Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Οι αγρότες του μπλόκου των Βατίκων παραμένουν στο μπλόκο τους

Οι αγρότες του μπλόκου των Βατίκων παραμένουν στο μπλόκο τους συσπειρωμένοι παρά την απογοήτευση τους από την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσαν οι αντιπρόσωποι των επιτροπών αγροτών. Με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζουν την επιμονή της κυβέρνησης μεταξύ άλλων να τους φορολογεί βάσει τεκμαρτού εισοδήματος και να εκτοξεύει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ύψη ,όταν σήμερα τουλάχιστον το 50% αδυνατεί να πληρώσει τις ισχύουσες εισφορές έως τώρα. Ένα παράδειγμα αγρότης με καθαρά εισοδήματα 15,000 - 20.000 καλείται να πληρώνει περίπου 4.500 ευρώ εισφορές έκαστος σε μια οικογένεια. Και αυξάνεται ανάλογα τα εισοδήματα. Αν υπολογιστεί και ο φόρος εισοδήματος ,δεν χρειάζεται να σκεφτούμε που θα οδηγήσει τους περισσότερους αγρότες αυτή η τακτική. Με υψηλό ΦΠΑ στα αγροεφόδια και με ακόμα περισσότερη επιβάρυνση είναι αδύνατον να καλλιεργήσουν και να είναι ανταγωνιστικοί με τις τιμές των προιόντων τους. Η κυβέρνηση ποντάρει στην κούραση των αγροτών και στις ανάγκες καλλιέργειας της εποχής που όντως ισχύουν και τα δύο αλλά δεν παίρνει υπόψιν της ότι ο αγώνας τους είναι για την επιβίωση τους και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να αγωνιστούν όσο μπορούν.





Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 23/2/2016 Νομοθετική ρύθμιση για την Επιτροπή Εγχωρίου περιουσίας



Μετά από συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, ψηφίστηκε ομόφωνααπό τη Βουλή των Ελλήνων η Υπουργική Τροπολογία με αριθμό 205/25/12-02-2016 με την οποία επιλύεται οριστικά το από το 2010 εκκρεμές ζήτημα σχετικά με τον καθορισμό νέου εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή Προέδρου και Μελών στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. 



Με την τροπολογία αυτή, που συμπεριελήφθη ως άρθρο 84 στο Νόμο 4368/2016«Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 21/Α/21-02-2016),  

επιλύονται και άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως π.χ. θέματα ασυμβιβάστων και κωλυμάτων εκλογής, ενώ διευρύνεται το εκλεκτορικό σώμα που πλέον συμπεριλαμβάνει όχι μόνο το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων όπως επανειλημμένα είχε προτείνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με αποφάσεις του Δ.Σ. και προσωπικές επιστολές του τότε Δημάρχου προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και όλους τους αιρετούς εκπροσώπους όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Με τον τρόπο αυτό ακολουθείται πλέον η παλαιά αντιπροσωπευτικότητα της Επιτροπής που υπήρχε πριν την ψήφιση του Νόμου Καποδίστριας όταν το εκλεκτορικό σώμα αποτελούνταν από τα 14 Κοινοτικά Συμβούλια της Επαρχίας Κυθήρων. Πρόκειται για μια γενναία και ουσιαστική θεσμική αλλαγή και μια άκρως σημαντική αναβάθμιση του Θεσμού, για την οποία η Δημοτική Αρχή εργάστηκε σκληρά και είναι περήφανη για το θεσμικό αποτέλεσμα που προέκυψε, ενώ συνεργάστηκε με τα κυβερνητικά στελέχη στο νησί που από την πρώτη στιγμή έστερξαν στη σημαντική αυτή προσπάθεια με τρόπο επαινετό. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση επιχειρήθηκε να ψηφιστεί και στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 με εντελώς διαφορετική διατύπωση και χωρίς να επιλύει ζητήματα ασυμβιβάστων και κωλυμάτων καθώς και άλλα διαδικαστικά περί της εκλογής.  

Τότε η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την διοίκηση της Επιτροπής αντέδρασαν οξύτατα καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την επιχειρούμενη ρύθμιση και θεώρησαν θεσμικό ατόπημα την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος για το νησί εν πλήρει αγνοία των τοπικών αρχών και φορέων. Προκειμένου να αποσυρθεί προσωρινά η τότε ρύθμιση και να επανέλθει μετά από συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους Θεσμούς, εστάλη επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό με την επίκληση σοβαρής διαφωνίας επί του εκλεκτορικού σώματος, καθώς μόνο μία τέτοια διαφωνία θα δικαιολογούσε την πρόσκαιρη απόσυρση της ρύθμισης σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «οι νόμοι δεν αποσύρονται για λόγους ηθικούς αλλά ουσιαστικούς». Η τότε εκφρασθείσα διαφωνία λοιπόν έγινε απόλυτα προσχηματικά και ουδόλως απηχούσε και απηχεί τις πραγματικές απόψεις της Δημοτικής Αρχής για το εκλεκτορικό σώμα, καθώς η επιτευχθείσα διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος (44 μέλη έναντι των 18 που επιμόνως ζητούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή) προέκυψε μετά από αίτημα και πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Μάλιστα στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής (12/02/2016) ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ιωάννης Μπαλάφας τόνισε με έμφαση (02:37) τα εξής: «σε συνεργασία – το τονίζω αυτό – με τη Δημοτική Αρχή των Κυθήρων – το τονίζω». Επιπλέον γίνεται μνεία ότι οι απόψεις του νυν Δημάρχου για το εκλεκτορικό σώμα εκφράστηκαν αρχικά με την 73/2012 απόφαση της Εγχωρίου Περιουσίας που ζητούσε από το Υπουργείο να συμπεριληφθούν όλοι οι αιρετοί των Κυθήρων (και οι τοπικοί) σε αντίθεση με την απόφαση του Δ.Σ. 239/2012 και την επιστολή με αρ. πρωτ. 39/15/2870/16-09-2015 του τότε Δημάρχου Κυθήρων κ. Κουκούλη προς τον τότε Υπουργό κ. Μιχελάκη που επίμονα ζητούσαν τον αποκλεισμό από το εκλεκτορικό σώμα όλων των τοπικών προέδρων, εκπροσώπων και μελών της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων και όλων των τοπικών κοινοτήτων των Κυθήρων, ενώ μεταξύ άλλων πρωτοφανών για το αυτοδιοίκητο και την ιστορία του Θεσμού προτάσεων, ζητούσαν προέγκριση του προϋπολογισμού της Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθώντας να καταργήσουν – χωρίς αποτέλεσμα φυσικά – το ανεξάρτητο, αυτοδιοίκητο και αυτεξούσιο του πιο ιστορικού και παλαιού Θεσμού αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, όπως διασφαλίζεται με το Π.Δ.272/1985.

Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν ότι: 

1.       Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να νομοθετηθεί αυτολεξεί η πρότασή της για τη νέα ρύθμιση της Εγχωρίου Περιουσίας, κατορθώνοντας να συμπεριλάβει και αρκετά άλλα θέματα σε σχέση με την αρχική ρύθμιση η οποία ήταν ατελής σε πολλά της σημεία.
2.       Υπήρξε διαρκής και αποδοτική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και με κυβερνητικά στελέχη των Κυθήρων που από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαν την ορθότητα της πρότασης που τελικά ψηφίστηκε και μάλιστα από όλα τα κόμματα της Βουλής.
3.       Η κατά τον Δεκέμβριο 2015 διατυπωθείσα διαφωνία της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος έγινε απόλυτα προσχηματικά καθώς ήταν – κατά τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου – ο μοναδικός τρόπος προσωρινής απόσυρσης της αρχικής (και ατελούς σε πολλά σημεία) ρύθμισης και επαναφοράς της μετά τις εορτές όπως και τελικά συνέβη.
4.       Το συγκεκριμένο νομοθέτημα διευρύνει μετά από σχεδόν 20 χρόνια το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή της Εγχώριας Περιουσίας, συγκεκριμενοποιεί τα ασυμβίβαστα και απαγορεύει την υποψηφιότητα σε οποιονδήποτε έχει οφειλές προς την Επιτροπή ή τα Ιερά Προσκυνήματα. Παράλληλα προβλέπει πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή του Προέδρου και απλή αναλογική για την εκλογή των μελών με στόχο την εκπροσώπηση στην Επιτροπή όλων των τάσεων που υπάρχουν αναφορικά με την αξιοποίηση και προστασία της κοινής περιουσίας.
Χρέος του νέου Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής που θα προκύψουν σε λίγους μήνες είναι πρώτα και κύρια η προστασία της περιουσίας απέναντι σε κάθε πιθανή κακόβουλη ενέργεια και διεκδίκηση, η πρόοδος και ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού μέσα από την προβολή των Ιερών Προσκυνημάτων σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τα νέα Εκκλησιαστικά Συμβούλια που θα ορισθούν και φυσικά η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης με τρόπο βιώσιμο και λελογισμένο που θα λαμβάνει υπόψη του την φέρουσα ικανότητα των τοπικών πόρων και θα αποτρέπει λανθασμένες επιλογές που έγιναν σε άλλα νησιά και αλλοίωσαν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον με τρόπο δυστυχώς μη αναστρέψιμο. 

Η τεράστια πλειοψηφία των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την αξία του Θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας και θα στηρίξουν τη νέα Επιτροπή στο δύσκολο έργο που θα αναλάβει σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τον τόπο μας. Πριν λίγα χρόνια η γνωστή στα Κύθηρα ακαδημαϊκός κα. Χρύσα Μαλτέζου – ιστορικός διεθνούς κύρους – είχε τονίσει με έμφαση στον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής και νυν Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη κατά τη διάρκεια μιας ημερίδας στην Αθήνα τα εξής: «σηκώνετε στην πλάτη σας τον σημαντικότερο Θεσμό της Ελλάδας»

Η σημασία και η αξία της Εγχωρίου Περιουσίας είναι τεράστια και η παρούσα Δημοτική Αρχή θα την διαφυλάξει και θα την αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο, προστατεύοντας την κοινή περιουσία και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα τοπικής ανάπτυξης σε διαρκή και στενή συνεργασία με τη νέα διοίκηση που θα αναδειχθεί σε λίγους μήνες. 

Η Δημοτική Αρχή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπαλάφα, τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Κασιμάτη καθώς και τους κ.κ. Εμμανουήλ Τριφύλλη και Μανόλη Χάρο για την σημαντική συμβολή τους στην οριστική επίλυση μια εκκρεμότητας έξι και πλέον ετών. 
-----------------------------------------
Πηγή: kythira.gr
-----------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

Φωτογραφία του χρήστη Συμβαίνει Τώρα.
 Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου Αγώνα Αγροτών Βατίκων μετά την συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, καλεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. όλους τους αγρότες, αγρότισσες και επαγγελματίες όλων των κοινωνικών ομάδων για ενημέρωση στο σημείο του μπλόκου στον Κάμπο.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ.ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ


12233351_10153415626563019_129588183_nΣε μια κρίσιμη εποχή που παρατηρείται έλλειμμα ανθρωπισμού, το Δημοτικό Σχολείο Ελαφονήσου ανταποκρίθηκε σε μια πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Λακωνίας και συγκέντρωσε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Ευχαριστούμε τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στην προσπάθειά μας κι απέδειξαν έμπρακτα ότι ο πόνος κι η δυστυχία των συνανθρώπων μας μάς αγγίζουν και σε καμία περίπτωση οι αξίες μας δε μας επιτρέπουν να αδιαφορήσουμε για όλη αυτή την κατάσταση!
Πηγή  http://blogs.sch.gr/

Carte postale από τη γύρα της Μυρτιδιώτισσας στο Λιβάδι μεταξύ 1920 και 1930

Υπέροχη φωτογραφία - carte postale από τη γύρα της Μυρτιδιώτισσας στο Λιβάδι του Παναγιώτη Φατσέα. Χρονολογία άγνωστη . Πιθανόν μεταξύ 1920 και 1930. Η στολή του χωροφύλκα μοιάζει προς δεκαετία του 30
Πηγή Παναγιώτης Γιαννιώτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/03/2016 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  13/03/2016 .
  

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/03 ΑΠΟ 09.30-13.30 ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΑΠΟ 17.30-20.30.

 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/03 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ 09.30-13.00

Πανήγυρις Βυζαντινού Ναού Αγίου Πολυκάρπου.Κείμενο: Θεόδωρος Γ. Κουκούλης (πρ. Δήμαρχος)





Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, που αρμόζει στην εορτή και στον χώρο, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 13ου αι. στην περιοχή Φοινικίες της Τοπικής Κοινότητος Λογοθετιανίκων.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ, και του εφημερίου Καραβά και Λογοθετιανίκων, π. Παναγιώτη Διακόπουλου, τελέστηκε χθες το απόγευμα Κατανυκτικός Εσπερινός παρουσία πολλών κατοίκων των Λογοθετιανίκων και άλλων πιστών.

Σήμερα,  23η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης και Μάρτυρος της Εκκλησίας μας, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετ΄Αρτοκλασίας χοροστατούντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχαν πολλοί πιστοί από διάφορες περιοχές των Κυθήρων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον υπαίθριο χώρο του ναού, κάτοικοι των Λογοθετιανίκων και του Κουσουναρίου προσέφεραν στο εκκλησίασμα καφέ, αναψυκτικά και γλυκά, ενώ για την ιστορία και την τέχνη του μνημείου μίλησε στους παρευρισκομένους ο αρχαιολόγος και πρ. Δήμαρχος, κ. Θόδωρος Γ. Κουκούλης.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ναός, μονόχωρος καμαροσκεπής, ανηγέρθη και τοιχογραφήθηκε κατά την διάρκεια του α΄μισού του 13ου αιώνα (1200-1250). Ο ναός, πιθανώτατα, κατά τον πρώιμο 20ο αιώνα εγκαταλείφθηκε και υπέστη πολλές φθορές. Προ πενήντα χρόνων περίπου, με φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο ναός συντηρήθηκε, στερεώθηκαν οι τοιχογραφίες που είχαν διασωθεί από την φθορά του χρόνου και την αδιαφορία των ανθρώπων και εν συνεχεία κλειδώθηκε για να προστατευθεί.

Με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Μηνά Λογοθετιανίκων και τη  συνεργία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατέστη δυνατόν να δοθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να λειτουργηθεί πάλιν ο ναός μετά από πολλές δεκαετίες.

Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται σε όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο για να μεταφερθούν ιερά σκεύη και άλλα αντικείμενα π.χ.  ηλεκτρογεννήτρια, καθίσματα, ψαλτήριον, τραπέζια, κατασκεύασαν πινακίδες, για τοποθέτηση σε διάφορα σημεία προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιστών και έτσι να καταστεί δυνατή η τέλεση  του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας. Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όσους προσέφεραν κεράσματα μετά την Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναχωρών από τον Άγιο Πολύκαρπο εξέφρασε την  απόλυτη ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του ιερού ναού και διατύπωσε την ευχή να συνεχισθούν αυτές οι πρωτοβουλίες και από άλλους κατοίκους των Κυθήρων προκειμένου να δοθούν στην θεία Λατρεία και άλλοι βυζαντινοί ναοί οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες παραμένουν ανενεργοί.Κείμενο: Θεόδωρος Γ. Κουκούλης (πρ. Δήμαρχος)






ΛΑΚΩΝΙΑ.Αγώνες ξιφασκίας ΑμεΑ στο Κλειστό Βλαχιώτη

Παρουσίαση του αθλήματος της ξιφασκίας σε αμαξίδιο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00′ στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Βλαχιώτη, από αθλήτριες και αθλητές της εθνικής ομάδας.
Η εκδήλωση αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των ειδικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αθλητών αυτών, αλλά και διάδοσης του παραολυμπιακού ιδεώδους. Οι αθλητές θα αναφερθούν, επίσης, στους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση κάθε τροχοφόρου οχήματος στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, και στο πώς η αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων θα περιορίσει τις κάθε μορφής αναπηρίες.
Οι αγώνες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ευρώτα.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνάντηση του νέου αστυνομικού διευθυντή με την αντιπεριφερειάρχη

Με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα συναντήθηκε ο νέος διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μαρουδάς.
Η αντιπεριφερειάρχης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του και τόνισε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αστυνομικής φύσεως τοπικού ενδιαφέροντος και υπήρξε ταύτιση απόψεων για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

3Τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου

Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

  1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

  2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

  3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

  4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

  1. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

  2. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

  2. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

  3. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

  4. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

  5. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

  6. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

  7. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

  8. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

  9. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

  10. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

  11. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

  12. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

  13. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

  14. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

  15. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

  16. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

  17. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

  18. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

  19. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε-  ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.