Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

το Ενοριακό Φιλόπτωχο Nεάπολης εξασφάλισε και παρέδωσε στο Κ.Υ έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή

Με τη βοήθεια των ενοριτών μας και την συμμετοχή τους στη λαχειοφόρο που διενεργήθη, το Ενοριακό Φιλόπτωχο της Ενορίας μας μετά από την συνεννόηση που είχε με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νεαπόλεως κύριο Μιχαλέτο Ιωάννη, εξασφάλισε και παρέδωσε στο Κ.Υ έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, ισχυρής τάσεως, σωτήριο για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του. Ευχή μας είναι ασφαλώς να είναι αχρείαστος! Η εμπειρία της ιστορίας μας όμως μαρτυρά για το αντίθετο. Κατόπιν έγινε σύσκεψη παρουσία των ιατρών του Κ.Υγείας κατά την οποία ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή και τους ιατρούς για τις ανάγκες του Κ.Υ αλλά και τους τρόπους αντιμετωπίσεώς των. Γεγονός είναι πως οι προσπάθειες που καταβάλλει η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στον τόπο μας, είναι συνήθως πάνω από τις δυνάμεις της. Αξίζουν συγχαρητήρια οι γιατροί μας για το πνεύμα της θυσίας που τους διακρίνει, τον αγώνα που κάνουν και την αγωνία τους για την υγεία των συμπατριωτών μας. Πολλές φορές παλεύουν παντελώς μόνοι. Αυτό που χρειάζονται όμως περισσότερο από όλα, είναι η δική μας συμπαράσταση, είναι η δική μας φωνή και ο νοών νοείτω! Η τοπική μας εκκλησία, είναι και τώρα και πάντα δίπλα τους.

π.Παναγιώτης Αρώνης

ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΚΥΘΗΡΑ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "TELIRI"ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΣΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ

Στο στενό ανάμεσα Κύθηρα _ Ελαφόνησος βρίσκεται απο χθές 23/02 το πλοίο "TELIRI" για την πόντιση οπτικής ίνας καλωδίου για την διασύνδεση των Κυθήρων με το Ηπειρωτικό δίκτυο. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών του νησιού των Κυθήρων.

 https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:274493/mmsi:247057000/vessel:TELIRI
(ΦΩΤΟ ADELIN FM)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.
Ξεκίνησε το μεγάλο έργο "Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Περιοχές της Νότιας Ελλάδας" που εκτελείται από τον ΟΤΕ και προβλέπει την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών με στόχο την παροχή γρήγορου internet σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επαρχίας. Στα Κύθηρα θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικής ίνας μήκους 35 χιλιομέτρων με 22 καινούργιες καμπίνες που θα παρέχει ταχύτητες internet VDSL 30,50 και 100 Mbps και θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο του νησιού. ακόμα και πολύ μικρούς ή απομακρυσμένους οικισμούς. Το ίδιο δίκτυο θα εγκατασταθεί και στα Αντικύθηρα.
Παράλληλα, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυθήρων με οπτική ίνα με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της πόντισης καλωδίου που θα ενώνει το νησί με την Πελοπόννησο. Με το έργο αυτό, η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών στο νησί θα αλλάξει ριζικά και θα αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό (δίκτυο Vectoring).

ΒΑΤΙΚΑ.Ο "ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ" ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Ο "ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ" ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε έντονη ροή νερών μέσα στην Ποταμιά και έκανε πολλούς να αναρωτηθούν και να εκφέρουν γνώμη από που προέρχονται τα νερά. Συνδημότες ζήτησαν να μάθουν αν αυτό οφείλεται στην υπερχείλιση της δεξαμενής της Νεάπολης πάνω από το κατάστημα "Κοάλα" και αν αυτό έχει ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Δημοτικής Ενότητας Βοιών. 
Κατόπιν τούτου έγινε επιτόπιος έλεγχος από τον τεχνικό του δήμου και διαπιστώθηκε ότι τα νερά που τρέχουν στην Ποταμιά δεν οφείλονται στην υπερχείλιση της δεξαμενής που ρέουν σε φυσιολογική ποσότητα μετά από διέξοδο ποσότητας νερού από τις πηγές του Παραδεισίου προς την φυσική ροή τους ,αλλά προέρχονται από το ρέμα του Γραμματικού το οποίο μετά τις τελευταίες βροχές κατεβάζει νερό το οποίο εκβάλει στην Ποταμιά.
Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι το νερό από τις πηγές του Παραδεισίου κατά την μεγαλύτερη ποσότητα ρέει στην φυσική ροή και απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν καταλήγει στη θάλασσα και ότι τα νερά της Ποταμιάς προέρχονται από το ρέμα του"Γραμματικού" που ακολουθούν την φυσική ροή.
(Οι φωτογραφίες είναι από το ρέμα.)



Δέσποινα Παπούλη -Βαγγελόγλου 
Δημοτική Σύμβουλος

Μονεμβασιά.Εργασίες προστασίας λιμένος στη Πλάκα , βελτίωση χώρου υποδοχής κρουαζιερόπλοιων

Μονεμβασιά 24 Φεβρουαρίου 2017
Εργασίες προστασίας λιμένος στη Πλάκα , βελτίωση χώρου υποδοχής κρουαζιερόπλοιων
Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την προστασία του λιμενοβραχίονα στην πλάκα με την μεταφορά και τοποθέτηση 2.500 κυβικών μεγάλης πέτρας από τον εργολήπτη Βασίλη Γεωργόπουλο . Οι ογκόλιθοι θα μεταφερθούν από το νέο δρόμο Αγίου Φωκα Νεάπολη και θα τοποθετηθούν με χρήση των συνεργείων της Δομικής Κρήτης που κατασκευάζει το δρόμο . Η ποσότητα ογκόλιθων είναι συνολικά 2.500 κυβικά περίπου . 
Η συνολική πίστωση είναι 87.000 ευρώ από τα οποία 40.000 ευρώ από το Προγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 37.000 ευρώ από πιστώσεις του δήμου Μονεμβασίας . Παράλληλα θα γίνει τσιμεντόστρωση του χώρου αποβίβασης των επισκεπτών και κατασκευή σημείων πρόσδεσης ταυτόχρονα για δυο λαντζες μεταφοράς των επισκεπτών το οποίο υπήρχε ως αίτημα από τα γραφεία που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια . Παράλληλα θα τοποθετηθεί στέγαστρο σκίασης και θα κατασκευαστεί χώρος υποδοχής .
Στην έναρξη εργασιών ήταν παρών ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Μπουτερης που έχει ασχοληθεί με πολλά θέματα της Μονεμβασίας τα οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επομενες μέρες , ο εργολήπτης Βασίλης Γεωργόπουλος , ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Χουσάκος και ο Λιμενάρχης Μονεμβασιας Αντώνης Παναγάκος .

Σταύρος Χριστάκος


ΤΟ "ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ" ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Ανάκληση της κήρυξης γεωργικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Σε ανάκληση της κήρυξης γεωργικών εκτάσεων ως αναδασωτέων προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προωθείται επίσης γενναία μείωση στο ύψος του αντιτίμου που απαιτείται για την εξαγορά εκχερσωμένης αγροτικής γης αλλά και δυνατότητα αποπληρωμής του σε δόσεις.
Οριστική λύση μέσω της ανάκλησης των πράξεων αναδάσωσης στο ζήτημα των γεωργικών εκτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στις αναδασωτέες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έτσι και στους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στα «όπλα» που θα ρίξει το υπουργείο στη μάχη της μείωσης των αντιδράσεων στους δασικούς χάρτες περιλαμβάνεται και η μείωση του αντιτίμου εξαγοράς εκχερσωμένης αγροτικής γης που εμφανίζεται ως δασική έκταση στους δασικούς χάρτες και δυνατότητα αποπληρωμής του σε δόσεις.
Για το ζήτημα των αναδασωτέων υπεγράφη ήδη σχετική εγκύκλιος από τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, με την οποία ενημερώνονται οι δασικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα ακολουθήσει και νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι η ανάκληση της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις θα γίνεται με εισήγηση του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν στο νομό δεν υπάρχει δασαρχείο.
Η εγκύκλιος αφορά στο σύνολο της επικράτειας αν και μέχρι τώρα σημαντικά προβλήματα είχαν προκύψει στην Πελοπόννησο όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είχαν κηρυχθεί γενικές αναδασώσεις υπό το φόβο των καταπατητών χωρίς να προλάβει να γίνει διαχωρισμός των γεωργικών εκτάσεων. Έως τώρα η εξαίρεσή τους από τις δασικές εκτάσεις γινόταν προφορικά ή με σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η απόφαση αφορά και στις περιπτώσεις υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικών χαρτών, ενώ απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών .από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και κατ΄επέκταση από την πληρωμή του σχετικού τέλους.
Επιπλέον εντός του Μαρτίου θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει οριστικά το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο και για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις γεωργικές εκτάσεις που εμφανίζονται κάτω από τις αναδασωτέες, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αντιρρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις που θεωρούνταν παλαιότερα δασικές αλλά στη συνέχεια άλλαξαν χρήση χωρίς ωστόσο να υπάρχει πλαίσιο νομικής κάλυψης για τους ιδιοκτήτες τους.
Πηγή: ethnos.gr