Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Αποκατάστασης τηλεοπτικού σήματος Digea στην περιοχή Νεάπολης Βοιών και νήσου Κυθήρων

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Digea το πρόβλημα της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος ιδιωτικών καναλιών στην περιοχή Νεάπολης Βοιών και νήσου Κυθήρων, έχει αποκατασταθεί πλήρως τις τελευταίες ώρες.

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα λήψης, καλό θα είναι να κάνει πάλι ένα επανασυντονισμό του προγράμματος της τηλεόρασης με αυτόματη αναζήτηση για καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.Ναυτική Τραγωδία στο Κάβο Μαλιά

Στην οργισμένη θάλασσα του Κάβο Μαλιά, όπου τα κύματα ξεπερνούσαν τα 10 μέτρα ύψος και ο άνεμος τα 11 μποφόρ, χάθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1993, το υπό παναμέζικη σημαία ελληνικό φορτηγό πλοίο «Coty-1» με το 17μελές πλήρωμά του (11 Έλληνες και 6 Ρώσοι ναυτικοί).
Το πλοίο, που μετέφερε 3.600 τόνους τσιμέντο στα αμπάρια του, παρουσίασε στις 3 τα ξημερώματα κλίση 11 μοιρών, από μετατόπιση φορτίου, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν νερά και να σταματήσουν οι μηχανές του. Παρά τις προσπάθειες του τάνκερ «Κρήτη WAVE» του Ομίλου Βαρδινογιάννη, του ρυμουλκού «Μέγας Αλέξανδρος» και της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» που έσπευσαν προς βοήθεια, στάθηκε αδύνατο να περισυλλεγούν ζωντανοί οι 17 ναυτικοί του πληρώματος.
Το «Coty I», φορτηγό πλοίο με παναμέζικη σημαία, αλλά ελληνικών συμφερόντων, είχε ναυπηγηθεί το 1962 και αγοράστηκε από την εταιρεία Golden Union Shipping του εφοπλιστή Θόδωρου Βενιάμη δέκα χρόνια αργότερα. Εκτελούσε μεταφορές τσιμέντου από τη Χαλκίδα στη Λικάτα Ιταλίας. Το εκτόπισμα ήταν 2.786 κόρων και το φορτίο που μετέφερε ήταν 3.600 τόνων.
Για το μοιραίο ταξίδι του έφυγε από τη Χαλκίδα την παραμονή των Φώτων. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 11 Έλληνες και 6 Ρώσους ναυτικούς. Έφθασε την ίδια ημέρα στον Πειραιά, όπου παρέμεινε «τράνζιτ» και ανήμερα των Θεοφανίων ξεκίνησε, παρά τον κακό καιρό και τη θαλασσοταραχή για τον προορισμό του.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, που ρωτήθηκε γιατί το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά παρά τη μεγάλη θαλασσοταραχή, έδωσε την εξήγηση ότι ύμφωνα με το εγχειρίδιο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας, το «Coty I» δεν υπόκειτο στις απαγορεύσεις απόπλου, που ισχύουν μόνο για τα ελληνικά επιβατηγό πλοία και για τα φορτηγά με ελληνική σημαία κάτω των 500 κόρων, ενώ παραδέχθηκε την αδυναμία των σωστικών συνεργείων εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών.
Πάντως, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πλοιοκτήτη του «Coty I» Θόδωρου Βενιάμη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 7 Μαΐου 1997 στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και ο βασικός κατηγορούμενος Θόδωρος Βενιάμης αθωώθηκε.

Οι Έλληνες ναυτικοί που χάθηκαν στο ναυάγιο του «Coty I»

  • Γιάννης Μαρτάκης, πλοίαρχος
  • Δημήτρης Μπουρλοτής, υποπλοίαρχος
  • Δημήτρης Μπαρμπέρης, ανθυποπλοίαρχος
  • Γιάννης Τσίγκος, A' μηχανικός
  • Νίκος Χαϊδάκης, Β' μηχανικός
  • Παναγιώτης Έγκαρχος, Γ' μηχανικός
  • Ισίδωρος Λικουρίνος, ναύκληρος
  • Γιώργος Κριμιζής, λιπαντής
  • Σμήλιος Κορμάρης, μάγειρας
  • Απόστολος Κανελλόπουλος, βοηθός θαλαμηπόλου
  • Μεμέτ Πελβάν, ναύτης
  •  https://www.sansimera.gr

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


Τ ´ΑΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Σήμερα για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννου πανηγυρίζουν στα Κύθηρα οι ναοί:
Άγιος Ιωάννης Γερακαρίου
Άγιος Ιωάννης Ποταμού (Κορωνιάνικος)
Άγιος Ιωάννης Στραποδίου
Άγιος Ιωάννης Αλεξανδράδων
Ακόμα ο Πρόδρομος τιμάται στους ναούς:
Άγιος Ιωάννης Δραπανέζος στη Χώρα
Άγιος Ιωάννης στον Εγκρεμνό
Άγιος Ιωάννης στο Κάστρο
Άγιος Ιωάννης στη Λικουβάρα
Άγιος Ιωάννης στις Αγριολίες


 Άγιος Ιωάννης στο Κεραμουτό
Άγιος Ιωάννης στο Κάστρο του Μυλοποτάμου
Άγιος Ιωάννης στα Λενταρακιάνικα, στα Φράτσια
Άγιος Ιωάννης στου Τζακώνου τα Φρύδια στα Βιαράδικα
Άγιος Ιωάννης στα Σταματάκια, στα Μητάτα
Άγιος Ιωάννης ο Κουλουθράς στην Τζιγκούρα των Μητάτων
Άγιος Ιωάννης στα Σανίδια, στον Ποταμό
Άγιος Ιωάννης στα Τριφυλλιάνικα
Άγιος Ιωάννης στα Ντουριάνικα
Ακόμα σώζεται ερειπωμένος ο Άγιος Ιωάννης στις Αμμούτσες, στου Μαγκούρη.






Eleni Harou



ΛΑΚΩΝΙΑ.Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων στο Δήμο Ευρώτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε τοπική κοινότητα του δήμου Ευρώτα. Άγνωστοι δράστες μπήκαν σε σπίτι ηλικιωμένων και με την απειλή μαχαιριού και κατσαβιδιού τούς έκλεψαν κόσμημα, κι εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Σκάλας.
 http://laconialive.gr/

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωριού είναι κτισμένο στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον Κάμπο Βοιών, «στα μέρη των Βατίκων», όπως αναφέρει το χρονικό του Μορέως. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Φαρακλό, ενώ απέχει από την Νεάπολη 1850μ. Το σημείο ελέγχει στρατηγικά το Λακωνικό κόλπο και την ευρύτερη χερσαία περιοχή.

Ιστορία

Η κατασκευή του κάστρου σύμφωνα με την κεραμική και τα κατασκευαστικά-μορφολογικά του στοιχεία μπορεί να τοποθετηθεί στον 7ο – 9ο αιώνα. Ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη χρονολόγηση του θα προκύψουν μετά τον καθαρισμό του χώρου και τη διενέργεια ανασκαφικών τομών.
Οι πρώτες απεικονίσεις του κάστρου σε τυπωμένο χάρτη παρουσιάζονται το 1845 στο isolario του Bartolomeo με τα νησιά του Αρχιπελάγους μεταξύ των οποίων και η χερσόνησος του Μαλέα και το 1552 – 1554 στο χειρόγραφο χάρτη του Τούρκου Ναύαρχου Piri Rei

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πρόκειται για μικρό οχυρό στις γωνίες του οποίου αναπτύσσονται ορθογώνιοι διώροφοι πύργοι. Στο εσωτερικό τους οι πλευρικοί τοίχοι διαρθρώνονται σε τυφλά αψιδώματα που στηρίζονταν σε τετράγωνους πεσσούς. Ιδιαίτερα μορφολογικά γνωρίσματα αποτελούν οι ημικυκλικής διατομής πολεμίστρες, που μαρτυρούν τον αμυντικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Πηγές






Χτισμένο τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος - 14ος αιώνας) σε απότομη βραχώδη θέση, το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου, δεσπόζει πάνω από τον κάμπο των Βοιών. Χάρη στη στρατηγική του θέση ελέγχει όλα τα γύρω χερσαία περάσματα προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στο Λακωνικό Κόλπο.
Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το ελικοειδές μονοπάτι που οδηγεί στα ενδότερα του Κάστρου, προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα.
Από το Κάστρο διέρχονται οι πεζοπορικές διαδρομές Δ2 και Δ4.

οδηγίες πρόσβασης
Το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου, βρίσκεται 400 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Νεάπολης - Άνω Καστανιάς, απέχοντας περίπου 13 χλμ. από τη Νεάπολη.
Στην είσοδο του κάστρου, υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης
Εκτύπωση