Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΛΑΚΩΝΙΑ.Βήματα για την θεσμοθέτηση και λειτουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Στις Κροκεές


Δελτίο Τύπου

Με παρέμβαση του Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Πυραγού Γραφάκου Κωνσταντίνου στο 59ο Συνέδριο Κροκεατών Αμερικής – Καναδά πραγματοποιήθηκε η Τρίτη συνάντηση των Ενεργών Πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Κροκεών για την Δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές.
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 μετά από πρόσκλησή μας ο ειδικός και πεπειραμένος στα θέματα του Εθελοντισμού Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γραφάκος ανέπτυξε τους τρόπους και τις διαδικασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία σχετικά με τον θεσμό αυτό. 
Ειδική μνεία έκανε στα πλεονεκτήματα και τα ωφέλει που κερδίζει κάθε ενεργός πολίτης που επιλέγει να δράσει εθελοντικά αλλά πιστοποιημένα και με μέθοδο για την προστασία της ζωής του και της περιουσίας του.
Η ανάλυση για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών των υπό εξέταση εθελοντών και τα απαραίτητα υλικά και μέσα για την ίδρυση του Κλιμακίου, μας έκανε κατανοητό το μέγεθος της προσπάθειας αυτής και την σοβαρότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει αυτή τη Δράση.
Κατά την παρέμβαση αυτή ενημερωθήκαμε για Προσπάθειες Εθελοντικών Σταθμών εντός και εκτός Ελλάδος. Πήραμε ερεθίσματα για περεταίρω ανάπτυξη του θεσμού και για την κοινωνική και πολιτιστική παρουσία των εθελοντών.
«Στο δια ταύτα» της παρέμβασης ορίστηκαν οι πρώτες κινήσεις αναζήτησης τόπου στέγασης του Κλιμακίου, κονδυλίων για την απόκτηση υλικών και μέσων ατομικής προστασίας, Πυροσβεστικού Οχήματος και φυσικά την δήλωση ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας για εκπαίδευση και πιστοποίηση για την απόκτηση της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα

Το νησί των Αντικύθηρων – το μικρό αυτό κομμάτι γης ανάμεσα στα Κύθηρα και τη Δυτική Κρήτη που έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστό λόγω του περίφημο αρχαίου Ναυαγίου – εόρτασε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη τον Προστάτη, Πολιούχο και Έφορό του Άγιο Μύρωνα τον Ιερομάρτυρα του 3ου αιώνος και Θαυματουργό, του οποίου η Εικόνα ανευρέθη στη νήσο προ πολλών αιώνων από Κρήτες της επαρχίας Κισσάμου. Το μικρό παλαιό Μοναστήρι του Αγίου, ευπρεπισμένο από την αγάπη και τον κόπο των κατοίκων του νησιού και των προσκυνητών, υποδέχθηκε και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες από τη Λακωνία, τα Κύθηρα και την Κρήτη. Στις Ιερές Ακολουθίες που τελέστηκαν χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ έψαλλε για 16η συνεχή χρονιά χορός Ιεροψαλτών από την Αθήνα υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου κ. Ιωάννη Τσούνη. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ματθαίος Αγγελιουδάκης, ο Πρόεδρος με Μέλη του Δ.Σ., οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καραβά Κυθήρων Γιώργος Τσάκος και Μητάτων Κυθήρων Γιώργος Σκλάβος, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ (Πάτρα) Αρχιπλοίαρχος κ. Καλογείτων Σταμάτιος, ο Λιμενάρχης Νεάπολης Αντιπλοίαρχος κ. Σκαλίμης Ευστάθιος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κυθήρων Υπαστυνόμος κ. Τιακούδας Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης με τα μέλη του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων» κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τους συνεργάτες του και πλήθος Αντικυθήριων από την Ελλάδα και την Αυστραλία. Τα πλοία της γραμμής εξυπηρέτησαν τον κόσμο μεταφέροντας στο νησί εκατοντάδες προσκυνητές από τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Κρήτη, που ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο. 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρήθηκε το έθιμο με το πατροπαράδοτο κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο του Ναού και την προσφορά αιγοπρόβειου κρέατος προς όλους τους προσκυνητές όπως απαιτεί η παράδοση. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη μίμησης του αγωνιστικού φρονήματος του Αγίου Μύρωνος που δεν δειλίασε μπροστά στις απειλές και τα βασανιστήρια και έδωσε την ίδια του τη ζωή για την αγάπη του Χριστού. Παράλληλα επαίνεσε και ευχαρίστησε δημόσια τον επί 33 έτη σεβάσμιο Ιερέα του ακριτικού νησιού π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πιστή τήρηση των παραδόσεων και τον διαρκή ευπρεπισμό του Ναού του Αγίου που τα τελευταία έτη έχει ανακαινιστεί σημαντικά, ενώ δημόσια ευχαρίστησε τον Αντικυθηραϊκής καταγωγής Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη για την ανύστακτη φροντίδα του προς το μικρό νησί και τους λιγοστούς κατά το χειμώνα κατοίκους του. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές και τις Αρχές και ιδιαίτερα τους εκ Κισσάμου της Κρήτης προερχομένους, οι οποίοι διατηρούν μακραίωνη σχέση με το νησί και τον Άγιο καθώς οι πρόγονοί τους ανεύρον την Ιερά του Εικόνα και εποίκισαν τα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου αιώνα. 
Ο τιμώμενος στα Αντικύθηρα Άγιος Μύρων είναι ο Πρεσβύτερος της Κορίνθου που μαρτύρησε στον διωγμό του Δεκίου τον 3ο μ.Χ. αιώνα και ο οποίος τιμάται εξόχως στην Δυτική Κρήτη, στα Κύθηρα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Πάρος, Νάξος κ.λπ.) με μεγάλα τοπικά πανηγύρια. 
Ευχή του Σεβασμιωτάτου και όλων των Αντικυθηρίων είναι η διατήρηση του εθίμου και του παραδοσιακού εορτασμού του Αγίου Μύρωνος και η αποτροπή – με τις ευχές του Αγίου – του ορατού κινδύνου ερήμωσης του νησιού, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπερβαίνουν τους είκοσι.





ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Σοβαρή έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού στην Λακωνία.

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ ,

 Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από καιρό παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υλοποίηση των απαιτουμένων από την εθνική και ευρωπαϊκή  νομοθεσία υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων τους. Η συνταξιοδότηση μονίμου προσωπικού και η μη  πρόσληψη  εποχικού προσωπικού επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανταπόκριση τους, μετά και  την εμφάνιση  κρούσματος Οζώδους Δερματίτιδας στην Αχαΐα.

  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανταποκρινόμενη στην επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού των βοοειδών της περιοχής της για την ΟΖΔ , παρήγγειλε  ήδη και προμηθεύτηκε τα απαραίτητα εμβόλια , όμως παρά ταύτα, υφίσταται εξαιρετικά έντονο το πρόβλημα  όπως περιγράφεται από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας (επισυνάπτεται έγγραφο). Επίσης έντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα και στην Κορινθία καθώς και στις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου(επισυνάπτονται έγγραφα).

 Επίσης τονίζεται, η ακατανόητη εξαίρεση κατανομής κτηνιατρικού προσωπικού σε Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, ακόμη και από την κατανομή θέσεων γεωτεχνικού προσωπικού από τον ΟΑΕΔ,  στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα (έγγραφο Γ.Γ 26-1-2016 Α.Π.796/10308)

 Παρακαλούμε το ταχύτερο δυνατό να βρεθεί  άμεσα λύση, για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στα Τμήματα Κτηνιατρικής κυρίως στη Λακωνία και την  Κορινθία, αλλά  και στο σύνολο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας  για τη εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

                                            Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                ΗΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ

Πηγή  http://www.report24.gr/

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ “Άσε με πάλι να σου πω”



29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

“Άσε με πάλι να σου πω”

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με τους Ζαχαρία Καρούνη, Ασπασία Στρατηγού, Μαρία Κουγιουμτζη

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει δεκάδες τραγούδια που μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη ο σπουδαίος συνθέτης, ο γλυκός και χαμηλόφωνος άνθρωπος Σταύρος Κουγιουμτζής, σε στίχους δικούς του και άλλων σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιώργος Θέμελης, ο Κώστας Κινδύνης, ο Άκος Δασκαλόπουλος, και άλλοι.  «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Ντύλαν Τόμας», «Όλα καλά», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Τώρα που θα φύγεις», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Το πρώτο περιστέρι», «Κάποιος χτύπησε την πόρτα», «Στα χρόνια της υπομονής», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Το πουκάμισο το θαλασσί», «Χάντρα στο κομπολόϊ σου», «Στα ψηλά τα παραθύρια», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», «Το κόκκινο φουστάνι», «Σ’ αγαπώ», «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη»...

Ο Γιώργος Νταλάρας έφηβος σχεδόν, άρχισε αυτήν την καθοριστική για την μουσική του διαδρομή συνοδοιπορία με τον μεγάλο συνθέτη με τραγούδια που σφράγισαν το Ελληνικό τραγούδι και μέχρι σήμερα διατηρούν την αλήθεια και την αμεσότητά τους, συγκινούν και γοητεύουν. 
Καλεσμένοι σε αυτές τις συναυλίες, πανάξιοι τραγουδιστές της νέας γενιάς.  Είναι ο  Ζαχαρίας Καρούνης, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρία Κουγιουμτζή. Παρόντες σε αυτό το συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με κυρίαρχο ρόλο, έντεκα εξαιρετικοί μουσικοί, ενώ την ενορχήστρωση των τραγουδιών θα επιμεληθεί ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία του Γιώργου Παπαχριστούδη που είναι και ο διευθυντής της ορχήστρας.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15€

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα θα προσφέρει δωρεάν μεταφορά του κοινού για την παρακολούθηση της παράστασης μετ’ επιστροφής. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 8.30΄ από τα γραφεία του (Κων/νου Παλαιολόγου 86).
Τηλέφωνα επικοινωνίας 27310 82470, 27310 82395.

ΓΑΛΑΝΗ-ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΕΓΚΑ .ΝΕΑΠΟΛΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΙΣΜΟΥ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ.ΝΕΑΠΟΛΗ 20-21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
20:30 Έναρξη 3ης Γιορτής Βατικιώτικου Κρεμμυδιού – χαιρετισμοί επισήμων 
20:45 Ομιλία των Νίκου Κουβουτσάκη (γεωπόνου) και Στάθη Βελιώτη (παραγωγού) με τίτλο: «Γνωριμία με το βατικιώτικο κρεμμύδι – η δυναμική του βατικιώτικου κρεμμυδιού στο χθες, το σήμερα και το αύριο».
21:15 Ομιλία του κ. Μηνά Αναστασάκη με τίτλο «Το κρεμμύδι κατά τις παραδόσεις στα Βάτικα».
21:30 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «ΧΑ.ΣΤΑ.ΣΑ.ΛΕΤΟ»
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016
21:00 «Κρεμμυδομαγειρέματα»: μπουφές με στιφάδο, παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα και πλήθος εδεσμάτων με βάση το βατικιώτικο κρεμμύδι
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (VIDEO-ΦΩΤΟ)



Άγιος Μύρων

ερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 17 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Μύρων.
Ο Μύρων ήταν ιερέας στην Αχαΐα και αποκεφαλίστηκε κατά την περίοδο των χριστιανικών διωγμών του ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου (249-251).
Ο Άγιος Μύρων είναι πολιούχος των Αντικυθήρων. Τμήμα του λειψάνου του βρίσκεται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου.

Απολυτίκιον 

Ως θείον αλάβαστρον, των ιερών αρετών, πιστώς ιεράτευσας, τη Εκκλησία Χριστού, και χαίρων ενήθλησας, όθεν τη ευωδία, των εν σοι χαρισμάτων, Μύρων Ιερομάρτυς, των παθών το δυσώδες, απέλασαν ανενδότως, εκ των ψυχών ημών. 
Πηγή www.sansimera.gr


Τὶ μοι κεφαλῆς ἡ τομή, Μύρων λέγει.
Πρὸς τὸ στέφειν μέλλον με πάντιμον στέφος;
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μύρωνα τάμε ξίφος ὀξύ.
Βιογραφία
Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα επιθυμούσε. Όμως η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας. Αφιερώθηκε, λοιπόν, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς. Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύπνευματικών θερους. Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε: «Αν ήταν για τη σωτηρία των μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι' αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση». Τότε όλοι μαζί φώναξαν: «Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;». Ο έπαρχος, εξοργισμένος από την απάντηση, αφού βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.
Πηγή http://www.saint.gr/