Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Επιστολή Δρ. Κωνσταντίνου Γ. Μαριάτου για τις δικαστικές προσφυγές της Εκκλησίας κατα της Εγχωρίου Περιουσίας

Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Μαριάτος Χειρουργός – Ιατρός 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κυθήρων – εντεταλμένος σχέσεων Εγχωρίου Περιουσίας – Δήμου
Πρώην Διευθυντής ΕΣΥ – Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων 
Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας
Αγ. Αναστασία – ΤΚ 80200 – Κύθηρα


Κύθηρα, 19 Ιουλίου 2017

Προς: Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Εγχωρίου Περιουσίας κ. Παναγιώτη Κομηνό 
Τοπικά Μ.Μ.Ε.

 
Κύριε Δήμαρχε, 

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας γνωστοποιήσω τις θέσεις μου για το ζήτημα των δικαστικών προσφυγών της Εκκλησίας κατά της Εγχωρίου Περιουσίας, καθώς διετέλεσα εκλεγμένος Πρόεδρος της Επιτροπής και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά το θεσμό αυτό.

Συντάσσομαι πλήρως με τις μέχρι σήμερα απόψεις και ενέργειες του Δήμου Κυθήρων, της Διοίκησης της Εγχωρίου Περιουσίας, των πρώην Προέδρων της Επιτροπής αλλά και των Κυθηραϊκών Σωματείων, που άπαντες έχουν τηρήσει σώφρονα και αταλάντευτη στάση μπροστά στις αναίτιες προσφυγές της Εκκλησίας κατά του τρόπου διοίκησης των Ιερών Προσκυνημάτων της νήσου μας. Ενός τρόπου διοίκησης ισχύοντος από πολλούς αιώνες που ουδέποτε αμφισβητήθηκε επί της ουσίας, αλλά και όταν αμφισβητήθηκε οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Δικαιοσύνη έδωσαν τις πρέπουσες απαντήσεις. 

Κρίνω πως τα ζητήματα που επικαλούνται οι 2 προσφυγές είναι λυμένα από πολλών ετών και ο διχασμός των Κυθηρίων – το βάρος για τον οποίον ανήκει στην Εκκλησία – συνιστά ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. 

Τα Ιερά Προσκυνήματα και όλη η περιουσία τους δεν αποτελούν και δεν αποτελούσαν ποτέ στο παρελθόν εκκλησιαστική περιουσία αλλά τοπική κοινοτική περιουσία, δηλαδή περιουσία που ανήκει σε όλους τους Κυθηρίους κατ΄ ισομοιρίαν και συνεπώς διοικούνται ως περιουσία τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και πολλούς αιώνες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν οι κατοχικές Κυβερνήσεις κατέστησαν τον Μητροπολίτη Κυθήρων Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, τα Ιερά Προσκυνήματα εξακολουθούσαν να αποτελούν μέρος της Εγχωρίου Περιουσίας και ουδέποτε μεταβιβάστηκαν στην Μητρόπολη ή σε άλλο φορέα ή σε ΝΠΔΔ άσχετο με την τοπική αυτοδιοίκηση. Λανθασμένα κρίνεται ότι από το 1943 μέχρι το 1985 τα Προσκυνήματα ανήκαν στην Εκκλησία, ανήκαν στην Εγχώριο Περιουσία όπως πάντα με τη μόνη διαφορά ότι ο Μητροπολίτης ήταν Πρόεδρός της (με κατοχικούς νόμους όμως). Αυτό μάλιστα έχει κριθεί και δικαστικώς αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Με βάση τα ανωτέρω κρίνω άσκοπες τις προσφυγές, καθώς ασχολούνται με ζητήματα νομικώς και ιστορικώς λυμένα. Κρίνω επίσης ότι το να αποφευχθεί ο διχασμός των Κυθηρίων είναι ο ουσιωδέστερος λόγος ώστε – αν είναι δυνατόν – να αποσυρθούν οι προσφυγές. 

Θα υποστηρίξω με θέρμη, τέλος, το νομικό αγώνα κατά των 2 προσφυγών της Εκκλησίας γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι στάση ευθύνης απέναντι στους δημότες που με τίμησαν με την ψήφο τους. 


Με Τιμή

Δρ. Κωνσταντίνος Μαριάτος

Δελτίο Τύπου παρέμβασης του Γιώργου Αμυρά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων


ΛΑΚΩΝΙΑ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΒΑΛΤΑΚΙ

Φωτιά ξέσπασε στο Βαλτάκι το μεσημέρι.
Έκαψε περίπου 20 στρέμματα αγροτικής έκτασης σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής και με την έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής κατασβέστηκε πρίν εξαπλωθεί.
http://krokees.gr

«Στις καλένδες» το πλοίο από Πειραιά για τα Κύθηρα - Μεγάλη οικονομική ζημιά για το νησί

Κάτι -άσχημα - μοναδικό συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Αφροδίτης και δυσκολεύει κατά πολύ την πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτό, αλλά και τις αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρηματιών που διαμαρτύρονται για πτώση της τουριστικής κίνησης. 

Από τον Μάιο και λόγω μεγάλου τεχνικού προβλήματος του πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς - Κύθηρα, το νησί έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενώ πλέον όσοι θέλουν να το επισκεφθούν θα πρέπει να διασχίσουν τη μισή Πελοπόννησο με το αυτοκίνητο προκειμένου να φτάσουν πρωί πρωί να πάρουν το τοπικό πλοίο από τη Νεάπολη για να περάσουν απέναντι ή αν έχουν κάποια παραπάνω χρήματα να διαθέσουν να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια. 
Και αν αρχικά φαινόταν ότι το πρόβλημα θα λυνόταν σε κάποιες εβδομάδες προκειμένου να προλάβουν οι επιχειρηματίες την τουριστική περίοδο, τελικά χθες - καταληκτική ημερομηνία για την επισκευή του πλοίου «Βιντσέντζος Κορνάρος» - και μετά από παρέμβαση του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής, με την εταιρεία ΛΑΝΕ να κηρύσσεται έκπτωτη από την εν λόγω γραμμή.
Το θέμα της παρατεταμένης ακινησίας του «Βιτσέντζος Κορνάρος» είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Κυθήρων και ο δήμαρχος του νησιού είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας. 
Για το ζήτημα μάλιστα είχαν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή, από βουλευτές διαφόρων κομμάτων, με αποδέκτη τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, όμως έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Ιουλίου, στο απόγειο της τουριστικής σεζόν για να φανεί ότι το πλοίο δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά τα δρομολόγια.
Ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης μιλά για «οικονομική ζημιά» που έχει προκληθεί, αλλά από την πλευρά του τονίζει στο newpost.gr ότι «περνάμε στην αντεπίθεση»: «Είναι σίγουρα αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνδεση από τον Πειραιά, αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το ό,τι έχουμε την τοπική σύνδεση από Νεάπολη. Έχει μπει κι άλλο δρομολόγιο μέσα στην ημέρα για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, ενώ προσπαθούμε να εντείνουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την διαφήμιση, προκειμένου να αντιληφθούν οι επισκέπτες ότι υπάρχουν και άλλοι οδικοί δίαυλοι για ταΚύθηρα». 
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να λυθεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς το ζήτημα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου θα έχει χαθεί: «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα κάποιες εβδομάδες να λυθεί το θέμα, είτε με κάποιο καινούριο καράβι, είτε με επισκευή του υπάρχοντος. Ήδη, όμως, από τον Μάιο, Ιούνιο υπάρχει πτώση στις κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα της τάξης του 9% σε σχέση με πέρυσι».
Προσθέτει, ωστόσο, με νόημα ότι: «Οι επιχειρηματίες που έχουν γνώση του χώρου και θέλουν να μην έχουν οικονομικές απώλειες, θα δουλέψουν πάνω στο γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, εξάλλου, μόνο το 15% των επισκεπτών του νησιού μας έρχονται από τον Πειραιά, οι περισσότεροι προτιμούν την τοπική σύνδεση από Νεάπολη. Και όλα θα γίνουν». 

Αναστάτωση στους επαγγελματίες του τουρισμού

Με πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Οικονόμου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πελοποννήσου και Κυθήρων. 
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο Newpost.gr: «Έχει γίνει μεγάλη ζημιά στους επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Ο άλλος θέλει να περάσει καλά στις διακοπές του, να μπει σε ένα καράβι και να πάει στον προορισμό του. Το σκέπτεται να κάνει οδικώς όλη την Πελοπόννησο και να ξυπνήσει από τα ξημερώματα για να προλάβει το πλοίο. Το καράβι από τον Πειραιά ήταν η πρώτη λύση νομίζω, τουλάχιστον για τους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στο νησί».
Ο κ. Οικονόμου προσθέτει ότι «υπάρχουν, ήδη, διαμαρτυρίες των επαγγελματιών από τον Μάιο για το ζήτημα, αλλά τόσο η πολιτεία, όσο και η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν φαίνεται να θέλουν να λυθεί, επαφιόμενοι στο ό,τι υπάρχει η τοπική σύνδεση». 
ΠΗΓΗ http://newpost.gr/

Το ReissCrew παρουσιάζει τον νεαρό Κυθήριο τραγουδιστή Σπύρο Γιαννιώτη ο οποίος μας συστήνεται με τον επιβλητικό του χαρακτήρα ερμηνεύοντας εμφατικά “Θα Γράφεις Και Θα Σβήνεις”.


Κυκλοφόρησε το official video clip teaser του τραγουδιού “Θα Γράφεις Και Θα Σβήνεις (ReissCrew Mix)” που αποτελεί την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Κυθήριου τραγουδιστή Σπύρου Γιαννιώτη.
Τα γυρίσματα του video clip υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Άρη Αντιβάχη πραγματοποιήθηκαν στα Κύθηρα, το νησί απ’ όπου κατάγεται ο τραγουδιστής Σπύρος Γιαννιώτης, με έντονη παρουσία του Ελληνικού χρώματος και θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες στο youtube και σε μουσικά τηλεοπτικά κανάλια.
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Σπύρου Γιαννιώτη κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου 2017 από την εταιρία Sound Blue, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Γερμανία και την Αμερική.
Τη μουσική έχει γράψει η ομάδα παραγωγής ReissCrew και ο Κωνσταντίνος Παντελλάδης, τους στίχους ο Στέλιος Ρεϊσόπουλος, στα πνευστά είναι ο καταξιωμένος Χρήστος Ωραιόπουλος, ενώ την επιμέλεια της μουσικής παραγωγής έχει αναλάβει ο Γιώργος Ρεϊσόπουλος.

ΒΑΤΙΚΑ : ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΕΜΕ ΝΑΙ .

ΒΑΤΙΚΑ : ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΕΜΕ ΝΑΙ .
Τεστ ΠΑΠ ,δεν πρέπει να το αμελείς .
Σε επαφή που είχαμε με τον Διευθυντή του Κ.Υ. Νεάπολης Βοιών ,κύριο Ιωάννη Μιχαλέτο , μας ενημέρωσε ότι στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ Παπανικολάου δωρεάν ,μετά από συνεννόηση με την Μαία του Κ.Υ. 
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 27340 22222 - 27340 22500 - 27340 22104
FAX 27340 - 29008

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ...ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ

Ενημερωθήκαμε μέσω διαδικτύου ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα ,19 Ιουλίου 2017 επισκέφτηκε την Μονεμβασιά και Μολάους.

Δεν είναι πρώτη φορά που πολιτικοί αρχηγοί επισκέπτονται την Λακωνία αλλά σπανίως φτάνουν στη Νεάπολη. Και γιατί να μας επισκεφτούν !!!! Τώρα θα μου πείτε ,σιγά τι είναι μια Δημοτική Ενότητα που είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό του Δήμου Μονεμβασιάς και πρώην Δήμος Βοιών δεύτερος σε πληθυσμό μετά της Σπάρτης. 
Τι σημαίνει ότι τα Βάτικα βρίσκονται σε κομβικό σημείο του όρμου Βοιών που είναι αγκάθι για κάθε υπουργό Ναυτιλίας τι σημαίνει ότι είναι το σταυροδρόμι σύνδεσης με Ελαφόνησο και Κύθηρα.
Και σιγά μην ρωτούσαμε αν είστε ενημερωμένος που ο ΑΔΜΗΕ θέλει να κάνει σουρωτήρι τα Βάτικα ,σιγά μην αναφέραμε ότι καήκαμε πριν δύο χρόνια και ακόμα μετράμε πληγές,όχι που θα σας λέγαμε ,επιτέλους, κύριε Πρόεδρε δεν είμαστε το παραπαίδι της Λακωνίας αλλά πολίτες με αξιοπρέπεια που δεν μας αρέσει το στήσιμο ,αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας για να "μικρύνουμε" τις αποστάσεις σε θέματα υγείας, τουρισμού,αγροτικών προιόντων και ναι απαιτούμε ένα αεροδρόμιο στη Λακωνία όταν η Κρήτη το νησί σας έχει 4-5 και επιτέλους δεν θέλουμε να είμαστε το τέρμα της Λακωνίας αλλά η έξοδος της Λακωνίας προς Κρήτη την πατρίδα σας , με σύνδεση ακτοπλοική .
Και να ξέρετε εμείς οι Βατικιώτες δεν "χειροκροτούμε" αλλά σεβόμαστε το θεσμό και θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας ,θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον άνθρωπο που θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές να κυβερνήσει αυτή την χώρα , να τον ακούσουμε και να μας ακούσει.
Η Νεάπολη απέχει ούτε μισή ώρα από Μονεμβάσια και ήταν ευκαιρία να απολαύσετε μια όμορφη διαδρομή.
Δέσποινα Παπούλη Βαγγελόγλου
Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων Δημοτικής Ενότητας Βοιών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΕΛΕΤΕΣ


ΛΑΚΩΝΙΑ.ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΑΚΙ


Πέντε οχήματα της Π.Υ. Γυθειου , ένα όχημα από τον εθελοντικό σταθμό της Μυρτιάς, μια υδροφόρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και εθελοντές συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Βαλτάκι.

Γύθειο - Click

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Σύλλογος άνω καστανιάς "το Αμπελάκι"

Σύλλογος άνω καστανιάς "το Αμπελάκι" Οπως κ κάθε χρονο σας περιμένουμε 27 Ιουλίου και ωρα 9 μ.μ στον άγιο Παντελεήμονα με ζωντανή ορχήστρα.
Με πολύ μουσική ,με πλούσια φαγητά,ψητά και παγωεμνες μπύρες ,ελάτε να γλεντησουμε με πολύ χορό κ κέφι ..προσιτή τιμή 12 ευρώ

ΒΑΤΙΚΑ :Φωτιά εκδηλώθηκε σε καμινάδα κτιρίου . στην παραλία της Νεάπολης

ΒΑΤΙΚΑ :Φωτιά εκδηλώθηκε σε καμινάδα κτιρίου . στην παραλία της Νεάπολης ,.
Μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί στις 9:30 σε καμινάδα κτιρίου, σε κτίριο της παραλίας, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί. 
Άμεση ήταν η παρέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βοιών το οποίο μέσα σε λίγη ώρα την έσβησε χωρίς ευτυχώς να προλάβει να επεκταθεί.


 Συμβαίνει Τώρα