Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η ασφάλεια στη θάλασσα και στα θαλάσσια μέσα αναψυχής μέσα από τα μάτια των παιδιών

Η ασφάλεια στη θάλασσα και στα θαλάσσια μέσα αναψυχής μέσα από τα μάτια των παιδιών
Η ασφάλεια στη θάλασσα και στα θαλάσσια μέσα αναψυχής μέσα από τα μάτια των παιδιών
Διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Τι πρέπει να προσέχω όταν βρίσκομαι στην παραλία και τη θάλασσα» οργανώνουν το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των δράσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα και στα θαλάσσια μέσα αναψυχής και ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου.  Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και τα παιδιά του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού του Υ.ΝΑ.Ν.Π. καθώς και όποιο παιδί ενδιαφέρεται και έχει γεννηθεί από το έτος 2002 μέχρι και το έτος 2010.
Ενδεικτικά, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν για τους κανόνες ασφαλείας κατά την παραμονή στην παραλία και τη θάλασσα, όπως εκείνα τους αντιλαμβάνονται και ειδικότερα  για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας στο σκάφος, για την κολύμβηση, τις βουτιές, την προστασία από τον ήλιο, τα σκουπίδια, τους ναυαγοσώστες, την κατανάλωση φαγητού και ποτού στη θάλασσα κ.λ.π.. Επιπρόσθετα, η ζωγραφιά μπορεί να περιλαμβάνει και ένα μήνυμα σε μια φράση, το οποίο θα προσδιορίζει και το θέμα της εικόνας. Στόχος, μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι να αντιληφθούν τα παιδιά τους κινδύνους στην παραλία και τη θάλασσα, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Οι ζωγραφιές των παιδιών θα εκτεθούν, ύστερα από επιλογή από κατάλληλη ομάδα, σε έκθεση, κατηγοριοποιημένες ανά ηλικία, ενώ στην καλύτερη για κάθε ηλικιακή κατηγορία θα χορηγηθεί βραβείο.
Οι γονείς μπορούν να στείλουν, μέχρι 26 Μαΐου 2017, μία πρωτότυπη ζωγραφιά για κάθε παιδί τους, στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γραφείο Μ.Μ.Ε. & Δημοσίων Σχέσεων, Ακτή Βασιλειάδη, Πύλες Ε1-Ε2, Τ.Κ.: 18510, Πειραιάς, μαζί με τα ακόλουθα στοιχεία σε ξεχωριστό χαρτί: ονοματεπώνυμο παιδιού, έτος γέννησης, τηλέφωνο επικοινωνίας με γονέα ή κηδεμόνα.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για την ημέρα της Μητέρας.

Η γιορτή της μητέρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, είναι μια ημέρα παγκόσμιας αναγνώρισης της υψηλής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς. Στο πρόσωπο της μητέρας εκφράζεται η αγάπη, η αυτοθυσία, η ανιδιοτελής προσφορά.
Στις μέρες μας, ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολος και απαιτητικός. Οι ανάγκες της σύγχρονης μητέρας είναι τόσο πολυδιάστατες, όσο και οι απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον της από την ίδια. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, οι εργαζόμενες μητέρες παλεύουν καθημερινά να ισορροπήσουν ανάμεσα στην φροντίδα της οικογένειας και τις υποχρεώσεις της δουλειάς αλλά και οι άνεργες μητέρες δυσκολεύονται καθημερινά στο να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας και ειδικά των παιδιών. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, η κάθε μητέρα δίνει έναν αγώνα διαρκή, σκληρό και αφανή και όλοι οφείλουμε να την στηρίξουμε σε αυτή της την προσπάθεια. Η προάσπιση των δικαιωμάτων και η διευκόλυνση του έργου της μητέρας, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της κοινωνίας μας. Σε μία εποχή ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων και δυσκολιών, ο σύγχρονος ρόλος της μητέρας αναδεικνύεται ως μοναδική πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις μητέρες
Χρόνια Πολλά, Υγεία και Δύναμη
για να μπορούν να επιτελούν με επιτυχία τη δύσκολη αποστολή τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
Αδαμαντία Τζανετέα

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 11/5/2017 - Έναρξη κατασκευής ΧΥΤΥ Κυθήρων-Αντικυθήρων

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το μεσημέρι της Τετάρτης 10/05 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης βρίσκεται στα Αντικύθηρα για υπηρεσιακούς λόγους.

Στο στάδιο της ενημέρωσης, ο αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των 2 ΧΑΔΑ του Δήμου Κυθήρων (Λαχνός Κυθήρων και Μύλοι Αντικυθήρων), ενός έργου τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας, που θα επιλύσει οριστικά και σε ορίζοντα τουλάχιστον 30ετίας το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Κυθήρων. Το έργο χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Αττικής και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.



Το Δ.Σ. όρισε τις νέες διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου για το υπόλοιπο μισό της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ορίσθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κα. Μαρία Κασιμάτη και της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κομηνός.

Το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη μελέτη για το έργο «Επισκευές Δεξαμενών και Αντλιοστασίων Δήμου Κυθήρων, Β΄ Φάση», συνολικού προϋπολογισμού 100.000€ με το Φ.Π.Α. που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου (ανταποδοτικά έσοδα ύδρευσης). Πρόκειται για την δεύτερη φάση του έργου της γενικής συντήρησης των υποδομών ύδρευσης που ξεκίνησε το 2015. 

Από την πρώτη φάση συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν – καθαρίστηκαν 23 οικίσκοι αντλιοστασίων, 9 δεξαμενές ύδρευσης και 7 βανοστάσια σε όλο το νησί. Με τη νέα μελέτη που θα δημοπρατηθεί, θα επισκευαστούν 4 δεξαμενές (Χώρα, Καψάλι, Σκληρή, Διακόφτι), 2 βανοστάσια (Χώρα, Καψάλι) και 1 αντλιοστάσιο (Ξεροσοβάλα). Πέραν των γενικών εργασιών συντήρησης, θα γίνει αποξήλωση και κατασκευή νέων πλακών οροφής στις δεξαμενές της Χώρας και του Διακοφτίου και στο αντλιοστάσιο της Ξεροσοβάλας, καθώς οι υπάρχουσες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. 

Στον προϋπολογισμό του 2018 θα ενταχθεί και Γ΄ Φάση του έργου αυτού, ενός έργου απαραίτητου για την σωστή λειτουργία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, ωστόσο αρκετά δαπανηρού καθώς οι υποδομές αυτές δεν είχαν τύχει ανάλογης εκτεταμένης συντήρησης μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλές εργασίες επισκευών.

Επίσης εγκρίθηκε η δαπάνη επανεκτύπωσης των φυλλαδίων τουριστικής προβολής του Δήμου (σε Ελληνικά/Αγγλικά και Ολλανδικά/Δανέζικα) τα οποία διανέμονται σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μέχρι σήμερα έχουν αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους παράγοντες του κλάδου. 

Το φυλλάδιο που έχει δημιουργήσει ο Δήμος μας (σε 6 δίγλωσσες εκδόσεις) αποτελεί γραφιστική σύλληψη του γραφίστα Μιχάλη Πετρόπουλου που πριν λίγες μέρες έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διεθνώς ισχύουσες αρχές του σύγχρονου τουριστικού marketing, το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό τουριστικής προβολής πρέπει να ανανεώνεται εικαστικά και γραφιστικά τουλάχιστον ανά τριετία. Πέραν της βασικής έκδοσης και του πολύπτυχου των παραλιών, ο Δήμος μας ολοκληρώνει τα κείμενα για την έκδοση ενός ακόμα φυλλαδίου με αποκλειστική στόχευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες τα Κύθηρα επενδύουν δυναμικά καθώς τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Δήμος μας θα συμμετάσχει στην μεγάλη έκθεση TOUR NATUR στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας, η οποία εξειδικεύεται στις νέες μορφές τουρισμού και ιδίως στο hiking.

Τέλος, το Δ.Σ. χορήγησε άδεια απουσίας διάρκειας 6 μηνών στο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ζαχαρία Σουρή για επαγγελματικούς λόγους και έλαβε αποφάσεις για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
---------------------------------
Πηγή: kythira.gr
---------------------------------

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ Κυθήρων – Αντικυθήρων

Μετά από καθυστερήσεις που οφείλονταν κυρίως σε διαδικαστικά θέματα, το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Κυθήρων, Δημοτικής Ενότητας Αντικυθήρων και η κατασκευή και λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και μικρού ΧΥΤΥ στα Αντικύθηρα, συνολικού προϋπολογισμού 2.989.325,00 Ευρώ ξεκίνησε σήμερα! 
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (ΠΔΕ) .
Το συνολικό έργο «Διαχείριση Απορριμμάτων Κυθήρων –Αντικυθήρων» προϋπολογισμού 4.549.275,29 θα λύσει το συνολικά το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα καθώς συμπεριλαμβάνει και τα υποστηρικτικά έργα για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών όπως είναι η προμήθεια μονάδας κομποστοποίησης δυναμικότητας 720 τόνων/ετησιως και βοηθητικού εξοπλισμού, η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς απορριμμάτων και η προμήθεια οχήματος συμπίεσης και προώθησης απορριμμάτων. Ενώ παράλληλα ενισχύει δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και την οικιακή κομποστοποιήση.
 Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας και με άλλες δράσεις και παρεμβάσεις θα λύσει οριστικά το πρόβλημα στα απομακρυσμένα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

ΒΑΤΙΚΑ.Τα …κλειστά Μουσεία της Νεάπολης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

 Αναφορά σε μήνυμα ακροάτριας που δυσαρεστήθηκε όταν επισκέφθηκε τη Νεάπολη το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και βρήκε κλειστά τα Μουσεία της 

ΝΕΑΠΟΛΗ. Στην ραδιοφωνική εκπομπή της Τρίτης 9 Μαΐου ο Νίκος Χατζηνικολάου στον Real FM που αναμεταδίδει το ραδιόφωνο NOTOS 94.9, αναφέρθηκε στα Μουσεία της Νεάπολης Λακωνίας.
Αφορμή για την αναφορά στάθηκε μήνυμα ακροάτριας η οποία παραπονέθηκε γιατί, επισκεπτόμενη την Νεάπολη το τριήμερο της Πρωτομαγιάς την Νεάπολη, με έκπληξη διαπίστωσε ότι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αφενός παρέμεινε ανοιχτό μόνον το Σάββατο 08.00-15.00 και κλειστό Κυριακή 30/4 και Δευτέρα 1/5 και το Μουσείο Ανάδειξης και Προβολής της Ναυτικής Παράδοσης αφετέρου παρέμεινε κλειστό και το Σάββατο 29/4 εκτός από την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Η ακροάτρια στηλίτευσε το γεγονός αυτό ενώ συμπλήρωσε ότι σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού πρότεινε να κλείσουν όλα τα Μουσεία εντελώς, να πουληθούν τα εκθέματα και οι χώροι που έχουν πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους να φιλοξενήσουν μετανάστες.
Το σχόλιο αυτό που αφορά στα κλειστά Μουσεία φυσικά αφορά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Σε ό,τι μας αφορά πάντως, ο Τουρισμός που θέλει η Λακωνία δεν μπορεί να αναπτυχθεί ξέχωρα από τον πολιτισμό. Είναι απαραίτητοι οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα σύγχρονα καταλύμματα με ανταγωνιστικές τιμές, τα όμορφα τοπία είναι όμως εξίσου απαραίτητα και τα ανοιχτά μουσεία…
ΠΗΓΗ http://www.notospress.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ-Δημόσια στηρίζω τη προσπάθεια για τη δημιουργία ένός νέου διευρυμένου Δήμου Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ
Προσωπικά έχω εκφράσει από το 2010 τη διαφωνία μου με τη κατάργηση του π. ΔΗΜΟΥ ΒΟΙΩΝ. Μπορεί ο Καλλικράτης να αποτέλεσε μια νέα δομή για ισχυρούς Δήμους ωστόσο στη περιοχή των Βατίκων παραβιάστηκε κατάφωρα η αρχή της εγγύτητας του Θεσμού με το πολίτη.
Δημόσια στηρίζω τη προσπάθεια για τη δημιουργία ένός νέου διευρυμένου Δήμου Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη , τα όρια του οποίου μπορούν να καθοριστούν με διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και φυσικά τους πολίτες.
Τώρα που συζητιέται σε κυβερνητικό επίπεδο η τροποποίηση του προγράμματος Καλλικράτη πρέπει να αποκατασταθεί το δίκαιο και να πάρουν τα Βάτικα τη θέση που τους αξίζει.

Αλλαγές στον Καλλικράτη ζητούν αιρετοί και δημότες του πρώην Δήμου Βοιών

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη συστάθηκε ομάδα συντονισμού αποτελούμενη από διατελέσαντες Δημάρχους, προέδρους, Δημοτικούς Συμβούλους και δημότες της πρωτοβουλίας Πολιτών του πρώην Δήμου Βοιών, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «να γίνουν όλες ενέργειες/προσπάθειες για τη διόρθωση της κατάφορης αυτής αδικίας, ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή που έχει πληγεί βάναυσα και κατά τρόπο απαράδεκτο και παράνομο».


Η σχετική ανακοίνωση που έχει αποδέκτες το γραφείο του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα κόμματα της Βουλής, τους Βουλευτές της Λακωνίας και την ΚΕΔΕ, έχει ως εξής:

Όπως είναι γνωστό με το Ν.3852/2010 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με το οποίο καταργήθηκε ο Καποδιστριακός Δήμος Βοιών Λακωνίας των 8.000 κατοίκων, ο δεύτερος του Νομού και συστήθηκε ο Δήμος Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους, απόσταση 50 περίπου χλμ. από τη Νεάπολη και με τη συνένωση των πρώην Δήμων Μονεμβασίας, Μολάων, Ζάρακα και Ασωπού, συνολικής έκτασης 952 τετρ.χιλ..

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης [ΙΤΑ] αρμόδιου επιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου της ΚΕΔΚΕ για τη δημιουργία Καλλικρατικού Δήμου με τη συνένωση των Δήμων Βοιών, Μονεμβασίας και της Κοινότητας Ελαφονήσου με έδρα τη Νεάπολη, δυστυχώς για διάφορες σκοπιμότητες γνωστές σε όλους, παραβλέφτηκε από το ΥΠΕΣΔΔΑ και αντ’ αυτού, συστάθηκε αυτόνομος Δήμος η Κοινότητα Ελαφονήσου, κάτω των 1000 περίπου κατοίκων, που απέχει μισό μίλι από την ξηρά και που περιλαμβάνει εδαφική έκταση 5.000 στρεμμάτων στην απέναντι ακτή, όμορη στη Δημοτική Ενότητα Βοιών.

Για τη διόρθωση αυτής της αδικίας από το 2011 έγιναν πολλές ενέργειες/παραστάσεις, υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΣΔΔΑ 5.500 υπογραφές των κατοίκων μας [άνω των 18 ετών], αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Επειδή τελευταία από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο για αλλαγές του Καλλικράτη και από τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και τον Γ.Γ. κ. Πουλάκη έχουν αναφερθεί και μικρής έκτασης τροποποιήσεις στο χωροταξικό, θεωρήθηκε αναγκαία η σύσταση ομάδας συντονισμού αποτελούμενη από διατελέσαντες Δημάρχους, προέδρους, Δημοτικούς Συμβούλους και δημότες της πρωτοβουλίας Πολιτών του πρώην Δήμου Βοιών, ώστε να αναληφθούν όλες ενέργειες/προσπάθειες για τη διόρθωση της κατάφορης αυτής αδικίας, ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή που έχει πληγεί βάναυσα και κατά τρόπο απαράδεκτο και παράνομο.

Νεάπολη 10/05/2017
Για τη συντονιστική ομάδα
Π. Κοκκινάκης [Πρόεδρος 1987-1994]
Κ. Τσάκος [Δήμαρχος 1995-1998]
Π. Τσάκος [Δήμαρχος 1999-2002]
Ι. Κουσούλης [Δήμαρχος 2003-2010]
--------------------------------------
Πηγή: apela.gr
-------------------------------------- 

ΛΑΚΩΝΙΑ-Ημερίδα "Ηλεκτρονικού Εγκλήματος" από τον Δήμο Ευρώτα


ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ
Τήν12ην Μαΐου 2017 ἡ νῆσος τῶν Κυθήρων ἑορτάζει πανηγυρικῶς τόν Ἅγιον Προστάτην αὐτῆς Ὅσιον Θεόδωρον, τόν ἐν Κυθήροις ἐν ἀσκήσει διαλάμψαντα, εἰς τήν ὁμώνυμον Ἱεράν Μονήν.
         Συμφώνως πρός τό πρόγραμμα, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης (11/5) καί περί ὥραν 7 μ.μ. θά ψαλῇ ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός Χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἄρτης κ.Καλλινίκου καί τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς (12/5), κυριώνυμον ἡμέραν τῆς ἑορτῆς, θά τελεσθῇ Ἀρχιερατικόν Συλλείτουργον. Ἐν συνεχείᾳ θά λάβῃ χώραν ἡ Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ὁσίου Θεοδώρου εἰς τό προαύλιον καί τόν περίβολον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.
Εὐχόμενοι, ὅθεν, ὅπως ἔχετε τήν εὐλογίαν καί τήν σκέπην τοῦ Ἁγίου Προστάτου μας Ὁσίου Θεοδώρου, Σᾶς προσκαλοῦμεν νά τιμήσετε μέ τήν παρουσίαν Σας τάς ὡς ἄνω ἑορταστικάς ἐκδηλώσεις.
Ἐπί δέ τούτοις, διατελοῦμεν μετ' Ἀναστασίμων εὐχῶν καί ἐξαιρέτου τιμῆς.
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ

Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας

Χριστοῦ δωρεῶν ἐπωνυμίαν φέρων.
Βροτοῖς ἴασιν ἀεὶ πηγάζεις Πάτερ.
Δυωδεκάτῃ Θεόδωρος ὕπερθεν ἀείρατο αἴης.
Βιογραφία
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη μεταξύ των ετών 870 - 890 μ.Χ. και πατρίδα του ήταν η Κορώνη της Πελοποννήσου. Η μητέρα του προηγούμενα ήταν στείρα και όταν ο Θεός της χάρισε παιδί το ονόμασε Θεόδωρο.

Ο Θεόδωρος λοιπόν διδάχτηκε τα Ιερά γράμματα και παραδόθηκε από τους γονείς του στον τότε επίσκοπο Κορώνης, ο οποίος τον έκανε αναγνώστη. Όταν πέθαναν οι γονείς του, ο Θεόδωρος μπήκε υπό την προστασία ενός Ιερέα του Ναυπλίου, που ήταν φίλος των γονέων του Οσίου.

Όταν έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά. Ο επίσκοπος Άργους, βλέποντας τις αρετές του, τον χειροτόνησε Διάκονο. Αργότερα ο Θεόδωρος πήγε στη Ρώμη και προσκύνησε τους τόπους των Μαρτύρων. Κατόπιν επέστρεψε στη Μονεμβασία, όπου παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα σ' ένα κελί της εκκλησίας της Θεοτόκου της Διακονίας.

Έπειτα, παρά τις παρακλήσεις της οικογένειας του να μείνει κοντά της, ο Θεόδωρος, ποθώντας τα ανώτερα πνευματικά αγαθά, ήλθε στα Κύθηρα περί το 921 μ.Χ. όταν η νήσος ήταν «ἔρημος καί ἀοίκητος» λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών της Κρήτης και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό Ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Εκεί αφού έζησε ζωή πολύ ασκητική και έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Μαΐου του 922 μ.Χ.

Λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανό του. Τρία χρόνια αργότερα, το 925 μ.Χ., Μονεμβασιώτες έθαψαν το λείψανο του Οσίου. Η παλιά εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου ξαναχτίστηκε από Μονεμβασιώτες και αφιερώθηκε στον Όσιο Θεόδωρο. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε περιουσία, την οποία καλλιεργούσαν οι ιερωμένοι, κοσμικοί και μοναχοί.

Το χρονικό του Κυθήριου μονάχου Χειλά αποτελεί πολυτιμότατη πηγή για την ιστορία του μοναστηριού. Είναι μια έκθεση - αναφορά προς τους Βενιέρους, η οποία γράφτηκε περί το 1460 μ.Χ.

Γύρω στα 1630 μ.Χ. ο Επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός ανακαίνισε το Ναό του Οσίου, στον οποίο έγιναν διάφορες μετατροπές και προσθήκες.

Ακολουθία του Οσίου εκδόθηκε το 1747 μ.Χ. στη Βενετία, το 1841 μ.Χ. στη Σμύρνη και το 1899 μ.Χ. και 1961 μ.Χ. στην Αθήνα).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Πλοῦτον ἄσυλον, ἡ νῆσος ἔχει, τὴν κατάθεσιν τῶν σῶν λειψάνων, ἐξ ὧν καὶ χάριν θαυμάτων ἀῥύεται, ἐκλυτρουμένη παθῶν καὶ κακώσεων, διὸ καὶ χαίρει τιμῶσα τὴν μνήμην σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἐλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.
Τοῦ βίου φυγὼν ἡδύτητας καὶ θόρυβον, καὶ τέκνα λιπὼν καὶ σύζυγον μακάριε, τὴν ἐρημον ᾤκησας, καὶ Ἄγγέλων γέγονας Ὅσιε, ζηλωτὴς ἀξιάγαστος, πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ'. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τᾶς τοῦ βίου παγίδας ἀποφυγὼν, ἐλαμπρύνθης τῇ αἴγλῃτῶν ἀρετῶν, ἄνωθεν δεξάμενος τὴν ἀκτῖνα τοῦ πνεύματος, καὶ διὰ τοῦτο πᾶσαν, ὑπ.εμεινας κάκωσιν, οἱ γὰρ σοὶ ἀγῶνες, ἐπτόησαν δαίμονας, ὅθεν καὶ νικήσας, τὰς αὐτῶν μεθοδίας, παρέχεις ἰάματα, τοῖς αἰτοῦσί σε Ἅγιε, θεοφόρε Θεόδωρε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ τὴν Ἅγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Τῶν ἀσκητῶν τὸ καύχημα, πάντες συνελθόντες, προθύμως εὐφημήσωμεν Θεόδωρον τὸν μακάριον· οὗτος γὰρ καταφρονήσας, κόσμον καὶ τὰ ἐν κόσμῳ ἐν ἐρήμῳ κατῴκησε· καὶ τὴν σάρκα τῇ ψυχῇ καθυπέταξε· διὸ χάριν θαυμάτων οὺρανόθεν ἐδέξατο, καὶ μεταστὰς ἀπὸ γῆν σὺν Ἀγγέλοις ᾄδει τὸν πλάσαντα· πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις τῶν Πατέρων ἡ καλλονὴ, χαίροις τῶν Ὁσίων, ἡ σεμνότης καὶ ἀσκητῶν· χαίροις τῶν Κυθήρων, ἀγλάϊσμα καὶ κλέος, διώκτα τῶν δαιμόνων, χαίροις Θεόδωρε.

http://www.saint.gr/

ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΙΟΣ 2017