Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γιάννης Σταθάτος.Περί της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας‏

Για άλλη μία φορά το θέμα της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας απασχολεί Κυθήριους και Αντικυθήριους - δικαίως, αφού πολλά εξαρτώνται από τον μελλοντικό ρόλο της επιτροπής και από τη σύνθεσή της. Όσον αφορά στην τρέχουσα διαμάχη σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, θυμίζω για την (πολύ πρόσφατη) ιστορία ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2012, οι τότε δημοτικοί άρχοντες εξαναγκάσθηκαν σε Δημόσια Διαβούλευση στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, μετά από την κατάθεση σχετικής αίτησης την οποία υπέγραψαν 196 δημότες και εφτά δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Οι 202 αιτούντες πολίτες ζητούσαν αφενός «ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Επιτροπής», κάτι που η πλειοψηφία του κ. Κουκούλη πεισματωδώς αγωνίσθηκε να αποτρέψει, και αφετέρου την αναστολή «κάθε πρότασης ή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που άπτεται του θέματος εφόσον δεν έχει διεξαχθεί η αιτηθείσα συγκέντρωση» - εννοώντας εν προκειμένω τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Νοέμβριο 2012, προτάσεις που συνέγραψαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και εν αγνοία της Επιτροπής Εγχωρίου, αλλά και όλων όσων είχα διατελέσει πρόεδροί της. Κύριο μέλημα των διαμαρτυρόμενων κατά της απόφασης του Δήμου ήταν αφενός η προσπάθεια συρρίκνωσης του εκλεκτορικού σώματος, και αφετέρου η πρόδηλη επιθυμία απολύτου υποταγής της Εγχωρίου στην εκάστοτε πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Η ύπαρξη και απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας αποτελούν μοναδικό εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας του Κυθήρων και Αντικυθήρων όσο και για την προστασία του φυσικού τοπίου και του κοινωνικού ιστού των νησιών από την αχαλίνωτη ασυδοσία ορισμένων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φανατικότεροι και ποιό αδιάλλακτοι πολέμιοι της Εγχωρίου ήσαν και παραμένουν όσοι προστατεύουν, κρυφά ή φανερά, ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Η λυσσαλέα τους αντίδραση αποτελεί την καλύτερη επισφράγιση της αξίας του παρελθόντος έργου και της μελλοντικής αναγκαιότητας του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας.

Γιάννης Σταθάτος
28 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28.02.2016

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28.02.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΝΕ
Η LANE SEA LINES ενημερώνει ότι λόγω των επικρατούντων δυσμενών καιρικών συνθηκών, το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ παραμένει στο λιμένα της Κισσάμου και θα συνεχίσει το δρομολόγιο του μετα την λήξη της απαγόρευσης απόπλου.
Τα κατα λιμένα πρακτορεία LANE παρακαλούνται για σχετική ενημέρωση επιβατών, για τους οποίους διατίθενται στοιχεία επικοινωνίας.

ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ


Ένα ακόμη αξέχαστο Τσιριγώτικο μουσικό συγκρότημα γύρω στη δεκαετία του ‘50 ήταν των Τσαγκαριανών από τα Μητάτα. Τα αδέλφια Πρωτοψάλτη, Βρετός, Μηνάς και Παναγιώτης έπαιζαν βιολί, λαούτο, μαντολίνο, σαντούρι. Ο Βρετός ήταν και συνθέτης και στιχουργός και ο Μηνάς επίσης στιχουργός. Ήταν ζυμωμένοι κι αυτοί με τη γνήσια Κυθηραϊκή παράδοση και μας παρέδωσαν τις μελωδίες ατόφιες. Οι πιο γνωστές δικές τους συνθέσεις είναι «τα χωριά» και «γύρνα αγάπη μου» Οι πανέμορφες αυτές μελωδίες καταγράφηκαν σε δίσκο 33 στροφών με τη φωνή της Ρεγγίνας, γυναίκας του Παναγιώτη (Πίτσικα) Την παράδοση συνέχισε ο Δημήτρης, ο γιος του Μηνά με το βιολί του.
Πηγή 
Eleni Harou  /www.facebook.com

Aγροτικός σύλλογος “Ευρώτα”ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εδώ και αρκετούς μήνες ο αγροτικός σύλλογος “Ευρώτα” βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους της κυβερνήσεις σε θέματα που αφορούν τα προς ψήφιση νομοσχέδια που αφορούν την ασφάλιση και φορολόγηση των αγροτών . 
Ο διάλογος αν και συνεχείς υπήρξε άκαρπος αφού η εμμονή της κυβέρνησης στην τήρηση των μνημονιακών της υποσχέσεων δεν αφήνει περιθώρια σύγκλησης σε κανένα επίπεδο. 
Ο αγροτικός σύλλογος “Ευρώτα” και η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου αποφάσισαν ομόφωνα να μην συμμετάσχουν σε άλλες προσχηματικές συζητήσεις. Θεωρούμε πως απ τη στιγμή που το θέμα του ασφαλιστικού -φορολογικού συζητήθηκε πριν λίγες μέρες με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ,όπου και τέθηκαν οι προτάσεις και των δυο πλευρών δεν ωφελεί ένας διάλογος παρωδία χωρίς να έχουν πρώτα απαντηθεί επίσημα τα καίρια ζητήματα που θέσαμε. 
Αρνούμαστε να γίνουμε “διαβουλευτικό” άλλοθι κανενός κ Αραχωβίτη και δεν αποδεχόμαστε την πρόσκληση για συζήτηση στα γραφεία του Σύριζα Λακωνίας .Θέσαμε τα ζητήματα αρμοδίως και αρμοδίως περιμένουμε εγγράφως τις απαντήσεις.
Αγροτικός σύλλογος Ευρώτα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΣΟΥ


Σήμερα 27/2/16 στην Τρίπολη συνεδρίασαν τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου
Μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ όλη την Ελλάδα θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί ,αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Οι θέσεις μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις προτάσεις μας .
Συμμεριζόμενοι την κρίση που βιώνει η χώρα μας στα εθνικά ζητήματα και θέλοντας να μη ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συμπολίτες μας με κλείσιμο δρόμων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με άλλες μορφές πάλης. Αποσύρουμε τα τρακτέρ απ' τους δρόμους προσωρινά και δίνουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το αγροτικό ζήτημα δίνοντας άμεσα λύσεις.
Εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και φέρει τα σχεδία νόμου του φορολογικού – ασφαλιστικού μη παίρνοντας υπόψιν της σοβαρά τις προτάσεις μας θα μας βρει όλους απέναντι της .
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ­
Ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου

Το Μήνυμα της Κυριακής 28-2 16 και και Γραπτό Θείο Κήρυγμα


Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
† ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ' ΛΟΥΚΑ {ΑΣΩΤΟΥ}
(28-02-2016)





kyriakh_tou_aswtou_1Κυριακή τοῦ Ἀσώτου
(28-02-2016)
 
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Ὁ ὀγκόλιθος τοῦ ἐγωϊσμοῦ καί ἡ ἀποκύλιση του.
Κανείς, ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, δέν ὑποχρέωσε τόν δευτερότοκο υἱό τῆς σημερινῆς παραβολῆς νά μένει στό σπίτι τοῦ πατέρα του. Κανείς, ἐπίσης, δέν τοῦ ἐπέβαλε τόν τρόπο διαχειρίσεως τῆς πατρικῆς περιουσίας. Ἀντίθετα, μἐ σεβασμό στήν παράλογη ἀπαίτηση του, αὐτή τοῦ παραχωρήθηκε χωρίς ὅρους. 

Κανείς, τέλος, δέν τόν πίεσε γιά τήν συγκλονιστική του μετάνοια. Ἔτσι, μετά τόν ἄπειρο θαυμασμό γιά τήν ἀγαθότητα καί μακροθυμία τοῦ Πατέρα, θαυμάζουμε τήν στιγμή τῆς Μεγάλης Ἀπόφασης τοῦ Ἀσώτου: Τήν 180 μοιρῶν στροφή στήν ζωή του, τήν τολμηρή πορεία ἐπιστροφῆς στόν Πατρικό Οἶκο...

Ἡ εὐκολία τοῦ δρόμου τῆς καταστροφῆς εἶχε ὁδηγήσει σέ σωματικό καί πνευματικό λιμό. Ὁ εὔπορος γιός εἶχε καταντήσει ρακένδυτος, χωρίς παπούτσια, ἀνυπόληπτος, σκελετωμένος. Τί ἦταν ἐκεῖνο πού τόν εἶχε ὁδηγήσει στήν ἐξουθένωση; Ἦταν Χριστιανοί μου, ὁ ὀγκόλιθος τοῦ ἐγωϊσμοῦ  καί τῆς ἰδιοτέλειας. Καί γιά τό ἀνείπωτο βάρος, πού ὁ ἐγωϊσμός φέρνει στήν ψυχή, δέν ὑπάρχουν σταθμά μετρήσεως. 

Τήν ὥρα τοῦ τελικοῦ χαμοῦ ὁ Ἄσωτος ἐπιδεικνύει κάτι ἀπροσδόκητο: τήν δύναμη τῆς ταπεινώσεως. Γιατί ἡ ταπείνωση δέν εἶναι ἀδυναμία, ὅπως ἐπιπόλαια μπορεῖ νά χαρακτηρισθεῖ, εἶναι δύναμη. Ἡ κατ'ἐξοχήν δύναμη. Αὐτή πού μπόρεσε νά ἀποτινάξει τό ἀσήκωτο βάρος τοῦ ὀγκολίθου. Καί ἔτσι ὁ ἐξαθλιωμένος δευτερότοκος υἱός μπόρεσε νά πάρει τόν δρόμο τῆς ἐπιστροφῆς...Ἐλεύθερα! Χωρίς ὑποδείξεις!  Γι΄αὐτό καί ἡ πορεία τῆς μετανοίας ἀπέκτησε ἀνεκτίμητη ἀξία. 

Δέν ἔμεινε ὁ Ἄσωτος μόνον στήν ἀπόφαση τῆς ἐπανόδου˙σχεδίασε καί τί θά ἔλεγε στόν Πατέρα: θά ὁμολογοῦσε τήν ἁμαρτία του. Καί θά ζητοῦσε τήν πατρική εὔνοια καί τήν πατρική αὐλή...Καί τοῦ δόθηκε ἡ Πατρική ἀγκαλιά!... Χωρίς μάλωμα. Χωρίς ὅρους. Ἀρκεῖ πού γύρισε. 

Οἱ παραβολές τοῦ Κυρίου, Χριστιανοί μου, λέχθηκαν γιά νά διδάξουν. Καί στήν παραβολή τοῦ Ἀσώτου ὁ Χριστός μᾶς διδάσκει τήν μετάνοια. 

Τό βάρος τοῦ ἐγωϊσμοῦ μας κάνει τήν ἀπόφαση μετανοίας βουνό. Καί ἐπειδή ὅλοι οἱ ἄνθρωποι ἔχουμε στό βάθος τῆς συνειδήσεως μας ἔμφυτη τήν ἀνάγκη μετανοίας, πολλές φορές τήν ὑποκαθιστοῦμε μέ προσωρινά δάκρυα καί μέ δῆθεν «ὁριστικές» ἀποφάσεις. Καί μᾶς λείπει τό σπουδαιότερο: ἡ πορεία πρός τόν Πατέρα. 

Αὐτήν τήν προεία ἡ Ἐκκλησία μας τήν θεμελιώνει, τήν ἐξαγιάζει καί τήν καταξιώνει μέ τό Ἱερό Μυστήριο τῆς Ἐξομολογήσεως. Ἀλλιῶς νοιώθει ὁ πιστός ἄν μείνει στίς «ἀποφάσεις», ἤ στήν ἀτομική αἴτηση συγχωρήσεως ἀπό τόν Θεό καί ἀλλιῶς ὅταν θά βγεῖ ἀπό τό Ἐξομολογητήριο. Ἐπειδή στό δεύτερο εἶναι ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ πού τόν γαληνεύει καί ἡ Δύναμή Του, πού τόν βοηθάει στήν ἀποκύλιση τοῦ νεκρικοῦ ὀγκόλιθου.
π.Πέτρος Μαριᾶτος
------------------------------
Πηγή: .imkythiron.gr
------------------------------

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας είναι επιτροπή Διαχειρίσεως και ΟΧΙ Αρπάγης της περιουσίας των Κυθηρίων.

Ποιος να πιστεύσει τον κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμο.  όταν από την μια πλευρά σέρνει έναν επενδυτή στα Δικαστήρια και  από την άλλη δηλώνει σε εφημερίδα των Κυθήρων.  ότι αδίκως τον κατηγορούν! 
Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν έχει την πρέπουσα ανδρική συμπεριφορά.

Και ενώ δηλώνει ότι η Επιτροπή δεν εγείρει δικαιώματα.  δεδομένου σύμφωνα με τις γνώσεις των κατοίκων της περιοχής οι εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής είναι ιδιωτικές και το γεγονός ότι οι γειτνιάζουσες εκτάσεις είναι ιδιόκτητες.

Παρ’ όλα αυτά τα γενικόλογα παραμύθια που λέει ο κ. Κ. Μεγαλοκονόμος εγώ σύρομαι στα δικαστήρια.  ενώ εκείνος απολαμβάνει την σύνταξη του ! (και μετά να περιμένετε επενδύσεις στα Κύθηρα )

Αν συνεχίσετε με αυτό το πνεύμα την επιλογή Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας.  το νησί θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Και κλείνοντας προκαλώ δημόσια τον κ. Κ. Μεγαλοκονόμο να τοποθετηθεί για την ζημιά που έχει κάνει σε εμένα και ενδεχομένως σε αρκετούς Τσιριγώτες, μετατρέποντας την Εγχώριο απο Επιτροπή Διαχειρίσεως σε Επιτροπή Αρπαγής της γης των Κυθηρίων.

Τέλος να τον προκαλώ να βγει μπροστά και να απαντήσει με όση απομείνασα ανδρική συμπεριφορά.  αν θα παραβρεθεί στο δικαστήριο που με έχει υποβάλει να πει την ΑΛΗΘΕΙΑ όπως την έχει πει στην δημοσίευση της εφημερίδας από το 2013.


{Εφημερίδα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ" Σεπτέμβριος 2013}

Είναι 2016 και ακόμα τραβιέμαι στα δικαστήρια από ενέργειες της "Αγίας" Επιτροπής Εγχωρίου.
------------------------------------
Πάνος Χατζηγιάννης
------------------------------------