Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2017 (ΦΩΤΟ)

ΒΑΤΙΚΑ. ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Καρναβάλι των Βατίκων στην παραλία της Νεάπολης στις 26 Φεβρουαρίου 2017 με την συμμετοχή συλλόγων και σχολείων της περιοχής.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την παραλία της Νεάπολης για να παρακολουθήσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε ένα ξέφρενο ρυθμό διασκέδασης και κεφιού.
Αποκριάτικα άρματα και μασκαράδες από την μια άκρη της παραλίας μέχρι την άλλη άκρη χάρισαν κέφι ,διασκέδαση με πρωτοπόρα την Φιλαρμονική Βοιών .
Η πολύ καλή συνεργασία συλλόγων ,φορέων, κοινοτήτων, με τον Δήμο Μονεμβασιάς μέσω της επιτροπής του Νομικού Προσώπου δια της προέδρου κυρίας Αλιφέρη και εθελοντών , απέδωσε στο ακέραιο μιας και η συμμετοχή φέτος των καρναβαλικών αρμάτων και πεζοπόρων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και είχε σαν αποτέλεσμα την μεγάλη επιτυχία του φετινού Βατικιώτικου Καρναβαλιού. 
Επί 40 χρόνια το καρναβάλι της Νεάπολης έχει καθιερωθεί ως θεσμός και κάθε χρόνο διασκεδάζει , σατιρίζοντας και αναδεικνύοντας πάντα επίκαιρα θέματα της κάθε εποχής.
Τα σχολεία της περιοχής μας παιδιά ,γονείς και δάσκαλοι είχαν μια σπουδαία παρουσίαση ,αυτά που έκλεψαν όμως την παράσταση ήταν τα μικρά του νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού !
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Αγίου Νικολάου ,της Ελίκας, των Βατίκων πάντα δραστήριοι και ενεργοί ,παρουσίασαν θέματα που απασχολούν τον τόπο αλλά και την σημερινή κατάσταση της χώρας ,στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα με χιούμορ διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους .
Χορευτικά καμώματα από την Φιλαρμονική που πάντα μας εκπλήσσει,και από τον Χορευτικό όμιλο "Χοροπατήματα"με το γκρούπ των ρεμπέτηδων που έριξαν τις στροφές τους !
Ο Βλάχικος Γάμος και τα διαβολάκια με όλο το σόι ,ο Οβελίξ και Αστερίξ ,ο Σόι- Μπλε εντυπωσίασαν με την παρουσία τους ,αυτό όμως που επιβλήθηκε ήταν το άρμα της Κοινότητας της Νεάπολης που ανέδειξε το κάστρο των Βατίκων με όμορφες βασιλοπούλες και αγέρωχους ιππότες . 
Μετά το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης η διασκέδαση συνεχίστηκε με ένα πρόγραμμα για τα παιδιά με Κλόυν και ταχυδακτυλουργούς στην πλατεία της Νεάπολης.
Την επιμέλεια της μουσικής που έκανε όλους να χορέψουν στους ρυθμούς της , της είχε ο DJ Ηλίας Μαυρομάτης.
Την παρουσία και τον συντονισμό την είχαν οι δύο κυρίες που είναι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μονεμβασιάς ,η Αλέκα Χαραμή και η Δέσποινα Παπούλη - Βαγγελόγλου.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές ,αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλιφέρη και αρκετοί ξένοι επισκέπτες που έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου συνεχίζονται αύριο στην παραλία της Πούντας όπου θα γιορταστούν τα Κούλουμα με το πέταγμα του αετού!
Και του χρόνου ,ευχές για Καλή Σαρακοστή !


ΞΕΦΡΕΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΦΩΤΟ)



  15" src="https://www.youtube.com/embed/KlCdqxeG3uQ" frameborder="0" allowfullscreen> 15" src="https://www.youtube.com/embed/KlCdqxeG3uQ" frameborder="0" allowfullscreen> Τελευταία Κυριακή της αποκριάς 26 Φεβρουαρίου και με μεγάλη επιτυχία, παρά τον άστατο καιρό και το κρύο πραγματοποιήθηκε και φέτος το μοναδικό - επιθεωρησιακό-παραδοσιακό-αυθεντικό-ξεχωριστό-Καρναβάλι των Κυθήρων στον Ποταμό.Το τσιριγώτικο Καρναβάλι καθιερωμένο εδώ και πολλα χρόνια με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων απο ολόκληρο το Νησί, που το προετοιμάζουν με μεράκι αρκετό καιρό πρίν ώστε να έχει απ' όλα !!!!
Πεζοπόρα τμήματα απο παιδιά και μεγαλύτερες ηλικίες,άρματα με πρωτότυπες ιδέες στον παλμό της επικαιρότητας,χορευτικά,και προπάντος πολύ αστείρευτο κέφι και φαντασία.
Με το πέρας του καρναβαλιού ακολούθησε το παραδοσιακό γαιτανάκι στην πλατεία και ολοκληρώθηκε με χορό και καντρίλιες.Άυθονο τσίπουρο,καρασί και καλοψημένα σουβλάκια προσφορά των καταστημάτων και του συλλόγου προσφέρθηκαν στο κοινό..
Πολλά συγχαρητήρια και του χρόνου 
Περισσότερο ρεπορτάζ στο video που θα ακολουθήσει
ADELIN 107,3 FM

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Συγχώρεση, Νηστεία και ο Αληθινός θησαυρός του ανθρώπου!
Είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. Ο Αδάμ και η Εύα τότε κάθισαν απέναντι από τον κήπο της τρυφής και θρηνούσαν για το κακό που τους βρήκε. Αναλογίζονταν την πρότερη ευδαιμονία τους, την σύγκριναν με την τωρινή δυστυχία τους, προέβλεπαν το μέλλον ζοφερό και γι’ αυτό έκλαιγαν γοερά. Τα καυτά τους δάκρυα πότιζαν την άνυδρη γη και οι σπαραχτικές κραυγές τους έσπαζαν την ηρεμία της έξω του παραδείσου ερήμου.
Όμως δυστυχώς ο θρήνος των πρωτοπλάστων δεν ήταν αποτέλεσμα μεταμέλειας για την ανυπακοή και την ανταρσία τους κατά του Θεού. Δεν ήταν πράξη μετάνοιας και αίτημα συγγνώμης προς τον Θεό, αλλά ωφελιμιστικός σπαραγμός. Δε θρηνούσαν για την χαμένη αθωότητα και αγιότητα, αλλά για την χαμένη υλική ευμάρεια του παραδείσου. Ούτε ένας λόγος μετάνοιας δεν ακούστηκε από τα χείλη τους!
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε πως αν εκείνη την τραγική στιγμή οι προπάτορές μας μετανοούσαν ειλικρινά και ζητούσαν ταπεινά συγγνώμη από τον απόλυτα φιλάνθρωπο Θεό, θα είχαν αποκατασταθεί στην πρότερη της πτώσεως κατάστασή τους.
Στις Εκκλησίες διαβάζεται η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου που αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας. Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου, απαγορεύει όμως την κρεοφαγία. Από την επομένη, Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Την Κυριακή της Τυροφάγου κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.
ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ
«Εάν συγχωρήσετε στους ανθρώπους ό,τι κακό έχουν κάνει, θα συγχωρήσει και εσάς ο Πατέρας σας ο Ουράνιος. Εάν όμως δεν συγχωρείτε τους ανθρώπους, τότε ούτε και ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα παραπτώματά σας!».
ΝΗΣΤΕΙΑ
«Όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές, οι οποίοι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να τους δουν οι άνθρωποι ότι νηστεύουν. Άλειψε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, για να μην δουν οι άνθρωποι ότι νηστεύεις, αλλά μόνο ο Πατέρας σου, που είναι εκεί παρών κρυφά. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει στα φανερά!».
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
«Μην θησαυρίζετε για τον εαυτόν σας θησαυρούς στην γη (τρόφιμα, ενδύματα, χρυσό, χρήματα κ.α.), όπου ο σκόρος (για τα μάλλινα ρούχα) και η σαπίλα (σκουριά, για τα μεταλλικά αντικείμενα) τους καταστρέφουν και όπου οι κλέφτες με διάρρηξη τους κλέβουν, αλλά θησαυρίζετε για τον εαυτόν σας θησαυρούς στον Ουρανό, όπου ούτε σκόρος ούτε σαπίλα τους καταστρέφει και όπου κλέφτες δεν κάνουν διάρρηξη και κλέβουν. Διότι, όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου».
agioskosmas.gr

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ.Ενα έργο πνοής και ανάπτυξης για τα Βάτικα και τη Μονεμβάσια οδεύει στην ολοκλήρωση του.

Ενα μεγάλο έργο.Ενα δύσκολο έργο.Ενα έργο πνοής και ανάπτυξης για τα Βάτικα και τη Μονεμβάσια οδεύει στην ολοκλήρωση του.
Ο νέος δρόμος που θα συνδέσει τη Νεάπολη με τον Άγιο Φωκά ολοκληρώνεται σε λίγο χρόνο.
Πέρασα χθες από το νέο δρόμο κατεβαίνοντας για Βελανίδια.Βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του.Δεν κατάλαβα πως μπαίνοντας στο νέο τμήμα από τον Αγιο Φωκά έφθασα τόσο γρήγορα στο Κάμπο Βοιών.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Στην αιρετή Περιφέρεια στο Δήμο Μονεμβασίας, τους Μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, τους κατασκευαστές, τους εργαζόμενους Σε όσους είχαν εργαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για την χάραξη, την ωρίμανση και την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες Σε όλους ένα μεγάλο μπράβο.!
Αυτά τα έργα ανοίγουν ορίζοντες για το μέλλον.
Βέβαια όπως έχω ξαναπεί, η πλήρης σύνδεση Νεαπόλεως Μονεμβασίας θα γίνει με τη δημιουργία και του αναγκαίου νέου τμήματος Αγίου Φωκά προς Μονεμβάσια Τότε ναι .Θα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο οδικό άξονα ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά θα εξυπηρετεί και όλους τους ταξιδιώτες που θα έρχωνται στα Βάτικα την Ελαφόνησο η θα περνάνε στα Κύθηρα.Γιατί τότε ο νέος σύγχρονος και ασφαλής δρόμος θα είναι πλήρης και πιο σύντομος συγκριτικά με τις υπάρχουσες διαδρομές είτε από Μολάους προς Νεάπολη μέσω Ασωπού είτε πολύ περισότερο σπό Μολάους Βελιές κλπ.
Μαθαίνω ότι Περιφέρεια και Δήμος κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Και για τη άμεση βελτίωση του υπάρχοντος τμήματος αλλά και για εκπόνηση μελετών για νέα χάραξη.Ακόμα και για τη Παράκαμψη της Μονεμβάσιας. Πιστεύω πως με σχέδιο και όραμα μπορούμε να πάμε το τόπο μας ένα βήμα μπροστά!

BATIKA.ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ – ΘΕΜΑ «ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΓΡΙΕΣ»
ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (ΑΡΜΑ) ΠΕΖΟΠΟΡΟ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΘΕΜΑ «ΣΚΙΑΧΤΡΟ»
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗ (ΠΕΖΟΠΟΡΟ) - ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ – ΘΕΜΑ «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ»
1ο ΚΑΙ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟ) - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΙΒΑ ΜΑΤΙΝΑ – ΘΕΜΑ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (ΠΕΖΟΠΟΡΟ) – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΟΤΣΩΝΗ ΙΟΥΛΙΑ – ΘΕΜΑ «ΜΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΙΚΑΣ (ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟ) – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΑΡΑΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΘΕΜΑ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΟΡΕΤΕΣ»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΥ (ΠΕΖΟΠΟΡΟ) – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΘΕΜΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟ) - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ ΞΕΝΙΑ – ΘΕΜΑ «ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ – ΓΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ»
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΧΟΡΟΠΑΤΗΜΑΤΑ» (ΠΕΖΟΠΟΡΟ) – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΟΣΧΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΘΕΜΑ «ΡΕΜΠΕΤΕΣ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟ) – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΜΗΝΑΣ – ΘΕΜΑ «Η ΤΡΑΤΑ ΜΑΣ»
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – (ΑΡΜΑ) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ»
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (ΑΡΜΑ) – ΘΕΜΑ «ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ»


Το Μήνυμα της Κυριακής 25-2-17 και Ποιμαντορική Εγκύκλιος επι τη αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
Κυριακή της Τυρινής
{26.02.2017}





ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (155/2017) 

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων

«Ὑπεράγαθε Λόγε, σὺν τῷ Πατρί καὶ τῷ Πνεύματι, κτίσας τὰ ὁρατά,
ὁμοῦ καὶ ἀόρατα, ἐν ἀρρήτῳ σοφίᾳ σου, τῆς φαιδρᾶς Νηστείας, 
καιρὸν διανύσασθαι, ἐν εἰρήνῃ βαθείᾳ, εὐδόκησον εὔσπλαγχνε, 
λύων τὴν ἀπάτην, τῆς πικρᾶς ἁμαρτίας, παρέχων κατάνυξιν, καὶ 
ἰάσεων δάκρυα, καὶ πταισμάτων συγχώρησιν, ἵνα ἀδιστάκτῳ ψυχῇ, 
ἐν προθύμῳ τῷ πνεύματι νηστεύοντες, σὺν ἀγγέλοις ὑμνοῦμεν τὸ κράτος σου» 
(Κατανυκτικός ὕμνος Τυρινῆς Ἑβδομάδος)


Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά.

Ἄς εἶναι εὐλογημένη, εἰρηνική, καρποφόρα καί εὔδρομη ἡ ἱερά περίοδος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.
Ὁ ἐπίκαιρος ὕμνος τοῦ Ἱεροῦ Τριῳδίου, τόν ὁποῖο ἐπροτάξαμε, προαναγγέλλει τόν καιρόν τῆς χαρμόσυνης Νηστείας καί μᾶς προετοιμάζει νά τήν ὑποδεχθοῦμε καί νά τήν διανύσουμε εἰρηνικά. Προσδιορίζει τόν στόχο μας καί τά ἱερά πνευματικά ἐφόδια, τά ὁποῖα πρέπει νά ἔχωμε εἰς τήν ἀγωνιστική μας αὐτή πορεία.
Ἄς προσέξωμε τήν μετάφρασι αὐτοῦ τοῦ θεσπεσίου ὕμνου διά τόν πνευματικό στηριγμό μας : «Ὑπεράγαθε Λόγε, πού μαζί μέ τόν Θεόν Πατέρα καί τό Ἅγιον Πνεῦμα ἔκτισες τά ὁρατά μαζί καί τά ἀόρατα μέ τήν ἀπερίγραπτη σοφία σου, εὐδόκησε τῆς χαρωπῆς νηστείας ὁ καιρός νά φθάση στό τέλος μέ εἰρήνη βαθειά, λύνοντας τήν ἀπάτη τῆς πικρῆς ἁμαρτίας, δίνοντάς μας κατάνυξι καί δάκρυα θεραπείας καί συγχώρησι ἁμαρτημάτων, ὥστε μέ ἀδίστακτη ψυχή καί μέ πρόθυμο τό πνεῦμα νηστεύοντας, μαζί μέ τούς ἀγγέλους νά ὑμνοῦμε τήν παντοδυναμία σου».
Ἄν παρατηρήσωμε σωστά θά ἰδοῦμε στόν ἐξαίσιο αὐτό ὕμνο τόν ὁδικό πνευματικό χάρτη τῆς ἁγίας αὐτῆς νηστίμου περιόδου.

Κατ’ ἀρχήν ἐπικαλούμεθα τήν θεία δύναμι καί τόν φωτισμό τοῦ Παναγίου Τριαδικοῦ μας Θεοῦ, τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἀφοῦ ὁ Θεάνθρωπος Κύριός μας ἐδήλωσε ὅτι : «χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» καί ὁ θεῖος Ἀπόστολος Παῦλος ἔλεγε : «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ». Ἀπό Θεοῦ ἀρχόμεθα καί μέ τήν Θεία του εὐδοκία καί χάρι φθάνουμε στό τέλος τοῦ χαροποιοῦ καιροῦ τῆς Νηστείας. Αὐτή, ὅμως, ἡ εὐλογημένη πορεία ἐνδείκνυται νά πραγματοποιῆται μέ βαθεῖα εἰρήνη, μέ ἐσωτερική καί πνευματική γαλήνη, μέ τήν παρουσία καί ἐνοίκησι τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Μακρυά ἀπό ταραχές, θυμό, ὀργή καί ψυχικές ἀναστατώσεις.

Αὐτή ἡ εἰρηνική πνευματική κατάστασις τοῦ ἐσωτερικοῦ μας κόσμου συμβάλλει καταλυτικά διά τήν διάλυσι καί τήν ἐξαφάνισι τῆς ἀπάτης τῆς πικρῆς καί ψυχοφθόρου ἁμαρτίας. Ὅπου ὑπάρχει καί ἐνεργεῖ τό Πανάγιο Πνεῦμα, ἀπό ἐκεῖ φυγαδεύονται ἡ ἀχλύς, τά νέφη καί ἡ βαρειά καί ἀπατηλή ἀτμόσφαιρα τῆς ζοφερᾶς ἁμαρτίας μέ ὅλα τά ἐπακόλουθά της. Στόν σωτήριο καιρό τῆς φωτοφόρου Νηστείας, ἐνῷ καταπολεμεῖται ἡ πικρή ἁμαρτία, μᾶς δίδονται ὡς θεῖο δῶρο ἡ κατάνυξις καί τά θεραπευτικά δάκρυα τῆς μετανοίας.

Τήν κατάνυξι τήν προξενεῖ τό πνευματικό νυστέρι τῆς μετανοίας, τό ὁποῖο κατανύσσει, κατατρυπᾶ μέ τόν λυτρωτικό πόνο τήν ἁμαρτωλή καρδιά οὕτως, ὥστε νά ἀποβάλη τό δηλητήριο τῆς ἐφάμαρτης ἡδονῆς, νά ἀποπτύσση τήν φθοροποιό καί θανατηφόρο ἁμαρτία καί νά ἰατρευθῆ μέ τά θεραπευτικά δάκρυα τῆς ψυχικῆς ἀνανήψεως. Τά ἰαματικά αὐτά δάκρυα καθαρίζουν τόν πιστό καί ἀποπλύνουν τόν ρύπον τῆς ψυχῆς του. Συντελοῦν στόν φωτισμό τοῦ νοῦ καί τήν ἀναγέννησι καί ἀνακαίνισι τῆς καρδίας καί τοῦ ὅλου ἀνθρώπου. Καί παράλληλα χαρίζεται στόν πιστό δοῦλο τοῦ Θεοῦ ἡ συγχώρησις τῶν ἁμαρτημάτων διά τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τῆς Μετανοίας καί Ἐξομολογήσεως.

Ἀποτέλεσμα ὅλης αὐτῆς τῆς ἀνακαινιστικῆς ψυχικῆς διεργασίας εἶναι ἡ ἐπίτευξις τῆς ἀληθινῆς νηστείας, πού εἶναι «ἡ τῶν κακῶν ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους καί ἐπιορκίας». Ἡ ἀληθινή νηστεία γίνεται μέ ἀδίστακτη ψυχή καί μέ πρόθυμο πνεῦμα, ὅπως μᾶς εἶπε ὁ ἱερός ὑμνῳδός, καί μᾶς δίδει τήν δυνατότητα καί τάς προϋποθέσεις νά ὑμνοῦμε καί νά μεγαλύνωμε μέ τούς Ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ τήν θεία Του παντοδυναμία.
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,
«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται· οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα». Ἰδού τό θεῖο προσκλητήριο καί τό προκείμενο ἀγωνιστικό σκάμμα. Τό οὐράνιο κάλεσμα εἶναι νά εἰσέλθωμε σ’ αὐτό τό πνευματικό στάδιο «τῶν φωτοποιῶν νηστειῶν» μέ προθυμία καί ἔνθεο ζῆλο, μέ πνευματική χαρά καί εὐφροσύνη, μέ μετάνοια καί ἐξομολόγησι καρδίας, μέ ὑπομονή καί καρτερία, μέ δάκρυα καί ἱερή κατάνυξι.

Εἴθε ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, διά τῶν Θεοπειθῶν Πρεσβειῶν τῆς Μεγαλόχαρης τῶν Μυρτιδίων, τῆς Προστάτιδος, Ἐφόρου καί Πολιούχου μας Παναγίας τῆς Μυρτιδιώτισσας καί τῶν Τοπικῶν Προστατῶν Ἁγίων μας Ὁσίου Θεοδώρου, Ἁγίας Παρθενομάρτυρος Ἐλέσης, τοῦ Ὁσίου Ἀνθίμου τοῦ νέου τοῦ ἐν Κεφαλληνίᾳ καί τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Μύρωνος τοῦ θαυματουργοῦ, Προστάτου καί Πολιούχου τῶν Ἀντικυθήρων, νά μᾶς ἐπισκιάζη, νά μᾶς φωτίζη καί νά μᾶς ἐνδυναμώνη ὅλους στά ἱερά ἀγωνίσματα τῆς Νηστείας καί τά ἀποτελέσματά της νά εἶναι σωτήρια καί εὐεργετικά γιά ὅλους μας.
Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης σας

Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ
--------------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
--------------------------------------

Επί τέλους η διαδικτυακή σύνδεση των Κυθήρων σε υψηλές ταχύτητες γίνεται πραγματικότητα

Όπως τα παλιά καλά παραμύθια έτσι και ένα μοντέρνο παραμύθι που ξεκίνησε περίπου το 2008 με αρκετά στάδια καθυστέρησης αλλά και πολλαπλά στάδια διακοπών κατα την διαρκεια της εξέλιξης του φθάνει πια σε ένα αίσιο τέλος και ολοκληρώνεται.

Πρόκειται για το παραμύθι της ολοκλήρωσης της σύνδεσης των Κυθήρων με το γρήγορο δίκτυο διαδικτυακής σύνδεσης.




Η τοποθέτηση του δικτύου της οπτικής ίνας διασχίζει όλο το νησί και ήδη από το 2013 υπήρξε σταδιακή σύνδεση στο νέο δίκτυο των περισσοτέρων οικισμών του νησιού, με την διαφορά όμως ότι η σύνδεση ΄με το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας ήταν εφικτή μόνο μέσω εναερίων μέσων, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες των γρήγορων συνδέσεων σε μέτριες ταχύτητες οι οποίες σε υπερβολική ζήτηση μειωνόντουσαν σημαντικά.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές περιοχές της Νότιας Ελλάδας» που εκτελείται από τον ΟΤΕ και προβλέπει την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών με στόχο την παροχή γρήγορου internet σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επαρχίας.



Ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλαβε πριν από περίπου 2 χρόνια, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North και OTE RURAL South, την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.247 «λευκούς» οικισμούς, χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό την χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η συνολική επένδυση για την υλοποίησή του ανέρχεται σε €113 εκατ., εκ των οποίων τα €101 εκατ. προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σημειώνεται ότι οι υποδομές αυτές προβλέπεται να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου μετά την πάροδο 15ετίας. Οι ίδιες επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ για την υλοποίηση του έργου είναι επιπλέον των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποδομών στη χώρα.

Στα Κύθηρα θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικής ίνας μήκους 35 χιλιομέτρων {καλύπτοντας πιθανώς και οικισμούς που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα} με 22 καινούργιες καμπίνες που θα παρέχει ταχύτητες internet VDSL 30,50 και 100 Mbps και θα καλύψει σχεδόν το σύνολο του νησιού, ακόμα και πολύ μικρούς ή απομακρυσμένους οικισμούς. Το ίδιο δίκτυο θα εγκατασταθεί και στα Αντικύθηρα.



Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Η ψηφιακή ανάπτυξη και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν, αναμφίβολα, να λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή στην πορεία της Ελλάδας προς ένα πολύ καλύτερο αύριο, μετατρέποντας τη χώρα σε κόμβο εμπορίου και τηλεπικοινωνιών. 

Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι τα οφέλη της νέας εποχής να τα απολαύσουν ισότιμα, όλοι οι Έλληνες. Χωρίς γεωγραφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Τη συγκεκριμένη πολιτική, ακριβώς, υπηρετεί το πολύ σημαντικό αυτό έργο που αρχίζει από αύριο και παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας πρόσβαση στο γρήγορο Ίντερνετ.



Εξέλιξη που θα φέρει άμεσα και πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όσο και μέσω της σημαντικής ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα υποδομών, για ένα έργο που κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. 

Με απλά λόγια, ακριβώς στις περιοχές όπου το γρήγορο Ίντερνετ δεν θα έφτανε ποτέ, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Πολιτείας. Όπως προβλέπεται από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εποχής ισότιμα, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τελικά, είναι θέμα Δημοκρατίας».

Το «Rural Broadband», στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Μεταξύ Κυθήρων και Ελαφονήσου βρίσκεται από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το πλοίο TELIRI για την έναρξη εργασιών που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου της καλωδιακής διασύνδεσης των Κυθήρων με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Η αποστολή του TELIRI είναι η πόντιση καλωδίου οπτικής ίνας.που θα ολοκληρώσει πια την μόνιμη σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής της Λακωνίας.



Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυθήρων με οπτική ίνα με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της πόντισης καλωδίου που θα ενώνει το νησί με την Πελοπόννησο.

Χρειάστηκαν βέβαια περίπου 10 χρόνια για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός μας "Κάλιο αργα παρά ποτέ" 
------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------