Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Συμβαίνει τώρα: Νέο πύρινο μέτωπο στη Μάνη

Νέο μέτωπο στην Ανατολική Μάνη
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Έξω Νύφι προς Κοκκάλα. Μετά από δύο εφιαλτικές ημέρες όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες, καλούνται εκ νέου να αντιμετωπίσουν το νέο πύρινο μέτωπο με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες σε νέα ανάρτηση
 http://githio-click.gr/

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ&ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ



ΛΑΚΩΝΙΑ Ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών από τις πυρκαγιές στη Μάνη

Μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα. Ο έλεγχος της πυρκαγιάς χάθηκε καθώς δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση, κατήγγειλαν στελέχη της αυτοδιοίκησης που κατηγορούν για ολιγωρία την Πυροσβεστική.



Αυτή την ώρα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί στην περιοχή.  Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».
«Κάηκαν σπίτια γιατί η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί»
Σε ιστοσελίδα μίλησε αγανακτισμένος ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φωτιά και δηλώνει ότι το χωριό Κότρωνας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
«Είναι μια τραγωδία αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες με τη φωτιά. Ο Κότρωνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αν δεν είχαμε τη θάλασσα η φωτιά δεν θα σταματούσε και θα καιγόντουσαν κι άλλα χωριά. Δυστυχώς κάηκαν σπίτια μέσα στο χωριό διότι η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Η πυροσβεστική έπρεπε από την αρχή να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να τους σώσει τα σπίτια αλλά ήταν ένας απλός θεατής και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό που λέω. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και για αυτό καήκαμε. Είναι τραγωδία για μια περιοχή όπου οι άνθρωποί της προσπαθούσαν να ζήσουν από τις ελιές και τα ζώα τους. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Δυστυχώς η πυροσβεστική δεν έκανε καθόλου καλή εκτίμηση και παρόλο που χτες μας διαβεβαίωναν οτι η φωτιά ελέγχεται, η κατάληξη ήταν να γίνει αναζωπύρωση με τεράστια καταστροφή», λέει σε ιστοσελίδα και προσθέτει: «Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και οι ηλικιωμένοι φώναζαν ότι θέλουν να καούν μαζί με το σπίτι τους. Έδωσα μεγάλη μάχη να τους διώξω από το σημείο. Ήταν απελπισμένοι οι άνθρωποι. Μπήκα εγώ ο ίδιος μέσα στα σπίτια τους και αναγκάστηκα να πιέσω οικογένειες με τα παιδιά τους να τα εγκαταλείψουν όλα και να πάμε όλοι κοντά στη θάλασσα να σωθούμε. Δέχτηκαν φοβερή ψυχολογική πίεση από εμάς για να φύγουν γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».

Ο Παναγιωτης Πανάγος, κάτοικος του χωριού μιλά σε ιστοσελίδα για τη καταστροφή που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του από τη φωτιά: «Καταστραφήκαμε... Είμαστε στο έλεος του Θεού. Κάηκαν οι ελιές μου, τα ζωντανά μου, δεν μπόρεσα να σώσω τίποτα από αυτά. Πάλευα με την γυναίκα μου να σώσουμε το σπίτι μας αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά όταν βλέπεις αυτή τη πύρινη λαίλαπα να απειλεί τη ζωή σου. Πήρα την οικογένεια και πήγαμε προς την παραλία να σωθούμε. Δεν ξέρω αν το σπίτι μου κάηκε, δεν με αφήνουν να πάω προς το σημείο», λέει.
Τα πιο σοβαρά μέτωπα έκαιγαν στις περιοχές Κότρωνα, Χρυσοπηγή, Παρασυρός και Σκουτάρι και εκεί επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους οι 150 πυροσβέστες με τα 40 οχήματα που βρίσκονταν επί τόπου τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Τις προηγούμενες ώρες κάηκαν 3-4 σπίτια στον Κότρωνα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμα πέντε, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νεκροταφείο του χωριού. Αντίθετα πολλά σπίτια γλίτωσαν λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.
Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας  Αδαμαντία Τζανετέα καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργησαν καύσιμη ύλη δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα για να μην έχουμε τα ίδια με την Κυριακή όταν στις 3 μετά το μεσημέρι όλοι είχαμε πιστέψει ότι είχε αντιμετωπιστεί η φωτιά και ξαφνικά είχαμε αναζωπύρωση» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η κυρία Τζανετέα.
Στο ίδιο μήκος κύματος για ευθύνες της πυροσβεστικής κινήθηκε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση.
ΠΗΓΗ http://www.pronews.gr

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ



TO ΕΓ/ΟΓ ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 1980

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Εκφράζω τη θλίψη μου για τη καταστροφική πυρκαγιά στη Μάνη.

Εκφράζω τη θλίψη μου για τη καταστροφική πυρκαγιά στη Μάνη.
Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στους συμπατριώτες Μανιάτες που κινδύνευσε η ζωή τους καθώς και σε αυτούς οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφωνται
Ελπίζω η Κυβέρνηση να μη λειτουργήσει με την ίδια καθυστέρηση όπως το 2015 με τη φωτιά στα Βάτικα.
Να κηρύξει τη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .Να ανασταλούν κάθε είδους πληρωμές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις.
- Να δοθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

.Ελπίζω να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η λαίλαπα της φωτιάς.
Ενα μεγάλο μπράβο σε όσους δίνουν τη μάχη
για τη κατάσβεση της καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες!


Μανώλης Αντωνάκος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2017


Λ.Α.Ν.Ε.Δελτίο Τύπου 03.07.2017 Μη αποκατάστασης τεχνικής βλάβης.

Κύθηρα 03.07.2017
Δελτίο Τύπου Λανέ
H ΛΑΝΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ,
παραμένει ατη περιοχή του λιμένα Πειραιά σε κατάσταση απαγόρευσης απόπλου λόγω
μη αποκατάστασης τεχνικής βλάβης.
Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου απο 03/07/2017 εώς 07/07/2017 πρωί θα
παραμείνουν ανεκτέλεστα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας :2736037055-6933087777

Το ανανεωμένο το πρόγραμμα του Πορφυρούσα με τα έκτακτα δρομολόγια που προστέθηκαν





ΛΑΚΩΝΙΑ Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη - Εικόνες καταστροφής (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης
«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή». Ρίψεις νερού συνεχίζουν να πραγματοποιούν και εναέρια μέσα. 

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα». Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν καεί σπίτια σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα έχει καεί ολοσχερώς και μια εκκλησία.

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές. 

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως. Κάτοικοι των χωριών που πλήγησαν από το πέρασμα της πυρκαγιάς μεταφέρθηκαν χθές το βράδυ στην Αρεόπολη οδικώς αλλά και στο Γύθειο με σκάφος του Λιμενικού, όπου διανυκτέρευσαν.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.
http://www.githio-click.gr/






"Η γιαγιά η Μηνού" ή "Το αντιμάμαλο μιας ζωής"

Ήταν κυριακάτικο δειλινό που ο Μηνάς πήρε την Κυριακούλα μαζί του. Έφτασαν μέχρι το ξεμπουκάρισμα της Κακής Λαγκάδας. Εκεί που η Κυριακούλα για πρώτη φορά πάτησε στη νέα πατρίδα της. Εκεί που τόσες φορές, κλείνοντας τα μάτια, είχε ταξιδέψει. 

Εκεί που κι ο Μηνάς είχε ακουμπισμένες τις πιο έντονες θύμησές του. Πήγαν πρώτα στη λίμνα. Τα νερά της, κρυστάλλινα, καθρέφτιζαν τα πρόσωπα. Τα βοτσαλάκια που έριχναν, ρυτιδώνοντας το υδάτινο γυαλί, παραμόρφωναν τις μορφές προκαλώντας γέλιο. 


 
Ένα γέλιο που το έπαιρνε τ’ ακίνητο αγέρι και το στροβίλιζε ανάμεσα στα περάσματα που η γη σε κείνο το μέρος, με χίλιους τρόπους, έχει σμιλευμένα. Άλλαζε ο ήχος του γέλιου, γιατί όσο επαναλαμβανόταν, τόσο και γινόταν απόμακρος.

Και κάθε που χανόταν η ηχώ νέα γέλια ανέβλυζαν για να χαθούν κι αυτά στη Κακιά Λαγκάδα με τρόπο μυστηριώδη. Τα γέλια έγιναν ααααααα και ουουουου… και οι απαντήσεις του αντίλαλου έφερναν νέα γέλια κι άλλη ξεγνοιασιά. 

Κάποτε σταμάτησε η εύθυμη διάθεση. Ο Μηνάς άγγιξε με τα χέρια τους ώμους της Κυριακούλας και τη παρέσυρε σε κοινό σκύψιμο πάνω απ’ το ακύμαντο νερό. Τα πρόσωπα φάνηκαν αδελφωμένα. 

Σκούρος, ευκίνητος και μακρόσυρτος όγκος τάραξε για λίγο τα νερά. Το πέρασμα ενός χελιού. Μα τούτο κράτησε μια στιγμή… και πάλι το πορτρέτο με τα δυο πρόσωπα φάνηκε ατάραχο. Τότε η Κυριακούλα ένιωσε, αντί για αγέρι, ψίθυρο να ανασαίνει ο Μηνάς της. Ψίθυρο και χάδι σιμά στο αυτί και τον λαιμό της.

Στης Κακιάς λαγκαδιάς το φαράγγι
που το πρώτο σου βήμα γροικώ
προσχωρώ στης καρδιάς την ανάγκη
στο λιμναίο γυαλί να σε δω


Η Κυριακούλα δεν κατάλαβε μια - μια όλες τις λέξεις τότε. Μα κατάλαβε, σε όλο το βάθος τούτη την ανάσα του Μηνά. Γι’ αυτό ούτε μια ακρούλα του κορμιού της, ούτε μια τρίχα από τη πλούσια και σκουρόχρωμη κόμη της δεν έμεινε δίχως ρίγος.

Μα η πλατιά και γαλάζια θάλασσα, μετά τις κροκάλες και τα βότσαλα που τη χωρίζουν απ’ τα νερά της λίμνας, σχεδόν ακύμαντη κι αυτή τους ανέμενε. Το κύμα σβησμένο, μα αδιάκοπο, έβρεχε τα ακροβότσαλα που λαμπίριζαν μετά από κάθε νέο λούσιμο. 

Το κύμα ξεψυχούσε σχεδόν στα βότσαλα. Το λίγο νερό, που με την κάθε ανάσα του κουβαλούσε, απορροφιόταν σχεδόν όλο από τα διάκενα μεταξύ των πολύχρωμων και φανταχτερών κοχλιδιών κι έμενε ελάχιστο για να γυρίσει στη θάλασσα. Εκεί το προλάβαινε τ’ άλλο κύμα και τούτη η αλληλουχία εγκλώβισε τα μάτια των νέων.

-Κοίτα, Μηνά, εκεί. Για δες… Εκεί που το κύμα πέφτει πάνω στον βράχο και όχι στα βότσαλα… Κοίτα, πως τρεμουλιάζει το νερό!!! Παρατήρησαν ώρα οι νέοι το κύμα να προσκρούει στον βράχο και σαν χόρτασε το μάτι, άρχισε ο Μηνάς να μιλά και σχεδόν τραγουδιστά να συνοδεύει το κύμα.

-Αυτό, Κυριακούλα μου, είναι το αντιμάμαλο. Όταν το κύμα πέφτει σε βράχο, δεν χάνει όλη την ορμή του και γυρίζοντας είναι ακόμα δυνατό. Συναντιέται με το νέο κύμα και παλεύουν πιο θα σκεπάσει τ’ άλλο. Το νέο είναι πιο δυνατό, μα και το παλιό αντιπαλεύει. Έτσι το νερό τρεμοπαίζει, γιατί δέχεται την ορμή και των δύο. Τώρα που τα κύματα είναι απαλά… δες τι όμορφο που είναι το αντιμάμαλο!

Σαν να πιάνονται και να χορεύουν. Λες και ριγούν τα κύματα σαν ανταμώνουν τα κορμιά τους. Πόσο μοιάζει το αντιμάμαλο με τη ζωή μας, Κυριακούλα… Έρχονται σαν κύματα οι πόνοι πάνω στους ανθρώπους, τις φαμίλιες, τους λαούς. Μα έρχονται και χαρές. Πιο αδύναμες αυτές. Σμίγουν με τον νέο πόνο που ακολουθεί και τον απαλύνουν με το τρέμουλο των γλυκών αναμνήσεων και την ελπίδα για καλύτερες μέρες.
-----------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
-----------------------------------

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ-Η Μονάδα Mαστογραφικού Ελέγχου θα έρθει με το δρομολόγιο του Πορφυρούσσα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ενημέρωση για
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
--Η Μονάδα θα έρθει με το δρομολόγιο του Πορφυρούσσα, που προστέθηκε, την Τρίτη 18:00.
--Οπότε τα ραντεβού της Τρίτης θα μεταφερθούν Τετάρτη και Πέμπτη.
--Θα επικοινωνήσουμε με τις κυρίες που έχουν κλείσει ραντεβού τη Τρίτη, ώστε να κλείσουμε νέα ραντεβού, για τις επόμενες δύο ημέρες.
Συγνώμη για την αναστάτωση.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου
Δημήτρης Μοιρασγεντής

Νοσοκομείο Κυθήρων - Νέες Προκηρύξεις Μόνιμων Ιατρών



ΛΑΚΩΝΙΑ Μαίνεται η διμέτωπη πυρκαγιά στη Μάνη

Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη, όπου από χθες δύο φωτιές κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και Παρασυρός. Στην πρώτη επιχειρούν οκτώ οχήματα με 30 πυροσβέστες και 32 άτομα του πεζοπόρου τμήματος, ενώ στη δεύτερη στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 24 οχήματα με 50 πυροσβέστες και 20 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη, όπου από χθες δύο φωτιές κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και ΠαρασυρόςΕστίες φωτιάς καίνε και σε Χρυσοπηγή και Σκουτάρι. Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας και είχε χαρακτηριστεί ως «ακίνδυνη», καθώς έκαιγε χαμηλή βλάστηση και σε πετρώδες έδαφος. Ωστόσο, η φωτιά πέρασε στην περιοχή Χιμάρα και το μεσημέρι της Κυριακής αναζωπυρώθηκε και κινήθηκε στον Κότρωνα, όπου έκαψε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αντίθετα πολλά σπίτια «γλύτωσαν», καθώς είναι πετρόχτιστα.

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστό πως το Λιμενικό με καΐκια και άλλα πλωτά μέσα προχώρησε στην απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Κότρωνας. Ωστόσο, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.


Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ τουλάχιστον.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κα Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».








Όσον αφορά στις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ πρόσθεσε πως «κάηκε από τη φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη ήταν τόσο μεγάλη, που φαινόταν από τα Κύθηρα.





Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα
Στις 03.30 τα ξημερώματα ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα, σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το πρωί.

Πυρκαγιά στη Φθιώτιδα

Φωτιά καίει και στη δυτική Φθιώτιδα, στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και στο σημείο επιχειρούν έξι οχήματα με 12 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρο.


http://www.zougla.gr

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο – Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη


«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.
Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».
Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».
Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».
Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».
Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».
Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΜΑΝΗ Πύρινη κόλαση... Μεγάλο το πύρινο μέτωπο (ΦΩΤΟ)

Σκουτάρι/ Δερδελάκος Κυριάκος
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που καίει από χθές στη Μάνη. Δυο αναζωπυρώσεις χθές και σήμερα ήταν αρκετές για να φέρουν τον πύρινο εφιάλτη σε χωριά και κατοίκους.
Η φωτιά που μαίνεται από χθες, στην περιοχή Πύρριχος και που το μεσημέρι είχε τεθεί υπό έλεγχο αναζωπυρώθηκε.
 Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας η οποία είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο το μεσημέρι. Ωστόσο η φωτιά φούντωσε ξανά το μεσημέρι και πέρασε στην περιοχή Χιμάρα και μετά στο Φλομοχώρι, στον Κότρωνα, στον Παρασυρό, αφήνωντας πίσω της μεγάλες εκτάσεις καμμένης γής, καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Όλα αυτά τα χωριά εκκενώθηκαν ώστε οι κάτοικοι τους να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο.
Αυτή τη στιγμή οι πύρινες φλόγες βρίσκονται στα πρώτα σπίτια στο χωριό Σκουτάρι που και αυτό έχει εκκενωθεί από τις αρχές. 
Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές. Μέχρι και τη δύση του ηλίου από αέρος έκαναν ρίψεις νερού 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. 
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής σε ορισμένα σημεία κάνουν το έργο της κατάσβεσης ακόμα πιο δύσκολο. 
Ο δρόμος Σκουτάρι - Κότρωνας είναι κλειστός από τις αστυνομικές δυνάμεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του githio-click.gr κάηκε το αυτοκίνητο του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου, ενώ κατευθυνόταν προς τον Κότρωνα. Ο ίδιος είναι καλά στη υγεία του. 
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας ταξίαρχο κ. Μαρουδά, δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, η νύχτα και οι δυνατοί άνεμοι λειτουργούν αρνητικά στο έργο της κατάσβεσης.
http://www.githio-click.gr/