Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

BATIKA. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αποστόλων,Μετά τις εκλογές που έγιναν σήμερα Κυριακή 5/6/2016, τα μέλη του Δ.Σ. και Ε,Ε, είναι:

Μετά τις εκλογές που έγιναν σήμερα Κυριακή 5/6/2016, τα μέλη του Δ.Σ. και Ε,Ε, είναι:
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Αρώνης Νικόλαος του Παν. 
Αντιπρόεδρος Α΄: Αρώνης Δημήτριος του Γεωργίου
Αντιπρόεδρος Β΄: Μπατσάκης Κωνσταντίνος του Παν.
Γενικός Γραμματέας: Δεληγιάννης Παναγιώτης
Αναπληρωτής Γραμματέας: Τσέγκα Καλλιόπη του Παν.
Ταμίας: Ψαρράκη Ελένη του Γεωργίου. 
Έφορος Δημ. Σχέσεων: Μέντης Νικόλαος του Θεοδ.
Η Ελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Τσέγκας Κυριάκος του Ιωάννη 
Μέλος: Αρώνης Ιωάννης του Γεωργίου
Μέλος: Μπατσάκης Παρασκευάς του Κων.
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, είναι διετής και λήγει στις 5-6-2018.

Kaladi Rock !!! Μοιάζει με όνειρο αλλά είναι αληθινό.


Kaladi Rock !!! Μοιάζει με όνειρο αλλά είναι αληθινό.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για τις διακοπές σας από μια παραθεριστική κατοικία,που είναι σαν να φτιάχτηκε να εκπληρώσει το όνειρο των διακοπών σας !! Σε μικρή απόσταση από την πανέμορφη παραλία Καλαδί , κοντά στον γραφικό Αυλέμονα και την Παλαιόπολη , σας περιμένουμε στις εξοχικές μας κατοικίες να απολαύσετε πραγματικές διακοπές.  Η παραλία αυτή είναι ονομαστή από την μυθολογία , γιατί εδώ ανεδύθει από την θάλασσα η Θεά της Ομορφιάς , η Θεά Αφροδίτη .Το Kaladi Rock βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού των Κυθήρων .Αποτελείται από όμορφες μεμονωμένες αυτόνομες κατοικίες οι οποίες λειτουργούν στα πλαίσια της αειφόρου Πράσινης ενέργειας, σεβόμενοι το περιβάλλον και διακοσμημένες όμορφα, με παροχές που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι σκεφτόμαστε και φροντίζουμε για σας . Η κάθε μονάδα διαθέτει μικρή κουζίνα εξοπλισμένη με σκεύη , ψυγείο,καφετιέρα και βραστήρα να δημιουργήσετε και να απολαύσετε τον καφέ σας,και το τσάι σας.Παρέχονται όλες οι υπηρεσίες καθαριότητας και φροντίδας . Ανοίξτε την βεράντα σας αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στον ορίζοντα και δικό σας όλο το μπλε της θάλασσας !! Για σας που θέλετε ανάσα δροσιάς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ,η πισίνα είναι στα πόδια σας για δροσερές βουτιές και απολαύστε στιγμές χαλάρωσης στις εγκαταστάσεις ευεξίας !Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου. Παρέχεται υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων για τις δικές σας εξορμήσεις και δραστηριότητες όπως πεζοπορία , ψάρεμα, κωπηλασία με κανό και κολύμπι με αναπνευστήρα.
Το Kaladi Rock απέχει από τον αερολιμένα Κυθήρων 7 χιλ. και από το λιμάνι του Διακόφτι 10 χιλ. περίπου.
Στην Παλαιόπολη κ στον Αυλέμονα ( 3 χιλ. ) υπάρχουν ταβέρνες , mini market , καφετέρια και bar.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να φροντίσουμε το όνειρο των διακοπών σας να γίνει αληθινό !
ΤΗΛ. 690 8351193


ΤΗΛ. 690 910 2810

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ http://kaladirock.com

 www.facebook.com/Kaladi-Rock-

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ του Γρηγόρη Σταθάκη

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
του Γρηγόρη Σταθάκη
Για τους γιατρούς της περιοχής μας αυτούς που υπηρετούν σήμερα, τόσο στα Βάτικα όσο και αλλού, Αθήνα – Πειραιά κ.α. αλλά και αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν φύγει από τη ζωή, ό, τι να γράψεις, όσα ευχαριστώ να πεις είναι μηδαμινά.
Εγώ θα αναφερθώ στον ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ που είχα την τύχη να τον νγωρίζω από παιδί, αφού όταν το 1946 ήλθε από την Αθήνα εγκαταστάθηκε στη γειτονιά μας «Μεντέικα – Μαρθογιαννέικα». Από το 1969 τον έζησα από κοντά διότι ως ληξίαρχος καταχωρούσα πράξεις γεννήσεων που είχαν γίνει στο ιατρείο του. Έτσι μπόρεσα να συγκεντρώσω αρκετές ιστορίες, μερικές από τις οποίες περιγράφω.
Λόγω επαγγέλματος ερχότανε σ’επαφή με όλους τους Βατικιώτες και σε συνδυασμό με τις ιατρικές ορολογίες έκανε πάντοτε χιούμορ. Πάω στο Νίκο το ναύτη, έλεγε όταν πήγαινε στον Οίκο Ναύτου.
Όταν το εγγόνι του Λ.Κ. έσπασε το χέρι του τους λέει γρήγορα «γρήγορα για Σπάρτη, διότι έχουμε κάταγμα». Την άλλη μέρα ο παππούς πήγε να γράψει φάρμακα του μικρού και του λέει «Γιατρέ, εχθές κάνατε λάθος, η διάγνωση δεν ήταν κάταγμα, ήταν σπάσιμο.» Τότε ο γιατρός γυρίζοντας στη γυναίκα του λέει σοβαρά «Ευαγγελία εσύ με μπέρδεψες, άλλη φορά όταν εξετάζω ασθενή να μη μιλάς».
Αρχές της δεκαετίας του 1950 εγκατέστησε στο Ιατρείο του πρώτα, στο ισόγειό του Γιάννη Γκούβερη, Ακτινολογικό και αργότερα στο σπίτι του. Τότε οι αδελφοί Μπιλλίνη Δημητράκης και Νίκος είχαν την Ηλεκτρική Νεαπόλεως, αφού η ΔΕΗ ήταν μόνο στις μεγάλες πόλεις. Η ηλεκτροδότηση της Νεάπολης άρχιζε από το ηλιοβασίλεμα μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Μάλιστα, ένα τέταρτο πριν τη διακοπή αναβόσβηνε τα φώτα στα σπίτια και τους δρόμους: ήταν το σήμα ότι έρχεται σκοτάδι. Έτσι σε περίπτωση τραυματισμού η Ηλεκτρική λειτουργούσε εκτάκτως μέχρι να βγει η ακτινογραφία. Όταν όμως έλεγε στους συγγενείς του τραυματία ότι πρέπει να βρούμε το Νίκο ή το Δημητράκη να μας δώσει ρεύμα, που να ξέρουν οι περισσότεροι και ειδικά οι γέροι από ρεύμα. Θα πάω εγώ να τους βρώ, έλεγε ο παππούς, είμαστε πελάτες στο μαγαζί τους. Και ο Ανδρόνικος σοβαρά: «έτσι θα πας, στα χέρια θα το φέρεις; Να, στο διάδρομο έχει ένα καλάθι.» Όταν γύριζαν πίσω και του έλεγαν ότι οι αδελφοί Μπιλλίνη θα στείλουν ρεύμα αυτός τους έλεγε σοβαρά «ναι, βρήκαν άνθρωπο και μου το έστειλαν, μέσα το έχω, περάστε.»
Όταν έγραφε φάρμακα και η γυναίκα ζητούσε να γράψει και για τον άντρα της, τη ρωτούσε «Μιλιόσαστε, θα τον δεις το βράδυ; Τότε θα σου γράψω.»
Μια άλλη του έλεγε να της γράψει τέσσερα κουτιά φάρμακα για να μην ξαναπηγαίνει. Αυτή επέμενε και της λέει «στο μπακάλη όταν πας να πάρεις φέτα, παίρνεις όλο το βαρέλι;»
Ένα απόγευμα περίμενε να γεννήσουν δύο γυναίκες και ήταν σε ετοιμότητα. Κάποιος από τον Άγιο Νικόλαο είχε χτυπήσει το πόδι του και έβαζε τη γυναίκα του να παίρνει τηλέφωνο για να πάει με ταξί να τον δει. Ο γιατρός από αυτά που έλεγε κατάλαβε ότι δεν ήταν κάτι το σοβαρό οπότε στο τρίτο τηλέφωνο της λέει: «θα έλθω αν μου πεις ποιο πόδι είναι.»
«Το αριστερό.» λέει αυτή. «Ναι το αριστερό, άλλα ποιο» της λέει νευριασμένος «το μπροστινό ή το πισινό;»
Κάποιος εργάτης στο γρι-γρι βαριότανε να πάει στο ψάρεμα και λίγο πριν το σαλπάρισμα, έλεγε πως ήταν άρρωστος, πήγε μια-δυο φορές και του έλεγε τη μια το κεφάλι την άλλη το στομάχι. Πονηρεύτηκε ο γιατρός και την τρίτη φορά, όπως τον είχε ξαπλωμένο φωνάζει τη γυναίκα του Ευαγγελία «Φέρε μου τη μεγάλη σύριγγα με τη χοντρή βελόνα.» Ακόμα τρέχει ο ασθενής.
Κάποτε ο Πανταζής Μπιλλίνης αρρώστησε και το βράδυ μετά τις δέκα σήκωσε πολύ πυρετό, πήγε τότε να τον εξετάσει. Η μάνα του, η θεία μου η Γωγώ που είχε καημό που δεν παντρευότανε ο γιος της, την ώρα που τον υποδέχθηκε στις σκάλες του λέει «Γιατρούλη μου, γιατρό περίμενα τέτοια ώρα για τον Πανταζάκη μου ή συμπέθερους;»»
Μέχρι να γίνουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια του Περράκη-Μιχαλέτου κ.λπ. η περιοχή μας εξυπηρετείτο από τους Μολάους και από τη συμπατριώτισσά μας την Ελένη Δ. κοκκινάκη – Ροζάκη που ερχότανε κάθε Κυριακή πρωί από τους Μολάους. Την Τετάρτη έστελνε τις εξετάσεις στον Ανδρόνικο.
Ένα απόγευμα η παρέα Παπαμανώλη – Γεροσούκου και Βας. Ρόντου Γυμνασιάρχη, αφού έκαναν εξτάσεις στην Κοκκινάκη πήγαν για να τους πει τι πρέπει να κάνουν. Αυτός απευθυνόμενος στο Γυμνασιάρχη του λέει «είστε και οι τρεις κάτω από τη βάση σε αρκετά μαθήματα, αφού είχαν χοληστερίνη, ουρικό οξύ, ζάχαρο κ.λπ. και τους έγραψε τι πρέπει να κάνουν. Αυτοί έφυγαν και του είπαν « θα είμαστε από δω και πέρα καλοί μαθητές». «Μακάρι» λέει αυτός «αλλά δεν το νομίζω».
Την άλλη μέρα το μεσημέρι γυρίζοντας από τον Οίκο Ναύτη που στεγαζότανε στο εστιατόριο του Αντώνη και της Δόξας στην παραλία, στο ζαχαροπλαστείο του Βλάχου στη γωνία που είναι σήμερα το Μανάβικο του Θοδωρή του Παπούλη βλέπει την παρέα να τα πίνει με ούζο ΣΑΝ ΡΙΒΑΛ και την Αφροδίτη να τους σερβίρει σαγανάκι – τουλουμοτύρι Δελακοβία κ.λπ. Κόκαλο αυτοί, μόνο ο Γεροσούκος του είπε «σκεφθήκαμε τη δίαιτα να την εφαρμόσουμε από Δευτέρα.» Έτσι έλεγε συχνά ότι οι πιο ατίθασοι ασθενείς μου είναι ο Σούκος και ο Παπαμανώλης.
Στο πρώτο εγκεφαλικό στο Κέντρο Υγείας πήγα πρωί πριν τις οκτώ να τον δω. Τότε μου λέει, «το αμάξι σου το έχεις φέρει;» και του λέω «έξω είναι». Σε κάποια στιγμή που έλειπε η γυναίκα του, βγάζει τον ορό και ήθελε να ντυθεί. Τότε έρχεται η κυρά Ευαγγελία και του λέει «γιατί έβγαλες τον ορό, ο Αντώνης δεν έχει έλθει, είναι νωρίς ακόμα». «Μου το είπε ο γιατρός να τον βγάλω». (Εννοούσε τον εαυτό του).
Ο Ανδρόνικος υπηρέτησε 50 συναπτά χρόνια τα Βάτικα χωρίς διακοπή, άδειες, ταξίδια, ένα ρεκόρ σπάνιο αφού έκανε γενική Ιατρική όλο το 24ωρο. Όσο για χρήματα, πολλοί θα τον θυμόμαστε να μας κυνηγά μέχρι την πόρτα να μας τα επιστρέψει.
Και κάτι ξεχωριστό, πριν έλθει στη Νεάπολη από το νοσοκομείο Α. ΣΥΓΓΡΟΣ, παρακολουθούσε ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό, γι’ αυτό όταν ο Βοίας έπαιζε με ξένες ομάδες, Λαυρεωτική – Αγγλικός Στόλος κ.λπ. διαιτητής με άριστη απόδοση ήταν ο Ανδρόνικος.
Ας είναι άγιο το χώμα που σκεπάζει αυτόν και τη σύζυγό του.
Πηγή .ta Batika.gr

BATIKA.ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ! Ο ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ! Ο ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
(1η φωτό αρχείου από τα εγκαίνια του ναού το 1979)
Η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως ξεκίνησε κατόπιν επιθυμίας του αειμνήστου Σταύρου Καλκανδή ο οποίος εκπλήρωνε έτσι το τάμα του, να χτιστή στη γενέτειρα του τη Νεάπολη Ιερός Ναός επ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Άγιο, ύστερα από θαυμαστή αποκατάσταση της υγείας του. 
http://www.impantokratoros.gr/5DFF21D3.el.aspx
Εξασφαλίζοντας χρηματικό ποσόν ικανό, ορίστηκε επιτροπή από Νεαπολίτες όπως ο ιατρός Μηνόγιαννης, ο Παναγιώτης Αρώνης (Αρωνάκος ) που διατηρούσε συνεργείο, φυσικά ο Αρχιμ. Εμμανουήλ Λαλούσης εφημέριος Νεαπόλεως και άλλοι με σκοπό την διαχείριση για την ανέγερση του Ναού. Απεφασίσθη τότε ο συγκεκριμένος χώρος που είναι χτισμένος σήμερα. Εκεί υπήρχε πλαγιά και ένα μικρό εικονοστάσι που υπάρχει και σήμερα το οποίο είχε χτίσει η αείμνηστη Χρυσούλα σύζυγος Ευαγγέλου Κοντραφούρη. Η αείμνηστη δώρισε με συμβόλαιο στην ενορία το υπόλοιπο της πλαγιάς, όσο για να χτιστεί ο Ναός και ο περίβολός του. Άρχισε η διαμόρφωσή της και εξασφαλίστηκε με κόπο το οικόπεδο και η πρόσβαση σ αυτό. Οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το έτος 1974. Ο Ναός ολοκληρώθη με δωρεές του Σταύρου Καλκανδή ο οποίος το ξεκίνησε και πολλών άλλων ευσεβών ενοριτών. Ομοίως έγινε και ο εξοπλισμός του με έπιπλα και ιερά σκεύη. Το 1979 έγιναν μεγαλοπρεπώς τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Σωτήριο, τους ιερείς της Νεαπόλεως και της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Κατά τα έτη 1988-1990 αγιογραφήθη από τον αγιογράφο Ν. Τσολάκη. 
Ο Ναός είναι βασιλικού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλου, διαθέτει πρόναο και στέγαστρο στη νότια πλευρά του το οποίο καταλήγει σε ένα μικρό βοηθητικό χώρο δωμάτιο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το καμπαναριό. Είναι περίλαμπρος Ναός, δεσπόζει λόγω του σημείου του και αποτελεί στολίδι της Νεαπόλεως αλλά και όλης της περιοχής. Εκεί τελείται τους καλοκαιρινούς μήνες και κάθε Παρασκευή η Θεία Λειτουργία. Ευλογημένη συνήθεια η οποία τηρείται μέχρι σήμερα. Τελούνται επίσης Ιερά Μυστήρια (Γάμοι, Βαπτίσεις)
Τα τελευταία χρόνια δίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο να συντηρείται ο Ναός και να καλύπτονται οι ανάγκες του. Έγινε η διαπλάτυνση του δρόμου για ευκολότερη πρόσβαση, η μαρμαρόστρωση του στεγάστρου, έργο το οποίο είχε μείνει από τα εγκαίνια, η μόνωση και ο χρωματισμός του, έγινε το 2014 η αντικατάσταση όλων των θυρών του Ναού πάλι με ξύλο για τον σεβασμό στην παράδοση, έκτοτε ήδη αντικαθιστώνται τα παράθυρα του τρούλου και των πλευρών του ναού λόγω φθοράς χρόνου αλλά και διότι επηρεάστηκαν από τη φωτιά του Ιουλίου χωρίς ευτυχώς καταστρεπτικές άλλες συνέπειες για το Ναό, εξοπλίσθη ήδη με σύστημα ηχητικό για να καλύπτει τις ανάγκες της Θ. Λειτουργίας και των Μυστηρίων, εξοπλίσθη με σύστημα άρδευσης και πραγματοποιείται φύτευση των παρτεριών του και ήδη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλες απαραίτητες εργασίες.
Ευχαριστούμε θερμά τον π.Παναγιώτη Αρώνη για τις πληροφορίες.
 

Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα





 
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟ 2016


Άδεια Έρευνας για το φυτό Nigella {βαλσαμόχορτο}





Το Μήνυμα της Κυριακής 5-6-16 και Γραπτόν Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ
(05-06-2016)


 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ (5-6-2016) 

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Τό δῶρο τοῦ Φωτός

Καί ἄλλους τυφλούς εἶχε θεραπεύσει ὁ «Κύριός μας, ἀλλά γιά καμμιά ἄλλη τέτοια θεραπεία δέν γίνεται τόσο ἐκτεταμένη ἀναφορά στά Εὐαγγέλια, ὅσο γιά τήν σημερινή. Ὁ Εὐαγγελιστής Ἰωάννης διηγεῖται μέ τόση ζωντάνια τό γεγονός, ὥστε νά νομίζουμε πώς εἴμαστε ἐκεῖ καί παρακολουθοῦμε ἔκθαμβοι.

Ἡ αἰτία τῆς ἐκτεταμένης ἀναφορᾶς δέν εἶναι μόνο τό ἀνήκουστο θαῦμα τῆς θεραπείας ἑνός ἐκ γενετής τυφλοῦ. Εἶναι ὅλα τά ἐπακόλουθα: ἡ δυσπιστία τοῦ κόσμου, ἡ καταγγελία τῆς «παραβάσεως» τῆς ἀργίας τοῦ Σαββάτου, τό σχίσμα στούς Φαρισαίους, ἡ ἐγκατάλειψη ἀπό τούς γονείς, ἡ ὁμολογία τοῦ πρώην τυφλοῦ. 


Πάλι βλέπουμε τήν σύγκρουση ἀνάμεσα στόν τῦπο καί στήν οὐσία: Tῦπος, ἡ προσκόλληση στό γράμμα τοῦ Μωσαϊκοῦ Νόμου. Οὐσία, ἡ ἀνακούφιση ἑνός δυστυχοῦς. Δέσμιοι οἱ Φαρισαῖοι τοῦ τύπου. Τό γράμμα τούς βόλευε. Τούς ἐξασφάλιζε τήν πνευματική (καί ὑλική!) ὑποταγή τοῦ Ἱσραηλιτικοῦ λαοῦ. Τούς κατοχύρωνε τήν κοινωνική τους ὑπεροχή. Καί τούς ἔδινε - χωρίς πολύ βάσανο συνειδήσεως - τήν δικαίωση, ὅπως νόμιζαν, στά μάτια τοῦ Θεοῦ.  

Κι ἦλθε ἕνας ζητιᾶνος, πρώην τυφλός, νά ταράξει τήν μακαριότητά τους. Δέν γινόταν. Ἔπρεπε νά τόν ἀπορρίψουν, νά τόν διώξουν, νά τόν ἐξουθενώσουν. Καί βρέθηκε τό Σάββατο! Ὁ Ἰησοῦς εἶχε ἐργασθεῖ κατά τήν ἀργία τοῦ Σαββάτου! Ἄρα ἦταν ἁμαρτωλός. Ἄρα ὁ Θεός δέν τόν ἀκούει. Ἑπομένως δέν ἦταν δυνατόν νά ἔκαμε Ἐκεῖνος τό θαῦμα. 

Τήν ἥσυχη συνείδησή τους φάνηκε νά ἀποκοιμίζει κι ἄλλο ὁ φόβος τῶν γονέων... Τά ἔρριξαν ὅλα στό παιδί τους. Μά ἡ καρδιά τοῦ τυφλοῦ ζητιάνου τὄλεγε! Ἄλλωστε ἡ εὐεργεσία ἦταν μεγάλη....Καί ἀφοῦ μέ παρρησία διηγήθηκε τό γεγονός τῆς θεραπείας του, τούς ὑπέδειξε τήν ἀλήθεια. Μέ συνέπεια νά τόν διώξουν, νά τόν λοιδορήσουν, νά τόν χλευάσουν. Ὁμως αὐτός πού βλέπει τίς καρδιές τῶν ἀνθρώπων, δέν τόν ἄφησε: ὁ Ἰησοῦς τοῦ ἐκμαίευσε τήν σπουδαιότερη ὁμολογία.
- Σύ πιστεύεις εἰς τόν Υἱόν τοῦ Θεοῦ;
Ὁ πρώην τυφλός, ὁ πρώην ζητιᾶνος, ἔκθαμβος ἀπό τό πνευματικό πλέον Φῶς τῆς γνώσεως, προσκύνησε Αὐτόν πού τοῦ μιλοῦσε... 

Ἄς ἀπελευθερωθοῦμε, Χριστιανοί μου, ἀπό τυπικά δεσμά, εἴτε αὐτά εἶναι καταναγκασμοί, ἀνθρώπινες ἐξουσίες, εἴτε δεισιδαιμονίες, εἰτε ἀτελείωτες ὀρθολογικές ἀναζητήσεις καί ἄς προσκηνύσουμε εὐχαριστώντας τόν δοτῆρα τοῦ σωματικοῦ καί τοῦ πνευματικοῦ φωτός. Ἐκείνου τοῦ Φωτός, πού μᾶς βγάζει ἀπό τήν «σκιά τοῦ θανάτου». 

Πρωτ. π. Πέτρος. Μαριᾶτος
------------------------------------
Πηγή:   imkythiron.gr
------------------------------------

Από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στην Βραΐλα και το Βουκουρέστι της Γκέλυς Φράγκου

Στις 20-22 Μαΐου 2016 στη Βραΐλα της Ρουμανίας στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου* «Ταφικής Αρχαιολογίας», μέλη της αρχαιολογικής ομάδας που εργάστηκε στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Ανατολική Αττική υπό την διεύθυνση του Άρη Τσαραβόπουλου (συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελος Κρουστάλης, και Ντίνα Παπαθανασίου) παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο Παλιόκαστρο των Κυθήρων το 2010 και 2011 με τον τίτλο «Excavations on the Acropolis of Paliocastro on the Island of Kythera, Greece: Investigating the Relation between the Settlement and the Cemetery». καθώς και «Discussion on Burial Customs in a “Cemetery” of South-Eastern Attica, Greece». Οι ελληνικές συμμετοχές σε παρόμοια συνέδρια συνήθως συναρπάζουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πόσω μάλλον όταν προβάλλεται ένα νησί με τις αρχαιότητες και την γαλάζια του θάλασσα. Στην δική μας περίπτωση, η εστίαση στην ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, καθώς με την ευκαιρία του Συνεδρίου, ο επικεφαλής της ομάδας μας αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος τιμήθηκε από τον πρόεδρο του συνεδρίου Dr. Valeriu Sirbu, Αρχαιολόγο, υποδιευθυντή του Μουσείου της Βραΐλας και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Βουκουρεστίου, για την προσφορά του στην αρχαιολογία και την πολυετή συμμετοχή του στο συνέδριο της Ταφικής Αρχαιολογίας.
2016.06.04.2. (1)
Στη συνέχεια, στο Βουκουρέστι, στις 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ρουμανοελληνική ημερίδα με τον τίτλο «Ιστορικές και Αρχαιολογικές Έρευνες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία» για να τιμηθεί ο ευεργέτης Ελλάδας – Ρουμανίας (καθώς επίσης και του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης) και πρέσβης πολιτισμού, Ευαγγέλης Ζάππας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου νοτιοανατολικών σπουδών, της ελληνικής κοινότητας και της Εταιρείας Βυζαντινού Πολιτισμού, στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας (και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ρήγα!) στο πλαίσιο των 150 χρόνων από την ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι πρώτος χρηματοδότης στην ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας ήταν ο Ευαγγέλης Ζάππας (γνωστός, εκτός όλων των άλλων, από το Ζάππειο της Αθήνας), ο οποίος έζησε στη Ρουμανία. Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση από τον Άρη Τσαραβόπουλο της ζωής και του έργου του Ζάππα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην συνέχεια, ο Άρης Τσαραβόπουλος και η ομάδα του με τους αρχαιολόγους Vasilica Lungu, Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελο Κρουστάλη και Cătălin Bojică παρουσίασαν τις ανασκαφές που διενεργούνται στο Κάστρο των Αντικυθήρων. Παρουσιάστηκε η ελληνορουμανική συνεργασία που πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στην ανασκαφή του Κάστρου των Αντικυθήρων, οι ανασκαφές στο νησί, οι οχυρώσεις, η βυζαντινή ιστορία του νησιού και τέλος συζητήθηκε ο πόλεμος και η πειρατεία που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2016) είναι:«Μάχη κατά του παράνομου εμπορίου στην άγρια ζωή».


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/38#ixzz4AgQtY6Zn


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το WWF στον Εθνικό Κήπο

ethnikos-kipos.jpg

Εθνικός ΚήποςΟι δράσεις (μουσική, yoga, παιχνίδια) θα έχουν όλα πράσινο χαρακτήρα | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Η 5η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το WWF θα τη γιορτάσει αυτήν την Κυριακή στον Εθνικό Κήπο με μουσικές εκδηλώσεις, ακροβατικά, yoga και ομαδικά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, «ο δήμος της Αθήνας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, όπως η “Ανθεκτική Αθήνα” (100 Resilient Cities), το σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (C40), το σχέδιο για την αντιμετώπιση καυσώνων, η απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ενίσχυση του πρασίνου σε πλατείες, λόφους και άλση, οι νέες δενδροφυτεύσεις, η κατασκευή πράσινων δωμάτων σε σχολεία και η μεταφύτευση, στην πόλη, αιωνόβιων ελαιόδεντρων».
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 της Κυριακής, και προσκαλούνται παιδιά και ενήλικες να συμμετάσχουν σε μία σειρά από δράσεις με «πράσινο χαρακτήρα».
Οι δράσεις περιλαμβάνουν μάθημα yoga και τρέξιμο μέσα στον Κήπο για όσους αγαπάνε την άσκηση σε ανοιχτό χώρο, ομαδικά παιχνίδια από τα παλιά για όλη την οικογένεια, παιχνίδια εξερεύνησης στον Εθνικό Kήπο, ακροβατικά, ανάγνωση παραμυθιών, ξεναγήσεις πέριξ και μέσα στον κήπο αλλά και δύο μουσικές εκπλήξεις από την παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια συναυλία στο πράσινο από τα Σκληρά Καρύδια.
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF «Καλύτερη Ζωή», τονίζει ότι αυτό που θέλουν είναι αυτή η εκδήλωση «να είναι η αρχή της επανασύνδεσής μας με τους χώρους πρασίνου. Να νοιαστούμε περισσότερο, να περνάμε περισσότερο χρόνο εκεί, να τους φροντίζουμε καλύτερα και να διεκδικήσουμε τη βελτίωσή τους».
«Το πράσινο στις πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτόν τον λόγο εξάλλου δημιουργήσαμε την εφαρμογή WWF GreenSpaces, με την οποία οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους», τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας.
Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας του WWF Ελλάς για το πράσινο των πόλεών μας, «Το πράσινο στα χέρια μας», με βασικό εργαλείο σε την δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces. Στο πλαίσιο της καμπάνιας το WWF απηύθυνε και κάλεσμα σε δημοτικές αρχές, σχολεία και ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα να αναλάβουν «πράσινες δράσεις», ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να αποτελέσει μια μέρα γιορτής για το πράσινο σε όλη τη χώρα. Εορταστικές δράσεις στο πράσινο θα αναλάβουν και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Σερρών, Τρικάλων, Κέρκυρας, Τρίπολης, Βέροιας και Θερμαϊκού.
Πηγή  https://www.efsyn.gr

Πρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου




Ανακοίνωση σχετικά με Αιτήσεις Εγγραφής Νηπίων σχολ. έτους 2016-2017 στον παιδικό σταθμό

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ




Η διάσωση του Κολοκοτρώνη στην Ελαφόνησο...

Την 25η Μαρτίου του 1806, ημέρα συμβολική αργότερα για το Έθνος, Κυριακή των Βαΐων, ο Γέρος του Μοριά για πρώτη φορά αναπνέει τον ελεύθερο αέρα της Επτανήσου φθάνοντας στα νησιά της Παναγίας – στο Κάτω Νησί – στο ΝΔ τμήμα της Ελαφονήσου Ο Θ. Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, τη στιγμή ακριβώς που ο Μοριάς ξεσηκωνόταν με τα Ορλωφικά. Έζησε τον προεπαναστατικό Μοριά και τη δόξα της Λεβεντογέννας Οικογένειας των Κολοκοτρωναίων. Δεν άργησε όμως ο μεγάλος διωγμός των Κλεφτών του Μοριά και το άγριο κυνηγητό της Οικογένειας των Κολοκοτρωναίων “…Ό πατέρας μου σκοτώθηκε με δύο του αδέλφια Αποστόλη καί Γεωργή. ό ένας εις τον λόγγον, ό άλλος μοναχός του διότι έλαβώθηκε… Τον μεγαλύτερον του πατρός μου άδελφόν τον έπιασαν εις το Λεοντάρι έπειτα καί του επήραν το κεφάλι… έκείνην την ήμέραν έσκότωσαν τον αδελφό μου καί έκαναν χαραίς οι Τούρκοι…” Αφήνουμε το Γέρο του Μοριά να μας διηγηθεί τη διάσωση του στην Ελαφόνησο, προσπαθώντας να διαφύγει από τη δόλια συμπεριφορά του Δουράκη. Ο Δουράκης πρόσφερε φιλοξενία στο γέρο του Μοριά με… αφιόνι στο κρασί. “Με έπαρακίνησε να ύπάγωμεν εις το σπίτι του να πιούμε πρώτα κρασί έπειτα να φύγω. Αυτός επήγε εμπρός• ειδοποίησε τους ανθρώπους να είναι έτοιμοι να τραβήξουν επάνω μας, ενώ εμείς έπίναμεν το κρασί. Ό αδελφός του δεν μας άφηκε να πάμε εμπόδισε τα σκυλιά να φωνάξουν κι έφύγαμε. Αφού το έμαθε ό Δουράκης αυτό έκραξε τους χωριανούς καί τους έπρόσταξε να βρουν μια εκατοστή να πιάσουν τους δρόμους. Εγώ ήξευρα τον τόπο καί έφυγα από άλλο μέρος καί πήγα εις την Μικράν Καστάνιτσα… Από εκεί έτραβήξαμεν εις τα χωριά του Πασαβά, εις ενός άδελφοποιού μου το σπίτι. Εκεί μας