Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Αυστρίας Ferien Messe Wien 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 17/1/2017
Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Αυστρίας Ferien Messe Wien 2017 που διεξήχθη στη Βιέννη από 12 μέχρι 15 Ιανουαρίου.
Στην έκθεση συμμετείχε μετά από αρκετά χρόνια και ο Δήμος Κυθήρων που φιλοξενήθηκε στο booth της Περιφέρειας Αττικής στο μεγάλο κεντρικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο επιτετραμένος και ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, Αυστριακοί δημοσιογράφοι καθώς και χιλιάδες κοινού, που ενημερώθηκαν για το νησί μας και πήραν το σχετικό έντυπο υλικό στα γερμανικά.
Η αποστολή του Δήμου μας, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκης, απαρτιζόταν από τους Δημοτικούς Συμβούλους κα. Μαρία Κασιμάτη, κα. Ειρήνη Βενέρη - Τραβασάρου και κ. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο, από τον δημοτικό υπάλληλο κ. Παναγιώτη Γιαννιώτη, το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Δρακάκη καθώς και από Κυθήριες και Κυθήριους που ταξίδεψαν στην Αυστριακή πρωτεύουσα από την Ελλάδα και τη γειτονική Ελβετία με δικές τους δαπάνες, για να συνδράμουν στην προσπάθεια προβολής του τόπου μας και τους οποίους ο Δήμος μας ευχαριστεί θερμά. Έγιναν επαφές με τη διευθύντρια και τα στελέχη του Ε.Ο.Τ. της Αυστρίας και ήδη προγραμματίζεται ένα fam trip αυστριακών δημοσιογράφων στα Κύθηρα για την προσεχή άνοιξη.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η εξαιρετικού επιπέδου συνεργασία του Δήμου μας με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής καθώς και με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για τον τουρισμό κα. Ελένη Δημοπούλου, με την οποία ήδη υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική τουριστικής προβολής του τόπου μας, ενταγμένη στο ενιαίο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για τον τουρισμό.
Σε λίγες μέρες ο Δήμος μας θα συμμετάσχει και στην μεγάλη έκθεση τουρισμού της Ζυρίχης στην Ελβετία, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευρύνει την τουριστική σεζόν με στοχευμένες κινήσεις προβολής στην Κεντρική Ευρώπη, για της οποίας το κοινό, τα Κύθηρα μπορούν να αποτελέσουν έναν ποιοτικό προορισμό διακοπών και χαλάρωσης.











θερμά. Έγιναν επαφές με τη διευθύντρια και τα στελέχη του Ε.Ο.Τ. της Αυστρίας και ήδη προγραμματίζεται ένα fam trip αυστριακών δημοσιογράφων στα Κύθηρα για την προσεχή άνοιξη.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η εξαιρετικού επιπέδου συνεργασία του Δήμου μας με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής καθώς και με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για τον τουρισμό κα. Ελένη Δημοπούλου, με την οποία ήδη υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική τουριστικής προβολής του τόπου μας, ενταγμένη στο ενιαίο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για τον τουρισμό.
Σε λίγες μέρες ο Δήμος μας θα συμμετάσχει και στην μεγάλη έκθεση τουρισμού της Ζυρίχης στην Ελβετία, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευρύνει την τουριστική σεζόν με στοχευμένες κινήσεις προβολής στην Κεντρική Ευρώπη, για της οποίας το κοινό, τα Κύθηρα μπορούν να αποτελέσουν έναν ποιοτικό προορισμό διακοπών και χαλάρωσης.

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Παρατείνεται η έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Έως τις 5 Φεβρουαρίου παρατείνεται η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Περισσότερους από 2000 επισκέπτες έχει δεχθεί η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά τα νέα ευρήματα από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.  Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη επισκέπτονται καθημερινά την έκθεση περίπου 150 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Φωτογραφία από την έκθεση.
Η έκθεση περιλαμβάνει 30 αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 έως 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016.
Η σύγχρονη έρευνα στο χώρο του σπουδαιότερου ναυαγίου στον κόσμο, το οποίο σηματοδότησε τη γένεση της υποβρύχιας αρχαιολογίας, αποσκοπεί στο να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σε σχέση με το ίδιο το πλοίο, οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στον εξοπλισμό και το μέγεθος του κελύφους του, αλλά και σε σχέση με το φορτίο του. Το σκαρί που χάθηκε στα Αντικύθηρα γύρω στο 50 π.Χ. ήταν γεμάτο θησαυρούς, έργα τέχνης και τεχνολογίας, που συνθέτουν ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας.
E. KOVACS
Υποβρύχια ανασκαφή: Η ανακάλυψη μιας μικρής λαγύνου.
Σε αυτό το ναυάγιο όπου βρέθηκε ο τελειότερος υπολογιστικός  μηχανισμός της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, χρησιμοποιήθηκε η υψηλότερη καταδυτική τεχνολογία από την εποχή των πρώτων ερευνών έως σήμερα.
Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

Επίσης, εκτίθενται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.  Μεγάλο μέρος του υλικού εκτίθεται σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει την εικόνα του ναυαγίου.
Φωτογραφία από την έκθεση
Τμήμα του ανθρώπινου σκελετού που εντοπίστηκε κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 2016, εκτέθηκε για περιορισμένο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας του υλικού. Το συγκεκριμένο εύρημα συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2016 του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», καθώς αποτελεί το πρώτο εύρημα ανθρώπινων καταλοίπων σε αρχαίο ναυάγιο 40 χρόνια μετά την ανακάλυψη της διαδικασίας γενετικής ανάλυσης (DNA).

Από τις επικείμενες αναλύσεις ελπίζουμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την πιθανή γεωγραφική προέλευση του νεκρού. Με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι πλέον δυνατός και ο εντοπισμός της προέλευσης των μολύβδινων και ξύλινων κατασκευών του πλοίου, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση και τον εμπλουτισμό της γνώσης μας για το ναυάγιο αυτό.
Αναπαράσταση του πλοίου που ναυάγησε στα Αντικύθηρα. Το σχέδιο είναι του Αλέξανδρου Τούρτα, καταδυόμενου αρχαιολόγου, μέλος της ομάδας που ερευνά το ναυάγιο, υπ. Δρ. ΑΠΘ.
Τα εκθέματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό (βίντεο, ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα ευρημάτων που δεν εκτίθενται, φωτογραφίες και σχέδια), με στόχο να δοθεί εν συντομία μία ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου και των σύγχρονων ερευνών.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη - 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ.: 210 4523937, 210 4297540 – 2 (γραμματεία). Διάρκεια: Έως τις 5 Φεβρουαρίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00
Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 13:00. Είσοδος ελεύθερη.
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 30/1
naftemporiki.gr

ΠΑΛΙΕΣ ΖΥΓΑΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια στα Κύθηρα τις ζυγαριές που χρησιμοποιούσαν οι πλανόδιοι μανάβηδες, οι παντοπώλες, οι έμποροι γενικώς, τα λιτριβιδεία , οι φούρνοι κ.τ.λ. Για τα ελαφρότερα βάρη οι παντοπώλες χρησιμοποιούσαν τη ζυγαριά από μασίφ σίδερο με τα δύο μπρούτζινα τάσια για να ζυγίσουν με δράμια και οκάδες τα είδη του παντοπωλείου κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πελάτη για την υποψία του σκαρσοζυγιάσματος. Οι πλανόδιοι μανάβηδες πάλι ζύγιζαν το εμπόρευμα με τις μπελάντζες, (ιταλ. Palanza) που αποτελούνταν από ένα βραχίονα και ένα κρεμαστό τάσι. Για βαρύτερα εμπορεύματα ήταν το καντάρι με γάντζους (ρωμαϊκός ζυγός) Για μεγάλα βάρη από 50 οκάδες μέχρι ένα τόνο χρησιμοποιούσαν τις πλάστιγγες, όπου οι έμποροι ζυγίζανε σακιά, οι λιτριβιδιαραίοι ζύγιζαν τις ελιές, οι φούρνοι τα αλεύρια, τα ξύλα κ.α. Η πλάστιγγα είχε ένα κρεμαστό τάσι όπου τοποθετούσαν το ζύγι και η αναλογία ήταν 1 προς 10, δηλαδή αν το ζύγι ήταν 1 οκά, το φορτίο ήταν 10 οκάδες. Σε μεγαλύτερες πλάστιγγες η αναλογία ήταν 1 προς 100. (Ευχαριστω τον κ. Μανώλη Δαπόντε, το Γαβρίλης Χάρο και τον Κορνήλιο Άκερμαν)

Eleni Harou

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΕΣ

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, καλείστε άπαντες να συμμετέχετε στην συζήτηση του καταστατικού του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Νεάπολης. Η παρουσία σας είναι σημαντική στην προσπάθεια αυτή, που στόχο έχει την στήριξη του Κέντρου Υγείας Νεάπολης.

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:
«Το αίμα είναι πηγή ζωής - πέντε λεπτά από το χρόνο μας γίνονται το αντίδοτο του θανάτου».
Ύστερα από δύο χρόνια αποκλεισμού του Δήμου Ευρώτα από την εθελοντική αιμοδοσία, ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος των κατοίκων κι εργαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή, με μεγάλη μας χαρά είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η εν λόγω απαγόρευση ήρθη. 
Κατόπιν τούτου, ο δήμος μας πρόκειται να πραγματοποιήσει την 48η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας. 
Αξίζει να υπογραμμίσουμε γι' ακόμη μια φορά ότι η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των δημοτών στο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας γίνεται αδιάλειπτα εδώ και 20 χρόνια, ενώ στόχο αποτελεί η μύηση όλο και περισσότερων πολιτών στο πνεύμα του εθελοντισμού. 
Οι αιμοδότες μας έχουν προσφέρει, μέχρι τώρα, πλέον των 4.000 φιαλών αίματος για τις ανάγκες των ασθενών και συγκεκριμένα για παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, για τροχαία και λοιπά ατυχήματα, εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, γαστρορραγίες, κατάγματα κι έκτακτες περιστάσεις.
Για τους ανωτέρω λόγους, καλούνται όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 62 χρόνων, να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενισχύοντας την εθελοντική ομάδα αιμοδοτών «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ».
Σημειώνεται ότι, η αιμοληψία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 7 μμ., ενώ την όλη διαδικασία θα φέρει εις πέρας κινητό συνεργείο του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης, με ειδικευμένο προσωπικό.
Το αίμα δεν αγοράζεται, αντίθετα μόνο προσφέρεται, επομένως η πράξη της αιμοδοσίας συνιστά το μεγαλύτερο έργο ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε…
«Υ π ο ψ ή φ ι ο ς α ι μ ο δ ό τ η ς ε ί ν α ι κ ά θ ε υ γ ι ή ς
ά ν θ ρ ω π ο ς - Υ π ο ψ ή φ ι ο ι δ έ κ τ ε ς ε ί μ α σ τ ε ό λ ο ι» …

Νομικό Πρόσωπο Δήμου Ευρώτα

Μόνο όσοι τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων θεωρούνται κατ΄ επάγγελμα αγρότες



ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ ΤΚ. 80200
ΤΗΛ. 27360 33476
FAX. 2736033404
FOR AGRICULTURAL CO-OPERATIVE OF POTAMOS KYTHIRON
POTAMOS KYTHIRA 80200
THL.27360 33476
FAX 2736033404

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.(3ο ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ)