Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ποταμός, Κύθηρα, 21 Μαϊου 1953 - Ημέρα εγκαινίων του νοσοκομείου

Ποταμός, Κύθηρα, 21 Μαϊου 1953 - Ημέρα εγκαινίων του νοσοκομείου
Είσοδος του χωριού και κάτω καλντερίμι, πριν την "πρόοδο" της ασφάλτου.
Αριστερά πάνω το παλιό ξενοδοχείο, δεξιά το Εμπορικό του Βίκτωρα.
Φώτο Βλαντής

 Tasos Sakellariou

Κάθειρξη οκτώ ετών για αποπλάνηση ανηλίκου στο Γύθειο!

Το αδίκημα είχε διαπραχθεί το 2007
Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών -όπως και πρωτόδικα- επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας σε  έναν Αθηναίο δημόσιο υπάλληλο, για αποπλάνηση ανηλίκου, το 2007 στο Γύθειο. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία», ο κατηγορούμενος ασελγούσε κατ’ εξακολούθηση σε ένα 10χρονο - τότε - κορίτσι για άγνωστο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η μητέρα του κοριτσιού ανακάλυψε τυχαία ότι ο οικογενειακός τους φίλος - πατέρας και ο ίδιος με παιδί στην ίδια ηλικία - ασελγούσε στην κόρη της.
Την Τετάρτη (23/11), κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου προφασιζόμενος -μέσω δικηγόρου- ξαφνική ασθένεια. Όμως, την προηγούμενη ημέρα (22/11) βρέθηκε στο δικαστήριο, για να ζητήσει μια ακόμα φορά αναβολή της εκδίκασης (σσ η υπόθεση είχε αναβληθεί άλλες τρεις φορές).
Ωστόσο, σύμφωνα με την «Ελευθερία», το Δικαστήριο προχώρησε ερήμην του τη διαδικασία και η υπόθεση εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών. Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθερία», το κορίτσι είχε πάει μια μέρα στο σπίτι του κατηγορουμένου για να παίξει με το γιο του. Τότε αυτός πήρε τη μικρή στο δωμάτιό του, τής έβγαλε τα ρούχα και άρχισε να ασελγεί επάνω της! Το παιδί είχε μαζί του ένα κινητό τηλέφωνο και όταν η 10χρονη απάντησε σε κλήση της μητέρας της, η τελευταία άκουσε και κατάλαβε τι συμβαίνει. Έντρομη έτρεξε στο σπίτι του κατηγορουμένου και έτσι αποκαλύφθηκε η κτηνωδία. Άγνωστο είναι για πόσο καιρό ο κατηγορούμενος ασελγούσε πάνω στο κορίτσι, που σήμερα είναι ενήλικη και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της γιατί οι γονείς της ζήτησαν αμέσως τη βοήθεια ψυχολόγου.
 
Πηγή: lakonikos.gr
 

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ.Λυπάμαι για τις εικόνες των ουρών της ΒΛΑΚ Friday...

Λυπάμαι για τις εικόνες των ουρών της ΒΛΑΚ Friday... αν νομίζετε ότι μια έκπτωση της τάξης του 20 ή 30% είναι Black Friday τότε κάνετε λάθος. Την ημέρα αυτή στο εξωτερικό οι εκπτώσεις είναι από 70 μέχρι 80% και όποιος προλάβει. Εδώ βέβαια είναι Ελλάδα... καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας δίνουν και στο τέλος νομίζουμε ότι είμαστε και έξυπνοι... σαν τις κοπελιές στη Θεσσαλονίκη που στήθηκαν με τις ώρες για να πάρουν δώρο ένα κραγιόν λες και αυτό θα τις έκανε πλουσιότερες! Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε πια? Μια τηλεόραση στα Μ.Μ. από 229€ την έβαλαν 189€ και τρέχουν όλοι να προλάβουν την προσφορά, λες και στις εκπτώσεις που είναι σε 1 μήνα δεν θα έχει την ίδια αν όχι πολύ χαμηλότερη τιμή. Τελικά είναι ΟΛΑ θέμα παιδείας που στην Ελλάδα δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Κρίση ΜΗΔΕΝ, αξιολόγηση ΜΗΔΕΝ, σκέψη ΜΗΔΕΝ... και θέλουμε και να βγούμε από τα μνημόνια τρομάρα μας.... Κρίμα...

Stratos Charchalakis

Μειοδοτικός Διαγωνισμός Συλλογής Αποβλήτων

Αγία Αικατερίνη: Γιατί είναι η προστάτιδα των μηχανικών και των φοιτητριών

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.).
Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Η ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24 Νοεμβρίου, της δε εύρεσης των λειψάνων της η 25 Νοεμβρίου εκτός όμως όλων των Σλάβων που τιμούν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα την ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της Αγίας, όλοι οι λοιποί χριστιανοί κατά σύσταση των μοναχών του Σινά συνέπτυξαν σε μία και τις δύο εορτές και όρισαν την 25 Νοεμβρίου ημέρα τιμώμενη της ιερής μνήμης της, συνεορταζόμενη με την απόδοση Εισοδίων της Θεοτόκου. (Η περίπτωση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες από την πρακτική λειτουργική πλευρά, γι' αυτό και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Τυπικό της Εκκλησίας.

Την παράδοση αυτή να τιμάται η αγία στις 25 Νοεμβρίου ακολούθησαν και οι Καθολικοί της Δύσης.

ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτις των Μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό.
Επίσης αποτελεί προστάτιδα των παρθένων γυναικών και των φοιτητριών.

Στη Γαλλία, η φιλοσοφική σχολή του Παρισιού από θαυμασμό προς την Αγία την είχε ανακήρυξε προστάτιδα της φιλοσοφίας. Την ιδιότητα αυτή της Αγίας που διαδόθηκε ταχύτατα αποδέχθηκαν πλείστες Χώρες της Δύσης. Σημαντικότερες εορτές προς τιμή της Αγίας ήταν εκείνες οι εύθυμες που συνέβαιναν στο Παρίσι όπου νεανίδες ηλικίας 25 ετών ανύπανδρες, ανήμερα της εορτής της Αγίας, περιφέρονταν εν ευθυμία στη πόλη φέροντας ή σκεπάζοντας τα μαλλιά τους με λευκό δαντελλωτό "κεκρύφαλο" (σκούφο) εκ του οποίου και προήλθε η γαλλική έκφραση "elle a la coiffure de Sainte Catherine", (= έχει την κτενισιά της Αγίας Αικατερίνης) που αποτελεί ιδιωματισμό και λέγεται για γεροντοκόρες, αντίστοιχο με το ελληνικό "μπήκε στο ράφι".

Εθεωρείτο η αγία-προστάτις της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος αγία της πόλης της Κατερίνης.
Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.
--------------------------------------
Πηγή:   .parapolitika.gr
--------------------------------------

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Λόγω εκτάκτου προσωπικού προβλήματος η προγραμματισμένη μου επίσκεψη στα Κύθηρα αναβάλλεται και μετατίθεται για τη Δευτέρα 28/11/2016.