Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 16/5/2016

Μετά και την δημοσίευση σε ΦΕΚ της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, που ρυθμίζει διαδικαστικά ζητήματα για την εκλογή της Εγχωρίου Περιουσίας (Υ.Α.14751/ΦΕΚ 1276/Β/04-05-2016), ο Δήμαρχος Κυθήρων ως αρμόδιος κατά το Νόμο συγκάλεσε με ειδική ονομαστική πρόσκληση τα μέλη που απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή του νέου Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής, σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 09:30 με μοναδικά θέματα ημερήσιας διάταξης: α) τη συζήτηση επί των πεπραγμένων της απερχόμενης Επιτροπής και β) την εκλογή νέου Προέδρου και Μελών της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια, στο εκλεκτορικό σώμα θα μετέχουν και όλοι οι τοπικοί πρόεδροι, σύμβουλοι και εκπρόσωποι όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων, γεγονός που αποκαθιστά την παλαιά (επί κοινοτήτων) αντιπροσωπευτικότητα στο εκλεκτορικό σώμα. 
Ο Δήμαρχος, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση τουλάχιστον για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, αναζήτησε πεδίο συνεννόησης με τους υπολοίπους τρεις αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, με τους οποίους είχε συνάντηση για το θέμα αυτό στο γραφείο του πριν 2 εβδομάδες. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τους αρχηγούς των παρατάξεων ότι προτείνει για την προεδρία της Επιτροπής τον κ. Παναγιώτη Κομηνό του Δημητρίου, που έχει ήδη σημαντική εμπειρία από τη μέχρι σήμερα συμμετοχή του στον θεσμό από τη θέση του μέλους και του Αναπληρωτή Προέδρου. Η πρόταση έτυχε άμεσης αποδοχής από τον κ. Δημήτρη Λουράντο και τον κ. Μανόλη Χάρο, ενώ ο κ. Φατσέας επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά από συνεννόηση με τον συνδυασμό του. Συμφωνήθηκε επίσης να μην υπάρξουν αιφνιδιαστικές υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου κατά την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δοθεί απαραίτητος χρόνος στο εκλεκτορικό σώμα να αποφασίσει απρόσκοπτα και να κρίνει την κάθε μία υποψηφιότητα ξεχωριστά. Παρά το γεγονός ότι ο Νόμος προβλέπει πως οι υποψηφιότητες μπορούν να τεθούν μέχρι και την ώρα της συνεδρίασης της ειδικής συνέλευσης, εντούτοις κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί καθώς ο Κυθηραϊκός Λαός και το εκλεκτορικό σώμα θα πρέπει να γνωρίζουν με ευθύτητα και έγκαιρα ποιοι διεκδικούν την Προεδρία της Εγχωρίου Περιουσίας, πριν τις εκλογές και όχι την τελευταία στιγμή. 
Μετά τα ανωτέρω, οι τρεις δημοτικές παρατάξεις α) του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη, β) του κ. Δημήτρη Λουράντου και γ) του κ. Μανόλη Χάρου, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ στον κυθηραϊκό λαό ότι θα στηρίξουν με θέρμη για την Προεδρία της Επιτροπής τον κ. Παναγιώτη Κομηνό του Δημητρίου, ο οποίος είναι πρόσωπο ακεραίου και άμεμπτου ηθικής και εντιμότητος, με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση του θεσμού, που θα μπορέσει να συνεχίσει το αξιόλογο έργο των τελευταίων ετών και κυρίως να διασφαλίσει την κοινή περιουσία των Κυθηρίων, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής κατά το Νόμο. 
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 18 Μαΐου οι υπηρεσίες του Δήμου δεν θα εξυπηρετούν το κοινό, λόγω των εκλογών για την Εγχώριο Περιουσία.
Δείτε εδώ την έκθεση πεπραγμένων της απερχόμενης Επιτροπής.
Δείτε εδώ την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου και Μελών της Επιτροπής.

Δεν δέχεται την εγκατάσταση προσφύγων ο δήμος Ευρώτα

Δεν δέχεται την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή δικαιοδοσίας του ο δήμος Ευρώτα, γιατί, όπως επισημαίνεται σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες ή μετανάστες, τονίζοντας πως «η περιοχή την τελευταία δεκαετία είναι ένα ανεξέλεγκτο hot spot».
Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα, ύστερα από εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου, Ηλία Παναγιωτακάκου, και μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την πρώτη υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο δήμος Ευρώτα δεν μπορεί να υποδεχθεί νέες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, γιατί αφενός η περιοχή την τελευταία δεκαετία είναι ένα ανεξέλεγκτο hot spot με πολυεπίπεδες συνέπειες, αφετέρου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».
Σημειώνεται, ότι ο δήμος, που είναι κατά βάσει γεωργικός, με πολλούς μετανάστες να διαβιούν στην περιοχή, «από το 2011 έχει υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση των πάσης φύσεως μεταναστών στην περιοχή, με κυρίαρχη πρόταση την απογραφή με ευθύνη του δήμου και την κάρτα προσωρινού διαμένοντος. Την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, μαζί με μαζικούς εμβολιασμούς. Τη φορολόγηση της εργασίας στην πηγή, είτε με προσωρινό ΑΦΜ, είτε με άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται για τους εργάτες γης».
Επίσης, «ο δήμος Ευρώτα και οι πολίτες έχουν αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βαρύ το τίμημα κύρια στον τομέα της υγείας με την επανεμφάνιση ασθενειών, όπως η ελονοσία», για την καταπολέμηση της οποίας έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά και είναι υποχρεωμένος να προασπίσει και τα δικαιώματα των δημοτών του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Τζανετέα: “Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες μας για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών”

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και την εξέταση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων συγκάλεσε σήμερα το πρωί η αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού, τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, δήμων και εθελοντικών οργανώσεων. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση των υποδομών, την ετοιμότητα του τεχνικού εξοπλισμού, την ενημέρωση των πολιτών και στο συντονισμό των δράσεων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους.
Η κ. Τζανετέα δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία με όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επίσης κάλεσε όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της πρόληψης και να ενημερώνουν άμεσα την πυροσβεστική σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Απαράδεκτος διοικητισμός από τον διευθυντή ΠΕ Λακωνίας

 Απαράδεκτος διοικητισμός από τον διευθυντή ΠΕ Λακωνίας 3 ώρες πρίν 0 Απαράδεκτος διοικητισμός από τον διευθυντή ΠΕ Λακωνίας που αυθαιρετεί και πραγματοποιεί τοποθέτηση εκπαιδευτικού «εν κρυπτώ» σε σχολική μονάδα που δεν έχει προσδιοριστεί κενό  αφήνοντας άλλες σχολικές μονάδες με λειτουργικά κενά. 16.5.2016 Την  προηγούμενη βδομάδα επέστρεψε εκπαιδευτικός ΠΕ70 στο 3/θ δημοτικό σχολείο Ελαφονήσου μετά από μακροχρόνιες άδειες. Παρουσιάστηκε στην εν λόγω σχολική μονάδα και ανέλαβε υπηρεσία. Στον νομό Λακωνίας έχουν απομείνει 2 λειτουργικά κενά στον κλάδο ΠΕ70 στο 6/θ δημοτικού σχολείου Κάμπου. Χωρίς να συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο  ο διευθυντής ΠΕ Λακωνίας ενημερώνει τον μόνιμο εκπαιδευτικό, με προσωρινή τοποθέτηση στο 3/θ δημοτικό σχολείο Ελαφονήσου , να αναλάβει υπηρεσία στο 12/θ δημοτικό Σχολείο Νεάπολης.   Στο 12/θ δημοτικό σχολείο Νεάπολης δεν έχει προσδιοριστεί λειτουργικό κενό κλάδου ΠΕ70 από το ΠΥΣΠΕ,ούτε έχουν προκύψει έκτακτες ανάγκες,ούτε έχει δηλωθεί λειτουργικό κενό στο ΥΠΠΕΘ. Ας μην ξεχνάμε ότι το 6/θ δημοτικό σχολείο Κάμπου από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει αυξημένες εκπαιδευτικές  ανάγκες λόγω πολλών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα,έχει κενό στον κλάδου ΠΕ06 (αγγλικών)(εδώ και τέσσερα χρόνια) ,κενό  στον κλάδο ΠΕ11(φυσικής αγωγής) και δυο κενά στον κλάδο ΠΕ70(δασκάλων). Μάλιστα το ΠΥΣΠΕ Λακωνίας πλειοψηφικά(και β’ αιρετού μέλους), πλην εμού, διέθεσε για λίγες ώρες μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 από το 6/θ δημοτικό σχολείο Παπαδιανίκων στο 6/θ δημοτικό σχολείο Κάμπου για να καλύψει λειτουργικό κενό κλάδου ΠΕ70,καταργώντας όμως μερικώς την ενισχυτική διδασκαλία στο 6/θ δημοτικό σχολείο Παπαδιανίκων. Άμεσα ζητάμε να οριστεί συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και ο εκπαιδευτικός να καταθέσει δήλωση προτίμησης σύμφωνα με τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά.Δε θα επιτρέψουμε ο διευθυντής ΠΕ Λακωνίας και πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ να προβαίνει σε ατομικές αποφάσεις και να τοποθετεί εκπαιδευτικούς χωρίς να συνεδριάζει το συλλογικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τοποθετήσεις και χωρίς να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κριτήρια τοποθέτησης εκπαιδευτικών και χωρίς να ενημερώνονται οι αιρετοί. Απαράδεκτος διοικητισμός από τον διευθυντή ΠΕ Λακωνίας που αυθαιρετεί και πραγματοποιεί τοποθέτηση εκπαιδευτικού «εν κρυπτώ» σε σχολική μονάδα που δεν έχει προσδιοριστεί κενό αφήνοντας άλλες σχολικές μονάδες με λειτουργικά κενά.

Η ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ     ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

 Τηλ/φαξ:2732082682 Κιν: 6978697160    e-mail: lisapapad84@gmail.com
Πηγή http://xenesglosses.eu/

ΛΑΚΩΝΙΑ. ΛΗΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Με τη χάρη του Θεού πραγματοποιήθηκε η λήξη της κατηχητικής χρονιάς της ενορίας μας, με τη συμμετοχή μας στη γιορτή νεολαίας της Μητροπόλεώς μας που έγινε στο Σαϊνοπούλειο πάρκο, στη Σπάρτη. Έτσι μετά την τελευταία μας συνάντηση το Σάββατο 14 Μαΐου, την επόμενη μέρα Κυριακή 15 Μαΐου με λεωφορείο ξεκινήσαμε με τα παιδιά μας και τους συνοδούς τους με προορισμό το Σαϊνοπούλειο. 
Εκεί μας περίμεναν τα στελέχη της Μητροπόλεως όπου για ένα δίωρο τα παιδιά μας με τα παιδιά και άλ
λων ενοριών ψυχαγωγήθηκαν με δραστηριότητες και παιχνίδια. Όλο το άλσος γέμισε από ομάδες παιδιών όλων των τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ευκαιρία μοναδική για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι νέοι και νέες διαφόρων ηλικιών με παρόμοια ενδιαφέροντα και κοινή αναφορά τη συμμετοχή τους στις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών. Δραστηριότητες, όμως, οργανώθηκαν και για τους γονείς, ώστε να περάσουν δημιουργικά το απόγευμά τους.
Αμέσως μετά το παιχνίδι και αφού σε όλα τα παιδιά μοιράστηκαν κρουασάν και χυμοί, έγινε συγκέντρωση στο χώρο του αμφιθεάτρου όπου έγινε η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ευστάθιος Πορφύρης στην ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως η λειτουργία των κατηχητικών συναντήσεων στις ενορίες. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσέφεραν και βοήθησαν ώστε να διεξαχθεί με άρτιο τρόπο η Γιορτή Νεολαίας.Ακολούθησε ένα μουσικό χορευτικό πρόγραμμα από νέους των κατηχητικών.
 
 Την Γιορτή επισφράγισε ο Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος με τον πάντα ωφέλιμο λόγο του, ο οποίος προέτρεψε τους νέους και τις νέες να μιμηθούν τους Λάκωνες Αγίους αλλά και τους αρχαίους Σπαρτιάτες, ώστε να αναδειχθούν άξιοι απόγονοι αξίων προγόνων ο οποίος στο τέλος διένειμε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά. Σπουδαία πράγματι οργάνωση, μεγάλη η προετοιμασία από κληρικούς και λαϊκούς στελέχη που δούλευαν ασταμάτητα υπό τις οδηγίες του Μητροπολίτου μας, μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε όλα τα παιδιά πάνω από 400 αλλά και οι συνοδοί τους να περάσουν ευχάριστα και εποικοδομητικά. Μπράβο σε όλους, όπως και στον ιεροκήρυκά μας π. Ευστάθιο Πορφύρη ο οποίος είχε με την ευλογιά και καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας, την ευθύνη της γιορτής. Τους ευχαριστώ όλους. Όπως επίσης ευχαριστώ τα παιδιά της Νεαπόλεως και τους γονείς τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενορίας μας. Πιστεύω πως η λήξη των κατηχητικών μας έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο, πρώτα ο Θεός. Δε θα χαθούμε ασφαλώς το καλοκαίρι! Μόνο τα κατηχητικά σταματούν! Η Εκκλησία μας πάντοτε δίδει πνευματικές ευκαιρίες για όλους, μικρούς και μεγάλους! εγώ και η πρεσβυτέρα μου σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι! καλή επιτυχία στις εξετάσεις! Είμαστε πάντα κοντά σας!
 Πηγή
π.Παναγιώτης Αρώνης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Κυθηρων γύρω στα 1930

Είναι το ΓΥΜΝΑΣΙΟ Κυθηρων γύρω στα 1930. Κάτω το Δημοτικό που ιδρύθηκε επί Αγγλοκρατιας το 1824 και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Πηγή Nikos Desillas

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ ”…αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών από τους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού ΄΄
Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα υπερψήφισε την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου και αφορούσε την εγκύκλιο 5 του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πρώτη υποδοχή  πολιτών τρίτων χωρών.
Τα βασικά σημεία της εισήγησης :
*  Ο Δήμος Ευρώτα δεν μπορεί να υποδεχθεί νέες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές γιατί αφ΄ενός η περιοχή την τελευταία δεκαετία είναι ένα ανεξέλεγκτο hot spot με πολυεπίπεδες συνέπειες,αφ΄ ετέρου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
* Ο Δήμος Ευρώτα από το 2011 έχει υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση των πάσης φύσεως μεταναστών στην περιοχή με κυρίαρχη πρόταση την απογραφή με ευθύνη του Δήμου και την κάρτα προσωρινού διαμένοντος.
* Την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων,μαζί με μαζικούς εμβολιασμούς.
* Την φορολόγηση της εργασίας στην πηγή είτε με προσωρινό ΑΦΜ,είτε με άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται για τους εργάτες γης.
* Ο Δήμος Ευρώτα μαζί με όλους τους Δήμους της χώρας ζητά το σταμάτημα των πολέμων και την αποκατάσταση της Ειρήνης,της σταθερότητας της Δημοκρατίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.
Οι πόλεμοι όποια μορφή κι αν έχουν κυρίως οι εμφύλιες συρράξεις γεννούν τα αίτια των προβλημάτων και η Ευρώπη γίνεται ο αποδέκτης με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία.
* Ο Δήμος Ευρώτα και οι πολίτες έχουν αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βαρύ το τίμημα κύρια στον τομέα της υγείας με την επανεμφάνιση ασθενειών,όπως η Ελονοσία.
* Ο Δήμος Ευρώτα είναι υποχρεωμένος μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προασπίσει και τα δικαιώματα των δημοτών του από έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές .
* Σε συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης και των μνημονίων που διανύουμε πρέπει να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές τόνωσης αξιοπρεπούς διαβίωσης των συμπολιτών μας με σχεδιασμένη στρατηγική και ιεράρχηση μέτρων,κυρίως στον τομέα της ασφάλειας.
* Είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία γιατί καλούνται στη περιοχή μας να συμβιώσουν δύο κόσμοι με διαφορετικό αξιακό πλαίσιο,θρησκεία,ήθη και έθιμα.Μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν οι πρωτοβουλίες του Δήμου μας αποδίδουν,χρειάζονται και οι΄κυβερνητικές πολιτικές,που μέχρι σήμερα είναι άτολμες έως ανύπαρκτες.
Το πλήρες κείμενο που θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη ΚΕΔΕ ακολουθεί :
Εισηγητικό σημείωμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με :
‘’Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την κάλυψη δαπανών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών από του ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού’’.
Σκάλα 9/5/2016
Η παρούσα εγκύκλιος αριθμός 5 ,που αποστέλλεται μεταξύ των άλλων και στους Δήμους και εν προκειμένω και στον Δήμο Ευρώτα θέτει το καθοριστικό ζήτημα της προσωρινής στέγασης στο πλαίσιο της υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ( άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 4016,2011,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 παρ.9 του ν. 4332/2015.
Συνεπώς ο Δήμος Ευρώτα καλείται πέραν των όποιων άλλων πολιτικών αλληλεγγύης που αποδεδειγμένα πράττει, να γνωμοδοτήσει για την προσωρινή εγκατάσταση πολιτών τρίτων χωρών.
-Πέρα από το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα του Δήμου Ευρώτα στο ζήτημα/πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
-Επίσης σημειώνουμε τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα που έρχεται ως αίτιο και αποτέλεσμα που ΄΄κληρονομεί’’ η χώρα από την γεωπολιτική της θέση και μάλιστα στην πιο δύσκολη συγκυρία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο,με κυρίαρχη την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.
-Η πηγή των προβλημάτων,άρα και η επίλυση τους βρίσκεται στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της Ειρήνης στην ευρύτερη γεωπολιτική ζώνη και αυτό είναι εφικτό με μια νέου’’ τύπου Γιάλτα’’.
-Θεωρούμε ανιστόριτες τις όποιες προσεγγίσεις και συγκρίσεις είτε της προσγυγιάς,είτε των μεταναστευτικών ροών με το Ελληνικό ιστορικό ζήτημα διαχρονικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟ


Απο 20 Ιουνίου Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με Κύθηρα και Κρήτη

Από τις 20 Ιουνίου ξεκινούν τα καλοκαιρινά δρομολόγια, ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας, με τα Κύθηρα και την Κίσσαμο Χανίων, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με πιθανή παράταση ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Την έναρξη των δρομολογίων ανακοίνωσε σήμερα στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο εμπορικός αντιπρόσωπος της ΑΝΕΚ Lines και της ΛΑΝΕ Lines Σταύρος Μπακολιάς, μαζί με την υπεύθυνη του γραφείου στην Καλαμάτα, Μερσίνη Κεράνη, σημειώνοντας παράλληλα, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για δεύτερο δρομολόγιο εβδομαδιαίως, με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη.
Επιπλέον, κατά την συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στα Χανιά και την Καλαμάτα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων και δράσεων γευσιγνωσίας, ώστε να προβληθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Καλαμάτας και δυτικής Κρήτης.
www.lakonikos.gr

H Εllinair προσγειώνεται στα Κύθηρα! θεσσαλονίκη-Κύθηρα απο τον Ιούλιο.

H Εllinair προσγειώνεται στα Κύθηρα!
Έναρξη δρομολογίων 7 Ιουλίου 2016.
Θεσσαλονίκη – Κύθηρα απευθείας με αεροσκάφος AVRO 146-RJ85 , 96 θέσεων
http://el.ellinair.co

Πηγή
Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων 'Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης'.

ΣΕΜΠΡΕΒΙΒΑ: ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Το πανέμορφο κατακίτρινο αμάραντο λουλουδάκι που φυτρώνει στα γκρεμνά των Κυθήρων οι Βενετσιάνοι το ονόμασαν σεμπρεβίβα. Έγινε το σήμα κατατεθέν των Κυθήρων και τουριστικό προϊόν. Αν δείτε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο, ή στο λιμάνι με μια τσάντα λαδοπαξίμαδα και ένα μπουκέτο σεμπρεβίβες, να ξέρετε ότι έρχεται από το Τσιρίγο. Αγαπημένος βιότοπος της σεμπρεβίβας είναι η βραχονησίδα Χύτρα. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι «ελίχρυσον το ιταλικόν» Μια τοπική παράδοση συνδέει τη σεμπρεβίβα με τον Πάρη και την Ωραία Ελένη, που μετά την απαγωγή πέρασαν από τα Κύθηρα για προσκύνημα στο ναό της Αφροδίτης. Ο Πάρης παρομοίασε τα όμορφα μαλλιά της Ελένης με τα χρυσοκίτρινα λουλούδια της σεμπρεβίβας. Κάποιοι ταλαντούχοι στη βοτανολογία και στην κηπουρική κατόρθωσαν να την καλλιεργήσουν και σαν καλλωπιστικό κι έτσι μην εκπλαγείτε εάν, εκτός από τους απρόσιτους γκρεμνούς των Κυθήρων, δείτε σεμπρεβίβες καλλιεργημένες μέσα σε κήπους.
Πηγή
Eleni Harou


ΛΑΚΩΝΙΑ.ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΒΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΥΤΡΑ

Τρεις δονήσεις χθες αργά το βράδυ θορύβησαν τους κατοίκους του Δήμου Μονεμβασίας και της ευρύτερης περιοχής της Επιδαύρου Λιμηράς.
Μονεμβάσια 4.2  στις 11.27
Βελιές 4.4 στις 11.27
Πλύτρα 2.7 στις 11.00
Πλήρως ανησυχητικό είναι ότι οι δύο σεισμοί έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και οι κάτοικοι φοβούνται την ενεργοποίηση παλαιών ρηγμάτων.
Πηγή  http://panlakonian.blogspot.gr/

Το Καψαλι προπολεμικά την ημέρα των Θεοφανείων

Πηγή
Nikos Desillas

Το ξημέρωμα της Δευτέρας έφερε σεισμό στη Μονεμβάσια!

Στα 11χλμ βορειοδυτικά της Μονεμβάσιας (61 χλμ ΝΑ της Σπάρτης) εντοπίστηκε το επίκεντρο σεισμικής δόνησης 4,3 ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε 27 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.
Μάλιστα, πέντε λεπτά αργότερα, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν έναν ακόμη σεισμό, ασθενέστερο αυτή τη φορά (3,6 ρίχτερ), στην ίδια περιοχή.
Πηγή http://www.laconialive.gr/

Επέτειος Ένωσης Επτανήσων στα Κύθηρα


Η Μυρτιδιώτισσα επέστρεψε στο Θρόνο Της.[ ΦΩΤΟ ]

Μετά από απουσία πλέον των δύο μηνών, η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας επέστρεψε την Κυριακή των Μυροφόρων στο Θρόνο Της, στο Ιερό Προσκύνημά Της στα δυτικά των Κυθήρων. 

Η Ιερά Εικών είχε αναχωρήσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας για τον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου όπου παρέμεινε μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, για να ξεκινήσει το δεκαπενθήμερο ταξίδι Της σε όλα τα χωριά των Κυθήρων, το γνωστό παλαιότατο έθιμο της "Γύρας", το οποίο τηρούν ευλαβικά οι Κυθήριοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, τον Ιερό Κλήρο και τις Τοπικές Αρχές.
Το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Καλοκαιρινών, τελευταία στάση της Ιεράς Εικόνος, και αμέσως μετά Κλήρος και Λαός συνόδευσαν την εικόνα πεζή μέχρι το Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας, όπου άμα τη αφίξει της Ιεράς Πομπής εκρούσθησαν χαρμοσύνως οι κώδωνες.

Ο Σεβασμιώτατος δεήθηκε για τους εγγύς και μακράν Κυθήριους και Αντικυθήριους, για τους ναυτικούς, τη νεολαία, τους ανέργους και χειμαζόμενους και τον σύμπαντα κόσμο, ενώ ανέφερε ότι καθόλη τη διάρκεια της "Γύρας" της Εικόνος άνοιξαν οι ουρανοί στο νησί, χαρίζοντας το πολύτιμο νερό στη διψώσα γη των Κυθήρων.
 

Δυο σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη Λακωνία



Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χλμ νότια τη Συκιάς Λακωνίας, 61 χλμ νοτιοανατολικά της Σπάρτης και σε εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Αργολίδα.

16-05-2016, 00:32, 3.6 R, 48 χλμ Βόρεια των Κυθήρων
16-05-2016, 00:27, 4.2 R, 44 χλμ Βόρεια - Βορειοδυτικά των Κυθήρων