Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η Πολιτική Αθωότητα.....

Μια μακρά και επίπονη ασθένεια με κράτησε για αρκετούς μήνες μακριά από τα γεγονότα των Κυθήρων τα οποία παρακολουθώ στενά και μάλιστα έχω αρκετές φορές παρέμβει δημόσια. 
Έχοντας προς το παρόν ξεπεράσει τον σκόπελο αυτής της αρρώστιας, θα κάνω ορισμένα σχόλια για την πρόσφατη αθώωση των 4 κατηγορουμένων από το Εφετείο Πειραιά, η οποία στάθηκε αφορμή για πανηγυρισμούς, κατά τη γνώμη μου υπερβολικούς και ανούσιους. Και εξηγούμαι.




Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι γεγονός ότι ταλαιπώρησε άδικα πολλούς συνανθρώπους μας για πολλούς μήνες. 
Πολλές ακροαματικές διαδικασίες που οδήγησαν στην αθώωση των κατηγορούμενων. 
Η αθώωση δεν ήταν γενικής φύσης, δηλαδή οι κατηγορούμενοι της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν βραβεύτηκαν με κάποιο βραβείο για τη μέχρι σήμερα πολιτική ή κοινωνική ή επαγγελματική τους δράση. 


Αθωώθηκαν από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενός συγκεκριμένου κατηγορητηρίου που οι καλοί νομικοί γνώριζαν εξαρχής ότι είχε συνταχθεί επιπόλαια και χωρίς σοβαρά νομικά επιχειρήματα και ερείσματα. Ίσως συντάχθηκε επειδή κανένας εισαγγελέας δεν μπορούσε να πάρει την ευθύνη να θέσει εξαρχής την υπόθεση στο αρχείο. 


Η αθώωση λοιπόν ήρθε ως η μόνη απάντηση απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας αμφίβολης αξιοπιστίας και μπροστά σε ένα πρόχειρο και μη τεκμηριωμένο κατηγορητήριο. Η βασική κατηγορία των παράνομων παρατάσεων συγκεκριμένων έργων δεν αποδείχθηκε ότι ενείχε δόλο ή προσωπικό όφελος για τους κατηγορουμένους και έτσι η Δικαιοσύνη τους απάλλαξε. 


Πρέπει λοιπόν οι Τσιριγώτες να γνωρίζουν ότι η αθώωση αυτή αφορά μόνο τα συγκεκριμένα αδικήματα των συγκεκριμένων έργων για τα οποία κατηγορήθηκαν τόσοι άνθρωποι και τους κόστισε τόσα πολλά χρήματα, αμοιβές δικηγόρων και άλλα πολλά έξοδα. Η αθώωση αυτή δεν είναι πιστοποιητικό κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων για κανέναν!


Ένας λογικός άνθρωπος λοιπόν δεν θα συνέδεε τη συγκεκριμένη αθώωση με τίποτε άλλο, ούτε με την τοπική πολιτική σκηνή και σίγουρα όχι με τις εκλογές του 2014, τις οποίες η συγκεκριμένη παράταξη έχασε για μια σειρά άλλων λόγων, εκ των οποίων οι ποινικές εμπλοκές ίσως ήταν ο τελευταίος και ο πιο επουσιώδης. 


Οι εκλογές χάθηκαν για την παράταξη του κ. Κουκούλη επειδή ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει συνεχώς τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις, επειδή έγιναν τοπικό κατεστημένο, επειδή δεν έλυσαν τα μεγάλα προβλήματα όπως είχαν υποσχεθεί, επειδή το πλεόνασμα του Δήμου δεν έγινε έργα με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να έρθει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να γίνει αφρός, επειδή καθυστέρησαν πολύ στην εκπόνηση μελετών για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, επειδή ορισμένοι εξ αυτών είχαν έπαρση και συνέδεσαν το Δήμο με το επάγγελμά τους και να μην προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο γιατί η αλήθεια είναι γνωστή, επειδή ο τοπικός Δήμος δεν είχε καμία ουσιαστική παρέμβαση στο ΕΣΠΑ, επειδή έγιναν πολλά λάθη σε πολλούς τομείς, για τα οποία κρίθηκαν οι πρώην διοικούντες το νησί. 


Όπως το 2010 κρίθηκαν θετικά, έτσι ο κόσμος το 2014 τους έκρινε αρνητικά. Να αναγνωρίσουν αυτή την κρίση και να μην προσπαθούν λοιπόν να αποδείξουν ότι η αθώωση αυτή αναιρεί την κρίση και την άποψη του μέσου τσιριγώτη γιατί κάνουν ένα τεράστιο λάθος. 


Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε όλοι την επιλογή της Κυβέρνησης να θεσπίσει θητεία σε όλους τους εκλεγμένους, κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει παντού, σε όλες τις χώρες του κόσμου, προκειμένου να μην παγιώνεται η διαφθορά και να μην διαιωνίζονται τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις ασχέτως αν είναι επιτυχημένα ή όχι. 


Η κοινωνία πρέπει να ανανεώνει τις επιλογές της σε όλες τις θέσεις του δημόσιου βίου, γιατί μια ανανέωση πάντα βγαίνει σε όφελος του κόσμου και των πολιτών. 


Μιλώντας με πολλούς φίλους μου τσιριγώτες πιστεύω ότι με αυτά που έγραψα εκφράζω και τα δικά τους αισθήματα και ευχαριστώ για το βήμα. 
-------------------------------------------------
Πάνος Σταθάκης, Νεάπολη Βοιών
-------------------------------------------------

Πηγή http://kithiraikanea.com/

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΑΜΨΕ! ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ Δ/Τ

Όσοι ποντάρησαν στην καταδίκη των στελεχών της παράταξής μας και στην διάλυση της έπαιξαν και έχασαν.
Με την απόφαση του Εφετείου Πειραιά και την ομόφωνη αθώωση του Θόδωρου Κουκούλη πρώην Δημάρχου, του Μιχάλη Πρωτοψάλτη πρώην Αντιδημάρχου, καθώς και των Αλεξίου Μαρινόπουλου και Μαρίνου Λαζάρου εργοληπτών, έκλεισε ένας κύκλος για τον οποίο οι εμπνευστές του θα πρέπει να ντρέπονται.
Αξίζει για την ιστορία, να κάνουμε σύντομη αναδρομή στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, ενόψει των εκλογών των Νοεμβρίου και της διαφαινόμενης επανεκλογής της Δημοτικής Αρχής, ξεκίνησε πόλεμος λάσπης και καταγγελιών από συνασπισμένα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.
Παρά ταύτα, ο Λαός των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, εκτιμώντας το έργο του, επανεξέλεξε τον Δήμαρχο Θεόδωρο Κουκούλη και την παράταξή του, πανηγυρικά από την πρώτη Κυριακή!
Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο την διαμαρτυρόμενη ομάδα.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 2011 κατατέθηκε ανώνυμη πολισέλιδη καταγγελία στην Εισαγγελία Πειραιά, με σωρεία υποτιθέμενων στοιχείων τα οποία εμφάνιζαν το νησί μας, ως νησί της Νοτίου Ιταλίας! 
Στη συνέχεια κατατέθηκαν κι άλλες επώνυμες καταγγελίες με παρόμοιο περιεχόμενο.
Αποτέλεσμα αυτών των καταγγελιών ήταν να διαταχθεί από την Εισαγγελία έλεγχος στο Δήμο Κυθήρων.
Ο έλεγχος διεξήχθη τον Μάρτιο του 2013, από κλιμάκιο της υπηρεσίας δημοσιονομικών ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο πόρισμα τους οι ελεγκτές ανέφεραν ότι ο Δήμος Κυθήρων είναι ένας εκ των 29 από τους 230 Δήμους της Χώρας σε καλή οικονομική κατάσταση και λειτουργία, διεπίστωσαν όμως απαναλμβανόμενες παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωσης έργων. 
Το πόρισμα περεδόθει στον κ. Εισαγγελέα, τον Ιούνιο του 2013, συνοδευόμενο και από νέες καταγγελίες, τις οποίες έσπευσαν να καταθέσουν οι μετέπειτα μάρτυρες κατηγορίας.
Ο κ. Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 35 συνολικά ατόμων.
Η δική ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ο όγκος της δικογραφίας και οι επί μακρόν καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας απαίτησαν δώδεκα (12) συνολικά συνεδριάσεις γιά την διερεύνηση της υπόθεσης.
Στις 26 Μαίου 2015 εκδόθηκε η απόφαση, ομόφωνα και οι 35 κατηγορούμενοι ΑΘΩΟΙ! 
Η εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση για 4 από τους αθωωθέντες, για τους πρώην Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο και για δύο Μηχανικούς αναδόχους έργων του Δήμου. 
Στο Εφετείο η δίκη ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου έληξε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση την οποία προαναφέραμε, μόνο που αυτή την φορά είχε και την σύμφωνη γνώμη της κ. Εισαγγελέως της έδρας. 
Αξίζει να αναφέρουμε επιγραμματικά για τι κατηγορήθηκαν. 
Η κατηγορία σοβαρή, "παράβαση καθήκοντος".
Χορήγησαν παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης ορισμένων έργων, όπως η παράκαμψη της Τρύπιας Πέτρας, η ασφαλτόστρωση του Πάρκινγκ της Χώρας, έργα οδοποιίας στα Μητάτα, Λογοθετιάνικα, Μυλοπόταμο, Παλαιοπόλη, Δόκανα κλπ, με σκοπό να οφελήσουν τον ανάδοχο! 
Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δόθηκαν οι παρατάσεις, ήσαν αντικειμενικοί, κυρίως η έλλειψη ασφαλτομίγματος, αφού το μοναδικό τότε εργοστάσιο του νησιού είχε κλείσει για πολιτικούς λόγους.
Δεν προέκυψε κανένα παράνομο όφελος για τον ανάδοχο, αντίθετα ζημιά, αφού για αρκετά έργα δεν έχει πληρωθεί ακόμη μέχρι σήμερα!
Η προσπάθεια να χρεωθεί η Δημοτική Αρχή με κακοδιαχείρηση, κατέπεσε στο κενό, από το μη αμφισβητούμενο πραγματικό γεγονός, ότι το 2007 που ανέλαβε τις ευθύνες διοίκησης του Δήμου, στα ταμεία του Δήμου υπήρχαν 285.000€ ενώ στις 31-8-2014 που παρέδωσε την διοίκηση του Δήμου στα ταμεία του Δήμου υπήρχαν 3.500.000€!
Δηλαδή αυτή η Δημοτική Αρχή κατασκεύασε περισσότερα από 220 έργα, άφησε αυτό το σημαντικότατο απόθεμα, πραγματικό χρηματικό ποσό κατατεθημένο στην τράπεζα στους λογαριασμούς του Δήμου και των νομικών του προσώπων.
Με αυτό το μοναδικό εφόδιο της επόμενης θητείας, κατηγορήθηκε ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Δήμου αλλά άλλων!
Δεν ήταν δυνατόν αυτή η κατηγορία να σταθεί, για την παράταξή μας ίσχυε, αυτό που λέει ο λαός μας, "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται". 
Η καθυστέρηση όμως στην απονομή της δικαιοσύνης επέτρεψε στην σημερινή Δημοτική Αρχή αξιοποιώντας την λασπολογία είς βάρος των στελεχών μας να κερδίσει τις εκλογές το 2014.
Το χειρότερο είναι ότι τώρα, αντί να προσπαθήσει να προσθέσει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που βρήκε, στηρίζει την πορεία της στην κατασυκοφάντηση των προκατόχων της.
Από την μακρά ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι ο μόνος οφελημένος, από τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των κατηγορουμένων, ήταν ο Δήμος. 
Ολοκλήρωσε όλα τα χρήσιμα και αναγκαία έργα χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ περισσότερο από όσα προέβλεπαν οι συμβάσεις τις οποίες είχε υπογράψει με τους αναδόχους.
Αποδείχθηκε ότι, τα έργα ήσαν χρήσιμα, αναγκαία και όχι έργα βιτρίνας.
Στο σύνολο των 27 ελεχθέντων έργων, των λεγόμενων από ορισμένους επίδικων, συνολικού ποσού συμβάσεων 1.664.552€ δαπανήθηκαν 1.521.326€. 
Δηλαδή είχε επιπλέον όφελος, αφού κατέβαλε στους αναδόχους 143.452€ λιγότερα από όσα δικαιούντο να λάβουν.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν και άλλα στοιχεία, για την δράση των καταγγελλόντων, γιά τις ενέργειές τους, στην χειραγώγηση των έργων και την ζημιά που προξενούσαν στον Δήμο επί σειρά ετών. 
Αναμένεται να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά από την δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για τις παράνομες ενέργειες τους.
Ευχαριστούμε θερμά το Κυθηραικό λαό που παρά την οργανωμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησής μας, αντιστάθηκε και στην πλειοψηφία του μας στήριξε.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο, να εγκαταλείψει οριστικά τη πολιτική της κατασυκοφάντησης της παράτάξής μας και να πορευθεί με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα των δημοτών μας. 
Η πολιτική της επικοινωνίας, του εντυπωσιασμού χωρίς ουσία, είναι πρωτίστως επικίνδυνη για το τόπο. 
Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με πνεύμα συννενόησης, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση.

ΛΑΚΩΝΙΑ "ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ" [ 1980 ]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ADELIN 107,3 FM ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ

Παναγιωτης Βλαχάκος: Ποιος ήταν ο Πειραιώτης ήρωας των Ιμίων (φωτο) ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.
Ποιος ήταν ο Πειραιώτης Ήρωας, Παναγιώτης Βλαχάκος
Ο Παναγιώτης Αντ. Βλαχάκος γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1964 στον Πειραιά όπου και κατοικούσε ενώ η καταγωγή του ήταν από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης.
Τον Ιανουάριο του 1996 έφερε το βαθμό του υποπλοίαρχου όντας πιλότος ελικοπτέρου.
Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, μετέβη ως συγκυβερνήτης στην περιοχή των βραχονησίδων με ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 από την φρεγάτα «Ναυαρίνο», μαζί με τον ομόβαθμό του και κυβερνήτη Χριστόδουλο Καραθανάση και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατάληψη της Μικρής Ίμιας από Τούρκους στρατιώτες.
Μετά την αναγνώριση και ενώ το ελικόπτερο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του, κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τόσο ο, 31χρονος, Παναγιώτης Βλαχάκος όσο και οι έτεροι επιβαίνοντες. Μετά την ανάσυρση των πτωμάτων, διενεργήθηκε νεκροψία που κατέληξε στο πόρισμα πως ο θάνατος του Βλαχάκου ήταν ακαριαίος.
 Η κηδεία του Παναγιώτη Βλαχάκου, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρουσία πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν  ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής, ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ η σορός του ετάφη στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.
Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους με απόφαση του ΓΕΝ,προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του αντιπλοιάρχουενώ στήθηκαν δύο ανδριάντες ως ελάχιστος φόρος τιμής.
Ο ένας ανδριάντας στήθηκε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην πλατεία Τερψιθέας 
 Ο δεύτερος ανδριάντας στήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Λάγια Λακωνίας.
Πηγή  http://piraeuspress.gr/

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ "ΚΑΜΑΡΙ" 2000 ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΟ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ADELIN 107,3 FM
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ADELIN 107,3 FM


Ο ΚΥΘΗΡΑΊ'ΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Γιώργος Μηλιώτης : Ο Ελληνας υποψήφιος για Οσκαρ Σκηνοθεσίας

Μετα απο τόσα χρόνια συμμετοχής και βραβεία στα Όσκαρ, αισθάνεται ιδιαίτερα βολικά, στη σημαντική γιορτή του κινηματογράφου.
Ο ελληνικής καταγωγής ομογενής από την Αυστραλία Γιώργος Μιλιώτης ή George Miller, είναι και πάλι υποψήφιος στα φετινά Όσκαρ.
Συμμετέχει στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Mad Max: Fury Road».
Ο Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, δημιουργός της τριλογίας του «Mad Max» (1979, 1981, 1985) είναι ο άνθρωπος πίσω απο το animation «Happy Feet».
Ο ομογενής σκηνοθέτης, κέρδισε το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων για το «Happy Feet», ήταν υποψήφιος για Όσκαρ τρεις φορές στο παρελθόν, το 1993 για το σενάριο της ταινίας «Lorenzo's Oil» και το 1996 για την ταινία «Babe» στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Για την ταινία «Babe» είχε κερδίσει Όσκαρ καλύτερης παραγωγής.
Ο Γιώργος Μηλιώτης γεννήθηκε το 1945 στην Αυστραλία. Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρα του Δημήτρης ήταν από τα Κύθηρα και η μητέρα του Άντζελα, ελληνικής καταγωγής από την Ανατολία.
Το όνειρο του ήταν να γίνει γιατρός, τελικά τον κέρδισε η μεγάλη οθόνη. 
Σε πολλές συνεντεύξεις του ο Γιώργος Μηλιώτης δεν παραλείπει να δηλώνει πως, το γεγονός ότι είναι ελληνικής καταγωγής, τον βοήθησε να διακριθεί στον κινηματογράφο. «Οι Έλληνες είναι παραμυθάδες και φοβεροί στην επικοινωνία» συνηθίζει να λέει. «Ο κινηματογράφος είναι ένα παραμύθι, μια ιστορία που μεταφέρεται στην οθόνη. Κάθε φορά που πάω στην Ελλάδα, ειδικά στο νησί μου, ακούω καταπληκτικές ιστορίες».
Πηγή http://www.iefimerida.gr/

Μέσα στους 8 αποτελεσματικούς Δήμους της Ελλάδας ο Δήμος Ευρώτα

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ 8 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΔΑΕ

Ο Δήμος Ευρώτα στο πλαίσιο ένταξής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων αναπτύσσει Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΣΔΑΕ) και εφαρμόζει δράσεις και πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς του Δήμου.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ευρώτα βρισκόταν ανάμεσα στους μόλις έξι Δήμους της χώρας που παρουσίασαν τη σχετική πρόοδο στην εφαρμογή των ΣΔΑΕ όπως αυτή προβλέπεται στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Πλέον είναι ένας από τους οχτώ Δήμους που συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα «Συγκριτικές Αξιολογήσεις Επιδόσεων Αριστείας (BoE)» η οποία αναφέρεται σε παραδείγματα τοπικών αρχών που υλοποιούν χρήσιμες δράσεις προς αναπαραγωγή σύμφωνα με τους Υπογράφοντες, Συντονιστές και Υποστηρικτές του Συμφώνου.

Μερικές από τις δράσεις που μαρτυρούν τον «αγώνα» του Δήμου Ευρώτα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών αλλαγών της Ε.Ε. είναι η Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Πηγών στη Σκάλα, η εκπόνηση μελέτης για την Βιοκλιματική Ανακατασκευή του κτιρίου «Μπασουράκου» στη Σκάλα, η διαχείριση των απορριμμάτων (απόλυτος διαχωρισμός αυτών, αξιοποίηση του υπολείμματος κτλ.), η προώθηση μελέτης και έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 10KWp στο πρώην Δημαρχείο Νιάτων στον Άγιο Δημήτριο και η πραγματοποίηση μιας σειράς ενεργειών με στόχο τη εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς κατανάλωσης του Δήμου.

Με συγκεκριμένη στρατηγική και σταθερό προσανατολισμό ο Δήμος Ευρώτα θα συνεχίσει να υπηρετεί τους στόχους και τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης ενώ παράλληλα κατευθύνει τους πολίτες στην υιοθέτηση «καλών» πρακτικών γνωρίζοντάς τους τα οφέλη –περιβαλλοντικά και οικονομικά- που προκύπτουν από αυτές.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού μας και της Νήσου Κυθήρων, ότι όσοι εξ αυτών έχουν αιτηθεί του προγράμματος της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2015 και έχει απορριφθεί η πληρωμή τους, ή δεν έχει καταβληθεί ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής τους, προκειμένου να υποβάλλουν την ένστασή τους θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα και το αργότερο έως την Παρασκευή 29/01/2016, στα κεντρικά ή στα κατά τόπους γραφεία μας στη Σπάρτη (Λεωνίδου 113), Γύθειο, Σκάλα, Μολάοι, Νεάπολη. Οι παραγωγοί της Ν. Κυθήρων μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Συνεταιρισμό Ποταμού Κυθήρων.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από καταστάσεις δικαιούχων και απορριπτόμενων οι οποίες έχουν ήδη αναρτηθεί στους συνήθεις τόπους ανακοινώσεων των Δήμων ή από την ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο www.opekepe.gr.
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Έτοιμοι για όλα οι Λάκωνες Αγρότες.

Έτοιμοι για όλα οι Λάκωνες Αγρότες. Συγκέντρωση στην Σκάλα
Στις 17 Γενάρη ,στο Πνευματικό κέντρο στη Σκάλα πλήθος αγροτών αλλά και άλλων παραγωγικών τάξεων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα.
Στην συνάντηση μετείχε και ο Σύλλογος Αν. Μάνης.Ήταν μία βραδιά σ´ένα κατάμεστο χώρο ,με παλμό και έκδηλο ενδιαφέρον για ενημέρωση και περαιτέρω κινητοποιήσεις. Υπήρξε ενημέρωση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και για τα τεκταινόμενα στο χώρο τωνκινητοποιήσεων Πανελλαδικά.
Αποφασίστηκε ομόφωνα απο Τετάρτη 20 Γενάρη να συμμετάσχουν τόσο οι αγρότες του Δήμου Ευρώτα αλλά και του Δήμου Αν.Μάνης στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Θα ξεκινήσουμε κατεβάζοντας τα τρακτέρ και ενημερώνοντας τον κόσμο. Η συνέχεια θα παιχτεί στην Θεσσαλονίκη και το έργο θα κλείσει στην Αθήνα.
Όμως αυτή τη φορά είμαστε προετοιμασμένοι για αγώνα διάρκειας. Την Τρίτη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αν. Μάνης ,μαζί με μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών ,θα συμμετέχει σε συνάντηση με τον Υφυπουργό του Υπουργείου Εργασίας κον Πετρόπουλο. Πηγαίνουμε στην συνάντηση με μικρές προσδοκίες, αλλά περισσότερο για να κάνουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την αφάνισή του κλάδου μας και ότι αν δεν αλλάξουν τα νομοσχέδια ( ασφαλιστικό,φορολογικό ,ΕΛΓΑ ) θα μας βρουν πλέον πολύ δυναμικά μπροστά τους.
Λάκωνες αγρότες τα ψέμματα τελείωσαν!!!
Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας είναι σε κατοχή και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν αγωνιστούμε θα εξαφανιστούμε.
Αν όμως αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να μείνουμε στη γη μας και να συνεισφέρουμε πραγματικά στην οικονομία της χώρας μας. Τουλάχιστον ας πέσουμε μαχόμενοι και όχι ´´καναπεδόμενοι᾽᾽.
Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα – Χρ. Αναγνωστάκος 6932338501
Αγροτικός Σύλλογος Αν. Μάνης – Δ.Δημητριάδης 6977598743 htt

“Εισβολείς από την θάλασσα”: Οι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται με το έρμα των εμπορικών πλοίων (video)

Τα χωροκατακτητικά υδρόβια είδη είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες απειλές για τους ωκεανούς παγκοσμίως, και μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στο περιβαλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα GEF-UNDP-IMO GloBallast Partnerships Programme βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τη μεταφορά επιβλαβών υδρόβιων οργανισμών και παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό έρματος των πλοίων και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση διαχείρισης του έρματος (BWM) του ΙΜΟ.
Το GloBallast Project είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της άμεσης, μεγάλης κλίμακας δράση που λαμβάνεται από τον ΙΜΟ μαζί με άλλους διεθνείς φορείς, για να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια απειλή για την υγεία των ωκεανών του πλανήτη, με την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικο-οικονομικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Το παρακάτω φιλμ παρουσιάζει με ξεχωριστό τρόπο ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα: τη μεταφορά των επιβλαβών οργανισμών στο νερό έρματος των πλοίων. Έχοντας γυριστεί από το διεθνούς φήμης BBC Wildvision, αυτή η εκπληκτική διήγηση εξετάζει το πώς το φαινόμενο αυτό πλήττει τις ακτές μας και εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση αυτών των ξένων λαθρεπιβατών.
Πηγή  http://www.e-nautilia.gr/

Χειμάρρα: Το μεγαλύτερο ναυάγιο στην Ελληνική Ιστορία έγινε κοντά στα Νέα Στύρα!

Το επιβατηγό ατμόπλοιο «Χειμάρρα» ναυπηγήθηκε το 1905 στη Γερμανία με την ονομασία «Χέρτα». Το καλοκαίρι του 1946 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και στις 9 Σεπτέμβρη 1946, μετά από σύντομες επισκευές στον Πειραιά, μετονομάστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ως επιβατικό.

 Το «Χειμάρρα» αναχώρησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 1947, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, στις 08:30 για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Βόλος – Χαλκίδα – Πειραιάς. Έπλεε στον Νοτιο Ευβοικό, περνώντας από το νησί Χαρακωτό, ένα ξερονήσι μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Νέων Στύρων, μεταφέροντας 544 επιβάτες και έχοντας πλήρωμα 86 ατόμων, σύνολο 630 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν αρκετά γυναικόπαιδα και 39 πολιτικοί κρατούμενοι, δηλαδή κουμμουνιστές που μεταφέρονταν στους τόπους εξορίας τους.


Η τραγωδία συνέβη στις 04:10 το πρωί της Κυριακής, 1.5 μίλι από τη νησίδα Καβαλλιανή, όταν, λόγω της πυκνής ομίχλης, το πλοίο προσέκρουσε στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Βερδούγια ανοιχτά των Νέων Στύρων και βυθίστηκε σε απόσταση ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα. Αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή του ναυαγίου, καθώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις, όπως ότι προσέκρουσε σε νάρκη. Ο πανικός που επικράτησε σε συνδυασμό με το φοβερό κρύο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν άδικα 383 ανθρώπινες ψυχές. (Με βάση τις μαρτυρίες όσων επέζησαν από το ναυάγιο, ο αριθμός των επιβαινόντων στο καράβι ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό που δηλώθηκε. Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των κρατουμένων πρέπει να ανερχόταν στους τριακόσιους και όχι τριάντα εννέα και ο αριθμός των χωροφυλάκων στους διακόσιους και όχι τριάντα.)
ο πιο τραγικό από όλα είναι, όπως δήλωσαν ορισμένοι επιζήσαντες, ότι οι χωροφύλακες εξακολουθούσαν να έχουν δεμένα με χειροπέδες τα χέρια των πολιτικών κρατουμένων για να αποτρέψουν πιθανή δραπέτευσή τους, ενώ έπρεπε να τους τα έχουν λύσει. Έτσι, μόνο δέκα εξ αυτών σώθηκαν καθώς οι υπόλοιποι είκοσι εννέα βρήκαν φριχτό θάνατο, ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε για να σωθούν. Μαρτυρίες επίσης αναφέρουν πως οι χωροφύλακες μπήκαν πρώτοι στις σωστικές λέμβους, αφήνοντας στο μισοβυθισμένο πλοίο γυναίκες και παιδιά. Το ελληνικό κράτος εισέπραξε 70.000 λίρες Αγγλίας από την ασφάλεια για την απώλεια του πλοίου ενώ οι οικογένεις των θυμάτων δεν αποζημιώθηκαν ποτέ! Όσοι δε πολιτικοί κρατούμενοι σώθηκαν, οδηγήθηκαν εν τέλει στην εξορία. Το 1999, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο σημείο του ναυαγίου σε βάθος 35 μέτρων με επικεφαλής τον δύτη Κώστα Θωκταρίδη. Το πλοίο υπέστη πλήρη καταστροφή στον βυθό απο εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν εκείνη την εποχή.Ωστόσο, ανασύρθηκαν προσωπικά είδη των επιβατών, εφημερίδες της εποχής, ξίφη και όπλα. Το ναυάγιο έχει μείνει στην ιστορία ως «ο Τιτανικός της Ελληνικής Ακτοπλοΐας». Για να τιμηθεί δεόντως, τα ανασυρθέντα αντικείμενα εκτέθηκαν μαζί με εκείνα από το ναυάγιο του Τιτανικού στις αρχές του 2006 στο Ζάππειο. Η ομάδα του MyNeaStyra.gr 
Πηγές: Έθνος Εφοπλιστής Ριζοσπάστης http://www.sansimera.gr http://tatshs.wordpress.com http://averoph.wordpress.com