Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Συγκέντρωση Φαρμάκων στο Δήμο Μονεμβασίας

sigentrosi_farmakonΗ Κοινωνική Υπηρεσία της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων & ο Δήμος Μονεμβασίας συγκεντρώνουν φάρμακα που δεν έχουν λήξει, για το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Νομού Λακωνίας.
Προσφέρουμε φάρμακα που μας περισσεύουν:
  • Νοσοκομείο Μολάων / Κοινωνική Υπηρεσία – 2732 3 60136
  • Δήμος Μονεμβασίας / Τμήμα Πρόνοιας – 2732 3 60570
Γιατί ό,τι εμείς δεν χρειαζόμαστε, ίσως να είναι πολύτιμο για τον συνάνθρωπό μας
Πηγή  http://pakialakonias.gr/

H πρώτη φωλιά της Caretta caretta για φέτος στον Λακωνικό Κόλπο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαΐου εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην παραλία του Βαλτάκι. 
 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαΐου εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην παραλία του Βαλτάκι. 
Το φετινό θερινό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του Λακωνικού Κόλπου ξεκίνησε στις 28 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λακωνικού αναμένεται η συμμετοχή περίπου 150 ατόμων, κυρίως ευαισθητοποιημένων νέων επιστημόνων οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.
Η σημασία της περιοχής είναι μεγάλη καθώς αποτελεί μία από τις κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του κόλπου του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” αναφέρει:
“Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προστατεύοντας την θαλάσσια χελώνα, προστατεύουμε το περιβάλλον άρα και τον άνθρωπο! Πετώντας πλαστικές σακούλες δεν βλάπτουμε μόνο την χελώνα αλλά και εμάς τους ίδιους αφού τα απορρίμματα αυτά μέσα από την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στον οργανισμό μας! Αν χτίζουμε πάνω στις παραλίες καταστρέφοντας τις αμμοθίνες, δεν μειώνουμε μόνο τον διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία αλλά οδηγούμε τις παραλίες σε μία βραχυπρόθεσμη διάβρωση που θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμη εξαφάνιση των αγαπημένων παραλιών μας! Αν αφήνουμε τα αποτσίγαρα στις παραλίες μας τότε αυτά θα καταλήξουν στην θάλασσα και προκαλώντας ρύπανση θα σκοτώσουν τα ψάρια που αποτελούν βασική τροφή μας! Ας προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν! Καλό καλοκαίρι με σεβασμό και αγάπη προς ό,τι βρίσκεται δίπλα μας!”.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας

Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας
Ο Δήμος Μονεμβασίας προκηρρύσει δημοπρασία πλειοδοτική, για την παραχώρηση, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, με σύναψη μισθωτικής σχέσης, έναντι ανταλλάγματος που περιγράφεται παρακάτω και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε προθεσμία δέκα (10) ημερών τουλάχιστον από τη δημοσίευση της διακήρυξης.
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, με ώρα έναρξης 11.30 π.μ. στο Δημαρχείο (Μολάοι).
Οι χώροι παραχώρησης της παρούσας δημοπρασίας είναι οι εξής: θέση ΧΑΡΑΚΙΑ Τ.Κ. Δαιμονιάς (Δ.Ε. ΑΣΩΠΟΥ), θέσεις ΠΑΡΑΛΙΑ & ΚΑΒΟΣ Τ.Κ. Ελαίας (Δ.Ε. ΜΟΛΑΩΝ), θέση ΜΑΡΑΘΙΑ (Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ), θέση ΒΛΥΧΑΔΑ Τ.Κ. Ρειχέας (Δ.Ε. ΖΑΡΑΚΑ), θέσεις ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ & ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΗ Τ.Κ. Νομίων, θέση ΠΟΡΙ Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, θέση ΟΥΓΚΑ (Τ.Κ. Μονεμβασίας) και θέση ΠΟΡΙ Τ.Κ. Μονεμβασίας για εκμίσθωση θαλάσσσιων μέσων αναψυχής.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Υποχρέωση όλων ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα χορτάρια

Υποχρέωση όλων ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα χορτάρια
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, όπως προβούν στον καθαρισμό της βλάστησης και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄ αυτά, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων ο Δήμος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό τους, επιβάλλοντας παράλληλα τέλος – πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αρθ. 94 Ν.3852).
Βεβαιούνται δηλαδή εις βάρος των ιδιοκτητών η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και υποβάλλεται επιπλέον μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Πηγή 

Σταύρος Χριστάκος

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,Προσλήψεις προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα

Προσλήψεις προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα
O Δήμος Μονεμβασίας θα προσλάβει για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών πέντε (5) άτομα για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για δύο (2) ΔΕ Οδηγούς φορτηγών, έναν (1) ΔΕ Χειριστή Μηχανημάτων Έργου και δύο (2) ΥΕ Εργάτες Ύδρευσης- Αποχέτευσης.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ και την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στην επίσημη Διοικητική Ιστοσελίδα τού Δήμου:

Κέρδος και αθλιότητα στην Κατοχή και μετά… Μια ιστορία του Γιάννη Πρωτοψάλτη (Μελισσοκόμου)

Πρέπει να ήτανε την εποχή της Μάχης της Κρήτης. Στον Αβλέμονα ήταν ελλιμενισμένα διάφορα σκάφη, μεταξύ αυτών και κάποια καΐκια ντόπιων που τα είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και μετέφεραν εφόδια στην μεγαλόνησο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής ξεπρόβαλλε έξω από το λιμάνι νύχτα βομβαρδίζοντας και διαλύοντας και την τελευταία βάρκα που υπήρχε μέσα στο λιμάνι για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, οι Αβλεμονιάτες υπέφεραν από τις ιταλικές επιτάξεις και τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμα εκείνους τους βομβαρδισμούς: «δεν έμενε σανίδι για σανίδι». Ένας Κάπωνας έχασε τρεις φορές το καΐκι του˙ μια φορά, μάλιστα, ενώ το είχε τραβήξει στη στεριά!
Μια άλλη φορά, προς το τέλος του πολέμου (το 1944), κι ενώ μέσα στο λιμάνι βρισκόταν ένα καΐκι φορτωμένο κυρίως με ρουχισμό, στρατιωτικά άρβυλα και τέτοια, δυο αεροπλάνα εγγλέζικα ξεπρόβαλαν από τον Αϊ-Γιώργη και εφορμώντας στο λιμάνι βύθισαν το καΐκι σε πολύ ρηχά νερά, τέσσερα-πέντε μέτρα βάθος. Γέμισε ο βυθός με άρβυλα. Η είδηση εξαπλώθηκε αμέσως στη γύρω περιοχή (Αβλέμονας, Φράτσια, Μητάτα, Βιαράδικα) κι άρχισαν να καταφθάνουν οι χωρικοί και μαζί με τους ντόπιους ψαράδες που ήταν συγγενείς και φίλοι, βγήκαν ψάχνοντας για λάφυρα. Χρησιμοποιώντας σκοινιά και γάντζους (κατσούνους, που λέμε δω πέρα) άρχισαν να ανασύρουν ό,τι μπορούσαν από το βυθό. Άλλος έβγαζε δυο αρβύλες, η μία 42 νούμερο η άλλη 46, άλλος δύο αριστερές, τα φόρτωσαν στα γαϊδούρια και όπου φύγει – φύγει, να τα απομακρύνουν από τον Αβλέμονα.
Μεταξύ των υπόδουλων πλιατσικολόγων ήταν και ο 18χρονος Στέφος (ο πατέρας μου) που μαζί με την παρέα του είχαν βγάλει πολλά πράγματα και με μια βάρκα με κουπιά προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλιόπολης με σκοπό να τα μεταφέρουν στα Κοκκινοχώραφα για να τα κρύψουν. Λίγο πιο έξω από τον Αβλέμονα, στη θέση Αγκωνή (εκεί που τελειώνουν τα βράχια και αρχίζει η άμμος) τους περίμενε μια έκπληξη. Δύο Γερμανοί με αυτόματα και μαζί τους ένας έμπορος των Αθηνών άρχισαν να τους φωνάζουν να πλησιάσουν στην ακτή και να παραδώσουν τα λάφυρα. Κάνοντας πως δεν ακούνε συνέχισαν να τραβάνε κουπί και να απομακρύνονται όσο μπορούν πιο γρήγορα. Τότε μια ριπή από το αυτόματο γάζωσε γύρω-γύρω τη βάρκα και ο Στέφος με τους φίλους του μετέτρεψαν τη βάρκα σε ταχύπλοο επιστρέφοντας στην ακτή. Παρέδωσαν τη λεία στον ‘‘πατριώτη’’ έμπορο και επέστρεψαν στα Μητάτα με άδεια χέρια. Ο ‘‘πατριώτης’’ μεγαλούργησε τα επόμενα χρόνια στο εμπόριο χωρίς όμως να χαίρει της εκτίμησης των συμπατριωτών του.
Ένας άλλος Μητατιώτης, ονόματι Βαλέριος, την ώρα που προσπαθούσε να βγάλει ό,τι μπορούσε, τον πλησίασε μια βάρκα με έναν Γερμανό επάνω και ο Γερμανός επιτακτικά τού είπε να παραδώσει ό,τι είχε βγάλει. Τότε ο Βαλέριος τού κοπάνησε το κουπί στην πλάτη και έσπασε το κουπί! Όλοι θεώρησαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα από τους Γερμανούς αλλά επειδή ο Γερμανός ήταν κι αυτός πλιατσικολόγος δεν συνέβη το παραμικρό. Αντίθετα ο επονίτης Βαλέριος έχασε τη ζωή του σε περίεργο ατύχημα από άλλον επονίτη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Υπήρξαν και άλλα παρόμοια περιστατικά που δείχνουν δύο πράγματα:
1. Πολλοί στρατιώτες της κατοχικής δύναμης δρούσαν αυτόνομα, για ίδιον όφελος και πέραν της διατεταγμένης υπηρεσίας. Αυτός ο τόπος, ρημαγμένος από τον πόλεμο και στραγγαλισμένος οικονομικά από τις δυνάμεις κατοχής, είχε να αντιμετωπίσει και αυτό το απεχθές ιδιωτικό πλιάτσικο.
2. Μερικοί Έλληνες συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όχι για λόγους ιδεολογικούς. Πρόδιδαν την πατρίδα και εκμεταλλεύονταν τους συμπατριώτες τους για λόγους συμφέροντος. Αποκόμισαν εύκολο και άτιμο πλούτο και έμειναν στιγματισμένοι στην κοινωνική συνείδηση αλλά –φευ!- ατιμώρητοι από την ανθρώπινη δικαιοσύνη.
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Για την Εγχώριο. Τι και γιατί; του Δημήτρη Κοντολέοντος

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές για την Επιτροπή της Εγχωρίου Περιουσίας, έχω να παραθέσω κάποια ερωτήματα και να διατυπώσω ένα συμπέρασμα.
Δυστυχώς, ο θεσμικός θησαυρός αυτού του μικρού τόπου, αυτό το εξαιρετικό εργαλείο άσκησης κοινής ιδιοκτησίας και συλλογικής οικονομικής δράσης παραμένει ανενεργός. Για κάποιους ένα μυθικό καθεστώς χωρίς καμία ισχύ, για κάποιους άλλους ένα προβληματικό κατάλοιπο του παρελθόντος και για κάποιους ελάχιστους (οι οποίοι όμως τελικά κινούν τα νήματα) ένα φαιό νταμάρι, ένα πεδίο βολής ιδιωτικών συμφερόντων, μεσίτευσης και καταπάτησης της λαϊκής περιουσίας. Το πρόβλημα συνεχίζεται και μεγεθύνεται διότι ακόμα και τώρα, σε αυτές τις δύσκολες και ισχνές εποχές που βιώνουμε, δεν κάνουμε την παραμικρή προσπάθεια να συ-ζητήσουμε από κοινού προτάσεις και να βρούμε τους τρόπους για την συλλογική και βιώσιμη εκμετάλλευση αυτής της μεγάλης περιουσίας, με βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, προς το συμφέρον όλου του νησιού και φυσικά των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Αντιθέτως, ορισμένοι συνεχίζουν να καταρρακώνουν αυτόν τον τόπο και ιδίως τους νέους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη και το συγκεκριμένο όραμα να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Ρωτάω, λοιπόν, όλους αυτούς που διοίκησαν τόσα χρόνια και συνεχίζουν απρόσκοπτοι, ανεξέλεγκτοι και ανενόχλητοι –με νωπή την επιτυχή ψηφοσυλλογή– να διοικούν:
Ποια είναι στο σύνολό της η Εγχώριος Περιουσία; Έχει γίνει ποτέ προσπάθεια ακριβούς καταγραφής;
Γιατί γίνονται απευθείας αναθέσεις έργων και γιατί δεν παρουσιάζονται δημοσίως οι ισολογισμοί;
Γιατί, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, άλλο τόσο θυμάμαι την ελάχιστη δραστηριοποίηση και εκμετάλλευση της περιουσίας, που περιορίζεται μονάχα στην ενοικίαση παραλιών και αλυκών, και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές και ελέγχους;
Γιατί ποτέ το εκάστοτε Συμβούλιο δεν ανακοινώνει δημοσίως τις συνεδριάσεις του, ώστε κάθε δημότης, που είναι συμμέτοχος και συνιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας, να μπορεί να τις παρακολουθήσει;
Γιατί, ποτέ μα ποτέ, καμία απόφαση δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση;
Γιατί ιδιώτες αναγκάζονται να καταφύγουν στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν κομμάτια γης που θεωρούν δικά τους;
Είναι ερωτήματα, που ξέρω ότι δεν θα απαντηθούν ποτέ. Και δεν θα απαντηθούν, όχι γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά γιατί δεν υπάρχουν άξια στόματα να ξεστομίσουν τις αλήθειες. Ξέρετε, είμαστε λίγοι σε αυτόν τον τόπο και είναι πασίγνωστοι ποιοι φλερτάρουν και σαλιαρίζουν με καρέκλες εξουσίας και συμφέροντα.
Ο Αντόνιο Γκράμσι έλεγε ότι ‘‘όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί, ζούμε την εποχή των τεράτων’’. Ελπίζω αυτή η εποχή να φτάνει στο τέλος της!
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Χύτρα: Το μακάβριο μυστικό της ονειρικής σπηλιάς των Κυθήρων [εικόνες]


Αν δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί τα Κύθηρα, σίγουρα έχει έρθει η ώρα να το κάνετε. Ποιος άλλωστε μπορεί να μπει όχι στην καλύτερη θαλάσσια σπηλιά της Ελλάδας για την οποία κάνουν λόγο οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί του κόσμου;
Ο λόγος για τα καταπράσινα νερά της βραχονησίδας «Χύτρα», η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Καψαλίου των Κυθήρων και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μέρη του νησιού.
Η θαλάσσια σπηλιά στη νότια πλευρά της και το «κρυμμένο» καταφύγιο για φώκιες που βρίσκεται στο πίσω μέρος της σίγουρα αποτελούν πόλο έλξης, καθώς χαρίζουν μοναδική θέα και απίστευτη απόλαυση χάρη στα πεντακάθαρα, δροσερά νερά του πελάγους.Επάνω στους βράχους βρίσκονται «καρφωμένα» αντικείμενα όπως για παράδειγμα παπούτσια, τα οποία παρασύρθηκαν από την μανία των κυμάτων. Αξίζει να την επισκεφτείτε αλλά να κοιτάξετε και τον καιρό!
Ποιο είναι όμως το μακάβριο μυστικό της; Δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται τις μέρες που έχει αέρα λόγω του ότι είναι πολύ επικίνδυνα. Οι ντόπιοι είναι πολύ προσεκτικοί στο πότε θα πάνε λόγω του ότι κάποτε, είχανε μπει μέσα στη σπηλιά έξι άνδρες με ένα καΐκι για να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Δυστυχώς χάθηκαν. Μην φοβάστε όμως! Ο καπετάν Σπύρος θα σας προστατεύσει μιας και είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να σας πάει εκεί.
Απολαύστε τη!
Πηγή  http://www.koolnews.gr/




Προσλήψεις στα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων: Δείτε τις ειδικότητες

Στον ιστότοπο του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας (www.hosplak.gr) έχουν αναρτηθεί αναλυτικά κείμενα των ακόλουθων προκηρύξεων – προσκλήσεων:
  • Προκήρυξη για την πλήρωση μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης.
    Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση θέσεων μόνιμων ιατρών στις εξής ειδικότητες:
    2 θέσεις ειδικότητας Παθολογίας
    1 θέση ειδικότητας Παιδιατρικής
    1 θέση ειδικότητας Νεφρολογίας
    2 θέσεις ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής
  •  Προκήρυξη για την πλήρωση μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Ν.Μ. Μολάων.
    Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση θέσεων μόνιμων ιατρών στις εξής ειδικότητες:
    1 θέση ειδικότητας Μαιευτικής – Γυναικολογίας
    1 θέση ειδικότητας Παθολογίας
  •  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για πλύσιμο – σιδέρωμα ιματισμού και διανομής γευμάτων των δύο νοσηλευτικών μονάδων (Σπάρτης και Μολάων) του νοσοκομείου Λακωνίας.
  • Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Την ημέρα της επίσημης αρχής του καλοκαιριού ο Δήμος Κυθήρων παρουσιάζει το νέο οπτικοακουστικό υλικό του .

Δελτίο Τύπου - 1/6/2016

Την ημέρα της επίσημης αρχής του καλοκαιριού ο Δήμος Κυθήρων παρουσιάζει το νέο οπτικοακουστικό υλικό του που έχει σκοπό την προβολή του νησιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τηλεοπτικά κανάλια.
Το υλικό αυτό αποτελείται από τρία διαφορετικά βίντεο ενός περίπου λεπτού, τα οποία στοχεύουν σε διαφορετικό κοινό το καθένα. Η σημερινή πρώτη κυκλοφορία τους είναι στα Ελληνικά ενώ εντός της εβδομάδας θα κυκλοφορήσουν και στα Αγγλικά.
Η παραγωγή των spot και οι λήψεις έχουν γίνει από τον υπάλληλο του Δήμου Παναγιώτη Γιαννιώτη και η μουσική επένδυση από τον Κυθήριο συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη, οι οποίοι παραχώρησαν αφιλοκερδώς στο Δήμο την χρήση τους.
Ο Δήμος Κυθήρων πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά θα παραχωρήσει πρόσβαση σε όλο του το προωθητικό υλικό, (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ηλεκτρονικά έντυπα, κείμενα για τα Κύθηρα σε έξι (6) διαφορετικές γλώσσες, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης κλπ), για χρήση στους επαγγελματίες του νησιού προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την προβολή τους.
Το κανάλι προβολής των νέων βίντεο βρίσκεται στην διεύθυνση :
https://www.youtube.com/watch…
Αναλυτικά όλο το υλικό προβολής των Κυθήρων θα αναρτηθεί στο site του Δήμου τις επόμενες ημέρες.

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο, εγκύκλιος του Υπουργείου για την εγγραφή μαθητών σε ολοήμερα τμήματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα σχολεία είναι είτε οι γονείς να εργάζονται, είτε να έχουν κάρτα ανεργίας, είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, «είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, να ζητούν από τους γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς ή φυλακισμένοι. Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά στιγματίζονται, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή προσωπικών δεδομένων.»
Ο Βουλευτής τονίζει ακόμη ότι για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια τα οποία είναι ελάχιστα, δεν είναι απαραίτητη αυτή η προϋπόθεση, ενώ για τα εξαθέσια και άνω Δημοτικά σχολεία καθώς και για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη μελέτη - προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
Αναφερόμενος στην πρωινή ζώνη, που σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πραγματοποιείται μετά από απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, ο κ. Κατσαφάδος επικαλείται πρόταση της Ένωσης των Διευθυντών Σχολείων ΠΕ, σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία του εν λόγω τμήματος να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.»
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη μία μόλις μέρα πριν τις εγγραφές και αλλάζει, για άλλη μια φορά, τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα για την εγγραφή των νηπίων δεν ίσχυαν προϋποθέσεις.
Ενώ αρχικά ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης διαβεβαίωνε ότι δικαίωμα συμμετοχής στα ολοήμερα σχολεία θα έχουν μόνο τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, κάτι το οποίο θα άφηνε χιλιάδες οικογένειες ακάλυπτες, μετά από έντονες αντιδράσεις αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει δηλώνοντας ότι θα προβλέψει την ένταξη στα ολοήμερα και των παιδιών, των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα σχολεία είναι είτε οι γονείς να εργάζονται, είτε να έχουν κάρτα ανεργίας, είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο όμως, αφήνει χιλιάδες οικογένειες εκτός προϋποθέσεων, και, όπως επισημαίνουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων «η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων μόνο για τις οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς μοιάζει περιπαικτική στην Ελλάδα των χιλιάδων ανέργων και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση αυτού του τύπου σχολείου».
Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται πως, για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια -τα οποία σημειωτέον είναι ελάχιστα- δεν είναι απαραίτητη αυτή η παραπάνω προϋπόθεση, ενώ για τα εξαθέσια και άνω Δημοτικά σχολεία, καθώς και για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση!
Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν πάρα πολλά ολοήμερα τμήματα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το ολοήμερο σχολείο σε φύλαξη και τα παιδιά, μοιραία, να οδηγηθούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, να ζητούν από τους γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς ή φυλακισμένοι. Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά στιγματίζονται, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή προσωπικών δεδομένων.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος ο Υπουργός δήλωνε πως «για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, όλα τα παιδιά και όχι συγκεκριμένα όπως συνέβαινε πριν».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στην μελέτη - προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
Τέλος σύγχυση έχει προκληθεί για το θέμα της πρωινής ζώνης, καθώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο: «η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης». Κάτι τέτοιο πρόκειται να προκαλέσει απίστευτη γραφειοκρατική κωλυσιεργία, οδηγώντας τελικά στην την κατάργηση του τμήματος πρόωρης υποδοχής μαθητών (07:00-08:00), όπως επισημαίνει η Ένωση των Διευθυντών Σχολείων ΠΕ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε απλώς να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και με μεγάλο ποσοστό ευκαιριακής και αδήλωτης εργασίας, πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσουν αυτά τα παραστατικά;
2.       Αυτό είναι το δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά που ευαγγελιζόταν ο Υπουργός; 
3.       Γνωρίζει ο Υπουργός ότι με την εν λόγω απόφαση εξαιρεί ένα μεγάλο αριθμό νηπίων και προνηπίων εκτός δημοσίου ολοήμερου νηπιαγωγείου;
4.       Για ποιο λόγο οι συντάκτες της εγκυκλίου δεν εμπιστεύονται τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων;

Πειραιάς, 1 Ιουνίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Η Google «ταξιδεύει» στα Κύθηρα



Η Google «ταξιδεύει» στα Κύθηρα


Η Google παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» για το 2016 σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας,  Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ.



Με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων, η Google συνεχίζει για τρίτη χρονιά την πρωτοβουλία με στόχο να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες των επαγγελματιών του τουρισμού.



Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας πραγματοποιούνται δωρεάν σεμινάρια σε 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διάρκειας 1 - 1,5 ώρα.



Στα Κύθηρα το σεμινάριο, με θέμα: “Τα 5 βασικά εργαλεία για μια επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία¨ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου, από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στο ξενοδοχείο Kythea Resort.



Eγγραφές μπορούν να γίνουν μέσω της δωρεάν εκπαιδευτικής πλατφόρμας: εδώ καθώς και στον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου.




Με την ευγενική χορηγία επικοινωνίας των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, Ιστοσελίδων και Ραδιοφώνων, καθώς και των Τουριστικών Οδηγών του νησιού.