Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΥΘΗΡΑ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΡΙΆ



Ο ναός βρίσκεται σε ένα λόφο κοντά στην Παλιόχωρα. Είναι Βυζαντινό μνημείο αχρονολόγητο και αναφέρεται σαν εξωμόνιο της αρχιερατικής περιφέρειας του αγίου Θεοδώρου στον κατάλογο του 1697.Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με δύο ενισχυτικά τόξα και είσοδο από τη δυτική πλευρά. Έχει καταρρεύσει σε μεγάλη έκταση και είναι γεμάτος τοιχογραφίες εξαίρετης τεχνικής με ενδιαφέροντα αγιογραφικά θέματα. Εσωτερικά πάνω από την είσοδο του ναού σώζεται μισοκατεστραμμένη επιγραφή ως φαίνεται κτητορική από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσομε πολύτιμες πληροφορίες για τη χρονολογία του κτίσματος και για τον κτήτορα.


Πηγή 



Eleni Harou

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.
ΑΝΗΓΕΡΘΗ Ο ΘΗΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΗΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ .......ΚΟΠΟΥ........ΕΞΟΔΟΥ.....
 Η είσοδος από τη δυτική πλευρά με την κτητορική επιγραφή.




25 Φεβρουαρίου 1968. Ο Βλάχικος γάμος στη Χώρα. Φωτο Σοφίος.

25 Φεβρουαρίου 1968. Ο Βλάχικος γάμος στη Χώρα. Φωτο Σοφίος.
Πηγή 
Eleni Harou

ΑΦΙΕΡΩΜΑ.ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΝΑΡΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ.[ ΦΩΤΟ-VIDEO]



ΑΡΕΟΠΟΛΗ.Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016 
Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών την Τετάρτη 9 Μαρτίου 20



16 και ώρα έναρξης 17:00, για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης του.
Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει εκπαίδευση στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS).
Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.



Με εκτίμηση,
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr.  Ανάργυρος Δ. Μαριόλη

Δωρεάν διανομή ακτινίδιων στο Δήμο Ευρώτα

Δωρεάν διανομή ακτινίδιων θα πραγματοποιήσει ο δήμος Ευρώτα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, από τις 10.00′ έως τις 14.00′, στο κλειστό Βλαχιώτη. Ωφελούμενοι είναι οι δικαιούχοι των επισιτιστικών προγραμμάτων του δήμου, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ.Περισσότερες πληροφορίες στο δημαρχείο (κ. Μαρία Μαυροματίδη, τηλέφωνο 27353 60030).

Ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Το περασμένο Σάββατο, τα παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων γιόρτασαν το καρναβάλι, φτιάχνοντας μάσκες και καπέλα με την καθοδήγηση όπως πάντα των εθελοντών. 

Και του χρόνου!






---------------------------------------------------------------------------------- 
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων -Φωτογραφίες: Γεωργία Τσέρη
----------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ

. 
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/3 ΩΡΑ 10:30 π.μ.
Εργαστήρι χαρταετού στο προαύλιο εξωτερικό χώρο των Νέων Νηπιαγωγείων και Νέου Παιδικού Σταθμού απο το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και τη συνεργασία εθελοντών!
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/3 ΩΡΑ 11:00 π.μ
Παρέλαση αρμάτων και πρωτοπόρων τμημάτων των σχολείων και των συλλόγων της περιοχής
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3 ΩΡΑ 12:00 ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Κούλουμα στη παραλία της Πούντας με την επιμέλεια της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ !!!

Η Λακωνία παίρνει το Μετρό για… Σύνταγμα


"ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ "

Ο Κώστας Μανάκος ο Βατικιώτης συλλέκτης και γεωλόγος με εξειδίκευση στην πυρηνική γεωφυσική ,εργάστηκε στο ΙΓΜΕ από το 1976 ως το 2011. Με την εμπειρία του αυτή απέκτησε απέραντες γνώσεις και δημιούργησε μια σπάνια συλλογή με ορυκτά και


απολιθώματα από όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι τον Καναδά, από τη Μαδαγασκάρη και το Κονγκό μέχρι το Μαρόκο, από την Ινδία και την Κίνα μέχρι την Αυστραλία, από την Αίτνα στον Βεζούβιο μέχρι το Βόρειο Πόλο ! Επίσης η συλλογή περιλαμβάνει δεκάδες πετρώματα από την ελληνική γη. Ποιος γνωρίζει ότι η «Τύρφη» είναι πέτρωμα οργανικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως οργανικό λίπασμα? Η «Κίσηρη» ή γνωστή μας ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται στην βιομηχανία υφασμάτων? Για τον οψιανό όλοι μας έχουμε μάθει στο σχολείο ότι δηλαδή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή όπλων και εργαλείων κατά την προϊστορική εποχή. Ακόμα ο Γαληνίτης, ο Διατομίτης ο Περλίτης, ο πανέμορφος κόκκινος Αιματίτης και τόσα άλλα. Επίσης πετρώματα όπως ο Αμέθυστος, ο Ροδοχρωσίτης και ο Κιτρίνης ακατέργαστα ,παίρνουν μορφή στα χέρια κοσμηματοποιών.Το παλαιότερο ορυκτό που διαθέτει στην συλλογή του είναι το zebra rock που χρονολογείται από περ. στα 700 εκατομμύρια έτη και προέρχεται από την Αυστραλία και από τα πιο ασυνήθιστα ένας μετεωρίτη 4,55 δις ετών . Τελευταία η συλλογή του φιλοξενήθηκε στο μουσείο κοσμήματος ΛΑΛΑΟΥΝΗ η οποία λόγω του έντονο ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας παρατάθηκε δύο φορές που από την αρχική συμφωνία των 3 μηνών παρέμεινε μέχρι και 16 μήνες.Πρόκειται για μια συλλογή με πανέμορφα και μυστήρια εκθέματα .Αποτυπώνονται θησαυροί της Γης τεκμηριωμένοι με γνώμονα την κατηγορία τους, την περιοχή που βρέθηκαν, την ηλικία τους αλλά και τη χρήση τους. Γνωρίσαμε από κοντά τον κύριο Κώστα Μανάκο έναν άνθρωπο με γνώσεις και μεράκι γι αυτό που κάνει αλλά πάνω απ' όλα ένα άξιο τέκνο των Βατίκων . Θα ήταν ευχής έργο ο δήμος Μονεμβασιάς να διαθέσει χώρο στα Βάτικα όπου θα φιλοξενηθεί η αξιόλογη συλλογή του κυρίου Μανάκου ,ο οποίος όπως μας δήλωσε θα την χάριζε με όλη του την καρδιά στον τόπο του ."Συμβαίνει Τώρα"