Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ανοικτά για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και η Άνω Πόλη Μονεμβασίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ενημερώνει ότι από τη 16η και 17η Ιουνίου είναι επισκέψιμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών και η Άνω Πόλη Μονεμβασίας αντίστοιχα.
Η έκθεση του μουσείου Νεάπολης στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Υγειονομικού Σταθμού, το οποίο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1950, μετά από δωρεές ομογενών. Το εν λόγω κτίριο παραχωρήθηκε από την τέως κοινότητα Νεάπολης στο υπουργείο Πολιτισμού, και κατά τα έτη 2006-2008 πραγματοποιήθηκαν εργασίες προκειμένου αυτό να καταστεί κατάλληλο για τη στέγαση των αρχαιοτήτων της περιοχής της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς.
Πυρήνας της υπήρξε η αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης, αλλά περιλαμβάνει και ευρήματα από άλλες περιοχές της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία σχεδόν ταυτίζεται γεωγραφικά με τη χερσόνησο του Μαλέα. Βάση για τον σχεδιασμό της έκθεσης αποτέλεσε η ομοιότητα της κάτοψης του εκθεσιακού χώρου με το περίγραμμα της χερσονήσου του Μαλέα και η πορεία του ταξιδιού στην περιοχή ενός αρχαίου περιηγητή, του Παυσανία (2ος αι. μΧ).
Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από διάφορες περιοχές της χερσονήσου του Μαλέα, χρονολογούμενα από την 3η χιλιετία πΧ έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Φιλοξενεί ευρήματα από το ιερό του Απόλλωνος Υπερτελεάτα, την αρχαία Ασωπό, την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Βοιών, το Παυλοπέτρι. Η έκθεση κορυφώνεται στην αρχαία πόλη των Βοιών. Φεύγοντας από τις Βοιές περιπλέουμε τον Κάβο Μαλιά για να γνωρίσουμε τις αρχαίες πόλεις της ανατολικής ακτής της χερσονήσου, την Επίδαυρο Λιμηρά, τον Ζάρακα και τα Κύφαντα, που αναδεικνύονται ως χώροι με μεγάλες εικόνες ως τοπιογραφίες. Στο τέλος της έκθεσης, παρουσιάζονται ευρήματα από τις περιοχές της Συκέας, της Αγγελώνας και του Αγίου Ιωάννη Μονεμβασίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν την προϊστορική κατοίκηση στην περιοχή, και ειδικότερα κατά τη μυκηναϊκή περίοδο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, 8.00′ με 15.00′.
Άνω Πόλη Μονεμβασίας
Στο έργο με τίτλο «Ανάδειξη περιοχής ναού Αγίας Σοφίας και κεντρικής πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε μια γειτονιά της Άνω Πόλης που περιλαμβάνει το συγκρότημα της κεντρικής πύλης με τους επιμέρους χώρους του και τον πλησιόχωρο ανώνυμο ναό, δύο οικίες και δίκτυο δρόμων το οποίο συνδέει την πύλη με το λαμπρότερο βυζαντινό μνημείο της Μονεμβασίας, το ναό της Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη εργασίες αποκατάστασης στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση του ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας». Τα μνημεία αυτά συνιστούν μια ενδιαφέρουσα ενότητα του οικιστικού συνόλου της καστροπολιτείας, παρέχοντας με εύληπτο και διδακτικό τρόπο πληροφορίες για την οργάνωση και τις λειτουργίες μιας πόλης-κάστρου με συνεχή κατοίκηση από τον 6ο μέχρι και το 18ο αιώνα μΧ.
Η περιοχή του έργου δεν ήταν προσπελάσιμη εξαιτίας της κατάρρευσης λίθων και επιχώσεων, ενώ οι χώροι στο συγκρότημα της πύλης είχαν φραγεί με νεώτερους τοίχους. Τα κτίρια αντιμετώπιζαν πολλά δομικά και οικοδομικά προβλήματα (εκτεταμένες καταρρεύσεις, ετοιμορροπίες, ρηγματώσεις, κ.ά.), που οφείλονταν στη μακρόχρονη εγκατάλειψη, τη φυσική φθορά, αλλά και σε ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως η βίαιη απόσπαση οικοδομικού υλικού.
Στόχους της επέμβασης αποτέλεσαν η προστασία και ανάδειξη των μνημείων, η διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, η αναβάθμιση της αισθητικής και διδακτικής αξίας των σωζόμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων και η διαμόρφωση δικτύου περιήγησης σε μία αδιερεύνητη μέχρι σήμερα περιοχή της πόλης. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποδίδεται στο κοινό μία κεντρική γειτονιά της Άνω Πόλης, όπου τα μνημεία αναδεικνύονται σε εκθέματα, προβάλλεται η ιστορική και εκπαιδευτική τους αξία, και ενισχύεται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας μέσα από την ένταξή τους στο δίκτυο περιήγησης της καστροπολιτείας.
Η Άνω Πόλη είναι επισκέψιμη καθημερινά 8.00′ πμ με 15.00′.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στη θάλασσα πριν από 130.000 χρόνια; Εννέα «θαλασσοπόροι» ξεκίνησαν από τα Κύθηρα για την Κρήτη με μία σχεδία φτιαγμένη από καλάμια θέλοντας να ρίξουν φως στο ιστορικό μυστήριο.

Ταξίδεψαν 48 ώρες από τα Κύθηρα μέχρι την Κρήτη με μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια. Ο λόγος για τους First Mariners, τους εννιά ταξιδευτές που αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία των πρώτων ταξιδιών που έκανε ο άνθρωπος. Οι First Mariners έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι των Χανίων και βραβεύτηκαν σε εκδήλωση από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων.

Σκοπός τους ήταν να αναπαραστήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην περιοχή μέσω του οποίου, όπως όλα δείχνουν, πρωτοκατοικήθηκε η Κρήτη. Η δωδεκάμετρη σχεδία κατασκευάστηκε με πέτρινα εργαλεία παρόμοια με αυτά που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή και με τα υλικά χιλιάδων χρόνων: 5.000 καλάμια, 4 κορμούς κυπαρισσιών, δέρμα από κατσίκα και σχοινί.






Ύστερα από πολύμηνη προετοιμασία τα πάντα ήταν έτοιμα. Το πλήρωμα, το οποίο θα έδωσε ώθηση στη σχεδία με ξύλινα κουπιά, έφτασε στα Κύθηρα από την άλλη άκρη της Γης, οι περισσότεροι από τη μακρινή Ινδονησία. Λέγονται «First Mariners» και επικεφαλής τους είναι ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Bob Hobman, ο οποίος εργάζεται με πάθος επί μήνες για την υλοποίηση του σχεδίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο Έλληνες που προέρχονται από τα Κύθηρα, ο Γιάννης Καλλίγερος και ο Αλέξανδρος Σουγιάννης. Το αυτοσχέδιο πλεούμενο είχε ήδη πέσει στο νερό και είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές. Η διάρκεια του ταξιδιού του εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες, όμως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν από δύο έως πέντε ημέρες για να προσεγγίσει η σχεδία την Κρήτη και τη Γαύδο.

Συνοδεία τριών σκαφών

Το παράτολμο πλήρωμα συνόδευσαν τρία σκάφη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν σε περίπτωση ανάγκης. Προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της διαδρομής ήταν και η διατροφή των μελών του, αφού, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες που κατανάλωνανν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το μενού τους εμπλουτίστηκε με... παλαιολιθικές διατροφικές αξίες: καρύδια, φρούτα, αβγά και μέλι.

Ο 73χρονος Βρετανος ιστορικός και συγγραφέας Β. Hobman (με το γαλάζιο μπλουζάκι) 
με μέλη του πληρώματος.
Για να τιμήσει τους πρωτεργάτες συντελεστές του εγχειρήματος , ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων τους υποδέχτηκε και οργάνωσε τιμητική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιούλη στις 20.30 στον Ι.Ο. Χανίων στο Νεώριο Μόρο.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Το ταξίδι της Μελίδας».

Ομιλητές:
*Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας , ιστορικός. Τίτλος ομιλίας «Από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια παλαιολιθική σχεδία»
*Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας , Παν/μιο Κρήτης. Τίτλος ομιλίας «Με μια καλαμένια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη και στη Γαύδο. Η εμπειρία μιας πειραματικής παλαιολιθικής πλεύσης στον 21ο αιώνα»
*Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος, κάτοικος Κυθήρων

Αφορμή για το πρωτότυπο εγχείρημα στάθηκε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2010. Στον Πλακιά της νότιας Κρήτης και στη Γαύδο είχαν τότε βρεθεί λίθινα εργαλεία ηλικίας 125.000 ετών. Το γεγονός αυτό διέψευσε όσους πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν συναντήσει στον δρόμο τους την Κρήτη πριν από 12.000 χρόνια και επιβεβαίωσε τη θεωρία που υποστήριζε ότι ο παλαιολιθικός Ευρωπαίος είχε μετακινηθεί διά της θαλάσσης στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια αναζητώντας τροφή. Ο δρόμος για τους First Mariners είχε ανοίξει...


Πηγή: Κ. Ροββά, Έθνος, MyKriti , in.gr


Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Ταξίδι στο παρελθόν: Με μια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη http://anaskafi.blogspot.com/2014/07/blog-post_6642.html#ixzz4CoL44BtG

Οι λίθινες κυψέλες των νησιών της ανατολικής Μεσογείου

          Οι λίθινες κυψέλες των νησιών της ανατολικής Μεσογείου
Πώρινη ανάστομη κυψέλη κινητής κηρήθρας από τα Κύθηρα.

Ανακοίνωση του αρχαιολόγου Γιώργου Μαυροφρύδη

Στις λίθινες κυψέλες των νησιών της ανατολικής Μεσογείου θα αναφερθεί ο αρχαιολόγος Γιώργος Μαυροφρύδης σε ανακοίνωσή του που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στις 9-11 Οκτωβρίου 2014.
Όπως θα αναφέρει ο κ. Μαυροφρύδης: «Οι εν λόγω κυψέλες σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκευάζονταν από ένα κομμάτι μαλακού βράχου (πωρόλιθου) το οποίο λαξευόταν ώστε να λάβει τη ζητούμενη μορφή, σε άλλες δημιουργούνταν από συγκολλημένες μεταξύ τους λίθινες πλάκες και σε άλλες ήταν χτιστές με ή χωρίς συνδετικό υλικό. Έχει καταγραφεί επίσης η δημιουργία κυψελών σε κοιλότητες του φυσικού βράχου καθώς και η λάξευσή τους πάνω του. Ήταν γνωστές και οι επιτοίχιες κυψέλες, οι οποίες διαμορφώνονταν στους τοίχους, κυρίως των ξερολιθικών αναβαθμίδων αλλά και σε αυτούς των, κατοικημένων ή μη, οικιών. Μερικές φορές μάλιστα κατασκευάζονταν και ειδικά για τον σκοπό «μελισσόσπιτα» τα οποία έφεραν τις κυψέλες στους τοίχους τους.
»Οι λίθινες παραδοσιακές κυψέλες ήταν διαφόρων τύπων και η άσκηση της μελισσοκομίας με αυτές ακολουθούσε σε γενικές γραμμές τις μεθόδους μελισσοκομίας του εκάστοτε νησιού. Χρησιμοποιούνταν έτσι ανάστομες πέτρινες κυψέλες που έφεραν συγκεκριμένου πλάτους πήχεις-κηροθροφορείς και δημιουργούνταν κινητές κηρήθρες, σε νησιά (Κύθηρα, Κέα) όπου οι μελισσοκόμοι γνώριζαν την πρακτική αυτή. Ανάστομες κυψέλες που έφεραν επίσης πήχεις ή κομμάτια κλαδιών στο άνω μέρος χρησιμοποιούνταν και σε άλλα νησιά (Brac, Κέρκυρα), όπου όμως οι μελισσοκόμοι δεν γνώριζαν τις κινητές κηρήθρες και δεν επωφελούνταν από τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν.
»Σε αρκετά νησιά υπήρχαν κυψέλες σταθερής κηρήθρας, μικρών σχετικά διαστάσεων χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης προεκτάματος (Παξοί, Κεφαλλονιά, Άνδρος, Κάρπαθος) ή με την προσθήκη προεκτάματος από το οποίο διενεργούνταν ο τρύγος (Λευκάδα).
»Οριζόντιες λίθινες κυψέλες μεγάλου μεγέθους απαντούσαν επίσης. Η άσκηση της μελισσοκομίας με αυτές ήταν παρόμοια με αυτή των πήλινων οριζόντιων κυψελών και ήταν είτε μονόστομες (Σύρος, Τήνος, Πάρος, Αντίπαρος, Κύθνος, Φούρνοι, Αστυπάλαια) είτε δίστομες (Ρόδος, Κάρπαθος), αναλόγως του τύπου των πήλινων που χρησιμοποιούνταν σε κάθε νησί.
»Οι εντοίχιες κυψέλες, τέλος, δημιουργούνταν είτε σε μία σειρά στον τοίχο (Κεφαλλονιά, Αντικύθηρα, Άνδρος) είτε σε πολλές (Άνδρος, Χίος, Κύπρος). Ο έλεγχος, όπως βέβαια και ο τρύγος, διενεργούνταν αλλού από την εμπρόσθια πλευρά όπου και η είσοδος των μελισσών και αλλού από την οπίσθια, η οποία έκλεινε με ξύλινη συνήθως κατασκευή».
Πηγή http://www.archaiologia.gr/blog/

Λίθινη οριζόντια μονόστομη κυψέλη της Αστυπάλαιας.
Κυψέλη διαμορφωμένη σε φυσική κοιλότητα βράχου από την Άνδρο

Δελτίο Τύπου Γυμνασίου Κυθήρων


ΒΑΤΙΚΑ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σας προσκαλούμε στη βραδιά γιορτής του Γυμνασίου Νεάπολης την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.
Η γιορτή περιλαμβάνει: παρουσίαση προγραμμάτων, έκθεση ζωγραφικής - ψηφιδωτού - τεχνολογίας και την θεατρική παράσταση
« Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Ηρακλή ήταν ένας άθλος ...», από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.
Ο Διευθυντής
Ο Σύλλογος Καθηγητών/τριών
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Νεάπολης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Αγανάκτηση πλέον προκαλεί η αδιαφορία κάποιων κατοίκων στη Νεάπολη και ο μη σεβασμός στους κανόνες ανακύκλωσης . 
Πάρα πολλές φορές με διάφορους τρόπους η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μονεμβασιάς κατά καιρούς ενημερώνει τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και το πόσο σημαντικό είναι στην εξοικονόμηση ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της εικόνας όσο αφορά την καθαριότητα.
Δυστυχώς ακόμα κάποιοι επιμένουν να μην σέβονται τίποτα με αποτέλεσμα οι κάδοι ανακύκλωσης να γεμίζουν με σκουπίδια και αποφάγια και η δυσωδία να είναι ανυπόφορη. Πολλές φορές οι συνειδητοποιημένοι αναγκάζονται να τα ξεδιαλέγουν και να τα πετάνε στους πράσινους κάδους που είναι εκεί για να υποδέχονται τέτοιου είδους σκουπίδια που καθημερινά περνά το απορριμματοφόρο και τους αδειάζει.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο σεβασμός στην καθαριότητα και φροντίδα του χώρου μας δεν αρκείται μόνο στα του οίκου μας .
Σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας το περιβάλλον την προσπάθεια που γίνεται με κόστος από τον Δήμο για να μπορούμε να ζούμε σε έναν τόπο που αν μη τι άλλο να μας χαρακτηρίζει η καθαριότητα και ο πολιτισμός.


Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τις προτάσεις του Δημήτρη Παπούλη Αρχιτέκτονα Μηχανικού ,ο οποίος πρότεινε τρία απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας.
1) Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την σημασία της ανακύκλωσης ,ξεκινώντας με μια τοποθέτηση στο δωμάτιο τους μιας ανακυκλώσιμης τσάντας για να ρίχνουν μέσα τα χαρτικά τους .
2) Ας γίνουν οι μεγάλοι παράδειγμα στα παιδιά τους κάνοντας το ίδιο και μάλιστα είναι πολύ απλό να γίνεται και ο διαχωρισμός αλουμινίου-γυαλί και χαρτί.
3) Να απαιτούμε από τον οποιονδήποτε να σέβεται τους κανόνες ανακύκλωσης διότι είναι δείγμα πολιτισμού και να μην επιτρέπουμε να μας "μουτζουρώνουν" οι αδιάφοροι .
Όπως μάλιστα είπε ,διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματης σφαλιάρας όταν πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης αποφάγια ,μπάζα και χαρτιά τουαλέτας να πετάγεται η "σφαλιάρα"
Σεβασμός λοιπόν .
Αναφέρθηκε και στην αδιαφορία ιδιοκτητών οικοπέδων που δεν τα καθαρίζουν με αποτέλεσμα να γίνονται μικροί σκουπιδότοποι δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα.
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΦΩΛΙΑ ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ "ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ" ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ


Φωλιά χελώνας καρέτα-καρέτα στην παραλία "Λορέτζου" στην Αγία Πελαγία.
Η φωλιά σύμφωνα με πληροφορίες βρέθικε απο επισκέπτη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και στην συνέχεια η κ.Χρυσούλα Σοφίου τοποθέτησε την περίφραξη  με παλέτες βότσαλα και τις ταμπέλες στο σημείο.ΠΡΟΣΟΧΗ !

H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας.
Eίναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Eλλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Mεσόγειο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.

H καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Eξαρτάται όμως απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα.
Όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα αναπνέει με πνεύμονες. Tο δέρμα της καλύπτεται από φολίδες, ενώ το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Tρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες.
Oι θηλυκές Caretta caretta αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. –ροτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, που είναι απαραίτητες για την επώαση.
Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ.
H εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Oι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν 17 γραμμάρια. Mόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα. Aυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Oι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Yπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.
Aπειλές
H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Kύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραστική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας.
O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.
"ημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια.
Iδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακκούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Tέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
–άντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά.
H δράση του WWF Eλλάς
Aπό τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στη χώρα μας, το WWF Eλλάς έθεσε την προστασία της χελώνας καρέτα ως μια από τις βασικές προτεραιότητές του και στήριξε το έργο του "υλλόγου –ροστασίας θαλάσσιας Xελώνας, όπως είχε κάνει νωρίτερα και το WWF International.
Eπιπλέον, το WWF Eλλ;ας ανέλαβε δράση στο νομικό τομέα στοχεύοντας τόσο στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, όσο και στη βελτίωσή τους.
H σημαντικότερη ενέργεια του WWF Eλλάς για την προστασία του είδους ήταν η αγορά της περιοχής που περιβάλλει την παραλία των "εκανίων, στη Zάκυνθο, τη σπουδαιότερη παραλία αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα σε ολόκληρη τη Mεσόγειο.
"τόχος ήταν η προστασία του βιότοπου από την αυθαίρετη και άναρχη ανάπτυξη, που έχει παρατηρηθεί σε άλλες παραλίες ωοτοκίας στο νησί.
Έπειτα από δυναμική εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες από την Eλλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Eυρωπαϊκή Ένωση, το WWF Eλλάς κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για την αγορά και τη διαχείριση της περιοχής:800.000.000 δρχ.
"ήμερα το WWF Eλλάς εκπονεί πρόγραμμα για τη διαχείριση της περιοχής με τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών.
H διαχείριση με βάση την επιστημονική γνώση αλλά και την αρχή της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης (η παραλία των "εκανίων θα αποτελέσει τον πυρήνα προστασίας στο EΘ–Z), μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για ανάλογους βιότοπους τόσο στη Zάκυνθο όσο και αλλού.
–αράλληλα η οργάνωση διεξάγει πρόγραμμα φύλαξης της παραλίας των "εκανίων κατά τους θερινούς μήνες.
Oι φύλακες, που είναι κάτοικοι της περιοχής, ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας για τα μέτρα προστασίας και αποτρέπουν τις ανθρωπογενείς οχλήσεις.
Διεύθυνση διαδικτύου: www.wwf.gr



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΡΔΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΡΕΥΣΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Κ.Λ.Π.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ
ΜΗΝΑΣ ΦΑΡΔΟΥΛΗΣ.

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3.100 ΚΑΤΟΙΚΩΝ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που έπαψαν να ισχύουν στα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής, οι σχετικές ρυθμίσεις δεν ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2016, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν φρόντισε σε κάποια από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν να περάσει σχετική διάταξη που να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο τελευταία φορά παρατάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι πλέον οι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους των νησιών αυτών έχουν αυξηθεί, όπως και οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά.
Ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο δεν παρατάθηκε το ευνοϊκό καθεστώς για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων κι εάν προτίθεται να το επαναφέρει, αλλά και τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να προσφέρει κίνητρα παραμονής στους κατοίκους των εν λόγω νησιών.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι πριν λίγες μέρες, για τους φορολογούμενους που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, είτε πρόκειται για φυσικά είτε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφαρμοζόταν ένα πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων.
Δυστυχώς, από 1η Ιουνίου 2016 οι ρυθμίσεις αυτές παύουν πλέον να ισχύουν, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν φρόντισε σε κάποια από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν να περάσει σχετική διάταξη που να παρατείνει το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, το οποίο τελευταία φορά παρατάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πλέον αυξημένοι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατοίκους των νησιών αυτών, με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από τα σημερινά νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες εξαρτώμενα τέκνα, των 8.863 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 9.090 ευρώ για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά, οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 αυξάνονται κατά 46,46% έως 85,9%, από τα επίπεδα του 15,60% - 19,80% στο επίπεδο του 29%.
Επειδή τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων συνιστούν ιδιαίτερες γεωγραφικές ενότητες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ηπειρωτική χώρα και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης,
Επειδή μια τέτοια εξέλιξη, υπό τη βαθιά ύφεση που βιώνει η χώρα, μπορεί να πλήξει την ήδη υποτυπώδη παραγωγική, εμπορική και τουριστική λειτουργικότητά τους,
Επειδή η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει κίνητρα παραμονής στα μικρά νησιά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.            Για ποιο λόγο δεν παρατάθηκε το ευνοϊκό καθεστώς για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων; Προτίθεται να το επαναφέρει;
2.            Τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να προσφέρει κίνητρα παραμονής στους κατοίκους των εν λόγω νησιών;

Πειραιάς, 27 Ιουνίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων