Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Το προϊστορικό κρινάκι της θάλασσας κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση

Εχει επιβιώσει εδώ και αιώνες καταφέρνοντας να εμφανίζεται, κάθε καλοκαίρι, μέσα από την καυτή άμμο και να σκορπάει ένα απαλό άρωμα με τα ολόλευκά του άνθη. Το κρινάκι της θάλασσας, ένα αγριολούλουδο που φύεται στα παράλια όλης σχεδόν της Ελλάδας, κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
Στη Λάρισα, όμως, η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών αποφάσισε να «υιοθετήσει» και να προστατεύσει τα λιγοστά κρινάκια της περιοχής, παραδίδοντας μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε λουόμενους και παιδιά.
«Εθελοντές των Ενεργών Πολιτών Λάρισας συμμετείχαν, πριν από λίγες μέρες, στην πρώτη φάση για την προστασία του κρίνου της θάλασσας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η περίφραξη και οριοθέτηση των φυτών, η πληροφόρηση του κοινού με ενημερωτικά φυλλάδια και η τοποθέτηση μεγάλης πινακίδας στο χώρο της περίφραξης, με την επιγραφή «Αφήστε τα... ν' ανθίσουν», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η εκπαιδευτικός και μέλος των Ενεργών Πολιτών Λάρισας Εύη Καλούδη.
Το συγκεκριμένο αγριολούλουδο ανθίζει και προσπαθεί να επιβιώσει στις τοποθεσίες Κάτω Σωτηρίτσα και Βελίκα του δήμου Αγιάς, πολύ κοντά στην παραλία. Συνολικά έχουν βρεθεί και καταμετρηθεί 100 μικροί πληθυσμοί του φυτού, από τους οποίους έχουν περιφραχτεί γύρω στους 40. Οι υπόλοιποι βρίσκονται διάσπαρτοι σε σημεία που κινδυνεύουν και θα γίνει, σύμφωνα με την κ. Καλούδη, μία προσπάθεια μετακίνησης και μεταφύτευσης σε προστατευμένο χώρο κάποιων από αυτούς.
«Αν και πρόκειται για ένα από τα προϊστορικά φυτά που διασώζονται μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο, εντούτοις η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κάνει δύσκολη την επιβίωσή του. Κάθε χρόνο παρατηρείται να λιγοστεύει επικίνδυνα ο αριθμός των φυτών είτε από τα αυτοκίνητα που εισέρχονται μέχρι το ύψος της παραλίας είτε από εκείνους που τα κόβουν ή ακόμα κι από την επέμβαση των μηχανημάτων καθαρισμού των παραλιών από τα σκουπίδια που πετιούνται κατά τη διάρκεια επίσκεψης των λουομένων» αναφέρει η κ. Καλούδη.
Ο δήμος Αγιάς πάντως ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των Ενεργών Πολιτών για την τοποθέτηση πινακίδας με ενημερωτικά στοιχεία για το κρινάκι, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα γίνει μεταφύτευση μεμονωμένων στελεχών του φυτού από εθελοντικές ομάδες και με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του δήμου Αγιάς σε περιφραγμένο χώρο.
«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα αγριολούλουδο που δεν χρειάζεται περιποίηση για να επιβιώσει, ούτε καν νερό. Το μόνο που θέλει είναι να μην το... πατάμε και να μην το ξεριζώνουμε και αυτό θα συνεχίσει να ομορφαίνει τις παραλίες μας, σκορπώντας το μεθυστικό του άρωμα» καταλήγει η κ. Καλούδη.
Παγκράτιο το παράλιο
Το μυθικό κρινάκι της άμμου ονομάζεται Pancratiummaritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium- παν + κραταιός, για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) - παντοδύναμο, και το λατινικό Maritimum που σημαίνει "από τη θάλασσα-ακτή". Ονομάζεται ακόμα ασφόδελος της θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και νάρκισσος της θάλασσας και το συναντάμε, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Το παγκράτιο εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει (αμμούδες και αμμοθίνες) και την εποχή της ανθοφορίας του, το κατακαλόκαιρο. Χρησιμοποιώντας τους ανέμους του καλοκαιριού (μελτέμια), την επίδραση των σταγονιδίων του θαλασσινού νερού, αλλά και τη νυχτερινή υγρασία της παραλίας, το παγκράτιο επιβιώνει και ευδοκιμεί στις δυσμενείς συνθήκες της παραλίας. Η επικονίασή του επιτυγχάνεται προσελκύοντας ένα μεταναστευτικό είδος πεταλούδας της νύχτας, το Hawkmoth (σκώρος -γεράκι) και μόνο σε περιόδους νηνεμίας ή ασθενών ανέμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Οι σπόροι παρασύρονται από τους ανέμους, διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις μέσα στη θάλασσα ώσπου να βρουν κατάλληλο έδαφος όπου μπορεί να παραμείνουν έως 4-5 χρόνια θαμμένοι, μέχρι να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για να βλαστήσουν.
Το κρινάκι σε τοιχογραφίες της Κνωσού
Το «Pancratiummaritimum», όπως όλοι οι κρίνοι, ήταν ιερό λουλούδι για τους Μινωίτες και είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού.
Η πρώτη παράσταση του Pancratium αναφέρεται από τον Έβανς, ο οποίος την ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού (1896). Συγκεκριμένα, υπάρχει μια τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού, "το μπλε πουλί", όπου στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει η πρώτη σωζόμενη αναπαράσταση του παγκρατίου στον κόσμο.
Όπως καταγράφεται σε στοιχεία που συνέλλεξε η κ. Καλούδη, το πρώτο πράγμα που συναντούσαν οι θαλασσοκράτορες ναυτικοί της μινωικής Κρήτης με τα ιστιοφόρα τους, γυρνώντας τις ατέλειωτες ακρογιαλιές της Μεσογείου, ήταν πλήρως ανθισμένα κρινάκια καθώς η εποχή ανθοφορίας τους συμβαδίζει με την εποχή του χρόνου που υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες (μελτέμια) για ιστιοπλοΐα.
Το κρινάκι της θάλασσας ήταν ένα πολύ σημαντικό φυτό για τα νησιά του Αιγαίου και το σύμβολο των ισχυρών χωρών του Μίνωα κι επιπλέον αποδεικνύει τη μοναδικότητα του Αιγαίου με αμετάβλητες οικολογικές συνθήκες από τη Μεσολιθική Εποχή μέχρι σήμερα
Πηγή  http://www.imerisia.gr/

ΒΑΤΙΚΑ.ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΒΟΙΩΝ

"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας θα οργανώσει Αιμοδοσία την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016, από τις 10:00 έως 12:00 το πρωί, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αποστόλων.
Με λίγο αίμα που θα δώσουμε, χωρίς να διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο, μπορούμε να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, να τους δώσουμε μια <<δεύτερη ευκαιρία>> στη ζωή, αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία και στον εαυτό μας, γιατί κάποτε μπορεί κι εμείς να το χρειαστούμε.
Ραντεβού όλοι την Κυριακή 11 Σεπτέμβη, από τις 10:00 έως 12:00 στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Αποστόλους Βοιών, για να δώσουμε ζωή... από το περίσσευμά μας."

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το πιο διαδεδομένο επίθετο στα Κύθηρα και από τα παλαιότερα. Κάττυμα ή κάσσυμα στα αρχαία Ελληνικά είναι το δέρμα και ο ασχολούμενος με τα δέρματα στο Βυζάντιο λεγόταν κασσυματάς. Το επαγγελματικό κασσυματάς έγινε Κασσιμάτης, Κασσομάτης και το σημερινό Κασιμάτης. Το 13ο αι. το επώνυμο εμφανίζεται στην Κρήτη. Στα Κύθηρα οι Κασιμάτηδες έφθασαν από την Κρήτη το 1316, όταν οι Βενετοί κάλεσαν οικογένειες από τη Μεγαλόνησο για να εποικίσουν τα Κύθηρα, όπου τους παρεχώρησαν εκτάσεις γης και προνόμια. Η εξάπλωση της οικογένειας Κασιμάτη στα Κύθηρα είναι πολύ εντυπωσιακή από το 14ο μέχρι το 16ο αι. Έτσι για να διακρίνονται από τις συνωνυμίες, διαμορφώθηκαν πάμπολλα παρωνύμια, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις επικράτησαν σαν επίθετα. Από τα Κύθηρα το επώνυμο εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη εντός Ελλάδος (Στα υπόλοιπα Επτάνησα, Αττική, Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία) αλλά και σε πολλές χώρες του Μείζονος Ελληνισμού. Ως ιδιόκτητοι ναοί της οικογενείας Κασιμάτη στα Κύθηρα αναφέρονται πολλοί, όπως η Μεσοχωρίτισσα και η αγία Τριάδα στο Βούργο, ο Παντοκράτορας στο Κάστρο, η Παναγία η Κουβλιάνικη στην Καρβουνάδα, ο άγιος Νικόλαος στην Καρβουνάδα, οι Άγιοι Πάντες στα Φράτσια, ο Αξεστράτηγος στο Μανιτοχώρι, ο άγιος Αντώνιος στο Δρυμώνα, ο Εσταυρωμένος στα Πιτσινιάνικα, η αγία Ελέσα, η Παναγία Καρτεριανή, η Παναγία Παλιοπυργιώτισσα, η Παναγία Καταφυγαδιώτισσα, ο Σωτήρας στο Κεραμουτό, η αγία Τριάδα στον Κάλαμο, η αγία Τριάδα στα Σκορπουλιάνικα, ο άγιος Χαράλαμπος Ποταμού (δίπλα στο Σχολαρχείο) 
(Περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια Κασιμάτη στο βιβλίο του Εμμ. Καλλίγερου "Κυθηραϊκά Επώνυμα")

Επιστροφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Αντικύθηρα
Επιστρέφει στα Αντικύθηρα η ερευνητική ομάδα για τη δεύτερη φάση των ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η δεύτερη φάση των ερευνών ξεκινά την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου.

«Αυτήν τη στιγμή στήνονται τα μηχανήματα» είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ερευνών, Αγγελική Σίμωσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Return to Antikythera» («Επιστροφή στα Αντικύθηρα»), η ερευνητική ομάδα καταφθάνει στο νησί από διάφορες περιοχές του κόσμου για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή.

Η πρώτη φάση των ερευνών διενεργήθηκε μεταξύ 22 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2016 από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, φέρνοντας στην επιφάνεια δεκάδες νέα ευρήματα, όπως ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή (το πρώτο εντοπίστηκε το 2014), θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος (τύπος αγγείου), μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος περίπου 100 κιλών. 

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου. 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βάσιμες, πλέον, ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο: Ένας μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος, καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι, όλα διαφορετικού τύπου.

Η έρευνα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» που είναι στα αγγλικά (έως τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη και στα ελληνικά), καθώς και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.antikythera-mechanism.gr/el (αγγλικά και ελληνικά) καιwww.youtube.com/user/antikythera2012.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ