Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
Οι εργασιες στο βουνο σταματησαν μετα απο επεμβαση των ελεγκτων περιβαλλοντος του ΥΠΠΕΝ. Πολλοι συμπατριωτες παλεψαν γι' αυτό. Καθήκον μας να μην ξαναρχισουν ποτέ.
Για να το σταματήσουμε τελειως χρειάζονται κι άλλοι.
Ορθότερα: όλοι. Ας μην αυταπατώμαστε. Αμέτοχοι δεν υπάρχουν.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Σήμερα (Τρίτη 2 Μαΐου 2017 ), ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Νικόλαος Σπ. Μουμούρης βράβευσε την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας για την περσινή της διάκριση . Παρόντες ήταν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, η παιδαγωγική σχολική σύμβουλος, μέλη των συλλόγων γονέων, οι διευθυντές των σχολείων, καθηγητές και μαθητές. 
Ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και της σχολικής συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας Ρεΐση–Ματσούκα Φωτεινής με τους διευθυντές, τους καθηγητές και μέλη των συλλόγων γονέων του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυθήρων, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις σχολικές μας κοινότητες.
Γενικό Λύκειο Κυθήρων 

 Σήμερα που επισκέφθηκα το Λύκειο Κυθήρων με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Η μικρού μήκους ταινία που δημιούργησαν οι μαθητές και βραβεύθηκε πέρσι, είναι γεμάτη σύγχρονα νοήματα που πρέπει να μας βάλουν όλους σε σκέψη. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας!

Ο Δήμος μας, παρά την μεγάλη γραφειοκρατία και τη διαρκή μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την κεντρική διοίκηση, κατάφερε φέτος να εξασφαλίσει ποσό της τάξης των 100.000€ που θα δαπανηθεί αποκλειστικά για τις δαπάνες συντήρησης των σχολικών μας μονάδων. Φυσικά δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες, είναι όμως ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση χρονίων προβλημάτων, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου. Παράλληλα, μέσα στο έτος προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση του νέου μεγάλου αθλητικού μας κέντρου στο Μανιτοχώρι, προϋπολογισμού 600.000€ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη μαθητική κοινότητα, καθώς θα περιλαμβάνει τα 3 υποχρεωτικά αθλήματα για τις Γυμναστικές Ακαδημίες, τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πυροσβεστικές Σχολές, προκειμένου η προετοιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή να γίνεται - για πρώτη φορά στο νησί μας - σε χώρο πιστοποιημένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ΣΕΓΑΣ. Τη μελέτη την ωριμάζουμε για περισσότερο από 1 χρόνο με τους τεχνικούς μας συμβούλους.
Τέλος, αναζητούμε τρόπο για την εκπόνηση μιας μελέτης τεράστιας σημασίας, που θα αφορά την ανακατασκευή και αναβάθμιση όλων των αύλειων χώρων και των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα σχολεία του νησιού. Στόχος μας είναι η εκτέλεση του έργο το 2018, προκειμένου να αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό όλες οι σχολικές μας μονάδες.
Δυστυχώς, ο νέος Νόμος 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, η πρωτοφανής έλλειψη σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη γραφειοκρατία, δεν επιτρέπουν ταχύτερους ρυθμούς. Εμείς όμως θα επιμένουμε!
Stratos Charchalakis


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.ΜΑΙΟΣ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/05/2017 
ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 21/05/2017 
  
 
ΣΑΒΒΑΤΟ           20/05                           16.00-21.00  
                                                         
  
ΚΥΡΙΑΚΗ       21/05     ΠΡΩΙ       09.30-12.30

Επιστολή κ. Εμμανουήλ Κασιμάτη προς Δήμο Κυθήρων για το θέμα της Εγχωρίου

ΚΥΘΗΡΑ 30/03/17

ΠΡΟΣ :
 
Το Δήμαρχο Δήμου Κυθήρων & Αντικυθήρων,
κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. 


Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με την επιστολή που μου στείλατε με αρ. πρωτ. 721-2017, και αναφέρεσθε στην εκφρασμένη σκέψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ να προσφύγει στο ΣτΕ και να ζητήσει την ακύρωση του Π.Δ. 5-2017 στο μέρος που αφορά στην διαχείριση των Ιερών Προσκυνημάτων, που σήμερα την ευθύνη έχει η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, εκθέτω τις σκέψεις μου όπως η πείρα μου με οδηγεί , καθώς ήμουν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος.


Η άποψή μου είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό με την έννοια της Κυθηραϊκής πολιτικής και για τούτο πρέπει να δοθεί Κυθηραϊκή πολιτική λύση.
Βασικά συστατικά αυτής της προσπάθειας για τη λύση του θέματος πρέπει να είναι :
α) Ειλικρίνεια για τον πραγματικό σκοπό της προσφυγής,
β) Συνεννόηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας,
γ) Καλή διάθεση από όλα τα μέρη,
δ) Μόνος στόχος το συμφέρον του τόπου, του Λαού των Κυθήρων εντός και εκτός της Νήσου, της Εκκλησίας. 
Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Στ.Ε όταν προσέφυγε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος το 1986. Επίσης έχει αποφανθεί η ολομέλεια του Στ.Ε. το 2003 όταν προσέφυγε ο τότε Μακαριστός Μητροπολίτης Κύριλλος και οι δύο αποφάσεις του Στ.Ε. ήταν το καθεστώς των Ιερών Προσκυνημάτων να μείνει ως έχει.
Το 1990 πάλι ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος επανήλθε προσβλέποντας σε πολιτική ρύθμιση με την τότε Κυβέρνηση. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων μαζί με τον πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας σε κοινή συνεδρίαση στο κοινοτικό κατάστημα της Χώρας , απεφάνθησαν το καθεστώς της Εγχωρίου και κατ’ επέκταση των Ιερών Προσκυνημάτων (άλλωστε για τα Ιερά προσκυνήματα έγινε η συνεδρίαση) να μείνει ως έχει. Εκεί σταμάτησε η προσπάθεια του τότε Μητροπολίτη.
Σήμερα δεν έχουμε προέδρους κοινοτήτων, έχουμε όμως Δήμαρχο, Πρόεδρο Εγχωρίου Περιουσίας, Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα Κυθηραϊκά Σωματεία της Αθήνας και Πειραιά, όπως είναι ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών –Πειραιώς, το Τριφύλλιον Ίδρυμα , η Εταιρία Κυθηραϊκών μελετών , ο όμιλος Κυθηρίων Πανεπιστημιακών και πληθώρα καταξιωμένων Κυθηρίων Ιατρών, Δικηγόρων, Εκπαιδευτικών και Επιχειρηματιών. Εσείς κύριε Δήμαρχε ως ο μόνος Θεσμικός παράγων του τόπου, μαζί με τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας, οφείλετε να ενεργοποιήσετε όλους τους παραπάνω και να δρομολογήσετε το ταχύτερο δυνατό μια συζήτηση, πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Σεραφείμ και εκεί να συζητηθεί το θέμα σε όλες τις πτυχές αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει η κάθε απόφαση για το μέλλον του τόπου, του Θεσμού, της Εκκλησίας και της Μητροπόλεως.
Πρέπει κατά τη γνώμη μου η συζήτηση να γίνει σε ένα κλίμα καλής θέλησης από όλες τις πλευρές, με νηφαλιότητα και κατανόηση, με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου, της Μητρόπολης, της Εκκλησίας και γενικότερα των Κυθηρίων εντός και εκτός της Νήσου μας.
Πιστεύω και ελπίζω ότι όλοι μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το συμφέρον όλων είναι τα πράγματα να μείνουν ως έχουν από το 1600 μέχρι σήμερα.
Αν πάλι οι προσπάθειες συνεννόησης που εισηγούμαι δεν ευοδωθούν εκείνος που δε θελήσει τη συνεννόηση αλλά τη δικαστική οδό, θα έχει την ιστορική ευθύνη για ό, τι ακολουθήσει τόσο στα Ιερά Προσκυνήματα όσο και στην Κυθηραϊκή κοινωνία. 
Τα δικαστήρια δεν ωφέλησαν κανένα, διχάζουν το λαό, διχάζουν το ποίμνιο.
Οι διχασμοί ταλαιπώρησαν αυτόν τον τόπο, δεν αντέχουμε νέες αντιπαραθέσεις και μοίρασμα του λαού μας σε οπαδούς και αντιθέτους του Μητροπολίτη μας. Δεν είναι καλό για τον τόπο, για την Εκκλησία ο Μητροπολίτης να έχει μοιρασμένο ποίμνιο.
Ως πρόεδρος μαζί με την επιτροπή τότε το 1985-1986 που περάσαμε τον δικαστικό αγώνα, παρόλο που η απόφαση του Στ.Ε. ήταν θετική για εμάς , σήμερα δε θα ήθελα ποτέ νέο Δικαστικό αγώνα για το ίδιο θέμα. Τον χωρισμό του λαού μας σε Δεσποτικούς και αντιδεσποτικούς κατά τα λεγόμενα της εποχής. Το ζήσαμε και λέγω ποτέ να μην επαναληφθεί.
Αυτό με ανησυχεί βαθύτατα, ύστερα μάλιστα από κήρυγμα Ιερέα την 31-03-17 και το φυλλάδιο που κυκλοφορεί. Όχι άλλο διχασμό. Σταματήστε εδώ ενόσω είναι καιρός ακόμη. Τα δικαστήρια παράγουν νικητές και ηττημένους , πρέπει να αποφευχθεί αυτό.
Κατά γενική ομολογία τα Ιερά προσκυνήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καλύτερα από ποτέ.
Η Μητρόπολη λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από τα προσκυνήματα και καλώς λαμβάνει, ο Σεβασμιότατος έχει απόλυτη δικαιοδοσία σε ό, τι αφορά την Λατρεία και έτσι πρέπει να είναι.
Είναι πρόεδρος των εκκλησιαστικών Συμβουλίων για να γνωρίζει από κοντά τι γίνεται και να έχει λόγο σε ό, τι αφορά τα Προσκυνήματα, Συμμετέχει στη σύνταξη των προϋπολογισμών των Ιερών προσκυνημάτων. Η όλη διαχείριση των Ιερών Προσκυνημάτων καθώς και της Εγχωρίου Περιουσίας υπόκειται στον έλεγχο του Εκλεκτικού Συνεδρίου του Κράτους.
Δύο βασικές επισημάνσεις:
Οι θεσμοί του τόπου μας, Δήμος , Εγχώριος, Μητρόπολη, πρέπει να γνωρίζουν ότι το Μέγα αυτό προνόμιο της Εγχωρίου Περιουσίας που έχει ο τόπος μας, το κράτος των Αθηνών αναζητά αιτία για να την καταργήσει, ιδίως στη σημερινή συγκυρία. Η αναταραχή, η αμφισβήτηση, τα δικαστήρια, (είναι η Τρίτη φορά που το Στ.Ε. θα ασχοληθεί με το ίδιο θέμα αν προχωρήσει) και γενικά το κλίμα που δημιουργείται, είναι αυτό που χρειάζονται οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν την κατάργηση του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας.
Αν ου μη γένοιτο δούμε και αυτό, τότε το ποιος θα έχει τη ευθύνη για τέτοια ζημιά που θα έχει ο τόπος, δε θα έχει καμιά ουσιαστική αξία. Το κακό θα έχει συντελεσθεί.
Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι: 
Τα Ιερά Προσκυνήματα υπάγονται στην Εγχώριο Περιουσία γι’ αυτό δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν όλες οι άλλες Εκκλησίες των Κυθήρων. Δεν πληρώνουν 22% επί των ακαθαρίστων που πληρώνουν όλες οι Εκκλησίες των Κυθήρων.
Αν είχαν ευοδωθεί οι προσφυγές στο Στ.Ε. των δύο πρώην Μητροπολιτών που ανέφερα, το χρηματικό υπόλοιπο των Ιερών Προσκυνημάτων έπειτα από τα έξοδα λειτουργίας, την συντήρησή τους, για κοινωνικό έργο και ενίσχυση της Μητροπόλεως θα είναι πολύ περιορισμένο και αν υπάρξει.
Για όλα αυτά που ανέφερα δεν βλέπω το λόγο να αλλάξει το καθεστώς στα Ιερά Προσκυνήματα μάλιστα με τόσο βαρύ Τίμημα, με τόσο επώδυνο και επικίνδυνο τρόπο.
Η θέση μου είναι τα πράγματα να μείνουν ως έχουν από το 1600 μέχρι σήμερα.
Αν υπάρχουν επί μέρους θέματα για καλύτερη λειτουργία, καλύτερη διαχείριση των πόρων, αυτά συζητούνται και καταλήγουν στο καλύτερο αποτέλεσμα.
Ελπίζω ότι ύστερα από μια ειλικρινή και νηφάλια συζήτηση με τον Μητροπολίτη μας και με την Επιτροπή, με αυτούς που παραπάνω αναφέρω θα πεισθούν όλοι μαζί ότι εδώ πρέπει να σταματήσει αυτό που τώρα ξεκινά με αντιπαράθεση κλπ και ο Λαός των Κυθήρων εντός και εκτός της Νήσου να συνεχίσει τη ζωή του με Ειρήνη, Γαλήνη, Αγάπη, Ενότητα και Δημιουργικότητα που τόσο πολύ όσο ποτέ το έχουμε ανάγκη.


Μετά τιμής

Εμμανουήλ Ι. Κασιμάτης 
Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας
και πρώην Έπαρχος Κυθήρων

Πανήγυρις Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ


Φωτό από τα εγκαίνια της Τράπεζας Αθηνών - Ποταμός, Κύθηρα (Κυθηραϊκή 15.11.1932)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΧΥΤΡΑΣ


                         Κύθηρα, 02-05-2017
                                

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ



Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΧΥΤΡΑΣ


Επισημαίνουμε ότι οι δημοπρασίες θα γίνουν

στα γραφεία της Επιτροπής στην Χώρα


την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017


Για την Χυτρα ώρες 09:00 10:00

Για τις αλυκές ώρες 10:00 – 13:00



Δαβάκης: «Άγνωστη η τύχη του ΚΕΕΜ μετά την αόριστη απάντηση του κ. Καμμένου»

Στις 3 Απριλίου 2017 είχα καταθέσει Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Τα ερωτήματα που έθεσα ήταν απλά και συγκεκριμένα: Πρώτον, ζητούσα να μάθω αναλυτικά το σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τα νέα Σημεία Κατάταξης που θα λειτουργήσουν ανά την Επικράτεια. Δεύτερον, σε περίπτωση που το ΚΕΕΜ είχε εξαιρεθεί από τον κατάλογο αυτόν, ζητούσα να μάθω τους λόγους πίσω από αυτήν την απόφαση.

Σήμερα το πρωί έλαβα την απάντηση του κ. Καμμένου: γενικόλογο και αόριστο κείμενο (το οποίο επισυνάπτεται).

Από την απάντηση καθίσταται για ακόμη μία φορά προφανής η επιδερμική και καθαρά επικοινωνιακή αντίληψη με την οποία ο κ. Καμμένος προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η αναδιοργάνωση του συστήματος εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Όσον αφορά το ΚΕΕΜ, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του – όπως η εξειδίκευση στην εκπαίδευση, οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις μεγάλης χωρητικότητας και η μακρά θεσμική μνήμη σε θέματα υποδοχής και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων – το καθιστούν μία προφανή επιλογή στο πλαίσιο της προδιαγραφόμενης νέας δομής των Σημείων Κατάταξης.

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα με σκοπό να αποφευχθούν βεβιασμένες και πολιτικά καιροσκοπικές αποφάσεις από την πλευρά του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ - Πρόγραμμα του ΦΜΚ Μαϊου 2017.


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 28/4/2017 - Δωρεά Ομογένειας προς τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Δήμου μας με τους ομογενείς της Αυστραλίας, επιτεύχθηκε η έγκριση μιας σημαντικής δωρεάς προς τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ύστερα από αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς το Kytherian Association of Australia. 

Συγκεκριμένα οι ομογενείς μας, κάλυψαν όλες τις δαπάνες αγοράς νέων ηλεκτρικών συσκευών στον Παιδικό Σταθμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και μεγάλης ποσότητας ειδών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (αναλώσιμα, βιβλία, παιδικές ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια και λοιπός εξοπλισμός). 
Παράλληλα εντός των ημερών θα καλυφθεί και η δαπάνη αγοράς ενός νέου προβολέα (Projector). Το συνολικό κόστος των ειδών που δωρήθηκαν υπερβαίνει τις 8.000€ και η διαχείρισή του έγινε απευθείας από τους ομογενείς προς τους προμηθευτές των Κυθήρων, χωρίς καμία μεσολάβηση ή εμπλοκή του Δήμου ή του ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται τον Παιδικό Σταθμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμότατα τους ομογενείς της Αυστραλίας, που απέδειξαν για ακόμα μία φορά την ευαισθησία τους αναφορικά με τις δράσεις εκπαίδευσης των παιδιών μας, αποδεχόμενοι το σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο των σχέσεων αυξημένης εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι οποίες θα επισφραγιστούν με την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψη του κ. Δημάρχου και των συνεργατών του στην μεγάλη ομογένεια της Αυστραλίας, εντός της παρούσης δημοτικής περιόδου.
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------

Μιά ακόμη αναβολή για την διεξαγωγή : ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ




ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΕΩΣ 26/09/2017





ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-Δελτίο Τύπου - 30/4/2017

Αποδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον του για το νησί των Αντικυθήρων και τους μονίμους ηρωικούς κατοίκους του, ο Δήμος ολοκλήρωσε σημαντικά έργα συντήρησης και ανακαίνισης των δημοτικών δεξαμενών ύδρευσης στο νησί. Συγκεκριμένα έγινανανακαίνιση, συντήρηση, καθαρισμός, υδροβολή, βάψιμο και γενικές επισκευαστικές εργασίες στις δεξαμενές ύδρευσης του νησιού (5 δεξαμενές και 1 υδραγωγείο), ενώ συντηρήθηκε μετά από πολλά χρόνια η ομβροδεξαμενή στη θέση "Κόκκινος Λάκκος" που εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα έργα κόστισαν συνολικά 18.480€ έναντι αρχικού προϋπολογισμού μελέτης 22.000€ και ανάδοχος ήταν η Κυράνη Πρωτοψάλτη (Μηχανικός Τεχνολόγος - ΕΔΕ), μετά από δημόσια πρόσκληση υποβολής προσφορών. 
Το νησί των Αντικυθήρων διαθέτει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο δίκτυο ύδρευσης με σωληνώσεις διπλών κατευθύνσεων που οφείλεται στην εξαιρετικά δραστήρια Κοινότητα του νησιού που εκτέλεσε πολύ σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια αξιοποιώντας ίδιους πόρους αλλά και πόρους από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Δημοτική Αρχή συντηρεί και διατηρεί το δίκτυο σε άψογη λειτουργική κατάσταση, ενώ πρόσφατα ενέταξε τα Αντικύθηρα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Global Water Partnership (μαζί με τα Κύθηρα), από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μια μεγάλη μεταλλική δεξαμενή πόσιμου ύδατος 150 κυβικών στη θέση "Μύλοι" που θα αποσυμφορήσει τους κεντρικούς οικισμούς του νησιού. 
Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα πυρασφάλειας του Δήμου, θα τοποθετηθούν στα Αντικύθηρα 3 νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί καθώς και συμβατά με την Π.Υ. υδροστόμια σε όλες τις δεξαμενές του νησιού.
Με αφορμή την ολοκλήρωση των έργων αυτών ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης δήλωσε τα εξής: "Είμαι ευτυχής που η συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων με τη Δημοτική Αρχή είναι εξαιρετικού επιπέδου, κάτι που αποδεικνύεται από τη διαρκή μέριμνα του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των υπηρεσιών του Δήμου για το νησί μας. Οι υποδομές αναβαθμίζονται και συντηρούνται και νέα μεγάλα έργα προγραμματίζονται όπως η ασφαλτόστρωση του λιμανιού που θα ολοκληρωθεί περίπου σε 1 μήνα, η επισκευή του δρόμου της Καμαρέλας που δημοπρατείται σε λίγες μέρες και φυσικά το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αντικυθήρων που ξεκινάει άμεσα. Παράλληλα αναμένουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την τσιμεντόστρωση του περιφερειακού δρόμου του Ποταμού μήκους 1 χιλιομέτρου που έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με 285.000€. Ζητούμενο πλέον για το νησί είναι η διασφάλιση της σημερινής εξαιρετικής ακτοπλοϊκής μας εξυπηρέτησης που επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στις διαρκείς προσπάθειες του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά και οπωσδήποτε η πληθυσμιακή τόνωση των Αντικυθήρων που έχουν τις υποδομές και τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν νέες οικογένειες και κατοίκους"