Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΒΑΤΙΚΑ.Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων "Ξένιος Ζευς" ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2016 εκπρόσωποι του Δ.Σ.του σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων "Ξένιος Ζευς" κατόπιν πρόσκλησης παρακολούθησαν ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Alas Rasort στην Ελιά Λακωνίας. Η πρόσκληση είχε θέμα ενημέρωσης "Αξιολόγηση των τουριστικών Καταλυμάτων " και το τρέχον πρόγραμμα του" ΕΣΠΑ ". Το πρώτο θέμα αφορά όλα τα δωμάτια -διαμερίσματα ενοικιαζομένων και ξενοδοχείων. Υποχρεωτικά μέχρι το τέλος 2017 πρέπει να γίνει αξιολόγηση από ιδιωτικές εταιρίες που πήραν εργολαβία το πρόγραμμα , για να εντάξουν και να πιστοποιήσουν σε νέα κατηγορία ,αστεριών για τα ξενοδοχεία και κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια- διαμερίσματα ,εξαιρούνται οι επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. .Δηλαδή ξαναμοριοδοτούνται με κριτήρια που αφαιρούν η προσθέτουν μόρια που τους κατέταξαν σε κατηγορία μέχρι τώρα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά καλούμαστε πέραν όλων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε (ΕΝΦΙΑ χαράτσια, ασφαλιστικό, αυξημένη φορολόγηση ,τέλος επιτηδευματία κ.λ.π. ) και πέραν της μειωμένης επισκεψιμότητας, μας υποχρεώνουν να μπούμε στην διαδικασία αξιολόγησης από ιδιωτικές εταιρίες με κοστολόγιο πάνω -κάτω 250 ευρώ ανά δωμάτιο. Δηλαδή επιχείρηση δέκα (10) ενοικιαζομένων δωματίων καλείτε να πληρώσει από 2.000 έως 2.500 ευρώ περίπου για να την ξανακατάξουν σε κατηγορία. Και αυτό θα ισχύει για 5 χρόνια. Το χειρότερο και αυτό που ενισχύει το σκεπτικό ότι οδηγούμαστε στο κλείσιμο των μικρών ειδικά επιχειρήσεων είναι ότι όποιος δεν μπει στην αξιολόγηση χάνει την Άδεια Λειτουργίας με καταλυτική ημερομηνία τέλος του 2017. Όλα αυτά σημαίνουν ότι σταδιακά οδηγούμαστε στο κλείσιμο όλων των μικρών επιχειρήσεων γιατί είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο κόστος επιπλέον και ούτε δύναται να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ μιας και οι επιχειρήσεις κάτω από 15.000 ευρώ τζίρο και χωρίς απασχόληση τουλάχιστον ενός ατόμου την τελευταία τριετία μας πετά έξω από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ,όπου ίσως η αξιολόγηση θα μπορούσε να συνδεθεί με κάποιον τρόπο και να ενταχθεί σε ένα πακέτο προγράμματος του ΕΣΠΑ. Ο κλάδος του τουρισμού στην κατηγορία των ενοικιαζομένων δωματίων - διαμερισμάτων οδηγείται στον αφανισμό , μέσα από τις οικονομικές πιέσεις δυσβάσταχτων φόρων , από την μείωση του τουρισμού και από τις ξαφνικές υποχρεωτικές αξιολογήσεις με υποχρεωτικές αρπαχτές.

Η Πρόεδρος Δέσποινα Βαγγελόγλου- Παπούλη

Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Αλιευτικά καβουριών «χάνονται» μέσα σε κύματα δεκάδων μέτρων στην πιο επικίνδυνη θάλασσα του κόσμου

Μια απίστευτη ευκαιρία να πάρει κανείς μια γεύση για το ψάρεμα στην Αλάσκα, σε μια περιοχή που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, δίνει μέσω του λευκώματός του ο φωτογράφος Κόρεϊ Αρνολντ.
Ο φωτογράφος το 2002 αποφάσισε να αφήσει πίσω του το Σαν Φρανσίσκο και να πάει στην... Αλάσκα να γίνει ψαράς. Επειδή οι μεγάλες αγάπες δεν  ξεχνιούνται, πότε πότε έπιανε τη μηχανή του και άρχιζε να τραβά με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό λεύκωμα που μοιάζει με ντοκιμαντέρ.
Το αλιευτικό f/v Rollo με το οποίο έχει ταξιδέψει επτά φορές ο Αρνολντ ψαρεύει στην άκρως επικίνδυνη Βερίγγειο θάλασσα η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ρωσίας και της Αλάσκας στον βόρειο Ειρηνικό. Ισχυρά ρεύματα, πάγοι και ακραία καιρικά φαινόμενα συνθέτουν το σκηνικό που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα των αλιευτικών που κινούνται στην περιοχή. Οι καταιγίδες είναι συνεχείς και δικαίως θεωρείται η πιο επικίνδυνη περιοχή για ψάρεμα, στον κόσμο. Τα κύματα έχουν ύψος από 3 έως 6 μέτρα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ξεπερνούν και τα 15 μέτρα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο βιβλίο του Αρνολντ ο καπετάνιος του αλιευτικού έχει δει και κύματα που ξεπερνούν τα 24 μέτρα.Πώς μπορεί να νιώθει ένας επιβάτης αλιευτικού στην περιοχή; «Ποτέ δεν κατάφερα να το συνηθίσω. Είναι ανατριχιαστικό, δεν μπορείς ούτε καν να κοιμηθείς, επειδή απλά δεν μπορείς να σταθείς στην κουκέτα σου. Ο κυματισμός δεν σε αφήνει», απαντά ο Αρνολντ.
Τα ταξίδια διαρκούν πέντε με 12 ημέρες, αναλόγως με το πόσο καλή είναι η ψαριά και το πλήρωμα δουλεύει έως και 20 ώρες την ημέρα. Ρίχνουν στα νερά τις... παγίδες, οι οποίες μοιάζουν με μεγάλα ανοιχτά από πάνω κιβώτια κιβώτια, βάρους 800 κιλών όταν είναι άδεια. Αν τα σηκώσουν και είναι γεμάτα, αδειάζουν το περιεχόμενο στο κατάστρωμα και τα ξαναρίχνουν στο ίδιο σημείο. Αν είναι άδεια, τα μαζεύουν και πάνε να τα ρίξουν σε άλλο σημείο..
Πηγή http://www.iefimerida.gr/

ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ ! 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ [ ΦΩΤΟ ]

Γενική Συνέλευση του Θεατρικού Εργαστηρίου Κυθήρων

Θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Θεατρικού Εργαστηρίου Κυθήρων, το Σάββατο 26/03/2016 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού. Παρακαλούνται τα τακτικά μέλη του Σωματείου να παρευρεθούν. Θα γίνουν και οι καθιερωμένες εκλογές του Σωματείου για την ανάδειξη κανούριου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Αποδοκιμασίες και ένταση στην Αρεόπολη… Δυναμική παρέμβαση Ανδρεάκου Βίντεο

Ένταση επικράτησε σήμερα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη όταν μερίδα κόσμου αποδοκίμασε τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ Άδωνη Γεωργιάδη.

Μερίδα πολιτών κατά την εκφώνηση του Υπουργού για την κατάθεση στεφάνου ξέσπασε σε αποδοκιμασίες με τον Δήμαρχο Αν.Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο να παίρνει τον λόγο τονίζοντας πως όταν καλούμε ανθρώπους στο σπίτι μας δεν τους βρίζουμε.

Στην συνέχεια κατά την εκφώνηση του Άδωνη Γεωργιάδη οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν με τον Δήμαρχο να φωνάζει “Είσαστε Κάφροι” και έσπευσε προς το μέρος τους. Εκεί υπήρξε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις να ηρεμούν στην συνέχεια τα πνεύματα.

Δείτε το απόσπασμα απο τα Αποκλειστικά πλάνα του Report24 που βρέθηκε σήμερα στην Αρεόπολη για να καλύψει τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ρεπορτάζ Βίντεο
Γιάννης Παυλάκος

Γρηγοράκος: “Πλήρης αποδόμηση και απαξίωση του συστήματος υγείας στη Λακωνία”

Την παρακάτω ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας ο ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκθέτοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό:
Η πολιτική που ακολουθείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει αποδώσει καρπούς και δεν έχει υλοποιήσει τις κατά καιρούς εξαγγελίες της. Στο νομό Λακωνίας, η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί. Συγκεκριμένα, στα δύο νοσοκομεία του νομού –στη Σπάρτη και στους Μολάους– δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν την 24ωρη λειτουργία τους.
Οι παθολογικές κλινικές και των δύο νοσοκομείων είναι υποστελεχωμένες, αν αναλογιστεί κανείς ότι για τις 180 κλίνες του νοσοκομείου Σπάρτης και για τις 60 του νοσοκομείου Μολάων υπηρετούν από δύο παθολόγοι και ένας επικουρικός ιατρός.
Επιπλέον, στο νοσοκομείο Μολάων η λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος κινδυνεύει άμεσα, καθώς από τις τρεις οργανικές θέσεις οι οποίες είναι όλες καλυμμένες τυπικά, στην πραγματικότητα δεν υπηρετεί παρά μόνο ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος ζητά μετακίνηση/μετάθεση/απόσπαση σε άλλη νοσηλευτική μονάδα (ο δεύτερος βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών και ο τρίτος είναι αιρετός που βάσει νόμου κάνει μόνο εφημερίες).
Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Σπάρτης υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της ουρολογικής κλινικής, καθώς από τις τρεις οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι όλες καλυμμένες τυπικά, στην πραγματικότητα υπηρετεί μόνο ένας ιατρός και ένας επικουρικός ιατρός (ο δεύτερος είναι αποσπασμένος σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ ο τρίτος βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια).
Ακόμα, τόσο τα νοσοκομεία όσο και τα κέντρα υγείας του νομού αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα μόνιμης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες αυτές καλύπτονται προσωρινά από συμβασιούχους ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζουμε ότι χωρίς την υπογραφή των ανώτερων συμβάσεων αρχικά τον Δεκέμβριο 2014 και ύστερα με την ανανέωσή τους, οι παθολογικές και χειρουργικές κλινικές θα είχαν οδηγηθεί στην πλήρη αναστολή.
Στην παραπάνω εικόνα προστίθεται και το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και διοικητικού προσωπικού, κάτι που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των μονάδων υγείας στη Λακωνία.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν ασθενείς, ενώ αυξάνεται ο όγκος των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011


Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας κατόπιν αυτοψίαςκαι εισήγησης τουΤμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Λακωνίαςαλλά και σχετικών εγγράφων αρμοδίων υπουργείων και Υπηρεσιών,και αφού έλαβε υπόψη και τις απόψεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντοςτου Δήμου Μονεμβασιάς,επέβαλε το κατ' ανώτατο όριο πρόστιμο των χιλίων (10000 ευρώ σε βάρος του δήμου Μονεμβασιάς για τον λόγο ότι προχώρησε στη κατασκευή αποχετευτικού δικτύου χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ισχύ κατά παράβασητου Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4014/11 και ισχύει. Επιπροσθέτως δε διαβίβασε τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Κατά συνέπεια , η χωροθέτηση εγκατάσταση και κατασκευή έργου χωρίς να τηρηθεί η περιβαλλοντική άδειδότηση αποτελεί ευθέια παράβαση και του άρθρου 24 του Συντάγματος αλλά και της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Μονεμβασιάς αντικατέστησε τρία(3) η περισσότερα αντλιοστάσια προώθησης βοθρολυμάτων μιας περιβαλλοντικής μελέτης που έχει λήξει από το 2011 ,με ένα κεντρικό αντλιοστάσιο,όχι στη θέση ενός από τα αντλιοστάσια αυτήε της μελέτης, αλλά σχεδόν πάνω στην μοναδική και κεντρική πλατεία της πόλης ,όπου γίνονται όλες οι εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Είναι δε μοναδικός χώρος περιπάτου πολιτών και τουριστών,με τα παράπλευρα καφενεία και εστιατόρια,αλλάζοντας ριζικά την όψη και μορφή της πλατείας και παρακωλύοντας εννοείται την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών και τουριστών, χωρίς όχι μόνο περιβαλλοντική αλλά ούτε μηχανολογική ,ούτε οικονομετρική μελέτη ώστε,αν μη τι άλλο ,να γνωρίζουν οι πολίτες ,αφενός μεν πως θα λειτουργεί αυτό το κεντρικό αντλιοστάσιον -'Ηρώον'-εξέδρα εκκένωσης βόθρου στην πλατεία, και αφετέρου τι ποσόν θα πληρώνουν παγίως οι κάτοικοι για την μετέπειτα λειτουργία του έργου. Ούτε και αυτό μελέτησε ο δήμος ? Πιστεύουμε ότι μόνο κάποιος που δεν αγαπά την Νεάπολη και δεν τον ενδιαφέρει η ανάπτυξη της θα έκανε ένα τέτοιο άθλιο υπέργειο(αντί υπογείου) βοθροκατασκεύασμα ,με μεγάλα φουγάρα ,στο κεντρικότερο και πιο περίοπτο σημείο της πόλης ,εντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Έτσι κάνει τα έργα κοινής ωφελείας ο δήμος, μόνο και μόνο για να κόψει την κορδέλα ο αρμόδιος παράγοντας; 
Για την δόξα κατασκευής έργου κοινής ωφελείας και μόνο ;
Χωρίς ποτέ να καλέσει σε διαβούλευση ως όφειλε ,φορείς και κυρίως αρμοδίους επιστήμονες ;
όλοι θέλουμε διακαώς,εννοείται τον βιολογικό καθαρισμό αλλά σύμφωνα πάντα με το γράμμα του νόμου. Ο δήμος Μονεμβασιάς λοιπόν αναιτιολόγητα και χωρίς μελέτες αντικατέστησε τρία η περισσότερα αντλιοστάσια της λιγμένης μελέτης με ένα τεράστιο στην καρδιά της πόλης,που πιθανόν να επηρεάσει ακόμη και την χρηματοδότηση του έργου,θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε εργασία προκειμένου να επανεξετάσει και επανασχεδιάσει το έργο,με βαρύτητα στη σωστή χωροθέτηση των αντλιοστασίων , χωρίς προχειρότητες ,αλλά με σοβαρότητα και προσοχή,αφού λάβει υπόψη και τις θέσεις των τοπικών φορέων ,των αρμοδίων υπηρεσιών και των αρμοδίων επιστημόνων.
Εδώ τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενθαρρυνόμενοι από σχετική δημοσίευση του Δημάρχου κ.Τριχείλη στις 18/6/2014 για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Νεάπολης Βοιών που βεβαίωσε ότι "η παραπάνω πληροφόρηση είναι απολύτως ακριβής και ολόκληρο το ιστορικό του έργου είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά'' ζητήσαμε στις 1/7/2014 από τον Δήμο Μονεμβασιάς, ως καλοπροαίρετη Ενεργή και Συνεργάσιμη Επιτροπή Πρωτοβουλίας Νεαπολιτών , που ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας, να μας χορηγήσει αντίγραφο της περιβαλλοντικής μελέτης του 'όλου έργου του βιολογικού καθαρισμού Νεάπολης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και επιλογή(υπόδειξη) της τοποθεσίας(-ων) κατασκευής αντλιοστασίου συλλογής λυμάτων.για να μας απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι αυτή δεν είναι δυνατόν να ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. 
Έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή προσφύγαμε στον κ.εισαγγελέα ο οποίος τους υποχρέωσε με εισαγγελική παραγγελία (2 φορές) να μας παραδώσουν τη μελέτη η οπόια απεδείχθει εκ των υστέρων και βεβαιώθηκε από αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες ,είχε λήξει από τον Ιανουάριο του 2011(!!!) και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καινούργια, με την σύμφωνη γνώμη, εννοείται των αρμοδίων (5 τουλάχιστον) Υπουργείων.

 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ

Βάλατε φωτιά ακούσια ή εκούσια; Δείτε τι "καμπάνα" θα φάτε

Ποινή φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο, επιπλέον διοικητικό πρόστιμο και επίσης επιστροφή του συνόλου (!) των επιδοτήσεων που τυχόν έχετε λάβει. Μάλιστα η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα με το που θα καταγράφεται η περιοχή που θα έχει καεί -

Ενόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς που ενέχει η θερινή περίοδος, o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε χθες, Τετάρτη 10 Ιουνίου, το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα στο Σύλλογο Κτηνοτρόφων και στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, όπως και στους Αγροτικούς Συλλόγους, σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ενημερωτικό σημείωμα

Α. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προβλέπονται τα παρακάτω:

- Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/τών και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).

Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ. (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

- Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

- Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

1.    Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).

2.    Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000)

flashnews.gr/

Κούλουμα στο Καψάλι γύρω στα 1930. Μια παρέα από Χωραϊτες και Καψαλιώτες διασκεδάζει.

Κούλουμα στο Καψάλι γύρω στα 1930. Μια παρέα από Χωραϊτες και Καψαλιώτες διασκεδάζει.
Πηγή
Eleni Harou

Τι θα πράξουν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λακωνίας για τη στήριξη των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες;

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει επανηλημένα ζητήσει από τα δημοτικά συμβούλια να λάβουν τη γενναία απόφαση της απαλλαγής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης, καλώντας τα να αποδείξουν έμπρακτα με αυτή τους την απόφαση, τη στήριξη που προσφέρουν στους ανθρώπους που υποφέρουν ιδιαίτερα υπό το ασφυκτικό βάρος της επιτεινόμενης κρίσης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει το κόστος των απαλλαγών αυτών να μετακυλιθεί στους υπόλοιπους δημότες, δημιουργώντας έριδα εντός της κοινωνίας. Πρόσφατα, με την επιστολή της 19ης Ιανουαρίου 2016, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τύπο, το Σωματείο μας καλούσε, για μια ακόμη φορά, τους δήμους της Λακωνίας να ενεργήσουν άμεσα και να λάβουν ομόφωνα σχετική απόφαση για την απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα τέλη.
  • Τώρα, μετά την ψήφηση από τη Βουλή των Ελλήνων, του παράλληλου προγράμματος κατά τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2016, αποτελεί και νόμο του κράτους (ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Νόμος 4368/2016 (ΦΕΚ A 21 – 21.02.2016) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις») το δικαίωμα των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων να απαλλάξουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους δημότες τους των λοιπών ευπαθών ομάδων από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης.
  • Τι θα πράξουν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λακωνίας και της χώρας ολόκληρης;

ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ, ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

´Οπως είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωράει σε αλλαγή του τρόπου διενέργειας των εξετάσεων για τη χορήγηση του πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
Η σχετική τροποποίηση της 8197/90920/22-7-2013 ΚΥΑ, με την οποία θεσπίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ο.Χ.Γ.Φ., βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν σχόλια και παρατηρήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: s.zografos@minagric.gr
Το σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΑΤ με το κείμενο της τροποποίησης που προτείνεται μπορείτε να δείτε εδώ.

Να αναφέρουμε επί τροχάδην τα κυριότερα σημεία της τροποποίησης:
1. Οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό Ο.Χ.Γ.Φ. διοργανώνονται από τις Δ.ΑΟ.Κ. σε χώρους είτε των ίδιων των Δ.Α.Ο.Κ. είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ είτε οποιονδήποτε άλλον χώρο διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε κάθε τμήμα εξέτασης συμμετέχουν το πολύ μέχρι 20 εξεταζόμενοι και 1 επιτηρητής της Δ.Α.Ο.Κ.
2. Όποιος εξεταζόμενος δεν παρουσιαστεί στην εξέταση ή αποτύχει σε αυτήν, έχει δικαίωμα να δώσει για μία (1) ακόμη φορά εξετάσεις χωρίς να πληρώσει εκ νέου το σχετικό παράβολο. Εάν αποτύχει και πάλι θα πρέπει, για να συμμετάσχει ξανά, να καταβάλλει το σχετικό παράβολο.
3. Για την επιτυχία του εξεταζόμενου στις εξετάσεις εξακολουθεί να ισχύει η "βάση" των 20 σωστών απαντήσεων σε σύνολο 40. Οι ερωτήσεις επιλέγονται τυχαία από βάση δεδομένων που τηρεί το Υπουργείο.
4. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μπορούν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση και με αίτησή τους στη Δ.Α.Ο.Κ. να αποκτήσουν προσωρινό πιστοποιητικό Ο.Χ.Γ.Φ. το οποίο έχει ισχύ ενός (1) έτους. Μέσα στο έτος υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις και να πάρουν το πιστοποιητικό Ο.Χ.Γ.Φ. το οποίο έχει χρονική ισχύ πέντε (5) ετών, από την ημερομηνία έκδοσης του προσωρινού.
Από τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

“Λάβρος” ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου κατά Κουρουμπλή που βρέθηκε στη Μάνη

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ [Γύθειο 16-3-2016]
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου απέχουν τρείς μήνες περίπου από τα καθήκοντα τους διαμαρτυρόμενοι για τα «μέτρα» (ασφαλιστικό και φορολογικό), που σχεδιάζει σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι «εκλεκτά και πρωτοκλασάτα» μέλη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης(15-17 Μαρτίου).
Κυρίως, αναφερόμεθα στη παρουσία του Υπουργού κ.. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε ανερυθρίαστα και εν μέσω «τύρου και αχλαδίου» ότι καλώς διαδηλώνουν οι επιστήμονες, θα χάσουν και κανένα κιλό.
Για όσους δεν γνωρίζετε ο κ. Κουρουμπλής είναι δικηγόρος!
Λυπούμεθα που ο ανωτέρω κ. Υπουργός βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μας από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, εκπροσωπώντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Λυπούμεθα που φιλοξενείται στον τόπο μας ένας εκ των κορυφαίων Υπουργών της συγκυβέρνησης που έκανε την παραπάνω δήλωση, ειρωνευόμενος τους συναδέλφους του Δικηγόρους, σε Γερμανική εφημερίδα.
Μέχρι να γίνει δε ένας εκ των κυβερνόντων αυτής της δύσμοιρης Χώρας, συμμετείχε αδιακόπως σε κοινωνικούς αγώνες, όπως ο ίδιος λέγει. Τώρα όμως τα ξέχασε όλα και κατέστη «Βασιλικότερος του Βασιλέως».
Οι Μανιάτες είμεθα φιλόξενοι μέχρι παρεξηγήσεως αλλά όχι ΑΦΕΛΕΙΣ !
Δεν λησμονούμε όμως, όπως εσείς κ. Υπουργέ, ούτε γλείφουμε εκεί που φτύσαμε προηγουμένως, όπως λέγει ο θυμόσοφος λαός !
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

Ο Όρκος Των Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821.. Διαβάστε πως ξεκίνησε η Επανάσταση..!!!

Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες:
«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος


Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».
Εκεί κήρυξαν το πόλεμο στη Τούρκικη αυτοκρατορία, γι’ αυτό η σημαία τους έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», επειδή η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη. Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες που διεκδικούσαν την Ελευθερία τους.
Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες:
«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
 Η περιοχή της Μάνης, σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παρέμεινε στην πραγματικότητα απόρθητη, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες των Τούρκων για την υποδούλωσή της. Μάλιστα, από το 1776, μετά τα Ορλωφικά, ανακηρύχθηκε σε ημιανεξάρτητη, φόρου υποτελή ηγεμονία, υπό την άμεση δικαιοδοσία του καπουδάν πασά. Τη διοίκησή της αναλάμβανε ένας από τους καπεταναίους της περιοχής, που διοριζόταν μπέης και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης.

Η Μάνη είχε γίνει «το μεγαλύτερον φόβητρον των Τούρκων και το καταφύγιον των Ελλήνων», καθώς λόγω του ιδιότυπου αυτού καθεστώτος, στην επικράτειά της υπήρχαν μόνιμες ανεξέλεγκτες δυνάμεις ενόπλων ανδρών, που αποτελούσαν και τους μοναδικούς έμπειρους πολεμιστές στην Πελοπόννησο. Η φήμη των κατοίκων, σε συνδυασμό με τη σχετική αυτοτέλεια της περιοχής και το κατάλληλο έδαφος της χερσονήσου, που μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο και παράλληλα ως καταφύγιο, είχαν καταστήσει τη Μάνη στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, ως την πιο κατάλληλη περιοχή για την έναρξη του μεγάλου αγώνα. Πράγματι, παρά τις αντιπαλότητες και τις διαμάχες μεταξύ των μεγάλων οικογενειών της περιοχής, κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας σημειώθηκαν αρκετά επαναστατικά κινήματα και οργανώθηκε η καθολική συμμετοχή των Μανιατών στη μεγάλη επανάσταση.