Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πρόγραμμα Ενημέρωσης Εθελοντών Πυρόσβεσης στον Αβλέμονα

Σήμερα στον προβλήτα του Αβλέμονα, μεταξύ 10.00 και 11.00, ο δημοτικός σύμβουλος και εθελοντής πυροσβέστης Γιάννης Κατσανεβάκης και ο εθελοντής πυροσβέστης Τάκης Μαυρουδής, ενημέρωσαν τους προσελθόντες εθελοντές κατοίκους, για τις τεχνικές πυρόσβεσης, που πρέπει να γνωρίζουν.




Η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και κάτω από τις οδηγίες του Π.Κ. Κυθήρων και του επικεφαλής κ. Λάζαρου Κωνσταντίνου.


Η προσέλευση των πολιτών που επιθυμούσαν ενημέρωση ήταν ευρεία και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες.


Πάντα δε καλό είναι όλοι να θυμόμαστε ότι ενημερωμένος πολίτης σημαίνει χρήσιμος πολίτης σε κάθε δύσκολη περίσταση.







Ενημερωτική συγκέντρωση στην Τ.Κ. Αβλέμονα για τους εθελοντές πυρόσβεσης.[ΦΩΤΟ]

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Π.Κ. Κυθήρων διοργανώνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις για τους εθελοντές πυρόσβεσης στις τοπικές κοινότητες των Κυθήρων - Αντικυθήρων.Σήμερα Κυριακή του Θωμά, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση στην Τ.Κ. Αβλέμονα, στον προβλήτα του Αβλέμονα, όπου δόθηκαν πληροφορίες, οδηγίες και εξηγήσεις σε όλους τους παρισταμένους απο τον προιστάμενο του Π.Κ.Κυθήρων Πυραγό κ.Λάζαρο Κωνσταντίνου. Παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος και εθελοντής πυροσβέστης κ. Γιάννης Κατσανεβάκης ,ο κ.Αντώνης Πρωτοψάλτης δημοτικός σύμβουλος, ο κ.Σκλάβος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ο κ.Τάκης Μαυρουδής εθελοντής πυροσβέστης,και κάτοικοι.

Το περιεχόμενο των οδηγιών βασίζεται στο τι και πως πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο κάθε εθελοντής πυρόσβεσης κατά την διάρκεια ενός ατυχούς γεγονότος, κάτω από τις οδηγίες και υποδείξεις του εκάστοτε υπευθύνου αξιωματικού πυρόσβεσης.


Πρακτικό θα είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν καθώς και η συνδρομή των Τοπικών Προέδρων των Κοινοτήτων να είναι ανεπιφύλακτη. Πρέπει δε όλοι να θυμόμαστε ότι ενημερωμένος πολίτης σημαίνει χρήσιμος πολίτης σε κάθε δύσκολη περίσταση.


Ελπίζουμε ότι οι οδηγίες και οι ικανότητες των εθελοντών δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αυτό το καλοκαίρι εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών....ΟΜΑΔΑ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

Εγκαίνια Παναγιάς Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου (ΦΩΤΟ)

mirtidiotissa-alimos-18
Του Βαγγέλη Καρπαθάκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με εκκλησιαστική τάξη τελέστηκαν σήμερα, Κυριακή του Θωμά 8 Μαϊου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Παναγιάς Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντα.
Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησαν και προσευχήθηκαν πλήθος πιστών όπου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό από νωρίς το πρωϊ.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα εμπράγματα μέρη της εκκλησίας όπου υπάρχουν διαμέσου της ενορίας.
''Τα τρία αυτά μέρη είναι οι Ιερείς, ο Λαός και ο Ναός, έτσι και σήμερα εγκαινιάσαμε τον Ιερό Ναό όπου είναι Οίκος του Θεού όπου ευδοκεί και κατοικεί ο Θεός. Είναι ακόμα ένας συνεχής Γολγοθάς όπου ιερουργείτε η αναίμακτη θυσία του Θεού μας και τόπος όπου τελούνται τα Ιερά Μυστήρια ο Γάμος η Βάπτιση'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεών.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε: ''Ο ναός δεν είναι μόνο τόπος λατρείας αλλά είναι και το κέντρο της Πνευματικής ζωής και της Χριστιανικής Μαρτυρίας της Χριστιανικής Κοινότητας. Μπαίνοντας σε έναν ναό μπαίνουμε σε μία κοινότητα και σε μία κοινωνία Αγάπης, μπαίνοντας στη Κοινότητα αυτή πρέπει με κέντρο την Ενορία μας να εκφράζουμε έμπρακτα την Αγάπη στους συνανθρώπους μας.''
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα γεγονότα της θεμελίωσης του Ιερού Ναού, στα Θυρανοίξια αλλά και στους Εφημερίους του Ιερού Ναού με τελευταίο τον σημερινό Προϊστάμενο Αρχιμ. Πολύκαρπο Κεντικελένη, όπου σήμερα τελούνται τα Εγκαίνια.
Τέλος ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες, Θηβών κ. Γεώργιο, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα που παρευρέθηκαν στην τοπική χαρά της Μητροπόλεως.
Πηγή  http://www.romfea.gr/
mirtidiotissa-alimos-1
mirtidiotissa-alimos-2
mirtidiotissa-alimos-3
mirtidiotissa-alimos-4
mirtidiotissa-alimos-5
mirtidiotissa-alimos-6

Ανακάλυψη: Η υποβρύχια πολιτεία στην Ελαφόνησο που διατηρείται σε άριστη κατάσταση


Σε άριστη κατάσταση διατηρείται ο αρχαίος οικισμός του 2.800 π.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε υποθαλάσσιο χώρο στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στο Παυλοπέτρι.
Το νερό προφύλαξε από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Η υπόγεια πολιτεία βρίσκεται μόλις τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ναοί, διώροφα κτήρια, κήποι, νεκροταφείο και… λιμάνι βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα, ενώ την προσοχή των αρχαιολόγων συγκεντρώνει το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού.
Αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρίσκονται διάσπαρτα στον βυθό, σε μια έκταση 9 στρεμμάτων. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ., ενώ άλλοι τοποθετούν το γεγονός στο 375 μ.Χ..
Πηγή
Ολοι οι απανταχου Λακωνες σε μια σελιδα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ 8 ΜΑΪΟΥ

Super K της Ελεωνόρας Κουχλούμπερη-Watson Μέρος 17ον: Μα ξεκίνησε;

Ο Σούπερ Κασιμάτης ανακρίνεται από τον Χαρούπη, ο Πιερ από την ΕΥΠ, η Κάθι έχει ξεκινήσει το μακρύ δρόμο της επιστροφής γεμάτη ερωτηματικά. Το ανεξάρτητο καντόνι των Βιαραδίκων αντιδρά στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και στέλνει την πολεμική του αεροπορία προς τη ΔΜΔ…. Χαμός δηλαδή.
…………………………………………………..
SK-BKΤην ίδια ακριβώς στιγμή που το σμήνος των Βιαραδιώτικων Sea Harrier εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο του Καντονίου με κατεύθυνση τη Χώρα, από τα ηχεία του «Βιντσέντζος Κορνάρος» (Β.Κ.) ακουγόταν: «ΟΛ ΒΙΖΙΤΟΡΣ ΑΡ ΚΑΗΝΤΛΥ ΡΙΚΟΥΕΣΤΗΝΤ ΤΟ ΝΤΙΣΕΜΠΑΡΚ ΔΕ ΣΙΠ ΙΣ ΡΕΝΤΥ ΤΟ ΝΤΙΠΑΡΤ»*.
Την ώρα που ο καβοδέτης έλυνε τον κάβο, στη Χώρα ο Δήμαρχος και κατ’ επέκτασιν Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μέσα Δήμου γύρισε κουρασμένος αλλά ευδιάθετος στο μέγαρο Χειλάκη. Ο τουρισμός χάρη στην Τσιριγοντίσνεϋ πήγαινε σφαίρα, η μαρίνα υπερπολυτελών σκαφών στο Σπαραγγαρείο ήταν γεμάτη από κότερα (υπερπολυτελή σκάφη δηλαδή), ο βιολογικός καθαρισμός του Καψαλίου είχε μέρες να ξεχειλίσει και το καμάρι του, το νέο ιχθυοηλεκτρικό εργοστάσιο δηλαδή, βρισκόταν ήδη στα σκαριά. Προκειμένου να ισοσκελίσει το κόστος της κατασκευής είχε στείλει τη λυπητερή στους κατσικοκλέφτες της ΚΟΜΟ** τριπλασιάζοντας την τιμή του εξαγόμενου προς αυτούς ηλεκτρικού ρεύματος. Έβγαλε το κοστούμι του, πήρε μια καθαρή αλλαξιά εσώρουχα και καθαρές πετσέτες που του έδωσε ο μπάτλερ του και μπήκε στο μπάνιο για να κάνει ένα ντους.
«Πααααα.. Γκχχ γκχχ. ΠΑΑΑΑΑ!! Βου.. βου… ΒΟΟΟΟΟΥ» δοκίμασε τη φωνή του ώστε να είναι σωστός τονικά καθώς του άρεσε να προβάρει ψαλμούς την ώρα του μπάνιου. Μπήκε στο ντούς και άνοιξε τη βρύση.
Τίποτε.
Απορημένος γύρισε τη στρόφιγγα λίγο περισσότερο. Ούτε σταγόνα δεν έτρεξε.
«Μάθιου!» φώναξε στον βρεττανό μπάτλερ που περίμενε έξω από το μπάνιο. «Γιατί δεν έχουμε νερό;»
Πριν προλάβει να αρθρώσει λέξη ο Μάθιου (στην πραγματικότητα λέγεται Ώστιν Πάουερς και είναι μυστικός πράκτορας της ΜΙ6) το κτίριο άρχισε να σείεται και τα τζάμια να τρίζουν. Ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός τύλιξε μια πετσέτα γύρω από το δασύτριχο πλήν όμως αθλητικό σώμα του μιά πετσέτα με το έμβλημα της ΑΕΚ*** και έτρεξε στο μεγάλο παράθυρο του υπνοδωματίου του να δει τι συμβαίνει. Ένα μαύρο μαχητικό αεροσκάφος περνούσε λίγα μέτρα απο το μέγαρο Χειλάκη, τόσο κοντά μάλιστα που ακόμη και χωρίς τα γυαλιά του μπόρεσε να διαβάσει την γραμμένη με το χέρι καλλιγραφική επιγραφή “BA Sea Harrier FA3- Handmade in the UK exclusively for KOMO”.
SK-ta-thola-apo-tin-propela
τα θολα από την προπέλα νερά
Το πρώτο Sea Harrier πέρασε μόλις 20μ πάνω από την κεντρική πλατεία της Χώρας κάνοντας τα τζάμια της τράπεζας να τρίξουν (ενώ ο κάβος του Β.Κ. έπεφτε στα θολά από την προπέλα νερά του λιμανιού του Διακοφτίου). Αμέσως μετά, πριν ηχήσει η σειρήνα της αεράμυνας και προτού οι πρώτοι θαμώνες του κυλικείου του κυβερνητικού μεγάρου βγούν έντρομοι στο πεζοδρόμιο, ο ουρανός της Χώρας σκοτείνιασε. Ένας επιβλητικός σχηματισμός από μαχητικά αεροπλάνα καθέτου απογειώσεως σταμάτησε ακριβώς πάνω από την πλατεία, ύστερα χαμήλωσε, άγγιξε θαρρείς το καμπαναριό της Αγίας Άννας και μετά ένα ένα τα αεροπλάνα άρχισαν να διαγράφουν μια κυκλική τροχιά γύρω από το Κάστρο περικυκλώνοντας την πρωτεύουσα της ΔΜΔ.
το ΑΤΜ της Ρωμαϊκής Τράπεζας
το ΑΤΜ της Ρωμαϊκής Τράπεζας
Τρόμος κατέλαβε τους κατοίκους, άλλοι έτρεξαν στα καταφύγια, άλλοι (δύο συγκεκριμένα) στον Εσταυρωμένο, άλλοι σχημάτισαν ουρές στο ΑΤΜ**** της Ρωμαϊκής Τράπεζας για να σηκώσουν όσα δηνάρια μπορούσαν, οι πιο τολμηροί ανηφόρισαν μέχρι το πάρκινγκ φόρτωσαν τα σκυλιά τους στο αυτοκίνητο και έφυγαν άρον άρον προς το Καψάλι ή προς το Λιβάδι.
Εκρήξεις συγκλόνισαν τους γύρω λόφους, ένδειξη οτι η παρουσία των μαχητικών ήταν περισσότερο προειδοποιητική και λιγότερο άμεσα επιθετική – αλλά τέτοιες ώρες ποιός είχε την ψυχραιμία να το σκεφτεί; Ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός φρύαξε. Έξαλλος (και αρκετά τρομαγμένος ταυτόχρονα) γύρισε προς το μπάτλερ του.
«Φέρε μου το κόκκινο τηλέφωνο!» Πειθήνια ο Μάθιου έφερε αυτό που του ζήτησε ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός. Πριν προλάβει αυτός να σηκώσει το ακουστικό αυτό κουδούνισε (το ringtone ήταν ηχογραφημένο δείγμα από την κωδωνοκρουσία του εσπερινού της μονής Μυρτιδίων)
«Τι σημαίνει αυτό ρε κατσικοκλέφτη;» είπε στάζοντας χολή ο δήμαρχος/Πρωθυπουργός σηκώνοντας το ακουστικό.
«Τι έγινε δημαρχούκο; Μας τέλειωσε το νερό; Κάνουμε στεγνό καθάρισμα;» ακούστηκε ανάμεσα από γέλια ο μουφτής των Βιαραδίκων απο την άλλη άκρη της γραμμής.
«Θα πληρώσετε ακριβά το θράσος σας!» ούρλιαξε ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός.
«Δεν σε ακούω, μίλα πιο δυνατά έχετε πολύ φασαρία εκεί. Τι είναι αυτό που ακούγεται, σαν αεροπλάνα μου φαίνονται…» είπε ο Μουφτής ανάμεσα στα τρανταχτά γέλια των παρευρισκομένων.
«Ρε άμε στο διάολο ρε μουσουλμάνε της κακιάς ώρας που νομίζεις πως η Μέκκα είναι ταβέρνα στου Ψυρρή»
«Δημαρχούκο πρόσεξε πως μιλάς γιατί σε έχω σε ανοιχτή ακρόαση.»
«Αυτό δεν θα περάσει έτσι ρε! Απο σήμερα θα παίζετε τάβλι υπό το φως των κεριών!»
«Θα μας στείλεις και σαμπάνιες με τον μπάτλερ σου; Να ξέρουμε να κάνουμε και μπάνιο» είπε ο μουφτής και μια νέα θύελλα γέλιου ξέσπασε στο προεδρικό μέγαρο του καντονίου των Βιαραδίκων.«Πάρε πίσω την αύξηση ειδαλλιώς το ιφτυοψαροτέτοιο πωστολένε που φτιάχνεις θα γίνει υποβρύχια παιδική χαρά για τα χταπόδια»
Ο Δήμαρχος δεν απάντησε αμέσως προσπαθώντας να ηρεμήσει.
«Κλείσε και σε παίρνω εγώ σε πέντε λεπτά.»
«Σε δύο. Τα αεροπλάνα μας έχουν ήδη φτάσει στη Χύτρα και τα καύσιμα κοστίζουν. Ίσως να χρειαστεί να τα ελαφρώσουμε.»
«Σε δύο.»
Ένα μαχητικό αεροσκάφος περνούσε λίγα μέτρα απο το μέγαρο Χειλάκη
Ένα μαχητικό αεροσκάφος περνούσε λίγα μέτρα απο το μέγαρο Χειλάκη
Ο δήμαρχος χάιδεψε τη γενειάδα του. «Που είναι ο υπουργός Άμυνας;» ρώτησε τον Μάθιου.«Πάρε τον τηλέφωνο, το Χαμερ του είναι απέξω, δεν θα είναι μακρυά.»
Ο Μάθιου κάλεσε και μετά από λίγα δευτερόλεπτα είπε:
«Έχει πάει για καλαμάρια μαζί με όλο το επιτελείο».
«Μα καλά βλαμμένοι είναι; Δεν μπορώ να βασιστώ σε κανέναν επιτέλους;»
«Μπορείτε να βασιστείτε σε μένα κύριε Δήμαρχε.»
Ο Δήμαρχος κοίταξε τον πιστό του μπάτλερ στα μάτια.
«Τι να κάνω;» ρώτησε στο τέλος παραμερίζοντας τη ντροπή του.
«Live to fight another day m’lord» είπε με τυπικό βρεττανικό φλέγμα ο Μάθιου.
«Να μη τους στείλουμε κανέναν διηπειρωτικό πύραυλο;»
«Τα Βιαράδικα απέχουν λίγα χιλιόμετρα από εδώ εξοχώτατε. Θα προκαλέσουμε εξίσου μεγάλη ζημιά και σε εμάς»
Ο Δήμαρχος κοίταξε το ρολόι στον τοίχο και αποφάσισε πως δεν είχε άλλη επιλογή.
«Έχεις δίκιο Μάθιου. Πάρε τηλέφωνο τους κατσικοκλέφτες, θα τους αφήσω να πιστεύουν πως κέρδισαν. Αλλά όχι για πολύ».

Μουσικό συγκρότημα Γιώργος Δρυμωνάκος

Μετά απο πεντάμηνη απουσία στο τραγούδι και τη μουσική ο Γιώργος Δρυμωνάκος με το συγκροτημά του επανέρχεται δυναμικά !!!
Αναλαμβάνουμε την μουσική σας διασκέδαση σε συνεστιάσεις,γαμους,βαπτίσεις,γενέθλια και γενικά καλύπτουμε όλες τις εκδηλώσεις.
επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ.6948 779656 και 6973 839894

Κυριακή του Θωμά

Εἰ νηδύος κλείς, ἢ τάφου μὴ κωλύει,
Σὴν Σῶτερ ὁρμήν, κλεὶς θυρῶν πῶς κωλύσει;
Βιογραφία
Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεός Του.

Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.

Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος βαρὺς.
Ἐσφραγισμένου τοῦ μνήματος ἡ ζωὴ ἐκ τάφου ἀνέτειλας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, τοῖς Μαθηταῖς ἐπέστης ἡ πάντων ἀνάστασις, πνεῦμα εὐθὲς δι' αὐτῶν ἐγκαινίζων ἡμῖν, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄.
Τῇ φιλοπράγμονι δεξιᾷ, τὴν ζωοπάροχόν σου πλευράν, ὁ Θωμᾶς ἐξηρεύνησε Χριστὲ ὁ Θεός· συγκεκλεισμένων γὰρ τῶν θυρῶν ὡς εἰσῆλθες, σὺν τοῖς λοιποῖς Ἀποστόλοις ἐβόα σοι· Κύριος ὑπάρχεις καὶ Θεός μου.

Μεγαλυνάριον
Θυρῶν κεκλεισμένων τοῖς Μαθηταῖς, ἐπέστης Σωτήρ μου τὴν εἰρήνην σου δοὺς αὐτοῖς· ὅθεν ὁ Θωμᾶς σε, δακτύλῳ ψηλαφήσας, ἐβόα· Σὺ Θεός μου, πέλεις καὶ Κύριος.
πηγή
http://www.saint.gr/

Εσπερινός Εγκαινίων στη Παναγία Μυρτιδίωτισσα Αλίμου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το, Σάββατο 7 Μαϊου 2016 η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμέων στον Ιερό Ναό Παναγιάς Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και τοποθέτησε στην Αγία Τράπεζα, όπου αύριο θα καθαγιαστεί, τα Ιερά Λείψανα και στη συνέχεια τελέστηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων.

 
Στον εσπερινό Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ συγχοροστατούντος του οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Εορτή του Αποστόλου Θωμά που τιμάται την Κυριακή.

Στη συνέχεια ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στη τελετή των Εγκαινίων και εξήγησε στους πιστούς τον λόγο και την σημασία των Εγκαινίων της Αγίας Τραπέζης ενός Ιερού Ναού.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους μαζί με την χαρά των εγκαινίων που θα απολαύσουμε άυριο να παρακαλέσουμε τον Χριστό και για τα δικά μας τα προσωπικά εγκαίνια ούτως ώστε η Χάρις του Θεού να είναι πάντοτε μαζί μας και να μας συνοδεύει μαζί και η χαρά, το φώς η ειρήνη του Αναστάντος.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ για την χοροστασία του στον Ιερό Ναό, ενώ του ανέφερε πώς η Ενορία της Παναγιάς Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου θα είναι σαν να είναι δική του ενορία.

alimos-1 

alimos-5 

alimos-6 

alimos-8

6 Η Ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

Η Ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας, την οποία θα γιορτάσουμε την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου 2016, έχει ήδη εδώ και δύο χρόνια κλείσει έναν αιώνα. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την ημέρα της μητέρας, είναι πολύ διαφορετική από ότι θα περίμενε κανείς.

Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή. Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.

Η Ημέρα της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.

Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).

Η Άννα Τζάρβις
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna. Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Μέρας της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905.
Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια. Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson το 1914 καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Ο διαφορετικός εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας
Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η Wesleyan Antolini από τη δυτική Βιρτζίνια, «Για την Jarvis ήταν η μέρα που θα καθόσουν σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όλα όσα είχε κάνει για σένα». Ενώ όπως η ίδια προσθέτει, «Δεν ήταν μια γιορτή για όλες τις μαμάδες. Ήταν για την καλύτερη μαμά που είχες την τιμή να γνωρίσεις στη ζωή σου,τη δική σου μαμά δηλαδή, είτε ως γιος είτε ως κόρη». Γι’ αυτόν τον λόγο, η Jarvis επέμενε για τον ενικό αριθμό της γιορτής, "Mother’s Day" και όχι για τον πληθυντικό, "Mothers’ Day". Η επιτυχής έκβαση της γιορτής, ωστόσο, που είχε ξεκινήσει από την Jarvis, σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία για την ίδια.
Δώρα, γλυκά, λουλούδια, κάρτες αρχίζουν να τροποποιούν τον χαρακτήρα της γιορτής, αποδίδοντάς του μια ανεπιθύμητη διάσταση. Η Jarvis αποφασίζει να λάβει δράση για να επιστρέψει την Ημέρα της Μητέρας στις αρχικές της ρίζες, αφιερώνοντας ένα σημαντικό μέρος από την κληρονομιά της. Με συνεχόμενες διαμαρτυρίες ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου εμπόρων ζαχαροπλαστικής στη Φιλαδέλφεια, η Anna δεν σταματά να μάχεται μέχρι τις αρχές του 1940 όπου και πεθαίνει μόνη και απένταρη, σε σανατόριο της Φιλαδέλφεια.
Η ίδια θα μπορούσε να έχει επωφεληθεί από την ταυτότητα που δόθηκε αργότερα στην ημέρα αλλά προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από το πνεύμα του καταναλωτισμού. Στη Γιορτή της Μητέρας υπολογίζεται ότι ανταλλάσσονται 133 εκατομμύρια κάρτες ενώ σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν για μια ακόμη χρονιά, τα 19.9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: dogma.gr

Τό Μήνυμα της Κυριακής 8-5-16



Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ
(08-05-2016)



---------------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
---------------------------------------