Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

«Δάσκαλοι» 2. Γιώργος Τριάρχης, 10 χρόνια μετά (Τα γεγονότα)

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

To Σεπτέμβριο του 2006 συνέβη στο Ουζμπεκιστάν μια τραγική δολοφονία ΄Ελληνα. Ο αποσπασμένος από το ελληνικό υπουργείο παιδείας καθηγητής Γιώργος Τριάρχης,που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης ελληνική ιστορία και γλώσσα, βρέθηκε δολοφονημένος οικτρά , με ανοιγμένο το κρανίο και σκορπισμένα μυαλά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

                       

» Νέα τροπή στην υπόθεση δολοφονίας Ρετζένι – Η Ιταλία απειλεί την Αίγυπτο με κυρώσεις Η μητέρα του φοιτητή απείλησε να δώσει στη δημοσιότητα τις σκληρές φωτογραφίες του πτώματος εάν δεν βρεθούν οι δολοφόνοι του.Η κυβέρνηση της Ιταλίας απείλησε σήμερα ότι θα επιβάλλει «άμεσες και αναλογικές» κυρώσεις σε βάρος της Αιγύπτου εάν το Κάιρο δεν συνεργαστεί πλήρως για να ανακαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι.   Ο 28χρονος είχε εξαφανιστεί στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου και τελικά βρέθηκε νεκρός σε ένα προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου με σημάδια φρικτών βασανιστηρίων.   «Αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας από μέρους των αρχών της Αιγύπτου η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει, υιοθετώντας μέτρα τα οποία θα είναι τόσο άμεσα, όσο και ανάλογα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στο κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιταλικής Βουλής είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η Ρώμη θα έπρεπε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή τη από το Κάιρο και να χαρακτηρίσει την Αίγυπτο μη ασφαλή χώρα για τους επισκέπτες στην περίπτωση που η έρευνα καταλήξει σε αδιέξοδο».


    Ολόκληρη Ιταλία, λοιπόν, συγκλονίζεται με την παραπάνω δολοφονία. Η Ιταλική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις   την αιγυπτιακή ,ακόμα και με ανάκληση  του πρεσβευτή της. Σαν να ξεκινάνε πόλεμο οι δυο χώρες!  Και αυτό, φυσικά, θα έκανε οποιoδήποτε κράτος διέθετε στοιχειώδη πολιτικό και δικαιικό πολιτισμό, όταν ένας πολίτης του έβρισκε  τέτοιο απαίσιο θάνατο, δολοφονημένος σε μια άλλη χώρα. ΄Ομως,  δε έκανε το ίδιο  (γιατί δε διαθέτει τέτοιες…πολυτέλειες)  η δική μας χώρα σε μια όμοια υπόθεση, την οποία συνοπτικά  εκθέτουμε  στη συνέχεια.


   To Σεπτέμβριο του 2006 συνέβη στο Ουζμπεκιστάν μια τραγική δολοφονία ΄Ελληνα. Ο αποσπασμένος από το ελληνικό υπουργείο παιδείας καθηγητής Γιώργος Τριάρχης,που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης ελληνική ιστορία και γλώσσα, βρέθηκε δολοφονημένος οικτρά , με ανοιγμένο το κρανίο και σκορπισμένα μυαλά στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Το μοιραίο  λάθος  του τραγικού  καθηγητή  ήταν πως είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και τις ελληνικές εφημερίδες  για τη  διαφθορά και τη διαπλοκή που επικρατούσαν μεταξύ εκείνων  που χειρίζονταν τεράστια κονδύλια για τη λεγόμενη ελληνόγλωσση εκπαίδευση  στις πρώην σοβιετικές -ανατολικές  χώρες. Αδίστακτοι μαφιόζοι «ομογενείς» (τάχα), κρατικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα και στις παραπάνω χώρες υπό την προστασία υψηλά ιστάμενων, προϊσταμένων και υπουργών της τότε κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή,   κάλυπταν το τεράστιο αυτό σκάνδαλο της κατασπατάλησης εκατομμυρίων  και κανείς δε γνωρίζει ακόμα πόσα χρόνια κράτησε η μεγάλη αυτή κομπίνα  και ποια ποσά καταχράστηκαν οι εμπλεκόμενοι σ΄αυτή.


     Το 2004 είχε αποσπαστεί και ο γράφων από το υπουργείο παιδείας στην Ουκρανία. Δίδασκα σε 2 πανεπιστήμια του Κιέβου, σε 1 σχολείο   και τις περισσευούμενες ώρες  πρόσφερα εργασία στο γραφείο εκπαίδευσης της πρεσβείας μας στο Κίεβο. Το συγκεριμένο γραφείο    επόπτευε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ΄Ενωσης στις οποίες υπήρχαν προγράμματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  και τα χρηματοδοτούσε  η Ελλάδα. Είχε ,επομένως, απόλυτη ενημέρωση, αλλά  και κύρια  ευθύνη  για όλα τα δρώμενα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευσης σε  κάθε χώρα που υπήρχαν σχολεία ή προγράμματα ελληνικής  εκπαίδευσης.


      Μόλις τοποθετήθηκα στο πόστο  εκείνο, γρήγορα ανακάλυψα κι εγώ τη μεγάλη κομπίνα που είχε στηθεί σε όλα αυτά τα προγράμματα και τα απίστευτα μεγάλα κονδύλια που έκλεβαν οι δράστες. Την ίδια στιγμή που είδα τί γινόταν μπροστά στα μάτια μου στο χώρο εργασίας μου, ενημέρωσα τους προϊσταμένους μου στην πρεσβεία ,το υπουργείο παιδείας  και εξωτερικών στην Ελλάδα εγγράφως, αλλά και με προσωπική επίσκεψη με άλλους συναδέλφους στις αρμόδιες  υπηρεσίες.  Τους ενημερώσαμε αναλυτικά και επί ώρες για το μεγάλο σκάνδαλο , τη διαφθορά και την εμπλοκή προσώπων και μάλιστα «υπεράνω υποψίας» και τους καλέσαμε να  κινήσουν   πάραυτα το θέμα  με απευθείας αποστολή των στοιχείων σε εισαγγελέα.


     Πιο αναλυτικά, η μηχανή αυτή της απάτης και της κλοπής του δημοσίου χρήματος, δούλευε ως εξής: ΄Εστηναν εκατοντάδες  σχολεία στις πρώην ανατολικές χώρες με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα, τα οποία, όμως, λειτουργούσαν μόνο στα «χαρτιά». Δεν υπήρχαν τέτοια  σχολεία στην πραγματικότητα. ‘Ομως σ΄αυτά…εργάζονταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ και καταβάλλονταν διπλοί μισθοί εκπαιδευτικοί ΄Ελληνες και ντόπιοι «ομογενείς», έπαιρναν κονδύλια για τις ανάγκες λειτουργίας των (ανύπαρκτων) αυτών εκπαιδευτικών τους μονάδων, υποτροφίες, επιδοτήσεις διάφορες, «λεφτά με το τσουβάλι», εν ολίγοις.


      Στις ίδιες, μάλιστα,  πρεσβείες των χωρών αυτών,  πουλούσαν βίζες με το «κιλό» τα προξενεία και τα χρήματα τα μοιράζονταν οι εμπλεκόμενοι διπλωματικοί  υπάλληλοι, αλλά και το προσωπικό από τις κεντρικές, ελληνικές  υπηρεσίες των υπουργείων , που τους κάλυπτε. Μιλάμε για «βιομηχανία», όχι μόνο καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος , αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος , που κανείς, ξαναλέμε, δε γνωρίζει  ως τη στιγμή αυτή , πόσα χρόνια δούλευε, ποια τεράστια ποσά διοχετεύτηκαν και «χάθηκαν» σ΄αυτή τη βαθειά «τρύπα» της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Και το σημαντικότερο, ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ  καταχράστηκαν τόσα χρήματα.


      Ουδείς, φυσικά, ενδιαφέρθηκε για τις καταγγελίες, τόσο τις δικές μου και του καθηγητή Γ.Τριάρχη, όσο κι άλλων εκπαιδευτικών,όπως του δάσκαλου Γιάννη Μαυρομμάτη, που ήταν αποσπασμένος εκείνες τις χρονιές στην Αρμενία.   Και πώς να ενδιαφέρονταν, αφού εκείνοι ακριβώς που έπαιρναν τις καταγγελίες μας, ήταν και οι αρχιτέκτονες της κομπίνας. Σε αυτούς πήγαιναν τα κλεμμένα, τα οποία μοίραζαν μετά κανονικά στα υπόλοιπα «γρανάζια» της μηχανής που τη  συντηρούσαν.


      Μπροστά σ΄αυτό το τείχος της σιωπής που βρίσκαμε μπροστά μας,  ο Γ. Τριάρχης τολμά και καταθέτει μήνυση  ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ εναντίον όλων εκείνων, που ο ίδιος γνώριζε ότι  εμπλέκονταν στη διαφθορά και παράλληλα ενημέρωσε  τις ελληνικές εφημερίδες. ΄Ομως,  μόνο ΤΟ ΕΘΝΟΣδημοσίευσε την επιστολή του  και έγραψε για τις απειλές και τις απόπειρες κατά της ζωή του, όπως κατήγγειλε ο άτυχος καθηγητής. (Τον είχαν κρεμάσει 2 φορές από ταράτσα στην Τασκένδη!). Κατονόμαζε, μάλιστα,τους δράστες  και όσους τον απειλούσαν πως θα τον σκοτώσουν, αν δε σταματούσε τις καταγγελίες. Δημόσια,δε, ζητούσε από την τότε υπουργός παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου να  παρέμβη ενεργά και να προστατέψει  τη ζωή του, όπως όφειλε από την ιδιότητά της.

   

     Λίγες ημέρες, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης το Σεπτέμβρη του 2006, οι δολοφόνοι πραγματοποίησαν τις απειλές τους και ο τραγικός καθηγητής, όπως είπαμε, βρέθηκε οικτρά δολοφονημένος στη μέση της πόλης. Η υπόθεση της δολοφονίας, αλλά και οι καταγγελίες μας μπήκαν φυσικά στο αρχείο και κανείς δε νοιάστηκε εδώ ή εκεί να διερευνήσει την υπόθεση.

     

    Ούτε και μετά τη δική μου επεισοδιακή  παραίτηση και τις σκληρές καταγγελίες μου, τούτη τη φορά σε πολυσέλιδη αγωγή που υποβλήθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη για το μέγα σκάνδαλο, σχεδόν 10 χρόνια (!) μετά , έχει ολοκληρωθεί δικαστικά η υπόθεση. Την κρατάνε για να καλύψουν τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Τριάρχη και την πάνε από αναβολή σε αναβολή.


    10 ολόκληρα χρόνια και ούτε ένας εισαγγελέας, ούτε ένας αρμόδιος από τα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, νοιάστηκε, όχι μόνο να ερευνήσει τη δολοφονία του καθηγητή, αλλά να ρίξουν οι άθλιοι φως στη μεγάλη κομπίνα που λέγεται ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Να μάθει ,επιτέλους, ο ελληνικός λαός πόσα χρόνια, πόσα λεφτά και ποιοι τα έφαγαν.


   Βέβαια, θα το μάθουμε κάποια στιγμή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο οποίο, όσο κι αν  χειραγωγούν στην Ελλάδα, μια μέρα θα φτάσει  αυτή η απίστευτα, πέρα από τα άλλα,  τραγική υπόθεση.  Είναι υπόσχεση ζωής στο δολοφονημένο συνάδελφο. Και τότε δε θα έχουν πολλοί πού να κρυφτούν.

 http://dragonerarossa.gr/

Με οκτώ ΑΤ και δύο αστ/κους σταθμούς μένει η Λακωνία

Την κατάργηση-συγχώνευση 258 αστυνομικών σταθμών και τμημάτων ανά την επικράτεια προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ που παρουσίασε την Πέμπτη 22/9, η ηγεσία του Σώματος. Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των αστυνομικών υπηρεσιών από 1.206 που είναι σήμερα θα περιοριστεί σε 948, χάρη κυρίως σε συγχωνεύσεις τμημάτων και την κατάργηση υποστελεχωμένων αστυνομικών σταθμών σε όλη τη χώρα.
Οι αλλαγές συνεπάγονται εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7% και μείωση κατά 10% των χρημάτων που καταβάλλονται για την ενοικίαση ακινήτων από την ΕΛ.ΑΣ.
«Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου η Αστυνομία να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν τμήματα με δυναμικό μικρότερο των δέκα ατόμων. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, που είχε την ευθύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αποκάλυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε 350.000 ετησίως για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που, όμως, δεν λειτουργούσαν και υπογράμμισε ότι στις περιοχές της περιφέρειας που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί θα επεκταθεί ο θεσμός των κινητών αστυνομικών μονάδων και του τοπικού αστυνομικού.
Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας προκύπτει ότι στον νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί, που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα. Παράλληλα με την αναδιάρθρωση προωθείται, «παρά τις αντιδράσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο κ. Τόσκας, και η αποδέσμευση των περίπου 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και μάλιστα υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη στόχων θα ενισχύσουν «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως την Άμεση Δράση και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).
Τέλος, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου προέκυψε ότι προωθείται η προμήθεια 400 νέων αυτοκινήτων, με δαπάνη ύψους 13 εκατ. ευρώ από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και η δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας σε αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Οι αλλαγές στη Λακωνία
Οκτώ αστυνομικά τμήματα και δύο αστυνομικοί σταθμοί θα μείνουν στη Λακωνία, μετά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που προωθεί η ΕΛΑΣ. Παράλληλα, οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μειώνονται από 18 σε 11.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και έγκυρες πληροφορίες του “ΛΤ” οι αλλαγές που θα επέλθουν στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στη Λακωνία είναι οι εξής: 
- Καταργείται το ΑΤ Περιφερείας Σπάρτης και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Σπάρτης. 
- Ιδρύεται ΑΤ Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα, με παράλληλη κατάργηση των ΑΤ Κροκεών και ΑΤ Βλαχιώτη που συγχωνεύονται με το νεοσύστατο ΑΤ Ευρώτα.
- Καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Γερακίου, με μεταφορά των υπηρεσιών αστυνόμευσης στο ΑΤ Ευρώτα 
- Παραμένει το ΑΤ Γυθείου
- Παραμένει το ΑΤ Αρεόπολης
- Παραμένει το ΑΤ Μονεμβασίας που μετονομάζεται ωστόσο σε ΑΤ Μολάων-Μονεμβασίας
- Παραμένει το ΑΤ Νεάπολης 
- Παραμένει ο Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασίας
- Η αστυνόμευση που αφορά τη ΔΕ Νιάτων που ήταν αρμοδιότητας του ΑΤ Μολάων μεταφέρεται στο νέο ΑΤ Ευρώτα
- Η αστυνόμευση των ΔΕ Φάριδος υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητα του ΑΤ Σπάρτης
- Τα χωριά της ΔΕ Σμύνους θα αστυνομεύονται από το ΑΤ Γυθείου
- Η αστυνόμευση των περιοχών Γέρακα, Αγγελώνας, Αγ. Δημητρίου Μονεμβασίας και Ταλάντων θα υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΑΤ Μολάων-Μονεμβασίας
- Δημιουργείται μόνιμος Αστυνομικός Σταθμός Ελαφονήσου, καθώς μέχρι σήμερα ο ίδιος σταθμός λειτουργούσε μόνο κατά τη θερινή περίοδο
Συνοπτικά, τα οκτώ ΑΤ που θα λειτουργούν πλέον στη Λακωνία, θα είναι πιθανότατα τα εξής:
1) Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης
2) Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης
3) Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης
4) Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου
5) Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης
6) Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα (νέο)
7) Αστυνομικό Τμήμα Μολάων-Μονεμβασίας (μετονομασία)
8) Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης
Οι δύο αστυνομικοί σταθμοί είναι οι παρακάτω:
1) Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασίας
2) Αστυνομικός Σταθμός Ελαφονήσου (μόνιμος)
Οριστικοποίηση των παραπάνω αλλαγών αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “ΛΤ” εντός των προσεχών εβδομάδων.
Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο
Αντίστοιχα «λουκέτα» και συμπτύξεις θα γίνουν και στις αστυνομικές υπηρεσίες της υπόλοιπης Πελοποννήσου, ως εξής: Αρκαδίας (10 Τμήματα), Αργολίδας (9 Τμήματα), Κορινθίας (11 Τμήματα και ένας Σταθμός), Μεσσηνίας (10 Τμήματα)
Μεταξύ άλλων βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ προβλέπονται:
-  Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Στην Αττική θα μείνουν 188 Α.Τ από τα 240 σήμερα. 
-  Ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) κατά κύριο λόγο με αστυνομικούς από την υπηρεσία Επισήμων. 
- Καταργούνται τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών τα οποία θα απορροφηθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας.
-  Σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα ιδρύεται τουλάχιστον ένα ΑΤ. Φυσικά εξαιρούνται οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).
-  Ιδρύονται 10 τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας σε Κήπους, Ορμένιο, Ευχώνους, Προμαχώνα, Νίκη, Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μερτζάνη, Δοϊράνη και Σαγιάδα
- Ιδρύονται δύο τμήματα Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά
- Συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
-  Ιδρύονται τμήματα Αμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο
 - Διατηρούνται αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές,
- Θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες,
- Αστυνόμευση με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά
- Τίθενται σε λειτουργία 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων.
- Εγκαινιάζεται τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
- Προκηρύσσεται διαγωνισμός για αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών της ΕΛΑΣ.
- Στόχος επίσης είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.
- See more at: http://www.lakonikos.gr

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ !

ΑΠΟΨΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/09 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ 
Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων
ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/09 ΚΑΙ ΩΡΑ 07.00 
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων.ΑΠΟ ΤΑ FM 107,3 KAI ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

 http://e-vibe.net/play/gr/1015

Μεταδόσεις Εορτής Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 23-24/9/2016


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο Δημαρχείο Κυθήρων τον εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Δήμαρχο Κισσάμου Θοδωρή Σταθάκη, ο οποίος επισκέπτεται το νησί μας μαζί με την οικογένειά του με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Μυρτιδιώτισσας. Συζητήσαμε επί μακρόν για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν έντονα την αυτοδιοίκηση και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε το ίδιο μήκος κύματος σκέψης σε ό,τι αφορά την ανάγκη να θέσουμε με πιο δυναμικό και επικακτικό τρόπο στην κεντρική εξουσία τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Δήμων τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με κεντρικές θεσμικές παρεμβάσεις, αφού με τέτοιες δημιουργήθηκαν.
Οι δύο Δήμοι μας - Κυθήρων και Κισσάμου - έχουν πολλά κοινά σημεία και χαρακτηριστικά που ενώνουν τις περιοχές μας από αιώνων, ενώ ο συνάδελφος Δήμαρχος δεσμεύθηκε να επισκεφθεί και τα Αντικύθηρα, οι κάτοικοι των οποίων προέρχονται εκ καταγωγής στην πλειοψηφία τους από την ευρύτερη επαρχία Κισσάμου και διατηρούν αναλοίωτα τα κρητικά ήθη και έθιμα.
Η συνεργασία των περιοχών μας θα συνεχιστεί καθώς σε λίγες μέρες θα έχουμε στο νησί μας την διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που θα μας δώσουν σημαντική τεχνογνωσία σε ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, όπου έχουν μεγάλη εξειδίκευση.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου υποβρύχιου αλιέα στο Πόρτο Κάγιο

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου υποβρύχιου αλιέα στο Πόρτο Κάγιο συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς αποτέλεσμα, μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Λιμεναρχείο Γυθείου. Χθές στις έρευνες συμμετείχε το σκάφος του Λιμενικού Γυθείου και Νεάπολης. Ιδιώτης δύτης χθές ερευνούσε υποβρύχια στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται οτι βρισκόταν ο αγνοούμενος, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα αν και έχουν περάσει 3 ημέρες από τη δήλωση της εξαφάνισης
 Γύθειο - Click

ΛΑΚΩΝΙΑ.234 γυναίκες στο Δήμο Μονεμβασίας εξετάστηκαν δωρεάν για οστεοπόρωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε γυναίκες άνω των 45 ετών, στο δήμο Μονεμβασίας.
Η δράση, η οποία περιελάμβανε δωρεάν μέτρηση της οστικής πυκνότητας, υλοποιήθηκε από το δήμο σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διήρκεσε οκτώ ημέρες (15-22/9) και εξετάστηκαν 234 γυναίκες με υπερηχογράφημα πτέρνας. Οι μετρήσεις έγιναν στο νοσοκομείο Μολάων, στο κέντρο υγείας Νεάπολης, στα περιφερειακά ιατρεία Κάμπου Βοιών, Συκιάς, Ρειχιάς, Μονεμβασίας και Ασωπού και στο δημοτικό κατάστημα Παπαδιανίκων. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν (112 με φυσιολογικό αποτέλεσμα, 90 με οστεοπενία και 32 με οστεοπόρωση) παραπέμφθηκαν για εκτίμηση του αποτελέσματος στον θεράποντα ιατρό τους.
Ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το ΕΔΔΥΠΠΥ για την πολύτιμη συνεργασία και την παροχή του σχετικού εξοπλισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη μιας αρχικά σιωπηλής νόσου, με σκοπό την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση.
 http://www.laconialive.gr/

KAFE RESTAURANT BAR "AΜΗΡ ΑΛΗ" ΕΥΧΑΡΙΣΤHΡΙΟ

ΤΟ KAFE RESTAURANT BAR "AΜΗΡ ΑΛΗ" στην ρεματιά του Καραβά, στο τέλος της καλοκαιρινής διαδρομής ,έχοντας πάρει πολύ αγάπη από όλους τους εκλεκτούς πελάτες μας που μας στήριξαν,αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους !! Μέσα από αυτήν την διαδρομή , ζήσαμε εμπειρίες , αποκτήσαμε καινούργιες φιλίες και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το ερχόμενο Πάσχα με νέες ιδέες και προτάσεις που μας εμπνεύσατε όλοι εσείς ! Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους και τον καθένα χωριστά από την καρδιά μας.

Η Άλωση της Τριπολιτσάς

Από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του '21, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Από τις πρώτες μέρες του εθνικού ξεσηκωμού, ο Κολοκοτρώνης είχε συλλάβει την ιδέα της πολιορκίας και της άλωσης της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης), επειδή κατείχε στρατηγική θέση και ήταν το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Μοριά. Στην Τριπολιτσά είχε την έδρα του ο Μόρα-Βαλεσί, ο στρατιωτικός διοικητής της Πελοποννήσου, με όλο το χαρέμι και τα πλούτη του, εκεί ζούσε ο μισός τουρκικός πληθυσμός της Πελοποννήσου και την υπερασπιζόταν σημαντικός αριθμός ενόπλων σωμάτων. Με λίγα λόγια ήταν μια επικίνδυνη εχθρική εστία, η οποία εάν δεν εξουδετερωνόταν θα ήταν μια διαρκής απειλή για τις επαναστατημένες επαρχίες της Πελοποννήσου.
Η στρατηγική σύλληψη του Κολοκοτρώνη δεν έγινε αμέσως αποδεκτή, επειδή προϋπέθετε οργανωμένο στρατό, που δεν υπήρχε. Ο Κολοκοτρώνης με επιμονή και πειστικότητα αντέστρεψε το αρνητικό για την άποψή του κλίμα μεταξύ των οπλαρχηγών κι έτσι στα μέσα Απριλίου αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Τριπολιτσάς σε πρώτη φάση, ώστε να διακοπεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και εφοδιασμού της πόλης. Αρχιστράτηγος της επιχείρησης ορίσθηκε οΠετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αλλά ιθύνων νους της ήταν ο Κολοκοτρώνης, το σχέδιο του οποίου τηρήθηκε κατά γράμμα.
Μέχρι τις αρχές Μαΐου του 1821 οι επαναστάτες είχαν περισώζει την Τριπολιτσά σ' ένα κύκλο που περιλάμβανε τις περιοχές Πάπαρι, Βλαχοκερασιά, Διάσελο, Αλωνίσταινα και Βέρβενα. Τότε έφθασε η πληροφορία ότι ο Μουσταφάμπεης με 3.500 άνδρες προερχόμενος από τα Γιάννινα είχε διασπάσει την πολιορκία από τα ανατολικά και είχε εισέλθει στην πόλη. Η επιχείρηση κινδύνευε, καθώς τις επόμενες μέρες τέθηκε σε καταδίωξη του Κολοκοτρώνη και των άλλων οπλαρχηγών που πολιορκούσαν την Τριπολιτσά. Οι δύο σημαντικές ήττες που υπέστη στο Βαλτέτσι (12 Μαΐου) και στα Δολιανά(18 Μαΐου), όχι μόνο αναπτέρωσαν το ηθικό στο ελληνικό στρατόπεδο, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην Άλωση της Τριπολιτσάς.
Η δύναμη των πολιορκητών συνεχώς ενισχυόταν και τις παραμονές της Άλωσης είχε φθάσει τους 10.000 άνδρες. Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά έσφιγγε διαρκώς και η πόλη υπέφερε. Οι αποθήκες των τροφίμων είχαν σχεδόν αδειάσει, τα χρήματα είχαν εξαντληθεί και οι αρρώστιες θέριζαν. Στην πόλη υπήρχαν 35.000 ψυχές, Τούρκοι, Χριστιανοί, Αλβανοί και Εβραίοι.
Τότε ο Κολοκοτρώνης συνέλαβε την ιδέα να κατασκευαστεί περιφερειακή τάφρος γύρω από την πόλη για να δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή των πολιορκημένων. Η τάφρος κατασκευάστηκε ταχύτατα από τους χωρικούς και η όλη τοποθεσία ονομάστηκε Γράνα. Γύρω και πίσω από αυτή τοποθετήθηκαν τα τέσσερα ελληνικά σώματα, με επικεφαλής τους Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη, Γιατράκο και Αναγνωσταρά. Οι επαναστάτες είχαν στη διάθεσή τους ένα παμπάλαιο κανόνι και οι πολιορκούμενοι 30.
Απόντος του Μόρα-Βαλεσί, Χουρσίτ Πασά, ο Μουσταφάμπεης, που είχε το γενικό πρόσταγμα στην πόλη, αντιλήφθηκε γρήγορα την κίνηση του Κολοκοτρώνη και στις 18 Αυγούστου ενήργησε επίθεση με ιππικό για να διασπάσει τον κλοιό των Ελλήνων. Απέτυχε και οι δυνάμεις του επέστρεψαν στην πόλη έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες. Μπέηδες και αγάδες άρχισαν τότε να συσκέπτονται για τους όρους της παράδοσης, καθώς δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας.
Όμως τους πρόλαβε ένας απλός στρατιώτης, ο Μανώλης Δούνιας από τον Πραστό Κυνουρίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, ημέρα Παρασκευή, μαζί με δύο συντρόφους του αναρριχήθηκε στα τείχη της πόλης που έφθαναν τα πεντέμισι μέτρα ύψος και εισήλθε στην Τριπολιτσά, εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με τον φύλακα του προμαχώνα. Αφού τον εξουδετέρωσε, άνοιξε την Πύλη του Μυστρά και οι έλληνες επαναστάτες εισόρμησαν στην πόλη. Οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν, χωρίς επιτυχία, επί δίωρο.
Επακολούθησε άγρια σφαγή του πληθυσμού και πρωτοφανές πλιάτσικο. Μάταια οι οπλαρχηγοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους μαινόμενους επαναστάτες. «Το ασκέρι, όπου ήτον μέσα, το Ελληνικόν, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς. Ένας υδραίος έσφαξε ενενήντα. Έλληνες εσκοτώθηκαν εκατόν» γράφει στα Απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης.
Η εκδικητική μανία των επαναστατών εκδηλώθηκε όχι μόνο σε βάρος των Τούρκων, αλλά και των Εβραίων που είχαν δείξει εχθρική στάση απέναντι στην Επανάσταση, και των Ελλήνων που είχαν χαρακτηριστεί τουρκολάτρες, όπως ο πρόκριτος Σωτήρης Κουγιάς. Αντίθετα, οι Αλβανοί της Τριπολιτσάς αποχώρησαν συντεταγμένα με τη συνοδεία ελλήνων μαχητών, καθώς είχαν έλθει σε συμφωνία με τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη.
Η Άλωση της Τριπολιτσάς αποτέλεσε σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης. Ολόκληρη η Πελοπόννησος βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων, εκτός των φρουρίων, Πατρών, Μεθώνης, Κορώνης και Ναυπλίου, τα οποία πολιορκούνταν στενά.
 www.sansimera.gr

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ(ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) 23/09/16

ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ (Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ) Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΩΝ Κ.ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ. 23/09/2016