Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Το Μήνυμα της Κυριακής 1-10-17 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
Από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΛΟΥΚΑ
(01-10-2017)

Ἡ Β’ Κυριακή τῶν Εὐαγγελικῶν περικοπῶν τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ σήμερα καί ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τιμᾶ τήν ἱερή μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνανίου, τοῦ Ὁσίου Ρωμανοῦ τοῦ μελῳδοῦ (6ος αἰ.), τοῦ ποιητοῦ τῶν κοντακίων καί τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Κουκουζέλους. Ἐπίσης τιμᾶται καί ἡ Ἁγία Σκέπη τῆς Θεομήτορος, ἡ ὁποία ἐκ μεταθέσεως ἑορτάζεται τήν 28η Ὀκτωβρίου, μέ τήν Ἐθνική μας ἑορτή.




ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
Στό σημερινό Εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα πού ἀκούσαμε, χριστιανοί μου, ὁ Κύριός μας, μᾶς καλεῖ καί μᾶς προτρέπει νά κάνουμε μιά ὑπέρβαση, νά πᾶμε ἕνα βῆμα παραπέρα, γιά νά εἴμαστε σωστοί καί ὁλοκληρωμένοι χριστιανοί.

«Καί εἰ ἀγαπᾶτε τούς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί» δηλ. «καί ἄν ἀγαπᾶτε αὐτούς πού σᾶς ἀγαποῦν ποιά εὔνοια περιμένετε ἀπό τό Θεό; ἀφοῦ οἱ ἁμαρτωλοί τό ἴδιο κάνουν». Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἑρμηνεύοντας τήν περικοπή ἔλεγε πρός τό ποίμνιό του «Δέν βλέπετε, χριστιανοί μου, τούς κλέφτες καί τούς ἀπατεώνες, ὥσπου νά ἐπιτύχουν τόν ἁμαρτωλό σκοπό τους εἶναι ἀγαπημένοι». 

 
Σ’ αὐτό τό σημεῖο ἔρχεται τό κήρυγμα τοῦ Χριστοῦ πού δίνει καινούργιο νόημα στή ζωή τοῦ ἀνθρώπου καί καλεῖ αὐτόν πού πιστεύει σ’ Αὐτόν νά κάνει τήν ὑπέρβαση: «πλήν ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ὑμῶν καί ἀγαθοποιεῖτε καί δανείζετε μηδέν ἀπελπίζοντες», δηλ. «ἀντίθετα ἐσεῖς ν’ ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς σας, νά κάνετε τό καλό καί νά δανείζετε χωρίς νά περιμένετε νά πάρετε πίσω τίποτα». Καί τά λόγια αὐτά τά εἶπε Αὐτός πού πρῶτος συγχώρεσε, ἀγάπησε καί βοήθησε αὐτούς ἀπό τούς ὁποίους ὄχι μόνο δέν περίμενε νά πάρει πίσω τίποτα, ἀλλά καί διώχθηκε, χλευάστηκε, μαστιγώθηκε, σταυρώθηκε.

Τά λόγια τοῦ Κυρίου μας μᾶς δείχνουν ὅτι ἡ ἀγάπη τοῦ Χριστιανοῦ εἶναι ἀγάπη δίχως ὅρια. Ἀγάπη ὄχι τῆς θεωρίας, ἀλλά τῆς πράξης. Ὁ ὅσιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητής ἔλεγε «ἐκεῖνος πού ἀγαπάει τό Θεό δέν μπορεῖ νά μήν ἀγαπήσει καί κάθε ἄνθρωπο σάν τόν ἴδιο τόν ἑαυτό του … Γιατί ἡ ἀγάπη πρός τό Θεό δέν ἀνέχεται παντελῶς τό μῖσος πρός τόν ἄνθρωπο». Καί ὁ ἅγιος Ἰσαάκ ὁ Σύρος σημειώνει : «Ἄς καταδιώκεσαι ἐσύ μήν καταδιώξεις˙ ἄς σταυρώνεσαι ἐσύ μή σταυρώσεις˙ ἄς ἀδικεῖσαι ἐσύ μήν ἀδικήσεις˙ ἄς συκοφαντεῖσαι ἐσύ μή συκοφαντήσεις˙ γίνε καλοσυνάτος καί ὄχι αὐστηρός στό κακό. Ἀγάπα τούς ἁμαρτωλούς, μίσησε ὅμως τά ἔργα τους καί μήν τούς περιφρονεῖς γιά τά ἐλαττώματά τους, μήπως κάποτε καί σύ πειραχθείς ἀπ’ ὅσα ἐκεῖνοι τώρα. Θυμήσου ὅτι κι ἐσύ εἶσαι κοινωνός τῆς γήινης φύσεως καί νά εὐεργετεῖς ὅλους».

Χριστιανοί μου, γιά νά φτάσουμε σ’ αὐτό τό ὕψος τῆς ἀρετῆς πρέπει καθημερινά προσευχόμενοι, ἀλλά καί διά τῆς συμμετοχῆς μας στά μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας νά ζητᾶμε τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ γιά νά μπορέσουμε νά νικήσουμε τό μῖσος καί ν’ ἀποκτήσουμε τήν δίχως ὅρια ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ μας. Γιά νά κάνουμε πράξη τό «καθώς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» δηλ. «ὅπως θέλετε νά σᾶς συμπεριφέρονται οἱ ἄνθρωποι, ἔτσι ἀκριβῶς νά συμπεριφέρεστε καί ἐσεῖς, σ’ αὐτούς». ΑΜΗΝ.-

π. Παν. Μεγ.
---------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
---------------------------------

Άσκηση «Παρμενίων 2017»: Την Τρίτη θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας σε όλη την επικράτεια θα λάβει χώρα την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2017».

Στις 11.00 το πρωί και για 60 δευτερόλεπτα θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, σε διακοπτόμενο ήχο διαφορετικής έντασης.


Στις 11.05 και για 60 δευτερόλεπτα θα σημάνει λήξη συναγερμού, σε συνεχή ήχο σταθερής έντασης.

Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

http://www.zougla.gr

TZANETEA Μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Καλό μήνα σε όλους! Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους μας που έχουν ανάγκη τη φροντίδα και τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Στην εποχή μας, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν το στήριγμα της Ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αλλά και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και να τους εκφράζουμε καθημερινά την ευγνωμοσύνη μας και τον σεβασμό μας.

Τα Φαντάσματα του Παρελθόντος σηκώθηκαν και απειλούν πάλι τα Κύθηρα

Όπως εγράψαμε και χθές από αυτή την σελίδα δεν θα διστάσουμε ποτέ να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να ξεκαθαρίζουμε τις καταστάσεις που μας οδηγούν άτομα και γεγονότα που κινούνται σε σκοτεινές διόδους και ατραπούς.

Το αυξημένο τίμημα που επετεύχθη στο τελευταίο συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την αμοιβή της ακτοπλοϊκής γραμμής των Κυθήρων-Αντικθυθήρων φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη κάποιων απολιθωμάτων της ελληνικής ακτοπλοϊας και διήγειρε τις ορέξεις κάποιων κυνηγών της ευκαιρίας. 



Έτσι και με την ανοχή όπως είπαμε και χθές του ΥΝ και των υπηρεσιών του αντί να τελεσφορήσει το θέμα και να ανατεθεί η γραμμή, στην εταιρεία που ετοίμασε ένα εξαιρετικό πλοίο που θα λύσει για μεγάλο διάστημα το πρόβλημα της συγκοινωνίας των νησιών, η υπόθεση καθυστερεί και κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα διάφοροι ζογκλέρ της ακτοπλοϊας (π.χ. η Aqua Ferries ιδιοκτήτρια του πάλαι ποτέ κινητού φερέτρου Μυρτιδιώτισσα - προς το παρόν εκτελούντα δρομολόγια στην πορθμιακή γραμμή Σκοπέλου-Αγίου Κωνσταντίνου), να απειλούν το ΥΝ ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα τοπικά συμφέροντα τους θα προσέλθουν και θα προσφέρουν μερικές χιλιάδες ευρώ λιγώτερα για να διεκδικήσουν την γραμμή των Κυθήρων και να αποκλείσουν το νεοεπισκευασμένο και εξειδικευμένο για την γραμμή πλοίο της εταιρείας ΑΥΛΑΙΜΩΝ, Ιονίς.


Απλά για την ιστορία αναφέρουμε ότι μέσα στρο 2017 το Μυρτιδιώτισσα είχε επανειλημμέρνα ατυχήματα που μπορείτε να τα διαβάσετε ως εξής:





Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να αναφέρθούμε και στη γνωστή σε όλους μας παλαιά ιστορία του πλοίου από όταν ήταν στην γραμμή της ακτοπλοϊας των νησιών μας με όλες τις γνωστές αναμνήσεις και συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει η Δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά και να αποκλείσει ΡΗΤΑ κάθε πιθανή τέτοια εξέλιξη και ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ.

Το ερώτημα το μεγάλο είναι : ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ και εξευτελισμού από την πιο αποτυχημένη διοίκηση του υπουργείου ναυτιλίας από υπάρξεως του υπουργείου η ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ να σκιάσουν για μια ακόμα φορά την ζωή μας.;;;;;;;

Περιμένουμε την απάντηση από όλους τους Τσιριγώτες όπου και εάν βρίσκονται.........
-------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης

-------------------------------------
ΠΗΓΗ https://kithiraikanea.blogspot.gr/

ΚΑΛΕΡΗΣ seaside tavern ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Κοντά σας και τον Οκτώβρη...
Το εστιατόριο "Καλέρης" ευχαριστώντας την εκλεκτή πελατεία του για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που χρόνια εισπράττει από όλους εσάς,υπόσχεται να φανεί αντάξιο των προσδοκιών σας !
Η επιλογή σας να φάτε στου "Καλέρη" θα σας αποζημιώσει με καλό φαγητό και υπέροχη θέα! Το καταπληκτικό με το νησί των Κυθήρων είναι ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανικό μέρος για τις διακοπές σας και το εστιατόριο "Καλέρης" η καλύτερη επιλογή για μοναδικές γεύσεις δίπλα στο κύμα !
Σας περιμένουμε στο νησί μας στην όμορφη Αγία Πελαγία !

ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κυθήρων, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MEDINA) υπέργαψαν σε μια πανηγυρική τελετή στα Φριλιγκιάνικα (στο κατάστημα "Κόκκινο Σπαλέτο") Μνημόνιο Συνεργασίας για τη συνολική ανάδειξη των μονοπατιών και των πεζοπορικών διαδρομών στο νησί.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ Καθηγητής κ. Κασιμάτης, ο Διευθυντής του Medina κ. Θύμιος Παπαγιάννης, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης που ανέφερε τις απόψεις του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας τόσο για τον τουρισμό και την ανάπτυξη στο νησί, όσο και - ειδικότερα - για τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Μέσα από το MoU που υπεγράφη, προβλέπεται χρηματοδότηση της ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών στα Κύθηρα μέσω του MEDINA και του Ιδρύματος MAVA με έδρα την Ελβετία. Παράλληλα τονίζεται ιδιαίτερα ο ρόλος της Εγχωρίου Περιουσίας ως αποκλειστικού διαχειριστή των μονοπατιών τα οποία ανήκουν στη δημοτική περιουσία.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης με έμφαση τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η επένδυση στην ποιότητα και η σταθερή διεύρυνση της σεζόν με βάση τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών του νησιού, τις οποίες ο Δήμος διαρκώς βελτιώνει και αναπτύσσει έχοντας επιτυχεί τη χρηματοδότηση έργων πολλών εκατομμυρίων στο νησί (αφαλατώσεις, δίκτυα ύδρευσης, οδοποιίας, διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις κ.λπ.). Ωστόσο δήλωσε ότι φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε άλλους προορισμούς με τις υποδομές να μην μπορούν να αντέξουν το βάρος της επισκεψιμότητας (νερά, αποχετεύσεις, δρόμοι κ.λπ.) δεν πρέπει να σημειωθούν στα Κύθηρα, καθώς το νησί έχει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές που πρέπει να γίνουν με σίγουρα και σταθερά βήματα. Ο Καθηγητής κ. Κασιμάτης προέτρεψε να μην είναι το άμεσο κέρδος ο οδηγός της τουριστικής ανάπτυξης αλλά να γίνει αντιληπτό ότι μέσα από διαδικασίες όπως η ανάδειξη των μονοπατιών το συνολικό κέρδος θα είναι μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο τόσο για τους κατοίκους και επαγγελματίες όσο και για τον τόπο συνολικά.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των μονοπατιών όχι μονοδιάστατα, αλλά με τρόπο ολιστικό, δηλαδή με τη σύνδεσή τους με την τοπική ιστορία, τους θρύλους, το δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία της φύσης, τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, τις διαδρομές των νερών κ.λπ.
Είναι πλέον σαφές ότι το νησί μας μπαίνει δυναμικά και στο χάρτη του φυσιολατρικού τουρισμού. Ο Δήμος μας συμμετείχε πρόσφατα στην ειδική έκθεση TOUR NATUR στη Γερμανία και ετοιμάζεται και για τη μεγαλύτερη έκθεση ειδικών μορφών τουρισμού που θα γίνει στο Παρίσι σε λίγους μήνες.
Στο τέλος της εκδήλωσης, το ΚΙΠΑ βράβευσε τον Μαθιό Αγγελιουδάκη, τον Αλέκο Καστρίσιο και τον Frank van Weerde για την προσφορά τους στην ανάδειξη των μονοπατιών στο νησί.
Stratos Charchalakis











ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στις 25 και 26 του Σεπτέμβρη έλαβε χώρα συνέδριο στα Κύθηρα (Αγία Πελαγία, ξενοδοχείο «Κυθέα») της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέμα: Νησιωτικότητα. Παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κος Πατούλης και πολλοί Δήμαρχοι από τα Νησιά μας. Συνπροήδρευσε και ο φιλοξενών Δήμαρχος Κυθήρων, Κος Χαρχαλάκης. Αναπτύχθηκε από πολλές πλευρές το θέμα και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Δεν συζητήθηκε το ζήτημα των δασικών χαρτών, ίσως γιατί σε άλλα νησιά δεν έχουν, ακόμα, αναρτηθεί. Κατ’ ιδίαν συζήτησα το θέμα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και με κάποιους Δημάρχους. Προσπάθησα να ευαισθητοποιήσω και τον παρευρισκόμενο Διευθυντή του Υπουργού Εσωτερικών, Κο Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρώ ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας την ανάδειξη του θέματος των δασικών χαρτών. Πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια η πρότασή μας, να λάβει επίσημο χαρακτήρα και να αποτελέσει βασικό αίτημα των Κυθηρίων. Παραθέτω το σκεπτικό βάσει τους οποίου τους μίλησα. 
Ο πληθυσμός των Κυθήρων φθίνει από τότε που ενώθηκαν με την Ελλάδα. Το 1864 είχαν 17.000 κάτοικους και σήμερα λιγότερους από 4.000. Η ελάττωση του πληθυσμού σχετίζεται με το γεγονός ότι η γη των Κυθήρων είναι κατά το πλείστον ορεινή, πετρώδης και άγονη, με αποτέλεσμα οι νέοι, διαχρονικά, να οδηγούνται σε μαζική μετανάστευση. Σχετική σταθερότητα του πληθυσμού παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω εγκατάστασης οικονομικών μεταναστών και επανάκαμψη συνταξιούχων. Αυτή η σταθερότητα, όμως, έχει επιτευχθεί σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού, αν συνυπολογίσουμε την έκταση του νησιού, που ανέρχεται στα 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έτσι τα Κύθηρα σήμερα κατοικούνται από 13,48 ανθρώπους ανά τετρ. χιλιόμετρο, ενώ για όλη την Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 81,75 κάτοικοι. Τόσο αραιοκατοικημένο νησί, σε αυτή την τάξη μεγέθους, δεν υπάρχει άλλο στη Μεσόγειο. Η Κως π. χ. που έχει ίδια έκταση με τα Κύθηρα κατοικείται από 33.388 κατοίκους και η Λευκάδα που ανήκει στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα έχει έκταση 335,8 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 23.693 κατοίκους. Στα Αντικύθηρα τα πράγματα οδηγούν στην ερήμωση. Την εποχή της Ένωσης της Επτανήσου (1864) ο πληθυσμός ήταν 600 κάτοικοι και σήμερα 22. Ένας κάτοικος να τετρ. χιλιόμετρο. 
Έχοντας κατά νου αυτή την κατάσταση και τα προβλήματα οικονομικής φύσεως που προκύπτουν από αυτή την αραιότατη κατοίκηση, γίνεται φανερό πως κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ξανακατοικηθούν τα νησιά μας, Κύθηρα και Αντικύθηρα, από περισσότερους ανθρώπους. Αντί αυτού άλλο συμβαίνει που συντελεί στην ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψή τους. Οι Δασικοί χάρτες με τον τρόπο που έχουν καταρτιστεί οδηγούν σε περεταίρω μαρασμό και εγκατάλειψη, δίχως να προσφέρουν το παραμικρό καλό. Έχουν αποτυπωθεί οι δασικές εκτάσεις όπως φαίνονται στις αεροφωτογραφίες του 1944. Αυτές οι εκτάσεις είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες στα Κύθηρα, εφόσον προσεγγίζουν το 80% της συνολικής έκτασης. Υπάρχουν όμως και οι χάρτες που καταρτίστηκαν βάσει των δορυφορικών φωτογραφιών του 2007. Αυτοί την μισή καλλιεργήσιμη γη του 1944 την μετατρέπουν σε δασικές εκτάσεις (δασωθέντες αγροί). Μειώνετε δηλαδή, αυτομάτως, η γη που δύναται να καλλιεργηθεί στα Κύθηρα από το 20%, στο 10%. Η διάθεση των ανθρώπων να κάνουν ενστάσεις, για να διατηρήσουν ως καλλιεργήσιμη την γη των πατέρων τους, είναι μικρή έως ανύπαρκτη. Έτσι στο τέλος θα κατοχυρωθούν ως δασικές εκτάσεις αυτές που δείχνουν οι κάκιστοι δασικοί χάρτες, του 2007, που εκπονήθηκαν με εξαιρετική προχειρότητα και μειώνουν την καλλιεργήσιμη γη των Κυθήρων κατά 50% από αυτή που καταγράφεται στους χάρτες του 1944. Αυτό ισοδυναμεί με ξεπούλημα Εθνικού πλούτου, γιατί τα Κύθηρα, που διαχρονικά φθίνουν, τους αρκεί να έχουν το 80% του εδάφους τους δάση, για να διατηρούν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον τους, μα δεν φτάνει καλλιεργήσιμη γη 10% της έκτασής τους, για να έχουν υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μείωση της καλλιεργήσιμη κατά 50% από ότι ήταν ο 1944 είναι έγκλημα κατά των παιδιών μας. Καμιά μελλοντική ανάπτυξη δεν μπορεί να θεμελιωθεί. Δεν πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές φτωχότερη Πατρίδα. Οι μετανάστες Κυθήριοι που θέλουν να επανέλθουν στα Κύθηρα ως συνταξιούχοι, απελπίζονται όταν βρίσκουν το λιόφυτο των πατέρων τους χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση και οδηγούνται σε δεύτερη φυγή, εξαιτίας της παράλογης νομοθεσία. Χάνει η πατρίδα μας έσοδα, χάνουν τα νιάτα την ελπίδα να προοδεύσουν στον τόπο τους.
Για τα προαναφερθέντα πρέπει να ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ότι στα νησιά με τα χαρακτηριστικά των Κυθήρων και Αντικυθήρων, δηλαδή τη διαχρονική φθορά του πληθυσμού, την πρωτοφανή αραιοκατοίκησή τους και την εμφάνιση μεγάλου ποσοστού δασικών εκτάσεων στους χάρτες του 1944, να μη ληφθούν υπόψη οι δασικοί χάρτες του 2007 αλλά μόνο αυτοί του 1944. Και αυτό ανεξάρτητα αν οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν ή όχι σχετική ένσταση. Μόνο έτσι οι δασωθέντες αγροί θα μπορέσουν να επανακαλλιεργηθούν, να παράγουν τα Κύθηρα τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους αναπτύσσοντας υγιή οικονομία και μόνο έτσι οι καλλιεργημένες εκτάσεις θα δράσουν ως αντιπυρικές ζώνες, προς διάσωση των δασών. 
Είναι γνωστό ότι μετά την επισημοποίηση των δασικών χαρτών θα ακολουθήσει το κτηματολόγιο. Τότε όσες εκτάσεις υπάρξουν δίχως ιδιώτη ιδιοκτήτη, θα αποτελέσουν, νόμιμα, τμήματα ή της Εγχωρίου Περιουσίας στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ή του Δημοσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εφόσον υιοθετηθούν μόνο οι χάρτες του 1944, οι εκτάσεις αυτές δεν θα είναι χαρακτηρισμένες συνολικά ως δασικές, αλλά κάποιες θα είναι καλλιεργήσιμες και ως εκ τούτου εμπορεύσιμες, ή διαθέσιμες προς ακτήμονες, θα αποτελέσουν, έτσι, πρόσθετο εθνικό πλούτο.

Kosmas Megalokonomos