Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ 13-3-16

AΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !! Με σύμμαχο πραγματικά τον καιρό πραγματοποιήθηκε το καρναβάλι της Νεάπολης. Σε ξέφρενο ρυθμό με πολύ κέφι ,αστεία και πειράγματα παρήλασαν τα άρματα που είχαν ετοιμάσει σύλλογοι και σχολεία της περιοχής με θεματολογία κυρίως από την κατάσταση την πολιτική και οικονομική της χώρας .Τα πεζοπόρα τμήματα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής έστειλα μηνήματα που έχουν να κάνουν με την φύση και την προστασία του περιβάλλοντος .Συγκινητική ήταν η ιδέα του νηπιαγωγείου που οι μικροί καρναβαλιστές ντυμένοι στα χρώματα της φύσης μοίραζαν στον κόσμο μικρά φυτά σε γλαστράκια . Το καρναβάλι κάλυψε μουσικά και η φιλαρμονική Νεάπολης ντυμένη όπως το απαιτούσε η μέρα με θέμα "λούφα και παραλλαγή",όμως αυτό που απογίωσε το κέφι ήταν η σχολή της Ζούμπας που οι χορευτές της χόρεψαν στο ρυθμό του Λάτιν σκορπίζοντας πολύ κέφι. Το κλείσιμο όμως του φετινού καρναβαλιού ήταν θεαματικό όταν την πλατεία κατέκλυσαν ζογκλέρ και μάγοι που εντυπωσίασν όλους με τα μαγικά τους και με τα ακροβατικά τους . Σε λίγες ώρες και το video.ADELIN 107,3 FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

Μεγάλη Σαρακοστή:Πορεία πρός το Πάσχα!

Πριν από 520 χρόνια, ο διάσημος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, μετά από 70 ημέρες ταξίδι και σκληρό αγώνα με τα άγρια κύματα και τον δύσκολο χαρακτήρα των υπόλοιπων ναυτικών, ανακάλυψε το νέο κόσμο, την Αμερική. Το ίδιο και ο αγωνιζόμενος κατά των παθών του, χριστιανός,στις 70 ημέρες του πνευματικότατου Τριωδίου (από Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Μ. Σάββατο βράδυ), κατορθώνει να ανακαλύψει τον πάμφωτο κόσμο της ανάστασης του Ιησού. Η Σαρακοστή είναι περίπου το 1/10 του χρόνου (αν εκλάβουμε ότι αυτός αποτελείται χονδρικά από 400 ημέρες). Συνήθεια Ιουδαίων, και Χριστιανών αργότερα, ήταν να προσφέρουν τη Δεκάτη στους φτωχότερους. Αν όλοι εφάρμοζαν σήμερα τη χρυσή αυτή κοινωνική συνήθεια δεν θα υπήρχαν πλέον αναγκεμένοι άνθρωποι. Η Μ. Σαρακοστή λέγεται ‘Μεγάλη’ γιατί είναι κατά μια εβδομάδα μεγαλύτερη από εκείνη των Χριστουγέννων. Η τελευταία Εβδομάδα λέγεται ‘Μεγάλη’ γιατί αναπαριστά τα τελευταία κοσμοσωτήρια γεγονότα της ζωής του Ιησού. Η Μ. Σαρακοστή είναι μοναδική και ξεχωριστή περίοδος του εκκλησιαστικού έτους. Όαση μέσα στη σύγχρονη Σαχάρα. Στη Ρωσία, τη Μ. Σαρακοστή, τα δικαστήρια και τα θέατρα αργούσαν. Ακόμη και τα παιδιά περιόριζαν τα παιχνίδια τους στους δρόμους (Αλέξ. Σμέμαν, Μ. Σαρακοστή, σελ. 115).
Περιλαμβάνει ωραιότατες και θεολογικότατες Ακολουθίες, όπως του Εσπερινού των Κυριακών, του Μ. Αποδείπνου, τις Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, τους Εσπερινούς Σαββάτου και Όρθρου Κυριακής, τις Λειτουργίες του Μ. Βασιλείου, του Μ. Κανόνα:
Ο Εσπερινός των Κυριακώνπεριλαμβάνει τον γνωστό αρχαιότατο ύμνο ‘Φως Ιλαρόν’, θαυμάσιους ψαλμούς (103, 140, 141), κατανυκτικούς ύμνους κ.α. Ο Εσπερινός και ο Όρθρος δημιουργήθηκαν στη Μονή του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί διαδόθηκαν σε όλη την Εκκλησία.
Το Μ. Απόδειπνο τελείται όλη τη Μ. Σαρακοστή και ακούγεται το ‘Κύριε των Δυνάμεων μεθ’ ημών γενού’, που προέρχεται από τον ψλμ. 45: «Κύριος των Δυνάμεων μεθ’ ημών». Ο ψλμ. αυτός ενέπνευσε το 1822 τον αγωνιστή Λυκούργο Λογοθέτη και εμψύχωσε τους Σάμιους ώστε απέτρεψαν την τουρκική επέλαση στο νησί (Κ. Καλλινίκου, ‘Ο ιερός Ψαλτήρ εν τη πράξει’, Θεσσαλ. 1927, σελ. 34-35).
Στις Λειτουργίες Προηγιασμένων(συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή), επειδή είναι πένθιμη όλη αυτή η περίοδος και δεν τελείται Λειτουργία τις καθημερινές (πλην Σαββάτου), και για να κοινωνούν όσοι επιθυμούν, τα Άγια έχουν προσκομισθεί από προηγούμενη Κυριακάτικη Λειτουργία, τα οποία μεταφέρει ο ιερέας με σκεπασμένη κεφαλή, αργά και πολύ κατανυκτικά, από το πλαϊνό παραπόρτι μέσω της Ωραίας Πύλης στην Άγια Τράπεζα. Διαβάζονται 15 ψαλμοί (119-133) που λέγονται ‘Προς Κύριον’, Αναγνώσματα από Γένεση, Παροιμίες και Ιώβ και 10 τροπάρια της ημέρας. Ιδιαίτερη γλυκύτητα έχει το ‘Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου….’. Ο Σαιν Σαν, διάσημος μουσουργός, όταν άκουσε στην Αλεξάνδρεια για πρώτη φορά βυζαντινή μουσική, έμεινε έκπληκτος και δήλωσε ότι ευχαρίστως θα θυσίαζε τη μουσική του προκειμένου να γράψει βυζαντινά μέλη (βλ. Ν. Τσιγκούλη, ‘Η Βυζαντινή μουσική ως ελληνοχριστιανική παράδοσις’, Αθ. 1967, σελ. 34).
Οι Χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο, που ψάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ (εξαίρετος ύμνος το ‘Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια’), ξεκίνησαν να συνθέτονται μετά τον Αύγουστο του 626, όταν οι Άβαροι πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη και σώθηκε η Πόλις θαυματουργικά. Η Θεοτόκος ονομάζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας ‘Προφήτις’, ‘θεός μετά τον Θεό’, και ‘το πιο μεγάλο θαύμα του κόσμου’. Επαινέθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ και ονομάστηκε ‘Κεχαριτωμένη’, κατά τη θεία σύλληψη του Ιησού (Λουκ. 1,28). Κατά το τέλος, διαβάζονται οι θαυμάσιες ευχές του Αποδείπνου ‘και δος ημίν Δέσποτα προς ύπνον απιούσιν…’, καθώς και το ‘Άσπιλε, Αμόλυντε, Άφθορε, Άχραντε, Αγνή Παρθένε Θεόνυμφε, Δέσποινα….’, έργα του 11ου αι. Το τελευταίο τροπάριο ‘την ωραιότητα της Παρθενίας σου…’ αποδίδει τη σπουδαιότητα της εορτής.

Ο ΨΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ

Με την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έλαβα ένα υπέροχο δώρο. Η εκλεκτή φίλη και συνάδελφος θεολόγος, ου μην αλλά και ταλαντούχος ζωγράφος, φιλοτέχνησε ένα έργο με τον 69ο ψαλμό του Δαυίδ, που είναι ένα τραγούδι του ανθρώπινου πόνου. Ο ψαλμός αυτός που συνοδευόταν, όπως και όλοι οι ψαλμοί, από μουσικό όργανο, δημιουργήθηκε από ένα κυνηγημένο φυγάδα, μια εξέχουσα βιβλική προσωπικότητα, που ήταν βοσκός, ποιητής, μουσικός, βασιλιάς και στρατιωτικός. Θεωρείται από τους πιο ισχυρούς ψαλμούς και είναι για ευαίσθητους ανθρώπους που θλίβονται και έρχονται σε απόγνωση και ζητούν την ενίσχυση του Θεού. Με τον ψαλμό αυτό, σύμφωνα με την τάξη, αρχίζει το Μ. Απόδειπνο «ο Δυνάμεος» μόνο κατά την Α’ εβδομάδα των Νηστειών.
Πηγή
Eleni Harou

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΣΤΑ ΜΥΡΤΙΔΙΑ


Με κατάνυξη τελέστηκε στα Μυρτίδια το βράδυ της Τυρινής  ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός, ο εσπερινός της συγγνώμης, όπως συνηθίζεται να λέγεται. 

Η ακολουθία έγινε στο ναό της Ευρέσεως, στο παλαιό Καθολικό της Μονής, όπου ευρίσκεται η αγία Εικόνα αυτή την περίοδο. 

Με τον εσπερινό αυτό μπαίνομε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όλα μέσα στο ναό, ο διάκοσμος, τα άμφια των ιερέων και οι ύμνοι είναι ανάλογα, ώστε να δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

Τον εσπερινό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ πλαισιωμένος από τους ιερείς της νήσου. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος μίλησε επίκαιρα για την περίοδο της νηστείας για «το στάδιο των αρετών» που ανοίγεται μπροστά μας με την τέλεση αυτού του εσπερινού και τελειώνει το Πάσχα.

Ιδιαίτερα ο Σεβασμιότατος προέτρεψε τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής για τη λύση της ανομβρίας, το μείζον πρόβλημα που απασχολεί το νησί μας, καθώς και για το προσφυγικό και ζήτησε εκτός από προσευχή γι αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται, να γίνει προσπάθεια εξοικονόμησης λίγων χρημάτων απ’ τον καθένα, ώστε να ενισχυθεί ο δίσκος που θα περιαχθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας για το σκοπό αυτό.

Στο τέλος του εσπερινού σύμφωνα με το τυπικό του εσπερινού της Συγγνώμης, οι πιστοί πέρασαν και προσκύνησαν την αγία Εικόνα, το Σταυρό που κρατούσε ο Σεβασμιότατος, το Ευαγγέλιο και τις εικόνες που κρατούσαν οι ιερείς. Με την αναχώρησή μας από τα Μυρτίδια ευεργετική βροχούλα μας συνόδευε μέχρι τα σπίτια μας.

Είθε οι ευχές του Σεβασμιότατου και οι προσευχές όλων να εισακουσθούν.