Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Μονεμβασίας: «Όχι» στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ απέστειλε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, σχετικά με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: 

Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του 2014-2023 είχατε προκρίνει σαν πρώτη λύση τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και όχι με την Πελοπόννησο.


Ξαφνικά στο φετινό ΔΠΑ αναφέρετε, ότι το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης «φαίνεται να αποκτά το χαρακτήρα του επείγοντος» και προκρίνετε ως πρώτη λύση τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο, μέσω του Δήμου Μονεμβασίας, ζητάτε δε να χαρακτηρισθεί το έργο αυτό ως γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε ένα πρόχειρο σχεδιασμό όδευσης και ανέθεσε την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μετά τις αντιρρήσεις από το Δήμο Μονεμβασίας, συλλόγους και δημότες, βελτίωσε το σχεδιασμό, πλην όμως απέχει πολύ από τις προτάσεις του Δήμου.

Παρόλα αυτά στο ΦΕΚ του ΔΠΑ που δημοσιεύθηκε, εγκρίθηκε ακριβώς ο αρχικός σχεδιασμός που είχε προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, όπως περιγράφεται στη σελίδα 27369, με τον οποίο, σαν Δήμος έχουμε διαφωνήσει κάθετα με την αριθ. 140/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Επίσης είχαμε ζητήσει τη διαβεβαίωση ότι το έργο δεν θα εξυπηρετήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αφού είναι γνωστό ότι έχουν κατατεθεί και βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης πολλές προτάσεις για εγκατάσταση Α/Γ, ακριβώς εκεί που θα διέλθει η Γραμμή Μεταφοράς και στο ίδιο ΦΕΚ υπάρχουν αρκετές αναφορές από τις οποίες αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη η Γραμμή Μεταφοράς για την υποβοήθηση του συστήματος στη σύνδεση με τα Αιολικά Πάρκα, όπως στις σελίδες 27320, 27321, 27415 και 27298.

Με βάση τα προηγούμενα, σας υπενθυμίζω τις αντιρρήσεις μας και σας επισημαίνω ότι θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, εάν δεν τροποποιηθεί ο σχεδιασμός και δεν δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης Α/Γ στην επικράτεια του Δήμου μας, όπως είχε τονισθεί κατά τη συνάντησή μας και με τον Υπουργό Ενέργειας κο Σκουρλέτη.


O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ
---------------------------------------
Πηγή:  apela.gr
---------------------------------------

Πρίν 36 χρόνια..Η ενθρόνιση του κ. Ευσταθίου ως μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1980 έλαβε χώρα η ενθρόνιση του σεβασμιωτάτου κκ Ευσταθίου, ως  μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε τον κ. Ευστάθιο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης στις 28 Αυγούστου 1980. Η εις επίσκοπον χειροτονία του τελέσθηκε στις 31 Αυγούστου και η ενθρόνησή του στις 28 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Ως μητροπολίτης πραγματοποίησε ευρύτατο έργο εκκλησιαστικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής διακονίας. Για το έργο του αυτό τιμήθηκε πολλαπλώς.
Το 2006, αναγορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Η ΚΑΠΟΝΙΕΡΑ

Ένα αγορίστικο σπορ των παιδικών μας χρόνων ήταν το κυνήγι μικρών πουλιών, των κεφαλάδων, με πλάκες. Στην κατηγορία των κεφαλάδων, που επιστημονικά λέγονται αετομάχοι, ανήκουν οι φεγγαράτοι, οι τρυγονάτοι και τα μικροσκοπικότερα καναβάκια. Τα αγόρια στην εξοχή έφτιαχναν παγίδες ως εξής: Στήνανε πλάκες που τις κρατούσαν όρθιες με τις μαγκουροστεσίες. Η μαγκουροστεσία αποτελείτο από 4 ξύλινα εξαρτήματα, το μαγκούρι, το τσινιτήρι, την πλακούτα και το βεργί. Στο βεργί καρφιτσώνανε καταλλήλως το δόλωμα που ήταν πετάλαγας και έπρεπε να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κουνιέται για να παρασύρει καλύτερα το θήραμα, το οποίο όταν ακουμπούσε το βεργί έπεφτε η πλάκα και το παγίδευε. Πολλές φορές κάτω από την πλάκα έφτιαχναν ένα λακουδάκι και έπιαναν ζωντανό τον κεφαλά και στην περίπτωση αυτή η πλάκα ονομαζόταν ζωντανόπλακα.Τους πεταλάγους τους έπιαναν αποβραδύς και τους τοποθετούσαν στην καπονιέρα. Οι καπονιέρες, μικρά έργα τέχνης, ήταν μικρά κλουβιά καμωμένα τον Ιούλιο- Αύγουστο από τα ξερά καλάμια του ασπέρδουκλα, που ήταν υλικό ελαφρό, το δούλευαν και το συναρμολογούσαν εύκολα και το έβρισκαν σε αφθονία στη φύση.

Eleni Harou

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2016



Έγκριση υλοποίησης από το Δήμο Κυθήρων του έργου με τίτλο «Επισκευή και αλλαγή χρήσης Παλαιού Σχολείου Αγγλοκρατίας σε αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στον Ποταμό Κυθήρων»



----------------------------------------------------
Σχόλιο Δημάρχου Κυθήρων:

Ένα σημαντικό έργο πολιτισμού παίρνει επιτέλους το δρόμο του! 

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και με την άψογη συνεργασία του Δήμου μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, εγκρίθηκε η υλοποίηση από το Δήμο Κυθήρων του έργου της Αποκατάστασης του Αστικού Σχολείου Ποταμού, ενός εμβληματικού κτιρίου όχι μόνο για τον Ποταμό αλλά για όλο το νησί. 

Με δεσμευμένες πιστώσεις 168.000€ στον προϋπολογισμό του Δήμου μας, είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για το έργο της Αναστήλωσης του Καστέλο στον Αβλέμωνα, για το οποίο ο Δήμος μας έχει εξασφαλίσει 90.000€ από ίδιους πόρους. 

Πρόκειται για δύο άκρως σημαντικά έργα, που οι τοπικές κοινωνίες αναμένουν επί σειρά ετών και για την υλοποίησή τους πρέπει απαραίτητα να τηρηθεί μια πολύπλοκη αδειοδοτική διαδικασία.

5 ρίχτερ "Tαρακούνησαν" Λακωνία – Μεσσηνία

Σεισμική δόνηση με διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων σημειώθηκε στις 10.19′ το πρωί, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, αφού εντοπίζεται 29 χλμ νοτιοανατολικά της Πύλου. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν της τάξεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 19 χιλιόμετρα.
 - Πιο κοντά στην Κορώνη έγινε ο σεισμός
- Αισθητή η δόνηση και στην Καλαμάτα
- Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές ή τραυματισμοί
- Τι λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Ανησυχία σκόρπισε ο σεισμός που σημειώθηκε στις 10:17 κοντά στην Κορώνη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 8 χιλιόμετρα νότια της Κορώνης και 38 νότια τηςΚαλαμάτας σε βάθος 19 χιλιομέτρων και είχε μέγεθος 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, αλλά και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λέκκα το φαινόμενο παρακολουθείται από τους ειδικούς καθώς ακόμη είναι νωρίς για τα όποια συμπεράσματα και κυρίως για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
 http://www.newsit.gr/