Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Στα αβαθή παραμένει ακόμα στη βραχώδη περιοχή στο Διακόφτι το δουλεμπορικό πλοιάριο (VIDEO-FOTO)



Στα αβαθή παραμένει  ακόμα στη βραχώδη περιοχή στο Διακόφτι το δουλεμπορικό πλοιάριο ,που μετέφερε τους 68 λαθρομετανάστες . Ελπίζουμε όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εργασιών αποκόλλησης του σκάφους ,καθώς και η απομάκρυνση του από την περιοχή.



ΑΠΟΨΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ !


Εκατοντάδες κόσμου στην Μεγαλόχαρη προστάτιδα των Κυθήρων Μυρτιδιώτισσα.

Εκατοντάδες κόσμου στην Μεγαλόχαρη προστάτιδα των Κυθήρων Μυρτιδιώτισσα.
 
Στο Νησί μας τα Κύθηρα με λαμπρότητα και κατάνυξη η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Την Κυριακή το απόγευμα 14 Αυγούστου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Σεραφείμ,τα Ιερά Εγκώμια και η Ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας μας στη Μονή Μυρτιδίων.
Την Δευτέρα 15 Αυγούστου το πρωί τελέστικε Όρθρος και Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Ἁγίας καί Θαυματουργού Εἰκόνος τῆς Παναγίας τής Μυρτιδιώτισσας μέχρι καί τοῦ ἐξωτερικού προαυλίου - πλατείας τής Ἱεράς Μονής υπο τους ήχους της φιλαρμονικής Ποταμού, με τή συμμετοχή τού Ἱερού Κλήρου, τών Τοπικών Ἀρχών καί φορέων, τών προσκυνητών καί τού φιλοχρίστου λαού.Παρόντες στις λατρευτικές εκδηλώσεις οι Αντιδήμαρχοι, οι Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας του Νησιού μας, Ναύτες απο την Ναυτική Βάσης Αγ.Ελέσας ,καθώς και η Βουλευτής β Πειραιώς της ΄Ενωσης Κεντρώων κ.Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που βρίσκεται στο Νησί μας.

Σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού δεν υπάρχει σπίτι που να μην γιορτάζει την Μαρία του, τον Παναγιώτη του ή την Δέσποινά του. Η Μεγαλόχαρη βρίσκεται παντού, αναφορά κάθε κατατρεγμένου, αναφιλητό του κάθε ταπεινωμένου, ανάσα ελπίδας… Αντίδοτο στο πόνο, φάρμακο στην αρρώστια, βοήθεια στην κακουχία, ανάχωμα στην θλίψη. Αυτή είναι η Παναγιά του Έλληνα, έκφραση γλυκύτητας και συμπόνιας.
ADELIN 107,3 WEB TV.

Κεφαλή σφίγγας σε βράχο κοντά σε θεμέλια αρχαίας πυραμίδας στα Βιγκλάφια Λακωνίας (φωτό)

Λαξευμένη προϊστορική κεφαλή σφίγγας σε βράχο κοντά σε θεμέλια αρχαίας πυραμίδας στα Βιγκλάφια Λακωνίας.
Η πυραμίδα των Βιγκλαφίων
Σε πολλούς είναι γνωστό ότι η περιοχή μας έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Πολλοί γνωρίζουμε για την Λακωνική Τρίπολη, Σίδη _ Ήτις – Αφροδισιάς, που ήλθε ο απόγονος του Ηρακλή Βοίας να συνενώσει στην καινούργια πόλη »Βοιές».
Επίσης πολλοί γνωρίζουμε για την βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο «Παυλοπέτρι«, την επονομαζόμενη και Λακωνική Ατλαντίδα.
Λίγοι όμως γνώριζαν για την λεγόμενη πυραμίδα των Βιγκλαφίων.
Μία υπόθεση που ακούστηκε περισσότερο τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην περιοχή.
Ας επιχειρήσουμε όμως να δούμε το θέμα, με όσες πληροφορίες διαθέτουμε.
Όταν ο Παυσανίας επισκέφθηκε την περιοχή της Ελαφονήσου, μάλλον πεζός αφού η Ελαφόνησος χωρίστηκε κατά μία εκδοχή από τη στεριά στο μεγάλο σεισμό του 375 μ.χ, κατά άλλη εκδοχή περιγράφοντας από πλοίο που παρέπλεε τις ακτές, περιγράφει στις περιηγήσεις του ότι στην περιοχή είδε ναό της Αθηνάς που λέγεται ότι τον είχε χτίσει ο Αγαμέμνονας, καθώς και τον τάφο του Κινάδου που ήταν πλοίαρχος του Μενελάου.
Από τις περιηγήσεις του Παυσανία γνωρίζουμε ότι τις πυραμιδοειδείς αυτές κατασκευές τις θεωρούσε ως πολυάνδρια (ομαδικούς τάφους).
Το θέμα των πυραμιδοειδών αυτών κατασκευών στον ελλαδικό χώρο, δεν έχει πλήρως φωτιστεί καθώς άλλοι τα θεωρούν ταφικά μνημεία όπως ο Παυσανίας, άλλοι τα θεωρούν λατρευτικούς χώρους, άλλοι οχυρωματικά έργα, και άλλοι ότι μπορούσαν να έχουν περισσότερες της μίας από τις παραπάνω ιδιότητες.
Μετά την αναφορά αυτή του Παυσανία, για περισσότερα από 1600 χρόνια το θέμα το σκεπάζει η λήθη.
Ξαναβγαίνει στην επιφάνεια όταν ο αρχαιολόγος Leake ανακοινώνει ότι το 1806 ( κατά άλλους το 1831) ανακάλυψε τα ερείπια της πυραμίδας στα Βιγκλάφια, που την ταυτίζει με τον τάφο του Κινάδου που ανέφερε ο Παυσανίας.
Προφανώς η εκτίμηση αυτή είναι εσφαλμένη καθώς μία τέτοια μεγαλοπρεπής κατασκευή δεν θα αναλογούσε σαν ταφικό μνημείο σε έναν πλοίαρχο.

Μετά την αναφορά αυτή του Leake περνούν και πάλι 160 περίπου χρόνια όπου την περιοχή επισκέφθηκαν το 1961 οι αρχαιολόγοι Waterhouse και Simpson, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πυραμίδα του Leake, καθώς και σε προϊστορικά ευρήματα, επίσης και σε κεραμική του 4ου π.χ αιώνα που βρήκαν.
Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες αν οι παραπάνω ερευνητές επισκέφθηκαν την πυραμίδα, ή αναφέρονται σε αυτήν βάσει άλλων αναφορών. Αντίθετα το 1975 την επισκέπτεται ο αρχαιολόγος Vischer, ο οποίος και την αναφέρει στο βιβλίο του.