Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΜΑΝΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Μερικοί νομίζουν ότι ανακάλυψαν την πυρίτιδα. Τους ενοχλεί τραγικά η αλήθεια την οποία θα αναδείξουμε μόλις - με το καλό - λήξει το θέμα της φωτιάς. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα για δουλειές του Δήμου με μείζονα το θέμα της περιφερειακής ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης που βαίνει ευτυχώς προς επίλυση. Μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. στην οποία ήμουν παρών, ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους πλοιοκτήτες του Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ προκειμένου να καθορίσουμε ώρες και ημέρες δρομολογίων μόλις ολοκληρωθεί η ανάθεση από το Υπουργείο. Ούτε κρυφό είναι αυτό ούτε συνιστά είδηση.Ενημερώθηκα για τη φωτιά και φυσικά ενημερώθηκα από τους υπευθύνους ότι αυτή ελέγχθηκε το Σάββατο το πρωί, όπως όλοι νόμιζαν! Και την ίδια ημέρα επέστρεψα στα Κύθηρα. Τί ακριβώς λοιπόν προσπαθούν να πουν κάποιοι; Προσπαθούν να ανακαλύψουν την πυρίτιδα; ή με κατηγορούν ότι δεν διακτινίστικα εντός ολίγων δευτερολέπτων προκειμένου να έρθω στο νησί; Μήπως ήξερα ότι θα καεί και δεν πρόλαβα τη φωτιά;
Αφήστε τις εξυπνάδες κύριοι. Οι Δήμαρχοι δεν είναι σάκοι του μποξ, δεν είναι πυροσβέστες, δεν είναι πιλότοι ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης, δεν υποκαθιστούν τους ειδικούς στη δουλειά τους. Ο καθένας έχει Εμείς οφείλαμε να παρέχουμε διαρκώς νερό στα οχήματα και το κάναμε! Να έχουμε ανοικτούς τους δρόμους και τους είχαμε! Να παράσχουμε σύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας στους 7 πιστοποιημένους εθελοντές του νησιού μας και το έχουμε κάνει με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός! Να διαθέτουμε πυκνό δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και σημείων υδροληψίας που διαρκώς αυξάνουμε! και πολλά άλλα... μπορεί να ενοχλεί η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα όμως εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αποδειχθούν οι αιτίες της καταστροφής!

ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ...



Αποκάλυψη: Ο Δήμαρχος των Κυθήρων παρακολουθούσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς από την… τηλεόραση – ΄Εφτασε στο νησί 24 ώρες μετά την εκδήλωση της

Την ίδια ώρα που τα Κύθηρα είχαν παραδοθεί στις φλόγες με τους κατοίκους και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για συντονισμό αλλά και για έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης, όχι μόνο δεν βρισκόταν πλευρό των συμπολιτών του αλλά παρακολούθησε τα τεκταινόμενα από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.


Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς που έχει αποτεφρώσει περίπου 25.000 στρέμματα στα Κύθηρα ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου κατάφεραν περιορίσουν τις φλόγες. Το μεσημέρι όμως της ίδιας ημέρας η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αναζωπυρώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Από τη εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησαν οι καταγγελίες του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη ο οποίος σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέγοντας ότι «χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των εναέριων μέσων. Όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται».

Η στάση του κ. Χαρχαλάκη όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων. Πως είναι δυνατόν να μην υπήρξε καμιά αρρυθμία στο συντονισμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου; Γιατί την ίδια ώρα που μαίνονταν οι φλόγες ο πρώτος δημότης των Κυθήρων επιλέγει να επιτεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, αντί να έχει ως πρώτο μέλημα του την αντιμετώπιση της πυρκαγίας; Γιατί οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος που υπερέβαλαν εαυτό, εξεπλάγην με την συμπεριφορά του κ. Χαρχαλάκη;

Όπως αποκαλύπτει η neaselida.gr o δήμαρχος των Κυθήρων όταν ξέσπασε η πυρκαγιά το πρωί της περασμένης Παρασκεύης έλειπε από το νησί, καθώς βρίσκονταν στην Αθήνα. Πληροφορήθηκε από τους συνεργάτες τους για τη φωτιά, ωστόσο κάποιοι άλλοι σοβαρότεροι παραγόντες τον κράτησαν από ότι φαίνεται στην πρωτεύουσα. Ταξίδεψε για το νησί του το Σάββατο και 24 ώρες αργότερα από τη στιγμή που το νησί είχε… ζωστεί από τις φλόγες. 

Μάλιστα όταν έφτασε στη Κύθηρα και η κατάσταση ήταν εκτός ορίων με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς, ο ίδιος όταν τον προσέγγισαν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση τους είπε ότι πρέπει πρώτα να πάει σπίτι του για να αλλάξει ρούχα κι ότι θα ήταν στη διάθεση τους λίγη ώρα αργότερα. Τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αποχώρησαν χωρίς να πουν λέξη και συνέχισαν το δύσκολο έργο τους.

Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Οι δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων είχαν σαν αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί εναντίον του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η οποία στην πρώτη ανακοίνωση της επανέλαβε τις καταγγελίες του Ευστράτιου Χαρχαλάκη.«Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωση της. 

Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις». Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία ο δήμαρχος Κυθήρων χαρακτηρίζονταν ως «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Μάλιστα ο Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη του, απέκρουσε του ισχυρισμούς του κ. Χαρχαλάκη αναφέροντας ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρησε των εναέριων μέσων και τόνισε:«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα. Μόνο ντροπή προκαλεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001».

Ο κ. Τόσκας παράλληλα κατηγόρησε το δήμαρχο των Κυθήρων λέγοντας ότι έπαιξε πολιτικό παιχνίδι σε συνεννόηση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. « Ο δήμαρχος Κυθήρων, σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι βασικό της στέλεχος, ζητούσε περισσότερα μέσα, δύναμη 50 αεροπλάνων, αριθμό που δεν έχει όλος ο κόσμος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά τον Ευστράτιο Χαρχαλάκη. «Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στο δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται»
------------------------------
Πηγή: neaselida.news
------------------------------

Έγκριση επιβολής έκτακτης εισφοράς σε βάρος των κυνηγών μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυθήρων για την Κυνηγετική περίοδο 2017 - 2018


Ιστορικη φωτογραφια του επινειου του Αγ.Νικολαου Βοιων 1950

Ιστορικη φωτογραφια του επινειου του Αγ.Νικολαου Βοιων,του οικισμου του Προφητη Ηλια με τον ομωνυμο ναο,απο τους λιγους η' ο μοναδικος πλαι στην θαλασσα.Τραβηγμενη καποια στιγμη μετα το 1950 απο τον πατερα μου,δειχνει τον τροπο με τον οποιον διεξαγοταν το εμποριο εκεινη την εποχη.Αναρτηθηκε στο γραφειο.
Chronis Perivolaris

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ(4) ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 09/08/2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων Δήμου Κυθήρων

Δημοπρατήθηκε σήμερα από το Δήμο Κυθήρων, με την συνδρομή των μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων Αττικής, το έργο «Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων Δήμου Κυθήρων» προϋπολογισμού 292.000 €, με την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη με έκπτωση 43,66%.
Το έργο αυτό είχε «παγώσει» για πάρα πολλά χρόνια λόγω αδειοδοτήσεων από το Υπουργείου Πολιτισμού
Ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Κυθήρων και των κατοίκων των Φρατσίων γίνεται πραγματικότητα και το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Τάκης Χατζηπέρος

Κραυγή αγωνίας πυροσβεστών στον Τόσκα: Έχουμε εξαντληθεί

Ζητούν να μπει ένα τέλος στον μη ορθολογικό τρόπο διασποράς των δυνάμεων - Οχήματα κλήθηκαν να μεταβούν από την Ήπειρο για ενίσχυση στην φωτιά στη Ζάκυνθο και κατέληξαν να κάνουν Υπηρεσία σε σταθμούς της Πελοποννήσου και της Αιτώ/νιας για πάνω από 5 ημέρες

Στα όρια τους φαίνεται ότι έχουν φτάσει αυτή την εποχή οι πυροσβέστες προσπαθώντας να επιτελέσουν το καθήκον τους. Η επιστολή που απέστειλε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία επιτείνονται από από τον μη ορθολογικό τρόπο διασποράς των δυνάμεων και τις συνεχείς μετακινήσεις των πυροσβεστών σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών της Ηπείρου δηλώνουν εξαντλημένοι από τις συνεχείς μετακινήσεις και ζητούν να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο καθώς  είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή που απέστειλαν αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η Ένωση μας για άλλη μία φορά αναγκάζεται να καταγγείλει το φαινόμενο των μετακινήσεων σε  Περιφέρειες για ενίσχυση με προσωπικό αλλά και οχήματα για κατάσβεση πυρκαγιών .

Συγκεκριμένα οχήματα κλήθηκαν να μεταβούν για ενίσχυση στην φωτιά στο Νησί της Ζακύνθου και κατέληξαν να κάνουν Υπηρεσία σε σταθμούς της Πελοποννήσου και της Αιτώ/νιας για πάνω από 5 ημέρες . Στην πρόσφατη φωτιά στο Νησί της Κέρκυρας οχήματα και προσωπικό από την Ήπειρο κλήθηκαν για 4 ημέρες να συνδράμουν εκεί. Στην φωτιά στις Σπέτσες μετακινήθηκαν ομάδες πεζοπόρων από τα Ιωάννινα.  Για την φωτιά στην Μυτιλήνη διατάχτηκαν οχήματα και προσωπικό να μεταβούν για ενίσχυση  και όταν έφτασαν στο λιμάνι να πάρουν το πλοίο διατάχτηκαν να επιστρέψουν πίσω   . Δεν έχουν περάσει ακόμα 24ωρες από την μετακίνηση  αυτή και τώρα από τις ίδιες Υπηρεσίες φεύγουν πάλι οχήματα και προσωπικό για ενίσχυση στο νησί των Κυθήρων . Δεν θα κάνουμε λόγο για την άσκοπη κατά την γνώμη μας μετακίνηση οχημάτων στην πυρκαγιά στα Ιωάννινα που το πλήθος των οχημάτων που μετακινήθηκαν ( ντακότες με 500 λίτρα νερό ) δεν έριξαν σταγόνα νερού απλά μόνο να πάνε εκεί. 

Σας μεταφέρουμε το αίσθημα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί στους συναδέλφους για την στοχοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου με τις  άσκοπες συνεχόμενες μετακινήσεις  καθώς σίγουρα δεν υπάρχει ενημέρωση προς την φυσική μας Ηγεσία για την  της περιφέρειας μας . Ζητάμε για τον λόγο αυτό η διασπορά των δυνάμεων για ενίσχυση σε άλλες περιφέρειες να μην γίνεται μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου αλλά  να γίνετε ποίο ορθολογικά η μετακίνηση όλων . Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί με τις μετακινήσεις αυτές καθώς έχουν κληθεί και το τελευταίο διάστημα να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Περιφέρεια μας  και ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση είναι πλέον εμφανής .

Η Ήπειρος σαν περιφέρεια λανθασμένα θεωρείται ότι έχει χαμηλό κλιματολογικό δέκτη , με τον δύσβατο ορεινό όγκο που διαθέτουμε  και τις κλιματολογικές αλλαγές οι φωτιές είναι δύσκολες στην περιφέρεια μας και σε συνδυασμό με τα ακινητοποιημένα οχήματα που έχουμε η οποιαδήποτε μετακίνηση οχημάτων και προσωπικού μας αφήνει << γυμνούς >> . Μην ξεχνάτε ότι στην γείτονα χώρα Αλβανία λόγο των μεγάλων πυρκαγιών ενισχύουν δύο αεροσκάφη τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην περιφέρεια μας σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς». 

http://www.protothema.gr/


ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08/08/2017
----------------------
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΗΛ. 27360 -31213

ΑΠΟ  ΤΗΝ ΑΝΚΥ ΑΕ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ


Νεότερη Ενημέρωση για τη Δημιουργία Τμηματος Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Κυθήρων




Η καταστροφή των Κυθήρων -Η φωτιά έκανε στάχτη 20.000 στρέμματα

Σε στάχτη μετέτρεψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης η φωτιά που έκαιγε στα Κύθηρα επί τρία συνεχόμενα ημερόνυχτα.
Οι εικόνες στο φως της ημέρας από τα σημεία που πέρασαν οι φλόγες είναι ενδεικτικές της καταστροφής που προκάλεσαν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νησιού. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ερωτηματικά και ευθύνες για την φωτιά.









Είχαν προηγηθεί οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν τα τρία πύρινα μέτωπα που έκαιγαν κυρίως το νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, την προσπάθειά τους δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο σημείο, οι οποίοι άλλαζαν τη φορά των πυρκαγιών και προκαλούσαν αναζωπυρώσεις. Σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή έρχονται επίσης λίγο μετά τις σαφείς αιχμές που άφησε ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των εναέριων μέσων ήδη από το Σάββατο όταν αυτά αποχώρησαν από τα Κύθηρα επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 20.000 στρέμματα δάσους.





Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων ενώ τόνισε ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης απάντησε ότι τα εναέρια μέσα πρέπει να ανεφοδιάζονται και μετά από κάποιες ώρες πτήσεις να υποστηρίζονται μηχανικά. Όπως σημείωσε επίσης πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά φέτος, ενώ εξήγησε ότι περισσότερα από 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεπέρασαν τις 152 ώρες πτήσεις.







ΝΔ: Ερωτηματικά και ευθύνες για την καταστροφή στα Κύθηρα

Στο μεταξύ επίθεση στην κυβέρνηση για την καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα εξαπολύει η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Πειραιώς επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», τονίζει η ΝΔ.

Παράλληλα ρωτά γιατί δεν προειδοποίησε έγκαιρα, καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης και γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μη βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης», καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ): Κάηκε το 8% του νησιού

Κοντά στο 8% τη συνολικής έκτασης των Κυθήρων κατέκαψε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τη βουλευτή Α' Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά. «Έχουν καταστραφεί γύρω στις 20.000 στρέμματα. Το νησί είναι 280.000 στρέμματα, κάηκε περίπου το 8% της έκτασης των Κυθήρων.

Η οικολογική καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη», ανέφερε η κ .Γεννιά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι «οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να μπορέσει η κυβέρνηση να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, γιατί έχουν καταστραφεί οι ελιές τους, τα μελίσσια τους, αλλά και κάποια ζώα».

Η βουλευτής διευκρίνισε ότι κλιμάκιο μηχανικών από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από σήμερα την καταγραφή των ζημιών, ενώ εκτίμησε πως η αποδοχή της εισήγησης να κηρυχθεί το νησί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών «δίνει αρκετές ελαφρύνσεις στο νησί και στους κατοίκους». Η κ. Γεννιά διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «οι περιοχές τις οποίες χτύπησε η φωτιά είναι αρκετά προσδιορισμένες και μεμονωμένες και αν έλθετε στο νησί των Κυθήρων θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει επηρεαστεί η ζωή και ο τουρισμός».



Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στα Κύθηρα
Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.



Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.
Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγια στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι' αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί.

Αποστόλου: Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης

«Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ.Αποστόλου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».



Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.



Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. «Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι' αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε.

Υπ. Προστασίας Πολίτη: Δεκανίκι της ΝΔ ο δήμαρχος Κυθήρων

Απαντώντας στη ΝΔ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιτέθηκε και στον δήμαρχο των Κυθήρων, τον οποίο χαρακτήρισε «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» και ότι «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επι των ημερών διακυβέρνησης της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα.

Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση ''εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι''».

ΝΔ: Αντί ο Τόσκας να βλέπει παντού εχθρούς ας απαντήσει

«Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιδοθεί» απαντά η ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και προσθέτει πως στα δύο ερωτήματα που έθεσε προς την κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές όπως αυτή των Κυθήρων, εκείνος δεν απάντησε.

«Τα επαναλαμβάνουμε: Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση; Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα -τα οποία τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες- μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί; Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευθύνονται» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
----------------------------------------------------------------------------
Πηγή: iefimerida.gr-Φωτογραφίες Γιάννης Κώτσιαρης

---------------------------------------------------------------------------- 

Υπέρ της αποκατάστασης των ζημιών η εκδήλωση της "Πορφυρίδας"

Ύστερα από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική πυρκαγιά που επί τρεις μέρες έκαιγε τον τόπο μας, η Ένωση Νεολαίας Κυθήρων «Πορφυρίς» είναι σε θέση να ανακοινώσει πως τα έσοδα από τον ετήσιο χορό της που θα γίνει στις 14 Αυγούστου 2017 στην παλαιά Disco στο Καψάλι, θα διατεθούν για την αποκατάσταση ζημιών στα πληγέντα σημεία. 







Επίσης δεσμευόμαστε σαν νέοι των Κυθήρων να επαναφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε το πράσινο του νησιού μας.

Με εκτίμηση,
«Πορφυρίς»

Mητσοτάκης: Απαράδεκτη η κυβερνητική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων

Αθήνα
Με δύο Τweets, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο δήμαρχο Κυθήρων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.

«Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται. Εμείς δεν διχάζουμε πάνω στα καμένα. Θέτουμε ερωτήματα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. #Κύθηρα» σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας είχε κατηγορήσει τον δήμαρχο Κυθήρων ότι «έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ως βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας υπερβολικά πράγματα».

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης:

«Ο κ. Τόσκας οφείλει να κάνει τη δουλειά του και να καταλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι λάφυρο κανενός και κανείς δεν μπορεί να τις προσδίδει κομματικές αποχρώσεις.

» Θα περιμέναμε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει επί της ουσίας στα θέματα που έθεσε ο συνάδελφός μας. Αντίθετα με τρόπο ρεβανσιστικό εξαπέλυσε επίθεση παλαιοκομματικού τύπου στο δήμαρχο Κυθήρων ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες αγωνίζεται για να προστατέψει το νησί του.

» Τα μέλη της κυβέρνησης αντί να ντύνουν με κομματικούς μανδύες δημάρχους και να μιλούν με τέτοιο τρόπο πάνω από τις στάχτες, ας προσπαθήσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

» Τη στιγμή που σχεδόν το 10% των Κυθήρων έχει μετατραπεί σε στάχτη, ο κ. Τόσκας επιλέγει να εφευρίσκει εχθρούς και να επιτίθεται σε ένα νέο Δήμαρχο που με μειωμένους πόρους και προσωπικό, τεράστια γραφειοκρατία και εχθρική δημόσια διοίκηση παλεύει καθημερινά -όπως όλοι οι αυτοδιοικητικοί- να κρατήσει το Δήμο του όρθιο.»
Newsroom ΔΟΛ

Ο κ. Αποστόλου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η καταστροφή στα Κύθηρα

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Aραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
 
«Το πάθημα των πυρκαγιών της Μάνης δυστυχώς δεν αποτέλεσε μάθημα για την εγκληματικά ολιγωρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, αντί να αναλώνεται σε “επισκέψεις συμπαράστασης” και σε δηλώσεις του τύπου “αύριο θα είναι μια άλλη μέρα για τα Κύθηρα”, οφείλει να απαντήσει στους κατοίκους του δοκιμαζόμενου νησιού:

- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρύξει τα 166.700.000 ευρώ του μέτρου 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών, που προκαλούνται σε δάση και φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 24 του Kανονισμού της Ε.Ε.;

- Πότε επιτέλους θα τα προκηρύξει;

- Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τί προτίθεται να κάνει σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων επιλεξιμότητας χρηματοδότησης; Σημειώνεται οτι η σημερινή προϋπόθεση χορήγησης ενίσχυσης, απαιτεί η συνολική ζημιά να υπερβαίνει το 1,5% του Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής, με αποτέλεσμα  οι περισσότερες περιπτώσεις να εξαιρούνται.

- Προτίθεται η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσουν προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα; 

Μέτρα όπως ο αποκλεισμός από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού των πιστώσεων, που θα χρειαστεί να κινητοποιήσει η Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων.
Με δεδομένα και επιχειρήματα τις συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας του πληθυσμού από παρόμοιες καταστροφές;
Μπορεί, επιτέλους και μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, η Κυβέρνηση και ο κ. Αποστόλου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που οι συνθήκες επιβάλλουν;».

https://nd.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ Iσχύουν κανόνες επίταξης

Λόγω αέρα θα πρέπει να υπέρχει αυστηρή επιτήρηση και επαγρύπνηση σε ολην την έκταση της φωτιάς για άλλες 3-4 μέρες... ολα τα βυτία γεμάτα και ολοι οι οδηγοί με ανοικτά κινητά διαρκώς, ισχύουν κανόνες επίταξης

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πυρκαγιά στα Κύθηρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πυρκαγιά στα Κύθηρα
Την οικολογική καταστροφή ενός μεγάλου μέρους δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων των Κυθήρων, περίπου το 1/5 του νησιού, προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που έλαβε χώρα από το πρωί της Παρασκευής 4ης Αυγούστου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 6ης Αυγούστου.
Η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα από την πρώτη στιγμή κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της καταστροφής στο μέτρο που αναλογεί. Λόγω του δύσκολου ανάγλυφου, των ισχυρών ανέμων, των περιορισμένων πυροσβεστικών δυνάμεων που διαθέτει το νησί και της μεγάλης απόστασης για τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων με καύσιμα, η φωτιά ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με κλιμάκιο τεχνικών της Π.Ε. Νήσων βρίσκονται από χθες το πρωί στο νησί για την αποτίμηση των ζημιών και για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Αυτός έγκειται κυρίως στην αντιπλημμυρική θωράκιση και την ευρύτερη βελτίωση των υποδομών του νησιού (οδικού δικτύου κλπ.).
Ο κ. Χατζηπέρος ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, την εταιρεία και το πλήρωμα του πλοίου ''Πορφυρούσα'' και όλους όσους συνέβαλαν στον περιορισμό της έκτασης της πυρκαγιάς.
Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διάσπαρτες στρατηγικά στο νησί έτσι ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση της φωτιάς.
Στην παρούσα κατάσταση το ζητούμενο είναι η δημιουργική ανασυγκρότηση του νησιού με την αρμονική συνεργασία Κυβέρνησης και α' και β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νησί αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και υποδέχεται τους επισκέπτες με την γνωστή παροιμιώδη φιλοξενία των κατοίκων των Κυθήρων.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Ο ΑΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΒΟΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ. ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΒΥΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ. ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. ΟΛΩΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ. ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΠΛΗΡΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ

Παντα ο θεός τα δυςκολα στους δυνατούς τα δίνει.. γιατι εις τους αδύνατους δεν εχει εμπιστοσύνη"...

Παντα ο θεός τα δυςκολα στους δυνατούς τα δίνει.. 
γιατι εις τους αδύνατους
δεν εχει εμπιστοσύνη"...
Πέσαμε κάτω.. μετράμε τα κομμάτια μας, αλλα είμαστε εδω ολο ζωντανοί και δυνατοί! Με δουλειά θα κάνουμε ενα νησί ακόμα πιο όμορφο! Με ομονοια και όρεξη! Θελω να ευχαριστήσω τους οδηγούς αεροσκαφών που λειτούργησαν καταλυτικά και σώθηκαν τα σπίτια μας , τον Αντρέα μας το μπαμπά της Ιωάννας, τον Ιερωνυμο Τζαννε, το Κώστα το Σταθη! Δεν εχω λόγια για την αυτοθυσία! Για τα πλατανάκια μου.. τι να πω... Τρέχανε απο σπίτι σε σπίτι... Το Μπαμπη και το Γιάννη τους λατρεύουμε, απλά! Το Ξαδελφο μου το Θανάση που σε κάθε δύσκολο ειναι ο απο μηχανης θεος! Και το Μανώλη και το Ντινο! Δε θελω να μιλήσω για το κομμάτι Πυροσβεστική! Ειμαι ακομη ταραγμένη! Θελω να ευχαριστήσω επίσης το Παναγιώτη το Μπαχτη που κινητοποίησε το συμπαν! Τα Σαββονικακια, τα φιλαράκια μου που παρόλο τον αποκλεισμό προσπάθησαν! Λατρεία και στις δυο μου αδελφες που αν και μακρυά, αγωνιούσαν και δε σταμάτησαν να μας εμψυχώνουν τις στιγμες τις δυσκολες! Η αγαπη όλων σας μεγάλη! Αυτή μας κρατηςε! Ευχαριστουμε! Δεν είμαστε ήρωες.. πράξαμε το αυτονόητο!

Kalliopi Karidi 

Ακυβερνησία σκάφους στην Μονεμβασιά!

Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Μονεμβασιάς, από τον χειριστή- ιδιοκτήτη του Τ/Χ “ΜΑΡΙΑ” Τ.Π. 94Θ', ότι βρίσκεται ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, με μία ακόμη ημεδαπή επιβαίνουσα, στην θαλάσσια περιοχή τρία (03) ν.μ. ανατολικά ακρωτηρίου Βαθύ Αυλάκι Μονεμβασιάς.
Στην περιοχή έσπευσαν προς παροχή συνδρομής περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Τ/Χ “ΚΑΛΥΨΩ” Τ.Λ. 058 τα οποία εντόπισαν το ανωτέρω Τ/Χ σκάφος με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια το “ΜΑΡΙΑ” ρυμουλκήθηκε από το “ΚΑΛΥΨΩ” στο λιμένα Γέρακα Μονεμβασιάς όπου κατέπλευσε ασφαλώς. 

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Δυτική Μάνη!

Συνελήφθη, χθες (7.8.2017) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 25χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Αλληλεγγύη της Περιφέρειας Αττικής στα Κύθηρα

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα, στηρίζουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς εμπράκτως τα χειμαζόμενα από την καταστροφική πυρκαγιά Κύθηρα. 



Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Αττικής εκτός, από τη μία μόνιμα παραχωρημένη υδροφόρα στο Δήμο Κυθήρων, διέθεσε στην Πυροσβεστική, μετά από σχετικό αίτημα, μία ακόμη καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν στη διάθεση της Πυροσβεστικής για τυχόν νέα αιτήματά της για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στέλνει αύριο το πρωί στο νησί δύο οχήματα. Ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης και 4 άτομα προσωπικό καθώς και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Ενημέρωση προς Πληγέντες Αγρότες Παραγωγούς


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων 8-8-17 - Φωτιά στα Κύθηρα


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες που δραστηριοποιήστε στον χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων καλή εβδομάδα.

Κατ' αρχή δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και του καθενός προσωπικά στην ARATOS TECHNOLOGIES SA, για την καταστροφή που υπέστη το πανέμορφο νησί των Κυθήρων, ένας ονειρεμένος και τραγουδισμένος τόπος τον οποίο έχω επισκεφτεί αρκετά παλαιότερα και έχω προσωπική άποψη.

Χωρίς απολύτως καμία διάθεση "σπεκουλαρίσματος" σε μια τόσο κρίσιμη ώρα που το νησί καταγράφει τις πληγές του, μπορώ να σας πληροφορήσω ότι η καταστροφή ήταν δυνατό να έχει καλύτερη αντιμετώπιση και σε μεγάλο βαθμό πιο έγκαιρη κινητοποίηση αν όχι και να είχε αποτραπεί το μέγεθος της έκτασής της, 

ΑΝ...

Αν τον περασμένο Απρίλιο η Περιφέρεια Αττικής είχε τη διάθεση όχι να υιοθετήσει και αξιοποιήσει την εφαρμογή μας, αλλά τουλάχιστον να δεχτεί να μας ακούσει όταν ζητήσαμε να την ενημερώσουμε.

Και μην νομίζετε ότι απλώς στείλαμε ως εταιρεία ένα email στην τύχη. Και μιλήσαμε με ιδιαιτέρους και ιδιαιτέρες και κάναμε follow up ότι παρελήφθη.

Στην Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και σύντομα στην Κατερίνη και στο Ναύπλιο-Άργος αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ήδη είναι πραγματικότητα, γιατί εκεί υπήρξαν στελέχη τη Διοίκησης που επέλεξαν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών τους.

Πιστεύω ότι η αδιαφορία της Περιφέρειαςθα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τις Αρχές των Κυθήρων αλλά και τον εκάστοτε πολίτη του νησιού που είδε τον τόπο του να γίνεται στάχτη. 

Και μάλιστα όταν αναπόφευκτα συγκριθεί το κόστος των 5.000 Ευρώ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ που θα απαιτούνταν για να εγκατασταθεί η εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει, στο υποδειχθέν ή στα υποδειχθέντα από την Περιφέρεια Αττικής κρίσιμα σημεία αρμοδιότητάς της, σε περιπτώσεις καταστροφικών πυρκαγιών ή πλημμυρών (οι οποίες πλημμύρες έρχονται σε 2-3 μήνες ως άμεση συνέπεια της φωτιάς). Και φυσικά τα Κύθηρα ως δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός θα είχε προτεραιότητα!

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε όλα τα στοιχεία που αξίζει να μελετήσετε προσεκτικά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και με την ευχή το παρόν email να τύχει της αναλόγου προσοχής.

Απόστολος Κολοβός
Τμήμα Marketing Zeus Consulting, μέλους του Ομίλου Εταιρειών Aratos Technologies SA.
Τηλ.: 213 033 6447





Νέα προκήρυξη για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων και Αντικυθήρων με Πειραιά, Κρήτη, Γύθειο και Καλαμάτα

Υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, η νέα προκήρυξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.

Μέχρι πρόσφατα η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετείτο από τον Πειραιά με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας ΛΑΝΕ, που λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος παρέμενε ακινητοποιημένο.


Το υπουργείο Ναυτιλίας, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, κήρυξε έκπτωτη από τη συγκεκριμένη γραμμή την εταιρεία ΛΑΝΕ και προχώρησε σε νέο διαγωνισμό για τον οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον η εταιρεία european seaways, η οποία ωστόσο δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έτσι, για το θέμα συνεκλήθη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και αποφάσισε νέες δρομολογιακές γραμμές για τη σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.

Η σχετική προκήρυξη απεστάλη και προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας(ΣΕΕΝ).
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να προβεί στη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των εξής δρομολογιακών γραμμών:

Α) ι) Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 38.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιι)Πειραιάς-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 32.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

Β) ι) Γύθειο- Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 20.030 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιι) Γύθειο-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 9.427 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιιι) Κίσσαμος-Κύθηρα και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 4.781 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιν) Καλαμάτα-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα, για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 16.066 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

Οι ενδιαφερόμενες ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα έως τις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, 11 Αυγούστου 2017, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017.

Τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που θέτει η προκήρυξη για το πλοίο που θα αναλάβει τη γραμμή, είναι να μπορεί να επιβιβάζει τουλάχιστον 300 άτομα το χειμώνα και 450 το καλοκαίρι, με δεκαπέντε κλίνες και επιφάνεια για φόρτωση ΙΧΕ οχημάτων τουλάχιστον 600 τετραγωνικών μέτρων.
Στο μεταξύ, τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν έως τώρα η δήλωση δρομολόγησης των ταχυπλόων σκαφών και των υδροπτέρυγων, κατέθεσε την Παρασκευή, 4/08 στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Έως τώρα τα ταχύπλοα και τα υδροπτέρυγα είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις δρομολογήσεις τους έως τις 31/10, ενώ τα συμβατικά πλοία μέχρι την 31/01 του προηγούμενου έτους.

Αυτό δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα στον προγραμματισμό των δρομολογίων και ιδιαίτερα σε λιμάνια όπου υπάρχουν ταυτόχρονες συναναχωρήσεις συμβατικών και ταχυπλόων πλοίων, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Ραφήνας. Με την τροπολογία η δήλωση δρομολόγησης των ταχυπλόων και των συμβατικών πλοίων θα γίνεται πλέον στις 31/01 και για φέτος μόνο, ως μεταβατική διάταξη, τα ταχύπλοα και τα υδροπτέρυγα θα μπορούν να καταθέσουν τις δρομολογήσεις τους μέχρι την 31/08.
-----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------------