Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Προς τους τιμίους προεστούς της Χώρας…..

ΠΗΓΗ http://www.viglatores-kythiron.gr/
Ελάβαμε το γράμμα σας εις το οποίο μας βεβαιώνεται δια τους δύο Τούρκους, δια τους οποίους ότι πράξεται εις την χώραν, θέλωμεν ακολουθήσει και ημείς. Περί δε της θαυματοβρύτου ιεράς και αγίας εικόνος της μυρτιδιότησσας βλέπωμεν να φρονείται ότι σώζεται και πολιτεύεται η εξουσια και τάξης του ποτέ βενετζιάνου, και εις τούτο εθαυμάσαμεν δια τον στοχασμόν σας, οπού ημείς φανταζόμεθα ότι με την δύναμη των κραταιωτάτων βασιλειών οπού μας προστάζουν να εξαλείφθη τόσον η εξουσία, ώσπερ και η τάξις. λοιπόν ευρίσκομεν εύτακτον και πρέπον με κοινήν βουλήν του λαού ότι εκεί οπού ηθέλησαν η χάρις της και εδιάλεξεν δια κατοικητήριο μόνη εξαρχής πρέπει να κατοικά και εις το εξής δια να παύσει ημας των ανθρώπων η φιλονηκεία, το οποίο στοχαζόμεσθαι ότι είναι αρεστόν της χάριτός της. ταύτα εις απόκρισίν σας και μένομεν. Από την προβλεπτικήν διοίκησιν των τεσσάρων διστρέτων 1800: Απριλίου 23. Η αγαπητή σας δια πάντα, μανόλης ιερεύς πρινέας, Θεόδωρος ιερεύς καρύδης ( ΙΑΚ. Επαναστατικά έγγραφα…. 1780-1817


Η Φιλαρμονική του Ποταμού δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετέιου της επτανησιακής ένωσης

Η μπάντα πνευστών του σωματείου Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων προσπαθεί συνεχώς να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της και τα καταφέρνει σε μεγάλο ποσοστό. 

Έχοντας ως στόχο και επιθυμία να αναπληρώνει ικανοποιητικά την έλλειψη δημοτικής φιλαρμονικής, συμμετέχει κάθε χρόνο σε παρελάσεις, λιτανείες, συναυλίες και χάπενινγκ σε όλο το νησί. 

Για αυτό τον σκοπό τα μέλη της είναι απασχολημένα συνεχώς επειδή για κάθε εκδήλωση χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες εξαντλητικών προβών. Θυμηθείτε ότι τα μέλη μας είναι ουσιαστικά αυτοδίδακτοι και το καλό μουσικό αποτέλεσμα το οποίο κατά κοινή ομολογία επιτυγχάνουμε τα τελευταία χρόνια δεν θα ήταν εφικτό χωρίς σκληρή δουλειά.

 
Δυστυχώς αυτή την Κυριακή η μπάντα δε θα μπορέσει να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων που θα γίνουν στην Χώρα.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο αντίστοιχες εθνικές επετείους, η ημέρα αυτή του εορτασμού δεν είναι γενική αργία. Έτσι αρκετά βασικά στελέχη μας, έχουν φέτος πιεστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να είναι παρόντες τις ώρες της εκδήλωσης. 

Ως αποτέλεσμα έκρινα ότι η μπάντα δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την φορά την άκρως απαιτητική υπηρεσία της παρέλασης. Παρ’ ότι είμαστε εθελοντές και όχι επαγγελματίες, δε θα θέλαμε να εκτεθούμε με μια ανεπαρκή παρουσία. 

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο που διατίθεται να βοηθήσει ώστε να αυξηθούμε αριθμητικά στο μέλλον έτσι ώστε να μην... κάνουμε απουσίες από τις παρελάσεις. Ζητούμε συγνώμη και σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωσή μας, που θα γίνει το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 20:30 στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στην Χώρα, όπου θα συνεργαστούμε με τη βρετανική ορχήστρα εγχόρδων Allcomers σε μια συναυλία κλασσικής μουσικής με έργα ξένων αλλά και κυθηρίων συνθετών!

Με φιλικούς χαιρετισμούς
ο διευθυντής της μπάντας
και πρόεδρος του σωματείου
Παναγιώτης Λευθέρης

Ο Θεός αγαπάει και το νοικοκύρη!

 Μην πληρώνεις και ας έχεις τη δυνατότητα! Δε χρειάζεται! Τί και αν χρωστάς μερικές χιλιάδες Ευρώ νερό στο Δήμο εδώ και χρόνια, τί και αν σου κόψαμε το νερό εδώ και μήνες, τί και αν η συμπεριφορά σου στρέφεται ευθέως κατά όλων όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με κόπο και μόχθο, εσύ είσαι ο μάγκας του νησιού! Και το παράνομο bypass έκανες, και νεράκι μια χαρά είχες για τόσους μήνες τσάμπα στην επιχείρησή σου, και από μέσα σου σίγουρα μας έλεγες και ηλίθιους που νομίζουμε ότι παίρνοντάς σου το ρολόι, σε τιμωρήσαμε για την αισχρή ασυνέπειά σου! Εξάλλου μωρέ ποιός νομίζει ότι είναι ο Λιώτης που τον κάναμε Δήμαρχο και θα μας πει να πληρώσουμε κιόλας;;;
Όμως ο Θεός αγαπάει και το νοικοκύρη! Το bypass το βρήκαμε, το φωτογραφήσαμε πριν στο κόψουμε και τώρα το λόγο έχει ο Εισαγγελέας. Θα το πάμε μέχρι το τέρμα! Όχι γιατί είμαστε δικομανείς, αλλά γιατί κάποια στιγμή οι συνεπείς δημότες πρέπει να νοιώθουν δικαιωμένοι για τη συνέπειά τους! Αρκετά λοιπόν!
Stratos Charchalakis 




ΛΑΚΩΝΙΑ-ΤΣΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ

Η Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Φιλόπτωχου Ταμείου Παπαδιανίκων θα είναι εμπλουτισμένη καλλιτεχνικά με τη Χορωδία Ενηλίκων Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, Νεάπολης, Λακωνίας, υπό τη Διεύθυνση της κας Φανής Φερδιανάκη.

Θα παρουσιαστούν ακούσματα με μουσική συνοδεία των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκη, Νίκου Γκάτσου, Σταύρου Ξαρχάκου καθώς και παραδοσιακά τραγούδια που έχουν ερμηνευτεί από τους,

Νίκο Ξυλούρη
Μελίνα Μερκούρη
Νανά Μούσχουρη
Γρηγόρη Μπιθικώτση
Ελευθερία Αρβανιτάκη

Αύριο, Κυριακή 21 Μαίου 2017 και ώρα 7 το απόγευμα στο π.Δημαρχείο στα Παπαδιάνικα.

Η παρουσία όλων μας έχει τιμητική αξία για το Χωριό μας.

ΛΑΚΩΝΙΑ Οδοιπορικό του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Πετρίνας



Η προστασία την ζωής και της περιουσίας του κάθε ανθρώπου, από την απειλή της πυρκαγιάς και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δεν είναι μόνον υπόθεση και υποχρέωση της Πολιτείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και του καθένα πολίτη χωριστά.
Αυτό το δεδομένο ήταν ξεκάθαρο και εφαρμοζόταν στην πράξη, από τους κατοίκους μιας ημιορεινής περιοχής της έξω Μάνης,  στην Ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου.



Οι κάτοικοι της περιοχής του Καποδιστριακού Δήμου Σμήνους και του σημερινού ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, δεκαετίες πριν από σήμερα, εκφράζοντας την προσωπική τους διάθεση και πρακτική ανάγκη, δημιουργούσαν ομάδες ανά χωριό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της φωτιάς, αλλά και κάθε άλλη φυσική απειλή, που έφερνε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε ένα από τα 17 χωριά   που ανήκουν σε αυτό το Δημοτικό Διαμέρισμα, με κεφαλοχώρι την Πετρίνα,  είχαν ομάδες άμεσης ενεργοποίησης με πενιχρό στην αρχή εξοπλισμό και επενέβαιναν σε κάθε έναρξη συμβάντος κυρίως πυρκαγιάς.

Στο Αρχοντικό, στη Μέλισσα, τον Άγιο Νικόλαο και σε κάθε ένα από τα χωριά αυτά από την δημιουργία του Καποδιστριακού Δήμου Σμήνους, είτε με έξοδα του Δήμου, είτε ακόμα και από τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, τοποθετήθηκαν δεξαμενές 5000 λίτρων, (λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από φυσικές πηγές ύδατος ή από την θάλασσα) και ρυμουλκούμενες κατασκευές με βυτία 1000 έως 2000 λίτρων με αντλίες πυρόσβεσης.
Το καλοκαίρι του 2000 βρέθηκε κατά την διάρκεια άδειάς του, ο ‘’ντόπιος’’ Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Γραφάκος, (ευαισθητοποιημένος στα θέματα του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα), σε πυρκαγιά στην περιοχή. Εκεί παρατήρησε την έντονη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που βοήθησαν καταλυτικά στο πυροσβεστικό έργο και κατασβήστηκε η πυρκαγιά με την μικρότερη δυνατή καμένη έκταση.
Τον Μάρτιο του 2002 με αφορμή  την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο και με την ευκαιρία της οργάνωσης της επόμενης αντιπυρικής περιόδου 2003, ο τότε Διοικητής τους Π.Υ. Γυθείου Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος απένειμε στους κατοίκους της Πετρίνας, (ως εκπροσώπους της ευρύτερης περιοχής),  ευχαριστήριο δίπλωμα για την σημαντική τους προσφορά στο επιχειρησιακό πυροσβεστικό έργο.

Από τον Ιούλιο του 2003 όπου και τοποθετήθηκε στην  Π.Υ. Γυθείου ο νέος τότε Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Γραφάκος, άρχισε να βάζει τα πρώτα λιθαράκια του Εθελοντισμού στης Υπηρεσία του Γυθείου και μέχρι το 2006 όπου και μετατέθηκε στην Αθήνα.  Δημιουργήθηκε η ‘’μαγιά’’ των πρώτων εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και άλλαζαν σιγά σιγά την νοοτροπία των πυροσβεστών για την συνύπαρξη τους  υπηρεσιακά και επιχειρησιακά με τους Εθελοντές Πυροσβέστες.


Η παρουσία των άτυπων έως τότε Εθελοντών Πυροσβεστών της Πετρίνας ήταν διαρκής και σημαντική όλα τα χρόνια που ακολούθησαν έως το Μάρτιο του 2013 που την Διοίκηση της Π.Υ. Γυθείου ανέλαβε ο Πυραγός (τότε) Γραφάκος Κωνσταντίνος. Τότε και με την αφορμή της έναρξης των συζητήσεων για την αντιπυρική περίοδο, ο τότε Πρόεδρος της Τ.Κ. Πετρίνας Δημήτρης Βασιλάκος, ο Παναγιώτης Κατράδης και ο Βασίλης Αλιφέρης, ζήτησαν από τον νέο Διοικητή το χρόνιο αίτημά τους για όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και καλύτερη συνεργασία με την Υπηρεσία. Έλεγαν χαρακτηριστικά, « Θέλουμε να βοηθήσουμε τα μέγιστα στην πρόληψη και την προστασία της περιοχής μας από την απειλή τις φωτιάς».




Ο καιρός είχε πλησιάσει και η συμφωνία μεταξύ Διοικητή και ενεργών πολιτών της περιοχής ήταν γεγονός.



«Όλοι μαζί πάμε για την δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού».






Το φθινόπωρο του 2013 αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και πριν την αρχή της ελαιοσυγκομιδής, 28 συνειδητοποιημένοι κάτοικοι των χωριών Πετρίνα, Προσήλιο, Μέλισσα, Άγιος Νικόλαος, Μελιτίνη και  Παλαιόβρυση,  κάθησαν στα θρανία, επέλεξαν την γνώση, και άρχισαν να παρακολουθούν το σχολείο εθελοντών πυροσβεστών, ώστε να καταφέρουν να λάβουν την Πιστοποίηση που προβλέπεται από το Πυροσβεστικό Σώμα και να είναι έτοιμοι να ενταχτούν στην δύναμη του Εθελοντικού Σταθμού που είχαν αποφασίσει να ιδρύσουν.   
Η ίδρυση όμως δεν ήταν απλή υπόθεση. Έπρεπε να συμφωνήσει τη Δημοτική Αρχή δηλαδή ο Δήμος Ανατολικής Μάνης που σημειώνεται ότι είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα όπου έχει περισσότερες από  μία Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Έχει βέβαια και ένα πολύ βαρύ ιστορικό από καταστροφικές πυρκαγιές. Συνάμα έπρεπε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του δημοσιοϋπαλληλικού συστήματος, δεδομένου ότι θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις και εγκρίσεις από όλη σχεδόν την Δημόσια Διοίκηση   έως και τους τότε Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η διαμορφωμένη δεκαπενταετής πείρα σε Ελλάδα και εξωτερικό του Πυραγού Γραφάκου Κωνσταντίνου στον θεσμό του Εθελοντισμού, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του τον πρώτο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στον Δήμου Ευρώτα, η απόλυτη σύμπνοια του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ιδικά του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, και η χαρακτηριστική στήριξη του Βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, αλλά και όλων των πολιτικών προσωπικοτήτων την περιοχής,  που έσκυψαν με θέληση στο  ζήτημα,  έφεραν τελικά το αποτέλεσμα.

Επίσκεψη στα Κύθηρα

Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά αλλά και συγκίνηση επισκέφθηκα χθες τα πανέμορφα Κύθηρα με τους καταπληκτικούς ανθρώπους και τις μεθυστικές ευωδιές των λουλουδιών που έχουν κατακλύσει κάθε σπιθαμή του νησιού σχηματίζοντας ένα αριστουργηματικης αρχιτεκτονικής κίτρινο χαλί.

Ο συνδυασμός του κίτρινου της γης με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, η αρχιτεκτονική των σπιτιών δημιουργεί έναν ασύλληπτης ομορφιάς και φαντασίας πίνακα ζωγραφικής που θα ζήλευε κάθε μεγάλος ζωγράφος. 




Η ηρεμία και η γαλήνη που ένιωσα (καθότι κι εγώ αστός με ότι συνεπάγεται στην καθημερινότητα μου ) δεν δύναται και δεν μπορεί να αποζημιωθεί με κανένα σύγχρονο αγαθό της σαλαμοποίησης των αστικών κέντρων. 

Κοιτάζοντας την απέραντη θέα από όποιο σημείο του νησιού κι αν βρισκόμουν, μου ήρθαν οι στίχοι του τραγουδιού : "Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνει άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης" στίχοι του μεγάλου μας Γιαννη Ρίτσου, μουσική του μεγάλου μας σύνθετη Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση του Μεγάλου μας Γρήγορη Μπιθικώτση. 

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη . 
Ευλογημένος τόπος. 
Αυτό είναι η Ελλάδα μας. 

Να μπορείς να ζήσεις και να αισθάνεσαι, να αισθάνεσαι την ηρεμία του νου και την γαλήνη, να μπορείς να αισθάνεσαι χωρίς την πίεση του χρόνου. 

Να σηκώνεσαι το πρωί να βλέπεις την ανατολή από την Αγία Πελαγία απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι Ελληνικό καφέ και το σούρουπο στο καλντερίμι στην Χώρα ή το Καψαλι βλέποντας το ηλιοβασίλεμα!!!!!

Κύθηρα, Αγιασμένος τόπος. 
Μοναδική ομορφιά. 
Μέχρι και ο αέρας που ανέπνεα ήταν διαφορετικός, πιό καθαρός σαν τις ΚΑΡΔΙΕΣ των ανθρώπων του, που το πλαισιώνουν. 

Έχω να σας επισκεφθώ πολλά χρόνια από το 1999 που στην τότε περιήγηση της δικής μου όμορφης Οδύσσειας ερχόμενος πάλι από έναν άλλο πανέμορφο και ευλογημένο τόπο την ακριτική Λήμνο, πατώντας το πόδι μου στον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο των Κυθήρων συνέχισα την περιήγηση στο όνειρο που ζούσα. 

Γνώρισα ανθρώπους ξεχωριστούς έκανα φίλους, έζησα μοναδικές στιγμές, και χθες σε αυτό το μικρό διάλειμμα της ρουτινιασμενης καθημερινότητας μου άρχισα να ξαναζώ να αισθάνομαι ξανά. 

Διαβαίνοντας τον δρόμο της επιστροφής για το καράβι και βλέποντας να έχουν βγει (προβατάκια στην θάλασσα, δεν είναι δικό μου το άκουσα από μια κυρία που περίμενε το καράβι) είπα μέσα μου να γίνονταν να απολκειστούμε και να μείνουμε εδώ σήμερα ... Ματεα όμως ... Φύγαμε. 

Θα ξαναέρθω πάλι σύντομα !!!! Είπα μέσα μου. Μου αρέσει πολύ αυτός ο τόπος !!!!!!! Σας ευχαριστώ !!!!!!
--------------------------------
Θοδωρής Λαρέζος 

--------------------------------