ξύλων τοποθετημετημένων σε μία άκρη, με τέτοιο τρόπο που δήλωνε ότι πρόκειται για το σημείο που χρησιμοποιούσε ως κλίνη ο Όσιος  Η άλλη πιο χαμηλά είναι προσιτή και μέχρι σήμερα την επισκέπτονται οι προσκυνητές. Στην είσοδό της έχουν σχηματίσει με ασβέστη το σημείο σταυρού, ώστε να είναι διακριτή στον επισκέπτη αλλά να φαίνεται και από τη θάλασσα το σημείο άσκησης του Οσίου.  
Σήμερα, η πρόσβαση στα Μοναστήρια του Καβο-Μαλιά και στη σκήτη του Οσίου Θωμά του εν τω Μαλεώ είναι δυνατή μέσω του χωριού "Άγιος Νικόλαος" το οποίο με την ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων του διατηρεί σαν κοσμήματα αυτά τα πνευματικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόσβαση του προσκυνητή στον Κάβο -Μαλιά, αναζητείστε στην ενότητα: "Ταξίδι του Προσκυνητή"

(*) Το απόσπασμα που παρατίθεται σε εισαγωγικά στην αρχή του κειμένου, προέρχεται από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης

 ΠΗΓΗ http://agiosthomasenmaleo.weebly.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου