Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μερικές προσφυγικές σκέψεις...

Με αφορμή τη διάσωση 66 μεταναστών από το Πακιστάν χτες στα Αντικύθηρα γράφονται μέσα στα κοινωνικά δίκτυα πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. 

Κατ'αρχήν δηλώνω εξαρχής ότι οι απόψεις του καθενός είναι απόλυτα προσωπικές και δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις των φίλων ή συνεργατών τους, γιατί αυτό αποτελεί ένα λογικό άλμα που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Το πώς ονομάζουμε τους ανθρώπους αυτούς - πρόσφυγες, μετανάστες, παράτυπους μετανάστες ή λαθρομετανάστες - δεν σχετίζεται καθόλου με την υποχρέωσή μας ως ανθρώπων και ως Ελλήνων να τους διασώζουμε από τον πνιγμό, να τους περιθάλπτουμε και να εφαρμόζουμε τα νόμιμα για την επαναπροώθησή τους σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και συμφωνίες.

Διαφωνώ και θλίβομαι ταυτόχρονα με τις απόψεις "πνίξτε τους, να πάνε σπίτια τους" κλπ. Κανείς νομίζω δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε αποθήκη μεταναστών, ούτε έχουμε τις υποδομές να τους φιλοξενήσουμε μόνιμα εδώ, ούτε αυτό πρέπει να γίνει.

Όμως η γεωγραφική μας θέση είναι τέτοια που είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα, ένα πρόβλημα για το οποίο οι επιστήμονες, οι αναλυτές και οι διεθνολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, όμως τότε οι Κυβερνήσεις είχαν άλλα ενδιαφέροντα.

Να διαχειριστούμε λοιπόν το πρόβλημα αυτό με την καλλίτερη δυνατή προετοιμασία, να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε και να τους επαναπροωθήσουμε εκεί που πρέπει. Χτες ορισμένοι από τους διασωθέντες είπαν στους Αντικυθήριους το εξής: "αν το Κράτος σας έχει σκοπό να μας στείλει πίσω στην Τουρκία, επιστρέφουμε μόνοι μας κατευθείαν στο Πακιστάν"!

Το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί αμέσως, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και όλοι μας οι Εταίροι να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φορτωθεί το σύνολο του προβλήματος αυτού, αλλά το προσφυγικό πρέπει να τύχει διαχείρισης από ΟΛΕΣ τις Χώρες Μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που προβλέπεται στις Συνθήκες της ΕΕ.

Σήμερα έστειλα κατεπείγουσα επιστολή σε όλους τους αρμόδιους για το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών ασφάλειας.

Ελπίζω οι αρμόδιοι να πράξουν αυτό που πρέπει.
------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
------------------------------