Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δήλωση Λεωνίδα Γρηγοράκου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2017

Δήλωση Λεωνίδα Γρηγοράκου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Το παρελθόν επιστρέφει. Ο Μαυρογιαλούρος είναι ξανά εδώ. Τα ρουσφέτια, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων, οι πελατειακές σχέσεις, η κομματοκρατία, ο ευνουχισμός των θεσμών επιβεβαιώνουν πόσο μεγάλο και πόσο ηθικό είναι το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ!
Οι κυβερνώντες υποδυόμενοι τους νέους και τους άφθαρτους, διολισθαίνουν στις πιο μαύρες και γκρίζες πρακτικές καθεστώτων τριτοκοσμικών χωρών.  Νιώθοντας να βυθίζονται κάθε μέρα και περισσότερο στη φθορά και στην απαξίωση, επιχειρούν άθλια επιδρομή στην αυτοδιοίκηση. Βολεύουν εκατοντάδες ημετέρους. Προσπαθούν να προσεταιριστούν τους εργαζόμενους. Δημιουργούν ένα πλέγμα εξαρτήσεων ακόμη και με τους αιρετούς, υποσχόμενοι «τον ουρανό με τ’ άστρα».
Κι όλα αυτά την ώρα που μαίνεται άγρια η φορολογική επιδρομή στα ελληνικά νοικοκυριά. Ενώ η ιδιωτική οικονομία ζει τις χειρότερες στιγμές της και ο εφιάλτης της ανεργίας, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα πλανώνται πάνω από τους νέους και τις νέες της χώρας μας.
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο Μαυρογιαλούρος είχε εξοβελιστεί από την πολιτική ζωή του τόπου. Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επανήλθε δριμύτερος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του αποδεικνύονται οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της παρακμής.

Δώδεκα ομάδες στην κληρωτίδα του Laconia Summer Basketour 2017

 Δώδεκα ομάδες στην κληρωτίδα 
του Laconia Summer Basketour 2017
Παράλληλα με το 2o LSB θα διεξαχθεί και το 5ο «Τζάμπολ Αγάπης» με τη συμμετοχή παιδιών ΑμεΑ
Το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 18:45 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Μονεμβασιάς ησυνέντευξη Τύπου για το 2ο Laconia Summer Basketour. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα παρουσιαστούν οι υποστηρικτές, οι ομάδες και το πρόγραμμα των τουρνουά 3on3 & 5on5, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομίλων του πρωταθλήματος 5on5, με τις συμμετοχές να έχουν συμπληρωθεί.
Οι ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών είναι οι εξής: Γύθειο BC, Νεάπολη,Oloi Xoma ThunderSivasporSuperleague Athletic Academy, Δαιμονιά BCEnergy, Α.Ο. Μονεμβασιάς, Άμυνα, ΑΠΟΕΛ, Α.Ε. Σπάρτης, Big Ballers.
Οι αγώνες του πρωταθλήματος 5on5 θα πραγματοποιηθούν 7 έως 12 Αυγούστου στο Κλειστό Γυμναστήριο Μολάων, ενώ από τους τέσσερις ομίλους που θα δημιουργηθούν, στην τελική φάση (F4), προκρίνονται οι πρώτοι του κάθε ομίλου.
Την εκκίνηση στο 2ο Laconia Summer Basketour δίνει και φέτος το τουρνουά 3on3, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 5 & 6 Αυγούστου 2017 στο κλειστό Γυμναστήριο Μολάων. Το Σάββατο 5/8 θα διεξαχθεί η κατηγορία Under 16 ανδρών, ενώ την Κυριακή 6/8 την σκυτάλη θα πάρουν οι κατηγορίες Over 16 ανδρών και γυναικών.
Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου θα βρεθούν από πλευράς διοργανωτών οι Γεώργιος Ψιακής(Υπεύθυνος Διοργάνωσης), Μιχάλης Βακαλόπουλος (Μέλος ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ / ΕΟΚ), ΓιάννηςΚολλιάκος (Εκπρόσωπος Δήμου), Παναγιώτα Αλειφέρη (Εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου Δήμου), Χρήστος Σμυρναίος (Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ).
Από την μεριά των χορηγών θα παραβρεθούν οι Βαγγέλης Χαραμής, Γιώργος Φουντούκης, Αντώνης Μαραβέλλιας, Βίκυ Καναβάρος, Δημήτρης Κότσαλης.
Θυμίζουμε ότι παρουσιαστές του Final 4 του 2ου Laconia Summer Basketour 2017 είναι οι Πέτρος Πολυχρονίδης και Έλενα Κρεμλίδου
Στο πλαίσιο των αγώνων του 2ου Laconia Summer Basketour 2017 θα διεξαχθεί το 5o «Τζάμπολ Αγάπης». Ο «ειδικός αγώνας μπάσκετ» με τη συμμετοχή παιδιών ΑμεΑ, θα έχει το τζάμπολ του, μεταξύ των δύο ημιτελικών αγώνων του Final 4, την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 στις 19:30 το απόγευμα.
Χορηγοί του Laconia Summer Basketour είναι οι Biogreco, Μορέως Ήδιστα, Petra Club, Ημιχρονο Σπορ, Tzante Café RestaurantLaconia Magazine και Οπτικά Κότσαλης. Το Laconia SummerBasketour διεξάγεται με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Μονεμβασιάς και ο ΑΠΟΕΛ. Διεθνής Συνεργάτης το WCBT.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ-ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ»

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες, κατά τη 23η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Κατασκευή εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Αγίας Πελαγίας Κυθήρων».
Στην εισήγηση του θέματος ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Παναγιώτης Χατζηπέρος δήλωσε πως ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της πανέμορφης και αναπτυσσόμενης με γοργούς ρυθμούς περιοχής της Αγίας Πελαγίας, γίνεται πραγματικότητα. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό του υφιστάμενου δικτύου έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ΄60 και αποτελείται ως επί το πλείστο από σωληνώσεις αμιαντοτσιμέντου. Οι ανάγκες ύδρευσης καλύπτονταν από γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
Αφορά στην κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αγίας Πελαγίας, σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο του οικισμού. Οι υπολογισμοί του δικτύου ύδρευσης έχουν σχεδιασθεί για την κάλυψη πληθυσμού πέντε χιλιάδων (5.000), έτσι ώστε να καλύπτει σε βάθος χρόνου την περίοδο αιχμής Ιουλίου – Αυγούστου.
Με το ανωτέρω έργο προβλέπεται η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αγίας Πελαγίας, σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο του οικισμού.
Πέρα του δικτύου μήκους 28km προβλέπεται και η:
 • Κατασκευή 4 δεξαμενών
• Κατασκευή αγωγών ισοσταθμίσεως
• Κατασκευή αντλιοστασίου στη δεξαμενή της υδροληψίας
Το έργο θα δημοπρατηθεί από το Δήμο Κυθήρων και θα εκτελεστεί από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς & Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
Η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα η Π.Ε Νήσων δίνει μεγάλη έμφαση στις υποδομές που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έχει προγραμματίσει σειρά στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την αναβάθμιση των υφισταμένων, όπως μονάδες αφαλάτωσης. Μία εξ’ αυτών θα εγκατασταθεί στην Αγία Πελαγία για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής.

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ.

Την Πέμπτη 13/7 στις 2 το μεσημέρι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας στο Δημοτικό Κατάστημα Ποταμού, που θα τιμά τους Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία που πολέμησαν στο πλευρό της Αυστραλίας (ANZAC'S) κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρωτοβουλία και η χρηματοδότηση ανήκει στον κ. Peter Maneas, διακεκριμένο Κυθήριο επιχειρηματία της Αυστραλίας, ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή και τοποθέτηση δεύτερης αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα 200 Κυθήριων Αυστραλών πολιτών που πολέμησαν στο πλευρό της Αυστραλίας κατά τους 2 μεγάλους παγκόσμιους πολέμους, στο πλαίσιο της "2ης Εβδομάδας Αυστραλίας στα Κύθηρα" (2018).
Ο κ. Peter Maneas είναι παραγωγός του διεθνούς παραγωγής ντοκιμαντέρ "My Greek Oddysey" που αυτές τις ημέρες γυρίζεται στα Κύθηρα και θα προβάλει το νησί μας σε 80 χώρες του κόσμου! Η αδελφή του Dr. Maria Zarimis είναι διακεκριμένη Καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο University of New South Wales στο Sydney. Είναι άνθρωποι που μας κάνουν υπερήφανους για την φιλοπατρία τους και τη διάθεσή προσφοράς τους στον γενέθλιο τόπο των γονέων τους. Τους ευχαριστούμε θερμότατα! Με τέτοια υποστήριξη το νησί μας μόνο μπροστά μπορεί να πηγαίνει!




On Thursday, 13/7, at 2 noon, an honorary plaque was unveiled at the Potamos Municipal Building, which honors the Greek immigrants in Australia who fought on the side of Australia (ANZAC'S) during the First and Second World Wars. The initiative and funding belongs to Peter Maneas, a distinguished Australian entrepreneur in Kythera, who in the summer of 2018 will finance the construction and installation of a second commemorative plaque with the names of 200 Australian citizens of Kythera who fought at the side of Australia against the two big World wars, in the context of the "2nd Australian Week in Kythera" (2018).
Peter Maneas is the producer of the international production of the documentary "My Greek Oddysey", which is being filmed f on Kythera now and will show our island in 80 countries of the world! Sister of Dr. Maria Zarimis is a distinguished Professor of Greek History and Philosophy at the University of New South Wales in Sydney. They are people who make us proud of their patronage and the availability of their offer to the birthplace of their parents. We thank them very warmly! With such support, our island just ahead can go!

Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ Εγκρίθηκε Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.100.000€, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα δημοπρατηθεί εντός του 2017 από το Δήμο Κυθήρων. Σε συνδυασμό με τη μονάδα αφαλάτωσης της περιοχής που έχει επίσης χρηματοδοτηθεί και ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις της, δημιουργείται ένα συγκεκριμένο πλέγμα διαχείρισης των υδάτων για τον πιο επιβαρυμένο τουριστικά οικισμό, ένα πλέγμα που έλειπε επί δεκαετίες. Ευχαριστώ θερμά την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο για την στήριξη αυτή.. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑЇΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ΚΛΗΡΙΚΟΛΑЇΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ 
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ
 
(Σάββατον 15 Ἰουλίου 2017 ὥρα 7-9:30μ.μ.)
 
  
d oikoumeniki synodos xalkidona 3
 
Κύθηρα, Ἰούλιος 2017 
 
Πρόσκλησις
 
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων  διοργανώνει τήν ἐτήσια Κληρικολαϊκή της Συνέλευσι τό ἀπόγευμα τῆς 15ης Ἰουλίου 2017 εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων, κατά τό κάτωθι παρατιθέμενον πρόγραμμα. 
Παρακαλοῦνται οἱ Τοπικές Ἀρχές καί φορεῖς τῆς νήσου, ὁ Ἱερός Κλῆρος, οἱ Ἐκκλησιαστικοί Ἐπίτροποι καί Ἱεροψάλτες καί ὅλοι οἱ συμπατριῶτες μας νά τιμήσουν μέ τήν παρουσία τους καί νά συμμετάσχουν εἰς τήν Κληρικολαϊκή αὐτή Σύναξί μας. 
Μετ’ εὐχῶν καί ἀγάπης
Ὁ Μητροπολίτης
 † Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ
Πρόγραμμα
15-07-2017, Σάββατον ἑσπέρας, 

ὥρα 6:30 μ.μ., Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων Σεραφείμ.

ὥρα 7:15 μ.μ., Ἐκκλησιαστική χορῳδία Ἱερέων καί Ἱεροψαλτῶν.

ὥρα 7:25 μ.μ., Χαιρετισμός ἐκ μέρους Τοπικῶν Ἀρχῶν.

ὥρα 7:30 μ.μ., Ἔναρξις τῆς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως. Προσφώνησις Σεβ/του Μητροπολίτου Κυθήρων κ.Σεραφείμ. 

ὥρα 7:45 μ.μ., Θέμα : «Ἡ διαχρονική προσφορά τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στό Γένος μας» ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμ. π.Ἀμβροσίου Γκουρβέλου, Ἱεροκήρυκος – Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν. 

ὥρα 8:15 μ.μ., Διάλειμμα - ἀναψυκτικά.

ὥρα 8:30 μ.μ., Θέμα : «Ἡ Ἑλληνορθόδοξη Παράδοση. Ρίζωμα στό παρελθόν. Προοπτική γιά τό μέλλον» ὑπό τοῦ κ.Κων/νου Χολέβα, Πολιτικοῦ Ἐπιστήμονος-Συγγραφέως.

ὥρα 9:00 μ.μ., Συζήτησις ἐπί τῶν Εἰσηγήσεων.

ὥρα 9.30 μ.μ., Κλείσιμο Κληρικολαϊκῆς Συνάξεως ὑπό τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ.

sxedio selidas

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05/08417 ΕΩΣ  ΚΥΡΙΑΚΗ  06/08/2017 .

ΣΑΒΒΑΤΟ        05/08                           17.00-21.00 
                               
  
ΚΥΡΙΑΚΗ     06/08    ΠΡΩΙ         09.30-13.00

Εισηγηση Τζανετεα στο ΠΕΣΥ με θεμα “Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Δήμο Ανατολικής Μάνης”

 Εισηγήτρια: Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Τζανετέα Αδαμαντία

           Στις 1,2 και 3 Ιουλίου 2017, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης επλήγη από εκτεταμένες πυρκαγιές που είχαν αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς σε έκταση που πάνω από 35.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής μορφής. Εκτός από τα σπίτια που κάηκαν, υπήρξε μεγάλη καταστροφή στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο ζωϊκό κεφάλαιο, στο μελισσοκομικό κεφάλαιο, στις πρώτες ύλες και τις υποδομές.

          Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή με άμεση κινητοποίηση σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, βρέθηκε δίπλα στο πλευρό των πληγέντων. Συγκεκριμένα:

  1. Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που έζησα από κοντά όλες αυτές τις ημέρες το δράμα των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, έχοντας έννομο συμφέρον ζήτησα με μηνυτήριο αναφορά που κατέθεσα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου , να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

  2. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άμεσα με έγγραφο προς την Δ.Α.Ε.Φ.Κ. γνωστοποίησε τις πυρόπληκτες περιοχές Δ. Ανατ. Μάνης εξαιτίας των πυρκαγιών της 1 και 2 Ιουλίου.

  3. Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με αίτημα της ζήτησε από ΕΛΓΑ την άμεση αποστολή συνεργείων για την καταγραφή των ζημιών.

  4. Τέλος, έχουμε ζητήσει από μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών να συνδράμουν με τις απαραίτητες ζωοτροφές προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών των κτηνοτρόφων.

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και στοχευμένων παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απώλεια εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής που είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο, να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη άμεσων οικογενειακών αναγκών. Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η οικονομική διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής με μέτρα όπως η αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αναστολή κατασχέσεων, παράταση της πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, παράταση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και  διευκολύνσεις από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, όπως πάγωμα δανείων, αναστολή πλειστηριασμών και χορήγηση νέων δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

Όσον αφορά τις υποδομές, οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές έχουν δύο σκέλη, άμεσες με την καταστροφή αυτών των ίδιων των υποδομών και έμμεσες με την δημιουργία δευτερογενών φαινομένων. Τα φαινόμενα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τις βροχοπτώσεις, όπου λόγω της αποψίλωσης του εδάφους μπορούν να προκληθούν πλημμύρες, κατολισθήσεις και διαβρώσεις των εδαφών προκαλώντας σημαντικές βλάβες στα έργα υποδομής. Επομένως τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα έχουν αφενός μεν προληπτικό χαρακτήρα για την προστασία των έργων και των οικισμών και αφετέρου χαρακτήρα επισκευαστικό, αποκαθιστώντας τις βλάβες των υποδομών.

Κρίνεται όμως  επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν κάποιες αναγκαίες, αρχικές εργασίες αποκατάστασης που αφορούν σε  αντιπλημμυρικά έργα, στο οδικό δίκτυο και στην προστασία των οικισμών από κατολισθήσεις.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των χειμάρρων στις πληγείσες περιοχές, διότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος με τις πρώτες βροχοπτώσεις να πλημμυρήσουν οι  οικισμοί Κότρωνα, Κοκκάλα, Σκουταρί , Νύμφη, Πυρριχος, Παρασυρός, Φλομοχώρι, Δροσοπηγή, Νύμφη, Λουκάδικα και  Χειμάρα.

Το οδικό δίκτυο της περιοχής χρήζει άμεσων παρεμβάσεων και ιδιαιτέρως απαιτείται καθαρισμός των τάφρων απορροής των ομβρίων, των κιβωτοειδών και σωληνωτών οχετών καθώς και της τοποθέτησης μεταλλικών στηθαίων προστασίας, ρόλο τον οποίο έπαιζε η βλάστηση που αποτεφρώθηκε.

Λόγω της αποψίλωσης του εδάφους, υφίσταται άμεσος κίνδυνος  κατολισθήσεων βραχωδών ή χαλαρών εδαφών που ενδεχομένως προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους οικισμούς. Για τη προστασία τους από τέτοια φαινόμενα απαιτείται καταρχάς η άμεση και καλή απορροή των όμβριων με άμεση εκβολή τους στους φυσικούς αποδέκτες (ρέματα),  η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων με συρματοκιβώτια, κορμοδέματα κλπ, η συγκράτηση βραχωδών σχηματισμών με φράχτες ανάσχεσης κλπ.

Μετά τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης. Για το λόγο αυτό υποβάλλουμε αναλυτικό πρόγραμμα προτεινόμενων έργων από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης
Π.Ε. Λακωνίας
Αδαμαντία Τζανετέα

Η Ένωση Πυροσβεστών Λακωνίας & Κυθήρων είχε ενημερώσει για τις ελλείψεις.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ζητήματα πυρασφάλειας του Νομού Λακωνίας συνέπεια σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε από πολιτικό φορέα, η Ε.Α.Κ.Π. έχει να επισημάνει και να διευκρινίσει τα εξής:

  • Ενώ ο νομός Λακωνίας ήταν και παραμένει μία από τις πλέον πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική εδραίωση της πυρασφάλειας του και κυρίως όσον αφορά την πλήρη επάνδρωση των Π.Υ. και Π.Κ. που εδρεύουν σ αυτόν.

  • Κριτήριο για τις πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό δεν είναι ο αριθμός των κενών θέσεων που προκύπτουν με το σημερινό κουτσουρεμένο οργανόγραμμα του Π.Σ., μετά την κατάργηση των 000 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού που έγινε το 2011 με τον Νόμο 3938, αλλά οι πραγματικές ανάγκες που έχουν καταγραφεί από την διαχρονική εμπειρία που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια από την εκδήλωση των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών και στον Νομό Λακωνίας.

  • Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να καλύπτει αποσπασματικά με μετακινήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις τα κενά που προέκυψαν σε πολλές Π.Υ. και Π.Κ. της χώρας συνέπεια και των εκατοντάδων μεταθέσεων που έγιναν προς τις Π.Υ. των ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport και τα Π.Κ. των παραχωρημένων σε ιδιωτικούς ομίλους οδικών αξόνων της χώρας. Επιλέγει δηλαδή να μεταφέρει το κόστος κάλυψης των αναγκών πυρασφάλειας στις πλάτες του υπάρχοντος προσωπικού, αντί να προβεί άμεσα στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμού προσωπικού  και στην άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών.

  • Για να διευκολύνεται στην εφαρμογή αυτής της αναποτελεσματικής και επικίνδυνης για την πυρασφάλεια της χώρας πολιτικής, τροποποίησε ανάλογα τον κανονισμό μεταθέσεων και αξιοποίησε στο έπακρο την εργασιακή ειρήνη που της προσφέρουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού μονίμων και συμβασιούχων, συμπεριλαμβανομένου και της τοπικής ένωσης.

  • Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει και για τις Π.Υ. και τα Π.Κ. του Νομού μας αναδιανέμοντας το ήδη ελλιπές προσωπικό με συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις, που στην πορεία ανακαλούνται ή αναπληρώνονται με αποσπάσεις από άλλες περιοχές, γεγονότα που καταδεικνύουν την ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό  παράδειγμα:

  • Στις 03 Μαΐου 2017 στο  Π.Κ. Κυθήρων όπου υπάρχει μόνιμη έλλειψη προσωπικού, με την υπ. αρ. πρωτ. 28828 οικ. Φ. 202.6  διαταγή με Θέμα: ‘’Τοποθέτηση  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης’’ τοποθετούνται οδηγοί Π.Π.Υ. , οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σε διάθεση στην Π.Υ. Μολάων από της 11 Ιουλίου 2016 με την αριθ. Πρωτ. 45163 οικ. Φ300.2 διαταγή  με  Θέμα: ‘’Διάθεση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ιδιώτες)¨.

  • Στης 31 Μαΐου 2017 και με την αριθ. πρωτ. 36388 οικ. Φ.202.8. διαταγή ‘’Απόσπαση Υπαλλήλων στα τμήματα των Πεζοπόρων’’ αποσπάται στο πεζοπόρο της περιφέρειας 1 οδηγός  μόνιμος  από την Π.Υ. Μολάων  με αποτέλεσμα να απομείνουν πλέον στην υπηρεσία μόνο   μόνιμοι οδηγοί  και τριετούς θητείας (Π.Π.Υ.)  αριθμός απαγορευτικός για την εύρυθμη  λειτουργία  της υπηρεσίας με δεδομένο ότι πρέπει να χορηγούνται ρεπό και άδειες.

  • Στης 1 Ιουνίου  2017 και με την υπ. αριθ. πρωτ. 36388 οικ. Φ.202.8. 31/5/2017 εκδίδεται Ορθή Επανάληψη  της ‘’Διαταγής των Πεζοπόρων’’ όπου  μετακινείτε ακόμα 1 μάχιμος μόνιμος από την

Π.Υ. Μολάων με αποτέλεσμα πλέον να έχει μειωθεί η δύναμη της Π.Υ. Μολάων κατά 3 οδηγούς και μάχιμο.

  • Στης 13 Ιουνίου 2017 συνέπεια των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν και των προβληματισμών που καταγράφηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες για την επικίνδυνη πλέον αποδυνάμωση της Π.Υ. Μολάων και με την αριθ. πρωτ. 38935 οικ. Φ.Α. 22334 διαταγή ΑΠΣ με Θέμα : ‘’Διάθεση Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης’’ διατίθεται στην Π.Υ. Μολάων εκ νέου  ο ένας εκ των δύο  οδηγών  Π.Π.Υ. που είχαν  μετακινηθεί από την Π.Υ. Μολάων προς το Π.Κ. Κυθήρων !!!

  • Στις 15 Ιουνίου 2017 με την υπ. αριθ. πρωτ. 38890 Φ 202.8 -12/6/2017 απόφαση ΑΠΣ αποσπώνται πυροσβέστες από  Π.Υ. και Π.Κ.  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το Π.Κ. Κυθήρων.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλη αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση όπως αποτυπώνεται μέσα από τις παραπάνω υπηρεσιακές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πόδι,  δεν είναι δυνατόν να προβάλετε ως υπεύθυνη πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων της πυρασφάλειας της  χώρας  και ειδικότερα της περιοχής του πολύπαθου Νομού Λακωνίας.

Μπροστά  σ αυτήν την δραματική  κατάσταση η παράταξη μας απευθύνει κάλεσμα για κοινή συστράτευση όλων όσων ανησυχούν και αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η  πολιτική, στο τόσο σοβαρό ζήτημα της πυρασφάλειας και της προστασίας του λαού μας από τις φυσικές καταστροφές.

Για  την Ε.Α.Κ.Π.  Νομού Λακωνίας

Tο μέλος του Δ.Σ. της  Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας

Καργάκος Γρηγόριος

ΛΑΚΩΝΙΑ Προσάραξη σκάφους λόγω βλάβης στον Μέζαπο


Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθές, Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, η Λιμενική Αρχή Γυθείου για την προσάραξη του Ι/Φ ''JOAHNNE'' σημαίας Αυστρίας, στη θαλάσσια περιοχή Μεζάπου Ανατολικής Μάνης.
 
Στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό όχημα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.,το Α/Ψ ΄΄ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ'' Λ.Γυθείου 1209 με επιβαίνοντες στελέχη του οικείου Λιμεναρχείου καθώς και το Α/Κ ΄΄ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ'' Ν.Γυθείου 11 .
 
Το ''JOAHNNE'' το οποίο προσάραξε λόγω μηχανικής βλάβης, αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από το Α/Κ ''ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ''στο λιμένα Οιτύλου. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
 
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.
 
Λιμεναρχείο Γυθείου

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 13/7/2017

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 13/7 η Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου μας υπό την προεδρία του κ. Μηνά Κορώνη και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση προτάσεων με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ξαφνική αποχώρηση του πλοίου Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ, μετά την σοβαρή μηχανική βλάβη που έχει υποστεί και την έως σήμερα απαράδεκτη συμπεριφορά της ΛΑΝΕ προς τα νησιά μας. Η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
1. Θεωρεί ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα για το θέμα του πλοίου δεν ωφελούν το νησί μας στην τρέχουσα συγκυρία καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο και κάθε δημοσίευση με τον τίτλο "χωρίς πλοίο τα Κύθηρα" παραπέμπει σε ολοκληρωτική απομόνωση του νησιού χωρίς να τονίζεται επαρκώς η καθημερινή σύνδεση με τη Νεάπολη και η αεροπορική με την Αθήνα. Τέτοιου τύπου δημοσιεύματα αφενός δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα, αφετέρου θα διευρύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της διακοπής δρομολογίων του Κορνάρος και συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν. 
2. Χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι η προβολή του νησιού μας με στόχευση στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που εξυπηρετούνται είτε με τα αυξημένα δρομολόγια από τη Νεάπολη είτε αεροπορικώς από Αθήνα (12 πτήσεις την εβδομάδα) και Θεσσαλονίκη (2 πτήσεις την εβδομάδα). 
3. Αποφασίστηκε η προβολή του νησιού σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Μακεδονίας, το κόστος της οποίας θα αναληφθεί εξολοκλήρου από το Δήμο Κυθήρων και θα ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα. 
4. Συζητήθηκε το πλάνο συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2018 σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Αττικής αλλά και αυτόνομα. Η επιλογή των εκθέσεων θα γίνει με γνώμονα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Κυθήρων ως τόπου ποιοτικών διακοπών. 
5. Συζητήθηκε η προετοιμασία του Δήμου για τη συμμετοχή του στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα προβληθούν οι πεζοπορικές διαδρομές που προσελκύουν σταθερά αυξανόμενο αριθμό ποιοτικών επισκεπτών τα τελευταία έτη. 
6. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με στόχο την προσέλκυση στο νησί σημαντικών αθλητικών events για τα επόμενα έτη.
7. Αναλήφθηκε πρωτοβουλία για την προώθηση του νησιού στο γηγενές κοινό της Αυστραλίας (το οποίο επιλέγει σταθερά τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές του), καθώς τα Κύθηρα αποτελούν μια γνώριμη περιοχή για τους Αυστραλούς λόγω των δεκάδων χιλιάδων Κυθηρίων Αυστραλών πολιτών που ζουν και εργάζονται εκεί. 
8. Παρουσιάστηκε το νέο έντυπο του Δήμου μας στα Ολλανδικά και Δανέζικα, το οποίο θα συμβάλει αφενός στην αύξηση της επισκεψιμότητας από την Ολλανδία, αφετέρου στην επαναπροσέλκυση των Δανών, για την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα. 
9. Εκφράστηκε στήριξη στις προτάσεις του Δήμου για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τον διαχωρισμό των γραμμών καθώς και στο αίτημα του Δημάρχου για παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών προθεσμιών κατά 6 μήνες λόγω του οικονομικού πλήγματος του νησιού από την ξαφνική διακοπή δρομολογίων του περιφερειακού πλοίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Τ.Κ.ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΟΙΩΝ


Παρακαλούμε όπως φροντίσετε για τον καθαρισμό των οικοπέδων από αγριόχορτα,κλαδιά θάμνους κ.λ.π.  εντός των οικισμών Αγίου Γεωργίου -Μ.Σπηλιάς -Βιγκλαφίων και την απομάκρυνση αυτών από τα οικόπεδα προκειμένου να αποφύγουμε πιθανές εστίες φωτιάς και να μην έχουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της 17ης Ιουλίου 2015.
΄Οσα οικόπεδα δεν καθαριστούν ,θα γίνει καταγραφή τους και θα σταλούν τα ονόματα των ιδιοκτητών στην Αρμόδια Υπηρεσία για περαιτέρω ενέργειες.
Παρακαλούμε ,ακόμη,να γίνει καθαρισμός των κλαδιών δέντρων που προεξέχουν στους αγροτικούς δρόμους και εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων ( πυροσβεστικών κ.λ.π. )

Οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων 

Αγίου Γεωργίου     Βοιών Παναγιώτης Μάρκος
Αγίων Αποστόλων Βοιών Κωνσταντίνος Μπατσάκης 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΝ


Όπως γνωρίζετε η περιοχή των Βατίκων αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας. λόγω της ανομβρίας. Παρακαλώ όπως φροντίσετε: 1. Το νερό ύδρευσης να χρησιμοποιείται μόνο για οικιακή χρήση και όχι για πότισμα κηπευτικών ,δέντρων κ.λπ. 2. Το πότισμα των λουλουδιών ,να γίνεται βραδυνές ώρες μετά τις 20:00 και με περιορισμένη ποσότητα νερού. 3. Να φροντίσετε να μην υπάρχουν νερά και σαπουνάδες στους δρόμους γιατί είναι επικίνδυνο για τους πεζούς και οδηγούς. - Ακόμη,σχετικά με την καθαριότητα : 1.Απαγορεύεται η ρίψη κλαδιών από καθαρισμό δέντρων.κ.λ.π. μέσα η δίπλα από τους κάδους απορριμάτων. 2. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να βγάλει βαριά αντικείμενα στο δρόμο,πρώτα θα ενημερώνεται ποια μέρα θα βγει το αυτοκίνητο του Δήμου για τα αντικείμενα και μετά θα τα βγάζει στο δρόμο. Τηλέφωνο επικοινωνίας :6936271953 Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Μάρκος Παναγιώτης & Μπατζάκης Κωνσταντίνος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Κλεψίες και κατάρες

Η κατάρα ανήκει στο χώρο της μαγείας και συνηθίζεται από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Από την κατάρα της μούμιας του Τουταγχαμών, μέχρι την κατάρα των γονέων μας στη νεοελληνική πραγματικότητα. Πολλές φορές οι κατάρες εκστομίζονταν από απλοϊκές γυναίκες και ιδιαίτερα γραϊδια του λαού μας, αλλεπάλληλες και χειμαρώδεις, όπως αυτές που κατέγραψε η λαϊκή μούσα στα Κύθηρα που έχουν γλωσσικό και λαογραφικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν κατάρες ειρωνικές και κατάρες εν είδει λογοπαιγνίου π.χ. ναι, νέκρα να σε κόψει, όχι, οχιά να σε φάει, μου άνοιξαν, ν’ ανοίξει ο λάκκος τους κ.τ.λ. Πολλές φορές τις κατάρες συνοδεύουν χειρονομίες και πράξεις μιμικές ή συμβολικές, όπως είναι η μούτζα, ή το χτύπημα του εδάφους με την παλάμη. Η κατάρα συνήθως λέγεται, αλλά πολλές φορές γράφεται για να προφυλάξουν κάτι από κλοπή. Παλαιότερα στα μαθητικά βιβλία που ήταν πολυτιμότατα, οι μαθητές έγραφαν «Ετούτο το βιβλίο είναι δικό μου κτήμα κι όποιος μου το αφαιρέσει, το χεράκι του να πέσει» Στην παρακάτω Τσιριγώτικη ρίμα η παθούσα, θύμα κλοπής, περιέρχεται τους δρόμους και καταριέται φωνάζοντας δυνατά και με φριχτά λόγια το δράστη, συνάμα δε τον απειλεί ότι θα πάει στη μάντισσα του χωριού για να τον αποκαλύψει με τον λούπινα. Δηλαδή πολλές φορές ο λαός προσπαθούσε να ανακαλύψει τον κλέφτη με τρόπο εντελώς μαγικό, που δεν είχε τίποτα το κοινό με ανώτερες δοξασίες περί του θείου. Με ίδιες μεθόδους προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια κατάρα. Έπαιρναν λοιπόν αυτές που καταγίνονταν μ’ αυτά το όσπριο λούπινο το έριχναν μέσα σε ένα καντήλι πάνω στο τραπέζι και μουρμούριζαν ακατάληπτα λόγια. Κατόπιν αυτού πίστευαν ότι ο δράστης παρουσίαζε τυμπανισμό και έτσι προδιδόταν η πράξη του.
Είδατε εκειά καμώματα, είδατε καταντία;
δε ξαναματακούστηκε τέτοιου λογού κλεψία!
Όλο το ψωμοτύρι μου κι ενού όργου πλαγιομάνους
και τα βουτυροκάκαδα, ένα ρογί κοντόγιομο
πρωτόρακο για τρίψιμο που το ΄χα για ξαρωστικό,
όλα μου τα σηκώσανε, που Θεέ μου να μη σώσουνε.
Εκειά ‘ μουνε οψές απροσαργά κι έφυγα πρι μουρτζώσει,
κατέω δα το βόρτο μου, πως το ‘χα μανταλώσει!
Μόν’ όποιος μου το άνοιξε, ο λάκκος του ν’ ανοίξει
και η μαυροκουτρούλα του να ν τονε διαλαλήσει!
Το χέρι που μου τ’ άνοιξε να βγάλει συραγκάθι
κι αν έχει ανθρώπους ποτ’ αλλού, μαύρα χαμπάρια να ‘χει!
‘Πο σκοτωμό κι από πνιμό ως το πρωί να σώσει,
γιότσα, κακό να ν τονε βρει και στρόφος να ν του δώσει.
Όπου να ειδώ το χέρι του στην κούνια με καρμπόνι,
περίδρομο στο δάχτυλο, κουκούδι στο σαγόνι!
Μ’ ηύρανε χήρα μ’ ορφανά και με μ παιζογελούνε,
ετσά και τα δικά τουνε παρακαλώ να ιδούνε!
Μα ‘γω θα πάω στ’ Αγγελικώ το λίμπινα να βάλει
κι όποιος εκείνος μ’ έκλεψε, τούμπανο θα τον κάμει.
Λοιπό το νου σας χωριανοί κι όποιος γενεί νταβούλι
εκείνοσάς μου τ’ άνοιξε το βόρτο στο Λακκούδι!
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
Όργο (το)= τμήμα χωραφιού
Πλαγιόμανας(ο)=χονδρό κουκκί
Βουτυροκάκαδα(τα)=τα υπολείμματα της αποβουτύρωσης
Ρογί(το)μικρό πήλινο αγγείο λαδιού
Πρωτόρακο(το)=η δυνατή ρακή που βγαίνει στην αρχή της απόσταξης
Ξαρρωστικό=δυναμωτικό, φάρμακο
Απροσαργά=αργά το βράδυ
Πριν μουρτζώσει=πριν νυχτώσει
Βόλτο(το)=καμάρα
Μαυροκουτρούλα(η)=η μαύρη κεφαλή
Συραγκάθι(το)=φλόγωση του άκρου δαχτύλου
Γιότσα(η)=αποπληξία
Στρόφος(ο)=πόνος δυνατός, στρίψιμο του εντέρου
Καρμπόνι(το)=απόστημα στο πρόσωπο, άνθραξ
Περίδρομος=απόστημα στα νύχια, τριγυρίστρα
Κουκούδι(το)=σπυρί, εξάνθημα
Λούμπινας( το όσπριο λούπινο)