Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Δράσεις για τα κουνούπια στον Δήμο Ευρώτα.

000ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

Συνάντηση για το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 με κοινή πρωτοβουλία του Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη και του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, ιατρού Δημόσιας Υγείας.

Στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του Δημάρχου Ευρώτα, παρευρέθηκαν επίσης ειδικοί επιστήμονες και επιστημονικοί συνεργάτες προκειμένου να εκθέσουν εκτενώς τα προβλήματα που προκαλούνται από τα κουνούπια και να επισημάνουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και καταστολής.
Δεδομένου ότι η παρουσία κουνουπιών σε μία περιοχή ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και παράλληλα λειτουργεί ανασταλτικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της, οι συνομιλητές κατέληξαν στην ανάληψη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών και του φαινομένου της ελονοσίας στα όρια του Δήμου Ευρώτα, ενώ δεσμεύτηκαν για κοινή συνεργασία και εκ νέου συνάντηση σε άμεσο χρόνο ώστε να αξιολογηθούν οι εκατέρωθεν ενέργειες.
Τόσο ο Δήμος Ευρώτα όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν θέσει προτεραιότητα τη μέριμνα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας προς την αποφυγή των σοβαρότατων επιπτώσεων στους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον.

Σύλληψη και στους Μολάους για βεγγαλικά

Μετά τις πρωινές συλλήψεις σε χωριά της Σπάρτης για βεγγαλικά, το μεσημέρι η αστυνομία, πραγματοποιώντας έρευνα σε κατάστημα 45χρονης στους Μολάους, κατέσχεσε 1.557 παιδικά αθύρματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και τα παιδικά αθύρματα. Η ιδιοκτήτρια έλειπε κι έτσι συνελήφθη ο 54χρονος προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος.
Από τις αστυνομικές αρχές υπογραμμίζεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς πως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Επιστολή της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Πάνο Σκουρλέτη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: "ΟΧΙ" στον "βιασμό" του ΜΑΛΕΑ
Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων της Αττικής απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ για εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης στη Χερσόνησο του Μαλέα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε παραλλήλως προς τους βουλευτές του νομού Λακωνίας και την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Η επιστολή έχει ως εξής:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ 
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Προς
ΥΠ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνο Σκουρλέτη
Πειραιάς, 27/4/2016
ΘΕΜΑ: «Χάραξη ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα – Χερσόνησος του Μαλέα»
Aξιότιμε κ. Υπουργέ
Προσφάτως ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε την προκήρυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εναέριου δικτύου Μεγαλόπολης-Μολάων, υπόγειου Μολάων-Συκιάς, εναέριου Συκιάς-ακρωτηρίου Μαλέα και υποθαλάσσιου Μαλέα -Κρήτης.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψιν από τον ΑΔΜΗΕ ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης θα περνούν πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές (π.χ. 50 μέτρα από το χωριό της Πάνω Καστανιάς), αλλά και από θεσμοθετημένες ή υπό θεσμοθέτησιν Περιοχές Ειδικής Προστασίας, Αρχαιολογικούς Χώρους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας, περιοχές του δικτύου Natura και Γεωπάρκα, σε ένα μήκος που φτάνει συνολικά τα 41 km (από τον Καβομαλιά μέχρι τη Συκιά). Οι πυλώνες της ΔΕΗ, μάλιστα, θα είναι η μοναδική θέα από την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, που αποτελεί υπό θεσμοθέτηση Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Άρα, στους σχεδιασμούς των αρμοδίων δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν όλα όσα ορίζονται από το υπό τελική έγκριση ΓΠΣ Βοιών (το οποίο προκρίνει για την περιοχή των Βατίκων το μοντέλο της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης»), ούτε το όραμα του δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περιοχή μας, ενώ βεβαίως, αγνοήθηκε παντελώς και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης


Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης
Αναφορικά με το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε Επιβλέποντες Φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 4/2016)» η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και ο ΟΑΕΔ ανακοινώνουν την παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 09/05/2016 και ώρα 12:00 μμ.



Για αιτήσεις πατήστε εδώ

Να υπενθυμίσουμε ότι στην εν λόγω ανακοίνωση :  
Για τα Κύθηρα υπάρχουν 9 Θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης στους αρχαιολογικούς χώρους 

--------------------------------
Πηγή: oaed.gr
--------------------------------

«Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Μεταξύ των φορητών εικόνων του Εσταυρωμένου είναι και η «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» έργο του Κυθηρίου ζωγράφου Ιωάννη Στάη κατά το 1889. 

Αυτό το θέμα κυκλοφορούσε στη Δύση από το 16ο αι. και κατά το 19ο αι κυκλοφορούσε ευρύτατα σε χάρτινες εικόνες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες, βγαλμένες από καλλιτεχνικά εργαστήρια της Κων/πόλεως και του Αγίου Όρους. 

Λέγεται ότι το πρωτότυπο, η λίθινη χαραγμένη πλάκα σχεδιάστηκε στη Βιέννη και από εκεί έγινε η πρώτη αντιγραφή και σιγά σιγά διαδόθηκε.

Τέτοιες χάρτινες εικόνες κυκλοφορούσαν και στα Κύθηρα και από εκεί φαίνεται έγινε το αντίγραφο από το Στάη.

Η πολυπρόσωπη παράσταση δείχνει τους γραμματείς και Φαρισαίους στο Πραιτώριο, ντυμένους με αναγεννησιακές στολές και σκούφους.
Άλλοι όρθιοι, άλλοι καθιστοί, συνομιλούν και κρατούν ξετυλιγμένα ειλητάρια με τα λόγια που είπε ο καθένας στη δίκη.
Ο Χριστός κάτω δεξιά καθισμένος στο σκαμνί με τα χέρια δεμένα και χλαμύδα ριγμένη στο γυμνό του σώμα. Στην άκρη αριστερά σε θρόνο με στέγαστρο ο Πιλάτος με επίσημη στολή.

Στο κέντρο στέκει σε κυκλικό βάθρο ο Καϊάφας με ιερατική στολή απευθύνεται στους αρχιερείς.
Στο βάθος η Ιερουσαλήμ.
Κάτω, μπροστά σε τραπέζι, κάθονται δύο γραμματικοί και δεξιά σε μεγάλο πλαίσιο η απόφαση του Πιλάτου.


Η ΤΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣ

Εγώ Πόντιος Πιλάτος, δικαστής εν Ιερουσαλήμ υπό τω κραταιοτάτω Καίσαρι Τιβερίω, ουτινος η αυτοκρατορία είη ευδαίμων και αίσιος.Καθεζόμενος επί βήματος ίνα εκφέρω πάσιν απόφασιν και τη συναγωγη των Ιουδαίων γνωσθείσης της δίκης, της κατά του Ιησού, ον δέσμιον οι Ιουδαίοι προσήγαγον, επείπερ αλαζονικοίς ρήμασιν υιόν Θεού εαυτόν εποίησε και ανεκήρυξε βασιλέα των Ιουδαίων. 

Καίτοι καταγόμενος εξ ευτελεστάτων γονέων και έφη καταλύσειν τον ναόν του Σολομώντος καταδικασθήτω επί σταυρού μετά δύο ληστών» Στις πινακίδες που κρατούν οι 22 δικαστές αναγράφονται τα λόγια τους που άλλα είναι αθωωτικά και άλλα καταδικαστικά.
--------------------------------------------------
Ελένη Χάρου Κορωναίου
--------------------------------------------------

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ.[ ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ]

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ : Συναγερμός σήμανε στο Π.Κ.κυθήρων το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου ,μετά από τηλεφωνική κλήση για εκδήλωση πυρκαγιάς στα Καστριτσιάνικα σε δύσβατη περιοχη.. Άμεση ήταν η επέμβαση του Π.Κ. Κυθήρων, με 2 πυροσβεστικά οχήματα, 6 πυροσβέστες και 3 εθελοντές πυροσβέστες. Άμεσα επίσης αντέδρασαν , ο δήμος συνδράμοντας με 2 οχήματα αλλά και οι ιδιώτες με 4 υδροφόρες καθώς και 8 πολίτες που βοήθησαν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Η φωτιά λόγω του δυνατού ανέμου ,πήρε γρήγορα διαστάσεις και έκαψε περίπου 5 στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων κύριος Χαρχαλάκης,οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κομηνός και Αγγελιουδάκης , ο δημοτικός σύμβουλος και πυροσβέστης εθελοντής κ.Κατσανεβάκης Ιωάννης ,οι εθελοντές πυροσβέστες του Κλιμακίου Ελένη Στάθη, Μαυρούδης Παναγιώτης και ο Μπρουτέλης Δήμήτρης. Συνέδραμαν με τις υδροφόρες τους ο Ανδρόνικος Κωνσταντίνος, ο Καστρίτσιος Εμμανουήλ, ο Πρωτοψάλτης Αντώνης, και ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης. Από την Ομάδα διάσωσης της Βάσης Ετοιμότητας Κυθήρων , συμμετείχε ο Καλλίγερος Αναστάσιος. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης ήταν ο Προιστάμενος του Π.Κ. Κυθήρων Πυραγός Λάζαρος Κωνσταντίνου. Για μια φορά ακόμα η έγκαιρη επέμβαση και η αυτοθυσία των πυροσβεστών ,των εθελοντών πυροσβεστών και όλων όσων συνέδραμαν ,όπου κυριολεκτικά όρμηξαν στις φλόγες απεσώβησαν οποιαδήποτε τραγική κατάληξη για το νησί, ειδικά τις Άγιες αυτές ημέρες.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους.. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείτε προανάκριση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων. Να επισημάνουμε άλλη μια φορά ότι λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και εφιστούμε την προσοχή όλων . Υπενθυμίζουμε δε ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η του Μάη.ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ



Ολοήμερα όλα τα Δημοτικά από Σεπτέμβριο

Από την ερχόμενη σχολική χρονιά τα δημοτικά σχολεία της χώρας (από 4θέσια και πάνω) μετατρέπονται σε ολοήμερα, ενώ θα αναμορφωθεί και το διδακτικό ωράριο και το ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Ήδη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των δασκάλων που κατηγόρησαν τον κ. Φίλη ότι αντί να κάνει ενέργειες για να καλύψει τα κενά που γνωρίζει ότι υπάρχουν, εκείνος «κουτσουρεύει» το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να χρειαστεί λιγότερους εκπαιδευτικούς σε κάθε περιοχή, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους. Επίσης υπογραμμίζουν ότι πολλά παιδιά θα αποκλειστούν από το ολοήμερο πρόγραμμα καθώς στην απόφαση προβλέπεται ότι πρέπει και οι δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι.
Επίσης κατηγορούν τον κ. Φίλη ότι με αυτή την απόφαση καταργεί τα 1.336 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) αφού με το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό μειώνονται οι ώρες κατά 5 την εβδομάδα σε κάθε τμήμα, καταργείται η πρωινή ζώνη -άλλες 5 ώρες την εβδομάδα- και το υποχρεωτικό πρόγραμμα αρχίζει 8:10 και τελειώνει 13:15.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.
Το πρόγραμμα στα δημοτικά τη νέα χρονιά
Πηγή  http://moriasnews.gr/

Ελικόπτερο Sikorsky UH-19D Chickasaw στα Κύθηρα πριν το 1964

Ελικόπτερο Sikorsky UH-19D Chickasaw στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στο Αγιάτικο (νυν δημοτικό πάρκινγκ) της Χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Αεροπορίας το συγκεκριμένου τύπου ελικόπτερο ήταν το πρώτο ελικόπτερο αποκτήθηκε από την Αεροπορία το 1958 και παρέμεινε σε υπηρεσία έως το 1971. Ανήκε στην 358 Μοίρα Ελικοπτέρων και χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Το 1964 βάφτηκε σε παραλλαγή «NATO», την οποία διατήρησε ως την απόσυρσή του. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά η ημερομηνία της φωτογραφίας είναι σίγουρα πριν το 1964 διότι φέρει την μεταλλική βαφή κι όχι εκείνη της παραλλαγής. Στην πλαϊνή πόρτα διακρίνεται η γιαγιά μου Μαρία Λουράντου, το γένος Σαμίου (Κοτσυφού) [πέμπτη από αριστερά]. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον Μ. Σοφίο καθώς είναι τυπωμένη σε χαρτί καρτ ποστάλ και περιλαμβάνει σφραγίδα "ΣΟΦΙΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ".
Πηγή 

Μεγάλη Τετάρτη: Ο Χριστός αποθεώνει την Γυναίκα και ταπεινώνεται ως πρώτος μεταξύ ίσων

Στο προσωπο μιας πόρνης ο Χριστός αποθέωσε την γυναίκα, ανάγοντας την σε κοινωνό και πομπό του κυρήγματος Του. Έπειτα έπλυνε ο ίδιος τα πόδια των μαθητών του, κάνοντας την κοινωνική ισότητα πράξη σε όλα τα επίπεδα. Σε μία κοινωνία αδικίας και ανισότητας, όπου οι γυναικες και οι κοινωνικά αδύναμοι εθεωρούντο αντικείμενα, ο Χριστός θέτει πάλι τον θεμέλιο λίθο του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού. Οι πολίτες κρίνονται από την αρετή και την καλοσύνη τους και όχι από τον διαχωρισμό της ισχύος και του αδίκου.

Την ίδια στιγμή το εξουσιαστικό ιερατείο ετοιμάζει την εξόντωση του οργανώνοντας την προδοσία του Ιούδα.

Ειλχε προηγηθεί το καθάρισμα του ναού από εμπόρους και τοκογλυφους, όπου ο Χριστός αποθέωσε και τα παιδιά. Μόνον τα παιδιά υμνούν την θεία χάρη.

2000 χρόνια μετά, ακόμα γυναικες λιθοβολούνται και παιδιά θεωρούνται αντικείμενα εκμετάλλευσης.

β’ Μκ 11, 15: Όταν ήρθαν πάλι στα Ιεροσόλυμα (την επόμενη μέρα), μπήκε ο Ιησούς στον Ναό… Ιω 2, 14: Μέσα στον περίβολο του ιερού (Ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια: «Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου. Μτ 21, 13: …Η Γραφή λέει: Ο οίκος μου πρέπει να είναι οίκος προσευχής (Ησαΐας 56, 7), εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών». (Ιερεμίας 7, 11) Εκεί στον Ναό τον πλησίασαν κουτσοί και τυφλοί, και τους θεράπευσε. Όταν είδαν οι αρχιερείς και οι γραμματείς τα θαύματα που έκανε, και τα παιδιά να φωνάζουν μέσα στον Ναό και να λένε «Δόξα στον Υιό του Δαβίδ», αγανάκτησαν και του είπαν: «Δεν ακούς τι λένε αυτοί; » Και ο Ιησούς τους λέει: «Και βέβαια τα άκουσα. Αλλά και εσείς δεν διαβάσατε ποτέ στην Γραφή, πως από το στόμα νηπίων και βρεφών έκανες να βγει τέλειος ύμνος;» (Ψαλμός 8, 3) Τους άφησε και βγήκε έξω από την πόλη, στη Βηθανία, και διανυκτέρευσε εκεί. Μκ 11, 18: Τα πληροφορήθηκαν αυτά οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι και οι αρχιερείς, και αναζητούσαν τρόπο να τον εξοντώσουν. Τον φοβούνταν όμως, γιατί ο λαός εντυπωσιαζόταν με τη διδασκαλία του.

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού για την προώθηση του Accessibility Pass στα ελληνικά ξενοδοχεία



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού για την προώθηση του Accessibility Pass στα ελληνικά ξενοδοχεία, του διεθνούς σήματος πιστοποίησης ξενοδοχειακών υποδομών για προσβασιμότητα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, στόχος του Accessibility Pass είναι να προσφέρει συγκεντρωμένες χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των πιστοποιημένων ξενοδοχείων σε άτομα με κινητικές, οπτικές, ακουστικές ή νοητικές αναπηρίες και σε ηλικιωμένους, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες.
«Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την πρόσβαση των συνανθρώπων μας σε κάθε έκφανση της ζωής αποτελεί κοινωνικό χρέος ενός ευνομούμενου Κράτους», αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, τονίζοντας ότι η προώθηση του Accessibility Pass αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την τουριστική αγορά, αναλογιζόμενοι το εύρος του πληθυσμού στο οποίο αναφέρεται.
Ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού προκειμένου να υιοθετήσουν το Accessibility Pass, καθώς και πόσα ξενοδοχεία και εργαζόμενοι έχουν πιστοποιηθεί με το εν λόγω σύστημα, μέχρι τώρα.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
To ACCESSIBILITY PASS είναι ένα διεθνές σήμα πιστοποίησης ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών για προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων (ηλικιωμένους, άτομα με κινητικές, οπτικές, ακουστικές ή νοητικές αναπηρίες κ.α.). Η συγκεκριμένη πιστοποίηση, η οποία αναπτύχθηκε από τον ελληνικό φορέα πιστοποίησης PEOPLECERT, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στη διεθνή ξενοδοχειακή αγορά και έχει ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί ότι ξεκίνησε το 2014 να εφαρμόζεται πρώτα από την Ελλάδα, δίνοντας, με τον τρόπο αυτό ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ελληνικό τουρισμό.
Στόχος του Accessibility Pass είναι να προσφέρει συγκεντρωμένες χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, σχετικά με την προσβασιμότητα των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, ώστε τα άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας να μπορούν εύκολα να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες.
H αξιοπιστία του του Accecibility Pass δομείται στα εξής χαρακτηριστικά:
i. κοινά κριτήρια σε παγκόσμια κλίμακα
ii. αξιολόγηση χρήση από Εγκεκριμένους Επιθεωρητές
iii. εκπαίδευση του προσωπικού μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και εξετάσεων
Η ενίσχυση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών αποτελεί υποχρέωση για την Πολιτεία και ταυτόχρονα κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την πρόσβαση των συνανθρώπων μας σε κάθε έκφανση της ζωής αποτελεί κοινωνικό χρέος ενός ευνομούμενου Κράτους. Ταυτόχρονα, η προώθηση του Accessibility Pass αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το σύνολο της τουριστικής αγοράς αναλογιζόμενοι το εύρος του πληθυσμού στο οποίο αναφέρεται. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες , εκτιμάται ότι τα άτομα με αναπηρία υπερβαίνουν αριθμητικά το 1.000.000.000, δηλαδή, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ 800.000.000 υπολογίζονται τα άτομα ηλικίας, άνω των 60 ετών, δηλαδή, το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν στις παραπάνω εκτιμήσεις προστεθούν φίλοι, συγγενείς, φροντιστές που τους συνοδεύουν ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.            Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου για τη διάδοση της εν λόγω πιστοποίησης;
2.            Πόσα ξενοδοχεία και πόσοι εργαζόμενοι έχουν πιστοποιηθεί με το εν λόγω σύστημα, μέχρι τώρα;
3.            Υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, προκειμένου να υιοθετήσουν το Accessibility Pass;
Πειραιάς 25 Απριλίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                                                                                      
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ


ΞΑΝΑΡΧΙ-ΖΩ ΕΥΧΕΣ


Ευχές για το Άγιο Πάσχα και καλή Ανάσταση από τον βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκο