Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Τραυματισμένη χελώνα καρέτα καρέτα βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι 27 Αυγούστου στην παραλία της Αγίας Πελαγίας απο την Μυρτώ Σουρή,και μεταφέρθηκε στην κτηνίατρο κ.Κατερίνα Σταθάτου στο Λιβάδι.
Σύμφωνα με την κυρία Σταθάτου η χελώνα έιναι τραυματισμένη στο μπροστινό δεξί πόδι,και σχεδόν ετοιμοθάνατη.Η άτυχη χελώνα φαίνεται πως παγιδεύτηκε σε (πετονιά,δίχτι,η πλαστικό) για πολύ καιρό και στην συνέχεια απελευθερώθηκε.Της χορηγήθηκε αντιβοίωση,υποδερμικά,στομαχικά και αντιφλεγμονικά, και θα μεταφερθεί στην Αθήνα γιατί δεν έιναι για απελευθέρωση.
Η κ.Σταθάτου ευχαριστεί το προσωπικό του Λιμεναρχείου που έδειξε το σωστό ενδιαφέρον και επικοινώνησε με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ,με τους οποίους έιναι σε επικοινωνία και η ίδια.
ADELIN 107,3 FM WEB TV   



Η Αγία Πελαγία! Φωτογραφία 50s του αείμνηστου Μανώλη Φατσέα "Φουριάρη"


 Πηγή
 Kosmas Megalokonomos.

Η 190η επέτειος από τη Μάχη του Πολυαράβου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
 Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
11:00 - Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Πύργου Σταθάκου στη Ζεσφίνα - Κατάθεση στεφάνων. Παράθεση καφέ στην πλατεία των Κόκκινων Λουριών.
18:00 - Εσπερινός με αρτοκλασία στο Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου στα Κονάκια.
Κυριακή 28 Αυγούστου 2016
07:00 - Έπαρση της σημαίας στο χώρο της θυσίας των Μανιατών.
10:30 - Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Πολυάραβο.
10:40 - Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
11:00 - Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου - Κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με τη νομοθεσία - Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών - Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον συνταξιούχο καθηγητή, τέως Δήμαρχο Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριο Γιαννημάρα.
12:00 - Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στη βρύση του Πολυαράβου - Παράθεση παραδοσιακού γεύματος.

Ο Άγιος Φανούριος: ο βίος του- η εύρεση της εικόνας του-το έθιμο και η ευχή της φανουρόπιτας

Η γνήσια εικόνα του Αγίου Φανουρίου βρέθηκε στη Ρόδο γύρω στα 1355-1369 μ.Χ.
1. Γενικά για τη ζωή του
Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες και μόνο το1500 μ.Χ. βρέθηκε η Ιερή εικόνα του, που μας αποκάλυψε την ύπαρξή του την παρρησία του ενώπιον του Θεού, ο οποίος τον έχει χαριτώσει με τόσο μεγάλη θαυματουργική δύναμη.
Για την καταγωγή και τη ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, επειδή όλα τα στοιχεία της ζωής του χάθηκαν σε καιρούς ανωμαλίας.
Τα μόνα στοιχεία που έχομε αναφορικά με τον Άγιο είναι η εύρεση της εικόνας του, γύρω στα 1500 μ.Χ., σύμφωνα με τα συναξά­ρια, ή κατ’ άλλους γύρω στα 1355-1369 μ.Χ. Άλλοι υποστηρίζουν πως η εικόνα του Αγίου βρέθηκε στη Ρόδο και άλλοι στην Κύ­προ.
.
2. Η εύρεση της εικόνας
Επιστρέφομε στο παρελθόν, όταν οι Αγαρηνοί εξουσίαζαν τη Ρόδο και απο­φάσισαν να ξαναχτίσουν τα τείχη της πόλης, που βάρβαρα κατέστρεψαν και κατεδάφισαν στον πόλεμο λίγα χρόνια πριν.
.
Άρχισαν λοιπόν να στέλλουν εργάτες έξω απ’ το νότιο μέρος του φρουρίου και να μαζεύουν πέτρες απ’ τα μισογκρεμισμένα σπί­τια των κατοίκων, για να ξαναφτιάξουν τα νέα και ισχυρά τείχη της πόλης τους. Ξαφ­νικά μέσα στα χαλάσματα βρήκαν μια ωραιότατη, αλλά μισοχαλασμένη στη μια πλευρά εκκλησία κι εκεί μέσα βρήκαν ένα σωρό εικόνες, που απ’ την πολυκαιρία δεν ξεχώριζαν τις μορφές των Αγίων καθώς και τα γράμματα, που είχανε επάνω τους.
.
Μια μόνο καταπληκτική εικόνα ξεχώριζε απ’ όλες, που ο χρόνος δεν την άγγιξε και παρίστανε ένα νέο ντυμένο σαν στρατιώτης. Ο Μητροπολίτης της Ρόδου Νείλος έτρεξε αμέσως επί τόπου και διάβασε καθαρά το όνομα του Αγίου, που λεγόταν Φανούριος. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος, για τη φανέρωση του Αγίου, παρατήρησε, πως ήταν ντυμένος σαν Ρωμαίος στρατιωτικός, κρα­τώντας στο αριστερό χέρι του ένα σταυρό και στο δεξιό μια αναμμένη λαμπάδα. Ο α­γιογράφος ακόμα ολόγυρα της εικόνας ζω­γράφισε σε δώδεκα παραστάσεις τα μαρτύρια, που υπόφερε ο Άγιος και, που εξιστορούν ολοφάνερα την όλη ζωή του.
.
Οι παραστάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
.agios_fanourios_451
Α΄. Ο Άγιος παρουσιάζεται όρθιος μπροστά στο Ρωμαίο ανακριτή του και φαίνεται ν’ απολογείται με θάρρος και να υπερασπί­ζει την χριστιανική πίστη του.
.
Β΄. Οι στρατιώτες εδώ επεμβαίνουν και χτυ­πούν με πέτρες στο κεφάλι και στο στόμα τον Φανούριο, για ν’ αναγκασθεί να υποκύψει και ν’ αρνηθεί τον Κύριο.
.
Γ΄. Οι στρατιώτες έχουν εξαγριωθεί πια απ’ την επιμονή του Φανουρίου, γι’ αυτό τον έριξαν κάτω και τον χτυπούν τώρα άγρια με ξύλα και ρόπαλα, για να κάμψουν το ακμαίο ηθικό του.
Δ΄. Ο Φανούριος είναι στη φυλακή κι εκεί βασανίζεται με αποτρόπαιο τρόπο. Φαίνε­ται εντελώς γυμνός κι οι στρατιώτες ολόγυ­ρα του ξεσχίζουν τις σάρκες του με αιχμη­ρά σιδερένια εργαλεία. Ο Άγιος υπομένει αγόγγυστα το τρομερό μαρτύριό του.
Ε΄. Ο Φανούριος βρίσκεται και πάλι στη φυ­λακή και προσεύχεται στον θεό, για να τον ενισχύσει ν’ αντέξει μέχρι τέλους τα βασανι­στήρια.
.

Αγαπητέ κ. Δρίτσα τι θα γίνει με το Ε.Κ.Λ. του όρμου Βοιών ;;;;;


Αγαπητέ κ. Δρίτσα 
Στην σελίδα μας έφθασαν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ήδη έχει καταρτιστεί από την αρμόδια ομάδα μελέτης του υπουργείου, νέο σχέδιο Ε.Κ.Λ. του όρμου Βοιών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του σχεδίου είναι να επιτρέπεται η προσέγγιση και η παραμονή το πολύ 2 πλοίων ημερησίως στην περιοχή του όρμου Βοιών και με μοναδικό σκοπό την αλλαγή πληρωμάτων η την παροχή προμηθειών.

Αναφερόμενοι σε παλαιότερη δήλωση σας, ενθυμούμεθα ότι είχατε πεί: "Οιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο Ε.Κ.Λ., θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση των ενδιαφερομένων τομέων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, λιμενικών ταμείων, τοπικών φορέων και συλλόγων, κ.λ.π."

Παρόλα αυτά παρατηρούμε ότι από της αναλήψεως καθηκόντων του νέου λιμενάρχη της περιοχής, μάλλον δοκιμαστικά εφαρμόζεται το αναφερθέν σχέδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ακόμα σε επίσημο πεδίο.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι είτε 1 είτε 2 είτε περισσότερα πλοία δεν σταματά η χρήση των αγκυρών τους και η συνέχιση της καταστροφής του βυθού και της Ποσειδωνίας, παρά τις στρεβλώσεις των αποτελεσμάτων του ΕΛΚΕΘΕ που επιχειρούνται, για να πιστούν οι αφελείς και οι μη γνωρίζοντες, από την ομάδα υποστήριξης του εγκλήματος κατά της θαλάσσιας φύσης της περιοχής.

Αγαπητέ κ. Δρίτσα στις τάξεις του υπουργείου σας υπάγονται χιλιάδες πλοίαρχοι και μηχανικοί του Ε.Ν. καθώς επίσης και πολλά στελέχη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής που προέρχονται από το Ε.Ν.
Όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τις αναφερθείσες δραστηριότητες {εάν πράγματι ο νέος Ε.Κ.Λ. αναφέρει μόνο αυτές...}, δεν υπάρχει ανάγκη αγκυροβολίας και υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν είτε κατα την διάρκεια του διάπλου του διαύλου {On The Way..}, είτε απλά σταματώντας για ένα χρονικό διάστημα και ευρισκόμενο το πλοίο σε πλήρη ισχύ και δυνατότητα αλλαγής θέσης και προστασίας του σκάφους {λάντζας} που μεταφέρει το πλήρωμα η τα εφόδια.

Για αυτό λοιπόν νομίζουμε ότι εάν τελικά έχει αποπερατωθεί πλέον (ύστερα από αρκετή χρονική καθυστέρηση) ο νέος Ε.Κ.Λ. καλό θα ήταν να βγεί πιά σε δημόσια διαβούλευση για να σταματήσουν και οι ψιθυρισμοί και για να μην χρεώνεστε και με περιττές φημολογίες, αλλά και για να τελειώσει πια και η συνεχίζομενη καταστροφή αυτού του πανέμορφου τόπου που τόσα έχει υποστεί από την αναλγησία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Αναμένουμε λοιπόν μια υπεύθυνη απάντηση είτε από το υπουργείο σας είτε από την νέα λιμενική αρχή της Νεάπολης που ελπίζουμε να μην ακολουθήσει τα "λακουβωτά" βήματα της προηγούμενης.....
------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------------