Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ! ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ !!!
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016.
ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ,ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗ !!!
ΕΚΛΕΚΤΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΜΠΥΡΕΣ,ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ 

ΥΦΑΝΤΑ,ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΦΑΝΗ

Με αφορμή το χθεσινό πανηγύρι στα 9μερα της Παναγίας στην Ορφανή του Μυλοποτάμου αξίζει να δούμε μερικά αφιερώματα από παλιές κεντήστρες και ανυφαντούδες που στολίζουν το ναό και την αίθουσα υποδοχής. 

Ωραία υφαντά (μπελούτσες) καρέ, σεμέν, τραπεζομάντιλα, κεντητά κάδρα με σταυροβελονιά ή με ριζοβελονιά, με πανηγυριστές πάνω στα γαϊδουράκια, καλλιγραφημένα ποιήματα με ζωγραφιές κ.α. 





Κάποια από αυτά τα αφιερώματα είναι έργα της παλιάς δασκάλας του Μυλοποτάμου Παναγιωτίτσας Πλεύρη, που ήταν σπουδαία κεντήστρα, καλλιγράφος και ζωγράφος










Μήνυμα Τζανετέα προς τους επιτυχόντες μαθητές της Λακωνίας

«Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους επιτυχόντες μαθητές της Λακωνίας για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την επιτυχία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας που εύχομαι να σας οδηγήσει πιο κοντά στους στόχους και στις προσδοκίες σας.
Συγχαρητήρια αξίζουν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που ήταν αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών, μοιράστηκαν τα άγχη και τις αγωνίες τους όλο αυτό το επίπονο διάστημα.
Στους μαθητές που δεν κατάφεραν να επιτύχουν θέλω να θυμίσω ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι απλά μια δοκιμασία στην πορεία της ζωής  που δεν κρίνει οριστικά την προσωπική και επαγγελματική μας επιτυχία. Να είστε σίγουροι ότι δοκιμασίες θα υπάρξουν ακόμη πολλές και με πίστη, αφοσίωση και υπομονή θα καταφέρετε να εκπληρώσετε τα όνειρα σας.
Καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία σε όλους.»

ΝΔ Μονεμβασίας: Αυτά είναι τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Νεάπολης

Ο πρόεδρος και τα μέλη της δημοτικής τοπικής οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) Νέας Δημοκρατίας Μονεμβασίας είχαν συνάντηση στις 27/7 στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης με τους κ.κ. Αντώνη Τάντουλο και Ιωάννη Μιχαλέτο, διευθυντή και υποδιευθυντή αντίστοιχα του Κέντρου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΗΜΤΟ να ενημερωθεί για ενδεχόμενα προβλήματα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας στην περιοχή του δήμου Μονεμβασίας.
Η εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ Νεάπολης και των περιφερειακών του ιατρείων είναι κομβικής σημασίας καθώς: α) Εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 10.000 μόνιμων κατοίκων που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. β) Καλύπτει περιοχή διέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών που κατευθύνονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (Κύθηρα – Ελαφόνησος). γ) Αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά στα περίπου διακόσια πλοία που διέρχονται καθημερινά από το δίαυλο Ελαφονήσου – Κυθήρων. δ) Εξυπηρετεί τις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών του νοσοκομείου Κυθήρων που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας. ε) Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και με κακό οδικό δίκτυο από τις νοσηλευτικές μονάδες Μολάων και Σπάρτης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 45 λεπτά και 2 ώρες αντίστοιχα για να υπάρξει πρόσβαση σ’ αυτές.
Κατόπιν συζήτησης-ενημέρωσης που έλαβε χώρα προέκυψαν, σύμφωνα με την Οργάνωση, τα εξής:
1) Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους τομείς, με βασικότερες εκείνες στο νοσηλευτικό τομέα. Προσωρινά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με δύο νοσηλεύτριες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που σε λίγους μήνες λήγουν οι συμβάσεις τους. Σοβαρή είναι και η έλλειψη μικροβιολόγου και παρασκευάστριας, με αποτέλεσμα καινούργια εργαστηριακά μηχανήματα να μένουν αχρησιμοποίητα.
2) Χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προμήθεια όχι μόνο υγειονομικού αλλά και πάσης φύσεως υλικού. Οι συνήθως πολύ μικρές παραγγελίες λόγω του ελάχιστου οικονομικού ενδιαφέροντος δεν βρίσκουν άμεση ανταπόκριση από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις.
3) Λόγω καταστροφής του εμφανιστηρίου ακτινογραφιών, δεν λειτουργεί από το Μάρτιο το ακτινολογικό εργαστήριο. Μέχρι στιγμής, παρά τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια, δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενη εταιρεία για να το προμηθεύσει. Εκκρεμεί επίσης η αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού ακτινολογικού μηχανήματος με άλλο νεότερης τεχνολογίας, που έχει παραχωρηθεί από το νοσοκομείο Κυθήρων.
4) Προβλήματα με τα διαθέσιμα σε κάθε οκτάωρη βάρδια ασθενοφόρα στο νομό, που δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης διαθέσιμων οδηγών. Η στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με δύο άτομα ανά όχημα επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί μειώνει στο μισό τα διαθέσιμα από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα. Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
5) Μετά από πάνω από τριάντα χρόνια λειτουργίας, υπάρχει ανάγκη παρεμβάσεων στο κτίριο του κέντρου υγείας, λόγω σοβαρών προβλημάτων. Πρέπει να υπάρξει ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να επιλυθούν.
6) Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς υγείας της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας (Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας), ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία του συστήματος προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Επιτυχόντες Γενικού Λυκείου Κυθήρων 2016


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 24/8/2016 - Δημοτικά Έργα


Ολοκληρώθηκαν μέσα στη συμβατική τους προθεσμία 4 σημαντικά έργα δημοτικής οδοποιίας στο Δήμο Κυθήρων. Μέσα από διαφανείς διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών επιτεύχθηκαν μεγάλες εκπτώσεις που ωφέλησαν σημαντικά το Δήμο μας. 

Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση στον δρόμο προς τη Φυρή Άμμο του Καλάμου (συνολικά 600 μέτρα), στον δρόμο προς το Καλαδί συμπεριλαμβανομένου του χώρου στάθμευσης, όπου κατασκευάστηκαν και προστατευτικά τοιχία (συνολικά 600 μέτρα) καθώς και τμήμα του δρόμου προς την παραλία της Κακής Λαγκάδας (συνολικά 440 μέτρα) όπου επίσης κατασκευάστηκαν τοιχία αντιστήριξης. 
Παράλληλα βελτιώθηκε και ασφαλτοστρώθηκε μεγάλο τμήμα της περιφερειακής οδού στο Άνω Λειβάδι σε συνολικό μήκος 500 μέτρων καθώς και τμήμα δρόμου μήκους 100 μέτρων στον οικισμό του Λιβαδίου

Με τα έργα αυτά βελτιώνεται ένα σημαντικό κομμάτι του δημοτικού οδικού δικτύου, ενώ αναβαθμίζεται και η τουριστική υποδομή του νησιού μας μετά την ασφαλτόστρωση δρόμων προς τρεις δημοφιλείς παραλίες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. 
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση των εργασιών αυτών ο Δήμος έλαβε όλες τις νόμιμες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, ενώ ασκήθηκε και ο προβλεπόμενος από το Νόμο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Η δαπάνη για την ασφαλτόστρωση των οδών προς τις παραλίες ανήλθε στα 169.058,84€ μετά την σημαντική έκπτωση που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία (αρχικός προϋπολογισμός έργου με βάση τη μελέτη: 250.000€).
 
Η δαπάνη για την δημοτική οδοποιία Λιβαδίου ανήλθε σε 38.999,99€ μετά την έκπτωση που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία (αρχικός προϋπολογισμός έργου με βάση τη μελέτη: 50.000€).
----------------------------------------------
Πηγή:  kyt hira.gr
-----------------------------------------------

Πρόσκληση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26-8-2016


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2016 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  04/09/2016 .
  



ΣΑΒΒΑΤΟ    03/09                           09.30-13.00  
                                                         17.30-20.30
  
ΚΥΡΙΑΚΗ    04/09     ΠΡΩΙ              09.30-13.00

Τατούλης: Κανένα κρούσμα ελονοσίας στη Πελοπόννησο!

Σημείωσε ότι “όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, από το 2012 έως σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα της νόσου με ένδειξη εγχώριας μετάδοσης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας”

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί προγράμματα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα σε στενή συνεργασία με τη δημοτική Αρχή», υπογράμμισε με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για το θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην Πελοπόννησο από το 2009 και μετά, καταγράφονταν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σχεδόν κάθε έτος, κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές τα έτη 2011- 2012.
Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια πήρε τη πρωτοβουλία, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ECDC, το ΚΕΕΛΠΝΟ και πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να εκπονήσει και να υλοποιήσει εξειδικευμένα προγράμματα κωνωποκτονίας.
Επεσήμανε ότι “την τελευταία πενταετία σε όλες τις Περιφερειακές μας Ενότητες εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών” και είπε, πως εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές τεχνικές καταπολέμησης όπως η διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων σε καταλύματα μεταναστών.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι, “όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, από το 2012 έως σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα της νόσου με ένδειξη εγχώριας μετάδοσης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας”.
Ακόμη τόνισε ότι, “είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην οποία θα λειτουργήσει ‘’Κέντρο παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον”.
Ο περιφερειάρχης αφού δήλωσε ότι “οι αιρετές Περιφέρειες απέδειξαν για ακόμα μία φορά, ότι αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας”, δήλωσε ότι, “νοιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που εφαρμόσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της χώρας, ιδιαίτερα δε στις Περιφέρειες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να προστατευθεί η Δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο”.
Πηγή  http://moriasnews.gr/

Κατάρτιση οδωνυμικού χάρτη Τ.Κ. Μονεμβασίας – Ανοικτή πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων

Σύμφωνα με την απόφαση 2/2016 του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας προκειμένου να συνταχθεί ο οδωνυμικός  χάρτης της Μονεμβασίας (ονόματα οδών και πλατειών) απευθύνεται ανοικτή πρόσκληση στους δημότες και φίλους της ιστορικής πόλης της Μονεμβασίας για να καταθέσουν την πρότασή τους σχετικά με την κατάρτιση του οδωνυμικού χάρτη με επεξηγηματική πληροφορία (αιτιολόγηση ονόματος).
Τα ονόματα θα προέρχονται από το ιστορικό Χρονολόγιο της Μονεμβασίας από το 200 μ.Χ. μέχρι το 1821, την χρονική περίοδο έως το τέλος του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, θα περιλαμβάνονται ιστορικά τοπωνύμια, Λάκωνες Άγιοι με καταγωγή τη Μονεμβασία ή που σχετίζονται με τη Μονεμβασία,  ονόματα Ελλήνων ποιητών (Λακώνων και μη),  με αφορμή τη γενέτειρα του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου, επίσης  μπορεί να γίνει δεκτή όποια άλλη πρόταση μπορεί να αναδείξει περαιτέρω την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της Μονεμβασίας,  η οποία  αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό τόπο με υψηλή επισκεψιμότητα και μια από τις πύλες της Ελλάδας στον πολιτισμό και στον παγκόσμιο τουρισμό.
Τελευταία προθεσμία υποβολής προτάσεων η 31η  Αυγούστου 2016 στα γραφεία του Δημοτικού Καταστήματος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας (τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες 2732 0 61777 – Διεύθυνση Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας – Μονεμβασία 230 70).
 Για την αξιολόγηση των προτάσεων έχει συγκροτηθεί επιτροπή η οποία αποτελείται από τους:
  1. Σταύρο Χριστάκο, Αντιδήμαρχο
  2. Κατερίνα Τσαφατίνου , Δημοτική Σύμβουλο
  3. Γεώργιο Βουνελάκη, Δημοτικό Σύμβουλο
  4. Σκάγκου Παναγιώτα, Αρχαιολόγο
  5. Σκάγκο Νεκτάριο, Αρχαιολόγο
  6. Χαραμή Μαρία, Δικηγόρο
Την τελική απόφαση για την ονομασία θα τη λάβει το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας.
Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας
Σταύρος Χριστάκος

ΒΑΤΙΚΑ.Υποβρύχιες Ξεναγήσεις στο Παυλοπέτρι – UNDERWATER GUIDED TOURS

Ο Δήμος Ελαφονήσου σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την ανάδειξη του βυθισμένουπροϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, διοργανώνει υποβρύχιες ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στις 25/26 και 27 Αυγούστου 2016 σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 25/08/2016 :
Ξεναγήσεις για παιδιά και εφήβους 7 έως 15 ετών, ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και να συνοδεύονται από γονέα, κηδεμόνα ή ενήλικα συνοδό.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 παιδιά.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 2734 0 61238, 2734 0 61369 και 2734 0 61055 (κα Λιάρου Έφη, κος Δεληγιαννίδης Σταύρος).
Παρασκευή 26/08/2016 :
Ξεναγήσεις για νέους (από 16 ετών) και ενήλικες, ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός : μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 νέοι -ενήλικες.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 2734 0 61238, 2734 0 61369 και 2734 0 61055 (κα Λιάρου Έφη, κος Δεληγιαννίδης Σταύρος).
Σάββατο 27/08/2016 :
Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στα αγγλικά ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός : μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 άτομα.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 2734 0 61238, 2734 0 61369 και 2734 0 61055 (κα Λιάρου Έφη, κος Δεληγιαννίδης Σταύρος).
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ : Παραλία της Πούντας, στο χώρο του προϊστορικού νεκροταφείου
UNDERWATER GUIDED TOURS
Municipality of Elafonisos in collaboration with the Department of Underwater Antiquities , in an effort to protect and highlight the submerged prehistoric settlement of Paulopetri, organizes underwater guided tours in English onSaturday 27th of August 2016 at 9.30 am and 11.30 am
Necessary equipment : mask , snorkel and flippers .
Each tour can watch up to 30 people .
Strict Priority will be met.
Registrations by phone: 2734 0 61 238, 2734 0 61 369 and 2734 0 61 055 (MrsLiarou Efi, Mr. Stavros Deligiannidis ) .
MEETING POINT : Beach of Punta , on the site of a prehistoric cemetery