Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Θέλομε πράγματι τουρισμό από ξένους επισκέπτες στα Κύθηρα ;;;;

Θέλουμε τουρισμό από το εξωτερικό;;;
Αν ναι, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια καλή σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, κάθε μέρα, στις 08:00 το πρωί από τα Κύθηρα στην Αθήνα και αργά το απόγευμα στις 18:00 ή 19:00 από Αθήνα προς Κύθηρα.

Το αεροσκάφος θα διανυκτερεύει στα Κύθηρα, θα φεύγει το πρωί για Αθήνα, θα κάνει ενδιάμεσα ότι άλλες πτήσεις έχει προγραμματίσει και το βράδυ θα κάνει την τελευταια πτήση από Αθήνα προς Κύθηρα.
Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται:
1. Όλοι οι επισκέπτες του νησιού γιατί θα προλαβαίνουν τις ανταποκρίσεις
2. Οι Κυθηριοι που θα μπορούν να πάνε για μια δουλειά λίγων ωρών στην Αθήνα

Επί πλέον θα πρέπει να προσεχθεί το θέμα του Σαββατοκύριακου.
Είναι σημαντικό να έχουμε την Παρασκευή και την Κυριακή 2 πτήσεις
( μία νωρίς το πρωί και μία αργά το απόγευμα )

Βασική προϋπόθεση είναι να είναι τα δρομολόγια ανοιχτά για τους επόμενους 9 μήνες ώστε να μπορεί να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός του ταξιδιού και ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ .

Για παράδειγμα : Η Ολυμπιακή είχε προγραμματισμένα τα καλοκαιρινά δρομολόγια μέχρι 30 Οκτωβρίου 2016 τα οποία ήταν 8 την εβδομάδα και πολύς κόσμος, κυρίως από εξωτερικό έχει αγοράσει εισιτήρια.
Όμως τα τώρα τα έχει μειώσει σε 3 την εβδομάδα . Τί έχει γίνει με τους επιβάτες αυτούς;; 'Εχουν ενημερωθεί;;
Θα έρθουν τελικά στα Κύθηρα;; και με τί τροπο;;

Τον Απρίλιο έως Ιούνιο και από τα μέσα Σεπτέμβριου έως τέλος Οκτώβρίου πολλοί ξένοι κάνουν επτά ημέρες διακοπές!
Αν είχαμε μια καλή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, όπως προτείνω παραπάνω, θα είχαμε αυτόματα και καλή σύνδεση και από/προς όλους τους αερολιμένες της Ευρώπης
------------------------
Jürgen Zuberer
------------------------
Πηγή http://kithiraikanea.blogspot.gr/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ

Από το Δήμο Κυθήρων δημοσιοποιείται η επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην οποία θίγονται με τρόπο σαφή και τεκμηριωμένο τα πλέον σοβαρά προβλήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης. 

Για να δείτε την επιστολή πατήστε εδώ. 
Για να δείτε τα συνημμένα έγγραφα πατήστε εδώ.

Παραιτήθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μονεμβασίας

Την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου υπέβαλε προς το δήμαρχο Μονεμβασίας ο Θεόδωρος Δρίβας, εκλεγμένος στη δημοτική ενότητα Βοιών με το συνδυασμό του Ηρακλή Τριχείλη. Εκτός από δημοτικός σύμβουλος ο κ. Δρίβας κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τη θέση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Περιβάλλοντος.
Στη σχετική επιστολή ο παραιτηθείς σύμβουλος επικαλείται σημαντικές προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, στις οποίες καλείται πλέον να αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του. Τέλος ευχαριστεί τον κ. Τριχείλη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και θέτει εαυτόν στη διάθεσή του για οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει στο δήμο Μονεμβασίας.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στο monemvasianews.gr.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

ADELIN WEB TV.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ 30/8/16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων στήν Οὐγκάντα 28 Αὐγούστου 2016

Την Κυριακή 28 Αυγούστου ένα μεγάλο γεγονός έγινε στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Μυστήριο του Γάμου του Αριστοτέλη και της Μαγδαληνής , δύο παιδιών που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα.Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού, ο Αριστοτέλης Ασήμουε πρόκειται να χειροτονηθεί διάκονος και ιερέας και να διακονήσει σε μία νέα ενορία στα Νότια της Ουγκάντας στην περιοχή του Καμπάλλε. 
Ήταν μία τρανή ημέρα για την ενορία μας, αλλά και για το χωριό του Λουγκουζί. Από μέρες πριν ολόκληρο το χωριό βρισκόταν σε προετοιμασίες .Να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Την ημέρα ωστόσο έκανε λαμπρότερη η παρουσία τριών επισκόπων. Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κ.Ιωνά, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ.Σεραφείμ, ο οποίος είχε επισκεφθή για τον σκοπό αυτό την Ουγκάντα, αφού είναι ο πνευματικός πατέρας της Μαγδαληνής και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Ιννοκεντίου.
Στο Μυστήριο περευρέθηκε ακόμη πλειάδα ιερέων και διακόνων.Η ακολουθία ξεκίνησε με τον Όρθρο, ενώ στο τέλος της ακολουθίας έγινε η ακολουθία του Αραββώνος. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, μετά την είσοδο τελέσθηκε το Μυστήριο του Γάμου και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία.Ήταν μία μοναδική ευκαιρία για όλους μια και ήταν η πρώτη φορά που τελέσθηκε το Μυστήριο του  Γάμου στον Ναό μας.
Μετά το Μυστήριο ακολούθησε φαγητό γιά όλους ,καλωσορίσματα, ομιλίες, παραδοσιασκά τραγούδια και χοροί από τους Μπαγκάντα και τους Μπατσίγκα.
Να ευχηθούμε ο Θεός να ευλογεί την ευλογημένη συζυγία του Αριχτοτέλη και της Μαγδαληνής και να τους αξιώσει να αναλάβουν το δρόμο της ιερατικής διακονίας και αποστολής στην Νότια Ουγκάντα.
------------------------------------------------
Πηγή:  ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr
------------------------------------------------

Πρόσληψη (4) τεσσάρων ατόμων από το Δήμο Ανατολικής Μάνης

πρόσληψη 4 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου...
Το Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Αν. Μάνης» Ανακοινώνει Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης», που εδρεύει στο Δήμο Ανατολικής Μάνης Ν. Λακωνίας.

440.000 ευρώ στη Λακωνία για τη μεταφορά μαθητών

440.000 ευρώ στη Λακωνία για τη μεταφορά μαθητών
Την κατανομή 35 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2016, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταβληθούν 3.906.700 ευρώ, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η ΠΕ Μεσσηνίας με 1.331.800 ευρώ και ακολουθούν οι ΠΕ Κορινθίας (974.500 ευρώ), ΠΕ Αρκαδίας (813.100 ευρώ), ΠΕ Λακωνίας (443.900 ευρώ) και Αργολίδα (343.400 ευρώ).
Πηγή  http://githio-click.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Η Αλητεία Συνεχίζεται στις Κροκεές. Ξεριζώνουν Άνθη – Δέντρα… Ποιοι οι Δράστες?

(ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΕΡΓΑ)

Μετά το ξεριζωμα των δέντρων στην πίσω βρύση πήραν σειρά και τα δένδρα στο μπασκετάκι. 

Χθες  βράδυ ξεριζώθηκαν τα δενδράκια (πορτοκαλιες, τριανταφυλλιές, βασιλικός) αφού προσπάθησαν να ρίξουν φόλες στα σκυλιά των γειτόνων  για να μην γαυγίζουν (καταγγελιες γειτονων).

krokees.gr

Νέο Δ.Σ. Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλαίμωνα "Ο Φιλόξενος"

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος
Αυλαίμωνα "Ο Φιλόξενος"
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σύλλογος Αυλαίμωνα "Ο Φιλόξενος" , θα ήθελε να γνωστοποιήσει στους φίλους του τα ονόματα των μελών του νέου Δ.Σ. που προέκυψε μετά τις εκλογές στις 12 Αυγούστου 2016:


Αθανάσιος Σ. Καστρίσιος   : Πρόεδρος
Δημήτριος Σταθάκης           : Αντιπρόεδρος
Κυριακή Ψαρρά-Σκλάβου   : Γεν. Γραμματέας
Αδελαϊς Μπαρού                 : Ταμίας
Νικολέτα Κοντολέων          : Μέλος
Αναστασία Καλοπαίδη        : Μέλος
Αλέξης Παπαπελεκάνος      : Μέλος

Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Ι. Πετρόχειλο και όλα τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. για όσα προσέφεραν στην βελτίωση και ανάδειξη του χωριού μας.

Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια και στον συμπατριώτη μας κ. Πωλ Δρακάκη για την βράβευση του "Φιλόξενου" στο χορό του συλλόγου μας στις 6 Αυγούστου με το ποσό των 1000 ευρώ, επιβραβεύοντας την καθαριότητα του Αυλαίμωνα.

Ο Πρόεδρος                                         Η Γεν. Γραμματέας
Αθανάσιος Ι. Καστρίσιος                     Κυριακή Ψαρρά-Σκλάβου

Αποφάσεις 27ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου (30.08.2016)

Συνεδρίασε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και αποφάσισε σχετικά με τα Θέματα Ημερήσιας Διάταξης που συζητήθηκαν:
  1. Επικύρωση Πρακτικών 9ης έως και 18ης Συνεδρίασης έτους 2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
  2. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και μελέτης οριοθέτησης του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λ Βουλιαγμένης έως εκβολή». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Της απόφασης προηγήθηκαν παρεμβάσεις Δημάρχων, αντιδημάρχων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων και οικολογικών οργανώσεων σχετικά με το θέμα.
  3. Έκδοση απόφασης για λήψη μόνιμων μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας, μετά την περάτωση του έργου ΚΟ2/10 «Βελτίωση του Οδικού τμήματος Κόμβος Ιππικού Κέντρου – Καλύβια – Λαγονήσι - Ανάβυσσος», προϋπολογισμού: 29.000.000,00 ευρώ, αναδόχου «INTRAKAT». Το θέμα που εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Λάσκαρη – Κρασοπούλου, εγκρίθηκε ομόφωνα.
  4. Έγκριση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού Β’ τριμήνου 2016. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καραμάνος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  5. Έγκριση 2ης τροποποίησης Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2016. Το θέμα αποσύρθηκε.
  1. Έγκριση 3ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2016. Το θέμα αποσύρθηκε.
  2. α) Έγκριση απόδοσης λογαριασμού για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Α.Π.Π.Λ.Α.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.), για το χρονικό διάστημα από 1/5/2012 έως 31/12/2013, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 168/2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
β) Έγκριση διάθεσης ποσού προς την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Α.Π.Π.Λ.Α.), την Παναττική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών  (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.) και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2014 και 2015. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στ. Κοροβέσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  1. Έγκριση σκοπιμότητας για την συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε πρόγραμμα με τίτλο: «GREEN KYTHERA». Το θέμα που εισηγήθηκε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κ. Σταυροπούλου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  2. Γνωμοδότηση επί της παράτασης λειτουργίας λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή “ΞΗΡΟΡΕΜΑ” Ασπροπύργου της «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΞΗΡΟΡΕΜΑΤΟΣ Α.Ε.». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
  3. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά μετεγκατάσταση μετά μηχανολογικού εκσυγχρονισμού της εταιρείας «Βιταφάρμ ΕΠΕ» παραγωγής και συσκευασίας τρωκτικοκτόνων με απλή ανάμειξη σε υφιστάμενη εγκατάσταση, στην 3η πάροδο Ιωάννου Μεταξά, ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ Δήμου Κρωπίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  4. Γνωμοδότηση επί της αναδιαμορφωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου “Μελέτη Παράπλευρου Οδικού Δικτύου και Ανισοπεδοποίησης Κρίσιμων Κόμβων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Άξονα Σταυρού – Λαυρίου (Τμήμα: Μαρκόπουλο – Λαύριο)”. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη λειτουργία του έργου: «Εκθεσιακό Κέντρο Ανθούσας», στο Δήμο Παλλήνης. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
  6. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) στα πλαίσια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την δραστηριότητα διαλυτηρίου ΟΤΚΖ (αποσυναρμολόγηση με απορρύπανση ΟΤΚΖ κατηγορίας  Μ1-Ν1 , Βαρέων οχημάτων και  Παλαιού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (Οχήματα - ΗΗΕ - Οπλικά Συστήματα)),  αποθήκευσης αποβλήτων  Ηλεκτρικών Στηλών & Συσσωρευτών Pb-Οξέως & Ni-Cd, αποθήκευσης Απενεργοποιημένων Καταλυτικών Μετατροπέων Οχημάτων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)  και  Γ' Γενών Συσκευασιών της εταιρίας  Α. & Β. Ι. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Ο.Ε. στη θέση Μεσαία Γέφυρα, του ΒΙΠΑ Μάνδρας, Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Περιφέρειας Αττικής". Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
  7. Γνωμοδότηση επί της αναδιαμορφωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου που αφορά στη μετεγκατάσταση δύο πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, θαλάσσιας έκτασης καθεμίας εξ αυτών 20 στρεμμάτων, από τις θέσεις Καμάρα και Λάκκα νήσου Πόρου προς δημιουργία ενιαίας μονάδας 40 στρεμμάτων στη θέση Βράχος Παπανικόλα νήσου Πόρου Π.Ε. Νήσων, εκσυγχρονισμό με αλλαγή του είδους των εκτρεφομένων ιχθύων, της εταιρίας “ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.”. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
Τα πλήρη κείμενα των παραπάνω αποφάσεων θα αναρτηθούν στο ακόλουθο link:
Επισημαίνεται ότι τα τελικά κείμενα των Αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου αναρτώνται σταδιακά.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Μετάταξη μιας (1) εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ1 Θεολόγων στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικύθηρων .



Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του ισχύοντος Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών.
Η λέξη Σεπτέμβριος, September στα λατινικά, προέρχεται από το αριθμητικό septem (σέπτεμ = επτά), καθώς ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε στην ένατη θέση, χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος, θέλοντας να κολακέψει τον αυτοκράτορα Τιβέριο (14-37), αποφάσισε να δώσει το όνομά του στον μήνα Σεπτέμβριο. Αυτός σοφά ποιών αρνήθηκε, επειδή υποστήριξε ότι οι συχνές αλλαγές στις ονομασίες των μηνών μόνο σύγχυση προκαλούν.
Τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη τελούνταν μεγάλες γιορτές, όπως τα Καπιτώλια και τα Ρωμαία ή Ρωμαϊκοί Αγώνες (Ludi Romani) προς τιμή του Δία (κάτι σαν Ολυμπιακοί Αγώνες των Ρωμαίων). Την 1η Σεπτεμβρίου προσδιοριζόταν ο ετήσιος φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες (indictio), εξού και Ινδικτιών, που στο Βυζάντιο γιορταζόταν ως Πρωτοχρονιά και συνέπιπτε με το νέο εκκλησιαστικό έτος (Αρχή της Ινδικτιώνος).
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Σεπτέμβριος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μεταγειτνιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Βοηδρομιώνα. Δεσπόζουσα γιορτή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα ήταν τα Ελευσίνια, με τα περιώνυμα Μυστήρια (Ελευσίνια Μυστήρια). Άλλες γιορτές:
Η 1η Σεπτεμβρίου συνδέεται με ποικίλες προλήψεις. Οι έγκυες απείχαν από κάθε εργασία για να μη γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, που γιορτάζει αυτή την ημέρα (Συμεών / σημαδεύω). Η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται η «Ημέρα του Χρονογράφου», καθώς πιστεύεται ότι ο Χάρος γράφει όσους θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Για να ξορκίσουν τον Χάροντα, οι νοικοκυραίοι σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού τους.
Ο Σεπτέμβριος έχει διάφορες ονομασίες στο λαϊκό καλεντάρι:
  • Χινόπωρος, επειδή θεωρείται ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου.
  • Ορτυκολόγος, λόγω του περάσματος των ορτυκιών που αποδημούν νότια.
  • Τρυγητής ή Τρυγομηνάς, λόγω του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική απασχόληση το μήνα αυτό.
  • Σποριάρης, επειδή προετοιμάζεται η σπορά των χωραφιών.
  • Σταυρίτης, από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα