Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Επείγουσα Επιστολή Δημάρχου προς Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα των Αεροπορικών Δρομολογίων


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ 10/05/2016 E/Γ- Ο/Γ B.ΚΟΡΝΑΡΟΣ


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Το Μουσείο, που βρίσκεται στην Χώρα Κυθήρων, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο για την γνωριμία του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Έπειτα από εννέα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, πλήρως ανακαινισμένο και φιλοξενώντας την εξαίρετη έκθεσή του, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, το Σάββατο 7 Μαΐου.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, που τέλεσε τον αγιασμό, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, και του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη. Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων ήταν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Masuo Nishibayashi και ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Noel Kilkenny.
«Το Μουσείο είναι ένας σύνθετος χώρος διπλής φιλοξενίας. Και ως χώρος διπλής φιλοξενίας είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους από άλλους πολιτισμούς. Με αυτή την έννοια η φιλοξενία που είναι πολλαπλή, δημιουργεί το υπόβαθρο και για τουριστική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε τα Μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στον δικό μας πολιτισμό. Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που προηγήθηκε των εγκαινίων στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μουσείου Κατάστιχα του Δημήτρη Κουτραφούρη

Στις 8/1/2016 είχα γράψει ότι μετά από δέκα χρόνια άκαρπης αναμονής περιμένουμε πλέον με ανυπομονησία την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου εντός 4μήνου. Λίγες ώρες πριν παρέλθει το 4μηνο, το Μουσείο πράγματι ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Είναι τόσο πολλά τα συναισθήματα και οι σκέψεις, ώστε θα περιοριστώ σε κάποιες αρχικές πληροφορίες για το κτήριο, την ιστορία του θεσμού και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την επαναλειτουργία του. Με όλη τη συμπάθεια που μπορούμε να δείξουμε για την έρμη την γραφειοκρατία μας, θέλω να εστιάσουμε στα πρόσωπα και στα ονόματα των ανθρώπων που μόχθησαν για το μεγάλο έργο σαν να ήταν προσωπικό τους στοίχημα.
2014.09.27
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έκταση: 191 τ.μ. και 40 τ.μ. (με συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν 119 τ.μ.) σε οικόπεδο 990 τ.μ.
Γενικός αριθμός εκθεμάτων: 665
Περίοδος καλυπτόμενη από την έκθεση: 9000 π.Χ. – 3ο αι. μ.Χ.
Προϋπολογισμός: 1.430.314 €
Τελικό κόστος: 1.020.000 €
ΧΡΟΝΙΚΟ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Μεσοπόλεμος: αίθουσα Γυμνασίου Χώρας
1951: Αρχειοφυλακείο στο Κάστρο της Χώρας
1959: Αίθουσα επί της κεντρικής οδού Χώρας
1981: Κτήριο Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην είσοδο της Χώρας
2006: Διακοπή λειτουργίας (8-1-2006)
2016: Επαναλειτουργία (8-5-2016)
ΧΡΟΝΙΚΟ του ΚΤΗΡΙΟΥ
1911: Ανέγερση κτηρίου
1920: Στέγαση Οικοκυρικής Σχολής
1975: Παραχώρηση από Κυθ.Σύνδεσμο Αθηνών
1981: Έναρξη λειτουργίας Μουσείου
1991: Προσθήκη ορθογώνιου κτίσματος 40 τ.μ.
ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ
1. Ο γνωστός μαρμάρινος λέων δεν είναι ενετικός αλλά αρχαϊκός (περί τα τέλη του 6ου π.Χ. αι.). Δεν είναι, μάλιστα, λέων αλλά … λέαινα!
2. Τα αρχαιότερα εκθέματα είναι τα μεσολιθικά εργαλεία και τα νεώτερα είναι τα ρωμαϊκά λυχνάρια.
3. Παραμένουν εκτός της έκθεσης: τα Ενάλια, το ναυάγιο Αντικυθήρων, τα ευρήματα του Μέντορα, ελάχιστα των ευρημάτων Σακελλαράκη (κοχλιάριο με γραμμική κ.ά.), η μαθητική πλάκα από την Χουστή, το γλυπτικό σύμπλεγμα Αφροδίτης – Ερωτιδέως το οποίο χρονολογήθηκε σε μεταγενέστερη εποχή και ασφαλώς τα Νεώτερα.
4. Αγνοείται πάντοτε η αναφερόμενη στη βιβλιογραφία αλλά μηδέποτε ευρεθείσα πινακίδα του Ναραμ-Σιν.

Ελένη Τζωρτζοπούλου.ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Α VOTE OF THANKS

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Α VOTE OF THANKS
Ως Πρόεδρος του Σωματείου ΦMK και λόγω της απουσίας μου από την Ελλάδα, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. (και αρκετούς Φίλους) για την άψογη οργάνωση και θερμή τους φιλοξενία στους επισκέπτες οι οποίοι τίμησαν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων με την παρουσία τους.
Επίσης, το Δ.Σ. ευχαριστεί τους παρακάτω για τις ευγενικές τους προσφορές για την δεξίωση:
• Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών
• Τριφύλλειο ‘Ίδρυμα Κυθήρων
• Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών
• Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς
• Αφοί Λουράντου ΕΠΕ
• Λεoντσίνη Ο.Ε
Ελένη Τζωρτζοπούλου
Πρόεδρος ΦΜΚ
As President of the Association FMK and due to my absence from Greece, I would like to thank the members of the Executive Committee (and a good number of Friends) for their splendid organization and the warm hospitality extended to the all the guests who were present at the inaugural ceremony of the Archaeological Museum of Kythera.
The Executive Committee would like to thank the following for their contribution towards the costs of the reception:
• Kytherian Syndesmos of Athens
• Trifillion Foundation of Kythera
• Etairia Kythiraikon Meleton
• Kytherian Association of Piraeus
• Lourantos Bros. EPE
• Leontsini O.E.
Helen Tzortzopoulos
President FMK
Πηγή 

Friends of Museums of Kythera

Aδελφοποίηση των Δήμων Αλίμου και Κυθήρων

Aπό αριστερά Νίκος Αλεξόπουλος, Στράτος Χαρχαλάκης, Ανδρέας Κονδύλης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκος Τσαμπαρλής, Εύη Δουδωνή. Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Ο Δήμαρχος Κυθήρων  Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης παρέστη στα λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο της Αττικής, ο οποίος ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία και στήριξη Κυθηρίων της περιοχής και κατοίκων του Αλίμου και πλέον αποτελεί έναν από τους πλέον όμορφους ναούς σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Στην τελετή των εγκαινίων έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης Συμεών, Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος και ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Παρέστησαν ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης με πολλά μέλη του ΔΣ και των τοπικών φορέων και χιλιάδες κόσμου.
Η τελετή των εγκαινίων μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, δίνοντας τη δυνατότητα στους δεκάδες χιλιάδες απόδημους Κυθηρίους να μεταφερθούν νοερά στο ναό που αποτελεί πλέον φυσική προέκταση των Κυθήρων.
Οι δύο Δήμαρχοι Αλίμου και Κυθήρων συζήτησαν το ενδεχόμενο αδελφοποίησης των Δήμων τους με το Δήμαρχο Κυθήρων να αναλαμβάνει να παρουσιάσει τη σχετική πρόταση.
Ο πρόεδρος ης Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Αλίμου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Μιχαλέτος με τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη και τον Θεόδωρο Φορτσάκη
Πηγή http://geitoniamou.gr/

Συνέντευξη τύπου για το βιβλίο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Συνέντευξη τύπου για το βιβλίο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων
Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σήμερα, στην έδρα της Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων , η συνέντευξη τύπου για το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με τίτλο «Στη σκιά του Ποσειδώνα - Η ανταρσία του Αντιτορπιλικού Βέλος», παρουσία δημοσιογράφων του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά και τοπικών εφημερίδων καθώς και συναγωνιστών του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στο Αντιτορπιλικό Βέλος. Ο Ναύαρχος Νίκος Αρτεμάκης προλόγισε το βιβλίο και αναφέρθηκε στην επίμαχη χρονική περίοδο, όπως ο ίδιος την έζησε, και τον συμβολισμό που είχε για τον αντιδικτατορικό αγώνα η κορυφαία ενέργεια αυτή των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. 
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπέρος αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα , στην καταλυτική προσωπικότητα του Νίκου Παππά, στον αυθόρμητο χαρακτήρα και το απρόβλεπτο της κίνησης της ανταρσίας των Αξιωματικών του Αντιτορπιλικού Βέλος, χάρη στον οποίο και πέτυχε. Είπε πως το βιβλίο του, που αποτελεί προσωπική μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής, συνιστούσε όνειρο 43 ετών που έγινε επιτέλους πραγματικότητα με την ελπίδα να θυμίσει στους παλιότερους και να εμπνεύσει τους νεότερους και να διατηρήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή μέρα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αντιφασιστικό αγώνα και την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με συγκινησιακή φόρτιση οι συναγωνιστές του κ. Χατζηπέρου ένωσαν τις δικές τους αναμνήσεις για το σημαντικό αυτό ιστορικό συμβάν και έδωσαν ραντεβού στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 8 Ιουνίου. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συναγωνιστές του Αντιπεριφερειάρχη από τα αντιμνημονιακά κινήματα.

ΒΑΤΙΚΑ ::Το δάσος με τις Αριές

Φωτογραφία του χρήστη Συμβαίνει Τώρα.
Είναι γνωστό ότι ο τόπος μας στο παρελθόν δεν είχε την μορφή που έχει σήμερα. Η πρώτοι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου βρήκαν μεγάλες περιοχές σκεπασμένες με δάση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού έφερε από νωρίς τον ανταγωνισμό με τη Φύση που ως αποτέλεσμα είχε την καταστροφή του δάσους, τον περιορισμό της Χλωρίδας και Πανίδας.
Είναι γνωστές ιστορικές και μυθολογικές αναφορές για μια διαφορετική χλωρίδα και πανίδα, με ελάφια, ζαρκάδια, λιοντάρια, πάνθηρες και άλλα ζώα που σήμερα έχουν εκλείψει από τον ελλαδικό χώρο. Ήδη από τους κλασσικούς χρόνους ο Πλάτωνας θρηνεί για την χαμένη ομορφιά του αττικού τοπίου το οποίο περιγράφει ως «ενός νοσήσαντος σώματος οστά».
Το ξύλο το οποίο οι αρχαίοι αποκαλούν «ύλη» είναι ένα χρήσιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή οικοδομημάτων, ναών, οχυρωματικών έργων, κατασκευή γεφυριών. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπηγική, ως καύσιμη ύλη, και σε μεγάλες ποσότητες στα καμίνια για το λιώσιμο των μετάλλων.
Μαζί με τις προηγούμενες αιτίες, οι πολεμικές επιχειρήσεις (πυρκαγιές) καθώς και οι σύγχρονες πυρκαγιές από άλλες αιτίες συνέβαλαν στην εξαφάνιση ή τον περιορισμό δασών. Οι πυρκαγιές του Ιμπραήμ κατέκαψαν την Πελοπόννησο. Στις αιτίες αυτές θα πρέπει να αναφερθεί και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στα χρόνια της νεότερης ιστορίας μας και η τακτική των βοσκών να κατακαίγουν τα βουνά για να βγάλουν χορτάρι.
Έτσι δασοσκέπαστος στο παρελθόν ήταν και ο Πάρνωνας, μέχρι την απόληξη του τον Καβομαλιά. Δάση κεφαλληνιακής ελάτης (AbiesCephalonica) διασώζονται στον βόρειο Πάρνωνα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο (μέχρι 1800 μέτρα).
Στο νότιο Πάρνωνα (Καβομαλιά) τα τοπία που κυριαρχούν είναι οι φρυγανότοποι και οι μεσογειακοί θαμνώνες (Μακία – βιότοποι με πυκνή βλάστηση που φθάνει τα 3 μέτρα και αποτελείται κυρίως από θάμνους, σχίνο, πουρνάρι, κουμαριά, ερεικίδες). Μικρός θύλακας του δασοσκέπαστου Μαλέα, απομεινάρι ενός μακρινού παρελθόντος, διασώζεται στο φαράγγι του πίσω Αγιώργη στη Βαβίλα το δάσος με τις αριές, το οποίο εκτείνεται με δέντρα μικρότερου ύψους μέχρι το φαράγγι της Αγίας Αικατερίνης. Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα σε ύψος δέντρα βρίσκονται κοντά στο βυζαντινό μοναστήρι του Πίσω Αγιώργη.
Η αριά ή και αζίλακας είναι η επιστημονική ονομασία του δέντρου Δρύς η ίληξ (Quercusilex). Πρόκειται για είδος τους γένους Quercus (βελανιδιές) της οικογένειας των FAGACEAE. Είδος πουρναριού το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 20 μέτρα. Αειθαλές δέντρο με δερματώδη ελλειπτικά – λογχοειδή φύλλα με μικρή ή καθόλου οδόντωση στα χείλη. Το κύπελλο που καλύπτει τον καρπό είναι μικρό, ημισφαιρικό και καλύπτει τον καρπό μέχρι τη μέση. Πιθανολογείται πως είναι η σμίλαξ την οποία αναφέρει ο Θεόφραστος. Δεν είναι γνωστό αν η ονομασία του χωριού Βελανίδια συνδέεται με την παρουσία του δάσους της αριάς και του καρπού της.
Η σημασία του δάσους με τις αριές είναι μεγάλη καθώς ο επισκέπτης σε αυτό βλέπει ένα μνημείο της Φύσης, ένα κατάλοιπο μακρινών χρόνων και στη φαντασία του μπορεί να ανασυνθέσει την εικόνα του Μαλέα του παρελθόντος. Αλλά και η περιβαλλοντική του σημασία είναι τεράστια καθώς ο νότιος Πάρνωνας από ανθρωπογενείς κυρίως αιτίες υποβαθμίζεται σε φρυγανότοπο, στάδιο που οδηγεί στην τελική ερημοποίηση.
Το δάσος με τις αριές και ο βιότοπος της Μακίας στην οποία αναπτύσσεται θα πρέπει να προστατευτούν και να διασωθούν όχι μόνο γιατί θα προστατεύσουν το τοπίο από την υποβάθμιση αλλά κυρίως γιατί η προστασία της Μακίας που αποτελεί καταφύγιο και ενδιαίτημα της πανίδας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Πηγή monemvasia.gr

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 07-05-16

Ένα όνειρο ετών , έγινε πραγματικότητα με την εγκαινίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων. 
Ειδικότερα το Σάββατο 7 Μαίου 2016 τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των εγκαινίων , παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά, εκλεκτών εξοχοτήτων όπως οι πρέσβεις της Ιαπωνίας και Ιρλανδίας ,του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κυρίου Χατζηπέρου , του καθηγητή Συνταγματολόγου κυρίου Κασσιμάτη, της Προισταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και νήσων κυρίας Στέλλας Χρυσουλάκη , της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς επίσης του πρώην Δημάρχου κυρίου Κουκούλη και πλήθους κατοίκων της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. 
Πριν την τελετή των εγκαινίων , προηγήθηκε στην αίθουσα του Κυθηραικού Συνδέσμου εκδήλωση όπου ο Δήμαρχος Κυθήρων κύριος Χαρχαλάκης και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι απηύθυναν χαιρετισμό. Είναι χρέος όλων και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και σήμερα αυτό γίνεται πραγματικότητα με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου τόνισαν οι ομιλούντες μεταξύ άλλων . 
Στη συνέχεια μετέβησαν στον χώρο του μουσείου όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτη Κυθήρων - Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, με τον ιερό κλήρο. Ακολούθησε ξενάγηση του Υπουργού και όλων των επισήμων από την κυρία Χρυσουλάκη στους χώρους του μουσείου και άνοιξαν οι πύλες του για το κοινό. 
Στην τελετή των εγκαινίων προσφέρθηκαν κεράσματα παραδοσιακών γλυκών και αναψυκτικά στον προαύλιο χώρο του μουσείου..ΟΜΑΔΑ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

Γυμναστικές επιδείξεις Γυμνασίου Κυθήρων 1947.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων για την υποβάθμιση και κατάργηση δρομολογίων της αεροπορικής γραμμής των Κυθήρων, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, ο οποίος έχει καταθέσει επανειλημμένως ερωτήσεις για το θέμα, πριν από τρεις μέρες οι κάτοικοι των Κυθήρων πληροφορήθηκαν από ανακοίνωση της ΥΠΑ ότι η γραμμή  Κυθήρων - Ζακύνθου καταργείται, ενώ η γραμμή Αθηνών- Κυθήρων υφίσταται τραγική και απαράδεκτη μείωση δρομολογίων και θέσεων.  

 
Σύμφωνα με την πρόταση της ΥΠΑ, ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεν θα υπάρχει πλέον καθημερινή κάλυψη δρομολογίων, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο θα εκτελούνται μόνο δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αντί των έξι που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

«Εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε τα Κύθηρα συνειδητά καταδικάζονται σε μαρασμό και σε παρατεταμένη φτώχεια, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι η τοπική οικονομία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά  από το τουριστικό της προϊόν. 

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο πρέπει πάραυτα να ανατραπεί, αλλά και να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων των Κυθήρων με άλλους προορισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος κι ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να παραμείνει τουλάχιστον ως έχει σήμερα, το καθεστώς των άγονων αεροπορικών γραμμών που εξυπηρετούν τα Κύθηρα με την Αθήνα και τα Επτάνησα.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω δηλώσει το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον μου για τις άγονες αεροπορικές γραμμές των Κυθήρων, εκφράζοντας ασφαλώς την έντονη αγωνία και ανησυχία του συνόλου των Κυθηρίων για το μέλλον του όμορφου αυτού νησιού. 

“Όχι στο ειδικό τέλος διανυκτέρευσης” από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Καταστροφική για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν χαρακτηρίζεται από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου η επιβολή “ειδικού τέλους διανυκτέρευσης” στα καταλύματα της χώρας.
“Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης χρηματοοικονομικής ασφυξίας, η οποιουδήποτε επιβολή επιπρόσθετου έμμεσου μέτρου φορολόγησης θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του και εν τέλει τη συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας”, σημειώνει ο ΤΟΠ, θεωρώντας πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών.
Με αυτά τα δεδομένα ο Οργανισμός καλεί τους βουλευτές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, τους περιφερειάρχες, αλλά και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να πάρουν θέση πριν την “εν ψυχρώ εκτέλεση” του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης. Τους καλεί ακόμη να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τουριστικής και εθνικής οικονομίας, “απορρίπτοντας κάθε πιθανό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φορομπηχτικού μέτρου, γιατί κάτι αντίστοιχο θα ισοδυναμούσε με τον αφελληνισμό και την κατάρρευση χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων”.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας θα γίνει στο δημοτικό κατάστημα στους Μολάους την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρα 18.00′, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Περί εγκρίσεως εισηγητικής έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού α΄ τριμήνου 2016. Εισηγητές οι κ.κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος και Χριστάκος Σταύρος.
2. Περί προσλήψεως προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή πρόσκαιρων αναγκών και μέχρι δύο ή κατ΄ εξαίρεση τρεις μήνες. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
3. Περί καθορισμού αμοιβής δικηγόρου για την παροχή ειδικής νομικής γνωμοδότησης για την ενεργειακή διασύνδεση της νήσου Κρήτης με την Πελοπόννησο. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
4. Α. Περί καθορισμού των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας σε τρίτους με σύμβαση μισθοδοτικής σχέσης και καθορισμός τιμήματος για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης άνευ δημοπρασίας (όμοροι),
Β. Περί καθορισμού των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού κατόπιν δημοπρασίας και τιμής εκκίνησης. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου «Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού (Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης)». (Κουτσονικολής Χαράλαμπος)
6. Περί αποδοχής και κατανομής χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές του δήμου. (Κολλιάκος Ιωάννης)
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Ο Σταύρος Αραχωβίτης για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στο φορολογικό των αγροτών (video)

Δείτε το βίντεο από τη δεύτερη τοποθέτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη στο σχέδιο νόμου «Ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», το οποίο ψηφίστηκε χθες βράδυ στη βουλή:

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος για ασφαλιστικό – φορολογικό (video)

Grigorakos
Παρακολουθήστε τα όσα είπε από το βήμα της βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου:

Μολάοι: 42χρονος συνελήφθη για βιασμό

Το απόγευμα της Παρασκευής 6/5 συνελήφθη στους Μολάους 42χρονος βούλγαρος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των αρχών της Βουλγαρίας για βιασμό και ληστεία.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Η περιπέτεια στο ναυάγιο των Αντικυθήρων ξαναρχίζει στις 22 Μαΐου


Η έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων θα φέτος γίνει στο ίδιο το πλοίο. Δεν θα περιοριστεί, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στο περιβάλλον, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του ναυαγίου και της γειτονικής του περιοχής στον πυθμένα της

Η έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων θα φέτος γίνει στο ίδιο το πλοίο. Δεν θα περιοριστεί, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στο περιβάλλον, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του ναυαγίου και της γειτονικής του περιοχής στον πυθμένα της θάλασσας



Έφτασε η μεγάλη στιγμή, να ανασκαφεί  το ίδιο το σκαρί, καθώς η  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και οι συνεργάτες τους, θα επικεντρωθούν πλέον σε συγκεκριμένο σημείο ίσο με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβονται ευρήματα. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να ανασκάψει το σημείο όπου βρισκόταν το κουφάρι του πλοίου - το οποίο στο σύνολό του έχει μάλλον διαλυθεί, αφού το ξύλο είναι οργανικό υλικό και αποσυντίθεται.

Τι είδους και πόσες θα είναι οι πληροφορίες που θα αντληθούν, θα εξακριβωθεί με την έναρξη των καταδύσεων, που αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες. Έχει προσδιοριστεί για τις 22 Μαΐου και, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα ξεκινήσει κανονικά. Πέρσι υπήρξαν δύο ανασκαφικές περίοδοι μία τον Μάιο και μία Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά στην πρώτη ο καιρός δυσκόλευσε πολύ την έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν πάντως τρισδιάστατα μοντέλα του βυθού, υψηλή τεχνολογία για τις καταδύσεις όπως και για την καταγραφή (φωτογραφήσεις, βίντεο κλπ).

Σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη διάρκεια της περσινής έρευνας διανοίχθηκε μία συστηματική ανασκαφική τομή η οποία έφθασε σε βάθος μέχρι 70 εκατοστά σε στρώμα πυκνής κεραμικής. Σε αυτήν εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων «μεταλλικά ελάσματα, μικρά ξύλινα θραύσματα  από το κέλυφος του πλοίου, ένα χάλκινο τμήμα επίπλου (θρόνος;), τμήμα οστέινου αυλού, πεσσός επιτραπέζιου παιχνιδιού από υαλόμαζα, καρφιά, σκωρίες χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων, κ.λπ. Διενεργήθηκαν, επίσης, καθαρισμοί σε εννέα σημεία με αφορμή την παρουσία ορατών στην επιφάνεια αντικειμένων ή για την διερεύνηση στόχων που προέκυψαν από την ανίχνευση μετάλλων.

Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν ανάμεσα σε άλλα ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.α.

Η περιπέτεια στο ναυάγιο των Αντικυθήρων ξαναρχίζει στις 22 Μαΐου

Η ανίχνευση μετάλλων προσδιόρισε την έκταση της διασποράς ανιχνεύσιμων μεταλλικών στόχων σε μία έκταση περίπου 40 Χ 50μ., αν και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Η έκταση αυτή φαίνεται να προσδιορίζει και τη συνολική πιθανή διασπορά το φορτίου του ναυαγίου και αποτελεί ένδειξη για το πιθανό μέγεθός του.

Παρότι υπάρχουν και απόψεις για το ότι τα πλοία ήταν δύο, ο Μπρένταν Φόλεϊ συνιστά υπομονή, μέχρις ότου συλλεχθούν και αναλυθούν δεδομένα. Ακόμα και το DNA θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Κομματάκια ξύλου που ίσως έχουν σωθεί, θα είναι αποκαλυπτικά ως προς την προέλευση και το είδος του δέντρου που είχαν χρησιμοποιηθεί. Το ίδιο αποκαλυπτικά μπορεί να είναι και τυχόν μεταλλικά στοιχεία από το σκάφος, όπως και άγκυρες, που έχουν ήδη βρεθεί. Το DNA δίνει προς το παρόν στοιχεία για μέρος του φορτίου, που μεταφερόταν με αμφορείς. Σύμφωνα με όσα πρόσφατα είπε ο δρ. Φόλεϊ σε διάλεξή του, στο πλοίο υπήρχαν αμφορείς με λάδι, ρίγανη και μαστίχα. Αν η τύχη είναι με το μέρος τους, ίσως επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη φορτίου σιτηρών, μέσα στο οποίο εικάζεται ότι στερεώθηκαν τα γλυπτά, ώστε να μην μετακινούνται και κινδυνεύσουν.

Τι άλλο περιμένει να βρει; Τουλάχιστον έξι μπρούτζινα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία ενός πυγμάχου. Οι εικασίες του είναι εύλογες, καθώς κατά καιρούς έχουν ανελκυσθεί χέρια κεφάλια και πόδια, που δεν ανήκουν σε γνωστά αγάλματα. Ανάμεσά τους, ένα πρόσφατο εύρημα, σιδερένιο δόρυ, το οποίο... αναζητά το άγαλμά του.

Η έρευνα διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Α. Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους στο πεδίο τους αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Βrendan  Foley από πλευράς Woods Hole.

Ήδη, ετοιμάζεται μια ταινία από τις ανασκαφές, η οποία, όπως είπε σε διάλεξή του ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, θα προβληθεί μέσα στο 2017.

Όλα τα αντικείμενα από την έκθεση των Αντικυθήρων έχουν επιστρέψει και πάλι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά το πέρας της ιδιαίτερα επιτυχημένης έκθεσης στο Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βασιλείας, στην Ελβετία. Λείπουν μόνο κάποια αγάλματα, που έχουν αποσταλεί για την μεγάλη έκθεση περί την ελληνιστική Πέργαμο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ (ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ)

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛ. ΣΥΛΛ. ΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΏΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΈΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ , ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΥΓΕΊΑΣ ΝΕΆΠΟΛΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 ΩΣ ΤΙΣ 12:00.
ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΜΌΝΟ 10 ΛΕΠΤΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΊΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΆΝΘΡΩΠΌ ΜΆΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΌΛΟΙ ΝΑ ΔΕΊΞΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΎΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΊΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ. ΜΠΟΡΕΊ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΚΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ.
ΓΙ ΑΥΤΌ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΊΑΣ ΤΗΣ ΝΕΆΠΟΛΗΣ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΖΩΗ.
ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΑΤΙΚΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΟΖΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΑΠΟ                                                             09-05-2016
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση μνήμης στην Ρόζα Κασιμάτη – Εγκαίνια αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Κύθηρα την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 6 και 7 Μαΐου αντίστοιχα, στην μνήμη της Κυθήριας μητέρας του Λευκάδιου Χερν, Ρόζας Κασιμάτη, καθώς και στα εγκαίνια του αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας Κυθήρων.


Στην εκδήλωση μνήμης της Ρόζας Κασιμάτη παραβρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας και της Ιρλανδίας και ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν κ. Μπον Κοϊζούμι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων μετέφερε τον χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και συνεχάρη τους διοργανωτές για τις πρωτοβουλίες αυτές. Τόνισε ότι η τέχνη, ο πολιτισμός και η παράδοση φέρνουν τους λαούς πιο κοντά και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Όσον αφορά στα εγκαίνια του αρχαιολογικού Μουσείου, ο κ. Χατζηπέρος  δήλωσε ότι αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί των Κυθήρων αλλά και των Αντικυθήρων, γιατί φιλοξενεί ένα κομμάτι του πλούσιου πολιτισμού των νησιών αυτών. 

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την Ακρόπολη της τεχνολογίας. Μέσα και από τέτοιες δράσεις φιλοδοξούμε να σταματήσουμε την ερημοποίηση των νησιών αυτών. Πρότεινε δε στον Υπουργό Πολιτισμού και στην Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, το Μουσείο αυτό των Κυθήρων να αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα νησιά της Π.Ε. Νήσων. 

Εγκαίνια και Θεία Λειτουργία Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου[VIDEO]



Η ακολουθία των Εγκαινίων και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν στον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στις 8 Μαΐου 2016, όπως μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ.


Προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών και συλλειτουργούν οι Σεβ. Μητρ. Κυθήρων κ.Σεραφείμ, Θηβών κ. Γεώργιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Κωνσταντίνου.


--------------------
Πηγή:  ΕΡΤ 2 
--------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ - ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ


Ευλογία, συγκίνηση, κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια. Αυτές οι λέξεις όσα νοήματα και εάν περικλείουν και πάλι δύσκολα περιγράφουν την κατά Θεό συγκίνηση και τα συναισθήματα όσων συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες των Εγκαινίων.
Πλήθος κόσμου, ενοριτών αλλά και ευλαβών Χριστιανών από διάφορα μέρη της Αττικής και όχι μόνο καθώς και Κυθήριοι που τιμούν ιδιαίτερα την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα προσήλθαν και παρακολούθησαν με υποδειγματική τάξη τις Ακολουθίες.

  
Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Μαΐου στις 18:30, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Κηρύκου, Θεοδώρου του Μυτιληνέως, Ραφαήλ του Νεοφανούς του εν Θέρμη της Λέσβου και Κωνσταντίνου του Υδραίου που εκόμισε ο ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κκ Συμεών. Σε κατανυκτικό κλίμα εψάλη η Ακολουθία των Μαρτύρων και Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ Σεραφείμ.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην πίστη του Θωμά αλλά και στο γεγονός των Εγκαινίων ενός Ναού ευχόμενος τα Εγκαίνια του Ναού μας  να αποτελέσουν ευκαιρία για τον συνολικό “εγκαινισμό” και ημών των ιδίων και την κατά Χριστό αλλαγή και νέα αρχή στη ζωή μας.
Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας Νέας Σμύρνης Συμεών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων με τον οποίο όπως είπε συνδέεται με αδελφικό δεσμό ετών αλλά και λόγω της ενορίας μας, της οποία πλήθος ενοριτών κατάγεται από το όμορφο νησί των Κυθήρων. Τέλος, έδωσε οδηγίες για την επόμενη ημέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

20160507_17561320160507_165533                  20160507_165425
FB_IMG_1462735569941FB_IMG_1462735573405                 20160507_193423

Νωρίς το πρωί, λίγο πριν τις 06:30, ξεκίνησε η Ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο ποιμενάρχης μας ενώ προσήλθαν και οι προσκληθέντες αρχιερείς: Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης-Αρχιγραμματέας της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας διαβάστηκαν οι ευχές των Εγκαινίων από το Σεβασμιώτατο γονυπετή εν τω μέσω του Ναού.

Ακολούθως, λίγο μετά τις 8 το πρωί εξήλθαν όλοι από τον Ιερό Ναό όπου ακολούθησε μία κατανυκτική λιτανείατων Ιερών Λειψάνων τρις πέριξ του Ναού με απόλυτη τάξη και σε κλίμα έντονα συγκινησιακό. Στο τέλος κάθε περιστροφής κάθε ένας εκ των τριών προσκληθέντων  Αρχιερέων διάβαζε μία ειδική ευχή, γινόταν σύντομη δέηση καθώς και ανάγνωση αποστολικών περικοπών και Ευαγγελικών περικοπών. Στο τέλος της τρίτης περιφοράς και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ακολούθησε ο διάλογος: ” Άρατε Πύλας οι Άρχοντες Ημών…” με ανταπάντηση από έναν Ιερέα που είχε μείνει εντός του Ναού: ” Τις εστίν ούτος ο Βασιλεύς της Δόξης” και εκ νέου ανταπάντησις εκ του Αρχιερέως.